2024-02-19 2068 浏览
公司團年多數去酒樓,而今次這間曾經飲過茶食點心,圍菜就未試過,平均價唔算貴,點了個六人餐:1. 海港薈燒鵝(半隻):鵝皮夠脆,肉又滑嫩,這種情況很快就冇,因為它只是用個小蠟燭烘,根本不足夠保持剛上枱時的溫度,到後期食肉質已經咬唔開凍冰冰。2. 上湯焗澳洲龍蝦伊麵(斤半):龍蝦分量多&多肉,伊麵底夠多,夾極都仲有,食唔曬。3. 蟹粉扒豆苗:蟹粉加勾芡鋪豆苗,豆苗幾好食,其他冇特別。4. 岩鹽燒 6 頭鮑魚:明顯不是燒是油炸鮑魚,上枱已凍冰冰,加上口感煙韌又乾,好難食。5. 杏汁花膠濃雞湯:原盅上枱夠熱,杏汁夠濃,花膠好冧好好食。6. 私房欖鼓蒸龍躉斑:其實任何斑類薑蔥+豉油已經好好食,轉用欖鼓多此一舉,又鹹又唔好食,仲浪費左條魚,都唔岩搭。7. 蠟味糯米飯:有蠟腸蠟肉蛋絲花生,夠熱已經好好食,好快就清曬。8. 健康紅棗糕(蒸):即蒸夠熱。圍菜連加一茶芥,圍菜有專用姐姐負責上菜睇進度,感覺良好。但食物質素有進步空間,整體都滿意。

8. 健康紅棗糕(蒸):即蒸夠熱。

2024-01-30
庆祝纪念
团年饭
2023-12-21 3430 浏览
今早訂位時接電話的前檯伙記很冇禮貌,未講完就收線,垃圾級服務,所以我們一班同事取消了今日原本在此的午飯,改到另一個飯堂。另外亦因你班惡伙計鬧客兇狠經歷,以後亦不會再在此晚餐聚會。情願北上都不會再幫襯

2023-12-01 3282 浏览
親戚回港,搵間有廳房嘅酒家聚餐,Book灣仔海港中心三樓 "海港薈" 廳房,我哋有15人,廳房夠大環境舒適,訂咗龍蝦鮑魚宴,另加一隻長腳蟹。長腳蟹鮮甜好味 套餐份量足夠,晩飯後還可以到灣仔海旁影燈飾 (燈飾至晚上11時),家人和親戚都滿意今次的聚餐安排。溫馨提示:酒家營業時間大約至晚上十時,建議早些開始聚餐,咁就夠時間慢慢食。

長腳蟹鮮甜好味

鮑魚扣鵝掌
欖豉蒸富貴班
松露醬脆皮燒雞
  • 清蒸長腳蟹
03 Oct 2023 一行七人,共消費28xx, 壽星免付,埋單共六人,人均HKD480。坐大堂,沒有看不見而被忽略的!叫六支啤酒,只來兩支,有人心不在。叫了半隻燒鵝(人未齊所以order叫起)只跟一碟酸梅醬,最後人未到就端上了檯,不是死鹹肉質不是柴了的那種,加上皮脆好食。叫了一隻六斤半的長脚蟹,上檯時沒上鉸剪,莫說洗手兜,就連清潔的毛巾紙巾都無,吃完蟹之後要鬧喇才上鉸剪,長腳蟹是清蒸的,技術上最是靠上什師傅時間控得好,鮮甜原味好食,188/斤。最失望的是大閘蟹粉扒豆苗,被介紹的相片坑了, 似施捨得來丁點蟹粉,沒蟹粉味,絕不值HKD168,似足被偷工減料的出品。風沙芝麻骨製作還可,仍有進步空間,不柴之外只見芝麻但沒丁點芝麻味,風沙就更加不知什麼來頭,比起官塘榮哥私房菜中類似的出品就有天淵之別,沒比較沒傷害,這碟風沙芝麻骨就有丁點混水摸魚的感覺,但整體來說是好食的。小炒皇就多乜謝喇,毫無鑊氣不突止更無酒香,味道還可以只欠這款送酒菜的精髓,值得一讚腰果炸得很好,這才是厨師應有的本錢。最後不得不提一個伴酒小菜鴨舌,讚其入口的質感非常不錯。進餐期間有位侍應走近拿起我檯的咭,沒問沒交流就劃了兩
坐大堂,沒有看不見而被忽略的!叫六支啤酒,只來兩支,有人心不在。叫了半隻燒鵝(人未齊所以order叫起)只跟一碟酸梅醬,最後人未到就端上了檯,不是死鹹肉質不是柴了的那種,加上皮脆好食。叫了一隻六斤半的長脚蟹,上檯時沒上鉸剪,莫說洗手兜,就連清潔的毛巾紙巾都無,吃完蟹之後要鬧喇才上鉸剪,長腳蟹是清蒸的,技術上最是靠上什師傅時間控得好,鮮甜原味好食,188/斤。最失望的是大閘蟹粉扒豆苗,被介紹的相片坑了, 似施捨得來丁點蟹粉,沒蟹粉味,絕不值HKD168,似足被偷工減料的出品。風沙芝麻骨製作還可,仍有進步空間,不柴之外只見芝麻但沒丁點芝麻味,風沙就更加不知什麼來頭,比起官塘榮哥私房菜中類似的出品就有天淵之別,沒比較沒傷害,這碟風沙芝麻骨就有丁點混水摸魚的感覺,但整體來說是好食的。小炒皇就多乜謝喇,毫無鑊氣不突止更無酒香,味道還可以只欠這款送酒菜的精髓,值得一讚腰果炸得很好,這才是厨師應有的本錢。最後不得不提一個伴酒小菜鴨舌,讚其入口的質感非常不錯。進餐期間有位侍應走近拿起我檯的咭,沒問沒交流就劃了兩筆,說我們叫了兩碗飯,嘩......我頂吖,咩年代?仲尼這招?無糖水無水菓,有丁點不歡悦地吃飽離埸。
這店已經幫襯咗很多年,現在有感越做越差。
2023-11-03
庆祝纪念
生日
2023-10-31 2069 浏览
第一次光顧,服務態度簡直不知所為,完全冇人招呼,想冲茶下單完全冇人理,是我近5 年去過服務質素最差的酒樓,這樣的服務及管理影響香港的形象,應該全部炒晒換過班人上場,作為股東簡直痛心。作為餐飲業,食物雖然重要,但服務質素差也等於趕客走。
2023-10-27
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-10-16 1829 浏览
今晚叫咗東星斑和瀨尿蝦真係唔得啦,公司成日係呢度食飯,估唔到越來越差,同佢地反應,竟然話一定係未死嘅🥲,同服務員講咗兩次叫經理過來都沒來,服務同食材都差咗咁多……,認真失望,第一次寫食評,希望唔會再有人中伏。
2023-10-16
2023-10-10 1274 浏览
訂咗幾圍食飯,10點幾都差唔多熄燈,好似要趕客咁,未見過酒樓咁想閂門,埋單個夥計仲搞笑,問邊個俾錢?反而唔問主家席嘅人。係咁問分客嗰幾圍搞笑,咁樣落去仲做得長咩?
2023-09-19 1766 浏览
同屋企人食飯,方便老人家所以特別揀咗呢間,諗住就腳方便,冇諗過態度如此惡劣。食物唔不算特別。無論我哋問嘢,抑或是要求換碟快態度都十分差。個女員竟然同我地講,你地飲完湯個碗咪干淨囉,要再問兩次經理先換!幫我哋分湯時,基本上所有湯都灑到碗周邊污漕哂!。收走碗碟各樣都係近乎用掉,仲要成餐飯都好似受佢氣咁!我唔知係個别員工定係齋service好老客仔啦!係其他分店食過,冇遇過咁差服務嘅!人均消費六舊,呢個價錢,我唔會再來!呢間要Black list!
食物唔不算特別。
,要再問兩次經理先換!
幫我哋分湯時,基本上所有湯都灑到碗周邊污漕哂!。
收走碗碟各樣都係近乎用掉,仲要成餐飯都好似受佢氣咁!
我唔知係個别員工定係齋service好老客仔啦!

係其他分店食過,冇遇過咁差服務嘅!

