2022-07-24 181 浏览
今次约左间omakase餐厅位於上环呢间有九州师傅👨‍🍳坐镇今次由庆师傅负责处理食材多款食材都系嚟自淡路岛每啖都系幸福嘅滋味🔸前菜▫门鳝真子啫喱▫果茄三文鱼籽秋葵▫左口鱼配水云南蛮渍前菜由左至右淡味至浓味咁食,系味觉嘅享受。啫喱有真子,有点粒粒嘅咬口非常特别。果茄非常鲜甜,配埋鱼籽香味十足。左口鱼配左南蛮渍酸酸甜甜好好食。🔸刺身▫北海道根室海胆▫铿鱼▫长崎拖罗▫车海路▫右口鱼▫淡路岛萝卜最锺意北海道根室海胆,超鲜甜😍拖罗无筋,有入口即溶嘅感觉!每款都有唔同配料,口感丰富。🔸汤▫门膳汤▫河蚬汤用左白面豉、面豉、西京面豉煮,唔会太咸。门胆汤配有海胆豆腐、荷兰豆、真雕,非常鲜甜,清除味蕾,为烹煮做准备。🔸真味真味嘅所有食材都用左备长炭烧,非常香炭烧味。▫️鹿儿岛烟肉配露笋用左淡路岛他他酱配上BB紫苏叶,烟肉肉质香浓。▫️日本烧卖外层包着糯米配芥辣酸汁,内层有鸡肉、冬菇,日式烧卖第一次试,非常独特!▫️炸牛秋鱼 ▫️粟米天妇罗🍤外层系蕃薯丝,炸完好酥脆。用左黄粟米,非常鲜甜。▫️九州莲藕饼莲藕磨成蓉蒸完再炸,配有樱花虾及wasabi汁,非常香脆👍🏼四国慢煮鲍鱼配鲍鱼肝酱、萝卜萝卜好入味,慢煮鲍鱼用左4个
今次约左间omakase

▫淡路岛萝卜

🔸汤
▫门膳汤
▫河蚬汤
用左白面豉、面豉、西京面豉煮,唔会太咸。

🔸真味
真味嘅所有食材都用左备长炭烧,非常香炭烧味。

▫️鹿儿岛烟肉配露笋
用左淡路岛他他酱配上BB紫苏叶,烟肉肉质香浓。

▫️日本烧卖

▫️炸牛秋鱼
▫️粟米天妇罗🍤
外层系蕃薯丝,炸完好酥脆。用左黄粟米,非常鲜甜。

▫️九州莲藕饼

四国慢煮鲍鱼配鲍鱼肝酱、萝卜
萝卜好入味,慢煮鲍鱼用左4个锺烹煮,煮得好腍,入口软滑。

🔸寿司
▫北海岛喜之次配炙烧过紫菜
▫大拖罗筋配京葱
▫北海道根室海胆
▫吞拿鱼蓉卷配兵库县玉子

手钓鱼质更浓更滑。手钓鱼肉口感实净。深海池鱼口感弹牙爽口,油甘香浓。石九公无须再搽酱油已经好浓味。淡路岛洋葱配有调味料炒过,鸡鱼炙烧过再配上洋葱,味道好香浓。喜之次油脂香浓,大拖罗油脂更香。北海道根室海胆creamy入口即溶。

🔸甜品
▫静冈蜜瓜
日本直送嘅蜜瓜真系好鲜甜,再配埋晴王提子,为呢餐盛宴画上圆满嘅句号
2022-07-16
朋友知我就嚟生日、话带我去旅游日本淡路岛!其实系去歌赋街享用一顿由厨师按节令时食煮出来的割烹料理,确是一趟非一般的美馔旅程松・夕食・晚餐 22品▪︎季节前菜▪︎三款精美前菜揭开今次盛宴序幕:1。鲜甜的马粪海胆底托着松叶蟹肉,用淡路岛蛋黄酱和千田柚子提味,十分醒胃2。 接着是咸香的parma Ham,佐以无花果和滑捋捋水云,美味绽放3。 自家制胡麻豆腐,配上一片青豆,味道简洁清爽,口感烟烟韧韧▪︎季节刺身▪︎> Simon师傅很有心机把这道色彩斑斓的刺身、摆出有如风光明媚的日本岛屿淡路岛,令我联想到在岛上有着各式各样的新鲜生猛海鲜和特色蔬菜:1. 晶莹亮白的是九洲右口鱼、入口肉质紧致弹牙,内卷着一丝丝幼身的牙葱好清爽,上面卷放着火灸过的鱼皮和肝、精致又香口,顶部一点橙红色系微辣嘅萝卜蓉令味道更丰富2. 唧啲青柠汁落长崎县的车海老,口感更为冰爽脆嫩,师傅用清酒煮过虾头、啲膏又香又甜,虾旁是姜花非常清香3. 在碟中央也是长崎县出产的拖罗,色泽粉红亮丽,鱼肉被经日处理过後,口感油润柔软,筋位咬下去是脆而不韧非常细腻4. 摆盘有我最锺意的紫苏花株,把娇柔紫花放入酱油去点食刺身、风味一流5. 大家

松・夕食・晚餐 22品

▪︎季节前菜▪︎

三款精美前菜揭开今次盛宴序幕:

▪︎季节刺身▪︎

5. 大家食过青瓜花吗?中间微型顶有黄花那支就是它,味道比大条青瓜更浓爽脆

6. 後面放着的牵牛花叶也是首次食到,点啲酱油入口清涩有毛毛的口感,好得意

▪︎清汤▪︎

> 门鳝清汤配玉子豆腐和青豆,白色那块门鳝很嫩滑,玉子豆腐也很好食,上面瓢着一片木之牙即山葵叶,令汤嘅清香味道更出

▪︎珍味▪︎

> 经备长炭烧出来嘅松本市烟肉甘腴脂香、建议先食烟肉试下个原味,再用落了土佐醋的牛油生菜和大分罗白苗去包着烟肉食另有一番甘香不腻的滋味;青甜汁多的北海道露笋嫩而无渣,沾旁边由淡路岛鸡蛋打成的他他汁,风味甚佳

