1K
花膠燉雞湯😋
lamlamlikk
2025-09-25
关注
**(胡椒花膠燉雞湯)**重點推介呢個胡椒花膠燉雞湯!濃郁嘅胡椒香氣湧上嚟,天氣涼涼哋飲真係一流,好暖胃!入面啲花膠大大塊,雞肉燉到勁軟腍,成個燉盅上,竟然只係$98!CP值高!呢個絕對係必叫!**(上湯虎蝦炆伊麵)**主食叫咗上湯虎蝦炆伊麵, 啲虎蝦真係好大隻,肉質爽口彈牙,新鮮!伊麵炆得好,唔會太腍,索晒上湯嘅精華,每一啖都係好惹味!👍**(三蔥野菌炒斑球)**三蔥野菌炒斑球都有驚喜!斑球啖啖肉,又滑又冇骨,小朋友同老人家都啱食!師傅用咗蔥、洋蔥同乾蔥頭去爆炒,鑊氣十足!配埋爽口嘅野菌,成個餸嘅味道層次即刻提升晒!**(五香牛腱粒)**牛腱炆得非常入味,軟腍得嚟又帶少少嚼口,五香味突出,真係會令人一粒接一粒,停唔到口!查看更多
+ 2
or#tm70211034
服務很好
or#tm70211034
2025-09-19
关注
食物質素很好,份量非常足夠,我叫了一個12人的餐,但我共有13人也足夠食,頭盤四斤龍蝦質素很好,蝦肉彈牙,那隻燒鵝皇十分惹味,肉厚肥瘦適中,四頭鮑魚味道也很濃沃,口感很好,侍應的態度也很好,服務週到,事前和時候的安排也很好,電颱風預警的安排也有照顧到查看更多
NICOLE CHOW CHOW
港晶軒 - 拜訪片平鴨
NICOLE CHOW CHOW
2025-09-13
关注
一心去酒樓光顧都係為食「北京片皮鴨」既魅力,經典外皮熱辣入口香脆充滿油香鴨皮肉即開即切驚喜無限,原隻肉質保持軟嫩多肉真係冇得輸,酥脆而不油膩口感令鴨比例和份量豐富,其賣相做法鹹香惹味、想享受多重滋味正宗片皮鴨兩食以傳統薄鬆軟餅皮加鴨內加秘製甜醬令人食指大動恰巧味剛好「脆皮燒雞/半隻」賣相皮脆油亮閃閃雞皮令人食慾大增,吃起來即燙口感皮質外脆內軟肥瘦適中,肉嫩鹹淡適口「西蘭花鮮帶子」先煎後炒帶子保持不縮水,堆叠起來翠綠配搭帶子鮮味十足查看更多
0907kinki
小炒都好出色
0907kinki
2025-09-13
关注
「港晶軒」嘅海鮮質素不嬲好💯今次試下小炒又如何😉.⚠️此餐廳收取10%服務費💰.黑松露醬鳳片蝦仁🦐單點$148💰蝦仁新鮮爽口😆鳳片嫩滑🐓加上西芹🎍蔥、彩椒🫑香氣四溢😛但黑松露味較淡🥺.家鄉小炒皇🥢單點$138💰材料豐富😍有韭菜花🥬菜甫、帶子🐚蝦乾🍤銀魚仔🐟彩椒、腰果🥜小魷魚🦑炒得有鑊氣🔥鹹香又帶有鮮味🤤.蒜蓉粉絲蒸原支大蟶子(2隻)🐚單點$136💰大蟶子肉質鮮嫩彈牙😝加上大量蒜蓉🧄粉絲🍜非常高質👍🏻.涼拌海蜇頭🪼單點$58💰海蜇頭清脆爽口😗加上微酸辣醬汁🌶️清新開胃😋.美點雙輝🍪單點$30💰合桃酥香脆鬆化😆但可惜黃金煎堆已經腍啤啤🥺 .紅豆沙(2碗)🥣免費💰.香片(2位)🫖單點$30💰查看更多
蒜蓉粉絲蒸蟶子
小東
高性價比經典港式風華
小東
2025-09-10
关注
