餐厅: 添好运点心专门店
资讯:

为推动全港减盐减糖新饮食文化及新生活态度,食物及衞生局、降低食物中盐和糖委员会及食物环境衞生署食物安全中心推出了《少盐、少糖、少 • 确幸》餐饮联盟,参与食肆会提供少盐少糖选项予顾客,部份更会提供特定减盐减糖菜式。参与减盐减糖食肆会获发计划标志,以供张贴於店舖内,供顾客识别。详情可在此浏览:https://rssless.hk

2019-08-02 333 浏览
我见到佢lunch time都有一半空位就知道今次舐嘢了以前排到出街烧卖太多肥猪肉马拉糕唔够松阿妹话佢个酥皮焗叉烧包同以前一样味即系好食喎煎腊味萝卜糕一夹就散失败基本上真系唔点酱就冇味原汁牛腩捞面个捞面乾到呕啲牛腩粒又乾布拉肠粉真系街边食都好食过佢食呢个真系好攰呀因为一夹就散 要用到阴力先至放到入个口度鲍汁琵琶豆腐 佢放上嚟嘅时候我真系o咗嘴好似放题咁样琵琶豆腐喺我心目中系一嚿大嘅我宁愿佢畀一嚿我好过三嚿咁细嘅 不知所谓嘅嘢赛螃蟹春卷真系好奇怪个土鱿马蹄肉饼饭就几好食唔会再食靓女侍应service very good
我见到佢lunch time都有一半空位就知道今次舐嘢了
个土鱿马蹄肉饼饭就几好食
唔会再食
靓女侍应service very good
2019-07-03 432 浏览
放假同阿爸阿妈去饮茶,因为住嘅附近冇咩好嘅茶楼,所以我话搭车嚟食。以前返工好近,而家好耐都冇食过啦。 依然系有好多游客,不过好似冇以前咁咁耐。叫咗最经典同出名嘅雪山叉烧包,好似比以前越嚟越甜。仲有虾饺烧卖果d正常野仲叫咗一个叫什菌紫菜卷(相片入面最右边嗰碟), 叫做什菌但食唔到什菌味。反而食落去好似有啲虾,haha. 最後惊阿爸唔够饱,再嗌咗古法糯米鸡,以前好似大只啲同埋用个笼上,而家系碟上。 不过依然都几好食。overall觉得依然不过不失

叫咗最经典同出名嘅雪山叉烧包,好似比以前越嚟越甜。

仲有虾饺烧卖果d正常野

overall觉得依然不过不失
2019-06-28 281 浏览
-这家应该不陌生吧😎《添好运》香港最喜欢的头位👉🏻酥皮叉烧包👀🥯酥皮焗叉烧包 ($20)墨西哥包面脆脆的🥰最高峰纪录一人吃6个🤫🍗豉汁蒸凤爪 ($18)小时候很抗拒鸡爪🤭这家的鸡爪肉肉的不会全是骨👍🏻🍤晶莹鲜虾饺 ($28)不过不失吧 没有非常好吃的感觉👻______________________________score:8/10地址:北角和富道2-8号嘉洋大厦b-d号铺分店:深水埗/尖沙咀/大角咀/中环/将军澳
这家应该不陌生吧😎《添好运》
香港最喜欢的头位👉🏻酥皮叉烧包👀

🥯酥皮焗叉烧包 ($20)
墨西哥包面脆脆的🥰
最高峰纪录一人吃6个🤫

🍗豉汁蒸凤爪 ($18)
小时候很抗拒鸡爪🤭
这家的鸡爪肉肉的不会全是骨👍🏻

🍤晶莹鲜虾饺 ($28)
不过不失吧 没有非常好吃的感觉👻

score:8/10

地址:北角和富道2-8号嘉洋大厦b-d号铺
分店:深水埗/尖沙咀/大角咀/中环/将军澳
2019-06-14 287 浏览
今天早上到了潻好运点心专门店。顾名思义,是专门供点心的茶餐厅式经营,卖点是落单後即叫即做点心,需时15-20分钟。不过人客也不会久坐,吃完便走。这里不讲究茶香水热,一律供应锑茶壶很快水已不热,所以茶钱只收三蚊一位。点心无论是蒸的炸的,上枱时都是新鲜出炉热腾腾的。各样点心的味道亦调得不错,出品有保证。豉汁蒸凤爪,微微辣味带起豉汁味道,凤爪爽腍花生入味。家乡咸水角,能感觉到是由热锅捞起不久的炸物,外脆内滑溜,饀料味美。金银蛋瘦肉粥,食入口便知非米糊开的,是煲的有米粥,不错。煎腊味萝卜糕,糕身虽软但仍煎得金黄无散烂,吃到萝卜粒腊味不浓。 蜜汁叉烧肠,肠粉软滑不会硬身,叉烧则较韧。两个人叫了五笼点心,加埋茶钱埋单$106。

