2021-04-02 0 浏览
长沙湾一间沾面小店门面唔算太当眼,但就经常有一小撮熟客系到排队,所以一直吸引我想试吓🥸!/小店只有三款用虾汁做主打嘅沾面🦐分别系酱油、味噌、蕃茄,同一款其间限定,食完之後我都深深爱上咗😍~~因为系激重口味!劲浓郁!食唔惯浓味嘅人可能会觉咸,但我自己就觉啱啱好,不论面质定汤底🙊!/🏮虾汁味噌沾面 $ 89🏮虾汁酱油沾面 $ 79两款汤底都无敌香浓,食落有几分相似😂,两者比较的话味噌味会较香浓,酱油味鲜甜味较重~~两款汤面都放咗不少樱花虾令汤底提升咗🤩汤底比较上会较浓稠所以每条面条都能够超挂汤!每啖都食得出🦐汤嘅味道,而且面质系比较Q弹有咬口个只🤭,个人超啱口味沾面会配上一只流心糖心蛋😍叉烧亦都见到师传即场烧得焦香~系半肥瘦腩肉的叉烧,超正😛!食完沾面最後可以加埋个清汤,就变咗超浓郁的美味虾汤👅~~/⚠️每碗面都会有齐追加上嘅配料,份量超足料都可以唔洗特别加,最初我以为佢个《特制鸟贼炸玉》系一款小食,所以就✅咗到後期店员同我讲其实系个啲炸脆脆😹,好彩帮我取消返

🏮虾汁味噌沾面 $ 89
🏮虾汁酱油沾面 $ 79

两款汤面都放咗不少樱花虾令汤底提升咗🤩
汤底比较上会较浓稠所以每条面条都能够超挂汤!
沾面会配上一只流心糖心蛋😍
2021-03-31 0 浏览
朋友叫酱油对比之下比较淡带少许酸味,我叫咗味噌,虾味明显浓好多,因用石头锅盛汤,汤够热,食完成个面都仲keep到唔冻。三大🙅🏻‍♀️✖️之点1.紫菜太淋,木兜有点唔卫生2.腩肉虽然系即烧,但我同朋友都觉得有点柴同埋有雪味3.我觉得虾味够浓,汤都算好食既,但太咸,食完成个钟都真系好口渴,我唔太接受到食拉面会口渴晚市排队排左50分钟🙂,不得之了。隔离间麻辣川好鬼香,搞到更饿。知道要排甘耐我唔会去😂不过算啦反正无下次🤪

三大🙅🏻‍♀️✖️之点
1.紫菜太淋,木兜有点唔卫生
2.腩肉虽然系即烧,但我同朋友都觉得有点柴同埋有雪味

2021-03-31
2021-03-09 698 浏览
间舖头有啲难搵,舖头门口连个名都搵唔到,不过一黎到见到条人龙就知系佢la。呢度得专做虾汤既沾面,得三款面拣,分别系虾汁酱油沾面、虾汁味噌沾面,同埋虾汁蕃茄沾面。我自己就觉得选择少冇所谓,最紧要好食。同埋我成日都觉得通常得几款嘢拣既舖头,都系特别好食😂可能因为佢地专做果几样嘢。排紧队果阵,店员已经攞定纸比我地落单,一入到去好快就有得食。最後排左差唔多半个钟,不过可能因为我假日去,如果平日去或者会快啲。我最欣赏佢呢度既防疫卫生做得好足,一入到去,我就见到佢啲筷子全部都用个胶杯cup住,然後每个位都有一盒纸巾,感觉乾净。另外,坐低一阵,店员好快就攞左支消毒喷雾黎帮我地喷下对手先🤲真系令我好impressed,好少出面餐厅会做到咁,最多系台面摆定支消毒酒精比人用,佢呢度系真系劲快劲主动过黎帮我地喷对手😂  除左个环境好乾净,店员好好之外,个主角个面都好抵赞!真心呢间沾面店可以话系我暂时心目中既no. 1 沾面店。我坐既位啱啱好对正个厨房,可以望住个拉面师傅整既过程,我见到佢每一块叉烧都有用火枪烧过🔥然後每一份面,佢都有用个秤去秤重,制作认真。越望令我越期待😍同埋比较特别既系佢枱面除左七味粉之外,仲有一支wasabi柠檬汁同埋樱花虾醋,比客人自己按口味添加。我第一次系见到呢两种汁,感觉好新鲜,又令我对碗面既期待值再升⬆️仲有既就系,系碗面黎之前,店员会比一碗仔紫菜同脆脆你地,可以捞埋落个汤到一齐饮。我自己食既时候就倒左一半脆脆落碗汤到,同啲沾面一齐食,口感更佳丰富,另外一半脆脆用块紫菜包住,浸左浸个沾面汁,然後一啖食左佢,哇,超正!紫菜索左啲虾汁,好香,一食落口,啲汤汁就渗晒出黎,拌随啲脆脆既口感,真心超正。  至於个面,我同朋友分别点左两款唔同既面,两款都好正🤤好想搵机会再黎试埋个虾汁蕃茄沾面。

