2019-11-13 784 浏览
从同事口中得知深水埗有一间高级日式餐厅,名叫渔钏,把日本高级料理平民化,无论用料、味道、卖相都媲美高级日本料,今日同老公去深水埗买嘢,顺便去试试。餐厅位於近期新开V walk商场内,装修摆设如日本居酒屋。店内设有吧枱,可以睇到师傅制作食物。特盛酱油浓鸡白汤拉面:鸡汤底超浓郁,义烧不会太肥,肉质软嫩,温泉蛋滑溜,拉面比较粗身,挂上浓汤,弹牙又美味。极上四色刺身丼:刺身好新鲜,有三文鱼、帆立贝、赤海虾、吞拿鱼蓉。三文鱼角切,所以有很好的口感,鱼脂甘香,帆立贝鲜甜,赤海虾鲜美爽口,吞拿鱼蓉鲜味十足,口感creamy,还有一壼绸鱼汤跟上,可以加入寿司饭做日式渍饭,奶白色的鱼汤好鲜甜,加入软硬适中的寿司饭中,极之美味!帆立贝寿司:帆立贝大粒厚身,鲜味十足。珍宝赤海虾寿司:赤海虾大只,已经去壳去肠清洁得好乾净,非常爽口。海虾天妇罗:即叫即炸,热腾腾,外层香脆可口,虾肉爽口。唐扬池鱼仔也是即炸,细细条好脆口,配啤酒一流。Suntory啤酒,有优惠第二客半价,抵饮就饮多杯。
海虾天妇罗:即叫即炸,热腾腾,外层香脆可口,虾肉爽口。
唐扬池鱼仔也是即炸,细细条好脆口,配啤酒一流。
Suntory啤酒,有优惠第二客半价,抵饮就饮多杯。
2019-10-29
2019-11-10 449 浏览
南昌站新开的v walk 有不少特色餐厅进驻,我地趁假日去逛左阵,最後决定到[渔钏]食晚餐🍣🍣🍱🍙 餐厅格局都非常有特色,有日本居酒屋既感觉食物种类都颇多,有不少热食串烧拉面,亦有创意寿司手卷等等。帆立贝$18@ 三文鱼$10海胆三文鱼卷 $188 总共六件卷物,铺面的海胆份量不少,色泽鲜艳,味道鲜甜不苦 足量寿司 $168名符其实系足料份量多到完全盖过下面的饭卷,分别有吞拿鱼蓉、蟹柳、鱼籽、海胆、蟹肉,非常丰富 个人较喜欢蟹肉,一啖啖结实的蟹肉,好满足 如果将蟹柳改为蟹膏会更吸引!海胆酱油三文鱼$12@ 火炙平目鱼边$14@火炙和牛$28火炙鹅肝$40喜欢和牛的朋友可以一试。鹅肝份量偏少,有点失望。酱油浓鸡白汤拉面$78估唔到寿司店的拉面做得几出色,汤底浓郁又不会重味精感,奶白的汤底加上弹牙拉面 再配埋大量爽口木耳、微微煎香的叉烧片,非常吸引价钱也合理!

餐厅格局都非常有特色,有日本居酒屋既感觉

食物种类都颇多,有不少热食串烧拉面,亦有创意寿司手卷等等。

帆立贝$18@ 三文鱼$10

海胆三文鱼卷 $188
总共六件卷物,铺面的海胆份量不少,色泽鲜艳,味道鲜甜不苦

足量寿司 $168

名符其实系足料
个人较喜欢蟹肉,一啖啖结实的蟹肉,好满足

如果将蟹柳改为蟹膏会更吸引!

海胆

酱油三文鱼$12@
火炙平目鱼边$14@

火炙和牛$28
火炙鹅肝$40

喜欢和牛的朋友可以一试。
鹅肝份量偏少,有点失望。

酱油浓鸡白汤拉面$78

再配埋大量爽口木耳、微微煎香的叉烧片,非常吸引
价钱也合理!

