2020-09-19 0 浏览
一直见人话渔钏好食,今晚专诚搭车去食7:30到,等左一阵。店内装修想做到日本居酒屋咁,但灯光唔得,似普通日式餐厅1/ 鸡白汤拉面- 拉面唔似拉面,似乌冬,但唔好食啲。汤系浓,但冇鸡味2/ 七味鱿鱼圈,$88得十旧仔,好贵3/ 银杏,好苦唔香4/ 和牛寿司,好韧5/ 其他寿司一般,唔值咁贵,真系寿司郎仲好味6/ 铁板牛舌,唔觉得系牛舌,个汁抢哂啲味总括系又贵又唔好食
一直见人话渔钏好食,今晚专诚搭车去食

1/ 鸡白汤拉面
- 拉面唔似拉面,似乌冬,但唔好食啲。汤系浓,但冇鸡味

2/ 七味鱿鱼圈,$88得十旧仔,好贵

3/ 银杏,好苦唔香

4/ 和牛寿司,好韧

5/ 其他寿司一般,唔值咁贵,真系寿司郎仲好味

6/ 铁板牛舌,唔觉得系牛舌,个汁抢哂啲味

总括系又贵又唔好食
2020-09-12 0 浏览
星期六晚七点左右,等了六个票号,大约廿分钟左右。当时人不算太多。order了一个牛小排寿喜烧,牛舌串,鸡肉串和自家制梅酒,大为满意。牛小排份量不多,但味道很好,寿喜烧的菜多且挺新鲜,一个人吃也很够。牛舌串最惊艳,又爽又好味!鸡肉串普通,偏辣。自家制梅酒非常特别,梅味重於酒味!饮了我也不上头,非常惊喜!当冰融化时,梅味比例越来越大。喜爱程度:牛舌串⟩梅酒⟩牛小排寿喜烧⟩鸡肉串环境服务也不错,上菜速度也可以。

牛舌串最惊艳,又爽又好味!

鸡肉串普通,偏辣。

喜爱程度:牛舌串⟩梅酒⟩牛小排寿喜烧⟩鸡肉串

环境服务也不错,上菜速度也可以。
2020-09-11 0 浏览
系V Walk既Y店真系好少。。搵左好耐。。终於搵到🤗🤗环境好好。。坐得好舒服。。上菜又快。。防疫仲做得好好👍👍🎏🎎👘叫左👇👇酱油浓汤白鸡拉面🍜海虾🦐天妇罗🍤稻庭乌冬鸡心串烧🍢鸡皮串烧🍡
系V Walk既Y店真系好少。。
搵左好耐。。终於搵到🤗🤗
环境好好。。坐得好舒服。。上菜又快。。防疫仲做得好好👍👍
🎏🎎👘

酱油浓汤白鸡拉面
2020-09-10
酱油浓汤白鸡拉面
  • 特盛酱油浓鸡白汤拉面
👩🏻‍💻🤤每一啖都幸福感满满☺️角切刺身丼‼️ V Walk食店林立,日本菜都有三间,竞争都唔细🤔要突围而出真系靠实力;店舖环境以日式设计,餐牌选择多,今次拣咗角切刺身丼🤗因为唔想等位,外卖返屋企食,只系等咗十分钟左右👍🏻🤤​​🍱角切刺身丼​🌟一打开,已经闻到鲜味十足既刺身‼️三文鱼油脂分布均匀👍🏻鲜甜味美,细滑实在💕🤤蟹子卜卜鲜味爽口,同刺身混合口感丰富有层次‼️剑鱼新鲜,肉质啖啖分明🤤青瓜粒清甜爽脆😋仲有八爪鱼、玉子、蟹柳,用料色彩丰富,配以芥末豉油,甜甜既寿司饭真系味道一流😍👍🏻好食到停唔到口,每一啖都食到口感实在既刺身,幸福感满满🤤CP值好高嘅刺身丼💯💯💯‼️

