2012-10-01 410 浏览
肥牛蕃茄湯米線肥牛 - 睇下張相, 全都是「肥」....D牛呢? 真係未食過咁多肥既肥牛,...仲要好多筋....最後我要挑晒D所謂既肥牛出黎先食到D米線蕃茄湯 - 係一罐蕃茄茸, 完全唔係湯.....一定唔會再去!
肥牛蕃茄湯米線

蕃茄湯 - 係一罐蕃茄茸, 完全唔係湯.....

一定唔會再去!
2011-04-25 226 浏览
在深井開鋪唔單只要做遊客生意,重要做埋街坊生意先可以在這區站得住,如果平日拍烏繩,靠假日才有生意就死得。深井以燒鵝出名,來此區者很少會選其他菜式,所以我話另類菜式其實是街坊幫襯多。泰皇菜在深井區都經營了多年,仍然守得住,全因水準都過得去,價錢合理。午市一人套餐最貴都是42元,可接受。 今日是復活節最後一天假期,幫襯了泰皇菜食午餐,湯粉餐跟小食、飲品、甜品,炒飯、炒粉餐跟餐湯、小食、飲品、甜品。全份餐都很豐富,在快餐店買一個飯都要30多元,重唔包飲品。這餐點了泰式菠蘿炒飯、泰式牛腩金邊湯粉。菠蘿炒飯,菠蘿很多,味道酸甜適中,配上一些五顏六色的雜菜粒及雞肉,看上去色彩繽紛,增強了食慾。那小碗例湯有冬瓜豆腐肉碎來滾都入味,當然仍是有味精,不過不太鹹,可接受。 牛腩金邊湯粉,一端上檯便見到紅、白蘿蔔兩大件,牛腩不是港式的一大件,而是一小片,一小片,這樣好,容易食,但味道卻一般,可能食慣冬蔭巧功湯底,這次是清湯底,我覺得不夠惹味,但份量足可以飽肚。小食有炸蝦餅及魚餅,味道都不錯。食完主菜後再來份椰汁西米糕,一杯咖啡,來這裏輕輕鬆鬆食個Lunch,這個復活節最後一天的假期就過得很滿足了。

菜單
牛腩金邊湯粉跟小食
菠蘿炒飯跟例湯
菠蘿炒飯跟例湯
2011-04-13 169 浏览
兩口子一起覓食, 縱然胃口再佳, 也很難吃到很多款菜還是人多吃飯好, 熱熱鬧鬧, 吃的款式又夠多=]近來很想吃泰菜, 踫巧在朋友帶領下就到這家餐廳Menu上琳琅滿目, 看上去款款吸引, 大伙兒「幾經辛苦」點了8味菜 柚子沙律: 酸甜鹹協調剛好, 有少許像鹹柑桔, 還有蝦仁伴襯令口感更豐富, 如果冰涼一點會更好。香葉包雞: 這個沒甚麼印象- -生菜包: 口感平衡, 香料與檸檬葉添上姿采, 好味!海鮮炒粉絲: 乾身清爽, 不會黏成一團, 也不會太油膩, 味道均勻海鮮芋頭焗飯: 海鮮中規中距, 個人對粉芋沒甚麼好感, 飯底偏油, 但賣相很好明爐烏頭: 酸辣湯很讚!! 只是我吃的魚剛剛是骨多的部分..."黃咖哩牛腩煲+酥餅:牛腩帶少少根位, 炆得軟腍入味; 黃咖哩香甜不辣, 椰漿味濃, 配上香酥餅吃很滋味最後的椰汁大菜糕, 店主慷慨加碼清爽可口, 為這餐畫上一個清甜句號 =]
兩口子一起覓食, 縱然胃口再佳, 也很難吃到很多款菜
還是人多吃飯好, 熱熱鬧鬧, 吃的款式又夠多=]

近來很想吃泰菜, 踫巧在朋友帶領下就到這家餐廳
Menu上琳琅滿目, 看上去款款吸引,
大伙兒「幾經辛苦」點了8味菜
柚子沙律:

香葉包雞: 這個沒甚麼印象- -

生菜包:
口感平衡, 香料與檸檬葉添上姿采, 好味!