• 酱油浓鸡白汤拉面
  • 海胆三文鱼卷
2019-11-10 298 浏览
渔钏 Isana Kushiro 本身都出品都相当唔错佢既老板系一个好有品味同要求既食家定期会重金请来名厨大师傅开办料理晚宴10月个场就十分精彩日本清酒配美食食到顶级既食材同手艺品嚐到独特既清酒当晚气氛非常热闹,就像去到日本居酒屋有兴趣就留意渔钏 Isana Kushiro听讲11月也会有一场晚宴,想试就快D报名!单系美食已经值回票价!唔饮醉唔好走! 呢一场名为熊本和牛怀石料理X日本酒$498一位每一道菜都配上不同的清酒作为配搭饮到不一样的清酒滋味本来我已经好多年无饮咁多酒当晚我都忍唔住饮了好多杯!好多独家既名贵清酒都可以任饮!前菜有煎海虾,烧帆立贝,大黑煮伴以纯米作穗乃智,清雅甘甜酒味,易入口当季既时令鲜鱼刺身中拖罗,白身鱼海胆卷,甘海老,金目鲷等刺身油花平均,油脂甘香肥美配返上写乐,爽口既清酒味道特别夹 煮物配白隐正宗浓郁醇厚,带甘辛味,配上煮物系最好既选择 百合根,海鼠肠,蟹肉茶碗蒸,汁烧秋刀柚味曾汁鮟鱇鱼肝,炙烧鱼压寿司配以七本枪纯米原酒 蒸物,煮,饭,烧物,这几款菜式最合适配酒每款精致小巧,将山海滋味放入小碟之中! 甘苦酸甜辣咸,味觉体验极之丰富 个人最期待就是熊本和牛了!合
渔钏 Isana Kushiro
10月个场就十分精彩
日本清酒配美食
食到顶级既食材同手艺
品嚐到独特既清酒
当晚气氛非常热闹,就像去到日本居酒屋
有兴趣就留意渔钏 Isana Kushiro
唔饮醉唔好走!
 呢一场名为熊本和牛怀石料理X日本酒
$498一位
每一道菜都配上不同的清酒作为配搭
饮到不一样的清酒滋味
本来我已经好多年无饮咁多酒
当晚我都忍唔住饮了好多杯!
好多独家既名贵清酒都可以任饮!

前菜有煎海虾,烧帆立贝,大黑煮
伴以纯米作穗乃智,清雅甘甜酒味,易入口

当季既时令鲜鱼刺身
中拖罗,白身鱼海胆卷,甘海老,金目鲷等
刺身油花平均,油脂甘香肥美
配返上写乐,爽口既清酒味道特别夹

煮物配白隐正宗

浓郁醇厚,带甘辛味,配上煮物系最好既选择

百合根,海鼠肠,蟹肉茶碗蒸,汁烧秋刀
柚味曾汁鮟鱇鱼肝,炙烧鱼压寿司
配以七本枪纯米原酒

蒸物,煮,饭,烧物,这几款菜式最合适配酒

每款精致小巧,将山海滋味放入小碟之中!

甘苦酸甜辣咸,味觉体验极之丰富

个人最期待就是熊本和牛了!
合肴(あいざかな)
熊本和牛寿喜烧
用上顶级和牛,加上秘制酱汁煮过
油花丰富,肉质细致嫩滑,独有既和牛香气
而且份量比得相当豪气!

单系呢碟和牛已经回本一半

辣味曾羽太牡蛎锅 (蚝锅)
强肴,主菜,蚝锅

清甜既高汤煮蚝,食材仲有鲷鱼肉片
十分鲜味既锅物,吃到最後连汤都喝埋!

食事,秋天釜饭

金目鲷鱼肉饭,最後加上海胆,鱼籽
未食已闻得浓浓鲜味
米粒已尽吸鱼肉鲜味,饱满味美
再加上海胆,如此豪华御饭作结
让人十分满足!

一场海鲜美味宴,最後再配上一道甜品结尾
抹茶雪糕,洋梨,无花果
果汁多汁又甜,配埋冻冰既抹茶雪糕
饮过清酒岩饮可以落单预订
奥村宪司系怀石料理大师!
今晚真系大开眼界
#渔钏 #IsanaKushiro #渔钏IsanaKushiro #怀石料理 #VWALK #奥村宪司  #熊本和牛
#和牛 #金目鲷 #海胆 #纯米清酒 #写乐 #白隐正宗 #日本清酒配对 #日本料理 #日本菜
2019-10-22 676 浏览
男友呢个星期都系VWALK呢头开工,放工黎接佢收工,顺手系附近食饭, 呢头我唔识地型,见到呢间日式嘅装修都好有和风居酒屋嘅感觉,又系星期五,所以想放肆一下。七味炸鱿鱼圈出面嗰层炸粉厚度适中 冇咁厚重既炸浆感觉炸到香脆口感 入面既鱿鱼好新鲜 够哂弹牙鱿鱼味浓 酱油浓鸡白汤拉面有水准个汤底好浓鸡汤味叉烧好大块X2, 肥瘦适中, 烧得几好成块入口都唔觉会肥腻, 够哂厚啖啖肉,入味得黎唔会太咸, 拉面比较粗身几弹口, 质地烟烟靭靭既爽口, 滑捋捋嘅面条挂汁力高吸到个鸡汤汁 e流心蛋都好正,个黄仲系流贸状态,入口滑每次食放题都会点一个雪花牛肉锅自队, 想知居酒屋既味道会咪不一样甜豉油呢个汁真系令人好开胃,会令人无遗和感,真系食到饮左2/3个汤锅内有菜+豆腐+菇,量多,肉一碟,无咩肥肉,肥瘦适中牛肉味都OK重,两个人食都好饱,锅系不错的说既选择仲有点左炸墨鱼咀同天妇罗, 香口惹即炸系无得输整体来说,环境舒服,食物有水准,每样既份量都几多,一定要大大力锡佢个拉面,呢个超水准两个人都饱到反左艇

