天氣開始變熱,但都無阻我對雞煲火鍋的熱愛! 今晚到朋友家採訪,朋友說樓下開了間新餐廳食雞煲雖然由地鐵站搵這間餐廳實在不太便利,幸好餐廳就在朋友家的樓下門口也有個招牌寫上餐廳專食雞煲、火鍋入到餐廳內大概有10張枱左右,店員安排了我們坐卡位 甫入到餐廳,老闆娘店員都好熱情 會過來同我們閒聊一下、順道介紹餐廳推介美食!打邊爐第一件事通常都係落醬汁,因為自己不愛蔥不愛蒜,所以都只是點豉油但一邊落醬汁的時候,老闆娘特別推介呢隻自家製醬汁筆一羮之後再加一羮湯底攪混,試上去味道有一點點辣,食落幾開胃! 食雞煲前點了個冷盤小食-家鄉醃螄蚶 食,食落有點辣,但很過癮! 螄蚶好好肉,味道鮮甜,最緊要係無沙~ 之後就介紹今晚主打-涮涮辣雞鍋(半隻),因為我地人唔多,只點了半隻雞 咬落D雞好滑好香! 同埋唔似出面既雞煲咁辣,食落亦無出面雞煲咁重香料味… 適合愛食雞煲又怕太重口味既人 食下又一舊,食下又一舊,我地好快就食晒D雞,可以加湯啦!加完湯之後都唔會好濁,更加適合打邊爐! 打邊爐點少得牛肉,我地點左 A級PRIME雪花手切牛肉 呢隻牛肉煮到半熟食落口,好香牛肉味,仲有肉汁湧出黎,好味道!!!老細推介我們食
天氣開始變熱,但都無阻我對雞煲火鍋的熱愛!
今晚到朋友家採訪,朋友說樓下開了間新餐廳食雞煲
門口也有個招牌寫上餐廳專食雞煲火鍋

入到餐廳內大概有10張枱左右,店員安排了我們坐卡位
自家製醬汁
但一邊落醬汁的時候,老闆娘特別推介呢隻自家製醬汁
家鄉醃螄蚶
螄蚶好好肉,味道鮮甜,最緊要係無沙~
涮涮辣雞鍋(半隻)
咬落D雞好滑好香!
 同埋唔似出面既雞煲咁辣,食落亦無出面雞煲咁重香料味…

適合愛食雞煲又怕太重口味既人
食下又一舊,食下又一舊,我地好快就食晒D雞,可以加湯啦!
加完湯之後都唔會好濁,更加適合打邊爐!
A級PRIME雪花手切牛肉
打邊爐點少得牛肉,我地點左 A級PRIME雪花手切牛肉
拼盤
老細推介我們食-水茭筍 (左上角),我地就膽粗粗點黎食
和一般筍唔同,呢隻筍好爽口,咬落好有口感! 就算唔愛食筍既朋友都話呢隻筍味道不錯呢~
響鈴卷
全晚最最最吸引到我的就是這個即炸 響鈴卷
即點即炸既美食真的令人流晒口水!
配上酸甜醬食,入口即溶,好正!!

不過真係要小心熨到咀,因為實在太熱了!
有怕膩的朋友試過先浸下火鍋再食,一樣好味!
但我就更喜歡食脆卜卜的響鈴
洛神花茶
通常打邊爐都會怕熱氣,第二日會生暗蒼
所以我地點了枝 洛神花茶 SHARE飲

原來呢度既涼茶係自家制,餐廳自己煲既,咁飲上黎就更健康!
款式每星期都會轉,今晚就有羅漢果和洛神花兩種,任君選擇~

烚下烚下,傾下計又過左歡樂既一晚!
成晚店員老闆都好熱情,定時定候會自動過來幫我們加水
今晚又食靚牛,海鮮,仲有好多美食,每人都只係$240,都算抵食!

賣單既時候聽店員講先知呢度所有丸類都係自己手打,先後悔無點到丸類食!
不過好開心香港又多一有誠意既食肆!