今日分享一間隱身於尖沙咀港晶中心的酒家——「港晶軒」。推開門瞬間,濃濃舊香港情懷撲面而來,彷彿穿越時光,到小時候跟爸媽上酒樓品茗的光景。先來一盅「胡椒花膠雞湯」鎮場!湯色奶白,入口立馬被胡椒香氣包裹,花膠厚身軟糯,雞肉嫩滑不柴,每口都係膠質精華,四季皆必點暖心之作。「西蘭花鮮帶子」擺盤如畫,帶子尺寸驚人——足有硬幣般大!表面煎得微焦,內裡保持溏心質感,西蘭花爽脆卻不帶草青味,海陸鮮甜交織,簡單料理見廚師功力。驚喜之作「虎蝦炆伊麵」!六隻虎蝦霸氣橫臥麵上,蝦頭膏香滲透每條伊麵,麵條吸盡蝦汁精華卻保持彈牙,最驚喜是價錢親民(記得當時價位約$188),媲美酒店水準。壓軸「XO醬西芹炒螺盞」盡顯粵菜鑊氣!自家製XO醬鹹香帶微辣,螺片脆嫩無沙,西芹清爽解膩,最欣賞師傅控制火候恰到好處,每口都吃出「咔嚓」聲的極致爽脆。總結而言,港晶軒完美演繹「抵食夾大件」港式精神:新鮮海鮮,價錢卻比同區酒家親民。侍應阿姨們更保持老派酒家難得的殷勤態度,會主動前來盛湯。實在是體驗傳統港味盛宴首選之一!查看更多
+ 3
虎蝦炆伊麵
bettytws
活龍蝦鮮甜美味好食
bettytws
2025-09-02
关注
好友話尖沙咀《港晶軒》活龍蝦超正,約我晚餐,酒樓氣派華麗天花水晶吊燈超靚,環境寬敞舒適。我們點了胡椒花膠雞湯一盅$98(限定價)湯底味香濃又醇厚,有四件花膠,雞肉滑嫩、娃娃菜味甜,胡椒味清香。抵食值得推介。蒜蓉開邊清蒸西澳龍蝦$368龍蝦肉質鮮甜又爽彈,配蒜蓉提升鮮甜味,超級美味好食。楊枝甘露$43芒果香甜、西米、柚子肉,微甜好好食。餐廳贈送糖水:陳皮紅豆沙,紅豆腍滑陳皮清香,甜度剛好。餐廳送$50現金代用卷,我下次會再食。查看更多
胡椒花膠雞湯一盅
蒜蓉開邊清蒸西澳龍蝦
楊枝甘露
TseWingChung
好味夾抵食功菜🇨🇳
TseWingChung
2025-09-01
关注
暑假去完個旅行,就會特別懷念粵菜,呢間中菜廳,雖然位於港島,但係晚市嘅價錢都好平民!!而且大碟有鑊氣👍🏻👍🏻今晚分別叫咗胡椒花膠雞湯、脆皮黃子鴿、上湯虎蝦炆伊麵、石鍋燒汁炆頭腩。先講雞湯🍲花膠湯底好清甜,加上胡椒嘅撲鼻,入口暖胃。石鍋燒汁炆頭腩非常有鑊氣,食到啖啖魚肉,加上熱嘅石鍋保持住成碟菜式嘅溫度。脆皮鴿個色澤好靚,皮脆肉嫩,講緊都只係$65!!!最後份主食真係夠晒大碟,虎蝦爽甜,伊麵濕潤得來唔會太軟爛,非常推薦大家同朋友聚會嘅時候可以嗌返一碟。查看更多
uk.blog.diary
Good
uk.blog.diary
2025-08-30
关注
好食呀,呢間餐廳係電影嘅中菜餐廳呢間酒樓好大嘅有好多合適嘅總裁比大家揀我哋嗌咗燒鴨同埋佢嘅魚燒鴨係好食全部菜式都係大大碟口味十足香味都好正色香味俱全價錢適中係正常酒樓嘅價錢啦,如果大家鍾意食一大班朋友或者屋企人嘅話都建議食中菜喺尖沙咀屬於九龍區都係非常容易搵得到嘅餐廳如果大廈有興趣嘅話就一定要嚟啊唔使排隊唔使攞位勁方便勁快捷點菜就已經好快三個字一定會送得上嚟㗎同埋佢哋仲有免費綠豆沙比大家飲,所以價錢適中OK 㗎查看更多
