餐厅: 添好运点心专门店
资讯:

2020-09-14 0 浏览
因为订左一晚凯悦尚萃既staycation,我又一直都未食过添好运,而又系酒店附近,所以就嚟试下佢🤪🤪.我地大概差唔多12点到,有人系门口排外卖(因为外卖有折)堂食既人都多,但冇坐满既😍.坐到位之後要同佢哋拎点心纸同开茶,我地一共嗌左12个点心,我本人最锺意就系个叉烧包😂真系好正!个春卷同马拉糕都好好食😋冰花蛋散我本人唔锺意,食落口感好冧🤨.大概差唔多食到尾声,就开始有人等位啦!所以都建议早少少去比较唔洗等位!.12个点心加埋茶钱285蚊我觉得真心都几平平时去茶楼食7-8个点心都2xx啦.虽然好多分店,但对於住新界西既我都有啲距离😂不过我都会想再去食
因为订左一晚凯悦尚萃既staycation,
我又一直都未食过添好运,
而又系酒店附近,
所以就嚟试下佢🤪🤪
我地大概差唔多12点到,
有人系门口排外卖(因为外卖有折)
堂食既人都多,但冇坐满既😍
坐到位之後要同佢哋拎点心纸同开茶,
我地一共嗌左12个点心,
我本人最锺意就系个叉烧包😂真系好正!
个春卷同马拉糕都好好食😋
冰花蛋散我本人唔锺意,
食落口感好冧🤨
大概差唔多食到尾声,
就开始有人等位啦!
所以都建议早少少去比较唔洗等位!
12个点心加埋茶钱285蚊
虾饺
  • 酥皮叉烧包
  • 香滑马拉糕
2020-07-05 386 浏览
可能是以前曾有米芝莲美食光环的关系,以前每次经过这裹都看到一大羣人在等待座位,今天看到不需要等位,便决定走进去吃。餐厅装修变旧了,但仍有不少即叫即蒸的点心可以给我去选择,其中有必吃的如“酥皮焗叉烧包”、“鲍汁凤爪”,我当然没有放过。另外也点了“布拉格肠粉”,把加了酱油、麻酱和甜酱的肠粉放入口,肠粉中心附近的咬感有些糊口,不太好吃,而“凤爪排骨蒸饭”入口虽仍热辣辣,饭粒有排骨蒸出来的猪肉香味,但整体上感觉已没有以前般美味,只算是中规中矩。

2020-06-29 255 浏览
添好运点心专门店在香港共有7家分店。在国外也有不少分店,曾经被评为米芝连一星餐厅。豉汁蒸凤爪爽腍入味,花生渗透了凤爪的汁,非常好味。豆豉蒸排骨,鲜嫩肉滑,就是量少了一点。鲍汁豆腐是新推荐的出品。感觉中规中矩。鲜虾腐皮卷虾肉新鲜弹牙.皮薄松脆,非常香口。新菜色炸紫菜卷没什麽特别之处,三件小的可怜。土鱿肉饼蒸饭,足料有几多土鱿,好好味。点赞👍所有点心都是热辣辣的,价格亦算合理。但是出品量缩水很多,这大概与疫情有关,搵食艰难吧…。
豉汁蒸凤爪爽腍入味,花生渗透了凤爪的汁,非常好味。
豆豉蒸排骨
豆豉蒸排骨,鲜嫩肉滑,就是量少了一点。
鲍汁豆腐
鲍汁豆腐是新推荐的出品。感觉中规中矩。
鲜虾腐皮卷
鲜虾腐皮卷虾肉新鲜弹牙.皮薄松脆,非常香口。
新菜色炸紫菜卷没什麽特别之处,三件小的可怜。
土鱿肉饼饭
土鱿肉饼蒸饭,足料有几多土鱿,好好味。点赞👍
鲍汁豆腐
鲜虾腐皮卷
土鱿肉饼饭
2020-06-16 236 浏览
事隔四年再一次吃,不知道是水准下降了,还是好吃太多了 ,觉得味道太一般了,除了叉烧包味道还好,别的真的一言难尽,烧卖感觉就是速冻食品,虾肉卷也不如其他家出众,荷叶鸡味道中规中矩,不能再多分了,红油抄手不好吃
2020-06-07 222 浏览
依间点心连锁店系位於北角,其实不过都有好多食点心嘅地方,不过依一间系朋友介绍我嚟试吓佢嘅酥皮叉烧包,都几特别第一次食特别版嘅叉烧包,外脆内软,虽然等候嘅时间真系比我想像中耐,不过食到特别版嘅叉烧包都可以接受嘅!
2020-05-24 305 浏览
添好运系我由佢未攞米芝莲已经食过当年喺九龙塘读书,爸爸成日带我放学後去深水埗分店食真系我嘅童年回忆-宜家连纽约都有分店,我就同一家人去北角分店食我地点左黄沙猪润肠、凤爪排骨饭、鲜虾烧卖、豉汁凤爪、叉烧包-黄沙猪润肠:比起我地好多年前食嘅相当地差左好多猪润明显少左,不过依然系皮薄,猪润好滑而唔系乾净净同熟到透晒-凤爪排骨饭:都系嗰句,portion细左但排骨依然滑身,配搭甜甜地嘅煲仔饭豉油-鲜虾烧卖:虾大大粒,好脆口最特别系上面舖左啲杞子,卖相靓左-叉烧包:唔洗多讲,叉烧包系添好运嘅招牌菜式叉烧包个皮脆脆地,又好松软绵密入面嘅蜜汁叉烧肥瘦均匀,不过好似份量少过以前⋯⋯-总括而言,添好运依然好好食啊但份量真系细左,庆幸系相隔咁多年价钱都无点贵过👍🏻
添好运系我由佢未攞米芝莲已经食过
当年喺九龙塘读书,爸爸成日带我放学後去深水埗分店食
真系我嘅童年回忆
宜家连纽约都有分店,我就同一家人去北角分店食
我地点左黄沙猪润肠、凤爪排骨饭、鲜虾烧卖、豉汁凤爪、叉烧包
黄沙猪润肠:
比起我地好多年前食嘅相当地差左好多
凤爪排骨饭:
都系嗰句,portion细左
但排骨依然滑身,配搭甜甜地嘅煲仔饭豉油
鲜虾烧卖:
虾大大粒,好脆口
最特别系上面舖左啲杞子,卖相靓左
叉烧包:
唔洗多讲,叉烧包系添好运嘅招牌菜式
叉烧包个皮脆脆地,又好松软绵密
入面嘅蜜汁叉烧肥瘦均匀,不过好似份量少过以前⋯⋯
总括而言,添好运依然好好食啊
但份量真系细左,庆幸系相隔咁多年价钱都无点贵过👍🏻
黄沙猪润肠
凤爪排骨饭
鲜虾烧卖
叉烧包
2020-04-07 431 浏览
以下5种是我认为的必点 🌟酥皮焗叉烧包外皮酥脆,叉烧酱汁浓郁 🌟晶莹鲜虾饺皮薄馅足,用料新鲜。 🌟全鲜虾烧卖皇是我最爱。 🌟古法糯米鸡,荷叶包糯米鸡,里面还有小段腊肠🌟蜜味叉烧肠肠粉的关键也是要皮薄’除了添好运的肠粉,去其他地方基本不会点肠粉,因为做得好真系都几难架其他如豉汁蒸凤爪豆豉蒸排骨潮州蒸粉果陈皮牛肉球比较一般
以下5种是我认为的必点
🌟酥皮焗叉烧包外皮酥脆,叉烧酱汁浓郁
🌟晶莹鲜虾饺皮薄馅足,用料新鲜。
🌟全鲜虾烧卖皇是我最爱。
🌟古法糯米鸡,荷叶包糯米鸡,里面还有小段腊肠

其他如
豉汁蒸凤爪
潮州蒸粉果
陈皮牛肉球比较一般
2019-12-22 611 浏览
罗卜糕缩水至斋铺绿豆糕大小,糯米鸡缩水1/3 size。如果受现在社会气氛影响难经营,不如加价做返正常,起码食物买相肉酸。另外见些新食物以面为主,对不起初心以点心起家的初衷。
2019-10-30 689 浏览
2人3点心连茶钱共$77凤爪排骨饭,米饭像虾仔饭散且硬了一点,不适合老人家吃,凤爪及排骨倒好味,如果米饭改良会好些。鲜竹卷,鲜竹爽滑,馅料丰富,味道不错。叉烧肠粉,叉烧切成碎块,肠粉做得廷身,豉油要多些才好吃。
2人3点心连茶钱共$77

鲜竹卷,鲜竹爽滑,馅料丰富,味道不错。

叉烧肠粉,叉烧切成碎块,肠粉做得廷身,豉油要多些才好吃。
2019-08-02 980 浏览
我见到佢lunch time都有一半空位就知道今次舐嘢了以前排到出街烧卖太多肥猪肉马拉糕唔够松阿妹话佢个酥皮焗叉烧包同以前一样味即系好食喎煎腊味萝卜糕一夹就散失败基本上真系唔点酱就冇味原汁牛腩捞面个捞面乾到呕啲牛腩粒又乾布拉肠粉真系街边食都好食过佢食呢个真系好攰呀因为一夹就散 要用到阴力先至放到入个口度鲍汁琵琶豆腐 佢放上嚟嘅时候我真系o咗嘴好似放题咁样琵琶豆腐喺我心目中系一嚿大嘅我宁愿佢畀一嚿我好过三嚿咁细嘅 不知所谓嘅嘢赛螃蟹春卷真系好奇怪个土鱿马蹄肉饼饭就几好食唔会再食靓女侍应service very good
我见到佢lunch time都有一半空位就知道今次舐嘢了
个土鱿马蹄肉饼饭就几好食
唔会再食
靓女侍应service very good
2019-07-03 940 浏览
放假同阿爸阿妈去饮茶,因为住嘅附近冇咩好嘅茶楼,所以我话搭车嚟食。以前返工好近,而家好耐都冇食过啦。 依然系有好多游客,不过好似冇以前咁咁耐。叫咗最经典同出名嘅雪山叉烧包,好似比以前越嚟越甜。仲有虾饺烧卖果d正常野仲叫咗一个叫什菌紫菜卷(相片入面最右边嗰碟), 叫做什菌但食唔到什菌味。反而食落去好似有啲虾,haha. 最後惊阿爸唔够饱,再嗌咗古法糯米鸡,以前好似大只啲同埋用个笼上,而家系碟上。 不过依然都几好食。overall觉得依然不过不失