1️⃣虾汁味噌沾面($89)

沾面汤入面有好多樱花虾,只只都有咁上下大,同啲面一齐食好正。另外入面仲有一只糖心蛋同埋两大块叉烧。呢度既糖心蛋好好味,佢系原只上,冇切开一半既,食落去好流心,一咬落去,就见到啲蛋汁渗紧出黎🤤而叉烧方面,佢好特别,唔洗切成一块块圆形既样,而系条状既,仲要都几大份,有两大条。叉烧系偏瘦既,我就唔锺意啲肥淋淋既叉烧,所以呢个就好啱我胃口。叉烧系炙烧过之後,油脂感出多左黎,食落唔会有好乾柴既感觉,反而几有味。个汤底浓得黎唔会太咸,虾味好香,而味噌亦都令个虾味既浓度提升左一个层次。另外推荐试下加佢既wasabi柚子汁同埋樱花虾醋,加左之後,感觉层次感又再提升,虾汤加少少酸酸既味,令成个虾味更加出,亦都令个汤感觉冇咁油腻。  除左个汤汁出色之外,呢度既面都好啱我口味,佢呢度既面冇过冷河,系热既,但系面质依然非常弹牙,唔会一夹就断,而且面既粗幼度都啱啱好,挂汤效果一流!  食晒之後,可以叫店员加汤饮埋净低既沾面汁,我第一次,一滴都冇净,饮晒最尾沾面既汤佢。通常沾面个汁,最尾就算加左汤落去比人饮,都会有啲太咸,我通常都系饮半碗就算。但系呢个,唔会太咸!虾味好浓!加完汤之後,就系一碗好好饮既樱花虾汤!

2️⃣虾汁酱油沾面($79)

原本以为酱油汤底会偏咸一啲,但系唔洗wor😲一饮啖汤,对比味噌汤底,佢系偏甜少少,但系都系好好味啊。个汤底唔会令人觉得越食越腻,可以一啖接一啖,浓厚既虾味,搭配少少酱油既清甜,好味!  最尾加汤饮,呢个既味道比起味噌汤底果款稍为淡啲,但系就多一股甜味,虾味一样好浓,饮落更加似一碗虾汤,好好饮啊。
2021-03-09 369 浏览
呢间面连续食左两日,因为第一次食完觉得好味,酱油同味噌两个汤底都好想试,结果第一日试完酱油,第二日又去过试味噌,好痴线🤣🤣每碗个料其实都一样,但个汤有D分别。个人钟意酱油多D, 因为清D,甜D, 但浓味人就推介食味噌。

