一直以来都好欣赏只专门做某一菜式,今次呢间就专做虾汤沾面,而且铺面十分低调,冇招牌冇店名在外只有一个门口挂住白布印有海老嘅标志,感觉几搞野於是决定一探乾坤!👀($79),只做三款虾汤沾面,包括酱油,味噌同蕃茄,价钱由分别$79,$89同$99. 第一次试佢酱油味,面上之前会有小食紫菜加脆米俾你过下口瘾😃等到面上黎,已经一阵樱花虾味扑鼻🦐🦐🦐加上葱同洋葱好香,然後搞浑沾面食,挂汤能力强,另可随个人口味加入调味料,个人钟意加少少醋加七味粉,令成个汤口味更醒胃👍🏻面里面会有叉烧同半熟蛋所以唔使追加,叉烧会成块火灼过更惹味,而沾面面质都算弹牙OK,份量亦够饱..💥重点💥记得食完面叫店员加汤!!加左汤之後变左最正嘅樱花虾汤,少少酸酸辣辣,虾味完全唔会被冲淡👍🏻可以话系一餐最好嘅尾声🥰

[虾汁酱油沾面]($79),只做三款虾汤沾面,包括酱油,味噌同蕃茄,价钱由分别$79,$89同$99. 第一次试佢酱油味,面上之前会有小食紫菜加脆米俾你过下口瘾😃

2020-10-21 353 浏览
系长沙湾嘅小店 佢铺面仲要冇招牌🤭不过去到附近见到好多人排队就系佢喇🤩~店有三种汤 全部都系🦐分别系:虾汁酱油、虾汁味噌、虾汁蕃茄今次就叫左虾汁味噌($89)~上拉面之前会先上咗一小盘天妇罗碎同紫菜 俾你之後浸喺个汤度食😋个汤底好浓郁 有好重虾嘅味道 入面仲有好多樱花虾面嘅份量都啱啱好 而且枱上面仲有唔同嘅酱料-樱花虾醋或者Wasabi俾你加落去个汤度 我自己就锺意食完原味之後再加酱料上去 会有另一番风味🤤食完啲面之後可以叫店员帮你加上热清汤 然後再拎起个碗饮😌~店面装修系得一张吧枱围住个厨房 成个感觉好似去左日本食拉面咁🍜

店有三种汤 全部都系🦐分别系:虾汁酱油、虾汁味噌、虾汁蕃茄
今次就叫左虾汁味噌($89)

个汤底好浓郁 有好重虾嘅味道 入面仲有好多樱花虾
食完啲面之後可以叫店员帮你加上热清汤 然後再拎起个碗饮😌

• 虾汁味噌沾面
呢间正唔正?唔洗多讲,睇相都知层油有几厚(而家睇番想呕)……---不过其实野食都唔系重点---首先,入黎食之前,大家要自问<自己有信心,可以系上菜後25分钟内,食完一碗热辣辣既面>可能你会话,根本系到乱讲!餐厅都冇系门口标明进食时间!哈哈哈,就系冇写,都够胆赶人走,呢下先劲!<不过我都相信,佢唔系唔想写,系唔敢写出黎……25分钟食完喎,大胃王竞食挑战赛咩,边有人敢帮衬呀☺️>本人既亲身经历 --- 我地上菜食左25分钟後,侍应好「温馨」(我地问佢点解要赶我地走,佢话佢系『温馨』提示嫁)咁唔止一次同我地讲:「唔好意思,出面好多人等紧,我地3点要落场」<---此为原句,你觉得对於一个仲有1/3碗面未食完既客人,系唔系好「温馨」呢?不过大家请记住,我地系13:06入座,13:19上菜(岩岩好野食一黎我地有影相,check番张相有哂时间纪录),佢同我地讲呢句个阵,只系13:45!!!距离上菜只系过左25分钟!系25分钟!系25分钟only☺️)「如果」我地唔系距离上菜只食左25分钟,而系食完成个钟赖死唔走......「如果」我面前唔系仲有1/3既面「如果」餐厅有写明有限进食时间...「如果」我地距
睇相都知有几油

---不过其实野食都唔系重点---

首先,入黎食之前,大家要自问
<自己有信心,可以系上菜後25分钟内,食完一碗热辣辣既面>

本人既亲身经历 ---

「如果」我面前唔系仲有1/3既面
「如果」餐厅有写明有限进食时间...
「如果」我地距离落场时间唔系仲有超过一个钟既话……

如果以上既「如果」都系真既话……呢句都真系几warm几温馨嫁😊可惜可惜...

其实,多人等位同间餐厅落场,点解会归究系客人既责任?