+ 1
Penny Sun
性價比高的海鮮餐,必食之選
Penny Sun
2025-08-28
关注
港晶軒性價比高的海鮮奢華盛宴,新鮮美味吸引,有水準,海鮮奇幻之旅尖沙咀的港晶軒,是一間非常有名的中式餐廳,粵菜為主,主打海鮮餐,性價比高款式選擇多,海鮮夠新鮮,廚師有料到,仲有特別推廣優惠,真係好開心!環境優雅,裝潢典雅,非常適合打卡!約會家庭聚餐都很合適。今晚菜式特選生猛龍蝦一隻新鮮的龍蝦,肉質彈牙,搭配特製醬汁,滿滿嘅龍蝦味,必食。大蟶子四隻新鮮的大蟶子,仲大個手掌,肉嫩,鋪滿濃濃的香蒜同粉絲,讓每一口都充滿濃郁的蟶子海鮮嘅味道,真材實料,好足料西蘭花炒帶子清脆的西蘭花搭配新鮮嫩滑的帶子,輕炒至剛好熟透,保持食材的原汁原味,健康又美味。優惠推薦!性價比高嘅胡椒花膠燉雞湯傳統加中式新派菜 出品有保證查看更多
蒜蓉粉絲蒸蟶子
上湯龍蝦
啊蛋
大件夾抵食鑊氣小炒
啊蛋
2025-08-23
关注
位於尖沙咀加連威老道的「港晶軒」,係一間傳統+中式新派菜的中菜館酒樓,出品質素有所保證紅燒雞絲生翅口感濃稠,味道濃郁,用料充裕,有唔少雞絲及翅;淋上紅醋,令味道更豐富魚湯海味雜菜煲點咗個比較清淡啲嘅海味雜菜煲~份量充足,足夠3-4人共享!海味有瑤柱及蝦乾,雜菜有白菜、生菜、西蘭花、菜心、雜菌及紅蘿蔔條等等,新鮮翠綠,美味健康👍🏻另外仲有爽滑粉絲,吸收晒魚湯嘅精華蜜椒金薯一口黑毛牛薯仔炸得金黃香脆又可口,帶陣陣黑椒香。牛柳粒口感軟腍,肉味香濃,滿載蜜糖黑椒香,配白飯一流:)楊枝甘露甜美可口的楊枝甘露,有唔少西米、芒果及柚肉,正呀鮮榨橙汁查看更多
+ 5
catherine 大大nic
中菜部
catherine 大大nic
2025-08-13
关注
閨密在尖東收工,今日佢提議去食中菜仲點名去這間酒樓「港晶軒」,原來也不錯喔😌好抵食👍🏻有優惠小套餐,可拼海鮮或片皮鴨🤗 仲有性價比高的「胡椒花膠燉雞湯」🙂「西澳龍蝦+伊麵底」 看似比較細隻,但係啖啖肉,西澳龍蝦肉質特別香濃,好正!我揀了上湯煮理,伊麵有龍蝦蒸出來的味道🤩 我食左好多碗呀🤭「上湯雜菜粉絲煲」 份量不少🤣 原煲華麗上菜台,有多種菜:菜心,生菜,西蘭花,白菜仔同西芹,點會少得粉絲同一些雜菌,我地無叫白飯,它就是我們的能量呀👍🏻查看更多
+ 7
检举
apwyqgz4hh4w
$98花膠雞湯+片皮鴨即切
apwyqgz4hh4w
2025-08-11
关注