医油味海老沾面

医油味海老沾面
2021-02-23 607 浏览
海老名每日限量蚝拉面,汤头系店家特别为配合呢碗限量面而煮嘅海鲜杂菜汤,汤头鲜甜加入杂菜亦增加一份清爽感觉,汤入面仲要系有蚝肉碎,食到咁上下可以将柚子加入汤又变成另一层次亦可减低肥腻感,拉面配菜有肉碎,烧京葱,翡翠苗,昆布同柚子,蚝用上濑户内海产嘅刺身级蚝肉,只只都肥嘟嘟胀卜卜,因为系刺身蚝所以唔需要煎太熟,蚝肉口感creamy鲜甜,面条系中太面,烟韧有咬口,半熟蛋用上日本蛋,质感软熟蛋味香浓,而且浸嘅时间亦掌握得好好够流心,个人觉得呢碗面定价$128系抵食嘅,食得出店家嘅用心制作。温馨提示:蚝拉面每日限量供应,碗数唔多,最好打电话问左有无先。
  • 蚝拉面
2021-01-16 964 浏览
海老名沾面在长沙湾已经屹立了超过5年, 以Meter Chan开的店舖来说, 已算是长寿. 多年来的菜单不变, 都是以虾汁为主的沾面, 然後配上酱油, 味噌以及蕃茄, 第一次吃时是女友在深水埗工作, 隔了三年再吃, 味道没有太多改变呢!面身的来源应该和隐家一样, 面身外表光滑, 中间没有麦粒, 口感实在, 沾汁力强, 但没有冷新面的选项, 如果喜欢吃冷面的人就要特别留意. 沾汁作为沾面的灵魂, 它的虾汁咸香配上味噌, 咸香甜活的味道层次更上层楼, 重口味的沾汁之後再汤割也够入味. 鲜味的要诀还有加上不少的樱花虾, 比起加上虾籽味道更鲜活.配料的流心蛋有惊喜, 蛋黄蛋汁比例平衡, 而且其蛋香味没有被沾汁盖过. 味道浓重带强烈炙烧香味的猪腩肉片, 比起很多的叉烧油脂感更重, 偶然的强烈重口味碰撞味蕾, 星期五就可以放肆一下吧!

今日特登拣咁晏就系希望过咗人哋午餐时间冇咁多人😎始终舖头空间有限😝喺门口等咗大概5分钟好快已经有位🤩一家三口事原就系因为亚仔想食沾面😋喺门口等位嘅时候已经拣好食乜嘢,服务员都好友善!坐咗餐厅最入嗰三个位可以一望无际望到整面嘅过程非常正🤨一坐低好快就比头盘紫菜夹脆脆💯唔使5分钟沾面到啦香喷喷樱花汤底🉐热辣辣嘅面正呀💖真系好好食啲面又唔会泰林又唔会太晏汤底食晒啲面服务员仲比个清汤饮埋啲汤真系正到晕值得推荐啦真系唔错好好食好食过好多其他店舖喺香港食唔少呢啲沾面呢间真系唔错同埋价钱非常合理!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一定继续分享比好多好多朋友仲会继续帮衬添啊加油💪🏻
今日特登拣咁晏就系希望过咗人哋午餐时间冇咁多人😎
始终舖头空间有限😝
喺门口等咗大概5分钟好快已经有位🤩
一家三口事原就系因为亚仔想食沾面😋
喺门口等位嘅时候已经拣好食乜嘢,服务员都好友善!
坐咗餐厅最入嗰三个位可以一望无际望到整面嘅过程非常正🤨
一坐低好快就比头盘紫菜夹脆脆💯
唔使5分钟沾面到啦香喷喷樱花汤底🉐
热辣辣嘅面正呀💖
值得推荐啦真系唔错好好食好食过好多其他店舖
一定继续分享比好多好多朋友仲会继续帮衬添啊加油💪🏻
2021-01-07
2021-01-02 479 浏览
吃过多淀粉系体型管理嘅一大障碍,但当你有时想破戒,一餐当两餐咁食,个心会好受好多。海老名都算系我爱店,间中都会专诚入长沙湾,注意店面很细,十个位左右。作为一个穷L,拣最平$79虾酱油沾面,足矣。✨好味指数:🌕🌕🌕🌕🌑食个时面要先加wasabi汁同樱花虾醋,可以解腻,因为汤底都几浓厚。见网上有人话好油腻,内心OS: 怕油腻唔好食沾面,食返谭仔清汤唔该。虾酱油汤底虾味浓郁,加埋葱,真系好香,加上汤底浓稠,挂面无难度!碗面仲有火炙叉烧同溏心蛋,但今次个蛋过生,一咬开就流晒蛋汁出嚟,少少失准~不过唔会影响我再食嘅😎👍🏻👍🏻👍🏻