七味炸鱿鱼圈
出面嗰层炸粉厚度适中
冇咁厚重既炸浆感觉
炸到香脆口感
入面既鱿鱼好新鲜 够哂弹牙鱿鱼味浓

酱油浓鸡白汤拉面有水准
个汤底好浓鸡汤味

仲有点左炸墨鱼咀同天妇罗, 香口惹即炸系无得输

两个人都饱到反左艇
2019-10-15 524 浏览
今天终於找到了一间很想推介的日本餐厅, 就是位於新商场V walk的渔钊。餐厅位於商场地下。 商场的设计比较奇怪,第一次到这商场的人不容易找到餐厅的位置。 如果搭地铁可在南昌站A出口进入商场地下。 如果在商场二楼便要到万宁旁边的扶手电梯落一层。餐厅的设计很有日式风味,门口挂着一个很大的日式灯笼, 内里布置得像日式居酒屋。 厨房是开放式,选择吧台可以见到厨师即叫即做菜式。 今日想和朋友促膝长谈, 所以没有选择了吧台。餐厅菜式的选择很多, 沙律,串烧,寿司,刺身,天妇罗,拉面,什麽都有! 我朋友很贪心,两个人一次点了六款菜式。松叶蟹肉野菜沙律 ($98)松叶蟹肉味非常浓,加上新鲜的沙律菜和大量的蟹子,味道鲜美,口感清爽。份量也很大,足够两三人食,推介!盐烧牛舌串 ($38)牛舌串牛味非常香, 厨师只加了小量的盐,因此不会太咸。唯一不够好是有点韧。火炙和牛寿司 ($28) 和火炙剑鱼腩寿司 ($16)和牛是薄切,微微火炙,牛肉味和牛油很突出。正!火长剑鱼腩比较普通, 可能剑鱼腩刺身会较好。粟米天妇罗 ($32)我和朋友一致认为这个是最特别和最好吃的。很少日式餐厅做粟米做天妇罗,应该是粟米一粒