人均消費六舊,呢個價錢,我唔會再來!
呢間要Black list!
2023-09-15
2023-08-29 1957 浏览
8 月27 日下午1 点40 分在灣仔海港薈我和先生被安排入座, 點了兩個点心及一碟安格斯炒牛河, 食物可以接受, 但兩点半已有人摧埋單, 附近有人搬抬和收拾, 為何沒有早通知要幾点收抬, 外出有人剛進來, 我們坐了一個鈡也沒有, 我們用八達通埋單那個伙記竟然大大声話冇, 再追問才說要出門口埋單, 附近好多空抬, 這樣的招呼怎可能再會回頭?
2023-06-30 3772 浏览
昨天老婆出差回來,今天特她去吃点好的。因方便,選了灣仔的海港薈。坐下開始点菜,並親自去魚缸選了一隻若一斤半重活生生的龍蝦,並分別欖角骨和炒生菜。炒生菜無特別,可以不談;欖角骨味道還可以,佪炸得太耐,很硬和乾,難以咀嚼;主菜龍蝦終於上茶,談不上味道,根本好像用開水煮,同時,龍蝦放入口咀嚼,蝦肉是晦的,絕對無可能是活龍蝦。向部長反映過,但無反應。我們絕無貪取平宜,並馬上支付全費離開。在此特意發文,希望不會再有人受骗!
和朋友一起俩人来这里吃午餐,用手机点单点了一例牌烧鹅,几个点心,显示大概两百多块钱。烧鹅上来很大一份当时还和朋友说这家烧鹅份量好大,良心。没想到正是因为这份烧鹅会导致后面的事情。最后买单的时候,服务员第一笔拿来的小票显示是点了两份烧鹅半只,一共600块钱。我指出来说怎么有两份烧鹅,服务员就匆忙把单收走说要去再看看。第二次拿来的小票点的烧鹅份数少了一份,显示点的是烧鹅半只,400块钱。我和服务员说我明明点的是烧鹅例牌,你们这里为什么是烧鹅半只,我要看我当时的点单记录。服务员就说这就是你们的点单记录,你们吃了就要给钱。我说我点的烧鹅例牌,你这半只,明显有问题,麻烦把点单用的纸拿给我让我们再扫一下,上面写的都很清楚。死活不肯给我拿点单的纸,在那里说车轱辘话,什么核对订单的同事搞错了,不过你们看到有问题的菜要和我们说,要我们把菜拿走而不是吃,吃了就要给钱。我说你同事搞错了那是你同事的问题,你应该去找他而不是让我来承担他的错误。我们第一次来你们家怎么知道你们家菜码有多大。争执半天,我说你去喊经理来,这服务员说他就是经理,仍是在那儿说车轱辘话。直到我说我要去投诉,你们强买强卖才把单子给我改了。大家
大家去这家吃饭一定要仔细核对单子。
附上第二张价格记录以及更正后的小票,第一张第二张小票都被服务员夺走了
2023-02-20 6147 浏览
🦀再黎食蟹就不了🙅🏼‍♀️話說係爸爸生日🎂,一家人諗住慶祝,爸爸最鍾意食蟹,所以一早訂咗阿拉斯加長腳蟹嚟食。🪑位置安排差我哋六個大人一個BB, 當晚有人擺結婚酒,所以可以比大家食飯嘅位置勁少,基本上我哋迫左買角落頭,黐住隔離張枱,搞到大家你眼望我眼咁🥺出出入入好唔方便🥹🍲上菜速度趕客🥹我哋諗住主要都係食蟹,所以叫咗個六人餐。首先佢哋好似好趕收工咁,一次過上晒勁多碟菜,枱都已經唔夠擺,食都食唔切😅😰食物質素😤燒鵝沒有味道,其餘餸都好普通,本身諗住重點都係食蟹,所以冇乜所謂。叫左隻5斤幾,結果係!!!隻蟹黎到原來係臭㗎🤮🤢我爸爸食咗落去即刻去廁所漱口🫠經理換過隻六斤幾結果都係啲肉好梅,啲肉唔係一疏疏!Show埋俾經理睇,經理都話唔好意思,話會同供應商反映。爸爸食完成晚都冇胃口,結果我同另一半要再去食宵夜😰明明係諗住慶祝食餐好,點知冇啖好食😑
🦀再黎食蟹就不了🙅🏼‍♀️

🪑位置安排差

🍲上菜速度趕客🥹

食物質素😤

我爸爸食咗落去即刻去廁所漱口🫠經理換過隻六斤幾

2022-12-18 5036 浏览
海港酒樓出名每年都做阿拉斯加蟹,算係性價比ok的選擇。今晚價錢是$258/斤,選了一隻5斤11兩的,二人吃足夠過足蟹癮。清蒸不用另加費用,其他做法可選雞油花雕蒸、椒鹽煮等就需要另加$100。今次點了花雕蛋白蒸,蟹肉頗鮮滑,花雕滲入蟹腳中,味道鮮甜,蛋白嫩滑,幾好。
海港酒樓出名每年都做阿拉斯加蟹,算係性價比ok的選擇。

花雕蛋白蒸阿拉斯加蟹
羊肚菌螺頭花膠燉湯
花雕蛋白蒸阿拉斯加蟹
羊肚菌螺頭花膠燉湯
2022-12-07 3677 浏览
最近好多人去食亞拉斯加長腳蟹 咁岩家中的皇后生日,所以我提議左去食。呢間酒樓我食過幾次 不過係飲茶。 估唔到晚飯都算唔錯亞拉斯加可以選擇一味兩食或者三食, 我哋選擇左兩食再加多個小菜。 隻蟹食落去有鮮味 但係肉質就有少少差 不過亞媽覺得好食 。 我鐘意佢個蟹膏伊麵 服務就普普通通啦 有個男侍應好好招呼 不過酒樓好好 免費送左個紅棗膏俾我哋 因為知道我哋慶祝生日🎂。 最好好多人去食, 不過個人覺得食蟹 最好多人食 因為細的蟹 無咁好食
最近好多人去食亞拉斯加長腳蟹
咁岩家中的皇后生日,所以我提議左去食
。呢間酒樓我食過幾次 不過係飲茶。 估唔到晚飯都算唔錯

隻蟹食落去有鮮味 但係肉質就有少少差
不過亞媽覺得好食 。 我鐘意佢個蟹膏伊麵

服務就普普通通啦 有個男侍應好好招呼

2022-11-07
2022-11-04 3680 浏览
龙虾面把龙虾蒸老了;素菜也很老;杨枝甘露、蒸蛏子皇是满意的菜。酒店人很少,服务还算及时,但空调很冷。可选菜品不多,只有一些套餐和特别贵的海鲜,鱼非常少,动辄上上千,可以说远差于其他门店。