見呢間食評唔錯,於是買左個團購: 澳門翠苑餐廳 <$25 購原價 $58 馳名特色咖喱農夫包加忌廉紅豆冰一杯> 呢間野,超級離譜,詳情如下: 1. 明明話適用於星期一至日 2:30pm – 9:30pm, 但我下午五點幾專登搭車去到食,竟然話休息緊,唔做生意,叫我地六點半先好去,浪費大半個鐘時間! 2. 我地等左大半個鐘,六點半入去竟然話冇晒大包~ 話會用細包頂替!個包細左勁多,搞到入面d咖哩牛都少到冇朋友,但個價錢冇變, 團購價買都超級唔抵!超搵笨!今日仲收到團購網通知: 經管理層商議決定, 由於「澳門翠苑餐廳」 的營運未能協調而引致服務質數欠佳, 為保障會員利益, 決定終止與此商戶之合作, 將全數退款給所有未使用優惠的會員, 呢間0野超有問題, 而且睇0黎並不是冰山一角,所以團購網都要終止合作!食後感如下:味道:個包好林,d curry唔知點解會酸0架!唔知係咪變壞0左,好難食! 環境: 超級dirty, 坐低張table勁dirty, 應該無抹table!!!!叫0左佢3次先肯抹table!!!! 服務:超差!任意更改營業時間, 仲要唔通

呢間野,超級離譜,詳情如下:

今日仲收到團購網通知:

食後感如下:

服務:超差!任意更改營業時間, 仲要唔通知買左團購0既人!!!! 明明Office hours 入去,竟然話休息緊,唔做生意!!!!! 無道德!

衛生:周圍都好唔乾淨,又有飛蟲飛來飛去, terrible!!!!

抵食:話冇晒大包~ 用細包頂替!個包細左勁多,搞到入面d咖哩牛都少到冇朋友,但個價錢冇變, 團購價買都超級唔抵!超搵笨!
等候时间
50 分钟 (堂食)
2011-09-10 32 浏览
嚟過好多次.............揀來2次常餐記錄 :1) 豬扒包常餐 (hk$21+4)i) 紅豆冰-+咗$4將會飲品upgrade成紅豆冰-唔多豆,不過勝在味道住家,豆煲到起沙兼有豆味-佢有個鮮忌廉紅豆冰,下次等我試吓先ii) 葡式豬扒包-第1次食佢嘅包時,我真的瞪了1眼,因真喺好脆,又熱到飛起-所以我對佢嘅包類好有信心.............佢真喺好肯花時間慢烘個包 (個包1/2點燶嘅痕跡都無),抽走水份............叫親佢嘅麵包類,你就預咗起碼15分鐘後先有得食.........人多嘅話時間就要再長d-其實麵包要做到脆口唔難,不過要時間啫............但咁樣已攞晒d老闆嘅命了...........試問喺香港有邊間食肆會有咁嘅誠意...........佢仲要打正旗號喺茶記添-佢有牛油香,而洋蔥都炒到香甜,唯獨最敗筆喺塊豬扒,無味,好似無嘜醃過咁,我唔知喺失手定點,因我無再食過第2次了,所以証實唔到2) 牛腩湯通粉常餐 (hk$27+1)i) 葡式鮮茄牛腩湯通粉-佢嘅鮮茄湯底,味道好自然,而且去到尾仲飲到薯仔沙-料有番茄,紅蘿蔔,洋蔥,薯仔同牛腩粒-個牛腩粒
嚟過好多次.............揀來2次常餐記錄 :