作为一个穷L,拣最平$79虾酱油沾面,足矣。
✨好味指数:🌕🌕🌕🌕🌑
虾酱油沾面

2020-12-29
虾酱油沾面
  • 虾汁酱油沾面
2020-12-29 350 浏览
[🇭🇰香港- 长沙湾].虾汁味噌沾面,汤面有一层虾油,有少少油腻,虾味唔算好出,个人觉得可以再浓味啲,建议加埋虾醋,味道会鲜啲;沾面嘅面质我都几钟意,够弹牙,配料都几丰富,有齐半熟蛋,叉烧,笋,紫菜.🔻🍽 海老名沾面📌 地址: 长沙湾元州街213号美居中心20号舖.
[🇭🇰香港- 长沙湾]
🔻
🍽 海老名沾面
📌 地址: 长沙湾元州街213号美居中心20号舖
2020-12-23 433 浏览
今次因为要去深水埔买啲工具,留意左附近有冇拉面店,咁啱系自己读过既小学附近有一间,所以决定就去哩间去试下。上网睇过,该店系以沾面以及汤底系以虾汤为主,拉面暂时得蚝拉面一款,所以我今次都系试沾面。店铺门口好细,冇见到招牌,不过好有日本小店既风格好特别😄入店後,店员会为客人喷上消毒酒精,吧台系木材制,比较窄,同之前见过既拉面店有少少唔同既系加水方式好似系回转寿司枱咁有个水制加水,而出既水系室温水,非常方便。吧台上有拉面用既调味料,而且比较特别,筷子桶会用个胶杯冚住,有提供纸巾,睇落好乾净。我点左个海老酱油沾面,面系太面,沾面汁内有樱花虾,一只糖心蛋,洋葱碎,竹笋,青葱,另外我加左叉烧。除左有一大碗面及沾面汁之外,仲有一个篮仔装住紫菜同天妇罗碎,我既食法系将天妇罗碎倒落沾面汁,然後夹起一啖面点落沾面汁度食。虽然我点既系海老酱油,但沾面汁除左有浓郁既虾汤之外,仲有蕃茄汤味,反而酱油味冇咁出,糖心蛋流心好劲,加埋有洋葱同青葱既甜味既面汁黎食口感好丰富😋😋另外加既叉烧系用五花腩制成,有约15-20厘米长,因为有用火枪烧过,食落有淡淡焦香既酱油味。太面系直身既方型面,食落好烟韧弹牙,冇硷水味,加入左

所以我今次都系试沾面。

店铺门口好细,冇见到招牌,
不过好有日本小店既风格好特别😄

入店後,店员会为客人喷上消毒酒精,
吧台上有拉面用既调味料,而且比较特别,
筷子桶会用个胶杯冚住,
有提供纸巾,睇落好乾净。

我点左个海老酱油沾面,
面系太面,沾面汁内有樱花虾,一只糖心蛋,
洋葱碎,竹笋,青葱,另外我加左叉烧。
除左有一大碗面及沾面汁之外,
仲有一个篮仔装住紫菜同天妇罗碎,
我既食法系将天妇罗碎倒落沾面汁,
然後夹起一啖面点落沾面汁度食。

虽然我点既系海老酱油,
但沾面汁除左有浓郁既虾汤之外,
仲有蕃茄汤味,反而酱油味冇咁出,
糖心蛋流心好劲,加埋有洋葱同青葱既甜味
既面汁黎食口感好丰富😋😋
另外加既叉烧系用五花腩制成,
有约15-20厘米长,因为有用火枪烧过,
食落有淡淡焦香既酱油味。
太面系直身既方型面,
食落好烟韧弹牙,冇硷水味,
加入左少少山葵柠檬汁,增加唔同既口味。🍋🍋

食完面後店员会为客人既沾面汁加上清汤,
因为本身沾面汁入面有樱花虾,仲有洋葱青葱,
增加左个甜味,系好正既虾汤,可以连汤都饮埋,唔会浪费。😋😋

价钱方面系$80至$130左右,
同之前食过既价钱差唔多。
钟意虾汤面既话可以黎试下🤤🤤

海老酱油沾面
一直以来都好欣赏只专门做某一菜式,今次呢间就专做虾汤沾面,而且铺面十分低调,冇招牌冇店名在外只有一个门口挂住白布印有海老嘅标志,感觉几搞野於是决定一探乾坤!👀($79),只做三款虾汤沾面,包括酱油,味噌同蕃茄,价钱由分别$79,$89同$99. 第一次试佢酱油味,面上之前会有小食紫菜加脆米俾你过下口瘾😃等到面上黎,已经一阵樱花虾味扑鼻🦐🦐🦐加上葱同洋葱好香,然後搞浑沾面食,挂汤能力强,另可随个人口味加入调味料,个人钟意加少少醋加七味粉,令成个汤口味更醒胃👍🏻面里面会有叉烧同半熟蛋所以唔使追加,叉烧会成块火灼过更惹味,而沾面面质都算弹牙OK,份量亦够饱..💥重点💥记得食完面叫店员加汤!!加左汤之後变左最正嘅樱花虾汤,少少酸酸辣辣,虾味完全唔会被冲淡👍🏻可以话系一餐最好嘅尾声🥰

[虾汁酱油沾面]($79),只做三款虾汤沾面,包括酱油,味噌同蕃茄,价钱由分别$79,$89同$99. 第一次试佢酱油味,面上之前会有小食紫菜加脆米俾你过下口瘾😃

2020-10-21 703 浏览
系长沙湾嘅小店 佢铺面仲要冇招牌🤭不过去到附近见到好多人排队就系佢喇🤩~店有三种汤 全部都系🦐分别系:虾汁酱油、虾汁味噌、虾汁蕃茄今次就叫左虾汁味噌($89)~上拉面之前会先上咗一小盘天妇罗碎同紫菜 俾你之後浸喺个汤度食😋个汤底好浓郁 有好重虾嘅味道 入面仲有好多樱花虾面嘅份量都啱啱好 而且枱上面仲有唔同嘅酱料-樱花虾醋或者Wasabi俾你加落去个汤度 我自己就锺意食完原味之後再加酱料上去 会有另一番风味🤤食完啲面之後可以叫店员帮你加上热清汤 然後再拎起个碗饮😌~店面装修系得一张吧枱围住个厨房 成个感觉好似去左日本食拉面咁🍜

店有三种汤 全部都系🦐分别系:虾汁酱油、虾汁味噌、虾汁蕃茄
今次就叫左虾汁味噌($89)

个汤底好浓郁 有好重虾嘅味道 入面仲有好多樱花虾
食完啲面之後可以叫店员帮你加上热清汤 然後再拎起个碗饮😌

• 虾汁味噌沾面
呢间正唔正?唔洗多讲,睇相都知层油有几厚(而家睇番想呕)……---不过其实野食都唔系重点---首先,入黎食之前,大家要自问<自己有信心,可以系上菜後25分钟内,食完一碗热辣辣既面>可能你会话,根本系到乱讲!餐厅都冇系门口标明进食时间!哈哈哈,就系冇写,都够胆赶人走,呢下先劲!<不过我都相信,佢唔系唔想写,系唔敢写出黎……25分钟食完喎,大胃王竞食挑战赛咩,边有人敢帮衬呀☺️>本人既亲身经历 --- 我地上菜食左25分钟後,侍应好「温馨」(我地问佢点解要赶我地走,佢话佢系『温馨』提示嫁)咁唔止一次同我地讲:「唔好意思,出面好多人等紧,我地3点要落场」<---此为原句,你觉得对於一个仲有1/3碗面未食完既客人,系唔系好「温馨」呢?不过大家请记住,我地系13:06入座,13:19上菜(岩岩好野食一黎我地有影相,check番张相有哂时间纪录),佢同我地讲呢句个阵,只系13:45!!!距离上菜只系过左25分钟!系25分钟!系25分钟only☺️)「如果」我地唔系距离上菜只食左25分钟,而系食完成个钟赖死唔走......「如果」我面前唔系仲有1/3既面「如果」餐厅有写明有限进食时间...「如果」我地距
睇相都知有几油

---不过其实野食都唔系重点---

首先,入黎食之前,大家要自问
<自己有信心,可以系上菜後25分钟内,食完一碗热辣辣既面>

本人既亲身经历 ---

「如果」我面前唔系仲有1/3既面
「如果」餐厅有写明有限进食时间...
「如果」我地距离落场时间唔系仲有超过一个钟既话……

如果以上既「如果」都系真既话……呢句都真系几warm几温馨嫁😊可惜可惜...

其实,多人等位同间餐厅落场,点解会归究系客人既责任?

凭咩因为多人等位,餐厅就有权系客人食左25分钟就被暗示要交枱?就凭我地倾计?就凭你觉得我地唔倾会食得快d?

侍应先生,你知唔知,入面食紧既客人其实同而家出面排队既客人一样,都系曾经花时间排队,都系俾同样价钱食野。

餐厅想做多几转,想赚多d,我地好明白,但系你地中途不断咁催客人加汤,打断我同友人既交流,最後系客人食左25分钟,仲有1/3碗面既时候,仲要忍唔住「温馨提示」客人要走,真系好唔尊重!明明仲有面未沾汁未食完啵🤔大佬,加左汤仲点挂汁啊!

一间餐厅,除左提供食物,仲系提供一个良好既环境,同埋一个愉快既进食体验。如果你地咁都唔明,只系想做多两转而罔顾客人感受,咁只能说真系好短视☺️你地似乎唔care会唔会有旧客番兜罗……

如果你觉得我地倾计好嘈,你可以叫我地音量收细,但食左25分钟就要比人赶!仲要赶左3次(食限时放题都未试过比人赶3次啦!) 不如咁啦,你地写个牌,限60分钟进食时间,就唔洗下下「温馨提示」啦!

Oh Sorry!要更正!根据我地既情况,13:06入座,13:54埋单,真系60分钟内食完嫁啵!!!嗯,咁个牌应该系写45分钟内……35分钟内……都系写25分钟内食完啦,咁侍应先唔洗「温馨提示」得咁辛苦☺️

总之,你地既沾面真系未好食到可以咁既体验都再Come Back🤗如果睇紧呢篇文章既你,自问可以系上菜後25分钟内,食完一碗热辣辣既面……又好Enjoy食野中途不停被人「温馨提示」……Pls Come!!!
2020-08-30
睇相都知有几油
  • 虾汁酱油沾面
2020-08-04 1118 浏览
疫情影响冇得飞去日本,好挂住日本嘅拉面啊!😭朋友介绍呢间沾面店门口冇招牌,但就keep住大排长龙😆装修就好似日本小店一样简单,但充斥着浓浓嘅虾香味!听闻师傅每日都用樱花虾 & 新鲜海虾头熬制汤底 😋沾面有3款汤底选择:味噌、酱油、蕃茄。味噌:口味较浓,面条更容易挂汤!酱油:口味较淡,汤依然饮得出虾嘅鲜甜!蕃茄:汤底较清新,可平衡虾汤嘅油腻感面条口感好好,弹牙有咬口,最紧要系非常挂汤 👍🏻叉烧虽然唔系厚切,但经过火枪炙烧过,油脂好香,入口即溶 🤤呢日绝对系我系香港食过最正嘅沾面 😋
疫情影响冇得飞去日本,好挂住日本嘅拉面啊!😭

朋友介绍呢间沾面店门口冇招牌,但就keep住大排长龙😆

装修就好似日本小店一样简单,但充斥着浓浓嘅虾香味!

听闻师傅每日都用樱花虾 & 新鲜海虾头熬制汤底 😋
沾面有3款汤底选择:味噌、酱油、蕃茄。

味噌:口味较浓,面条更容易挂汤!
酱油:口味较淡,汤依然饮得出虾嘅鲜甜!
蕃茄:汤底较清新,可平衡虾汤嘅油腻感

面条口感好好,弹牙有咬口,最紧要系非常挂汤 👍🏻

叉烧虽然唔系厚切,但经过火枪炙烧过,油脂好香,入口即溶 🤤

呢日绝对系我系香港食过最正嘅沾面 😋
2020-08-03
2020-05-25 1344 浏览
呢间沾面系隐家同系铺头,沾汁用咗用上大量猪骨同樱花虾熬煮,粗身嘅面条,沾汁力强。个汤饮起嚟都有虾嘅鲜味,块叉烧虽然薄左啲,但系都有焦香。可惜个汤有少少太浠,始终同东京嗰间五ノ神制作所 嘅虾汁沾面有一段距离。⁣This tsukemen restaurant specializes in shrimp soup tsukemen. The soup was cooked with shrimps and pork bones - very flavorful indeed!⁣

2020-05-14