餐厅菜式的选择很多, 沙律,串烧,寿司刺身,天妇罗,拉面,什麽都有! 我朋友很贪心,两个人一次点了六款菜式。

松叶蟹肉野菜沙律 ($98)
松叶蟹肉野菜沙律
盐烧牛舌串 ($38)
盐烧牛舌串
火炙和牛寿司 ($28) 和火炙剑鱼腩寿司 ($16)
和牛是薄切,微微火炙,牛肉味和牛油很突出。正!
火长剑鱼腩比较普通, 可能剑鱼腩刺身会较好。
火炙和牛寿司 和火炙剑鱼腩寿司
粟米天妇罗 ($32)
我和朋友一致认为这个是最特别和最好吃的。很少日式餐厅做粟米做天妇罗,应该是粟米一粒粒比较难做吧!这个天妇罗有超多粟米粒,粉浆又不太厚,刚好黏住粟米粒。外面微脆,内粟米粒粒分别和软熟,带有粟米的甜味,超级正!推介!推介!
粟米天妇罗
特盛酱油浓鸡白汤拉面 ($88)
这个拉面也是不错的选择! 汤底不是猪骨汤底而是用上很浓鸡汤。 鸡汤不是太咸,但鸡味真的很重,很好喝的汤底! 拉面也很特别, 比一般的拉面粗身,都几弹牙。叉烧轻轻烧过,令外层很香口。
特盛酱油浓鸡白汤拉面
美人锅 ($188)
这个汤底标榜是用大量鲜鸡熬制18小时,富有大量骨胶原, 所以称为美人锅。 第一口喝这个汤确是有点胶,哈!鸡味很浓。 上枱的时候鸡肉是全生的, 要滚大约十至15分钟才可以食。 职员很细心, 会不时给我们搅拌汤底和控制火喉。 鸡肉没有加任何腌料, 但鸡肉很新鲜, 不用腌料也很好味, 而且非常滑。 美人煱内除了蔬菜豆腐还有鸡肉丸, 鸡肉丸味道和口感比较普通。
美人锅
再看餐牌,原来最後一页有一个厨师发办,只是$320/位,下次一定要再来试试这个。
总结,餐厅装修很有日式风味,座位舒适,服务不错。食物种类多和特别,质量相当高,价钱不算贵。这餐厅是我这一期的心水推介。
2019-10-14
松叶蟹肉野菜沙律
盐烧牛舌串
火炙和牛寿司 和火炙剑鱼腩寿司
粟米天妇罗
美人锅
2019-12-05 0 浏览
今日因为工作关系咁啱会行过南昌站 谂住一於就行吓位於南昌站嘅呢间商场V City啦 一入去就畀一间装修超靓嘅日本餐厅-渔钏吸引住啦 门外有大大嘅日本灯笼。餐厅出面有好多食客排着队等食 见到咁多人 一於趁下热闹啦 等左成半个中 一边睇住餐牌上面精致嘅日本美食超期待😋餐厅服务超好 一坐低已经有几个侍应过嚟望吓需唔需要加茶 又好留意我哋几时想落单 食客好多 要有嘅服务质素都真系唔系咁容易 餐厅入面嘅食物选择都好多有寿司 天妇罗 黄金软壳蟹 刺身 仲有啲好特别嘅寿司种类例如系火灸和牛寿司 🤭🤭令我最惊喜嘅就系黄金软殻蟹同埋和牛寿司啦 黄金软壳蟹外皮超香脆 被浓浓嘅咸蛋包住但入面嘅蟹肉依然保持厚实既口感 两只味道神奇咁样好夹完全中和左咸蛋嘅油腻感和牛寿司同样都系好惊喜 原本只系觉得比较特别想叫黎试下 但意想唔到和牛肉汁劲丰富 加上微微煎过 外面系好香嘅油香味 咬落入口即溶🥰🥰系幸福既感觉寿司虽然唔大件 但系件件都系手工心思之作 一啖一件 啱晒女仔食 😊下次一定要再叫多d种类 试哂佢啊

2019-10-30
2019-12-04 3 浏览
今日同女友人黎左南昌呢个新开既商场V walk行街, 商场唔算大但胜在多野食, 我同女友人行到攰就拣左渔钏呢间日本料理黎医肚。佢既铺头格局系走日本风,连d卡位都有竹帘隔住外面,好有日本风味既呢。 野食方面我地叫左松叶蟹肉野菜沙律,石烧牛小排,海鲜海胆炒饭,炎烧平目鱼边三文鱼井. 个松叶蟹肉野彩沙律系有一大对蟹籽同松叶蟹肉捞落一般沙律菜度再加d酸汁,超开胃几好味的说。石烧牛小排就有专人系我地面前帮我地烧埋烧得岩岩好味道都唔错..个海鲜海胆饭炒得好香再捞埋片海胆黎食真系一绝..而个炎烧平目鱼边三文鱼井呢.. 女友人就话都唔坐好新鲜爽口..我地两口子叫左4 样野都差d食唔晒.. 最後就埋单饱住走满足的说
,超开胃几好味的说。
石烧牛小排就有专人系我地面前帮我地烧埋
满足的说

2019-10-23
  • 松叶蟹肉野菜沙律
2019-12-03 0 浏览
最近南昌新开了一个商场VWalk,听闻入面的推广非常多,所以就特意来逛逛。商场内的食肆也挺多的,与友人最後选定了这家日式料理。入面的装潢充满了日式风格,以木头做主角,加上灯笼,添了少许气氛。开放式的厨房,可以见到师傅烹饪,提了几分高级。海胆酒盗芝士。作为前菜,味道非常浓郁。是海参肠、鱼内脏,加盐腌渍半年以上以成,本以为必定很腥,但味道出乎意料地好,是很出色的前菜!中拖罗。虽然未及大拖罗可以入口即化,但亦因此,它的油脂较少,相对没这麽大负担。铁板牛舌。牛舌烧得很嫩,不烟韧。在底下的洋葱亦相当入味,不错。铁板牛油焗带子。牛油香很浓烈,带子算大,不过略嫌过熟,肉质过於烟韧。极上四色刺身丼。有四款刺身,分别是大虾、带子、三文鱼和吞拿鱼。刺身都颇为新鲜,特别是带子,鲜甜味好出。鳗鱼炒饭。鳗鱼粒唔算多,但炒得很香。平均水准。总括而言,环境同食物质素都可以,同价钱成正比。

