2019-06-20 568 浏览
今晚去个住九龙城既friend屋企打牌, 顺手就买埋外卖上去大家食, 泰国野就食得多, 今晚打牌就买外卖寿司又方便又可以试下新野个friend话平时见依间渡边屋都好多人买, 叫我早少少黎所以6点零钟就到左lu~好多款式, 懒得谂亦可以选择师傅pack好左既, 入面仲有3,4个位可以堂食, 都见到有熟客仔系度食住同老板倾计~最後我拣左2个寿司套餐, 再加左d自己另外叫既寿司~三文鱼and三文鱼腩寿司新鲜色泽好靓, 三文鱼腩肥美有油香原味海鳗寿司就黎长过筷子既海鳗, 鳗鱼汁烧既味道好香芝味蟹棒依个系朋友指定要叫既, 大大块芝士加上火炙令其半溶既状态, 正火炙帆立贝推介依款! 帆立贝肉厚之余口感新鲜, 唔会淋badbad~再加埋火炙既焦香非常好味呀鱼仔豉油呀, 童年回忆呀~听人讲鱼仔豉油因为成本高d所以而家已经无乜铺会用, 转哂包装, 估唔到系度见番~我同朋友都好满意, 觉得佢虽然细细间, 但系寿司够新鲜之余只系卖番小店价钱, 十分抵食, 可以留番d钱黎做麻雀本😂

最後我拣左2个寿司套餐, 再加左d自己另外叫既寿司~

三文鱼and三文鱼腩寿司
新鲜
色泽好靓, 三文鱼腩肥美有油香

原味海鳗寿司
就黎长过筷子既海鳗, 鳗鱼汁烧既味道好香

芝味蟹棒

火炙帆立贝

2019-06-16
2019-07-20 521 浏览
一大班Friend开Party,叫寿司就最开心!-今次拣左九龙城渡边屋,专做外卖,布置走日本风,小店确实不大,但仍可有提供坐位快食。小店除了有刺身丼饭, 也有即叫即握的寿司, 师传以前曾任omakase , 质素有保证, 多选择之余价格都系平民街坊价。--寿司套餐有大路的三文鱼、甜虾、北寄贝、蟹棒和八爪鱼, 每件都即叫即握。----然而最不能不提的是其他特色寿司,--原条海鳗寿司震撼又澎湃的原条海鳗,长度足足是一般鳗鱼寿司的4倍!!原条海鳗食落去啖啖肉,肉质嫩滑火炙帆立贝寿司炙烧为 鲜甜的帆立贝 的鲜味增加一份炽热火炙左口鱼边寿司左口鱼裙边是整条左 口鱼最鲜美的部份,火炙後甘甜鱼油缓缓渗出,层次丰富明太子酱烧帆立贝寿司明太子酱很浓,跟鲜甜的帆立贝很是匹配,超好吃月见吞拿鱼腩军舰吞拿鱼腩的丰腴甘美已教人神魂颠倒,加埋生而 香滑的鹌鹑蛋, 让整个吞拿鱼腩更加滑不溜口。-北寄贝沙律军舰北寄贝鲜甜爽弹口感烟韧,与沙律酱汁味道十分配衬阿根廷红虾寿司阿根廷红虾甜味媲美牡丹虾,但价格却亲民得多了。天生橙红色肉质软滑,甜味媲美牡丹虾,的确不错。--蟹膏军舰整件寿司 彷佛只有蟹膏 ,浓郁的蟹膏,极品滋味
一大班Friend开Party,叫寿司就最开心!

帆立贝寿司

然而最不能不提的是其他特色寿司,

炙烧为 鲜甜的帆立贝 的鲜味增加一份炽热

明太子酱烧帆立贝寿司

明太子酱很浓,跟鲜甜的帆立贝很是匹配,超好吃

北寄贝沙律军舰

北寄贝鲜甜爽弹口感烟韧,与沙律酱汁味道十分配衬

蟹膏军舰

整件寿司 彷佛只有蟹膏 ,浓郁的蟹膏,极品滋味让人想念!
帆立贝寿司
2019-06-27 565 浏览
今日去完九龙城买完少少野谂住买个外卖返屋企慢慢叹。经过一间寿司铺,平时食开d连锁店.今次就试下佢先一入门口就有成个柜比我简食咩,不过我比较锺意系自己配搭下食咩寿司。最後叫左盒刺身,鱼生饭同寿司。三文鱼切到好厚好大件,一啖咬落去好肥美,真系食多两旧都饱饱地。成盒寿司最满意既系烧三文鱼,可能本身就好锺意食,真系觉得烧完食系另一番风味。最後食埋个海胆鱼生饭,海胆比我想像既多,同埋味道都唔错,食哂碗饭都仲有少少海胆剩,食完真系好饱。

