2005-11-08 13 浏览
8:30pm特價時段,人唔太多,可能星期一關係。湯底等價1元,有3個選擇,花期參雞、咸菜豬肚、香茜皮蛋。我地選擇左香茜皮蛋。皮蛋不太多,應該都差唔多有一隻,有少少馬蹄,以1元價錢算係咁。配料有$12,$18 和$38,一般熱門配料都是$18,好以丸、鱔片咁,至於12元就多數都係平價野,好以菜、豆腐、烏冬咁。我地就叫左個菜籃38元,有金菇,豆腐、小堂菜等。份量絕對唔多,其實都幾唔低,墨魚丸手打都ok,其他配料都ok新鮮。另外三文魚特價8元都幾新鮮,我地5個人都叫左4碟。醬料茶价每位15元,都幾多選擇。整體上今餐都ok,但最好8:30後先入座,因特價會平少少!
2005-10-31 13 浏览
三個人去打邊爐,叫個醉雞湯底,$68,都有成半隻雞,d雞亦幾大件,菜都要$18碟,仲要得幾條,魚皮餃唔好食,d饀溶溶爛爛成陣味,墨魚丸應該係手打,唔錯,脆肉鯇好大塊亦係好好食,其他不過不失,佢d醬料亦係好特別配搭又多,埋單$360,算幾貴,又唔係話特別好食,八點半後平好多,野飲都半價
2005-10-05 6 浏览
5/10 9:15pm比老闆足住開會開到7 點幾,之後同朋友傾野傾到8點幾,鮮有地過左9點先食晚飯,男友話好耐無打邊爐,之前去過銅鑼灣果間飲茶,今次黎旺角呢間打邊爐.環境比一般酒樓舒適,乾淨,寧靜,好坐!8:30後已經系宵夜時段,$1湯底,料$12,$18,$38(海鮮類),每位$15茶芥醬料,醬料系擺系度任攞,10多款醬,而且相當企理!我地叫左豆腐$12,肥牛$18,豬面青$18,油麥菜$12,蟹皇丸$18,三文魚刺身$8.除左肥牛無食(因自己不好牛),其他料都頗新鮮!最後仲送埋果盤,埋單$149.服務+食物+環境+價錢=推介!
5/10 9:15pm

服務+食物+環境+價錢=推介!
2005-07-14 0 浏览
前排同屋企人行開附近,見寫住潮粵菜,就上去食下,不試尤自可,一試把幾火。小弟爸爸係潮州人,所以自小都食開潮州菜。呢間酒樓其實裝修等都無乜問題,亦新淨乾淨,而粵菜亦無問題,不過就真係完全唔識潮州菜。叫"籃"菜肉碎,竟然係羊肉做,叫佢試,佢夠膽同我講嗰啲係"籃"菜味,真係當我未食過~~叫個川椒雞,佢竟然俾碟菜遠雞片,仲要同我地爭辯話川淑雞係咁樣, (識食潮州菜都知呢味"川椒"係將辣椒葉炸脆, 而雞片有"獻"汁), 仲問我地食過潮州菜未~~~我同屋企人激到鬧翻轉頭, 我四個人加埋食潮州菜年資超過一百年, 佢竟然............ 唉, 辱了潮州菜呢~~~ 唔識做就唔好自稱潮粵菜啦~~

