2021-06-28 209 浏览
濑户内海生蚝拉面汤底好鲜甜,有肉碎,有四只蚝!重有大葱段,煎得啱啱好。个汤底重有唔少既碎蚝,好有惊喜!但系个四只蚝个芯有少少涷同腥,所以之後个肚有d 唔舒服,唔知关唔关事啦。睇返个餐牌,佢话系使用生蚝嘅,可能真系冇特别处理过。所以肚仔弱嘅朋友,就要考虑考虑。肉碎系画龙点睛!因为俾左个咸味个汤!虾味噌面一开始食个汤劲浓劲好味!个汤又够浓稠。但系食耐咗就觉得佢太咸。之後加咗佢嘅樱花醋有好少少,但系overall都会觉得太腻。两个面都有糖心蛋,而我觉得佢嘅糖心蛋做得非常之好入面仲系热㗎!呢个虾沾面有一块都几大嘅五花肉,佢系人手即场用火枪烧香佢嘅,可惜系个汤真系太咸,所以放系个汤度就唔系太香。
濑户内海生蚝拉面

肉碎系画龙点睛!因为俾左个咸味个汤!

虾味噌面

2021-06-27 122 浏览
听朋友讲呢间系隐世「沾面」,所以黎朝圣一下。呢到呢间小店,铺外没有招牌,一啲都吾起眼。但出面都有大概4至5个人排队入座。目测里面位置都只系容纳到大概8至10个人左右,而且内里环境都好迫,都系会完就走。我哋一行3人叫左虾汁酱油沾面同2个虾汁味噌沾面,另加叉烧同糖心蛋。味道系好好食既沾面,当下食完觉得味道一流,可以再帮衬,但可惜为一不足系环境麻麻,同埋食完第二日个口仲好重味精味,呢一度系唯一减分之处。
2021-06-26 146 浏览
星期六,朝早12:15pm去到海老名,刚刚好赶到最後两碗限定蚝拉面。落完单都等咗差唔多半个钟先至有得食,等嘅时候就见到佢点煮,见到真系好多步骤落足心机!小食上菜喇,成碗面热辣辣,有好香嘅柚子味。汤底系偏甜嘅,但系又唔系好系蚝嘅鲜味,反而我觉得系肉嘅味道多啲,然後柚子味都好重,同平时食咸嘅拉面系明显唔同。锺唔锺意就真系好个人,我自己锺意柚子味又好甜所以我觉得好好食。汤底好浓,面系偏粗,配料有葱、蚝、海苔、肉碎同味蛋,葱煎到好香,入口仲好热,蚝一啲都唔惺,肉碎带甜同埋增加口感,味蛋有啲偏生,略嫌唔够味。绝对系落足心机整嘅一碗面。

小食

限定蚝拉面

限定蚝拉面
  • 蚝拉面
2021-06-26 164 浏览
原本谂住食lunch嘅时候同同事去食泰国菜庆祝生日,点知冇开门咁就search下附近有咩好食,见到附近有沾面,咁就试下啦!去到舖头门前,见到细细一间装入去望一望,满座,但系间舖细细,装修就同日本嘅居酒屋好似,食落都有feel d啊!系门口等左一阵,好快就有位,本身见到佢有个蚝拉面,点知卖哂,咁就试下佢个樱花虾酱油沾面。因为系吧枱形式嘅餐厅,所以可以睇住厨房师傅嘅制造过程。睇到师傅会一碗一碗咁煮,唔会一次过为左快就出好多碗。每一碗都会有叉烧,叉烧会即刻烧一烧去油,都系会一份一份烧,吾会烧定放系到。拉面会一份一份放系面前自己拎落位,唔系因店员送比你,呢个位系想令成个气氛更加似系日本食紧一样。个面比较硬身,我个人觉得冇咩问题。同事叫左个味增汤,试左一啖,都唔错,唔会好咸,因为味增本身比我嘅印象系食完要饮十杯水嘅咸,但呢个就岩岩好。讲反自己个酱油汤,个味道系偏甜,但又会食到樱花虾嘅香味,成个味道系好夹都好新鲜(可能系我见识少😂)。枱上会有其他调味料比你加:山葵柠檬、樱花虾醋、七味粉..咁我就加左七味粉,加小小辣味同埋加左山葵柠檬,加左个汤系另一种味,用个柠檬酸味中和左个甜味,都几好食。不过同事