🍱角切刺身丼​
角切刺身丼
2020-09-05
10 分钟 (外卖自取)
角切刺身丼
2020-07-09 908 浏览
📍#渔钊📍Isana Kushiro #IsanaKushiro.🇭🇰香港深水埗深旺道28号V Walk 地下19号舖🇭🇰 Shop 19, G/F, V Walk, 28 Sham Mong Road, Sham Shui Po, HK.🌐📌深水埗📌青衣📌将军澳.#深水埗 #日本菜 #MFJ深水埗 #MFJ日本菜 #ShamShuiPo #JapaneseFood #MFJ_ShamShuIPo #MFJ_JapaneseFood .味道: 👅👅👅👅卖相: 👀👀👀👀价格: 💰💰💰💰环境: 🌹🌹🌹🌹服务: 👨🏻👨🏻👨🏻性价比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回头率: 🔆🔆🔆🔆.好日系的居酒居🇯🇵因为太赶时间,点咗个柳川锅已为系有饭跟🤣发现时已经为时已晚🙊.⭐️鳗鱼柳川锅🥘HKD98卖相几靓啊!👍🏻柳川锅来自福冈县柳川市,系鳗鱼滑蛋牛蒡锅滑蛋不错,蛋白浆比较多,几嫩滑,但食得慢会变得比较水里面有好多牛蒡丝,增加不少口感!鳗鱼煮得几好!口感软稔,酱汁十分入味,不错!.价钱十分亲民,下次要再去试其他!By the way,只王将酱油碟真系好靓!😍.#eel #japaneseeel #eggpot #burdock
📍#渔钊
回头率: 🔆🔆🔆🔆
好日系的居酒居🇯🇵

⭐️鳗鱼柳川锅🥘HKD98
卖相几靓啊!👍🏻
柳川锅来自福冈县柳川市,系鳗鱼滑蛋牛蒡锅
滑蛋不错,蛋白浆比较多,几嫩滑,但食得慢会变得比较水
里面有好多牛蒡丝,增加不少口感!
鳗鱼煮得几好!口感软稔,酱汁十分入味,不错!

鳗鱼柳川锅

价钱十分亲民,下次要再去试其他!
By the way,只王将酱油碟真系好靓!😍
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相机食先 #吃货 #食好西 #香港美食指南 #美食推介
2020-06-22
2020-07-08 466 浏览
我学了日剧嘅主角一个人去居酒屋饮酒, 我搵了间未去过的居酒屋试下, 我点了一支以店名命名的清酒, 店员话同我讲支酒很大支喎, 他应该是怕我饮吾晒, 好好笑...哈哈!当然一定要叫我想食左好耐既拖罗, 拖罗口即溶配上清酒真是绝配的组合, 因为我坐Bar枱见到师父在我面前制作炸虾天妇罗, 当然要试下啦, 脆脆的口感, 外脆内鲜甜的炸虾天妇罗, 各种食物都有着令人难以抗拒的魔力, 总括超满意的一餐晚饭。

2020-07-03
2020-05-29 657 浏览
一级棒日式黄店座位环境:即使安排坐吧台也非常舒适。餐饮:多选择,有不同菜式提供。服务质素:寿司师傅很友善,有介绍不同食法和配搭。环境卫生:很整洁,寿司师傅也很卫生,每弄完一道菜都会立即洗手
一级棒日式黄店