尖沙咀抵食之選!港晶軒$98花膠雞湯+片皮鴨即切踏入港晶軒,光猛整潔的環境已令人安心。首道驚喜是98港幣的花膠雞湯——白瓷湯盅裡竟浮沉著4至6大件厚身花膠,入口軟糯黏唇,湯底溫潤醇厚,一碗落肚,從喉嚨暖到胃腹,寒意盡消。海鮮愛好者必試即蒸鮑魚帶子。師傅即點即蒸,上桌時熱氣蒸騰,鮑魚彈牙鮮甜,帶子飽滿滑嫩,蘸些金銀蒜蓉提味,海洋的鮮味在舌尖綻放。壓軸是戲劇性十足的片皮鴨!師傅推車至席前即切,刀起鴨落,脆皮伴著脂香四溢。更驚喜是部長親自擺盤,鴨件排列如花,入口香脆不膩,佐以薄餅青瓜,一啖盡是滿足。$650有花膠湯、海鮮盛宴、片皮鴨,在尖沙咀核心地段實屬難得。港晶軒以街坊價錢奉上酒店級用心,是鬧市中一份實實在在的味覺溫暖。港晶軒地址:尖沙咀港晶中心2樓查看更多
+ 6
bysshirley1212
焗芝士虎蝦伊麵幾正
bysshirley1212
2025-08-10
关注
店名:港晶軒地點:尖沙咀加連威老道100號港晶中心2樓1)上湯虎蝦炆伊麵(芝士底+50)$238上枱嘅時候有啲失望,以為係我最鍾意食嘅芝士醬撈伊麵,點知係焗嘅芝士伊麵;但係食落去有驚喜。焗芝士包實晒成隻虎蝦,好香芝士味,薄脆嘅芝士,再連埋啲拉絲嘅芝士配埋洋蔥同伊麵真係好正😋😋2)西蘭花炒帶子 $168西蘭花略為硬身,個人較為鍾意食有芡汁嘅。但係帶子好厚身好大粒彈牙得嚟又易入口,好滿意🤤3)胡椒花膠燉雞湯 $98原價$228,現時做緊週年慶活動$98煲,份量足,配料多,有黃芽白,花膠,半隻雞,花膠微爽軟滑;胡椒味重,飲第一啖會覺得少少重口味,但飲下飲下又ok喎,足料大煲,最啱一家大細黎飲👍👍總價連加一及茶介 $588查看更多
helenccw5348
超級新鮮龍蝦
helenccw5348
2025-08-08
关注
今日去了尖東同朋友食傳統中式粵菜。酒樓裝飾得簡潔而隆重,閃閃令的水晶燈寬敞嘅座位。見到門口有特價胡椒雞湯煲!😍😍😍我們點了胡椒花膠雞湯$98 優惠價湯底清澈而醇厚,花膠的滑嫩與雞肉的鮮香相得益彰。胡椒的微辣提升了整體風味,讓湯品更加暖身。蒜蓉開邊清蒸西澳龍蝦$368龍蝦肉質鮮甜,蒜蓉的香氣完美地襯托出海鮮的鮮味,蒸煮過程中保持了龍蝦的鮮嫩,讓人一口接一口,令人回味無窮。香芒糯米茲糯米的黏糯口感清甜。陳皮紅豆沙,紅豆順滑,陳皮清香,甜度適中,經典中式甜品,令人回味無窮。查看更多
尋找他鄉的貓猫
香港實惠型高級中式酒樓:港晶軒
尋找他鄉的貓猫
2025-08-03
关注
"港晶軒":美式的裝飾明亮又高級,座位寬闊又舒適,大廳很大,還有很多貴賓房。酒樓既有高級生猛海鮮,也有實惠價格的鑊氣小炒,稱得上實惠的高級酒樓。我們嘗試了四道鑊氣小炒:1)三蔥野菌炒班球$168: 石班肉質鮮美結實,魚皮骨膠原滿滿,一咬彈牙,配合大蔥、雜菇、洋蔥等,炒得有鑊氣、好吃。2)咕嚕鳳梨鮮蝦球$168: 蝦大大只又新鮮爽口,配上菠蘿、洋蔥、三色椒等炒出酸甜味,開胃好味道。3)椰香荔芋南瓜煲$98: 芋頭和南瓜配合,加上香濃椰汁烹煮,品嘗到南瓜綿蜜、芋頭香粉,真的不錯。4)魚香肉崧茄子煲$98: 常見的惹味港式中菜,做得地道又有鍋氣。酒樓還贈送美味的甜品紅豆沙,家人們也十分滿意這一餐。查看更多