海鮮炒粉絲:
乾身清爽, 不會黏成一團, 也不會太油膩, 味道均勻

海鮮芋頭焗飯:
明爐烏頭:
酸辣湯很讚!! 只是我吃的魚剛剛是骨多的部分..."

黃咖哩牛腩煲+酥餅:
牛腩帶少少根位, 炆得軟腍入味;
黃咖哩香甜不辣, 椰漿味濃, 配上香酥餅吃很滋味

最後的椰汁大菜糕, 店主慷慨加碼
清爽可口, 為這餐畫上一個清甜句號 =]

2011-04-12
2010-04-21 97 浏览
唔知點解D水準同口味唔可以保持一致,兩次去都係閒日,相隔兩星期,居然面目全非。燕瘦環肥,各有所好,只要保持一致性,一定有自己的捧場客。最怕變來變去,咁就得失哂所有人。上次去樣樣都有驚喜,今次。。。。。燒鱔,唔香同太濕明爐烏頭,上次果條新鮮D?菠蘿炒飯,果菠蘿太年青無菠蘿味串燒,燃料平呀燒咁耐咸魚炒菜,咸魚好新鮮,仲有魚腥味驚為天人既蝦餅,D檸檬葉同香草因我是非素食者所以無落?keep 到同水準就只有冬蔭公湯同生菜包(生菜唔駛煮所以無事?)

上次去樣樣都有驚喜,今次。。。。。
燒鱔,唔香同太濕
明爐烏頭,上次果條新鮮D?
菠蘿炒飯,果菠蘿太年青無菠蘿味
串燒,燃料平呀燒咁耐
咸魚炒菜,咸魚好新鮮,仲有魚腥味
驚為天人既蝦餅,D檸檬葉同香草因我是非素食者所以無落?

2010-04-06
2009-10-18 61 浏览
今日同左女友去 左呢間店食晏,一入到去見到成地都係垃圾,但d小二好得閒,掛住吹水,竟然唔理........叫左個泰式炒金邊粉,一個泰式牛肉炒飯,一個燒海南雞,泰式粉金邊粉竟然一d都唔辣,而且係用茄汁炒,根本似越式多過泰式,而且炒得好濕,差!!泰式牛肉炒飯好夠鑤氣,炒得夠乾身,但冇乜味,差左d,個燒海南雞一d都冇海南雞o既滑,根本係普通燒雞,冇肉汁,乾爭爭,而且冇雞味,賣相極差!!永遠都唔會再來!!
今日同左女友去 左呢間店食晏,一入到去
見到成地都係垃圾,但d小二好得閒,掛住吹
水,竟然唔理........

叫左個泰式炒金邊粉,一個泰式牛肉炒飯,一
個燒海南雞,泰式粉金邊粉竟然一d都唔辣,而
且係用茄汁炒,根本似越式多過泰式,而且炒得
好濕,差!!泰式牛肉炒飯好夠鑤氣,炒得夠乾身,
但冇乜味,差左d,個燒海南雞一d都冇海南雞o既
滑,根本係普通燒雞,冇肉汁,乾爭爭,而且冇雞味,
賣相極差!!永遠都唔會再來!!
2009-06-16 45 浏览
有晚去泰皇菜食飯.. 一個字.. 得!!!必定要試: 黃咖哩.. 好正!! 因為呢碟黃咖哩雞攪到我食多左一碗飯!!之後: 蒜容包. 薄餅加埋咖哩汁.. 香脆.. 正!!其他: 冬陰公. 咖哩炒蟹都唔錯..呢間泰皇菜必定回頭再試...
有晚去泰皇菜食飯.. 一個字.. 得!!!

之後: 蒜容包. 薄餅加埋咖哩汁.. 香脆.. 正!!
其他: 冬陰公. 咖哩炒蟹都唔錯..