最後叫左盒刺身,鱼生饭同寿司

2019-06-27 316 浏览
今日揸车经过九龙城见到呢间日本野就谂住试下,店舖好细只可是坐两个客人,但佢以外卖为主,揸左车所以外卖返屋企食就唔紧要。种类都好多,而且价钱都唔算太贵。叫左呢个三文鱼腩刺身,好肥美,食落口鱼腩嗰阵油味会系个口到回甘,真系好新鲜好味,值得推介👍🏻寿司就拣左自己钟谂食咩就食咩,饭量适中,唔会太大旧太饱。呢个海胆三文鱼丼,海胆份量都多,价钱亲民唔贵,新鲜最重要,唔错👍🏻最後叫左小食同d熟食寿司,总括黎讲,呢间小店赞👍🏻推介!
种类都好多,而且价钱都唔算太贵。

寿司就拣左自己钟谂食咩就食咩,饭量适中,唔会太大旧太饱。

最後叫左小食同d熟食寿司,总括黎讲,呢间小店赞👍🏻推介!
2019-06-22 320 浏览
九龙城 有 许多 食肆, 嗰日 经过 衙前围道 渡边屋 日本寿司店 。铺面几特别 ,好似喺日本见到啲舖头一样。 於是 入去 试下 佢啲 刺身 同寿司 。成间铺头 得 四个座位, 原来主力系外卖寿司嘅 。嚟到 就 试下佢啲刺身饭丼 ,鳗鱼丼,海胆盛丼 ,同埋多款寿司 ,再叫多几款小食 。小食包括螺肉, 芝麻八爪鱼, 甜番薯 。寿司大大件 ,材料好新鲜 ,鳗鱼丼 甜蛋中和 咗 鳗鱼汁 嘅 浓郁未 , 捞埋啲饭就好好食 。海胆 盛丼 海胆劲多, 海胆非 常鲜味 入口即溶咗。 八爪鱼非常爽脆 ,螺肉有口感, 日本甜蕃薯就好好食 。食完仲买咗一份寿司外卖回家-。
九龙城 有 许多 食肆, 嗰日 经过 衙前围道 渡边屋 日本寿司店 。铺面几特别 ,好似喺日本见到啲舖头一样。 於是 入去 试下 佢啲 刺身寿司 。成间铺头 得 四个座位, 原来主力系外卖寿司嘅 。嚟到 就 试下佢啲刺身饭丼 ,鳗鱼丼,海胆盛丼 ,同埋多款寿司 ,再叫多几款小食 。小食包括螺肉, 芝麻八爪鱼, 甜番薯 。寿司大大件 ,材料好新鲜 ,鳗鱼丼 甜蛋中和 咗 鳗鱼汁 嘅 浓郁未 , 捞埋啲饭就好好食 。海胆 盛丼 海胆劲多, 海胆非 常鲜味 入口即溶咗。 八爪鱼非常爽脆 ,螺肉有口感, 日本甜蕃薯就好好食 。食完仲买咗一份寿司外卖回家-。
2019-06-21 161 浏览
昨天跟老公到九龙城渡边屋晚餐,这是朋友食过之後介绍我们去的,这日本餐厅的地方虽然很细,但食物款式就不少,有多款刺食饭丼,有三文鱼,帆立贝,甜虾,鳗鱼,三文鱼籽,海胆,……我就选择咗鳗鱼丼,还点了很多小食如芝麻八爪鱼,螺肉,日本甜番薯……,我一向较喜欢食鳗鱼,渡边屋烹调的鳗鱼特别好味,好新鲜,海胆也很值得推介给大家,因为日本刺身最重要就是新鲜,渡边屋就做得到,其实其他食物也非常不错,如大家去到无位,可以外卖回家慢慢叹,学生去食还有9折优惠,更加抵食。

