2024-03-26 209 浏览
海老名沾麵🍜🦐一間好隱蔽的沾麵小店,其實佢就係麥當勞隔離💬,大家搵路唔好俾地址fake左行左入大廈商店街。其實間舖座位不多,夜晚去到等左15分鐘就有得食。款式主要係以蝦🦐沾麵為主,再加配不同調味選擇(有原味 醬油 味噌 番茄)。還有一款人氣牡蠣拉麵🦪(不過當日以售罄),下次有機會再試試。今次叫左味噌海老沾麵,配料已經包括兩片叉燒 一顆溏心蛋 櫻花蝦😋。 湯頭配搭味噌,味道非常濃厚,配沾麵十分合適,掛湯能力一流🤌🏻。麵質粗身,有口感的(但是對於我“軟面黨”來說,偏硬了點)😌。幾欣賞紫菜搭配脆脆再點湯呢個吃法,保留到口感至於有叫新奇。店家都有提供櫻花蝦醋,食到中途,可以試加入沾麵中,可以減少油膩感和令湯底變得清新。食到最後,再加上熱清湯入沾麵湯,飲返兩啖蝦湯prefect ending👅。份量對於女子來說真啲有點多,有180g沾麵,如果有份量選擇就可以避免浪費。湯碗的保溫可以再進步點,一半是湯底就開始變溫,食麵本人是比較喜歡熱辣辣的湯底♨️。整體感覺舒服,經過深水埗又想食沾麵就可以試試🍜。
海老名沾麵🍜🦐

2024-02-06 566 浏览
今日13:30順道經過海老名竟然比我食到最後一碗「牡蠣之怪」咁耐冇食,水準仍然保持到👍👍湯底鮮味、四隻蠔生熟恰到好處面底略硬彈牙有咬口,唔算掛湯醬油蛋流心,略嫌鹹了一點我最欣賞的地方是食到最後一啖麵湯仍是熱的👍👍否則湯凍了喝起來會變得比較膩

今日13:30順道經過海老名
竟然比我食到
最後一碗「牡蠣之怪」

咁耐冇食,水準仍然保持到👍👍
湯底鮮味、四隻蠔生熟恰到好處
面底略硬彈牙有咬口,唔算掛湯
醬油蛋流心,略嫌鹹了一點
我最欣賞的地方是
食到最後一啖麵
湯仍是熱的👍👍
否則湯凍了
喝起來會變得比較膩
2023-12-06 891 浏览
今次去深水埗朋友細佬帶我哋搵食,一陣子無行過深水埗,呢度多咗好多特色小店進駐,呢日我哋就食咗一間沾麵店。小店門口位唔特出,就咁行過極之容易會Miss out,想去食嘅朋友要留意。麵店主打蝦湯湍占麵,三款湯底都係以蝦為煮,包括蝦湯醬油味、蝦湯味噌同蝦湯蕃茄,另外亦有限量供應嘅廣島蠔湯麵,店主話每日限量5碗,想試的話12:00就要去食飯啦!一行三人我哋叫咗蝦湯醬油同味噌味,叫好之後就會上一碟紫菜,上面有啲好似天婦羅嘅脆脆,店主話包住好似手卷咁食就ok。對於非常愛好脆脆嘅我嚟講,係超讚的口味!之後重點就當然係沾麵!首先出場係麵,麵夠粗,每一個位置都可以掛上湯汁,而家夠軟糯唔會太硬太淋,好食!湯汁真係無話可說,一送上已經見到碗麵面泛出蝦油,一啖呷入口即刻有蝦味湧出,應該用咗好多蝦頭煮湯,加上湯汁入面有櫻花蝦,成件事同蝦有更加大嘅關聯。食完麵之後,店家會為客人湯汁加入清湯,俾客人品味一下湯嘅鮮味,加入湯之後飲用又有另一番風味。

天婦羅脆脆手卷

對於非常愛好脆脆嘅我嚟講,係超讚的口味!