呢間泰皇菜必定回頭再試...
2008-06-28
  • 黃咖哩雞
2009-04-14 37 浏览
住咗深井咁耐, 因對泰國菜一般, 一直都冇食"泰皇菜"昨晚食到無聊, 唔想再去茶餐廳及其他餐廳...又唔想走出深井, 咪上openrice睇睇呢間嘢嘅食評囉...成績好好, 起碼冇劣評先 (上星期就係冇睇到openrice而去咗深井嘅Ciao Ristorante Italiano試餐, 食到一吐氣)我地兩人點了 1) 蒜蓉包 ($15); 2) 泰式炒金邊粉 ($45) & 3) 泰式燒雞半隻 ($40)三樣嘢都好好食, 食到好飽好飽, 嘻嘻值得一提嘅係, 個waitress好有禮貌, 埋單佢計條數比我地睇食咗幾多時因為啱啱$100, 仲打趣講"呀, 未遇過啲客咁啱要比齊頭$100, 你地好好運, 可以去買6合彩...." 她比我們還要高興, 而我地都冇留意點菜剛好點了呢個收, 佢真於工作於娛樂. 起碼我地兩人都是滿腹而又開心的離開, 唔好話我低B, 我只係一個簡人罷了~嚟緊嘅星期六, 一定要試吓佢地嘅冬蔭公蝦湯面lunch set...嘻嘻
住咗深井咁耐, 因對泰國菜一般, 一直都冇食"泰皇菜"

三樣嘢都好好食, 食到好飽好飽, 嘻嘻

, 唔好話我低B, 我只係一個簡人罷了~

2009-04-13
  • 泰式燒雞
2009-03-21 45 浏览
十一月廿八‧聖誕節 聖誕節的當日,難得有半日的完全空閒,就繼續我的水貨交收大行動,來了深井。午餐在這邊吃,不想吃西餐及茶記,看到這裡的泰菜也好像是正頭正路,看外面的餐牌,午市套餐也只是三十多,已包小吃及湯粉,還有飲品及甜品,就來一試。 飲品先來,選了青檸疏打,喝起來很酸,甜味明顯不夠,可知是不是我篤青檸篤得太落力之故;再來是小吃,是炸蝦餅及春卷,兩件也是油油的,不過還好有點熱度,點起甜甜酸酸的雞醬來吃,還可以;冬蔭色夠,聞起上來味也濃濃的,不過喝起來就只得酸味,要自行加辣油,及如果香料下多一點,湯底做得認真一點,味道層次也會豐富一點。最差的還是墊底的河粉,粗粗的又厚厚的,結成一團,明顯淥定再後加冬蔭湯,以至熱度也不夠,吃不完了。最後的甜品是一件榔汁糕,沒有什麼味道,一般。 坐在出面的位置,可以接觸陽光,但左右隔離也吸煙。 埋單33蚊,水準不算高,但卻是真的經濟抵食。
十一月廿八‧聖誕節

坐在出面的位置,可以接觸陽光,但左右隔離也吸煙。

埋單33蚊,水準不算高,但卻是真的經濟抵食。
冬蔭湯底不錯
小吃是炸蝦餅及春卷
甜品是一件沒有什麼味道的榔汁糕,
午餐還有青檸疏打
冬蔭湯底不錯
2008-10-14 18 浏览
因為男友在附近工作,所以今晚等登來到深井找他吃飯,聽說這間泰菜不錯,便坐低試試喇食飽飽就發覺,原來最出色的是蝦膠釀雞翼呢其他菜色也不錯呀
因為男友在附近工作,
所以今晚等登來到深井找他吃飯,
聽說這間泰菜不錯,

