2017-10-14 1625 浏览
灣仔食午飯真係選擇包羅萬有,中西意法日樣樣都有,由於是日落大雨關係揀左比較近既海港薈飲茶食點心一盅兩件必食燒鵝今日人少所以只係叫左例牌叫一隻佢會有個爉燭熱住黎食味道好好肉嫩有汁,塊皮仲有啲脆鮑魚燒賣飲茶必食蝦蝦肉爽口另一必食主角:蜜汁雞翼新鮮熱辣辣半煎炸再加少少蜜蜂上面甜得黎脆皮…肉嫩有汁最少一人一隻腐皮卷,都唔錯夠脆又有蝦金錢肚,入味唔似橡筋最後個甜品爆珠燉蛋,啲珠堅爆整體以飲茶黎講算唔錯…價錢每位一百鬆啲算係幾抵食質素又唔錯會展附近番工既人落雨食午飯又唔使淋…遮都唔使帶順帶一提:一定要book枱,book左都要等一陣,唔book我就提意你搵定第二間

必食燒鵝
今日人少所以只係叫左例牌
叫一隻佢會有個爉燭熱住黎食
味道好好
肉嫩有汁,塊皮仲有啲脆

鮑魚燒賣

飲茶必食蝦
蝦肉爽口

另一必食主角:蜜汁雞翼

新鮮熱辣辣半煎炸再加少少蜜蜂上面
甜得黎脆皮…肉嫩有汁
最少一人一隻

腐皮卷,都唔錯夠脆又有蝦

金錢肚,入味唔似橡筋

最後個甜品爆珠燉蛋,啲珠堅爆

整體以飲茶黎講算唔錯…價錢每位一百鬆啲算係幾抵食質素又唔錯
會展附近番工既人落雨食午飯又唔使淋…遮都唔使帶

等候时间
15 分钟 (堂食)
2017-09-24 1124 浏览
埋枱6:30,6:50 叫起菜,食套餐,7:15見第一碟,9:00雞都未嚟。冇咁多人手就唔好接咁多單啦。4888 返屋企要煮麵,細路食麥記。PS. 隻乳豬柴皮咁,條魚根本未熟。
2017-08-04 1279 浏览
大約12:45到,首先坐落位打開杯,諗住洗下佢,點知一大枝煙頭,想點勁無奈....大約13:00落單,共落左12-15樣野,三催4請,直到14:10只來了5碟,極度無奈!。。。。
。。。。
2017-07-13 1691 浏览
今晚係屋企人生日,故打算請佢食餐好既~全家都係海鮮控,就黎左呢度食蟹。之前係fb 見朋友去食左好正好多肉,所以應該都唔差~到酒樓後可以自行到魚池揀蟹,d 蟹編晒號碼及佢地既重量最後揀左隻4斤11 既17號,見佢係水中郁黎郁去好生猛 (即係$880)煮法揀左清蒸,有佢既原汁原味😊D 蟹肉好飽滿,好鮮甜,好食😋😋新鮮既蟹不用花巧清蒸已經好正另外仲叫左幾款小菜花膠娃娃菜煲蒜片安格斯牛肉粒芝士鵝肝茄子呢款佢話係得獎名菜,都幾有創意。煎完茄子,上面有雜菜粒同鵝肝粒既醬汁我嫌佢太少鵝肝粒啦😜最讚都係隻蟹👍🏻
今晚係屋企人生日,故打算請佢食餐好既~
全家都係海鮮控,就黎左呢度食蟹。

之前係fb 見朋友去食左好正好多肉,所以應該都唔差~

酒樓後可以自行到魚池揀蟹,d 蟹編晒號碼及佢地既重量

煮法揀左清蒸,有佢既原汁原味😊

D 蟹肉好飽滿,好鮮甜,好食😋😋
新鮮既蟹不用花巧清蒸已經好正

2017-07-12
庆祝纪念
生日
2017-06-25 1315 浏览
Went there for family dinner tonight. Okay, I understand this is a Sunday night. But there are Sundays every single week and this isn't a public holiday or anything - there really is no excuse for service like this.We ordered an Alaskan crab paired with baked crab rice and everything else came except for the rice. We asked them about it for at least five times, including one of which we specified we'd like to speak to the manager. The manager only showed up after we asked for her the second time

We ordered an Alaskan crab paired with baked crab rice and everything else came except for the rice. We asked them about it for at least five times, including one of which we specified we'd like to speak to the manager. The manager only showed up after we asked for her the second time and even then her answer was just keep waiting - she didn't know how long it will take either. One staff actually said we should just cancel the order after 45 minutes of waiting because the kitchen cannot cope with the workload. This is simply not acceptable. All in all we waited for one hour (after finish eating all the other food in one hour). Not coming back for sure
腦細心情好收工請食飯,決定近近地去附近食,開飯網睇左一陣見呢度都阿拉斯加長腳蟹吾錯,所以建議黎試一試。平時lunch 都有黎食過,夜晚都係第一次。侍應服務殷勤有禮,耐心地介紹各款菜式。第一道菜就係今晚的主角: 阿拉斯加長腳蟹。主角出場氣勢磅礡,超大隻蟹下面放著乾冰營造出騰雲駕霧的感覺,相當吸睛,連旁邊食客都不禁發出讚嘆的聲音。一開始當然相機食先啦,影完剛剛乾冰散去,就開始大餐了。才疏學淺, 形容詞不多,蟹膏澎湃,蟹肉肥美極鮮甜。師傅已極細心地將大部份蟹殼弄碎,非常輕鬆的已將整個蟹肉取出,十分方便。不消一會已將整隻長腳蟹處理完,接下來是金牛蒡花膠燉響螺湯。 湯清甜,感覺到真材實料,相當吾錯。海膽醬焗龍蝦龍蝦都算大隻, 肉身鮮甜爽口。可惜海膽醬只有海膽色沒有海膽味,感覺似芝士千島醬。招牌燒鵝呢隻燒鵝應該是呢度的名品,當晚差吾多每枱都會叫一份。上菜時碟下有小爐火熱住, 令燒鵝可以長時間保持微熱。肉嫩吾羶,重點是皮脆卜卜。咁大隻燒鵝,就算就算幾個大胃王都要d時間先可以將佢完全消化,但鵝皮可以長時間都保持脆卜卜,抵讚。杏仁茶燉蛋白最後是甜品了,本來心想: 太飽了,不能再吃甜品了。 但甜品一上,想

一開始當然相機食先啦,影完剛剛乾冰散去,就開始大餐了。

招牌燒鵝

杏仁茶燉蛋白
最後是甜品了,本來心想: 太飽了,不能再吃甜品了。 但甜品一上,想法即時180度轉變。濃郁的杏仁香味,杰身而帶點磨沙的感覺就是令人覺得時生磨的,正是本人喜好的口感。美味得再飽也要將整碗放入肚內!
2017-06-04 9954 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。 -小妹食中菜既次數真係兩隻手都數得晒,始終中菜要多人先可以叫多點菜式,兩個人既話真係兩個菜都填飽你。最近友人極力推薦海港薈的長腳蟹,而且好耐無見了,所以我們又湊夠了半圍來個晚飯聚餐。海港薈既位置就係灣仔會展附近,不算就腳,好少可會特登入黎食就真。餐廳環境很大很闊落,比平時的酒樓坐得較為舒適。今次黎的目標係要狂食亞拉斯加長腳蟹 (凍食),一大盤上檯時底下的乾冰營造出仙境般出晒煙,整整一隻長腳蟹在藍色玻璃大碗上,賣相好得,要快手相機食先。為方便享用,蟹腳蟹身餐廳已一早為大家剪開晒,只需用餐具輕輕一拉,整條蟹柳很容易已拉出,不需多點蟹醋,食落啖啖肉,肉質爽口,味道相當鮮甜,連蟹醋都唔使點,真係好好食!揭開蟹蓋裡頭有大量黃色的蟹膏,不過味道同平時食開的蟹膏味稍有不同,所以小妹都係主攻鮮甜蟹肉!金牛蒡花膠燉響螺做女時成日有媽媽靚湯飲,而家就通常食中菜先會叫個湯黎飲。不得不說好鍾意呢盅燉湯,湯料好足,又有女士們至愛既養顏花膠,飲落相當甘甜,真係好好飲。海膽醬焗龍蝦用海膽醬焗成金黃色既龍蝦,龍蝦肉食落啖啖肉又夠爽口,不過

餐廳環境很大很闊落,比平時的酒樓坐得較為舒適。
亞拉斯加長腳蟹 (凍食)

海膽醬焗龍蝦
用海膽醬焗成金黃色既龍蝦,龍蝦肉食落啖啖肉又夠爽口,不過唔似食緊海膽醬,比較似食緊千島沙律醬。

燕窩蛋撻
細細個蛋撻上的燕窩份量都唔少,味道不錯,好滋補啊!
亞拉斯加長腳蟹 (凍食)
  • 亞拉斯加長腳蟹
2017-06-03 6122 浏览
當晚,跟一班 80後好友及他們的另一半,一行 7人走到灣仔海港中心的 <海港薈> 食晚飯!當日是平日星期二的關係,相對少食客!包括:家庭客、商務客...等。 這裡以白色及紫色為主,裝潢舒適優雅配上華麗水晶燈!就連調味料架都很精緻吸引!空間感充裕!女侍應殷勤體貼有禮!值得一讚!海港晚餐 $4,386/6位 全包茶芥亞拉斯加長腳蟹 凍食以乾冰墊底,送上來還不斷出煙,弄得煙霧迷漫! 未嚐先有視覺效果!長腳蟹配日式蟹醋,其酸甜度提升蟹鮮味! 蟹膏很甘而肥美邪惡! 配上鮮甜的蟹肉同食簡直絕配兼一流!蟹肉鮮甜肉質柔軟不腍散!金牛蒡花膠燉響螺包括:金牛蒡、花膠、響螺、雞腳、紅棗、豬肉…等;很足料!以花膠為例,色澤金黃、厚身夠體面,也有一定柔韌度,充滿骨膠原, 味道鮮甜濃郁帶藥材味!而且少油,相當滋補!海膽醬焗龍蝦海膽加沙律醬焗龍蝦,口味上有畫龍點睛之效!龍蝦爽彈鮮甜啖啖肉!令我食得津津有味! 米皇鮮百合黑雞樅菌浸勝瓜師師傅很花心思把菌削成鉛筆狀,食落爽口,配上勝瓜,是一道清新味蕾的菜色!所謂米皇原來是米粥,的確健康!蛋白杏仁茶 質感濃稠,杏仁打成粉末混合其中,杏仁味濃郁,真材實料,剛
 這裡以白色及紫色為主,裝潢舒適優雅配上華麗水晶燈!
就連調味料架都很精緻吸引!空間感充裕!

侍應殷勤體貼有禮!
值得一讚!

海港晚餐 $4,386/6位 全包茶芥
亞拉斯加長腳蟹 凍食
以乾冰墊底,送上來還不斷出煙,弄得煙霧迷漫!
 未嚐先有視覺效果!
長腳蟹配日式蟹醋,其酸甜度提升蟹鮮味!
 蟹膏很甘而肥美邪惡!
 配上鮮甜的蟹肉同食簡直絕配兼一流!
蟹肉鮮甜肉質柔軟不腍散!
金牛蒡花膠燉響螺
包括:金牛蒡、花膠、響螺、雞腳、紅棗、豬肉…等;很足料!
 味道鮮甜濃郁帶藥材味!而且少油,相當滋補!
海膽醬焗龍蝦
令我食得津津有味!

米皇鮮百合黑雞樅菌浸勝瓜師

師傅很花心思把菌削成鉛筆狀,
食落爽口,配上勝瓜,是一道清新味蕾的菜色!
所謂米皇原來是米粥,的確健康!
米皇鮮百合黑雞樅菌浸勝瓜

蛋白杏仁茶
質感濃稠,杏仁打成粉末混合其中,杏仁味濃郁,真材實料,剛剛夠甜!
蛋白杏仁茶
蛋白杏仁茶 & 燕窩蛋撻

燕窩蛋撻
個子迷你,酥皮薄而酥化!

2017-04-11
2017-05-20 6460 浏览
曾經有個偉人說過,香港食海鮮,又平又靚的地方,太多。 其中一個又平又靚,係你冇諗過嘅海港薈。 名正言順,海港薈係海港的其中一間分店,不過位於灣仔這般梳心地段, 亞拉斯加長腳蟹的氣順上場已經感受到,最正係出場總要有煙出,仙女下凡咁,可惜我捕捉不到那刻感覺,不過就像你話,仙女下凡邊有咁易影到。 吃完個前菜當然要飲番個湯,金牛蒡花膠燉響螺,足料夠秤,包你唔會衰十一,你先唔好心邪,意思係唔會衰到夜晚十一點就肚餓,因為剩係吃料靚嘅牛蒡花膠同響螺,已經夠你食到滿足。 然後又係名貴之海鮮,以龍蝦海膽醬為主的焗龍蝦,焗龍蝦當然大件不失霸氣。 濃雞湯扣原條海蔘伴加拿大野米,加拿大野米個一part對我來說是一個唔識形容嘅情況,個樣真係非常唔討好,當然,我自己日日都食麥片,其實對於一pat一pat的東西我已經非常習慣,但呢個真係唔係幾欣賞,我想,你正常俾番伊麵底,或者有個正常的炒飯送下,我會開心好多。 但那條原條海蔘,非常粗壯,女性食應該更比我認識分粗定唔粗,濃雞湯清新扣落去雖然冇平時的濃味,但更吃得出那海蔘的質感,當然前兩晚我寫完條勁大嘅海蔘才想到呢個其實唔係珍寶級,但以個餐嘅
曾經有個偉人說過,香港食海鮮,又平又靚的地方,太多。

其中一個又平又靚,係你冇諗過嘅海港薈。

但那條原條海蔘,非常粗壯,女性食應該更比我認識分粗定唔粗,濃雞湯清新扣落去雖然冇平時的濃味,但更吃得出那海蔘的質感,當然前兩晚我寫完條勁大嘅海蔘才想到呢個其實唔係珍寶級,但以個餐嘅價錢來計算,是不錯了。

米皇鮮百合黑雞樅菌浸勝瓜是健康之作,看你口味,我不太明白那個米皇味到底是什麼回事,吃一件半件勝瓜倒是可以的。

大家對呢個餐是都還滿意,不過大家都係食得之人,所以再叫多個a la carte,海港餐廳除了最出名的海鮮外,還有的就是燒鵝,叫一隻我們八個人分,超開心。

點著火來的燒的燒鵝,係海港招牌,點會唔食,最好係燒鵝肉嫩得來完全不羶,鵝皮脆得在口中傳出聲響,當然,唔可以用米芝蓮標準去計,這裡的價錢在那些店只吃到一半也沒有的份量,這刻,我想叫多碗瀨粉。

估不到,為了蟹腳吃的這餐晚飯都係出乎意外,因為本身諗住其求食下便飯,因為我好掛著那些亞拉斯加長腳蟹,但原來,個餐的多元化同燒鵝絕不簡單。

至於燕窩蛋撻配生磨杏仁茶燉蛋白也是水準以上,以這間餐廳,有景又坐得舒服,為了蟹腳來的驚喜,絕對不是你以為去海港系餐廳食便飯咁簡單。

海港薈
灣仔港灣道25號海港中心3樓
2017-04-11
近年都收到好朋友的好消息,真心替她高興,作為她的好朋友,受她邀請做她的姐妹,真的很開心。朋友在找場地,當天同時約了其他兄弟、姐妹團,來一同見過面,當然少不了就是大吃一頓。朋友跟她未婚夫都是港島人,親友都在港島,婚宴場地首選是港島!今次就來到海港薈探探路,地點很方便,就在會展附近的海港中心,聽負責人介紹場地大約可放二十多席,場內沒有任何柱阻擋視線,這點新娘子跟她未婚夫都十分滿意的。場地裝潢應該也是新完成的,看上去不會太舊,而且場地有一些佈置,朋友不用額外花太多錢去佈置。門口位置更有圓拱形花環,拍攝一流。看過場地,更要試一下食物質素,畢竟食物也是很重要的一環。阿拉斯加長腳蟹 (凍食)阿拉斯加長腳蟹一上檯大家都高舉手機、相機了,因為真超大隻!每位都跟它合照,放上 Facebook 之後紛紛問我在哪兒吃,實在太吸引了,我們不客氣開動囉!店方已經把蟹殼剪開,非常貼心的服務,特別是有些人不會拆蟹殼,輕易就把蟹肉挑出來,吃了原味沒有醋的版本,我個人來說比較喜歡吃原味的,入口鮮甜的蟹味,濃郁的海水味,又不會過咸,蟹肉肉厚,超滿足!蟹肉的鮮味在口腔徘徊,久久也未曾散去齒頰留香,滋味度滿分!店方強烈建議我

場內沒有任何柱阻擋視線,這點新娘子跟她未婚夫都十分滿意的。

門口位置更有圓拱形花環,拍攝一流。

看過場地,更要試一下食物質素,畢竟食物也是很重要的一環。

阿拉斯加長腳蟹 (凍食)

阿拉斯加長腳蟹一上檯大家都高舉手機、相機了,因為真超大隻!

蟹肉的鮮味在口腔徘徊,久久也未曾散去齒頰留香,滋味度滿分!

店方強烈建議我地要試一下它們的蟹醋,平常我就很少點蟹醋,因為我比較喜歡原味,不過店方推薦,就來試一下,

點過蟹醋的蟹肉會有一陣清新的酸味,在蟹醋的對比下,蟹肉零舍鮮味,而且淡淡的酸味令到蟹肉層次更分明。

一行八人,轉眼就把阿拉斯加長腳蟹瓜分了,如今回想起它的滋味,口水馬上分泌出來了。

羊肚菌海參螺頭燉湯

滋補燉湯是女性的恩物,我媽從小就跟我兩姐妹說湯水是不可少的,

今次飲到的羊肚菌海參螺頭燉湯讓我喜出望外,打開蓋已經看到滿滿的湯料,份量十足。

採用的材料都是滋補的食材,羊肚菌、海參、螺頭都是女性很好,而且食用價值非常高,三者配合更顯相得益彰。

湯水入口相當清甜,原本我都怕有陣菌類的怪味,但是這個湯完全沒有。

在吃湯料時,發現有雞肉,難怪在喝湯時有淡淡的雞味,轉眼就飲完了。

法式甘筍汁焗元貝皇

我本身是不吃甘筍的,原本還擔心甘筍汁會有草青味,完全沒有!

只有甘筍的甜,意外地好吃的,元貝肉厚蠻大粒,元貝不止是外層充滿了甘筍汁的味道,連內裡也很入味。

但說到最喜歡反而是在旁邊的焗薯蓉,可能我本身已經喜歡薯仔,這兒用的薯仔味濃,

薯蓉外層焗到金黃色、脆卜卜,薯蓉打得滑溜,整體配合好很。

蠔皇原隻花膠扒

另一道我喜歡的菜色出場了,是我最喜歡的花膠,

花膠的好處很多人都知道,也不用多說了,今次我吃到的花膠扒超厚,

在店員切花膠扒時已經看到它的黏稠的膠質,入口後果然是有著花膠獨有的張力,感覺有無數骨膠原進入身體。

味道方面,其實花膠是沒味道,主要是依賴蠔油炆煮而入味,

蠔油完全浸入花膠內裡,店方採用的蠔油鮮卻不會過鹹,保留了蠔的鮮味,

入口後,花膠沒有任何腥味,輕易就可以咬開仔細品嚐它的美味。

當晚還有吃別的菜式,但是我們幾人一直在聊天,只記得拍攝幾道最吸晴的菜式,

不知道朋友是不是真的在這兒宴客呢?

畢竟還要看看朋友的預算,對我來說,今次吃了一頓豐富又滿足的一餐。
2017-05-15 905 浏览
今晚老闆請食飯,你精我都精,我們當然大力支持!聽過這裡有個十分矜貴的套餐,唔洗飲竹葉青嘅,今晚就可以有大食大嚕~ 亞拉斯加長腳蟹這個頭盤甫上場就充滿氣勢,廚師大概參考了張志明最拿手的冧女技両,讓大蟹騰雲駕霧,乘著乾冰空降面前。這道菜不只好看,實力更是非凡,肉地鮮甜味美,飽滿豐實的頂住每個角落;連蟹醋都講究過人,是日本的專用蟹醋,比淅醋淡一些卻更能帶出蟹肉的鮮味。這道頭盤已經值回票價了。金牛蒡花膠燉響螺燉湯最講求湯頭,要熬到既濃厚且清澈見底,就看師傅的功力了。當然,湯料也同樣重要:金牛蒡為整個湯帶來一道清香,且具去濕排毒之效。花膠響螺滋補養顏,最適合春夏交替的季節。海膽醬焗龍蝦主菜來了,是期待已久的焗龍蝦。師傅用了特色海膽醬,舖滿龍蝦表面現焗的。唯海膽醬味道跟千島醬差不多,覺得有點太濃而搶了龍蝦的風頭吧。濃雞湯扣原條海蔘伴加拿大野米這道菜式的賣相著實有點奇怪,不是說不好吃,只是確實有點奇怪,尤其是那些賣相不甚討好的野米,賣點除了健康外,就好像比較遜色了。老實說,這些給老闆面子的「哈哈飯」的場合亦不期望吃得飽的;享用過如此矜貴的一餐免費晚餐,就注定以後要加倍努力工作了。
今晚老闆請食飯,你精我都精,我們當然大力支持!

濃雞湯扣原條海蔘伴加拿大野米

老實說,這些給老闆面子的「哈哈飯」的場合亦不期望吃得飽的;
享用過如此矜貴的一餐免費晚餐,就注定以後要加倍努力工作了。
上月底在海港薈享用了一頓豐富的海鮮盛宴,食後感優良 (相關連結:美味海鮮), 特意再和家人前往試試,順道慶祝母親節。 各款游水海鮮固然是飯餐的亮點,甫安坐後首件要事就是前往魚缸一趟挑選悏意海鮮。阿拉斯加長腳蟹及澳洲大龍蝦一早已和筆者對上眼,最後再精挑一條游水海魚組成完滿的魚蝦蟹組合! 與上次一樣,飯局以一只六斤重的阿拉斯加長腳蟹打頭陣 ($188/斤)。餐廳總共提供了清蒸、花彫蛋白及雞油蛋白三款食法供選擇。要突顯蟹肉的自然鮮味,清蒸做法是不二之選。體型巨大的長腳蟹,肉量頂角豐盛,既鮮甜又彈牙,大家也很滿意。 雖然長腳蟹以蟹肉作主要賣點,但也不要遺忘蟹蓋上的蟹羔。為了充份發揮蟹羔的滋味,酒家特別用蟹蓋製作了一客芝士焗蟹蓋海鮮飯,除了蟹羔蟹肉外,更有鮮蝦、雜菌、洋蔥等炒煮成飯,配合拉得起絲的芝士,味道誘人,大家也按奈不住要添食。接下來送上的是芝士焗生猛澳洲大龍蝦 (伊麵底)($28/兩),約三斤多重的大龍蝦以芝士型式烤焗,連帶伊麵把大圓碟裝得滿滿。有別於常見於圍餐的相類似菜式,龍蝦用料大件厚肉很多,大隻龍蝦的肉質亦更為結實。以此推論,四五斤重的大龍蝦應該更吸引,只是想起也令人垂涎三尺!

各款游水海鮮固然是飯餐的亮點,甫安坐後首件要事就是前往魚缸一趟挑選悏意海鮮。阿拉斯加長腳蟹澳洲大龍蝦一早已和筆者對上眼,最後再精挑一條游水海魚組成完滿的魚蝦蟹組合!
澳洲大龍蝦
芝士焗蟹蓋海鮮飯
芝士焗生猛澳洲大龍蝦
花膠螺頭煲雞湯 ($218) 秉承雞湯應有的濃郁鹹鮮味道。花膠的投入亦為湯汁添上一份微微黏稠的膠質感。在云云湯料中,花膠固然有一定吸引力,但似乎雞腳更深得大家青睞。
花膠螺頭煲雞湯
清蒸沙巴大龍躉約兩斤多重 ($548),始終受魚種及大小影響,難以把大龍躉蒸煮得細嫩。更甚是筆者於同日下午吃過一條十分優質的沙巴小龍躉,有了比較下更難給予高評分。
清蒸沙巴大龍躉
別不同果醋骨 ($118) 味道酸甜醒胃,因肉排用炆煮方式烹調,肉排既上味又鬆軟。再加上墊底的新鮮菠蘿,整合味道與安排完全合乎筆者心意。
別不同果醋骨
米皇秀珍菇浸菜苗 ($108) 屬全晚最清淡的菜式,菇菌芳香彈口,淮山黏滑帶脆,菜苗綠嫩清甜。
米皇秀珍菇浸菜苗
香妃雞少了油炸或醬油調味,對雞肉的鮮味要求更高。這隻皇朝香妃雞 ($198),不論雞香或肉質嫩滑感皆未予驚喜。尤其將菜式放於飯餐的最後段,在飽感正盛的狀態下,受歡迎指數只屬一般。
皇朝香妃雞
最後是甜品時間,除了細周生的香芒布甸 ($22) 外,基本上一面倒投向椰皇燉燕窩 ($48) 的懷抱。因椰皇數量有限,最後部份人只能退而求其次選擇另一中式甜品桂圓紅棗燉雪梨 ($22)。因禍得福,甜潤的桂圓紅棗燉雪梨味道比味淡欠滑的椰皇燉燕窩更佳。
香芒布甸
桂圓紅棗燉雪梨
椰皇燉燕窩
豐富的海鮮盛宴,歡樂的用餐氣氛,毫無疑問值得一個笑臉評價!

[10/5/2017; Wed]
题外话/补充资料: 泊車情報:可享免費泊車一小時;時租 $27。
2017-05-10
芝士焗蟹蓋海鮮飯
芝士焗生猛澳洲大龍蝦
別不同果醋骨
桂圓紅棗燉雪梨
2017-05-09 933 浏览
又係飯聚,今次非常少有既居然係食中菜,仲係海鮮餐@口@其實Yandy係海邊長大,食海鮮食到大,但自從開始滑浪、潛水之後因為對保育認識更深已經越黎越少食海鮮,過去呢幾十年因為過度撈捕等既問題,海洋生物少左90%,科學家更預言到2048年個海可能會無哂魚T^T點樣可以平衡食定唔食,其實我自己不至於完全唔食,但會盡量跟返WWF可持續海鮮個LIST去食,不過好多餐廳都無標示來源,有時真係唔知點點菜,不過又唔可以怪哂餐廳,因為而家海鮮既源頭真係唔清晰,真心希望政府同業界合作,令我地呢D小市民食海鮮都食得安落。今次黎到呢間海港薈,係海港飲食集團旗下主打婚宴既,所以環境裝修特別靚,紫色調感覺浪漫,地方開揚、寬敞。我一直都以為海港飲食集團係唔多注重環保既食肆,所以有好幾年都唔會主動去食,今次朋友約到,我亦都唔會特別推卻。值得一讚既係酒席無魚翅,而家擺酒,無翅餐單係基本,但成個餐單都無翅就真係少有,感覺上係有進步,但我都係會再觀察下先,因為日常MENU都仲係有唔少保育類既食材。作為化妝師,其實我都去過唔少婚宴場地,進場呢個滿佈花花既位置絕對係靚靚影相位XD台上仲有三個大螢幕,慳返唔少場地佈置費呀!最正係
又係飯聚,今次非常少有既居然係食中菜,仲係海鮮餐@口@

台上仲有三個大螢幕,慳返唔少場地佈置費呀!
最正係新娘房超大呀,唔知黎緊有無新娘子係到擺酒,等我試下係到化下妝:)

廢話唔講太多,準備開餐:)
★ 阿拉斯加長腳蟹
據我所知,阿拉斯加長腳蟹唔係保育類,係少有我食得安心既海鮮,呢隻有四斤左右,上枱個下非常有氣勢。
每雙蟹腳都已經事先剪開左,完全唔洗工具就可以優雅送入口XD
蟹味足,鮮甜肉厚,蟹蓋就...苦苦地咁,不過呢隻蟹向來都係食腳為主既。
★ 羊肚菌海蔘燉螺頭
湯品一向係我的最愛,飲落暖笠笠既感覺真係好暢快。
呢個燉湯好足料,羊肚菌係比較少食到既菇類,爽口得黎收埋唔少湯,消化不良,痰多咳嗽好岩食架。
海參我本身就唔多鐘意佢既口感,而且佢有淨化海岸既作用,都係少食為妙。
★ 法式甘荀汁焗元貝皇
帶子我個人都幾鐘意食,一絲絲既質感好細膩,用甘荀汁焗係第一次見,令帶子更鮮甜,加埋D薯蓉,口感更加豐富。
不過食帶子要睇產地,中國、日本、昆士蘭同西澳既都無問題。
★ 蠔皇原隻花膠扒
以大魚既魚鰾製成既花膠,呢一大舊相信條魚至少有張枱咁大,係就就又厚又有張力,味道亦唔腥,以花膠黎講真係難得食得入口既,但中醫建議每次食花膠亦不宜多過2両,好易致消化不良架。
★ 龍皇披金甲
將龍蝦打成膠再包住龍躉煎香,龍蝦同龍躉都係睇產地,香港既養殖龍躉係無問題既。
不過咁煮就好似有D浪費,估計廚房係想形造豪氣既食法,但出黎既效果令我覺得有少少煎釀三寶既感覺((唔好打面
★ 露筍黑雞樅炒白背木耳
黑雞樅係菌類,第一次見,爽口得黎同平時食既菇類都有少少唔一樣既質感,值得一試
另外白背木耳同我地見開既黑木耳,口感同味道都好似差唔多,不過變左白色感覺好似乾淨好多XDDD
一黑一白加埋脆綠既露筍,視覺非常吸睛,淡淡蒜香清解一下之前既啖啖肉。
★ 薑芽叉燒酥x生磨杏仁茶燉蛋白
最後黎一道甜品作結,薑芽叉燒酥做得好鬆脆,咬得出一層一層既酥皮感,叉燒亦恰到好處。
但生磨杏仁茶燉蛋白...我本身已經唔太好杏仁,但佢太足料,杏仁苦到澀,加埋蛋白既甜有中和到,但我都係食唔哂>.<"

成餐飯以食物計,都真係有D唸頭,中式黎計睇得出每一道菜式非常精緻亦有心思,亦用左唔少特別既食材,好似羊肚菌、黑雞樅、白背木,帶到新鮮感之餘味道大部分都係水準之上,每道菜既排位亦非常好,由氣勢開場,味道慢慢提升,再清一清油膩感,飽足完成。
但衷心希望餐廳更加注意食材既選擇,令我地既下一代都有機會品嘗到現在既美味。
2017-05-08 547 浏览
跟朋友聚會,總是想吃一些與別不同的菜式除了可減低對自己的罪惡感,還可以吃多一點款式。XDXD這天到了海港薈就是為了朋友介紹的阿拉斯加長腳蟹。這裡的環境十分寬敞,讓人坐得很舒適。充滿寒氣的阿拉斯加長腳蟹,吸引程度滿分。大部份的蟹趣已預先拆好,很貼心吃蟹最重當然是它,濃濃的蟹膏,邪惡到一個點。佛跳牆材料十足…裡面有雞腳、瘦肉、海参等,味道不會太濃,清清的海膽醬焗龍蝦蝦肉被濃濃的醬汁包圍著,蝦肉滿爽口,不太韌,但千島醬汁的味道超濃。燒鵝外皮很脆口,肉質滿嫰,味道也不錯。
跟朋友聚會,總是想吃一些與別不同的菜式
除了可減低對自己的罪惡感,還可以吃多一點款式。XDXD
這天到了海港薈就是為了朋友介紹的阿拉斯加長腳蟹。