1) 豬扒包常餐 (hk$21+4)
i) 紅豆冰
-+咗$4將會飲品upgrade成紅豆冰
-唔多豆,不過勝在味道住家,豆煲到起沙兼有豆味
-佢有個鮮忌廉紅豆冰,下次等我試吓先
ii) 葡式豬扒包
-第1次食佢嘅包時,我真的瞪了1眼,因真喺好脆,又熱到飛起
2) 牛腩湯通粉常餐 (hk$27+1)
i) 葡式鮮茄牛腩湯通粉
-佢嘅鮮茄湯底,味道好自然,而且去到尾仲飲到薯仔沙
-料有番茄,紅蘿蔔,洋蔥,薯仔同牛腩粒
-個牛腩粒雖然唔多,但有質素,粗粒,有牛味同最緊要喺鬆腍
-個通粉喺鏍絲粉,唔腍
-very gd
ii) 熱horlick
-正常
iii) 奶油豬仔包
-原本跟牛油豬仔包,+咗$1upgrade成奶油豬仔,因我鍾意食甜嘢
-仍是1貫嘅脆,熱度令牛油滲晒落個包度,+上有練奶甜甜哋,喺我嘅首選
-食過佢嘅豬仔包都有成5-6次,每次都喺有水準,就算lunch嘅旺場時間都無走樣...........只喺要勁等啫.........我真喺好欣賞佢呢份堅持,有d高級食肆對味道都無佢咁高要求
* 個全日供應常餐選擇好多.............又flexibile,只要+個差價就可以upgrade個包,飲品
* 另外佢個農夫包都唔錯,只喺食嘅時候會"論盡"d啫
2011-09-07
$30 (其他)
團購12元一個吞拿魚豬仔包~,加13元可轉農夫包~包飲品一杯~吞拿魚豬仔包農夫包選了豬脛肉吃農夫包都幾麻煩,如果住得近買回家吃,如果堂食,就唔好同男女朋友去啦,失儀

吞拿魚豬仔包
農夫包
選了豬脛肉
2011-07-30
等候时间
20 分钟 (堂食)
$18.5
2011-07-17 18 浏览
買了兩張(芝士吞拿魚豬仔包 送招牌澳門凍啡)團購,同友嘗嘗~紅豆冰(由凍啡upgrade團購卷+$3) x2芝士吞拿魚豬仔包 x1咖喱豬頸肉農夫包 (由芝士吞拿魚豬仔upgrade團購卷+$10) x1本來想叫招牌鮮忌廉紅豆冰,但以為等於紅豆冰, 故無得嘗試添紅豆冰好味~紅豆有d軟有d有少少口感~但紅豆勁少(5好睇相好似好多~其實大portion係"紅豆溶"罷了)``5喜歡甜的更會覺呢杯太甜,就好似我友人甘.但因我喜歡甜,所以覺無問題~食物全部即叫即整~* 所以都等頗久~但傾住計就無問題la~芝士吞拿魚豬仔包~剛好一人一半~d芝士好熱好creamy~正! 好熔好"流心" cheese cream 勁正!! 吞拿魚得"吞拿魚碎" 麵包係crispy toasttop仲有香草~yummy! 咖喱豬頸肉農夫包苦候很久才出現的~很大個農夫包吖*切開仲有煙~pro!但因同友人都飽了~故每人一半打包回家~返家食時才覺是明智之舉!因為要食埋個麵包,係一件勁琅偝的事!!!!包身好crispy~但多左小小"奀" (因放久了) 好喜歡呢種麵包丫~*豬頸肉爽口彈牙~5錯!咖喱汁(另上) 入面有薯仔~好味,

紅豆冰(由凍啡upgrade團購卷+$3) x2
芝士吞拿魚豬仔包 x1
紅豆冰好味~但紅豆勁少=(
本來想叫招牌鮮忌廉紅豆冰,但以為等於紅豆冰, 故無得嘗試添

食物全部即叫即整~* 所以都等頗久~但傾住計就無問題la~
芝士吞拿魚豬仔包 creamy~正!
芝士吞拿魚豬仔包~剛好一人一半~
d芝士好熱好creamy~正! 好熔好"流心"

cheese cream 勁正!!
吞拿魚得"吞拿魚碎"
麵包係crispy toast
top仲有香草~yummy!
苦候很久才出現的~很大個農夫包吖*
切開仲有煙~pro!
但因同友人都飽了~故每人一半打包回家~
返家食時才覺是明智之舉!
因為要食埋個麵包,係一件勁琅偝的事!!!!

豬頸肉爽口彈牙~5錯!
咖喱汁(另上)
咖喱汁(另上) 入面有薯仔~好味, 但因我5太食辣,故只吃了咖喱汁里的薯仔
薯仔占有少少咖喱汁 加入農夫包到食~oishi!!
咖喱汁對我來說好辣,但感覺到好濃厚咖喱味~*

另外,見d lunch set 都好平!$30~$34 送飲品+餐湯!* 有機會去會試試~

overall埋單連團購卷$40, 又紅豆冰又農夫包,一個甘飽甘好味的high tea~正!!