凭咩因为多人等位,餐厅就有权系客人食左25分钟就被暗示要交枱?就凭我地倾计?就凭你觉得我地唔倾会食得快d?

侍应先生,你知唔知,入面食紧既客人其实同而家出面排队既客人一样,都系曾经花时间排队,都系俾同样价钱食野。

餐厅想做多几转,想赚多d,我地好明白,但系你地中途不断咁催客人加汤,打断我同友人既交流,最後系客人食左25分钟,仲有1/3碗面既时候,仲要忍唔住「温馨提示」客人要走,真系好唔尊重!明明仲有面未沾汁未食完啵🤔大佬,加左汤仲点挂汁啊!

一间餐厅,除左提供食物,仲系提供一个良好既环境,同埋一个愉快既进食体验。如果你地咁都唔明,只系想做多两转而罔顾客人感受,咁只能说真系好短视☺️你地似乎唔care会唔会有旧客番兜罗……

如果你觉得我地倾计好嘈,你可以叫我地音量收细,但食左25分钟就要比人赶!仲要赶左3次(食限时放题都未试过比人赶3次啦!) 不如咁啦,你地写个牌,限60分钟进食时间,就唔洗下下「温馨提示」啦!

Oh Sorry!要更正!根据我地既情况,13:06入座,13:54埋单,真系60分钟内食完嫁啵!!!嗯,咁个牌应该系写45分钟内……35分钟内……都系写25分钟内食完啦,咁侍应先唔洗「温馨提示」得咁辛苦☺️

总之,你地既沾面真系未好食到可以咁既体验都再Come Back🤗如果睇紧呢篇文章既你,自问可以系上菜後25分钟内,食完一碗热辣辣既面……又好Enjoy食野中途不停被人「温馨提示」……Pls Come!!!
2020-08-30
睇相都知有几油
  • 虾汁酱油沾面
2020-08-04 895 浏览
疫情影响冇得飞去日本,好挂住日本嘅拉面啊!😭朋友介绍呢间沾面店门口冇招牌,但就keep住大排长龙😆装修就好似日本小店一样简单,但充斥着浓浓嘅虾香味!听闻师傅每日都用樱花虾 & 新鲜海虾头熬制汤底 😋沾面有3款汤底选择:味噌、酱油、蕃茄。味噌:口味较浓,面条更容易挂汤!酱油:口味较淡,汤依然饮得出虾嘅鲜甜!蕃茄:汤底较清新,可平衡虾汤嘅油腻感面条口感好好,弹牙有咬口,最紧要系非常挂汤 👍🏻叉烧虽然唔系厚切,但经过火枪炙烧过,油脂好香,入口即溶 🤤呢日绝对系我系香港食过最正嘅沾面 😋
疫情影响冇得飞去日本,好挂住日本嘅拉面啊!😭

朋友介绍呢间沾面店门口冇招牌,但就keep住大排长龙😆

装修就好似日本小店一样简单,但充斥着浓浓嘅虾香味!

听闻师傅每日都用樱花虾 & 新鲜海虾头熬制汤底 😋
沾面有3款汤底选择:味噌、酱油、蕃茄。

味噌:口味较浓,面条更容易挂汤!
酱油:口味较淡,汤依然饮得出虾嘅鲜甜!
蕃茄:汤底较清新,可平衡虾汤嘅油腻感

面条口感好好,弹牙有咬口,最紧要系非常挂汤 👍🏻

叉烧虽然唔系厚切,但经过火枪炙烧过,油脂好香,入口即溶 🤤

呢日绝对系我系香港食过最正嘅沾面 😋
2020-08-03
2020-05-25 1156 浏览
呢间沾面系隐家同系铺头,沾汁用咗用上大量猪骨同樱花虾熬煮,粗身嘅面条,沾汁力强。个汤饮起嚟都有虾嘅鲜味,块叉烧虽然薄左啲,但系都有焦香。可惜个汤有少少太浠,始终同东京嗰间五ノ神制作所 嘅虾汁沾面有一段距离。⁣This tsukemen restaurant specializes in shrimp soup tsukemen. The soup was cooked with shrimps and pork bones - very flavorful indeed!⁣