个面比较硬身,我个人觉得冇咩问题。同事叫左个味增汤,试左一啖,都唔错,唔会好咸,因为味增本身比我嘅印象系食完要饮十杯水嘅咸,但呢个就岩岩好。讲反自己个酱油汤,个味道系偏甜,但又会食到樱花虾嘅香味,成个味道系好夹都好新鲜(可能系我见识少😂)。枱上会有其他调味料比你加:山葵柠檬、樱花虾醋、七味粉..咁我就加左七味粉,加小小辣味同埋加左山葵柠檬,加左个汤系另一种味,用个柠檬酸味中和左个甜味,都几好食。不过同事加左落味增汤就觉得个味唔系好夹啦🙂不过呢啲就见仁见智啦!最後我加埋樱花虾醋落去,唔知系咪加得太多😂个汤又变左另一个味,但樱花虾嘅味道就加重左。但唔加可能会好食啲😂😂😂

总舍黎讲,呢间唔系好大间嘅沾面店,令我有惊喜,虽然只系误打误撞咁入左去,位置唔多,但系keep住见到佢系满座,一枱走就会有一枱入。价钱合理,汤底无乜味精。

樱花虾酱油沾面
樱花虾酱油沾面
2021-06-13 242 浏览
呢一间沾面,可以说是比较早期小小嘅沾面,开咗咁多年,仍然屹立不倒,一定有佢原因。上几次经过深水埗,我都特登过嚟呢间餐厅,但系几次都见好多人排队所以放弃,今晚放工再比次机会佢,见佢出面得五六个人所以就排队,排咗大约30分钟已经有位。入到去好有日本小店嘅味道,只有吧枱,大家可以望到师傅喺度煮面,店舖面积很细,如果我冇记错应该得10个位左右,可能呢度因为煮面嘅关系,店舖安装左四部冷气机,入到去好似雪房一样,而且仲有两三把风扇喺度运行中。呢度只有一个楼面同两个厨房 ,应该系一个大师傅和一个师傅仔,师傅仔就准备面上的 topping,如果师傅就系渌面同埋煮汤。今晚我叫咗个味增沾面,店舖入边有一个水杯比你自己装水,应该系一般嘅过滤水,但,系如果系正式嘅拉面店舖,应该系冻水。一入座,有一个小食俾你,未到正常,但唔知点解佢用一个不锈钢碟,卖相一般。等紧食面期间,见到呢度嘅沾面系热食,另外有一点愕然,因为地道的沾面应该系冻食,咁样嘅话可以食到面嘅爽弹,可能因为要迁就香港人的原因,所以佢就 default 出热面,我见到咁嘅情况即刻问师傅可唔可以冻食,师傅话可以,咁样嘅话梗系转啦。因为呢间面嘅汤底系虾汤,

因为呢间面嘅汤底系虾汤,所以一上枱已经有浓烈的虾味,因为我顾住玩电话,所以冇留意佢加咗啲咩喺上面,但系我估计系虾油,系个沾汁上,再有一啲虾乾,汤底无可挑剔。

呢度有叉烧佢系用火枪烧过,诚意十足,因为我见过好多间拉面店,好多时佢都系就咁将块叉烧摆喺拉面上面,没有将叉烧的味道发挥到极限。

呢度有蛋充满酱油的香味,完全唔系死咸嗰只,有蛋香,而且蛋黄好似啫喱一样,如果我知道咁好食嘅话我一定另外嗌多一只。

对比起汤底,呢度嘅面条我觉得就逊色咗少少,佢嘅挂汤能力一般,同埋面身比较幼,唔似系沾面专用嘅面条,我冇食过呢度嘅拉面,唔通系用同一只面条?

总括来说,呢度嘅沾面可以话水准之上,而且呢度嘅夥计10分有礼貌,价钱来讲CP值都算高,下次有机会我会试埋佢呢度嘅蚝拉面,听闻都好出名下。

小食头盘
味增沾面
面条

味增沾面
2021-06-10 164 浏览
本身系呢到附近返工睇到拉面关注group 竟然有间正野系附近即刻约朋友去试下我就叫左酱油沾面 但汤好好好饮 唔味精 面质都弹牙朋友就叫左蚝拉面 蚝好鲜甜 大家都饮晒d汤我个日闲日夜晚去都要排左一阵先坐低因为小店坐位有限
本身系呢到附近返工