2019-06-20 96 浏览
前两天又一年一度的生日,阿仔话一齐食日本菜庆祝。 嚟到九龙城渡边屋真系超细间,只有四个位,但系睇到张菜单,哗然, 原来好多靓嘢都有得食。我哋 要咗个寿司 拼盘,有三文鱼寿司、北寄贝、鲜虾、鳗鱼、 仲有八爪鱼和蟹棒,好新鲜、好鲜甜。要个海胆丼,好多海胆好正 yummy yummy。再要一个鳗鱼丼配甜蛋,D鳗鱼超好味,D甜蛋不会乾硬, 松软甜甜哋好有 水准。 野味螺肉、烧甜蕃薯都系佢哋其中 嘅小食,仲有手卷、沙律、军舰…… 怪不得我 见好多人都买外卖,价钱好合理,真底食。

怪不得我 见好多人都买外卖,价钱好合理,真底食。
2019-06-17 36 浏览
今日又去九龙城啦~买完牛肉饼行行下见到呢间日式店,系门口见到有张日本产食材认定证,又写住寿司即叫即整,望下MENU价钱唔贵喎,仲有set叫,於是买左2个set加散叫d寿司外卖番屋企食~每个SET有12件寿司,A餐$72有三文鱼、北寄贝、八爪鱼同甜虾,B餐$86有三文鱼、三文鱼腩、海鳗、赤海虾同蟹棒,除番开$10都唔驶有一件,好抵!另外散叫左芥末八爪鱼、北寄贝沙律、原条海鳗、玉子、芝味蟹棒同火灸帆立贝寿司。落左单之後因为即叫即造既关系系要等既~大概15分钟就拎得!靓女店员仲好有礼貌问我地要几多对筷子同起势俾左好多豉油同wasabi我地~须知平时外卖寿司店方俾豉油俾得好孤寒,次次都唔够点,呢次够哂有余~赞!寿司坐完巴士都keep到冇散~番到屋企开出黎,4大盒摊出黎个样件件都好新鲜好吸引!食果阵终於知点解D寿司冇咁易散,因为每件既饭都黏得好实,而且颇大件,食多几件已经好有饱足感!特别推介下火灸帆立贝同原条海鳗寿司,前者火灸灸烧味香气突出,帆立贝够鲜甜够厚,後者原条海鳗出动份量好足,平时好怕鳗鱼类,觉得有阵腥味,但呢个原条海鳗冇腥味之余仲食到好香灸烧味~推介~~我地5个人食左40几件寿司,超级

我地5个人食左40几件寿司,超级满足又饱肚~除番开每人$100都唔驶,仲要即叫即整~好开心又系九龙城发掘到正野!

2019-06-12 84 浏览
平时都很喜欢吃寿司,之前在红磡都会点小小的日式寿司铺,今次来到九龙城选择了这家寿司铺~菜单的选择十分多,如下:店铺面积细细,但都有堂食位置和寿司盒装外卖柜。这次外卖点了油甘鱼、帆立贝、甜虾、赤虾、虎虾、三文鱼腩、三文鱼酱油、左口鱼、吞拿鱼卷、厚切鳗鱼、三文鱼籽和海胆寿司!超丰富,回到家吃满心欢喜~每一件刺身真是吃得出很新鲜,价钱是比连锁寿司店贵一些,但绝对是物有所值,每件都是人手包,寿司饭是暖暖的,带醋味,不是冷冰冰的!最喜欢是加拿大海胆寿司,很鲜呀!而且海胆大大块,很满足~所有寿司都吃得出用心制作,所以间中试下小店的高质寿司都不错!

2019-06-11 30 浏览
常常去九龙城只会想吃火锅、泰国菜或甜品等等,往往经过衙前围道都见到「渡边屋」都好吸引,想停步试试手卷及其他寿司。今次刚好时间尚早又去九龙城跟朋友去买水果,当经过「渡边屋」就忍不住去帮衬。打开餐牌选择十分多,有寿司、火炙寿司、卷物、军舰、手卷、小食及刺身丼,款式多到眼花撩乱。终於我同朋友选择了寿司拼盘,有三文鱼、甜虾、赤贝、腐皮、熟虾等等,价钱合理,份量十足,性价比都很高。此外朋友大爱镘鱼细卷,一口一啖,肥美鲜甜。我就比较喜欢加拿大海胆手卷,是季节限定的,海胆超多,而且相当甜美,很好吃。