▪︎蒸/煮物▪︎

> 用金菇、百合和四国鸡免治搓成丸子,外层用日本糯米包着形成日本烧卖,以酸甜开胃的芥末喼汁点嚟食,是一道有中华料理风味的日本家常菜

▪︎烧物/炸物▪︎

> 炸牛鳅鱼一分为二肉质结实具弹性;鱼和北海道甜粟米天妇罗可点旁边很幼细的雪盐拌炸过的紫苏叶一齐食,香甜惹味

樱花虾莲藕饼

> 把莲藕刨後蒸好搓成藕饼状再炸,再配海苔汁、樱花虾和百合;莲藕饼弹牙、酱汁清甜唔肥腻

濑户内海四国鲍鱼

> 经慢火煮4小时的六头鲍鱼,入口软腍唔韧几乎唔驶点咬!又够入味我哋每人食一整只鲍鱼你话几咁happy!师傅物尽其用把鲍鱼肝制成墨绿色酱淋面令味道更香更浓,再以“木之牙”山椒叶加强清香,旁边的萝卜先系"big boss",索晒鲍汁入味又甜!地表最强!

▪︎手握寿司▪︎

粒子/石九公

> 亮白无比的白身深海鱼,口感实在鱼味清香,师傅加入昆布盐、内放紫苏叶,不用点酱油也非常够味

大池鱼王

> 师傅轻抹一层酱油令鱼肉闪烁有光,最特别上面有一片煮过的昆布,令细腻爽脆富油脂的鱼肉增添清新食味,同时令鱼的鲜香更突出

沙追鱼

> 呈微啡色鱼片是被师傅火灸过的效果烤香味浓,上面有柚子胡椒,令肉质结实味道浓郁的沙追更为清爽可口

伊佐木

> 烧过的鱼皮上有一抹银鳞很易认出!新鲜雪白的鱼肉剔透玲珑,口感丰盈油滑;上面一点点深色的是磨碎後香炒的淡路岛洋葱,令鱼味生色不少

喜知次

> 被誉为最娇贵的日本名鱼,上面洒了炸荞头丝和烧过的紫菜丝,见师傅漂运用闲熟刀法在鱼片轻拍几下再𠝹几刀然後火灸,令鱼皮的红色纹理更为鲜明亮泽,鱼片有种像在飞舞嘅动感!肉质入口丰香油润,鲜甜甘美,荞头丝中和了油脂感、加倍升华鱼香

拖罗

> 肥美甘腴的厚切拖罗色泽润红,配上温室牙葱、竹炭盐和鲜磨山葵,一咬鱼油和鱼香即时溢出、即溶程度爆灯!筋部亦甘脆松香,配搭烤过的紫菜和舍利,味道完美无瑕

海胆

> 我同餐厅经理Ken讲笑话如果每餐只能食1样嘢、咁就海胆啦唔驶谂其他喇!橙褐色完整饱满的是北海道根室海胆,口感嫩滑乾身不黏。愈食愈起劲,我哋决定加钱点北海道盐水海胆,呢个种类保存期只有2~3日,排列虽无咁齐整个子小小、味道却是极致的香浓鲜甜creamy柔嫩

拖罗蓉小卷

> 拖罗蓉色泽鲜亮粉嫩,师傅起晒啲筋、比净toro肉我哋食,入口非常香、润、滑、甜!

▪︎玉子烧▪︎

> 一层层分明的玉子烧用上淡路岛鸡蛋新鲜制作,刚刚整起由另一位师傅端出来时仲系度震腾腾!食落松软蛋味香浓

▪︎面豉汤▪︎

> 超特别,用上赤面豉、西京面豉和白面豉熬制汤汁,放入舞茸菇令味道更清雅、咸味适中顺喉

▪︎渍物▪︎

> 开胃的日本特色腌菜,酸甜爽脆、适合在夏天吃增进食慾:

· 日本榨菜
· 红酒荞头
· 扁萝卜
· 长萝卜
· 牛蒡

▪︎季节果物▪︎

> 大颗清甜的晴王和甜如蜜又多汁的静冈蜜瓜是最完美的餐後水果

季节刺身:右口鱼/车海老/拖罗
大池鱼
沙追
拖罗蓉小卷/玉子烧
季节前菜:巴马火腿/无花果/水云
星期日当然要到苏豪区chill下,今次book左午餐食Omakase ,真系无失望。”竹” 🎍🔸季节前菜🔹季节刺身🔸珍味🔹蒸/煮物🔸手握寿司🔹卷物🔸面豉汤🔹季节果物🎋季节前菜有三款味道由较淡开始,首先有▪️▫️鱼子啫喱配梅汁,粒粒口感,淡淡的鲜味先refresh 一下。▪️▫️水云左口鱼配南蛮渍,水云酸甜开胃清新,熟左口鱼配搭新鲜。▪️▫️自家制黑豆腐(胡麻): 软糯口感,好香浓黑芝麻味。🎋 季节刺身两款▪️▫️右口鱼刺身,配上右口鱼鱼肝,辣萝卜蓉,右口鱼鱼皮,可以卷起配上紫苏花,紫苏叶苗及柚子酸汁食。配搭快起来会特显鱼鲜,紫苏花会食食下香味先渗出来,一啖有多层味感。▪️▫️长崎竹签鱼,配酸牵牛花叶,芋头茎,紫苏叶苗,淡路岛萝卜丝,青柠皮。摆盘好精美细致,每个元素都食得之余,仲可以提鲜及改变口感,欣赏师傅专业嘅解说,好似食紧艺术品。🎋珍味▪️▫️日式鸡肉烧卖,传统居酒屋嘅食物,鸡肉混有金菇,冬菇,百合,外面有糯米,配上芥辣酸汁。外面糯米软绵绵,烧卖又煮到松软入味。▪️▫️西京烧花金鲷配日本辣椒,鱼皮香口,西京烧食到淡淡面豉味,肉质软滑,油脂丰富。我嘅日本辣椒幸运地没有辣味,仲爽脆清甜。🎋 蒸/煮物▪️▫️九洲莲藕饼,