後悔吖~!
團購如有寫清楚有得加錢upgrade 成其他野,我一定會買多幾張!!

2011-07-16
等候时间
15 分钟 (堂食)
芝士吞拿魚豬仔包 creamy~正!
紅豆冰好味~但紅豆勁少=(
咖喱汁(另上)
  • 芝士吞拿魚豬仔包
2011-07-03 38 浏览
本身係買左個團購黎食,好奇怪,打極電話book位都冇人接,去到門口見佢真係2 :30pm先由”休息”改為”營業中”……佢呢邊農夫包ge選擇冇旺角咁多,咁米妮就揀左豬頸肉~一上黎,個包係冇旺角果間咁圓ge,味道一樣~外皮脆卜卜,入面熱辣辣軟冧冧咁~點d咖喱汁,正呀!豬頸肉應該有煎過,好香,好大舊,咬落啖啖肉~本身係配紅豆冰ge,可惜店家話紅豆用晒,未煮….所以就配左呢度出名ge凍咖啡,香濃得黎又唔會太甜,飲完後口入面有回甘~可惜唔記得叫少冰,之後剩返太多冰,令個咖啡會變得太淡~米奇米妮食完呢餐好滿足,如果得米妮一個,應該食唔晒咁大個農夫包!

佢呢邊農夫包ge選擇冇旺角咁多,咁米妮就揀左豬頸肉~

一上黎,個包係冇旺角果間咁圓ge,味道一樣~

外皮脆卜卜,入面熱辣辣軟冧冧咁~點d咖喱汁,正呀!

豬頸肉應該有煎過,好香,好大舊,咬落啖啖肉~
農夫包(未拆)
農夫包(拆左)
本身係配紅豆冰ge,可惜店家話紅豆用晒,未煮….
凍咖啡

2011-06-19
$12.5 (午餐)
農夫包(未拆)
農夫包(拆左)
凍咖啡
  • 農夫包
搬左黎深水寶成年,係最近先發現倒有呢間澳門翠苑既存在,試左叫外賣一次,已經上隱,芝士吞拿魚豬仔包必點(香之餘料都好足,但女士可能會覺得有D漏) 今日再試埋佢既西班牙海鮮飯....我唸....至少係呢個區佢一定唔會輸先!!所以我都比左我既第一次佢,希望佢地既葡國菜可以精益求精!
西班牙炒飯-我比95分
2011-06-20
等候时间
20 分钟 (外卖送餐)
$40 (其他)
西班牙炒飯-我比95分
  • 芝士吞拿魚豬仔包
  • 西班牙炒飯
  • 澳門炒飯
  • 仲有好多不能盡錄
2011-06-20 3 浏览
買了兩張12蚊的優惠券可享用芝士吞拿魚豬仔包+忌廉紅豆~可惜沒有紅豆所以轉凍咖啡,也不錯!芝士吞拿魚個包焗得狠脆,上層的芝士也很豐富,很香濃的芝士味,凍咖啡也很香濃,途中我終於猜到爲何凍咖啡上放咖啡粉了!想知道嗎?依家先知好似太遲,但起碼是我自己想出來的啊!答案就是怕上面的冰融了,水份多了,咖啡就會淡了,所以要咖啡粉在有需要時融化,就可以保持原味啦!另外,優惠券的好處是可以加13蚊轉農夫包,選擇了豬頸肉,有點失望早前在旺角試過咖哩雞排農夫包,雞肉很香,咖哩甜甜的不太辣,適合我,最厲害的是包被挖得很深,雞肉的分量因此而多,抵食在這裏的豬頸肉有點騷,白雪雪,似乎沒什麼味道,咖哩很辣也蓋不過騷味,包挖得只有一半,贊好的是包內很軟,應脆的很脆,外層脆脆的口感是我的至愛吃了兩個包+兩杯凍咖啡~~合共12+12+13=37