這裡的環境十分寬敞,讓人坐得很舒適。

充滿寒氣的阿拉斯加長腳蟹,吸引程度滿分。
大部份的蟹趣已預先拆好,很貼心
吃蟹最重當然是它,濃濃的蟹膏,邪惡到一個點。

佛跳牆
材料十足…裡面有雞腳、瘦肉、海参等,味道不會太濃,清清的

燒鵝
外皮很脆口,肉質滿嫰,味道也不錯。
2017-05-07 528 浏览
這晚為預祝母親節,便與親朋戚有到灣仔的海港薈吃「海鮮盛宴」,講明是「海鮮盛宴」,這晚吃到的都是頂級海鮮,而且全部屬高質素,實在令人非常回味。進入「海港薈」後,發現這裏的裝潢及設計都非常優雅舒適,翻一翻餐牌,發現這裏食物的價錢不算昂貴,是較平民的價格。日式凍食長腳蟹餐廳用上足足有四斤重的阿拉斯加長腳蟹,再每位附上日本蟹醋,不過其實不需蘸蟹醋,蟹肉味道已經非常鮮甜。餐廳已經很貼心地幫客人把阿拉斯加蟹腳拆殼,方便客人進食,蟹腳味道鮮味可口,啖啖肉,味道新鮮,質感滑溜油潤,第一道菜已成功偷走我的心!黑虎掌花膠燉螺頭剛剛吃過鮮甜新鮮的阿拉斯加長腳蟹,立即飲一碗足料燉湯暖暖胃,這碗黑虎掌花膠燉螺頭真材實料,用上花膠、黑虎掌菌、冬菇、雞腳、螺頭、豬肉等燉製而成,感覺超補身又健康,而且味道濃香鮮甜,飲過湯後,再吃光所有的湯料,花膠充滿骨膠原,女士必吃!飲完肚皮感到非常滿足呢!脆皮芝士龍蝦通常在酒樓吃到的都是芝士焗龍蝦,但這次的做法比較創新,以脆皮芝士作賣點,是創新fusion菜呢!我先以刀輕輕敲敲脆皮層,香脆的脆皮立即卜卜作響,脆皮芝士覆蓋着新鮮彈牙的龍蝦肉,芝士焗至金黃香脆,充滿鹹香,龍蝦肥美口肉,
日式凍食長腳蟹
黑虎掌花膠燉螺頭
脆皮芝士龍蝦
通常在酒樓吃到的都是芝士焗龍蝦,但這次的做法比較創新,以脆皮芝士作賣點,是創新fusion菜呢!我先以刀輕輕敲敲脆皮層,香脆的脆皮立即卜卜作響,脆皮芝士覆蓋着新鮮彈牙的龍蝦肉,芝士焗至金黃香脆,充滿鹹香,龍蝦肥美口肉,味道鮮甜,一口吃盡外脆內嫩的口感,實屬吸引!
蠔皇四頭南非鮑
吃過創新的龍蝦fusion菜後,這晚最矜貴的一道菜終於上枱了,四頭南非鮑有半掌之大,份量十足,外層充滿光澤,泛起亮麗油光,鮑魚質感軟腍易咬,爽口彈牙,而且炆得非常入味,醬汁濃郁可口,以刀叉這奢華方式食用,真係夠哂滋味!
終於到飯後甜品的時間,這晚的甜品「原個秋梨燉桃脂配黃橋燒餅」甜品賣相挺精緻,秋梨釀入桃脂,味道清甜滋潤,而且健康有益,確是一個不錯的甜品
黃橋燒餅則是一道較傳統的甜點,外層佈滿芝麻,非常酥脆,裏面是濃郁的蔥油餡料,頗有鹹香,而且感覺不油膩。

總括來說,海港會的食物質素非常高,而且服務態度很貼心,價錢不昂貴,這晚人均消費不多於700大元,已經有這麼豐盛的海鮮盛宴,實在抵食。
海港薈 (灣仔)
灣仔港灣道25號海港中心3樓
2017-05-01