”竹” 🎍

🎋珍味
日式鸡肉烧卖
西京烧花金鲷

🎋 蒸/煮物
▪️▫️九洲莲藕饼,配芥末海苔汁,樱花虾,百合。莲藕打容混入虾肉,先炸後煮,配上醒胃芥末海苔汁,香脆樱花虾,搅匀食有软有脆,味道一流。
▪️▫️北海道粟米天妇罗配雪盐,粒粒清甜粟米,绝不油腻天妇罗外皮,配上轻软雪盐,口感细腻。
北海道粟米天妇罗
蒸/煮物 莲藕虾饼

🎋 手握寿司
▪️▫️北海道鸟贝,配酱油,青柠汁
▪️▫️手钓池鱼
▪️▫️石九公,山蕉叶,胡麻盐
▪️▫️大池鱼皇,配味煮昆布
▪️▫️伊左目(第一级),配香葱
▪️▫️木鱼,配香葱,蒜头,竹碳盐
▪️▫️大拖罗
▪️▫️三重海胆杯
厨师发板寿司

寿司每件都用料上乘,配上嘅酱汁,topping都大有来头,做到美观又提鲜。特别系海胆杯,份量特多,海胆鲜甜啖啖入口即溶,回香甘甜,零腥味零海水味 。

🎋 卷物,有拖罗蓉,配葱,酱油,芝麻

🎋河蚬面豉汤,有白,赤,西京,三类面豉,河蚬令汤更鲜甜。
河蚬面豉汤

🎋季节果物: 山梨县桃。

ご驰走様でした。 从店内装修,服务,食物出品,以为自己飞左日本,每样都一丝不苟,绝对值得试,而且期待下次再光临。
2022-07-10
北海道粟米天妇罗
蒸/煮物 莲藕虾饼
厨师发板寿司
河蚬面豉汤
趁假期陪姊妹👭去中环睇展前就去左附近搵食🙌天气咁热就会想食日本野😜所以就黎左呢间新开既「淡路」🙌餐厅由🇯🇵日本 九州厨师主理🧑‍🍳而我地今日系兴师傅服务我地😊除左寿司吧外更设有三间可间隔相连嘅房间🤗好啱同知己好友一齐系私人空间静静地倾下计享受美食🤗⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀餐厅用既杯垫及菜式大部份系来自🇯🇵日本兵库县淡路岛🤗每个杯垫系由火山石做🙌刻划嘅花纹亦都唔一样🙂听师傅讲淡路岛仲盛产洋葱🧅萝卜🙌所以在菜式上都有投放这两大淡路岛明物😊🔸前菜从淡到浓🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香炸过芋头外面上面铺了明太子酱😊浓郁胡麻味黑胡麻豆腐口感轻烟韧😊🔸刺身鹿儿岛铿鱼最正就系烤过的表面🥰有一种炙烧过的香味😊配料加入了醋姜茸、四季红 🌺bb紫苏叶、蒜蓉 🧄萝卜及杨葱🧅捞埋食令鱼味不浓的铿鱼增添了一层风味🤤🔸大路鱼刺身令人眼前一亮😍黄色青瓜花🥒四季红加点青柠汁令刺身好鲜甜😋🔸大户岛慢煮炸蚝食落带creamy😊底下有室津紫菜及萝卜丝😊🔸海胆杯中间果茄🍅好甜🤤杯中无添加北海道盐水海胆、潺菜及山药😊口感好滑溜特别😍🔸九洲目光鱼肉味浓甜😋厨师将头尾连皮炸到外脆内暖超好食🫠🔸莲藕搓左个波再去炸😃莲藕炸皮薄脆😊搭
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀

🔸前菜
从淡到浓🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香
炸过芋头外面上面铺了明太子酱😊
浓郁胡麻味黑胡麻豆腐口感轻烟韧😊

🔸刺身

🔸九洲目光鱼肉味浓甜😋厨师将头尾连皮炸到外脆内暖超好食🫠

🔸莲藕搓左个波再去炸😃莲藕炸皮薄脆😊搭配白合樱花虾捞埋海带wasabi 汁食落一啲都唔油腻😌

🍣手握寿司
🐟淡路岛冰库手钓池鱼口感弹牙鲜甜🥰
🐠粒子鱼😌以昆布盐及山椒叶提鲜😇唔使点酱油都够味🙌
🐟石门鲷油脂味重加入盐面头有炒过既杨葱👍
🐠熊本海池鱼☺️鱼身好滑味道香浓柚子胡椒酱
🐟喜之次经火炙後鱼肉鲜味更浓更突出与面头炸桥头丝好夹
🐠池鱼烧过鱼肝超浓味配柚子胡椒🤤