麵底

2023-12-05
天婦羅脆脆手卷
麵底
  • 麵條
  • 特製烏賊炸玉
  • 蝦醬油沾麵
2023-12-02 570 浏览
Meter Chan旗下的日式食肆中, 海老名的原始狀態算是keep得最久的, 主打醫院時蝦味沾麵, 和在香港已經走向連鎖的一幼比較較有風味. 在沾麵湯上加上櫻花蝦乾, 味道濃而不鹹, 鮮味為主軸的情況下, 配搭上味噌和醬油, 前者較甜, 後者鮮味再多一點, 兩者中間也品嚐到些微辣勁, 味道層次豐富. 沾麵湯身不會太杰, 容易平均地沾在麵身. 麵身夠闊, 口感煙韌, 有兩個小心思值得表揚, 第一是叉燒以炙燒腩片製成, 微微焦香而又保持到肉質嫩滑, 第二也是我覺得更加重要的, 是治麵上碗前多餘的水份充分地撇乾, 這不但保持到麵身的乾爽, 也不會因為餘下的水份令沾麵湯汁而被弱化.
呢間小店離深水埗、長沙灣嘅主要街道都有段小距離,今次都係朋友帶路先去到果頭。聽講平時都要排隊,不過今次好好彩,平日午餐時段去唔駛等位。餐廳位置唔多,全部都係Bar枱形式圍住廚房坐,食客食完都好快離開,所以見到要等位都唔駛太擔心~Menu十分簡單,有蝦汁味噌、醬油、蕃茄沾麵同生蠔拉麵4種選擇,今次就試左蝦汁味醬油沾麵。蝦汁溫度都夠,唔會出現一浸左兩啖麵就成兜湯凍哂嘅情況,蝦味濃郁,亦有櫻花蝦、洋蔥、蔥花增加香氣。麵質地中規中矩,掛湯能力合格。叉燒份量夠哂多,原隻半熟蛋醃得入味同夠溏心,紫菜同天婦羅碎另上,鍾意食可以付費追加。整道味道都唔錯,但食完後都幾口渴,除左當場飲左幾杯水,之後仲灌多左支茶先OK返,另外價錢要$82-128,雖然同其他沾麵店價錢相約,但對比同區食店都偏貴,鍾意濃郁蝦味嘅大家如果經過見到有位都可以一戰~

2023-11-02
2023-11-28 340 浏览
平日7點幾到,出奇地唔駛排隊不過生蠔麵就已經冇晒喇店舖好細好少位,但都乾淨企理,員工服務態度都好好麵條都微煙韌麵粉味好香,最重要係麵條係好夠熱配料叉燒同蛋都好味今次試唔同既湯蝦汁醬油比較濃,係蝦同醬油都濃,混埋一齊蝦味唔會好搶,咸咸香香蝦汁味噌睇落冇咁杰身,一飲就好濃蝦味但果種蝦味係偏頭蝦膏味味噌既蝦味真係好出幾特別,反而醬油整體比較似一般飲既濃蝦湯睇其他食評似乎水準唔係好穩定,幸好我今日黎係滿分體驗
平日7點幾到,出奇地唔駛排隊
不過生蠔麵就已經冇晒喇
店舖好細好少位,但都乾淨企理,員工服務態度都好好

麵條都微煙韌麵粉味好香,最重要係麵條係好夠熱
配料叉燒同蛋都好味

今次試唔同既湯
蝦汁味噌睇落冇咁杰身,一飲就好濃蝦味但果種蝦味係偏頭蝦膏味

味噌既蝦味真係好出幾特別,反而醬油整體比較似一般飲既濃蝦湯
睇其他食評似乎水準唔係好穩定,幸好我今日黎係滿分體驗
  • 蝦汁味噌沾麵
2023-08-31 878 浏览
食左幾年,一直都係黑衫個阿叔煮,換左人之後水準就keep唔到,啲蝦湯無晒蝦咪,啲麵凍咗痴埋一舊,完全係做唔到以前嗰種感覺,而家係變咗又貴又難食嘅拉麵,求其一間都俾佢好,以前係一入到去就好香嘅蝦味,其實煮拉麵每一個細節都好緊要,之前個阿叔佢連個碗都會熱好先,煮麵嘅時間全部校好晒計時器,而家嗰個直頭係亂咁尼,好可惜食咗咁多年,如果佢唔係真係出品太差,都會想一直食飯佢,我平時都好少評語餐廳,但呢間實在令我太失望
今日自己一個食lunch,好想食拉麵,結果嚟咗長沙灣呢間小店~本身對嗰邊唔係好熟悉,結果都兜咗幾個圈先搵到佢個門口🤣小店座位超少,好好彩啱啱有位唔使等🙆🏻‍♀️佢哋個Menu亦都相當精簡,只係賣三款沾麵同埋一款拉麵~我本身其實想食沾麵,但一入到去店員同我講生蠔拉麵得返一碗,俾佢吸引咗🤣碗麵未嚟到嘅時候就上咗個前菜/小食,係紫菜同脆米🤣我試過就咁食同加落麵度食,感覺都幾得意~拉麵一嚟到,個賣相好靚,仲傳嚟好新鮮嘅蠔味🦪食落口啲蠔都係好鮮甜,加埋啲大蔥又加咗啲口感,溏心蛋都合格🤗而湯底我覺得係帶有麵豉味嘅海鮮湯,都唔錯嘅,但食到後面開始有少少鹹,最唔啱我口味嘅係啲拉麵,個麵質唔係我喜歡嘅感覺,如果可以幼少少會更加好🙆🏻‍♀️店員態度都好好,雖然條路好窄,但都會經常走入嚟睇吓我有冇需要,亦會問我個麵啱唔啱口味🤗我覺得今次呢個拉麵算係合格,但下次真係想試吓佢嘅沾麵喇🤣

牡蠣の怪物

2023-08-19
牡蠣の怪物
2023-07-12 755 浏览
餐廳座位不多, 大概有七至八個位, 繁忙時間需要喺鋪頭外面排隊, 可以揀定食物先檯面上有凍水同埋紙巾提供, 唔驚食到熱辣辣出曬汗蝦汁蕃茄沾麵 非常濃郁嘅番茄風味加上鮮甜既蝦湯底因為係沾麵既原因, 湯底會比一般拉麵湯底更加濃味, 更加熱今次加錢加多D 叉燒肉, 務求啖啖都食到肉麵身好似烏冬咁粗, 掛湯能力亦足夠超級多麵, 差d食5曬, 面裏面亦有一啲調味紫菜同埋一啲唔知咩嘅脆脆放埋入去湯底度可以增加風味最後如果仲有湯整返低, 可以叫店員加水, 稀釋番黎飲

檯面上有凍水同埋紙巾提供, 唔驚食到熱辣辣出曬汗

非常濃郁嘅番茄風味加上鮮甜既蝦湯底
因為係沾麵既原因, 湯底會比一般拉麵湯底更加濃味, 更加熱
今次加錢加多D 叉燒肉, 務求啖啖都食到肉

蝦汁蕃茄沾麵

麵身好似烏冬咁粗, 掛湯能力亦足夠
超級多麵, 差d食5曬, 面裏面亦有一啲調味

紫菜同埋一啲唔知咩嘅脆脆
放埋入去湯底度可以增加風味

最後如果仲有湯整返低, 可以叫店員加水, 稀釋番黎飲
等候时间
10 分钟 (堂食)
蝦汁蕃茄沾麵
香港🇭🇰隱世沾麵店⁉️🍜「究竟係伏❤️‍🩹定值得一試❤️‍🔥🉑🈵㊗️」🦐🍜蝦汁醬油沾麵 - $79個湯底濃到爆🥹🤤好重蝦味!如果你鍾意蝦一定要黎試下~啲面處理得啱啱好~浸完入湯仲保持q彈,配上細細嘅蝦脆片簡直一流!湯入邊各種配料嘅質素都係線上:溏心蛋好正❤️‍🩹,咬落去係留心嘅~叉燒full of 炙燒嘅味道,唔會比個湯底搶曬fo!評分: 8.4/10p.s. 飛唔到日本🇯🇵不妨試下依間沾麵😋📍 海老名沾麵 (長沙灣)長沙灣元州街213號美居中心地下20號舖-#酸姐の覓食日記 #酸姐食盡長沙灣
香港🇭🇰隱世沾麵店⁉️🍜
「究竟係伏❤️‍🩹定值得一試❤️‍🔥🉑🈵㊗️」

🦐🍜蝦汁醬油沾麵 - $79
個湯底濃到爆🥹🤤好重蝦味!如果你鍾意蝦一定要黎試下~
湯入邊各種配料嘅質素都係線上:
溏心蛋好正❤️‍🩹,咬落去係留心嘅~
叉燒full of 炙燒嘅味道,唔會比個湯底搶曬fo!

評分: 8.4/10

p.s. 飛唔到日本🇯🇵不妨試下依間沾麵😋

📍 海老名沾麵 (長沙灣)
長沙灣元州街213號美居中心地下20號舖

#酸姐の覓食日記 #酸姐食盡長沙灣
  • 蝦汁醬油沾麵
2023-06-30 454 浏览
呢間沾麵店長期都係大排長龍,主要係餐廳位置唔多,排隊個陣就要落定Order🍽蝦汁蕃茄沾麵基本上我未試過其他湯底,每次都係食同一款🤣蕃茄沾麵湯底味道濃郁,層次感豐富,係我經常會去食嘅沾麵店😍掛汁都做得幾好,麵製有口感,配料有叉燒、溏心蛋、甘筍食完沾麵餘下嘅濃湯可以加清湯就咁飲🥣連埋櫻花蝦一齊飲仲香口🦐另外加咗100g麵,2個人Share 食都足夠🍜🧸中意沾麵嘅朋友一定要試吓呢間🥰希望佢可以開多啲分店,唔洗甘擠迫🔍 海老名沾麵 (長沙灣)長沙灣元州街213號美居中心20號舖

🍽蝦汁蕃茄沾麵
另外加咗100g麵,2個人Share 食都足夠🍜

🔍 海老名沾麵 (長沙灣)
長沙灣元州街213號美居中心20號舖
深水埗。拉麵一入到去個鋪頭其實都幾細 位置不太多 大約得12個位🥺首先店員會送個紫菜同脆脆俾我哋 我哋就嗌咗兩款唔同嘅沾麵🥰 蝦汁醬油沾麵 $79個面就幾掛麵 但係個蛋就比較普通 無乜流心😢湯底真係好濃郁 有好濃嘅蝦味🥰😗見到湯底有蘆筍 叉燒 蛋同櫻花蝦😆✨(+18 叉燒)覺得加咗唔係好抵 但係個叉燒就唔錯 係半肥半瘦😗✨總括都幾推介 (覺得比蕃茄湯好味)💫就覺得如果鍾意食開淡d 就唔好試喇🥰 蝦汁蕃茄沾麵 $99個面同雞蛋同醬油沾麵一樣個湯底就都好濃 個湯有少少似蝦加蕃茄 個蕃茄令到湯味道更鮮🤩😍不過可能湯底都比較重口味 食完都飲咗好多水 覺得勁口渴☹️😲同埋都建議佢哋可以將湯同面一起上啦😬📍海老名沾麵長沙灣元州街213號美居中心20號舖
深水埗。拉麵
一入到去個鋪頭其實都幾細 位置不太多 大約得12個位🥺

首先店員會送個紫菜同脆脆俾我哋 我哋就嗌咗兩款唔同嘅沾麵

🥰 蝦汁醬油沾麵 $79
個面就幾掛麵 但係個蛋就比較普通 無乜流心😢
(+18 叉燒)
覺得加咗唔係好抵 但係個叉燒就唔錯 係半肥半瘦😗✨

長沙灣元州街213號美居中心20號舖
蝦汁醬油沾麵
2023-04-02
等候时间
15 分钟 (堂食)
蝦汁醬油沾麵
📍長沙灣人氣沾麵店‼️• 蝦味夠香濃🦐 -- 海老名沾麵🍜•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_長沙灣#pigfoodiexhk_日本菜====================Bookmark咗呢間沾麵店好耐!😛前排終於有時間去試下,夜晚大約6:00都已經有5-6人排隊,因為舖位較細,所以等大約20分鐘先入到座🙈-----------------------------⭐️蝦汁番茄沾麵 $99 (4.3/5)番茄蝦湯濃稠,酸酸甜甜好開胃👍😍有好多櫻花蝦,蝦味香濃😝叉燒腍身但偏薄,拉麵粗身煙韌,掛湯力強😝‼️-----------------------------賣相:3.5/5味道:4.3/5性價比:3.5/5推介度:3.9/5-----------------------------店舖資料名稱:海老名沾麵地址:長沙灣元州街213號美居中心地下20號舖前往方法:長沙灣站A2出口
📍長沙灣人氣沾麵店‼️• 蝦味夠香濃🦐 -- 海老名沾麵🍜