炒飯好好味
好足料呀
  • 蝦膠釀雞翼
2008-10-06 12 浏览
前幾日無意中,見到呢度有lunch set - 炒粉/飯同冬蔭功湯粉,決定一試(因為抵試).我叫咗冬蔭功蝦湯米線同青檸梳打(唔駛加錢). 個湯米線嚟到...發現.. 咁細碗嘅... 算啦,不過幾好味喎,仲有4粒蝦,幾彈牙,個青檸梳打又唔駛加錢... 點知食到一半,炸蝦餅&魚餅就嚟啦...原來唔只咁少嘢嫁,我怪錯咗佢呀... 蝦餅好食,都好彈牙,魚餅一般啦,因為有啲諗... 嘩!! 真係好抵食... 一定會encore再試埋晚飯先....HK$33。00 - 冬蔭功蝦湯米線+炸蝦餅&魚餅+青檸梳打
我叫咗冬蔭功蝦湯米線同青檸梳打(唔駛加錢).
冬蔭功蝦湯米線+青檸梳打
炸蝦餅&魚餅
冬蔭功蝦湯米線+青檸梳打
炸蝦餅&魚餅
  • lunch set
2008-07-17 8 浏览
第2次食晚餐叫左咖哩炒蟹,蒜容包,辣椒膏抄牛肉咖哩炒蟹HKD88. 好抵食,係第度無咁平蒜容包 - 好好味辣椒膏抄牛肉 - ok白飯一個 -原本以為咖哩類有香飯送,叫送時有誤會,原來其他咖哩類有白飯送,咖哩炒蟹沒有得送!2人食左162真係低食,味道又唔差
第2次食晚餐
叫左咖哩炒蟹,蒜容包,辣椒膏抄牛肉
咖哩炒蟹HKD88. 好抵食,係第度無咁平
蒜容包 - 好好味
辣椒膏抄牛肉 - ok
2人食左162真係低食,味道又唔差
2008-06-16 3 浏览
去左深并幾次都食唔到呢間野 (因為星期6,日太多人), 今次係閒日終於食到喇2個人食叫左呢D:咖哩炒蟹: 做緊PROMO, HKD88. 好抵食, 隻蟹好大又FRESH, 但嫌唔夠SPICY, 個人鐘意SPICY D蒜容包: 抵食, HKD18有成5-6 PCS泰式炒硯: 好味, D硯好FRESH, 又大隻, 都算大碟, 好似係HKD45-55左右夜晚黎食仲有DESSERT送, 抵食. 不過星期六, 日真係好多人排隊....閒日會易D搵位

2個人食叫左呢D:

蒜容包: 抵食, HKD18有成5-6 PCS

之前寫了14/4的海南雞飯之飯,不如又加入這間泰皇泰國菜的飯。話說12/4星期六逛去深井,正商量晚飯食甚麼好,眼見有間泰國菜館,好一於就試下啦,坐低後睇下菜牌,本來想叫招牌咖哩炒蟹($138),但怕食得好麻煩所以轉叫了咖哩炒蝦($108)-咖哩汁OK但蝦霉霉地,蒜蓉包($18)-好味,6串串燒(好似$48)-一般無驚喜,見咖哩汁好味所以加個白飯($7)撈汁,心中想泰國餐廳會用泰國米煮飯,話晒泰國米會軟滑D,點知又係白飯出事,飯一來到梗係熱辣辣即食,但飯粒硬崩崩又係"生冷槓",心想算吧快快撈汁食啦(要趁熱),但越食越凍,越凍越硬根本食唔落,所以問問侍應白飯是否泰國煮法(咁硬),你估個侍應點答:我地D飯係即日煮唔隔夜,用完又再即煮,下次我地會落多少少水煮,講完就立即行開咗,慌死我叫佢換個碟白飯,學劉華講:而家咁樣的服務態度唔得啦,唉又係無下次添。
咖哩炒蝦($108)-咖哩汁OK但蝦霉霉地,
蒜蓉包($18)-好味,
6串串燒(好似$48)-一般無驚喜,
2008-02-05 4 浏览
放工成日夜晚都經過見到好多人, 終於搵左個星期六同左女朋友去左個晏! 呢度個lunch 真係好低食, 30蚊, 有小食or 湯, 有主食, 又有野飲!!! 最低係個野飲係除左椰青之外, 咩都叫得! 特飲都冇問題, 仲唔駛加$$$ 架添!! 講返野食, 佢個跟餐小食係有春卷同蝦餅. 女朋友就like 個春卷夠脆, 我就like 佢個蝦餅夠彈牙! 主食我就要左海鮮泡飯, 個湯夠清, 唔咸, should be 冇味精! 女朋友個豬頸肉金邊湯粉, 個湯應該係用牛骨同carrot 整既, 幾好味!!!d 特飲又好飲... 好正囉!!!最得意都係d人waitress 都係泰國人, 但係個個廣東話都好流利... 我都已經食過幾次架喇!!! 不過係未食過夜晚, 搵日try 下!!!
d 特飲又好飲... 好正囉!!!

2008-01-06 10 浏览
幾個月前食過,當時忘了寫,現在補回,如無記錯,名子好似叫"泰皇菜",當時叫了介蘭,雞亦,咖哩牛腩所有菜都好味,招呼殷勤,所以開張以來,是最多人等的其中一間食店,值得推介後記:我們只有2人但也給予我們4人座位,咖哩牛腩包白飯,真的很驚喜呀,雖說白飯不值錢,但食店不跟客人斤斤計較真的食得開心

後記: