2012-10-19 673 浏览
夏日炎炎,熱騰騰的粥品難免令人卻步,所以一整個夏天,自己吃過的粥實在幾近於無。這一天,秋風初起,天氣稍涼,正好吃碗熱騰騰的粥,在上班前為自己增添一點暖意。沒到有名的「生記」,「富記」又未開門,只是來到這最方便就腳的「海皇粥店」吃了個「精神充粥早餐」,以「碎牛粥」與「蝦米腸」作為這天的第一餐。始終是連鎖式經營的粥店,粥與腸粉的水準不會太高,只是普普通通而已,粥還好些,腸粉則攤涼了點,不夠熱燙,但要是要求不是太高,純粹用來填飽肚子的話,這個「精神充飢早餐」可仍是勝任愉快的。在天氣稍涼,秋風初起的日子,在上班前來一碗熱暖的粥,不是挺舒服嗎?

$26 (早餐)
等某人等左5個鐘, 夜晚10點半先去搵野食, 想食清D, 去左海皇諗住食粥+點小食.入到去見到粥無set 叫, 散叫又貴了點, 點了個常餐之類. 迷你蝦米腸+迷你炒米粉+4蚊凍豆漿1. 蝦米腸: 都幾多蝦米下, 勁落甜漿同花生漿, 正啊, 不過唔夠熱2. 炒米粉: 一般啦, 無咩料, 得少少粟米同羅白絲3. 凍豆漿: 因為天氣太熱, 一黎飲左啖, 好正啊, 透心涼, 但其實都係普通之作 =]21蚊過得去啦. 其實想食粥的, 所以希望店多加粥set. 服務唔錯, 姐姐都好好招呼

2. 炒米粉: 一般啦, 無咩料, 得少少粟米同羅白絲

21蚊過得去啦. 其實想食粥的, 所以希望店多加粥set.
服務唔錯, 姐姐都好好招呼
2011-06-05
2011-05-25 139 浏览
今日想起食粥,於是去海皇粥店食過午餐,叫左碗南瓜粟米肉碎粥加一個蝦米腸+米粉雙拼,碗粥來到淡黃色賣相好睇,食落唔係掛食粥水呀有無味,得幾粒小小肉碎而係無味,十零粒粟米.蝦米腸又唔煙韌,米粉重衰,連牙菜都無一條呀齋米粉,硬啦,凍啦不知所謂的粥店.最直得讚係D亞姐好好招呼,D冷氣夠曬凍囉.
碗粥來到淡黃色賣相好睇,食落唔係掛食粥水呀
有無味,得幾粒小小肉碎而係無味,十零粒粟米.
不知所謂的粥店.
最直得讚係D亞姐好好招呼
,D冷氣夠曬凍囉.
2011-05-25
庆祝纪念
纪念日
2011-03-27 106 浏览
下午時間, 都幾爆場, 等了一會兒才有位!!海皇一品粥 ~ 足料.....有魚丸、肉片、魚片、蟹肉棒、魷魚等等...粥底都是棉棉!!炸兩 ~ 份量不少, 腸粉皮很滑, 油炸鬼很很脆!!當然係此店對粥唔可以有太大要求la...!!
下午時間, 都幾爆場, 等了一會兒才有位!!

炸兩 ~ 份量不少, 腸粉皮很滑, 油炸鬼很很脆!!

當然係此店對粥唔可以有太大要求la...!!
海皇粥店
海皇粥店
2011-03-15 75 浏览
好耐無黎食過喇今次黎食既原因係因為呢個 ------- 冬陰粥我自己本身鐘意食冬陰公既所以都諗住試下佢黎到呢到當然唔少得叫埋個炸兩啦炸兩就一如以往佢D油炸鬼新鮮炸起~所以都好好食至於個冬陰粥個人雖然本身都鐘意食冬陰公但係當佢同粥Cross Over左之後......都唔係話唔好食~但係個人認為辣左少少而且本身粥應該係正氣既但係呢個配搭好似搞到個粥唔湯唔水咁所以我都係麻麻地~始終都係最鐘意食佢既海皇一品粥下次要食返先~呵呵呵
好耐無黎食過喇
炸兩
至於個冬陰粥
冬陰粥
個人雖然本身都鐘意食冬陰公
但係當佢同粥Cross Over左之後......
都唔係話唔好食~
但係個人認為辣左少少
而且本身粥應該係正氣既
但係呢個配搭好似搞到個粥唔湯唔水咁
所以我都係麻麻地~

始終都係最鐘意食佢既海皇一品粥
下次要食返先~呵呵呵
2011-01-19
炸兩
2011-02-23 19 浏览
冬天好想食粥,去咗有好多分店嘅海皇粥店,叫咗有營之選:南瓜粟米粥 ($16),好濃南瓜味,可能我鐘意食南瓜&粟米,所以覺得好味所以唔錯,而之前係美孚分店試過炸兩,雖然入面油炸鬼夠脆,但啲皮太薄,所以唔係太好,其實粥鋪嚟價錢講唔平,但勝在大集團有保證~
冬天好想食粥,去咗有好多分店嘅海皇粥店,
叫咗有營之選:南瓜粟米粥 ($16),好濃南瓜味,
可能我鐘意食南瓜&粟米,所以覺得好味所以唔錯,

其實粥鋪嚟價錢講唔平,但勝在大集團有保證~
2011-02-10
This is a chain of congee restaurants serving a pretty wide range of congees. As a visitor to HK who cannot read Chinese, their English menu was a god-send!I had wanted to try 'Sun Kee' http://www.openrice.com/english/restaurant/sr2.htm?shopid=14329 in Tung Fong St. for breakfast due to the good reviews, but they don't open 'til 11am. (they close at 10pm)- besides, 'Sun Kee' doesn't serve pig's blood (or 'blood jelly' congee).I have also used the Hung Hom branch of Ocean Empire for breakfast w
Menu

I have also used the Hung Hom branch of Ocean Empire for breakfast whilst staying at the Harbour Grand Hotel on a previous visit to HK. Their congee base is not the most flavourful, but they are open all day, clean and have minced beef congee, which many places don't- offering beef slices instead.

I preferred their cheung-fun with the dried shrimp/ spring onions compared to the 'plain' variety, which was very bland indeed, with a tougher texture than the best cheung fun.

The service was excellent, efficient and kind, as I clumsily spilled a whole bowl of congee by mistake and the waitress cleaned it up and replaces it good humouredly without any signs of displeasure- she didn't even charge me for the replacement!

There are congee restaurants everywhere in HK, but I'll be going back unless someone tells me there's a better one!
2011-01-19
$35 (早餐)
  • Minced beef congee
  • dried shrimp rice-sheet roll
2010-10-27 15 浏览
碎牛粥都幾棉, 冇變水, 可能因為d碎牛有唔少粉, 所以我碗冇粉白粥就好快稀晒, 唔掂! 另外炒麵ok, 炸腸即叫即整, 油炸鬼冇淋, 都ok, 腸粉就夠熱好食,唔會太厚,份量都幾大份啊!!

2010-08-24
2010-10-08 6 浏览
睇完醫生...唔知食咩好 又係食粥今日要左碗皮旦瘦肉粥 口淡淡既時候有碗粥又真係幾好既叫左多蔥同走花生 多蔥可以殺下菌ma~攪均之后 發現真係好多好多皮旦 真係好抵個粥都好夠滑~ 好夠綿~唯一差d既地方 ~ 瘦肉好難咬 要咬好耐先咬得散~食完食埋藥就反屋企lu
睇完醫生...唔知食咩好 又係食粥

今日要左碗皮旦瘦肉粥
口淡淡既時候有碗粥又真係幾好既

叫左多蔥同走花生 多蔥可以殺下菌ma~
攪均之后 發現真係好多好多皮旦 真係好抵
個粥都好夠滑~ 好夠綿~
唯一差d既地方 ~ 瘦肉好難咬 要咬好耐先咬得散~

食完食埋藥就反屋企lu
2010-10-02
$18.5 (下午茶)
2010-08-19 10 浏览
星期日o係美食展食得太過份...到左夜晚o既時候仍然肚漲漲...但始終未食晚餐...就諗住搵d清淡o既野食下當晚餐~第一時間就諗到海皇喇~海皇永遠係品質o既保證~清淡得黎又唔會無味~是晚同朋友一人叫左一碗粥加一個雙拼餐~皮蛋瘦肉粥皮蛋好好味~而且粥稀幼得且~稍嫌瘦肉較難咬開~皮蛋牛肉粥呢個係朋友食o既~無試過~但應該都唔差~因為都好快清左~炒面炸兩雙拼用$13.5 o既價錢試到兩樣都好想食o既野~而且每樣份量唔算多~一定食得晒~~~兩樣質素都好好~最緊要唔油~!!!炒面浸落粥食都無整油碗粥~抵讚~!!!
星期日o係美食展食得太過份...
到左夜晚o既時候仍然肚漲漲...

但始終未食晚餐...
就諗住搵d清淡o既野食下當晚餐~
第一時間就諗到海皇喇~

海皇永遠係品質o既保證~
清淡得黎又唔會無味~

是晚同朋友一人叫左一碗粥加一個雙拼餐~

皮蛋瘦肉粥
皮蛋好好味~而且粥稀幼得且~
稍嫌瘦肉較難咬開~

皮蛋牛肉粥
呢個係朋友食o既~
無試過~但應該都唔差~
因為都好快清左~

炒面炸兩雙拼
用$13.5 o既價錢試到兩樣都好想食o既野~
而且每樣份量唔算多~
一定食得晒~~~
兩樣質素都好好~
最緊要唔油~!!!
炒面浸落粥食都無整油碗粥~抵讚~!!!
皮蛋牛肉粥
炒面炸兩雙拼~唔油~抵讚~!
2010-08-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
皮蛋牛肉粥
炒面炸兩雙拼~唔油~抵讚~!
  • 炒面炸兩雙拼
2010-05-26 25 浏览
月尾又到捱驢仔之時, 食住海皇先啦.....是日晚餐:- 皮蛋瘦肉粥個粥係我既至愛.粥夠棉, 不過餡越來越少. 皮蛋有半個, 好零碎既瘦肉. 凍豆漿飲左一半先記得映相~有豆味, 但唔夠凍. 炸兩併炒面迷你裝, 就可以同時間試到兩款菜色炸兩唔夠脆, 可能一早整定, 夜晚淋晒.本人對炒面麻麻, 又冇晒米粉, 張就一下~ XO醬煎蘿白糕男朋友以為係一粒粒果種..XO冇味, 煎得過焦呢~食過咁多間MK呢間最差
月尾又到捱驢仔之時, 食住海皇先啦.....

是日晚餐:-
皮蛋瘦肉粥
個粥係我既至愛.
粥夠棉, 不過餡越來越少. 皮蛋有半個, 好零碎既瘦肉.

凍豆漿
飲左一半先記得映相~有豆味, 但唔夠凍.

