🦐长沙湾虾味极浓 虾汁沾面🍜其实几年前经过已经想食 但好次无咩缘分🤔有次特登去到佢无开落咗场😐有次夜晚8点几去又last order咗🤭今次1点去食终於食到 仲要咁啱唔洗排队✌🏻佢店面好细得10个位左右 门面都好低调唔起眼但一入门口已经好大阵虾味🦐好!香!阿!成间店得3款面拣🦐虾汁酱油、虾汁味噌同🍅虾汁番茄沾面全部都包咗2片叉烧同一只半熟玉子🥚面质系有咬口几烟韧都几挂汁 份量都几多 系热面嚟🦐虾汁酱油沾面$79食落系重酱油味 有微微辣味同虾味🌶唔会好单调 汤比起味噌沾面稀身d汤入面有樱花虾同笋 樱花虾都几多同大只只半熟玉子系我心目中超级完美😍🥚半流心状态唔会过熟 味道刚好唔会无味再加埋啲脆脆落汤一齐食 多咗好多唔同口感👍🏻🦐虾汁味噌沾面$89我拣呢个味嘅原因系店员话呢个浓味d真系浓味过酱油好多 同埋个人觉得虾味浓过酱油汤!!🤤🤤汤汁都比较浓稠 比较挂汤叉烧有2片薄薄地都几淋 肥瘦适中 但无网上睇到咁大块 细细地2块同埋我食得慢 个汤到後期已经唔够热不过虾味真系好香好浓 推介大家试味噌味下次去应该会试埋蕃茄味-📍海老名沾面 Ebina Tsukemen长沙湾元州街213号美居中心20号舖

🦐长沙湾虾味极浓 虾汁沾面🍜
其实几年前经过已经想食 但好次无咩缘分🤔
有次特登去到佢无开落咗场😐
有次夜晚8点几去又last order咗🤭
今次1点去食终於食到 仲要咁啱唔洗排队✌🏻
佢店面好细得10个位左右 门面都好低调唔起眼
但一入门口已经好大阵虾味🦐好!香!阿!
成间店得3款面拣
🦐虾汁酱油、虾汁味噌同🍅虾汁番茄沾面
全部都包咗2片叉烧同一只半熟玉子🥚

⏰有落场时间 记得睇啱时间去阿
12:00-15:00 / 18:00-21:00
2019-05-11
2019-11-11 0 浏览
好野唔好比佢停😆继续Encore‼️长沙湾隐世小店!主打「沾面」🍜上次食过酱油汤,今次黎个味噌汤🤤睇下系咪同样咁出色🤩🔹味噌汤底沾面:汤入面有好浓郁嘅樱花虾味同埋味噌嘅味道,两者混合埋都几夹👍🏻味噌味道浓,但唔会太咸!估计应该系用唔到既味噌混合制成!溏心蛋超正!做到流心较果👍🏻而佢块叉烧最令我念念不忘🤤虽然系簿身,但肥瘦适中,又长!仲要系见住佢即刻烧😍真系冇得输!提提大家,记住食完之後一定要加汤,连汤都可以饮埋!加左汤之後又系另一种风味🤤完全系捧住个肚离场😎评分味道:5/5环境:4/5性价比:5/5回头率:5/5

上次食过酱油汤,今次黎个味噌汤🤤睇下系咪同样咁出色🤩

味道:5/5
环境:4/5
性价比:5/5
回头率:5/5

2019-11-05 12 浏览
🔖位置比较难揾 因为冇大大门牌 大家去之前记得睇清楚营业时间 有落场时间🕐💰$99超浓缩樱花虾蕃茄汤底沾面👍🏻另外有樱花虾酱油同味增汤底,个人比较喜欢蕃茄汤 重蕃茄味亦保留樱花虾味面好面好烟韧份量足够 配埋半熟🥚 超大块炙烧叉烧 厚薄均匀🥢
💰$99超浓缩樱花虾蕃茄汤底沾面👍🏻