叫咗最经典同出名嘅雪山叉烧包,好似比以前越嚟越甜。

仲有虾饺烧卖果d正常野

overall觉得依然不过不失
2019-06-28 571 浏览
-这家应该不陌生吧😎《添好运》香港最喜欢的头位👉🏻酥皮叉烧包👀🥯酥皮焗叉烧包 ($20)墨西哥包面脆脆的🥰最高峰纪录一人吃6个🤫🍗豉汁蒸凤爪 ($18)小时候很抗拒鸡爪🤭这家的鸡爪肉肉的不会全是骨👍🏻🍤晶莹鲜虾饺 ($28)不过不失吧 没有非常好吃的感觉👻______________________________score:8/10地址:北角和富道2-8号嘉洋大厦b-d号铺分店:深水埗/尖沙咀/大角咀/中环/将军澳
这家应该不陌生吧😎《添好运》
香港最喜欢的头位👉🏻酥皮叉烧包👀

🥯酥皮焗叉烧包 ($20)
墨西哥包面脆脆的🥰
最高峰纪录一人吃6个🤫

🍗豉汁蒸凤爪 ($18)
小时候很抗拒鸡爪🤭
这家的鸡爪肉肉的不会全是骨👍🏻

🍤晶莹鲜虾饺 ($28)
不过不失吧 没有非常好吃的感觉👻

score:8/10

地址:北角和富道2-8号嘉洋大厦b-d号铺
分店:深水埗/尖沙咀/大角咀/中环/将军澳
2019-06-14 469 浏览
今天早上到了潻好运点心专门店。顾名思义,是专门供点心的茶餐厅式经营,卖点是落单後即叫即做点心,需时15-20分钟。不过人客也不会久坐,吃完便走。这里不讲究茶香水热,一律供应锑茶壶很快水已不热,所以茶钱只收三蚊一位。点心无论是蒸的炸的,上枱时都是新鲜出炉热腾腾的。各样点心的味道亦调得不错,出品有保证。豉汁蒸凤爪,微微辣味带起豉汁味道,凤爪爽腍花生入味。家乡咸水角,能感觉到是由热锅捞起不久的炸物,外脆内滑溜,饀料味美。金银蛋瘦肉粥,食入口便知非米糊开的,是煲的有米粥,不错。煎腊味萝卜糕,糕身虽软但仍煎得金黄无散烂,吃到萝卜粒腊味不浓。 蜜汁叉烧肠,肠粉软滑不会硬身,叉烧则较韧。两个人叫了五笼点心,加埋茶钱埋单$106。

豉汁蒸凤爪,微微辣味带起豉汁味道,凤爪爽腍花生入味。

金银蛋瘦肉粥,食入口便知非米糊开的,是煲的有米粥,不错。

蜜汁叉烧肠,肠粉软滑不会硬身,叉烧则较韧。

两个人叫了五笼点心,加埋茶钱埋单$106。
今日中午买外卖,两份牛肉球一份叉烧包,睇住佢牛肉球净喺装咗一份,同阿姐讲,打开外卖盒俾佢睇,点知佢态度好恶劣,呼呼喝喝,反而好似我做错嘢咁,呢D食肆直头系影衰香港,影衰埋颁奖畀佢嘅机构,呢啲颁奖机构仲有什麽公信力
2019-06-11
30 分钟 (外卖自取)
2019-06-01 243 浏览
昨日去食北角添好运 去到坐低半小时 点了叉烧包一路都冇 一路追 服务员冇大反应後来 有几个游客 应该系由领队带去的 一坐低就放上各类点心 包括叉烧包於是我哋就同服务员理论 服务员态度差还叫我哋继续等 香港人的舖头 点解咁对香港人 到底 米芝莲是怎样拿回来的 真不明白後来 去埋单 已清楚说明叉烧包没有到 结果还是收钱 到底是有心还是无意 大家想想 基本上冇下次 垃圾米芝莲 如果想去的香港人 真系要细心想想