2020-05-14
2020-05-14 966 浏览
又系我阿占,出食评出得几密下唔好嫌我烦,因为周围食系我兴趣,最紧要介绍到好野俾大家今日第一次食呢间沾面,其实都系因缘际会,话说昨日我去了呢间沾面附近的烧肉店,经过呢间沾面店,当时我并不知道是沾面店来的,因为门口冇招牌,睇唔出系咩食店黎我心谂间野几得意,於是返去search下,原来系卖虾汤沾面出名嘅12点松啲入去坐低,厨房系开放式,客人位置都系围住个厨房,见到哂师傅煮面师传喺度烧紧叉烧佢得三款沾面,我叫左海老酱油沾面$79 冇追加任何野简单啲面黎之前店员就俾左呢兜野我,琴日睇openrice 我都见过,我就学嗰位师兄咁包住啲脆米食,老实讲,我觉得冇咩特别,可有可无主角到,首先闻一闻个汤,有阵酸香同虾味,立即开胃左面条望落湿湿地,小麦点唔多够,食落果然都系麦味唔够因为面汤几油,所以几挂汤,呢个真沾面呢,我就着重个汤同面,溏心蛋嗰啲间间都差不多,我唔评喇。呢间个汤油啲,有啲樱花虾,啖汤都浓带微辣啱我口味其实沾面拉面店啲叉烧,间间都差唔多,呢间就会烧烧佢,香啲咁解食完哂面就叫店员加汤,饮左大半,酸酸地辣辣地,其实阵虾味唔系话十分重,但啖汤好饮嘅相比周月同彩,呢间有佢嘅特色,但面条上,我就认为呢
又系我阿占,出食评出得几密下
唔好嫌我烦,因为周围食系我兴趣,最紧要介绍到好野俾大家

师传喺度烧紧叉烧

佢得三款沾面,我叫左海老酱油沾面$79 冇追加任何野
简单啲

主角到,首先闻一闻个汤,有阵酸香同虾味,立即开胃左

面条望落湿湿地,小麦点唔多够,食落果然都系麦味唔够
因为面汤几油,所以几挂汤,呢个真

啱我口味

相比周月同彩,呢间有佢嘅特色,但面条上,我就认为呢间比不上周月同彩了

2020-05-14
2020-04-14 897 浏览
由长沙湾地铁行过去,都要一段路程。🤣老实讲真系有啲难搵,本身唔去开呢头,结果行过左两次,兜左一阵先搵到,店面唔多起眼,要搵记得留意店面门口有块布!虾沾面果然好够虾味,每一啖都系爆开虾味,岩晒好重口味的人。配料都ok!最欣赏沾面既面够口感,唔会一啖散晒。待应的服务态度都唔错。不过留言啲位有啲近,入到去好在那时候都唔多人冇咁惊。但系啲汤真系唔多够热,呢个要改善下,食食下直头觉得凉左大半🙈又唔好意思叫厨师再加热...

最欣赏沾面既面够口感,唔会一啖散晒。

2020-04-13
2020-04-06 607 浏览
深水埗有很多美食,今次黎试呢间人气拉面店,开头并不认识呢间店, 只系有次经过见有人排队,就决定黎食。虽然位於深水埗平民区,铺面装潢又比较简约,不过汤底和面条都做得好讲究, 话说汤底系大厨用足20斤新鲜海虾头来熬汤,未吃已经闻到很鲜虾味。间舖细细间, 其实都系得十几个位,好有日本feel,虽然店舖唔系於中环、铜锣湾和尖沙咀这些旺区,不过过沾面及汤底都有水准,治面份量亦足够,不用追加,有三款沾面,,都有海老即系虾,味道分别系味噌、酱油、蕃茄, 如果中意食沾面者,可以黎支持下小店
2020-03-01
2020-03-16 525 浏览
抗疫期间少去咗大型商场,搵食自然去左唔同街头的小店,都成为咗一种习惯。今次就落咗长沙湾,找到一间好细好细好细间的日本🇯🇵面店......惊喜往往就系呢啲环境下育成店的选择不多,亦无须多,只有三款,三款都有海老作汤底,鲜!系店你会睇或体会到.....1师傅的认真2侍应的礼物3学徒的谨慎4食物的滋味换来食客的满足咁样写食评,比主观的味蕾更中肯呢系疫情下,希望大家都食得开心轻松啦小店的浓情确实在乱世中发光发亮利申:我系沾面控🍜我会再光顾

店的选择不多,亦无须多,只有三款,三款都有海老作汤底,鲜!