🐠长崎拖萝以紫菜包住芽冲及竹炭盐 wasabi😊够厚身好满足😍

🔸三重海胆杯甘香鲜甜又creamy🥰胆肉瓣块肥厚饱满😊份量好多一啲都唔孤寒😂

🔸碎拖萝包住葱及芝麻制成小卷🙌拖罗蓉好顺滑🙌食到呢度已经好饱😂

最後饮埋呢碗用赤、白、黄三种面豉及河蚬煲成热辣辣好浓厚既面豉汤暖胃👍以及甜品静冈蜜瓜甜度极高又多汁🥰

整体嚟讲从前菜到刺身🐟寿司,仲有割煮🍲每一道都食到师傅用心配搭😌淡路岛既杨葱真系好爽甜😊环境舒适☺️好适合几个朋友相聚或情侣来庆祝🥰下次要晚上来食下备长炭烤烧鲍鱼及牛肉先得🥰
  • 九洲目光鱼
  • 喜之次寿司
  • 淡路岛冰库手钓池鱼寿司
  • 三重海胆杯
2022-05-19 318 浏览
《淡路风味厨师发板🏮》———————————————-#淡路 🗾-最近市况好啲,返工顺利,lunch就食咗餐高质嘅Omakase 奖励下自己~ 同事推荐咗呢间喺公司附近嘅日本菜十分高质,餐厅以木系设计为主轴,装修非常精致优雅,充满日式风味🏯-餐厅有VIP房可以包场,又可以散位嚟坐bar枱食,我自己食就拣咗「竹」嘅午餐厨师发办,包咗季节前菜、季节刺身、珍味、蒸/煮物、手握寿司、卷物、面豉汤及季节果物,超级满足😆-Serve 我嘅日籍主厨Eto San 入厨经验丰富,而店员嘅服务态度亦相当嘅好,介绍非常清晰,准备热毛巾、口罩套、添茶同收拾餐具等都照顾周到,非常贴心☺️-🇯🇵 三品前菜打头阵嘅系水茄子果冻、炸腐皮鱼肉卷同炸芋仔,特别对鱼肉卷感到惊喜,餐厅用上鱲鱼同帆立贝打成蓉,层次丰富👍🏻-🇯🇵 季节刺身接落嚟上嘅系鹿儿岛鲣鱼,以炙烧方式令外皮略带香脆,再以葱花、姜蓉同洋葱调味,配搭柚子汁作点缀,完全唔会有油腻感😙-🇯🇵 手钓池鱼刺身餐厅叫得淡路,咁梗系主打淡路岛嘅食材,唔些系池鱼,就连垫底嘅萝卜丝都系淡路岛出产,拌埋姜蓉、芥末同青柠汁一齐食,香味突出😝 食到呢度,大厨仲专登介绍佢嘅餐具都讲究
《淡路风味厨师发板🏮》
———————————————-
#淡路 🗾
🇯🇵 三品前菜
🇯🇵 季节刺身
🇯🇵 手钓池鱼刺身
餐厅叫得淡路,咁梗系主打淡路岛嘅食材,唔些系池鱼,就连垫底嘅萝卜丝都系淡路岛出产,拌埋姜蓉、芥末同青柠汁一齐食,香味突出😝 食到呢度,大厨仲专登介绍佢嘅餐具都讲究细节,连筷子托都是淡路岛的地图形状 🗾
🇯🇵 炸生蚝
先以慢煮方式烹调,令生蚝口感更为软嫩,再炸脆外表,配埋淡路名物洋葱、海带同师傅特调微辣嘅胡椒柚子汁,一啲腥味都无,鲜味十足🤗
🇯🇵 矶烧带子
大厨整好就直接放喺我嘅手上,够哂特别🤭 带子爽口弹牙,烧到半生熟咁嘅效果,上面沾上姜蓉汁,再以紫菜包住,平衡做得好好😚
🇯🇵 西京味噌腌烧黑鯥鱼
黑鯥鱼肉质细致、油脂丰厚,以西京味噌腌烧之後更加多汁,油脂感爆发,甜甜咸咸嘅味道啱啱好,配埋清新嘅青椒同微酸嘅姜芽好夹😙
🇯🇵 赖尿虾茶碗蒸
呢款茶碗蒸超级特别,蛋质嫩滑,配搭赖尿虾真心好少见,虾肉肉质有咬口,底层仲有蒸鳗鱼,捞埋芥末汁同海苔酱一齐食超正☺️
🇯🇵 手握寿司8贯
寿司嘅安排好有层次,由浅入深,配搭得宜😎 睇住大厨喺面前表现刀功同握寿司嘅手法,喺一大赏心乐事🥰
🍣 池鱼:味道清新,口感较为烟韧黏口
🍣 石斑鱼:爽口弹牙,特别中意上面嘅昆布盐
🍣 伊佐木:又名一鲜鱼,配搭炸洋葱令整体层次更香浓
🍣 墨鱼:口感黏口软淋,中间夹住块叶更加带出刺身嘅鲜味
🍣 金目鲷:睇住师傅现场炙烧,加埋烧昆布同紫苏花一齐食,层次丰富
🍣 赤鯥:同样以炙烧方式烹调,配搭炸荞头丝味道味外浓郁
🍣 吞拿鱼:来自长崎县嘅时令食材,十分肥美,油脂感突出
🍣 海胆:毫不吝啬,成碗咁上份量十足,味道鲜甜
收尾就有个葫芦瓜卷物,帮手解腻,再饮埋个足料嘅小蚬肉味噌汤同清甜嘅静冈哈密瓜,十分完满🍈
⭐ 参考价钱︰
Lunch omakase: $1300/位
2022-05-17
餐厅环境主要用木系装修,吧枱只有10个座位,有房间可预订,全店选用日本「能作」锡杯酒盅,杯垫也用淡路岛屋顶瓦片造成,和三州瓦、石州瓦并称为日本三大瓦之一,筷子托的形状原来都是淡路岛的轮廓,对餐具要求讲究,提升用餐体验!大部份食材来自日本淡路岛,总厨也是来自日本九州,对出品要求高,质素有保证,当晚一共有23道菜前菜: 1.门鳝真子啫喱 2.水菜沙律/3.水云无花果 刺身: 4.长崎县车海老5.北海道带子6.北海道根室海胆7.鹿儿岛鲣鱼8.九州长崎吞拿鱼腩吸物:9.清汤(昆布鱼丸)10. 日式鸡肉烧卖11.蟹肉茄子12. 炸牛鳅鱼/ 日本粟米13. 甘鲷豆乳14. 煮鲍鱼寿司:15. 淡路岛手钓池鱼16. 大分县深海池鱼17. 长崎笠子18. 九州伊佐木19. 北海道喜之次20. 吞拿鱼腩21. 北海道根室海胆22. 吞拿鱼蓉小卷/ 玉子烧23. 甜品:蜜瓜,晴王提子整晚服务非常好,师傅做的每道菜都会耐心讲解,摆盘及造型不错,最後请我食多个鱼生饭团,绝对是一间值得一试的日本料理!
前菜:

6.北海道根室海胆
7.鹿儿岛鲣鱼
8.九州长崎吞拿鱼腩

吸物:
9.清汤(昆布鱼丸)
10. 日式鸡肉烧卖

21. 北海道根室海胆
22. 吞拿鱼蓉小卷/ 玉子烧

23. 甜品:蜜瓜,晴王提子

2022-07-24 29 浏览
Best fd 生日,紧要食好啲,经我research 过之後,就带佢去中环食Omakase, 今次去呢间「淡路」之前已经听过,一於同朋友食好d庆祝生日。一入店就有好nice 嘅manager 出来招呼,今晚系有两组客人,一组系4个女仔,另外一组就系我和朋友两个女仔,全女班客人,共两个师傅,一个日本人,一个香港师傅,每个师傅招呼一组客人。我哋就拣咗22道菜嘅Omakase $2200 🍣 松。夕食晚餐22品 🍣(1) 季节前菜三款师傅会介绍你由淡味到浓味去顺序食☺️**有酒胆衬托住蟹肉加上淡路鸟蛋黄酱,够清新又特别**Perma ham 加无花果好小在厨师发瓣见到,但系加埋水云黏滑嘅口感,好好味**自家制胡麻豆腐,非常细滑,高质(季节刺身)**师傅好有心思切好个剌身, 食过咁多次omakase, 呢个师傅摆得最靓,成个迷你盘景咁。🦐 车海老鲜甜、肉质结实,拖罗厚切非常甘香,入口即溶😋笠子刺身(港称石九公),肉质细腻弹牙,味道鲜美,其他所有配菜全部好新鲜,紫苏花散发出嘅清新香味,将刺身鲜甜感完全带出来😋🔸鳢鱼汤,鳢鱼系淡路岛夏日当造嘅「名物」。日本鳢即系海鳗,同「门鳝」差唔多,用嚟煮汤十分

🍣 松。夕食晚餐22品 🍣

(1) 季节前菜三款

师傅会介绍你由淡味到浓味去顺序食☺️
**有酒胆衬托住蟹肉加上淡路鸟蛋黄酱,够清新又特别
**自家制胡麻豆腐,非常细滑,高质

(季节刺身

🔸鳢鱼汤,鳢鱼系淡路岛夏日当造嘅「名物」。日本鳢即系海鳗,同「门鳝」差唔多,用嚟煮汤十分清甜,经理话食完剌身饮可以清下味蕾再试下道菜。

**全晚我最锺意食嘅就系慢煮四国鲍鱼,鲍鱼煮到非常软身,师傅话用了超过4小时去煮,另外再加埋鲍鱼膏来做个汁,好香浓👍

**食Omakase, 除了食高质时令食材之外,仲有系欣赏师傅做寿司嘅专业态度,同埋手握寿司嘅手势。

🍣 五大名鱼:石牛公、大池鱼王、沙追鱼、伊佐木、喜知次、拖罗⋯⋯等等,
**我最欣赏系淡路岛大池鱼王:口感弹牙鲜甜, 肉质结实。师傅只系落咗少少酱油已经好好味😋
**拖罗:高质,油脂非常甘香,入口即溶。配合埋竹炭盐,将味道再提升。

**第二様令我印象深刻嘅就非常新鲜嘅北海道马粪海胆,浓厚甘甜,入口即溶。海胆杯中间加了果茄、潺菜及山药,味道特别又夹。呢个海胆杯。食完大满足😋

***平时我对玉子烧都系一般般,但系呢度个玉子烧好香蛋味,口感松软,师傅话原来系用兵库县嘅日本鸡蛋王,我唔怪得蛋味咁浓,仲见到玉子嘅鲜明层次,师傅冇咁上下功力都唔会做得到👍

***然後好锺意佢最尾系用日本时令生果埋尾,比起用甜品,更加解腻同舒服,哈密瓜大爱🤤

**面豉汤唔系一般嘅面豉汤,系用赤、白、黄三种面豉及河蚬煲成,所以佢唔会好似一般面鼓汤得个咸字,而系咸咸地中带啲甘甜。

🍈 最後季节果物有惊喜,系静冈蜜瓜 🍈和晴王提子 ,静冈蜜瓜超清甜加上晴王嘅清甜中又带有花香,完美结束今次omakase体验。

2022-07-24 18 浏览
位於上环嘅小巷入面开咗间隐世嘅Omakase餐厅名系叫日本淡路岛嘅淡路大部分食材都系淡路岛直送用料非常之上盛仲有日本师傅主理真系顶级嘅美食享受前菜🍮门鳝真子啫喱啫喱好Q弹,门鳝真子咸咸哋,食落个感觉几特别🍅日本果茄配三文鱼籽果茄好清甜,配埋三文鱼籽口感好夹🥠左口鱼配南蛮渍左口鱼有炸过,南蛮渍可以中和返左口鱼嘅油腻感,味道酸酸哋好开胃刺身🦪北海道根室县海胆不愧为北海道直送嘅海胆,食落好鲜甜,完全唔腥唔苦,口感好creamy🦐车海老车海老肉质实正,爽口弹牙,非常之新鲜,啜埋虾头嘅膏就perfect🐟右口鱼鱼味好香,口感好嫩滑,味道鲜甜🐟鹿儿岛鲣鱼配埋洋葱一齐食几特别,就算鱼肉大件都唔会腻🐟大拖罗压轴登场嘅就系大拖罗,口感creamy入口即溶,仲要完全食唔到筋,真系超级高质🍵门鳝清汤食完刺身饮呢碗清汤清吓口腔就一流,呢碗汤鱼味香浓得嚟饮落又好清新,仲有门鳝肉喺个汤到,唔怪之得咁香啦🍖鹿儿岛烟肉师傅用咗日本备长炭去烹调呢道菜,鹿儿岛烟肉烧完後好香油脂味,肉质亦好嫩滑,配菜仲有北海道露荀、淡路岛他他酱,点埋酱食更加好味🍙日式鸡肉烧卖外表睇落好似饭团,点知原来系鸡肉烧卖,真系好惊喜,外层嘅米系煸冬
位於上环嘅小巷入面
仲有日本师傅主理
真系顶级嘅美食享受

前菜
🍮门鳝真子啫喱
啫喱好Q弹,门鳝真子咸咸哋,食落个感觉几特别
🍅日本果茄配三文鱼籽
果茄好清甜,配埋三文鱼籽口感好夹
🥠左口鱼配南蛮渍

刺身
🦪北海道根室县海胆
🦐车海老
🐟右口鱼
鱼味好香,口感好嫩滑,味道鲜甜
🐟鹿儿岛鲣鱼
配埋洋葱一齐食几特别,就算鱼肉大件都唔会腻
🐟大拖罗

🍵门鳝清汤

🍖鹿儿岛烟肉

🍙日式鸡肉烧卖
冬菇金菇
芥辣酸汁

🍤牛鳅鱼天妇罗
卖相相当精致,炸得非常酥脆,牛秋鱼肉高温炸完都仲好嫩滑,粟米天妇罗系用日本黄粟米,所以超甜,点埋咸咸哋嘅雪盐食就仲正。

🥔九州莲藕饼
呢个莲藕饼系用九州莲藕磨成蓉之後拎去蒸,蒸完再炸。再配埋樱花虾,百合片同Wasabi汁,将全部嘢捞埋一齐食劲好味👏🏻

🦪四国鲍鱼
呢道菜嘅鲍鱼系慢煮咗四个钟,所以好入味同好淋,师傅加咗鲍鱼肝酱,点埋食就更加鲜,旁边嘅萝卜同样好淋,唔会比鲍鱼逊色

🍣池鱼寿司
池鱼本身已经系贵价鱼类,淡路嘅池鱼仲要系手钓嘅池鱼,所以鱼味更浓,口肉质更实正

🍣深海池鱼王寿司
啱先嘅手钓池鱼已经好出色,估唔到接住落嚟嘅系深海池鱼王,味道更为浓烈,真系顶级享受

🍣鮋鱼寿司
呢款寿司无搽酱油,只系落咗少少盐同紫苏叶,都已经好好味

🍣依佐目寿司
呢款寿司火炙过,所以好香,面层加咗炒过嘅淡路岛洋葱,食落好夹

🍣喜之次寿司
同样系火炙过,身为日本五大名鱼之一嘅喜之次完全无令我失望,鱼味浓郁,口感嫩滑,配埋炸紫菜丝食真系完美配搭

🍣长崎拖罗寿司
拖罗系火炙过,用紫菜包住一齐食个感觉同刺身好唔同,系另一种嘅美味

🍸海胆杯
睇到都流哂口水,海胆份量多到满泻,同样系北海道根室县嘅海胆,食落鲜甜无比,真系幸福嘅感觉

🍙拖罗小卷
拖罗小卷除咗食到拖罗嘅鲜味之外,仲食到紫菜号香味,仲配埋用兵库县鸡蛋做嘅玉子卷,食落好浓蛋味,不愧为日本No.1鸡蛋

🍲河蚬面豉汤
呢个面豉汤用咗白面豉、赤面豉同西京面豉去熬制而成,仲加咗细细只嘅河蚬,令个汤好鲜甜

🍈静冈蜜瓜

歌赋街向来多野食, 今日车车系上环做完野就睇下有咩好西, 发现好耐都无好好善代自己於是好即庆加任性咁决定一个人去食我呀妈家姐! 入到去见到长长嘅长枱, 浅木色调嘅环境好舒服, 今日嘅lunch由庆师傅负责, 全程都有倾有讲, 除左认识多左日本淡路岛嘅食物文化, 仲学左拣食材嘅知识, 一个人食其实都唔会闷, 反而几enjoy个过程 🌟前菜前菜有三款:玉子豆腐软滑结实, 高汤味道渗哂入去洋葱慢煮牛肉牛肉口感软腍, 牛味浓郁, 洋葱鲜甜味带入牛肉之中黑胡麻豆腐上面系蜜糖豆同wasabi, 豆腐黑胡麻味浓郁中带淡淡豆香, 豆腐口感带点烟烟韧韧嘅口感, 非常特别 季节性刺身🌟鹿儿岛鲣鱼九洲师傅将外皮微微烧过会香口d, 同时令口感更丰富, 上面仲有紫苏叶, 而姜入面有醋所以颜色带啡, 无咁易坏, 鲣鱼肉质柔嫩鲜甜鱼味浓郁, 配搭淡路岛嘅洋葱爽甜清脆唔辣, 而柚子酸汁令味道清新, 又唔会盖过左佢嘅鲜味非常开胃, 同蒜亦好夹, 师傅仲话如果系日本食会配搭蒜片食🌟九洲伊佐木因鳞片花纹形似家鸡所以港称鸡鱼嘅伊佐木上面磨左少许柚子皮, 滴少少青柠汁, 加d紫苏花一齐食味道更突出, 亦可配搭旁边嘅青瓜花一齐食