食飽就買左啤酒再上朋友度繼續傾,迎接一連3日的長假期,Yeah!
2015-04-30
家鄉醃螄蚶
A級PRIME雪花手切牛肉
響鈴卷
洛神花茶
  • 涮涮辣雞鍋
2015-05-02 377 浏览
尋晚同老公仲有兩個朋友仔係佐敦搵嘢食,行經呢間火鍋鋪門口,見到D價錢唔算貴,而且環境唔錯,所以就決定試一試啦!我地叫咗個"胡椒豬肚雞鍋",唔錯!鍋底真係有好多豬肚,冇呃我!美中不足係D雞冇處理過,冇咩味~我地叫咗十幾碟嘢食,不過因為太肚餓,完全唔記得影下相~值得推介:手打四寶丸!(豬肉丸、墨魚丸、牛肉、蝦丸,口感一流)               竹笙!(靚竹笙!唔會黑麻麻~GOOD~)               大冬菇!(原隻大冬菇,口感正、冇沙、夠晒厚身)               手切牛肉!(完全唔貴,$148only,但份量足,夠牛味)               豬腳筋!(味道同口感好似牛筋,不過又有d似肴肉,骨膠原夠多)               墨魚脆卜!椒鹽軟殼蟹!(價值$48及$38,呢兩個送啤酒一流,脆卜卜)最後值得一讚:老闆娘又靚又nice、員工態度亦係very nice,個個都好好笑容!                     (我出街食飯最怕遇到D自持自己係老闆就粗聲粗氣嗰d人,一定冇下次!)                     又會主動介紹靚嘢俾我

我地叫咗個"胡椒豬肚雞鍋",唔錯!

我地叫咗十幾碟嘢食,不過因為太肚餓,完全唔記得影下相~

竹笙!(靚竹笙!唔會黑麻麻~GOOD~)
               大冬菇!(原隻大冬菇,口感正、冇沙、夠晒厚身)
               手切牛肉!(完全唔貴,$148only,但份量足,夠牛味)

又會主動介紹靚嘢俾我地食,不過絕對唔會hard sell ~

總括而言!絕對值得再幫襯~
下次去佐敦打邊爐,我地有新地方啦! hehe~~ ^o^ ~~
2015-05-01
  • 手打四寶丸、
  • 竹笙、
  • 手切牛肉、
  • 大冬菇、
  • 豬腳筋、
  • 墨魚脆卜!椒鹽軟殼蟹、
2015-03-20 314 浏览
上個月系公司附近睇到有間鸡煲開张又舞狮又釆青甘都無为意寻日成班同事happy Friday 不如試下啦,六点半未有人,但都系得七张台姐,六個人座底都系叫鸡煲架啦叫左個大辣几香辣几冶味,叫左几個小食鬼马油炸鬼,炸鲜角,椒盬豆付整返支啤酒一流好食,食左半個鸡煲就更系叫佢加湯哎料打邊炉啦,当时無乜客個老板娘就介绍不如叫多份鸡,另外叫個苋茜皮旦湯底打邊炉仲正,甘大家就話試下啰,個湯底仲話加多兩隻皮旦比我地,跟住叫左牛肉,丸,鱼旦,虾,蚌都几新鲜,未有乜客甘老板娘就嚟吹下水,話開张無耐,想問下意见,佢話男朋友每曰系街市買料,所以会新鲜d,但又吾敢入甘多货,佢話想d客可以系小食,鸡煲,火锅湯料上都值得回味介绍多d朋友嚟,所以都系呢三方面用心去做,仲醒左两支啤酒嚟一齐飲,甘更系叫我地帮手宣传下啦,最后飲嗒苋茜湯降下火正無介绍錯 埋单每人三佰几都可以接受既
上個月系公司附近睇到有間鸡煲開张又舞狮又釆青甘都無为意
埋单每人三佰几都可以接受既