座位环境:即使安排坐吧台也非常舒适。

餐饮:多选择,有不同菜式提供。

服务质素:寿司师傅很友善,有介绍不同食法和配搭。

2020-05-27
2020-05-18 567 浏览
:🤍2020.05.03 #猫夫妇日式 #猫夫妇游黄店本身去到大商场 都谂住冇可能搵到黄店但系点知睇Wollipay又比我搵到!不过如无意外应该都系vwalk入面唯一一间黄店😖野食比我想像中有惊喜🤩.1️⃣(超超超推荐🌟🌟🌟)黄金软壳蟹 $72不得不承认 👧🏻可以自己自己食10碟!佢系👧🏻食过人生最好食既咸蛋黄野食🤩软壳蟹都系即刻叫即刻炸 上枱脆卜卜用紫菜夹住出奇地好味😆😋价钱唔算贵 都有五六件 个味道值返晒😍.2️⃣带子三文鱼亲子丼 $126系正常发挥嘅鱼生饭 都尚算足料鱼生几新鲜 食到超饱😝3️⃣陶根清酒煮蚬 $78显嘅份量都几多 不过唔算好大只鲜甜 冇咩沙 唔腥的呢个价钱算系中上发挥😝4️⃣炸鱿鱼圈 $58相比之下呢个鱿鱼圈比较平平无奇都系新鲜即刻炸 上台都系好新鲜 好香🤪.好味指数:🌕🌕🌕🌕🌗穷游指数:🌕🌕🌕🌑🌑性价比:🌕🌕🌕🌖🌑回头指数:🌕🌕🌕🌗🌑
🤍2020.05.03 #猫夫妇日式 #猫夫妇游黄店
本身去到大商场 都谂住冇可能搵到黄店
但系点知睇Wollipay又比我搵到!
不过如无意外应该都系vwalk入面唯一一间黄店😖
野食比我想像中有惊喜🤩
1️⃣(超超超推荐🌟🌟🌟)黄金软壳蟹 $72
不得不承认 👧🏻可以自己自己食10碟!
佢系👧🏻食过人生最好食既咸蛋黄野食🤩

回头指数:🌕🌕🌕🌗🌑
庆祝纪念
  • 黄金软壳蟹
2020-05-11 486 浏览
松叶蟹沙律估唔到咁多蟹肉,而且鲜甜有蟹味,用个木夹一夹全部都系蟹肉。啲菜都好新鲜好爽口,非常唔错。天妇罗炸虾啱啱炸出来热辣辣,个炸粉唔会太厚,表面非常酥脆,就算点完天妇罗汁都唔会完全软晒,锺意食香口野嘅要试下。鳗鱼卷有惊喜!估唔到原来呢个卷系咁多旧,仲要每一旧都大大旧。最锺意嘅地方系,啲鳗鱼每一块都有炭烤嘅香味,食落口阵味超香。食完呢个卷都已经饱左七成啦其实。黄金软壳蟹有成一只,食落口阵咸蛋黄香好正,但因为我地得两个人,每人要食半只,所以都几腻。如果包埋紫菜食会无咁腻,好好多!只蟹一咬啲汁就爆出来,非常好味。最好我地叫左个铁板牛舌,系薄切,但好多块,所以都几抵。呢种牛舌嘅汁偏甜身,但我锺意咸食多少少。所以如果我再拣会拣牛舌串烧。但呢只铁板牛舌其实都好正!锺意偏甜嘅人会好锺意。服务方面都唔错,啲员工加水加得好密。环境都几靓,日式居酒屋设计,一格格卡位分开好舒服。整体来讲,对呢餐好满意。价钱唔系非常平,但味道同质素绝对对得住个价有多。非常值得一试。

2020-04-08 257 浏览
They have a waitress who is nice and polite, however there is somebody else, a middle-aged male waiter I encountered today who is extremely rude and I will never come back to this restaurant again and share the experience with my friends, colleagues and neighbors.I was following my routine of ordering the takeaway food. I followed a female waiter to enter the shop for payment of my take out order as I am paying by credit card. A VERY rude male waiter, who obviously has no eye, then attempted to

I was following my routine of ordering the takeaway food. I followed a female waiter to enter the shop for payment of my take out order as I am paying by credit card. A VERY rude male waiter, who obviously has no eye, then attempted to push my body with his dirty hand to the outside of the restaurant. I stared at him. He then talked with the lady and realized she allowed me in, and instead used a thermometer to take the temperature of my forehead. But again he was almost touching my forehead. You are not taking it for precaution, but you are increasing the risk of cross infection.