我个日闲日夜晚去都要排左一阵先坐低
因为小店坐位有限
2020-11-09
2021-05-30 355 浏览
呢到主打三款虾汤沾面🦐虾汁酱油、虾汁味噌、虾汁番茄✨位置偏僻 店面座位不多 只容纳到10位客人左右~6点开门黎到唔洗等😚食饱就见到门口要排队了🍅海老トマトつけ麺 $99 (8/10)先送上每人一份紫菜夹脆脆٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و浸汤或者就咁食都得 脆卜卜~沾汁非常足料丰富!有两块叉烧、半熟蛋、樱花虾、味荀、葱花、洋葱碎、番茄肉✨虾味香浓 闻落好香 同时又有酸甜开胃既番茄🍅两者几夹 味道鲜甜💕叉烧系师傅即场用火枪烧到焦香 画面十分诱人~😍充满灸烧香味 肥瘦均匀 肉质软稔😋粗身面条好有嚼劲 挂汤能力强系我锺意既面质 爽滑弹牙 烟烟韧韧 👍🏻只蛋非常出色 蛋味重 流心效果强 😍🦐海老味噌つけ麺 $89 (8/10)呢款系比虾汁番茄味道更香浓 虾味更突出 口味亦会更重😋想试真啲虾味可以拣呢款!整体黎讲值得一试٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و面条、沾汁、溏心蛋和配角各方面表现唔错冇乜挑剔位~而且呢间都有推出限定限量广岛蚝拉面🦪都几多人推介 有兴趣都可以试埋😍
呢到主打三款虾汤沾面🦐
虾汁酱油、虾汁味噌、虾汁番茄✨
位置偏僻 店面座位不多 只容纳到10位客人左右~
6点开门黎到唔洗等😚食饱就见到门口要排队了

🍅海老トマトつけ麺 $99 (8/10)
先送上每人一份紫菜夹脆脆٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
浸汤或者就咁食都得 脆卜卜~

沾汁非常足料丰富!有两块叉烧、半熟蛋、
樱花虾、味荀、葱花、洋葱碎、番茄肉✨
虾味香浓 闻落好香 同时又有酸甜开胃既番茄🍅
两者几夹 味道鲜甜💕
叉烧系师傅即场用火枪烧到焦香
画面十分诱人~😍
充满灸烧香味 肥瘦均匀 肉质软稔😋
粗身面条好有嚼劲 挂汤能力强
系我锺意既面质 爽滑弹牙 烟烟韧韧 👍🏻

只蛋非常出色 蛋味重 流心效果强 😍
🦐海老味噌つけ麺 $89 (8/10)
呢款系比虾汁番茄味道更香浓
虾味更突出 口味亦会更重😋
想试真啲虾味可以拣呢款!

整体黎讲值得一试٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
面条、沾汁、溏心蛋和配角各方面表现唔错
冇乜挑剔位~
而且呢间都有推出限定限量广岛蚝拉面🦪
都几多人推介 有兴趣都可以试埋😍
开头看见有不少食评都推介这间沾面店,所以决定一试。我叫了虾汁蕃茄沾面。(桌上贴了沾面的正确食法)这个介绍贴纸和另一间沾面舖的介绍贴纸是一模一样,相信是同一公司的沾面店。沾面未上之前他们提供了前菜。看到这个前菜有点不开胃。可能是我认识少,不认识这个前菜的意义,所以我都试了一口,但食下去的味道就如眼所见的,不怎样。「虾汁蕃茄沾面」吃得出沾面本身的面是不错的,和另一家沾面店的的口感是一样的。但问题面煮得太硬,不及另一家沾面店的火喉控制的好,浪费了。沾面汁我本身想像是会有新鲜蕃茄加鲜虾的味道,但一口吃下去只有浓浓的罐头蕃茄酱味……虾味就更加吃不到。唯一的好是沾面汁中附送的肉片,有用火枪先轻轻烧过去除油腻感。从好多小细节可以发现这家店的不专业。虽然店舖不一定要有华丽的装修,但作为一间食店最起码要整齐清洁。跟何况是日本沾面店。当我对着前面的墙进食时,看见墙角上有大量的尘,真是很不开胃。🤢完全没有日本沾面店的对自己店舖的尊重。在抬头一看见到鸡粉,感觉不太好。另外食面的途中看见黑色T-shirt的厨师,将一个贝类海鲜放入煮面的筛中烚熟,再用手直接取出,再拉开他的口罩,放入口中品尝……之後都没有见到他洗
开头看见有不少食评都推介这间沾面店,所以决定一试。