炸兩併炒面
迷你裝, 就可以同時間試到兩款菜色

炸兩唔夠脆, 可能一早整定, 夜晚淋晒.
本人對炒面麻麻, 又冇晒米粉, 張就一下~

XO醬煎蘿白糕
男朋友以為係一粒粒果種..
XO冇味, 煎得過焦呢~

食過咁多間MK呢間最差
3月31日, 今日我地健康d, 去食下粥!::: 皮蛋牛肉粥 ::: $18.5賣相靚~ 粥面灑上蔥粒, 花生仲有油炸鬼~ nice! 粥底軟綿香甜, 混上碎牛實在香甜! 皮蛋與粥極配, 韻味深長~! 食完成碗都唔會口乾, 唔多覺有味精, 感覺健康!::: 淨腸粉 ::: $9.5一黎到淨係一碟豉油齋腸… 外表唔多討好. 自己落埋甜醬麻醬加芝麻感覺就好得多! 不過咬開腸粉, 見唔到一層層嘅粉皮, 反而係一碌粉腸… 所以, 腸粉唔合格.::: 豉油皇炒麵 ::: $11呢個好難失準嘅食物, 合格. 但唔突出~ 普普通通啦~海皇粥店嘅粥係有一定水準~ 不過其他食物都只屬一般. 見佢地銳意推出又飯又湯嘅新產品, 希望唔會好似腸粉炒麵咁普通貨色啦~ 新出嘅南瓜粟米粥, 好似幾好味~ 下次有機會都想試下架!
3月31日, 今日我地健康d, 去食下粥!

::: 皮蛋牛肉粥 ::: $18.5

::: 淨腸粉 ::: $9.5

::: 豉油皇炒麵 ::: $11
呢個好難失準嘅食物, 合格. 但唔突出~ 普普通通啦~

淨腸粉
腸粉+醬
豉油皇炒麵
2009-03-31
2008-01-04 9 浏览
以前覺得海皇粥店好乾淨, 食物新鮮, 腸粉炸兩即整...價錢合理, 但而家已退步了!昨天早上買了外賣, 外賣盒好穩陣, 但亦好浪費, 買了白粥及腸粉已用了十七元, 勁貴! 過了十分鐘返到公司打開...粥仍熱, 但就唔係好綿, 腸粉得三條, 唉....收我$9.5, 已經凍哂, 又唔煙韌, 以後都唔會再幫襯, 又貴又唔抵!

白粥腸粉
2007-06-14 13 浏览
我同朋友間中都會去食粥, 早幾日咁岩經過呢度, 粥癮又起, 所以入左食個早飯。環境尚算"企理", 不過衛生認真麻麻. 有隻烏蠅飛來飛去, 拎筷子時仲見到有隻蟻"痴"住向支筷子度>____<仲係tea time, 朋友叫左個碎牛粥+炒麵, 都只係10幾蚊, 我地仲叫左好多野食, 包括炸腸, 咸肉粽同埋迷你牛利so, 因為叫得太多野食, 我就叫碗白粥送下d野食算。朋友碗碎牛粥都幾棉, 冇變水, 可能因為d碎牛有唔少粉, 所以我碗冇粉白粥就好快稀晒, 唔掂! 另外炒麵ok, 炸腸即叫即整, 油炸鬼冇淋, 都ok, 隻粽就mama地, 唔係好夠熱而且冇乜味, 牛利so就送粥食既, 亦冇咩特別啦, 唯一好既係有迷你, 過下口癮就fit晒。一向都知呢d連鎖式粥鋪冇乜質素, 只不過係貪方便, 有冷氣電視又有幾個態度唔錯既嬸嬸serve喎, 粥癮突然發作既話, 叫做頂住先啦。

2007-04-10 24 浏览
20070406只需25元,就`有一碗生滾粥,再送一碟蒸蝦米腸,加三元可以有一碟蒸蘿蔔糕,另叫了一碟生菜全走,便是豐富的一餐。粥里加了生菜絲,不過滑牛肉與鯪魚球兩款配料就都不是特別新鮮,其他的東西也沒什麽特別。所以說,所謂豐富,是指東西上桌之後的視覺印象,其實若論味道,每種都不及那些巷子裏、車站邊的街坊小店,只是怕那些地方的環境嚇壞了爸媽,所以還是來這裏吧:)價錢也合理。
20070406