• 虾汁蕃茄沾面
2019-10-09 237 浏览
长沙湾其实收收埋埋好多隐世小店!今次呢间海老名真系隐到差啲搵唔到😂真系经过左门口都唔知铺头入面地方唔大,但装修都偏向日式设计!餐厅主要系食沾面,所以餐牌好简单,就系拣汤底!汤底总共有三款,酱油、味噌、蕃茄😋入面包含左有大量樱花虾、叉烧2片、竹笋同埋溏心蛋1只😎当然配料同面如果唔够,系可以追加🤩晚上7点去到,味噌汤底已经卖晒,我唯有叫酱油汤底试一试😁个店员一递埋黎.....哗....出事!香到一个点😍其实一入铺果下已经闻到好香既虾味,冇估到上枱果下仲离谱🤤即刻成个人都超肚饿!成个煮面过程你都可以睇到晒,面会过冷河,变得更爽口!叉烧全部都系即叫即烧👍🏻块叉烧又系值得一赞👍🏻薄得黎肥瘦均匀!仲要长过我块面🤣溏心蛋唔使讲,超晒班😎当你食完碗面之後,可以叫店员加汤,连汤都可以饮埋!大满足呀❤️❤️
长沙湾其实收收埋埋好多隐世小店!
今次呢间海老名真系隐到差啲搵唔到😂
真系经过左门口都唔知

铺头入面地方唔大,但装修都偏向日式设计!

晚上7点去到,味噌汤底已经卖晒,我唯有叫酱油汤底试一试😁

酱油味沾面

成个煮面过程你都可以睇到晒,面会过冷河,变得更爽口!

溏心蛋唔使讲,超晒班😎

2019-10-07
酱油味沾面
2019-09-30 211 浏览
路过见到冇装修,但有人龙,一直想试!今日路过,见冇人排队,所以来拜会一下一入店内,好浓郁既虾汁,口水流埋 更加期待!餐单只有三款,就试个最基本的虾汁酱油沾面,佢个餐每样食材都有跟,如果有特别爱好,先需要加多份!味道冇令我失望,可能平时食开猪骨、黑蒜味,今次食虾汁味好有新鲜感 但本人觉得咸左DD(又有人话沾面系会浓味啲,有人知真相吗?)食完後,佢会加啲汤比你试下个虾汤!而服务亦都ok, 感觉亲切!我会再来
路过见到冇装修,但有人龙,一直想试!
今日路过,见冇人排队,所以来拜会一下

一入店内,好浓郁既虾汁,口水流埋
更加期待!

食完後,佢会加啲汤比你试下个虾汤!

而服务亦都ok, 感觉亲切!
我会再来
  • 虾汁酱油沾面
2019-09-27 193 浏览
呢日同朋友去咗长沙湾/深水埗交界既海老名食沾面Google下先知道海老名系位於日本神奈川县既一个市仔其实好耐之前已经想去食架喇可惜一直无机会终於有机会约到时间就去试一试呢间野个门面极度神秘,低调系无招牌架!路人经过其实完全唔起眼如果唔熟呢头,或者唔系上网搵地图查定资料真系几难发现入面系一间食沾面既舖头店舖面积细小总共大约得十个位左右标准日式坐法客人对住拉面师傅食拉面师傅亦喺客人面前整好锺意呢个设计客人对师傅亦好有信心同埋拉面师傅都好好服务同笑容喺香港嚟讲好难得!重点讲食物先一客沾面包两片叉烧同一只温泉蛋面质系有咬口,非常挂汤因为我本身大食,同埋好胃口我食食下要加个底先够食得饱如果普通食量既食客应该唔洗加底都可以总括嚟讲呢间我一定会再encore!
呢日同朋友去咗长沙湾/深水埗交界既海老名食沾面
Google下先知道海老名系位於日本神奈川县既一个市仔

其实好耐之前已经想去食架喇
可惜一直无机会
终於有机会约到时间就去试一试
呢间野个门面极度神秘,低调
系无招牌架!
路人经过其实完全唔起眼
如果唔熟呢头,或者唔系上网搵地图查定资料
真系几难发现入面系一间食沾面既舖头

拉面师傅亦喺客人面前整
好锺意呢个设计
客人对师傅亦好有信心
同埋拉面师傅都好好服务同笑容
喺香港嚟讲好难得!

重点讲食物先
一客沾面包两片叉烧同一只温泉蛋
面质系有咬口,非常挂汤
因为我本身大食,同埋好胃口
我食食下要加个底先够食得饱
如果普通食量既食客应该唔洗加底都可以