我叫了虾汁蕃茄沾面。

沾面未上之前他们提供了前菜。
前菜

「虾汁蕃茄沾面」
虾汁蕃茄沾面

虾汁蕃茄沾面
虾味就更加吃不到。

从好多小细节可以发现这家店的不专业。

在抬头一看见到鸡粉,感觉不太好。

另外食面的途中看见黑色T-shirt的厨师,将一个贝类海鲜放入煮面的筛中烚熟,再用手直接取出,再拉开他的口罩,放入口中品尝……之後都没有见到他洗手。
不知这是试味,还是纯粹是肚饿呢。如果肚饿不如煮完後,在一边进食,而不是手都不用洗直接来?
开放式厨房的用意是什麽?如果要抄日本的沾面店,他们的精神也应该学习一下吧。

总括这家沾面店不值一试。
2021-05-19
2021-05-16 406 浏览
之前听朋友讲,食过长沙湾有一间好食嘅蚝拉面,所以专程去试下,我大约13:30去到,呢个时段都唔算太多人排队,店舖好细,装修简单,座位唔多,等了15分钟左右已经有位了呢度🦪蚝拉面系海老名限定拉面🥣每日只限10碗😮我好好彩午市去可以食到😋🦪蚝唔算大只但都足足有5只😋肥嘟嘟胀卜卜,食落好creamy新鲜,汤底蚝味不算浓郁,但配以柚子同肉碎,味道都几特别至於🍜面底配菜有: 肉碎,烧京葱,翡翠苗,昆布同抽子,仲有半熟流心蛋系用日本蛋🥚蛋味香浓面底都弹牙同几好咬口,而且份量都几足🍜拉面足料👍呢个价钱我觉得系值得食

面底都弹牙同几好咬口,而且份量都几足

🍜拉面足料👍呢个价钱我觉得系值得食
2021-05-11
  • 蚝拉面
2021-05-09 375 浏览
成年冇得去旅行嘅情况下终於比我系香港搵到一间好似日本拉面嘅拉面其实呢间舖头我都搵咗好耐先搵到舖头外观装修得好低调😹😹😹经过左两次都见唔到餐牌简单,得几款拉面选择不过越简单就越可以证明师傅既本事🤔🦐汁味增沾面 💰89叫得味增就知我系一个重口味嘅人汤底浓郁,🦐味十足面可选择要硬定软每一啖面都沾上汤汁,超满足食完面之後,唔好以为就收工店员超细心,会行埋过来帮你加水落碗度然後变汤汤加左水之後就无咁咸比较容易入口,但可能我真系好饱最後都系饮左小半碗
成年冇得去旅行嘅情况下