豉汁蒸凤爪,微微辣味带起豉汁味道,凤爪爽腍花生入味。

金银蛋瘦肉粥,食入口便知非米糊开的,是煲的有米粥,不错。

蜜汁叉烧肠,肠粉软滑不会硬身,叉烧则较韧。

两个人叫了五笼点心,加埋茶钱埋单$106。
今日中午买外卖,两份牛肉球一份叉烧包,睇住佢牛肉球净喺装咗一份,同阿姐讲,打开外卖盒俾佢睇,点知佢态度好恶劣,呼呼喝喝,反而好似我做错嘢咁,呢D食肆直头系影衰香港,影衰埋颁奖畀佢嘅机构,呢啲颁奖机构仲有什麽公信力
2019-06-11
30 分钟 (外卖自取)
2019-06-01 139 浏览
昨日去食北角添好运 去到坐低半小时 点了叉烧包一路都冇 一路追 服务员冇大反应後来 有几个游客 应该系由领队带去的 一坐低就放上各类点心 包括叉烧包於是我哋就同服务员理论 服务员态度差还叫我哋继续等 香港人的舖头 点解咁对香港人 到底 米芝莲是怎样拿回来的 真不明白後来 去埋单 已清楚说明叉烧包没有到 结果还是收钱 到底是有心还是无意 大家想想 基本上冇下次 垃圾米芝莲 如果想去的香港人 真系要细心想想
2019-05-25 136 浏览
今日同呀仔 拍下拖,推住架BB车路经北角,见有间添好运,晏昼4点几无咩人,不如走去试下,今次系我第一次食添好运,结果极之失望。一入舖,呀姐见我推住架BB车已经用手指指住我兼用普通话喝住我话BB车唔比入,叫我放埋一边,我问有冇highchair,佢话冇,我心谂咁叫我点食?抱住个仔食?讲真我去茶餐厅食野从未试过有人话BB车唔比入,见佢赶客咁款我即刻掉头推门想走。另一个呀姐见我想走即刻叫返我入黎话BB车可以入。坐低後另一位呀姐拎点心纸黎又系用普通话问茶位系咪两位,我话BB唔饮茶,佢话都要收茶位因为佢霸左个位。我第一次听有人咁讲野,不过$3蚊我费事讲咁多。我叫左出名既酥皮焗叉烧包,虾蛟,牛肠。谂住佢d伙计态度差,食物应该ok挂,点知一样系差,讲真d野食真系好普通,任何一间连锁酒楼都好食过佢,个牛肠难食到我个仔都唔吼(平时佢好锺意食牛肠)。仲有d所谓茶,只系茶色既暖水,一d茶味都冇。佢地收银机上面有块镜写住「香港传奇」,或者曾经系,而家一定唔系,我真系唔希望d游客以为呢d就系香港美食,如果系就惨,d游客一定吓走哂。仲有,虽然我知佢地做大陆客生意多,亦未必分到香港人同大陆人,但我同d呀姐讲广东话d

佢地收银机上面有块镜写住「香港传奇」,或者曾经系,而家一定唔系,我真系唔希望d游客以为呢d就系香港美食,如果系就惨,d游客一定吓走哂。仲有,虽然我知佢地做大陆客生意多,亦未必分到香港人同大陆人,但我同d呀姐讲广东话d呀姐依然对住我讲普通话,实在太离谱,话哂呢喥都系香港。

唔知其他分店系咪甘,总之呢间我唔会再帮衬。
2019-05-08 238 浏览
添好运嘅叉烧包卖到街知巷闻,今次嚟到都系为咗食佢个酥皮焗叉烧包。叉烧包依然好高质,表面脆脆地甜甜地,黎到既时候仲好热。凤爪排骨饭就等左一阵先到,饭都算乾身,份量足,整体都几好食。服务质素方面有待提高,我入到餐厅都无人带我埋位,坐左一阵亦冇人比点心纸我。