系店你会睇或体会到.....
1师傅的认真
2侍应的礼物
3学徒的谨慎
4食物的滋味

换来

食客的满足

咁样写食评,比主观的味蕾更中肯呢
系疫情下,希望大家都食得开心轻松啦
小店的浓情确实在乱世中发光发亮

利申:我系沾面控🍜我会再光顾
2020-03-12
2020-03-08 544 浏览
本身一行三人系附近行街,有人推介话不如来呢间食沾面啦。呢间野本身都难搵,门口连个牌都无好似临时顶人间野来做咁。去到见到得2个人等紧咁唔系好多人就等下,点知等左成20min先入到去。最搞笑个店员咩都唔讲,比左张纸我地,咁本身无野就咁圈姐,佢纸系hea到一个点系得个名咁,姐系XXX沾面得个名 同日文 咁我叫樱花酱油沾面 我唔知有咩啦 ,我就加蛋加叉烧果d ,佢无啦啦系到话有晒系入面 个feel好似玩紧我咁咁最紧要睇佢好唔好食姐,一来到真系出晒事。差d想走咁,本身满怀希望。佢个沾面汁可以系唔热,仲要劲油劲重口味。真系出晒事,你咁油腻都唔知点食,好似饮紧d油咁,仲咸到傻左,要不停系咁饮水先得,冲话加上汤饮真系笑左,我仲以为我饮紧打边炉d汤仲要系冻左嘅。同行ge人同我打左个眼色,咁我都知食完快d走算。机会我就唔会再比佢,唔会有下次。
本身一行三人系附近行街,有人推介话不如来呢间食沾面啦。

个feel好似玩紧我咁

机会我就唔会再比佢,唔会有下次。

樱花酱油沾面
2020-01-20 550 浏览
想食拉面, 上网search一search之後就见到le间系最近ge, 所以就去左试下。门口细细, 铺面无特别装 修, 唔系有堆人系门口排队应该唔系好睇到佢。我地前面有3-4批人, 不过条队都算快, 15mins到就有得入。叫左一个酱油沾面, 一个味噌沾面, 2个餐都无追加, 不过都够食lu~个面系面质偏硬ge, 份量好~~~大。真系唔好追加面底, 因为本身个个都够你食到饱。酱油沾面 同 味噌沾面都好油。酱油沾面 个味都ok ge, 味噌沾面我地都觉得麻麻地, 淡味左少少。成个面最好味系只蛋。佢唔平ge, 不过以依家出街食拉面黎讲佢唔贵, 但系太油。行开附近谂唔到食咩可以试下ge, 不过特登去食就唔洗lu。

酱油沾面 同 味噌沾面都好油。
成个面最好味系只蛋。

佢唔平ge, 不过以依家出街食拉面黎讲佢唔贵, 但系太油。
行开附近谂唔到食咩可以试下ge, 不过特登去食就唔洗lu。
2020-01-17
2020-01-05 510 浏览
今次系同朋友第二次嚟食,因为第一次食过觉得还可以,谂住再试多次!我地到时时间尚早,冇人排队,满心期待食碗热辣辣嘅沾面!点知嘢食到咗,个汤只能说微暖,唔够热,又冇上次咁好味,而且仲好油!另外个面又太硬!个厨师系咁玩电话,都冇乜理煮紧嘅嘢食,可能因为咁而煮得唔好味,非常失望!厨房系开放式而且细,一眼望得哂,卫生环境好差,几污糟。。而且收客人垃圾同煮嘢食嘅系同一个人=厨师谂起都惊。。最嬲嘅事就系到我地终於食完嗰时,倾咗几句,叫咗杯可乐都未饮完!个待应好似傻咗咁,喺我地後面大叫: 多谢哂!比佢吓一吓,唔知咩事就冇理佢,点知隔多分零钟又喺我地後面大叫多谢哂! 重点系全场满人但冇人要埋单,冇人要走。。心谂:即系赶紧我地走?但我地杯嘢都仲未饮完!之後入面个厨师仲衰嘅语气大叫:出面有两位系咪呀? 比说话我地听。。。永远不会再来,永不推介朋友,而且仲会叫人不要来。

谂起都惊。。

但我地杯嘢都仲未饮完!

之後入面个厨师仲衰嘅语气大叫:出面有两位系咪呀?
比说话我地听。。。

永远不会再来,永不推介朋友,而且仲会叫人不要来。

2020-01-02
2019-12-24 622 浏览
今日放假,唔打唔撞去左这间沾面食lunch。起初以为这间店舖已结业,因为行到去只见到一间好大间的M记,原来它在转角位,真系非常之隐世。门口好有日本feel,令我想起在日本大板食过的面家,真系超相似。个feel好正丫,围住个厨房座😍後面的墙壁上有衣架,俾客人挂衣服,同日本一样👍🏻👍🏻服务唔错,由店舖员安排入座,知道我第一次来就主动介绍几个面的分别,结果我拣左个中位价的沾面。义烧虽然无日本食的咁厚身,但见师傅用火枪烧出来,好有风味,味道唔错。最最值得欣赏的系「温泉蛋」,超超超好食,食完好想追加,但因太饱无加到。这个价钱,有这质素,超级唔错。这碗暂时在香港食过最好食的日本沾面😍😍😍😍
今日放假,唔打唔撞去左这间沾面食lunch。