🌟前菜
前菜有三款:
玉子豆腐
软滑结实, 高汤味道渗哂入去
洋葱慢煮牛肉
牛肉口感软腍, 牛味浓郁, 洋葱鲜甜味带入牛肉之中
黑胡麻豆腐

季节性刺身
🌟鹿儿岛鲣鱼

🌟九洲伊佐木
因鳞片花纹形似家鸡所以港称鸡鱼嘅伊佐木上面磨左少许柚子皮, 滴少少青柠汁, 加d紫苏花一齐食味道更突出, 亦可配搭旁边嘅青瓜花一齐食, 鱼肉质感较结实, 车车比较中意柚子皮紫苏花一齐食味道更清新, 而旁边嘅淡路岛萝卜丝亦唔可以错过, 食落同平时食嘅好大分别, 口感爽脆爽,清甜无渣

🌟慢煮室津蚝
室津蚝外层香脆可口, 酱汁带点辣味, 食落蚝肉creamy鲜甜饱满多汁, 蚝味浓厚, 旁边仲有淡路岛洋葱同昆布, 沾埋酱汁几好味

🌟山药海胆杯
海胆杯分成3层, 底层系质感比淮山厚嘅大和芋, 中层系整碎左嘅秋葵再加入砚水同木鱼水混合而成, 而最顶层就系北海道盐水海胆同果茄, 食左果茄之後再混合食, 黏黏嘅口感带海胆同鱼子嘅鲜味, 清凉醒胃

🌟九洲目光鱼
目光鱼炸左之後有少少似九肚鱼, 但比九肚鱼好食几倍, 炸粉好薄, 外脆内软, 鱼肉非常柔嫩, 调味刚好, 连鱼入面嘅骨都可以食用, 加点青柠汁一齐食更好味, 最後先食旁边嘅日本青椒仔, 味道唔太辣, 亦唔油腻, 有少少爽脆嘅口感

🌟炸莲藕饼
莲藕饼外软内脆, 入面有一粒粒嘅莲藕碎, 食落几有口感配上海苔汁, 百合同樱花虾混合一齐食用, 味道柔和适中, 带微微酸味, 清新开胃

🌟寿司
兵库县手钓池鱼
鱼肉较为结实, 鱼味更浓

粒子鱼
赖户内海嘅粒子鱼(港称石九公), 口感紮实, 师傅特意唔落酱油, 改为用昆布盐, 山椒叶令白身鱼更提鲜

石湖鲷
配搭紫苏花同淡路岛炒过嘅洋葱碎, 同样无酱油, 食落鱼油丰腴, 味道带咸咸地之後会慢慢食到鱼嘅鲜甜味

熊本大池鱼王
上面摆左少少靓昆布, 鱼肉滑溜带甜同昆布好夹

喜之次
五大名鱼之一嘅喜之次上面放左炸桥头丝同炸过嘅紫菜丝, 微微烧过令其更香口, 鱼油满溢, 肉质柔软

拖罗卷
中间夹住厚拖罗, 入面仲加入左温室牙葱, 竹碳盐, 同埋带微微辣嘅Wasabi茎, 食落更惹味

赤睦鱼
属五大名鱼之一嘅赤睦鱼沾上鱼干酱同柚子胡椒後味道较浓, 质感十分柔嫩富油香,师傅加左鱼干酱後再烧, 味道更香

海胆
北海道三重县海胆, 同样磨左少量柚子皮, Wasabi 同酱油, 海胆极creamy, 浓郁鲜甜

手卷
紫菜用碳炉轻轻烧过令其更香脆可口, 入面包住满满嘅拖罗蓉, 入埋7色芝麻同葱, 食落口。感丰富, 油香满溢

🌟味噌汤
味噌汤由3种面豉整成分别系白面/赤面/西京面豉, 入面仲有河砚令味道更鲜甜

🌟静冈蜜瓜
蜜瓜果肉清甜多汁好好味
2022-06-05
🔸淡路岛喺日本有「食材宝库」嘅美名🥰由海鲜,牛肉,水果,甚至到洋葱都有与别不同嘅特色。咁如果一餐厨师发办系主打淡路风味,会有咩唔同呢?🤩我感受到嘅系,除咗基本刺身寿司呢啲之外,今次食到嘅炸物,煮物,烧物等等嘅料理手法都更加全面,唔会比鱼生抢晒射光灯,而师傅善於利用一啲小变化去突显食材个性,都系令人大拍手掌👏🏻🔶~松~ 夕食 $2200🔶▪️季节前菜▪️季节刺身▪️清汤▪️珍品▪️蒸/煮物▪️手握寿司8贯▪️卷物▪️烧物/炸物▪️玉子烧▪️面豉汤▪️季节果物🔸前菜已经感受到个料理全面性,有个海胆杯捞咗蚬水微甜口感佳👍🏻最大惊喜系有个炸仓鱼肉质十分嫰滑,外脆内软❤️🔸刺身一次过嚟,摆盘靓,色香味俱全。车海老嘅鲜甜程度算系我人生食过数一数二😍咁拖罗唔洗多讲系好肥美嘅,但一定要提有个好特别嘅笠子刺身(港称石九公),肉质细腻又弹牙,印象深刻😎🔸鳢鱼汤都比较少饮到,其实系门鳝。十分清甜,巧妙咁安排喺食完刺身之後清一清肠胃再继续迎接之後嘅料理👍🏻🔸之後接住落炸目光鱼同慢煮熊本和牛。和牛外面有微焦香但入面仲系粉红色,火喉拿捏就系劲🔥但炸目光鱼系更有惊喜,佢有啲似炸九肚鱼咁热辣辣连细骨入口一齐食,味道浓又香👏🏻🔸慢煮四国鲍鱼系