小弟爸爸係潮州人,所以自小都食開潮州菜。

昨日,小弟約埋兩個好耐冇見之朋友到此飲茶,可能時間尚早(十時許),重有大把空位,好容易就搵到個位。我一行叫五個特價點心:雞絲蒸粉卷、叉燒腸粉、皮蛋瘦肉粥、潮州粉果同煎蘿蔔糕。呢間酒樓,早上十一點前埋單,係特價,所以我食咁多,連埋茶錢加一貼士,五十蚊咋。就算AA制,一人都係出十七蚊!好話唔好聽,茶餐廳食早餐,甚至乎去「點x皇」,都冇咁平。而且樓面同傳菜阿姐,招呼幾好,空間亦充裕,唔似得隔離之倫敦咁擠迫。
2005-04-20 7 浏览
晚飯時段十分寧靜的,食物也很清淡的,尤其蔬菜等等油分算適中.
2005-02-27 3 浏览
前言:選無可選的情況下,來到這兒飲茶食點心。食品:六個人點了十款點心、兩款腸粉、兩碗粥、一碟菜。合共$320 。點了叉燒包、糯米卷、珍珠雞、綿花雞、燒賣皇、白菜餃、素菜餃、蒸粉果、牛肉球、咸水角、叉燒腸、蝦腸、皮蛋瘦肉粥、柴魚花生粥、菜心。一般茶樓水準,沒有一款特別好或特別糟,似乎都係一件「好事」。註: 1. 環境擠迫吵鬧,侍應應接不暇,要沖水就要大聲兼「截住」那些侍應! 2. 午茶時段,十二點半前巳滿,訂位亦要等。情形跟「喜萬x」不相佰仲!
前言:選無可選的情況下,來到這兒飲茶食點心。
註:
2004-09-21 2 浏览
來旺角區探朋友班,佢地提議來這裡,咁我係接受款待果個,當然無咩所謂。呢度好耐以前係倫敦酒樓,轉左好多次手而家係海天漁港。朋友話開左半年唔夠,裝修新淨,好光猛,那排弧形的大魚缸又係幾壯觀的。今晚星期一,都有七成客滿,廳房內都坐了客人,似乎生意唔錯。星期一至五都有特價晚市菜色,今晚是38蚊片皮鴨及糯米蒸蟹。我們三個人,由朋友發辦,要了片皮鴨、冬瓜盅、葡汁焗琵琶豆腐、醬燒骨及蝦醬通菜。片皮鴨最快到,真係由女侍應原隻拿出來在客人面前片皮,無花無假。鴨皮熱辣辣脆卜卜,但無咩味道,亦不夠鬆化多油,包鴨皮的芝麻餅皮亦太薄又無味道。但回想起來只38蚊貨仔,似乎又不能苛求,算係咁啦;冬瓜盅當然是冬瓜有冬瓜煲,湯有湯煮,最後才二合為一的扮野冬瓜盅,不過現在坊間是真冬瓜盅難求,這個算是幾足料而份量亦夠,88蚊已是最貴的菜色;葡汁焗琵琶豆腐真的是焗的,不過葡汁太過螢光黃色,有點嚇人。葡汁內加了芝士,味道幾香,不過主角的琵琶豆腐就普通了一點;醬燒骨是甜酸醬燒肉骨頭,不知怎的現在好興這個要用刀叉分吃的菜色,喜歡咕嚕肉及生炒骨的朋友應該都會對這個有好感;蝦醬通菜盛在砂煲內,味道不錯,又不油,但份量太少。菜這些十蚊兩
蝦醬通菜盛在砂煲內,味道不錯,又不油,但份量太少。菜這些十蚊兩三斤的東西給多一點也不會虧本吧!
附送的甜品是兩片菠蘿加兩片西瓜及一粒啫喱糖,賣相平平,不吃也罷。
侍應招呼幾週到,服務不錯。
連飯麵及啤酒汽水,埋單不用四百蚊,但吃得飽一飽,以幾個菜的晚飯計都不算太貴,一試無妨。
2004-08-16 0 浏览
見雜誌廣告話新開張sell新派粵菜, 星期六特登去試下, 12點去到, 門口冇人帶位, 自己行入去, 唔算好full,見個帶位小姐, 咪搵佢帶囉, 本來要吸煙區, 佢指一指條柱後面, 係張又迫又窄兼行唔到入去的檯, 咪話咁轉非吸煙區, 佢即時唔likely咁又指一指右面話唔食煙要坐個邊, 我地咪行過去, 點知轉頭見佢同個熟客係度係咁傾, 叫都扮聽唔到, 本來谷鬼氣想走, 後來有個樓面搵位俾我咪算數啦. 點心質量ok, 一般傳統款冇特式, 11點至2點冇特價, 6個小點1個中點, 埋單120元.唔算平, 其他侍應招呼雖然幾好, 傳菜就亂d, 但係帶位勁倒米, 其他員工點努力都冇用, 期間都見有其他客投訴, 兩個帶位自顧自傾計,話個檯號你知自己搵啦! 旺角咁多酒樓, 咁樣睇黎都幾難做得住.