叉烧包依然好高质,表面脆脆地甜甜地,黎到既时候仲好热。
酥皮焗叉烧包
凤爪排骨饭
酥皮焗叉烧包
多年来我是潻好运粉丝,常向朋友推荐。海外有朋友来香港都带他们去食,食後都是大赞。这间在北角的去过多次。四个月之前食过,那时点心质素还好好,服务态度也不觉有异。但今天中午去食,食物水准忽然是一落千丈,唔得。服务亚姐态度懒理不在话下,最替潻好运个名可惜的是,点心何解忽然差咗咁多。先讲茶,给的第一壼茶只是暖。之後叫加水,攞咗个壶走就冇咗件事,要问几次先有人攞返嚟。讲到点心就更令人失望,萝卜糕,极其量是微微暖,跟以前新鲜热辣差很远。最出名的叉烧包,包身做得较硬,里面的叉烧是大大旧带肥肉带筋,其中一只再加一条毛,汁液如浆糊,唉!次次都食既酿尖椒,今次既鱼肉似是落太多粉,质感差又冇乜味。咸水角很油,里面的肉碎细似粉又乾。春卷也很油,馅除了食到太咸之外就唔知系咩嘢。煎堆馅又是不知所谓。连出名既马拉糕也是发得过松,好像是太多发粉,而且份量细咗。潻好运多年的名气得来不容易,点解忽然搅到咁?可惜!

2019-04-28
2019-04-18 186 浏览
添好运都算几出名,不过分店不多,咁啱见到将军澳有分店,梗系要帮衬吓啦。喺门多等位的时候,已经可以慢慢拣定食物,一有位,就可以即刻落单,真系正呀!食物种类不算多,但胜在味道不错,而且上菜快速,不会浪费时间等候。食物: 雪山叉烧包是这最出名的食物,外面是麦西哥包,内里是叉烧馅料,雪白的外观已够吸引,而且每次都是热腾腾的送上,感觉特别新鲜。马拉糕亦大好味。其他食品,如肠粉、烧卖、虾饺、蒸饭、粥、春卷,也水准正常,整体来说,不防一试。

2019-03-31 201 浏览
呢间可以喺我屋企楼下嘅米芝莲店 味道其实系好唔错嘅 缺点就系每日都好多人排队 令到想食嘅心情都冇晒 所以屋企有时都会如果想食就会叫我落街买上嚟外卖畀佢哋食。 讲下缺点呀 点心品种比较少但亦系呢个原因佢啲出品都唔错 做得太多品种反而会令到质素下降咁样系大家都唔想见到嘅 希望可以保持依份质素继续做落去啦
因为下午好想食点心,於是就去食添好运🤤🤤唔知点解今日特别多人,都等咗差唔多十分钟先有位。坐低就叫咗酥皮叉烧包、鲜虾腐皮卷、叉烧肠、虾饺、烧卖、鲍汁凤爪、土鱿肉饼饭同家乡咸水角。最好食嘅当然系招牌酥皮叉烧包,外面系菠萝包咁嘅质地嘅酥皮,入面啲馅啱啱好唔会多到漏,味道真系唔错!而另一款推介嘅就有鲜虾腐皮卷,啲虾都弹牙嘅,加埋香口薄脆嘅腐皮又系好食到癫!而虾饺烧卖等等嘅嘢就普通料啦,不过不失,埋单唔记得几钱了,不过食物质素黎讲就实会再返转头!
因为下午好想食点心,於是就去食添好运🤤🤤

• 酥皮焗叉烧包
2019-03-22 136 浏览
「美味鲍汁凤爪」最爱吃的就是凤爪  没有让我失望  「鲜虾烧卖」烧卖馅料调得还不错   「糯米鸡」荷叶包着糯米 糯米包着鸡肉 汁水包裹在里面 好吃(๑´ڡ`๑)  「皮蛋瘦肉粥」量不大 适合一人食 「豉汁蒸排骨」油肉会比筋肉多一点 很酥嫩  「白灼生菜」爽口,好吃  「炸韭菜角」一份三个 还不赖  价格还是比较平民~~
「美味鲍汁凤爪」最爱吃的就是凤爪  没有让我失望

「鲜虾烧卖」烧卖馅料调得还不错

「皮蛋瘦肉粥」量不大 适合一人食

「豉汁蒸排骨」油肉会比筋肉多一点 很酥嫩

「白灼生菜」爽口,好吃

「炸韭菜角」一份三个 还不赖  价格还是比较平民~~
2019-03-11
$70 (早餐)
2019-03-03 203 浏览
对于说普通话的客人非常不礼貌,优先给香港人排号,建议大陆来的游客不要去了。大早起去晚到了15分钟,门口就都是人,觉得米其林一星也不用仗着自己名气大,这样对待客人吧。应该再也不会尝试任何添好运餐厅。
2019-03-03
2019-02-04 333 浏览
服务态度欠佳,我问待应姐姐咩系「发财大利烧卖日」,佢答番我就系「发财大利烧卖」😑仲有,待应摆低食物系枱到好用力,又唔理人张枱有有嘢,就系咁摆落去😑食物质素一般,可以唔使特登去
2019-02-04