#pigfoodiexhk_長沙灣
#pigfoodiexhk_日本菜
====================
-----------------------------
⭐️蝦汁番茄沾麵 $99 (4.3/5)

賣相:3.5/5
名稱:海老名沾麵
地址:長沙灣元州街213號美居中心地下20號舖
前往方法:長沙灣站A2出口
2023-04-04 2059 浏览
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 海老名沾麵 💥 大家知唔知邊個係「拉麵陳」?就係佢多年前將「豚王」拉麵引入香港,後來拆夥,自立門戶,喺香港建立多間日式餐廳小店,包括:海老名沾麵,宗像屋,長浜No.1,やき肉  Yakiniku,宗像牛肉屋,三拍子牛扒,同埋近期新開嘅 金所5.0。大隻仔今次介紹就係只賣3款沾麵既店舖「海老名沾麵」。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 蝦汁蕃茄沾麵 $99沾麵上枱前,店員會送上一碟小食:紫菜脆脆粒,可以直接食或者放入沾麵內增加口感。沾麵有三款味道可揀:蝦汁醬油,蝦汁味噌,蝦汁蕃茄,價錢分別為$79,$89,$99。每款沾麵已包含日本叉燒2片,糖心蛋,竹筍,櫻花蝦。蕃茄沾麵汁唔會太鹹,味道恰到好處,最出色係放中間既胡椒柚子醬,味道非常好。蝦汁非常濃烈,配上蕃茄湯都可以食得出蝦既鮮味,加上櫻花蝦,蝦味更加突出。😋😋粗身嘅麵條夠煙韌,掛汁能力強,每一條麵條都可以沾滿了蕃茄蝦汁。日本叉燒有火炙過,但唔夠大片又太薄身,食
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 海老名沾麵 💥

大家知唔知邊個係「拉麵陳」?
大隻仔今次介紹就係只賣3款沾麵既店舖「海老名沾麵」。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 蝦汁蕃茄沾麵 $99
餐前小食
餐前小食

日本叉燒有火炙過,但唔夠大片又太薄身,食落冇乜口感。
至於糖心蛋,冇乜味道,浸蛋嘅醬油唔太夠味,糖心蛋蛋黃外層過熟而中間就流心,可能係糖心蛋煮起後冇立即用冰水降溫所致。
糖心蛋

🔥 牡蠣之怪 $128
期間限定拉麵,每日限量20碗。
拉麵係用上蔬菜豬骨湯底,配料有牡蠣、海帶、大蒜、糖心蛋、肉碎。
用上沾麵同一款拉麵,但呢款麵比較適合做沾麵。
湯底比較油膩,味道一般,反而牡蠣非常美味,有用味琳烹調過,甜甜地可以更加帶出牡蠣既鮮味。
而糖心蛋亦有同樣嘅問題。
牡蠣之怪

溫馨提示:
餐廳地方淺窄,比較擠迫,大概10個位。
餐廳跟足日本風格,冇收加一服務費,亦提供免費凍水。
餐廳提供嘅山葵檸檬汁味道好好,大家不妨一試。

2023-03-30
2023-04-03 614 浏览
已經唔係以前嘅海老名。。。以前個廚房真係有個成個日本仔係到做show咁表演!煮個麵都有氣勢過人。而家個個慢吞吞,雞手鴨腳,黏下黏下,一啲都唔專業,重可以叫個客拎住個乾面先。而家食沾面啫,唔係乾啃喎。等咗5分鐘先有個湯汁。 個麵已經畀冷氣吹到凍曬,更加唔洗講個湯,啲凍麵沾落去更加快凍晒。未食晒已經全部麵冷麵咁食。間野叫海老名,係因為佢有個好濃郁嘅蝦湯。但係而家冇蝦味,啲櫻花蝦又勁少。唔香,得個鹹字,食完全日個口都一陣味。以前最鍾意食佢隻蛋,好甜重酒味,蛋白夠熟,黃又多汁。而家成粒野都冧batbat ,重鹹過個湯。唔會再食。

唔會再食。
2023-04-03
等候时间
30 分钟 (堂食)