🔶~松~ 夕食 $2200🔶
▪️烧物/炸物
▪️玉子烧
▪️面豉汤
▪️季节果物

🔸慢煮四国鲍鱼系我全餐最爱之一🤤首先我未食过鲍鱼可以烹调到咁软身嘅口感,其次系佢用鲍鱼膏整咗个汁调味锦上添花好正❤️

🔸手握寿司部分可以欣赏师傅强劲嘅手艺。稀有青柳贝同赤贝有啲似,但有更强烈海水香气;然後人生第一次食濑尿虾寿司好多虾膏一流;海胆系北海道马粪胆,浓厚甘甜,回甘强😋

🔸玉子烧系用咗兵库县嘅日本鸡蛋王者,蛋香完胜平时食到嘅玉子烧❤️然後好锺意佢最尾系用日本时令生果埋尾,比起用甜品,更加解腻同舒服,哈密瓜大爱🤤

🔸服务系满分,好到不能再好 (但无加一)
2022-05-31 27 浏览
又是上班的日子⋯⋯工作压力大,好好善待自己食个靓靓午餐不用收加一服务费的厨师发板,却有五星级的服务👏👍🥳————————-🌲竹:午餐(18道菜)😇1⃣️季节前菜(3品):2⃣️季节刺身:3⃣️珍味:4⃣️煮物:5⃣️手握寿司🍣(8贯):6⃣️卷物:7⃣️麺豉汤:8⃣️季节果物:—————————-先来一个梅酒梳打给这个爱喝酒的我,不过当然我会选择一些好酒才喝呢!😛(一)大蚬的甜➕嫰滑无比的肉➕新鲜的一道菜已发挥了日本师傅的功架👍(二)一个看落去像甜品的前菜,但吃下去又带一点微辣的感觉,咬落去的滑溜溜就是好吃😋(三)一个看似豆腐,吃下去又不像豆腐,但确实又是豆腐的一个前菜,自家制的口感烟烟靭靭的又弹牙的感觉👍—————————🐟𩶘鱼刺身的新鲜、肉质的弹牙感觉,鲜甜味美😋————————-🦪外皮松化入口即溶的新鲜甜美的蚝,又大只又美味,咬下去内里热辣辣的😋———————🍵用海苔百合做的一个蛋汤,有着百合的清香,一个有心思又特别的食法————————🍣8贯的手握寿司🍣,每款都有心思,有特别,每款都吃着不同的味道,不同的鲜味、不同的配搭、刺身寿司🍣都是限定季节,所以每次吃都由厨师发板季节的限定———————🌮香喷喷脆卜卜的日
又是上班的日子⋯⋯
工作压力大,好好善待自己食个靓靓午餐
不用收加一服务费的厨师发板,却有五星级的服务👏👍🥳

————————-
6⃣️卷物:
7⃣️麺豉汤:
8⃣️季节果物:
—————————-
先来一个梅酒梳打给这个爱喝酒的我,
不过当然我会选择一些好酒才喝呢!😛

(一)大蚬的甜➕嫰滑无比的肉➕新鲜
的一道菜已发挥了日本师傅的功架👍

—————————
🐟𩶘鱼刺身的新鲜、肉质的弹牙感觉,鲜甜味美😋

————————-

————————
———————
🌮香喷喷脆卜卜的日本珍珠米做的卷物,吃得实在滋味
——————

🍚日本海胆的鲜甜美味,配上饭加埋一起吃啖啖的鲜,啖啖的甜
———————
🥣三款日本面豉做的面豉汤.。加入了鲜甜的蚬肉,味道就更加鲜上加鲜
———————
🍈静冈的蜜瓜做甜品🍈,最後一道的甜品也吃得心也甜了。

———————-
优悠自在叹午餐…..淡路甘露在中环
其实开心🥳简…单就在你身边..·
食….拍…写.. 已经成为我生活中的一部份
锺意食..锺意拍…锺意写..留下美食回忆
—————————-
2022-05-16 152 浏览
用一张去日本的单程票的价钱来吃一顿Omakase, 体验简直不要太好。 听朋友介绍,中环有一间宝藏餐厅,厨师是日本师傅,非常低调,绝对值得去尝试。於是决定来吃一餐,满足味蕾和好奇心。於是提前很久预约,终於有了位置。 位置有些隐秘,但越是这样,越激发我探索的慾望。简单的门头,推开门,师傅已经笑脸等候多时了。很慈祥的老师傅,专业匠人的形象,让我想起来大名鼎鼎的寿司之神,瞬间觉得一切都值得了。虽然我们不能去旅行,但是可以把日本师傅和食材一起运来香港,品质和体验是一样的好,又省钱省时间了。 头盘是三道开胃菜,具体的名字已经不记得了,但是口感记得非常清晰,牛肉鲜美入味之余又不塞牙齿,精美的菜冻,口感清爽。 接着是天妇罗生蚝,非常肥美😋好吃,因为加入了柚子,所以,没有的腥味取而代之的是,柚子的清香,不得不佩服老人家的功力。 印象最深的是十款寿司,每一款的味道都不一样,层次分明,又各有特色。很精细的差别,真是要静下心来细细品味。 我自己是非常挑剔又非常敏感的,这是第一次,有师傅的调味,让我很满意,他对於每一种食材的把控都刚刚恰到好处。不会让一种味道抢了风头,却又让每种调味互相补充,互补作用下,整个寿

我自己是非常挑剔又非常敏感的,这是第一次,有师傅的调味,让我很满意,他对於每一种食材的把控都刚刚恰到好处。不会让一种味道抢了风头,却又让每种调味互相补充,互补作用下,整个寿司的味道达到了一种平衡。

我一边吃饭一边在思考,如何可以将自己的工作做到极致,如何可以像寿司之神一样,热爱自己的工作。或许,我需要再多吃几次淡路,来找找灵感。

淡路
中环歌赋街39号地舖