终於比我系香港搵到一间好似日本拉面嘅拉面

其实呢间舖头我都搵咗好耐先搵到
舖头外观装修得好低调😹😹😹
经过左两次都见唔到

餐牌简单,得几款拉面选择
不过越简单就越可以证明师傅既本事🤔

🦐汁味增沾面 💰89
叫得味增就知我系一个重口味嘅人
汤底浓郁,🦐味十足
面可选择要硬定软
每一啖面都沾上汤汁,超满足

食完面之後,唔好以为就收工
店员超细心,会行埋过来帮你加水落碗度
然後变汤

汤加左水之後就无咁咸
比较容易入口,但可能我真系好饱
最後都系饮左小半碗

2021-05-07 416 浏览
今天去了这间小店,未到一时已有人龙,我们二人等了约20分钟,期间店员会给纸仔我们点餐,以致缩短等候时间!朋友点了海老名味增沾面,我点了蚝拉面!份量很足够,朋友的沾面汤则不会太咸,很好味,但只是樱花虾不是原只虾,有少点失望,但两片豚肉也很好味⋯⋯蚝拉面亦很大份,配料相当足够,还有四只蚝,一点也不吝啬!吃到最後,拉面碗底的汤是比拉面还要热,感觉是拉面和汤底是分开煮,以致有这种温度不协调。不过整体来说,是十分令人满足的午餐!
海老名美珍沾面
2021-05-07
海老名美珍沾面
  • 广岛蚝拉面
  • 虾汁味噌沾面
睇YouTube 介绍咗一段时间都未有机会试吓,今日lunch 行行吓见到佢,就想起之前的介绍咁就跟大队一齐排,我排咗5个两、三个字左右啦,在排队等候时期,店员给我纸仔填order !都坐低後等咗一阵间碗沾面就到啦,红色满满虾油响汤底嘅上面,心想大镬食完呢餐跑返20K都补唔番!热辣辣试吓啖汤先,又真系喊咗啲喎,但就因为沾面呀嘛咁梗系咸啲㗎啦!(佢比起铜锣湾登龙街嗰间沾面店已经唔算得乜嘢,铜锣湾嗰间食完真系要去洗肾)汤上有2片腩肉、葱花、樱花虾、笋、全只温泉蛋,面条相当烟韧有咬口!一啖一口流利顺口汤汁浓浓!食到最尾记得要店员加上汤,由温暖嘅浓汤立即变得热立立,咁就冇咁咸!总结又肥又喊!试一次无所谓,再食就可免
一啖一口流利顺口汤汁浓浓!
总结又肥又喊!试一次无所谓,再食就可免
2021-05-05
2021-04-26 247 浏览
酱油沾面($78)呢间铺绝对系我食过最好食嘅一间,餐牌上只有3款沾面(酱油、味增、蕃茄)我最锺意食嘅就系酱油味。首先讲呢3款共同之间嘅味道先。3款其实都系浓虾汤底,系有大量樱花虾、加上蒜、红葱头、日本大葱嘅配料而成嘅汤。我相信锺意食蒜/重口味嘅人就会爱上佢。跟住讲下3款汤嘅分别。味增食落系咸啲,通常我食到最尾1/4就会开始觉得腻;蕃茄食落个蕃茄味抢左个樱花味,变左成碗野个味失焦。而酱油带少少甜,我觉得可以沟落个浓虾汤系岩岩好!整体个汤个浓稠度岩岩好。我食过其他店嘅汤系偏稀,好似普通汤咁,搞到啲面挂唔到汁另外讲下个面,粗幼岩岩好,我觉得跟佢本身个软硬到都适中,可以挂到好多汁。
酱油沾面($78)

酱油沾面
酱油沾面
蚝拉面系海老名限定拉面,每日只有10碗左右,午市、晚市各5碗星期日晚约5点50分到(晚市6点开始),已有3、4个人排队,刚好食到最後一碗!师傅先将蚝煎至金黄,逼出蚝香味之余,内里仍然非常creamy 🦪广岛蚝新鲜浓甜,虽然唔算大只但足足有6只汤底方面蚝味不算浓郁,配以肉碎及柚子,有种日本海边的清新淡丽嘅味道同场加映主打的虾味噌汤沾面,汤底浓稠惹味,虾味比味噌更突出,挂汁力强,个人更偏好呢款咸香味不过叉烧稍薄偏鞋,数量偏少,稍为失色。至於面底弹牙有咬口,而且份量十足店家亦喺主食前,提供紫菜同脆脆做小食,亦主动提供消毒搓手液,都好细心
广岛蚝拉面

虾味噌汤沾面

不过叉烧稍薄偏鞋,数量偏少,稍为失色。

至於面底弹牙有咬口,而且份量十足

2021-04-17
广岛蚝拉面
虾味噌汤沾面
  • 虾汁味噌沾面
喜欢呢间舖嘅海老味噌つけ麺, 今次试呢个出名嘅限定蚝拉面 $128 只为还个心愿, 因为之前去咗两次都卖晒.少食蚝, 觉得OK好食但唔知有几好. 个人唔中意个汤底, 以为系広岛牡蛎拉麺嗰种蚝出汁味道但唔系, 有啲奇怪, 加咗柚子 (唔知仲有冇其甜酸嘅嘢?) , 味道更加格格不入, 食完又有啲怪怪嘅 after taste. $128 唔平但绝对交足料, 啲具多到几乎食唔晒, 五只肥蚝加溏心蛋已经值回票价, 烧白葱同加咗黑椒嘅肉碎有啲惊喜.我唔系特别中意系我个人口味问题但碗嘢系有心机兼超值. 仍然会再去海老名食我中意嘅海老味噌つけ麺.少少意见 - Lunch hour 搞个噉复杂嘅面令等位等嘢食时间长咗佢又做少咗生意, 横掂唔够卖点解唔喺两点後冇噉多客先至卖?

2021-04-23
  • 海老味噌沾面