He was obviously displeased with my attempt to stay away from him, so he shouted towards me in Cantonese "why are you dining out if you are afraid of the virus!". this is completely ridiculous. I am picking a takeaway food from the mall downstairs to my apartment, and it's not your freaking business to say that. If you have nothing good to say, please keep your mouth shut.
外卖自取
今次想讲既呢间日本料理店系之前有位朋友因为见工成功咗而请咗我同另一个朋友食😆💙亦都已经系较早前既事喇~🙈好多谢佢咁豪气请咗我食呢餐🤣!3个人黎计其实都叫咗唔少野🙈-🌸鳗鱼炒饭$98:呢个炒饭实在好食😳!饭炒到好乾身饭粒都好爽,食得出系有镬气既炒饭👍~调味方面饭系落咗日式烧汁同少少芝麻,同作为配料既鳗鱼,红萝卜同葱粒好匹配,微微甜味又带啲香气咁😆💙。我放佢系第一张因为我都钟意食呢碟🤣🤣!-🌸三文鱼富士山$88:卖相呈现迷你版富士山好搞笑🤣~成件野其实系几栋青瓜被一堆三文鱼同蟹子遮盖住,全个富士山温度系冻既🤣!入面青瓜清新爽脆,外面三文鱼系薄切,加少少沙津酱咁。其实我觉得比较一般,虽然餐牌写系人气之选但食个阵觉得啲野group埋咁食唔太match。除非好想试如果唔系可以唔叫~🤣-🌸铁板牛油焗带子$68:完全不能抵抗CP值MAX.既带子😝❤❤!呢个真系好好食!呢碟一上枱已经见到啲带子被铁板煎到热到弹下弹下咁跳😆,被铁板烧到两边都金黄色仲要挂住浓香牛油味既带子加埋炸蒜真系香到格离枱都闻到😳❤!带子肉本来都好鲜甜👍👍,可惜得6粒咋,每人食2粒就无😭超唔够喉😫😫!下次一定要encore😭!-🌸寿司
今次想讲既呢间日本料理店
系之前有位朋友因为见工成功咗而请咗我同另一个朋友食😆💙
亦都已经系较早前既事喇~🙈
好多谢佢咁豪气请咗我食呢餐🤣!
3个人黎计其实都叫咗唔少野🙈

🌸鳗鱼炒饭$98:

🌸三文鱼富士山$88:

🌸铁板牛油焗带子$68:

🌸寿司盛7贯-铁火卷3件$128:
呢个寿司都ok既😝~刺身主要系吞拿鱼,油甘鱼,甜虾同三文鱼,都鲜嫩但都系唔够冻唔够肥美🤣(咁可能价钱有影响?🤣) 刺身下面啲饭唔系痴埋哂一旧死死实实个种,但夹起唔易散开👍食完都系觉得还好无乜惊喜,不过由我试完啲野食,我谂可能呢度系熟食好食过寿司刺身🧐。又系可叫可不叫既选择~!

🌸极上四色刺身丼$98:
呢个其实都几好食😳👍!首先呢碗既刺身,有三文鱼,甜虾,吞拿鱼同带子,都系新鲜过上面寿司同富士山个2款❤,仲有都系肥美啲👍。要重点提一提个鱼汤(其实佢系比你当茶渍饭咁食😝),哇!汤劲清一滴油都无咁济,仲要飘出好香好浓郁既鱼味,一饮完就中毒咁不能自拔,我直接当佢系汤咁饮😳,嗅觉同味觉都超满足喔😳❤❤!

🌸韩酱八爪鱼粒沙律$88:
系用充满泡菜风味既韩式辣椒酱整既沙律🌶!辣味轻而重,食第一二啖都ok,食到第五啖我就同佢saygoodbye🤣🤣🙈~太辣了🌶!试咗啲八爪鱼粒,几爽几弹牙👍,数量都ok,而整体份量沙律黎讲都唔少,想食下刺激野可以叫一叫🤣。
-💙
食完埋单加埋一其实一啲都唔平,不过间唔中豪气食下都好开心既😝😝~!
极上四色刺身丼
鳗鱼炒饭
铁板牛油焗带子
韩酱八爪鱼粒沙律
2020-02-18 252 浏览
经朋友介绍,今晚特意约咗朋友去到深水埗深旺道v walk(渔钏)居酒屋食日本菜,餐厅设计带有日本风的格局,同时又可以即时睇到厨师即场喺你面前制作食品,令到大家可饱嚐美食之余又可观赏手艺,真是双重享受。美人锅$188~份量十足,有厚切嫩嫩滑的鸡肉、香味的冬菇、新鲜的蔬菜、嫩滑的豆腐,成个汤底都系非常清甜健康。极上四色刺身丼$98,厚切三文鱼油脂平均、带子鲜甜,赤海虾非常爽口、吞拿鲜味,已按耐不住食咗先讲。中拖罗寿司,食落口油脂口感非常丰富。柚子胡椒酱烧鸡肉串,柚子带少少酸再加埋胡椒带少少辣,口感好特别。

中拖罗寿司,食落口油脂口感非常丰富。

2020-02-08 232 浏览
来新商场试新餐厅,门面很漂亮的日式设计,餐牌食物选择算多元化,刺身、寿司、一品料理、拉面、饭等都有。在选择困难下,主要在首页内选店长推荐项目。最吸睛的是足量寿司,色彩缤纷的顔色,集合了海胆、蟹肉、三文鱼籽、呑拿鱼蓉,全都是最鲜味的海鲜。足量材料堆满溢出在小卷寿司上。另一个是博多华美鸟美人锅,采用了日本华美鸟的鸡翼及鸡脾部分,汤底奶白色,浓得有点黏,有浓郁骨胶原。黄金软殻蟹,中式黄金虾与炸软殻蟹的合体,可以用紫菜包着黄金与蟹一起吃,则跟中式有另一翻味道。
来新商场试新餐厅,门面很漂亮的日式设计,餐牌食物选择算多元化,刺身寿司、一品料理、拉面、饭等都有。

2020-02-07 3414 浏览
同朋友买完野,去左呢间位於南昌既日本野食饭。呢到装修都几靓,都几有日本居酒屋既感觉。而且地铁站一出就见到呢间餐厅,十分方便易搵。当日仲见到日本人都去食添!menu上面选择都几多,串烧,锅物,各式各样既寿司刺身都有。我地拣左一个素面,寿司,同小食share。海胆三文鱼卷有六旧,见到佢三文鱼,青瓜同海胆都放左好多下。海胆同三文鱼都几新鲜。三文鱼籽军舰,啲鱼籽好大粒同新鲜,呢个正!然後海鲜素面普通少少,不过都有鱼,带子,虾做配菜,面煮得刚刚好,唔会太淋。铁板香蒜牛柳卷,成旧都系用牛肉卷出黎!我开头仲谂紧佢入面会包乜添哈哈!口感好紮实,但系略嫌唔够入味。串烧方面我地叫左两串鸡肾同一串鸡肝,朋友话因为鸡肝唔系到到都有,所以想食。口感我觉得系猪肝同鹅肝中间啦!当然比猪肝滑得多。鸡肾调味好足够,好食!呢间串烧系做得几好,火候岩岩好,调味又足够!最後叫左杯希望之露苹果汁埋尾~呢只苹果汁系成熟既苹果既味道,好甜好好饮!

三文鱼籽军舰,啲鱼籽好大粒同新鲜,呢个正!

2020-02-05
  • 盐烧鸡肾串
  • 烧鸡肝串
2020-02-03 242 浏览
年初三 到到都排队呢间唔算好多人 就试下啦 4个人gathering 又唔算好饿就样样叫dSushi又几新鲜啵! 由其系油甘鱼样样串烧叫少少烧得唔干 鸡皮脆 好难得呢种餐厅有呀猪肉果串就一般 !牛舌少少un 呢个海鲜 黎到时比人影下相佢再帮我地烧 想话系样样都新鲜!海鲜鲜味系个鲍鱼唔个系咪咁 少少唔熟😂蟹盖配薯片 第一次试 食完好口渴😂另外仲叫咗两碟芝麻鸡翼冇影相 好香脆有机会会再来试下美人锅四个人食 又海鲜又盛 每人250价钱算合理啦 坐得又舒服
年初三 到到都排队
呢间唔算好多人 就试下啦