虾汁味增沾面

温泉蛋

这个价钱,有这质素,超级唔错。

这碗暂时在香港食过最好食的日本沾面😍😍😍😍
2019-12-24
虾汁味增沾面
温泉蛋
2019-12-15 420 浏览
间铺头隐世到差啲搵唔到,门口排咗一堆人。本来满心欢喜入去食,食完之後真系好後悔。间铺头只有三款味道嘅沾面,全部都有海老(虾),味道分别系味噌、酱油、蕃茄😯😯两个人分别嗌咗虾汁味噌沾面,虾汁酱油沾面。首先,酱汁嘅樱花虾味真系过重,连我系虾嘅爱好者都顶唔顺😂虽然沾面出名味道好咸,但呢间嘅面系又咸又腥😂有一阵怪味,亦可能因为我食唔惯👿👿值得一赞嘅系啲面好特别,而且即叫即煮👍再者,啲叉烧都好好食,推介👍本来谂住食完啲面叫店员加汤,但由於唔太锺意食,所以食完就走咗😂😂😂
间铺头隐世到差啲搵唔到,门口排咗一堆人。
本来满心欢喜入去食,食完之後真系好後悔。

两个人分别嗌咗虾汁味噌沾面,虾汁酱油沾面。

首先,酱汁嘅樱花虾味真系过重,连我系虾嘅爱好者都顶唔顺😂

值得一赞嘅系啲面好特别,而且即叫即煮👍
再者,啲叉烧都好好食,推介👍

2019-12-14
2019-12-04 1933 浏览
成日经过见到呢间嘢,但又唔知系食咩嘅~净系知道系食日本嘢门口细细,好有神秘感~直到有一次有个朋友话食过佢~先知道原来系食沾面~仲话好好食~叫我一定要去食吓~於是我就约咗朋友去会一会佢~唔睇真啲...仲以为无名嘅😂原来呢间日本野系叫海老名~好耐之前食过一间海老拉面,但是系一个恐布嘅回忆~所以其实抱住一个怕怕嘅心态去食~坐低侍应就会每人放一碟紫菜脆脆~虽然我唔知道正确食法系点,但我第一时间就食咗啲脆脆喇~用紫菜包住啲脆脆一啖食咗~我拣咗虾汁味噌沾面~就咁睇样都知汤汁极浓,有浓烈虾味,但又唔会腥~的而且确系好味嘅~拉面粗粗的,食落有质感~叉烧有阔阔的两大块,边边有小小燶燶哋增添口感~有浓郁猪肉味道,无比汤汁掩盖住~溏心蛋有整整一粒(平时食开嗰啲多数得半粒)食落流心,超级好食~食完晒啲面同餸之後,可以同侍应讲佢会过嚟加汤沟稀剩余嘅浓汤,之後就可以饮埋碗汤~完完全全食晒同饮晒成个汤面~整体嚟讲系好味嘅~系佢令到我对虾汤从拾返信心~多谢你呀~海老名~
成日经过见到呢间嘢,但又唔知系食咩嘅~
净系知道系食日本嘢
门口细细,好有神秘感~

直到有一次有个朋友话食过佢~先知道原来系食沾面~
仲话好好食~叫我一定要去食吓~

於是我就约咗朋友去会一会佢~

唔睇真啲...仲以为无名嘅😂原来呢间日本野系叫
海老名~

好耐之前食过一间海老拉面,但是系一个恐布嘅回忆~
所以其实抱住一个怕怕嘅心态去食~

坐低侍应就会每人放一碟紫菜脆脆~
虽然我唔知道正确食法系点,但我第一时间就食咗啲脆脆喇~
用紫菜包住啲脆脆一啖食咗~

我拣咗虾汁味噌沾面~
拉面粗粗的,食落有质感~
叉烧有阔阔的两大块,边边有小小燶燶哋增添口感~
有浓郁猪肉味道,无比汤汁掩盖住~
溏心蛋有整整一粒(平时食开嗰啲多数得半粒)
食落流心,超级好食~

食完晒啲面同餸之後,可以同侍应
佢会过嚟加汤沟稀剩余嘅浓汤,之後就可以饮埋碗汤~
完完全全食晒同饮晒成个汤面~

整体嚟讲系好味嘅~系佢令到我对虾汤从拾返信心~
多谢你呀~海老名~