吃了兩個包+兩杯凍咖啡~~合共12+12+13=37
2011-06-19
2011-05-28 4 浏览
經過好多次都無入, 嗰日唔知痴咗邊條線忽然想試下好出名嘅葡式鮮茄牛腩湯通粉。入去坐底見到午餐牌好似好吸引, 細問之下原來晨早賣清, 阿姐話:「都唔知點解今日咁好賣嘅!」咁只好叫常餐......咦!常餐亦即係午餐囉, 因為葡式鮮茄牛腩湯通粉都有喺午餐牌度, 乜咁麥兜嫁~~叫咗常餐A...葡式鮮茄牛腩湯通粉 配 火腿奄列 飲凍奶茶, 同埋常餐D...法式忌廉鴨胸通粉 配 火腿奄列 飲鮮忌廉紅荳冰, 最初阿姐話只需加$3, 後來佢問一問人, 原來係加$8呀 阿姐細細聲對我講:「琴日都係加$3, 乜今日改咗咩!」葡式鮮茄牛腩湯通粉...好家常的一道菜, 我以為有什麽特別之處, 我平時喺屋企都係咁煮。 我試咗一嚿肉, 都唔係牛腩嚟...牛尾嚟嫁~火腿奄列好大份, 切開見到有很多火腿條, 還有忌廉汁及蛋汁, 好好味, 好新穎的煮法。 我也要偷吓師 法式忌廉鴨胸通粉...忌廉湯底好稀, 所以變咗好似是鮮奶水湯底, 鴨胸切得好薄, 遇熱即縮所以無乜口感, 不過可取之處就是螺絲粉與奶水很夾, 幸好不是macaroni。鮮忌廉紅荳冰溶得好快, 忌廉撈落紅荳冰就加多點純滑奶香味, 紅荳煲到起沙, 好

阿姐細細聲對我講:「琴日都係加$3, 乜今日改咗咩!」
鮮忌廉紅荳冰溶得好快, 忌廉撈落紅荳冰就加多點純滑奶香味, 紅荳煲到起沙, 好甜好飲
凍奶茶也不差!

阿姐最初擺餐具時, 放下匙羹及
, 難道西式奄列要用筷子夾, 還是給我把螺絲粉逐條逐條夾來吃?
2011-05-21
  • 鮮忌廉紅荳冰
  • 火腿奄列
2011-05-02 11 浏览
現在在深水埗工作,這區的餐廳已經吃得七七八八了...(但最有名o個既間反而未食過因為怕希望愈大失望愈大囉......)今日走左過黎食澳門野,先係門口望下meuns先,常餐27蚊,有一麵一包一飲品,幾抵咁~餐廳啡白色,感覺幾舒服,牆壁掛上一幅幅澳門的名勝,恍惚置身於馬交的感覺!!一坐低叫左個D餐,忌簾鴨胸通粉,個cream煲得好濃郁,成碗湯比我飲曬(肥死了)鴨胸都okay,最唔掂係個通粉,佢用螺絲粉係岩左,但煮得太淋,食落去好似一團野咁餐附上的豬仔飽都幾大個,裡面夾左一塊5mm既牛油,是茶餐廳必用的大公司牌yeah~送上枱時包暖的,所以留到最後先食,剛好牛油已溶化了美味!!凍檸茶調得也不錯P.S 快快改善那通粉啦,下次再黎食過
現在在深水埗工作,這區的餐廳已經吃得七七八八了...

(但最有名o個既間反而未食過

因為怕希望愈大失望愈大囉......)

今日走左過黎食澳門野,
先係門口望下meuns先,
常餐27蚊,有一麵一包一飲品,
幾抵咁~

餐廳啡白色,感覺幾舒服,
牆壁掛上一幅幅澳門的名勝,
恍惚置身於馬交的感覺!!

一坐低叫左個D餐,忌簾鴨胸通粉,
個cream煲得好濃郁,成碗湯比我飲曬(肥死了)
鴨胸都okay,
最唔掂係個通粉,佢用螺絲粉係岩左,
但煮得太淋,食落去好似一團野咁

餐附上的豬仔飽都幾大個,
裡面夾左一塊5mm既牛油,是茶餐廳必用的大公司牌
yeah~
送上枱時包暖的,所以留到最後先食,
剛好牛油已溶化了

美味!!