海胆酒盗芝士

中拖罗

铁板牛舌

铁板牛油焗带子

极上四色刺身丼

鳗鱼炒饭。鳗鱼粒唔算多,但炒得很香。平均水准。
鳗鱼炒饭

总括而言,环境同食物质素都可以,同价钱成正比。
2019-11-29 25 浏览
南昌港铁站有个新场叫V Walk,V Walk有间新舖叫渔钏,令我食完再食,D客越见越多,今晚同爱人再去,一早已经满座要坐吧枱喇😅松叶蟹肉野菜沙律($98),新鲜蔬菜令碟沙律色彩缤纷,配上鲜味松叶蟹肉及蟹子,就此开动我味蕾。自家制玉子烧($68),玉子香滑非常,卷得厚,切得颇大件,咬落有层次,微甜超啱我口味👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼火灸鳗鱼芝士芝麻反卷($118),反卷内有芝士、青瓜、蟹柳,上面铺一大片火灸得焦香嘅鳗鱼,一口一件,口感都非常丰富。海虾天妇罗稻庭乌冬($88),即叫即炸,炸炉就在眼前,炉具清洁,炸油新鲜,绝对冇油益味;食到乌冬至觉得佢至系全set嘅重点灵魂,乌冬好滑,一「𠽌」入口如果唔用条脷顶住喉咙,一定直达入食道🤪酱油浓鸡白汤拉面 ($78),饮第一啖汤已经爱上呢碗面,好浓鸡味,有D似我阿妈煲嘅老火鸡汤,但仲要更浓郁,面质比较粗而且烟韧,好食到飞起🥰

2019-11-26 10 浏览
今日去左探朋友,晚餐过左V walk 觅食,见到渔钏个装潢好日式,而且有唔少食客,所以一於试试。餐牌有唔少选择,咩都叫d试下先。海鲜海胆炒饭,炒饭镬气十足而且海鲜足料,加埋海胆就再多左一重鲜味。黄金软壳蟹配紫菜,呢个好惹味,炸起上枱热辣辣,软壳蟹十分香脆,大力推介。铁板牛油焗带子,牛油味好香。带子大大粒,加上黑椒同蒜粒,调味一流。火炙和牛寿司,大大块和牛十分吸睛,生熟程度啱啱好。火炙牛油赤海虾寿司、火炙剑鱼腩寿司、酱油三文鱼。呢几款火炙寿司都唔错,三文鱼烧完都好鲜味。自家制玉子烧,大件夹抵食,蛋味浓厚,而且非常滑溜。烧鸡肉串,啖啖肉。餐厅食物质素唔错,而且环境舒适,即使今日系平日夜晚,餐厅都坐满人,唔少捧场客。

餐牌有唔少选择,咩都叫d试下先。

铁板牛油焗带子,牛油味好香。

带子大大粒,加上黑椒同蒜粒,调味一流。

火炙和牛寿司,大大块和牛十分吸睛,生熟程度啱啱好。

自家制玉子烧,大件夹抵食,蛋味浓厚,而且非常滑溜。
烧鸡肉串,啖啖肉。

2019-11-26 36 浏览
上网睇到南昌开咗个新商场,谂住去行吓顺便食个晚饭,见到依间日本野门口都几多人排队,人云亦云嘅心态所以我都排埋一份🤧睇佢餐牌啲嘢食唔算太贵,亦都有唔同种类嘅日本酒,果然系应有尽有。餐牌上有刺身,锅物,天妇罗,手卷,寿司,串烧,丼饭,拉面,炉端烧,只要你谂到嘅日本野佢基本上都会有!叫咗个寿司拼盆,由於我地坐吧枱,所以可以望住师傅即场整。鱼生方面非常新鲜,无雪藏味,吞拿鱼无筋,油甘鱼肥瘦适中。另外叫咗两串牛舌,厚身得来烧得啱啱好,爽口弹牙而且啖啖肉,高质!再叫咗个西京烧,鱼肉嫩得来亦都不失鱼味,因为净系食鱼实在太寡,所以最後顺便叫咗一个鳗鱼饭鳗鱼饭即叫即炒而且啖啖都系鳗鱼嘅肉粒😍两个人食咗$649,但系有咁多嘢食所以都收货,尤其是串烧可以encore😝

鳗鱼饭即叫即炒而且啖啖都系鳗鱼嘅肉粒😍