此外朋友大爱镘鱼细卷,一口一啖,肥美鲜甜。

2019-06-11 79 浏览
经常经过九龙城,又常常经过它,就决定与友人一嚐这家寿司,环境虽然不算十分寛敞,店内有四个座位,两个人吃算是刚刚好,店内的寿司也算种类齐全。首先叫了半磅三文鱼刺身,每件三文鱼也算是份量十足,入口时也感受到三文鱼的鲜味在口腔爆发,原来半磅的三文鱼也颇饱肚,接着,又叫了火炙芝味三文鱼、花之恋、甜虾刺身以及左口鱼边,喜爱吃三文鱼的我当然不断都是叫三文鱼,想不到转角这家寿司店口味也不错,份量也很足够,原以为要再点也不用了。
经常经过九龙城,又常常经过它,就决定与友人一嚐这家寿司

首先叫了半磅三文鱼刺身

2019-06-06
  • 三文鱼刺身
2019-06-09 38 浏览
前几年开始迷上左九龙城一间食日式烧肉既日本餐厅,多左去九龙城。某日发现一个转角位开左间外卖寿司店,系一个日本人师传主理,同埋有一个本地阿姨员工。之後日本人师傅系隔离街开左拉面店,请左员工负责整寿司。果阵既装修格局比较隐蔽,而且一直以为会好贵,所以一路都无试过。直到之後转左装修,认真睇下个meun发现其实好抵wor!!! 咁咪试下罗!点知呢一试就返唔到转头⋯食唔返连锁集团d大陆珍珠米⋯我谂呢间寿司店既寿司成本有一大半都去左旧饭度,佢地系用日本米!而且煮得好好!一般火炙寿司黎讲我最锺意左口鱼边,但呢度既火炙三文鱼酱油渍真系无得顶。烧完既三文鱼油脂香味加酱油渍既咸香,完全带出左日本米既甘甜🤤不得了!三文鱼,吞拿鱼,虾呀果d正路,生既最推荐海胆,好鲜甜。琴日好想食寿司,好热又唔想行过九龙城,系app叫外卖,一样咁好食🤤。始终成30度,叫外卖食熟d安心d😆呢个价钱呢个水准,我觉得交足功课架啦!最平$6一件,你唔会拎中环铜锣湾尖沙咀既omakase去比呱?

三文鱼,吞拿鱼,虾呀果d正路,
生既最推荐海胆,好鲜甜。

琴日好想食寿司,好热又唔想行过九龙城,
系app叫外卖,一样咁好食🤤。
始终成30度,叫外卖食熟d安心d😆

呢个价钱呢个水准,我觉得交足功课架啦!
外卖送餐
  • 火炙三文鱼酱油渍
今日行过九龙城, 喺呢边返学嗰阵, 就好想试下呢间日本餐厅, 但基於佢得吧台位, 唔好坐所以就一直冇试,但今日同屋企人想买嘢返屋企食, 所以就嚟试一试啦😍入到去虽然细,但系好有日本风味, 佢哋亦比较多外卖嘅客,店员亦十分热情,亦向我们介绍食物,而介绍得十分适合我们,而 我哋叫咗个三文鱼腩丼, 三文鱼腩铺满成个饭,而三文鱼腩入口即溶, 蟹子亦都增加咗饭个口感, 食完十分之满足. 之後仲嗌咗一盒寿司, 六旧炙烧三文鱼腩 寿司, 再加一个只烧嘅带子寿司, 三文鱼腩同大仔都系入口即溶, 加埋炙烧个烧味, 简直想人一试再试, 食材新鲜不在话下, 一定会再次光顾😊

一定会再次光顾😊

今日系九龙城等母亲大人嘅时候好肚饿😩,你系唔会知道佢会行几耐架,😗所以要买点食物,一路食住等。☺️九龙城其实除左泰国野之外,😍呢到都有好多好野食,例如出名嘅蛋挞、串烧、糖水等等⋯⋯😋但我要饱肚感,好想食米饭,咁岩见到有间好似外卖寿司嘅店,🍣所以就入去睇睇。原来佢系食日本菜架,唔系只得外卖寿司咁简单,仲有即叫即制嘅寿司同丼等。😍⛩入面位置就唔算多,见佢都好多客系打左电话黎,外卖自取。👍🏼佢有午餐set相当抵食!由於我想食其他嘅关系,我就自己散叫左。😋⭐️海胆盛丼❤️大满足‼️啲鱼生好新鲜,我留意到佢系Japan food supporter ,相信佢嘅食材都系日本货🇯🇵,估唔到咁细嘅一间店,质素可以咁高‼️⭐️三文鱼牛油果卷我最喜欢嘅三文鱼同牛油果🥑夹埋一齐,好清新嘅感觉,仲好好味添!👍🏼下次一定再黎食,佢仲有下午茶呢d Set, 十分有趣。😂