凍檸茶調得也不錯

P.S 快快改善那通粉啦,下次再黎食過
2011-04-30
2011-04-07 17 浏览
由下面的食評所知,這裡是在旺角熟食中心聞名的澳門翠苑茶餐廳,他們的舊員工所開的小店。當然這裡也有名物咖哩農夫包供應,但我今次來是想試下他們的茄牛通。這店的位置有點尷尬,和人流最旺的黃金商場隔了一條欽洲街,區外人比較少會來這邊吧。店內地方不大,總共只有6張枱。餐牌上除了農夫包和常餐外,也有一般飯餐和意粉等供應;我點了常餐的葡式鮮茄牛腩湯通粉,配火腿奄列。葡式鮮茄牛腩湯通粉一大碗的鮮茄牛腩湯通粉,由圖可見有大大件的薯仔和紅蘿蔔,樣子有點像平時的番茄薯仔湯。雖說是湯通粉但其實是螺絲粉,不過還好沒有煮得太淋。薯仔和紅蘿蔔都煮到淋身,不過太大件食的時候都幾麻煩。味道方面就有點失望,因為不太夠番茄味。火腿奄列奄列內沒有熟透留有一點蛋汁,做得不錯;但入口好像不夠香,不知是雞蛋還是油的問題。另外他們給了筷子和湯匙,用湯匙食通粉沒有問題,但用筷子食奄列都幾麻煩,希望他們能留意一下。其實除了常餐外,下午茶餐也有不少的選擇。雖說今次的常餐有點失望,但我對他們的飽類還是有信心的。
葡式鮮茄牛腩湯通粉
火腿奄列

2011-04-06
2011-02-26 5 浏览
極罕有地忘記帶相機,這一篇食評的相片,就用手機照好了。來,是為了一試咖喱農夫包,看其水準跟旺角的會否有很大差異。所以,想也不用多想,便要了咖喱豬頸肉農夫包。豬頸肉是爽脆,咖喱汁不會太刺激,這個辣度,跟麵包配搭是很合適的。三扒兩撥,便吃清了包內的豬頸肉。此時,也不要再顧什麼儀態,用手起勢咁搣個脆包來吃。呢個農夫包,外面脆口鬆化,裡頭亦夠軟熟,吸收了咖喱汁的味道,更是相當惹味,好吃的。凍奶茶,始終不是這種地方的強項,因此唔好飲都無謂挑剔太多。把整個農夫包吃清光,是要飽得抱著肚子離開的。
極罕有地忘記帶相機,這一篇食評的相片,就用手機照好了。

凍奶茶,始終不是這種地方的強項,因此唔好飲都無謂挑剔太多。

把整個農夫包吃清光,是要飽得抱著肚子離開的。
2010-11-11 4 浏览
經朋友介紹去這間唔多起眼的茶餐廳,但真係有意想不到的驚喜...當日我叫咗個午餐,有一碗麵加我豬仔飽,飲品是凍咖啡,價錢相宜,食物又好味,最吸引的時那杯凍咖啡真係一流,下次我一定要試其他食物.

真係一流,下次我一定要試其他食物.
2010-11-09
  • 豬仔飽
  • 凍咖啡
(非会员)
2010-09-19 3 浏览
那日和朋友到高登買電腦用品 看到一間我和友人在旺角的心水食店一樣的店舖友人二話不說便拉我進去 當日下午二時左右仍然很多人 好彩還有位子 坐低後立即問店員是否旺角分店 店員便稱原來他們是一班旺角店的舊員工 經舊老闆同意下自行創業 我和友人明白後便問此店有什麼推介食品 友人看到餐牌有一個Q版農夫飽便點了 而我經店員推介下點了松子仁醬帶子天使麵 當時心想都不知好唔好食呢 不過姑且一試啦 十分鐘左右我地有得食啦 那個天使麵賣相不錯 友人衰到搶我D野食激死 知後他說好食 我立即食啦 啊 不錯 松子仁醬味道特別 天使麵亦很彈牙 而那些帶子亦很新鮮 正 但整個份量不算多 至於友人的農夫雞飽 依然保持水準呢 到最後我地餐飲今次無點招牌凍咖啡 反而看到很多人點的紅豆冰 原來是鮮忌廉紅豆冰 幾正 最後埋單 友人三十四元 我三十六元 很抵呢 下次經過一定再來
2010-09-15
  • 松子仁醬帶子天使麵 忌廉紅豆冰