总括嚟讲
呢间我一定会再encore!
虾汁味噌沾面
虾汁味噌沾面
2019-09-05 295 浏览
自从之前食过沾面之後,发现沾面真系好好食,所以上次去左荔枝角探旧同事,之後佢就带左我去长沙湾元州街,佢话有一问好正的沾面店。呢间海老名沾面店,门面真系平平无期,未必好起眼,但原来佢地成间店都系做虾味浓汤的沾面,一听就已经好正啦,我就拣左最common的酱油沾面。真系唔好睇少呢个沾面,个汤真系好足料,好浓厚的虾味,而且亦有虾和叉烧做配料,令呢个沾面绝不逊色,而且面线软硬适中,确实不错,亦有樱花虾可以自行选择加唔加同加几多,令虾汤味道更上一层楼。
2019-08-31 224 浏览
友人介绍,一次又一次。终於的起心肝过来一次。见到舖面,揾咗好耐先入到来。刚巧今日大雨,食个热面暖一暖个身。一坐低就见到佢Sale 沾面食法。相信香港宜家个个都识食沾面,已经唔系新奇面鲜蚝拉面🍜爆分之选。眼见四只蚝,应该有6-7只。蚝,超新鲜,火喉啱啱好熟。第一次食系鲜甜味嘅蚝。汤浓而清,令人一试难忘。第一次食面有大葱,大葱加面,别有一番风味不忘再叫加叉烧,试一试,好食,不过太乾,唔够厚,如果厚到1cm 就最好咬口结果你就知有几好味。
友人介绍,一次又一次。

终於的起心肝过来一次。
见到舖面,揾咗好耐先入到来。

刚巧今日大雨,食个热面暖一暖个身。

一坐低就见到佢Sale 沾面食法。
相信香港宜家个个都识食沾面,已经唔系新奇面

鲜蚝汤拉面
鲜蚝拉面🍜

爆分之选。眼见四只蚝,应该有6-7只。
蚝,超新鲜,火喉啱啱好熟。第一次食系鲜甜味嘅蚝。

汤浓而清,令人一试难忘。

第一次食面有大葱,大葱加面,别有一番风味

加叉烧

结果

你就知有几好味。
2019-08-25
鲜蚝汤拉面
  • 广岛蚝拉面
2019-08-28 186 浏览
成日都觉得要过海先可以食到好味嘅沾面,但今次竟然系长沙湾搵到呢间隐世沾面小店成间舖得<10个位,lunch hour真系要快啲先食到佢得三款沾面拣,每碗都系你面前即叫即煮海老酱油面(虾汁酱油面)$79个汤头相当浓郁,除左有虾乾之外,仲有埋虾籽,诚意十足。绝对可以同过海嘅沾面店一决高下面嘅份量都好够,一个女仔食岩岩好,同行嘅男仔就有额外追加一份面食完面後,可以递个酱油碗比厨师,佢会加清汤比你,然後饮哂成碗大力推荐!

成间舖得<10个位,lunch hour真系要快啲先食到
佢得三款沾面拣,每碗都系你面前即叫即煮

海老酱油面(虾汁酱油面)$79

大力推荐!
2019-02-07
2019-08-17 237 浏览
今期推荐~酱油味沾面这间餐厅一定是我心目中的第一名,食过很多次都没有退步,可以不断keep住同一个水准,真的是10分难能可贵。很多餐厅会因为出名多人排队,而令到食物质素退步,这间是唯一的例外,希望可以一直保持高质素的食物水准。这间沾面第一名一定是酱油味,这间餐厅是我暂时唯一一间给五星加好评的。面身比较粗,容易挂汁,汤底10分浓郁,有层次,配上樱花虾,温泉蛋,笋,烧日式叉烧等配料,这是属於第一名沽面的味道。又系时候准备去食沾面。
今期推荐
~酱油味沾面

又系时候准备去食沾面。
2019-07-14 506 浏览
每次来到长沙湾上堂也会到的一间沾面店,每次来到都会记挂住它的香浓虾汤,每次来到这不起眼的店面也觉得非常隐世店内三款味道有︰虾汁酱油、虾汁味噌及虾汁番茄沾面今次再嚐开胃的番茄汤底,微酸中带甜味,而让我经常记得海老名的沾面的主要原因,就是这里的面条口感圆滑,份量十足,非常挂汤。店员先奉上紫菜及炸粉粒作为配菜,自己惯常的食法就是将紫菜及炸粉粒留到最後加汤汤内材料有数只樱花虾、一只流心半熟蛋、腩肉叉烧,笋条、蕃茄及葱粒流心半熟蛋浓香美味非常吸睛,腩肉叉烧肥美香口,浓汤味道非常满意。留到最後加汤环节,加上紫菜及炸粉粒,既有紫菜香又有炸粉粒咬口的虾鸡汤,每幽也被我完全喝清!👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨环境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回头: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性价: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服务: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

每次来到长沙湾上堂也会到的一间沾面店,
每次来到都会记挂住它的香浓虾汤,
每次来到这不起眼的店面也觉得非常隐世
店内三款味道有︰
虾汁酱油、虾汁味噌及虾汁番茄沾面
今次再嚐开胃的番茄汤底,微酸中带甜味,
而让我经常记得海老名的沾面的主要原因,
就是这里的面条口感圆滑,份量十足,非常挂汤。

店员先奉上紫菜及炸粉粒作为配菜,
自己惯常的食法就是将紫菜及炸粉粒留到最後加汤
流心半熟蛋浓香美味非常吸睛,
腩肉叉烧肥美香口,浓汤味道非常满意。

留到最後加汤环节,加上紫菜及炸粉粒,
既有紫菜香又有炸粉粒咬口的虾鸡汤,
每幽也被我完全喝清!

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨环境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回头: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性价: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服务: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2019-07-13 367 浏览
收藏左好耐终於一尝,位置都几易认,系间M记隔离,不过无门面无店名,所以有点难搵!8点15去到排左30分钟,一心念住满怀期待,点知一入到去果位待应EE啲服务态度差到呢!可能佢地就收店既关系,门面细佢撞黎撞去,好急咁收拾,仲将水壶既水倒左落我先生到,都无讲唔好意思!然後每个沾面都会有个竹藤筲箕放块紫菜同炸物,因为佢地店面太细,我就将竹藤筲箕放入拉面碗内,点知最神奇既事系果位待应EE”zip”左我一声,一脸不满意。原来他们的竹藤筲箕系唔会洗,直接收起就放埋,omg,好不卫生啊,大家都有口水掂过竹藤筲箕,佢竟然唔洗!我念我下次不会再去
2019-07-13
2019-06-07 745 浏览
呢间位於长沙湾嘅隐世小店,对於爱好日本沾面嘅朋友,一定要黎试一试。本人其实一路只会锺意食拉面,原因系之前食过几次沾面,都冇乜好感,但系呢一间小店完全改变左我对沾面嘅睇法!樱花虾蕃茄沾面 (5/5)呢个简直系ICHIBAN! 汤底好浓郁,好有樱花虾嘅味道,然後番茄中的酸溜溜令我好有开胃嘅感觉,而且唔似之前食嘅嗰啲咁只系有油腻的感觉。值得一赞嘅系你食到咁上下,店员会主动问你需唔需要加汤,因为好多时我哋沾沾下嘅时候,会好快食到冇晒汤。水准同埋服务都值得一赞,希望小店不久嘅将来可以扩大,令到排队嘅时间节省!

樱花虾蕃茄沾面 (5/5)

2019-05-27 621 浏览
放假周围去,总要找地方一家人吃饭。传统的餐厅吃到厌,在open rice看到格局正宗的沾面,就鴐着车找来了。店子的位置是有点偏,可能一般是服务街坊比较多,笔者一家走进去,还有点不知如何点餐,幸好店员很细心地前来了讲解,每份面都付上了叉烧、樱花虾以及半只半熟蛋等,只需要点沾面的浓汤味道,然後有需要就追加配料。笔者觉得虾汁与蕃茄味较搭,所以选了虾汁蕃茄沾面,孩子的爸选了虾汁酱油沾面,然後为孩子加了个替玉。等待是上了紫菜等,亦为孩子预备了一份净紫菜。店内细心地介绍了食法。笔者亦第一时间把酱料拌匀,店子拉面很有咬口,笔者喜欢这裹的面,配合虾汁蕃茄味道果然很搭,虾汁蕃茄味浓厚,酸甜鲜味都恰到好处,笔者反而觉得加汤後喝时味道太淡。腩肉似乎是另外煮的,味道偏淡,算是一个败笔,其他方面都很搭,浓香味美。亲子小贴士:店员看到孩子,主动地提供了白纸让孩子用点食品的笔画画,餐厅亦为孩子预备了一份净紫菜(没有炸物),非常贴心。

等待是上了紫菜等,亦为孩子预备了一份净紫菜。

店内细心地介绍了食法。
虾汁酱油沾面
虾汁蕃茄沾面

亲子小贴士:
虾汁酱油沾面
虾汁蕃茄沾面
2019-05-26 286 浏览
无名隐世小店呢个名真系完全贴切呢间铺头,因为佢连招牌都无,但每日都有人龙排队。入面只有约十二个吧枱位置,而且好窄。沾面质地适中又挂到汤,汤底够热味道唔会咸,好香虾味。但比较油。久唔久食一次觉得好野味。值得推介