2024-05-30 41 浏览
好耐之前嚟到呢間舊式糖水舖頭已經覺得好好味,雖然地點唔係我成日經過嘅地方,但係有陣時都會念念不忘掛住佢。今日同朋友喺附近食晚餐,咁我就諗起啦,我一定要帶佢嚟呢度食糖水。呢度嘅懷舊款式非常之多,而且味道非常之好。以前細細個嘅時候好鍾意食番薯糖水,所以之前嚟到呢間舖頭我都係專一,每一次都係叫番薯糖水。隔咗一段時間開始冇咁鍾意啦,所以今次決定嗌第二款,今次揀咗凍嘅木瓜燉雪耳清甜好味,而且啲料多到走晒出嚟。仲有呢一碗黑白就係芝麻糊加豆腐花,亦都係傳統糖水舖先有嘅特色。

呢度嘅懷舊款式非常之多,而且味道非常之好。

2024-05-13
$30 (宵夜)
2024-05-19 38 浏览
心血來潮,聽聞呢間糖水舖好好食,所以即刻揸車落去買,喺車嘅途中,諗住上OpenRice app點餐,點知撳得來都差唔多到,所以就放棄咗用app點餐,直程去到先買,去到之後買咗一碗馬蹄沙同埋合桃露,我睇餐牌係$50 ,馬蹄沙$24 ,合桃露$26,但係佢收我54 ,我問點解會有$4 ,佢話外賣係要加一個喎🙄🙄我話OpenRice app都係$50 ,仲要有九折,冇折唔緊要,點解仲要+1 ,跟住佢黑口黑面咁行咗去,因為佢已經收完錢,真係奇聞,我未聽過外賣要加一,不過見既然一場嚟到,就買返去試吓,雖然係好食,但係一定唔會有下次,態度差,外賣仲要+1,離晒譜😡😡😡😡😡後尾返到屋企諗諗吓都唔知係點計條數出嚟$50 +1點會係$54
不是第一次吃,什至吃過十次都有,真心推介,HK$28一碗不用自己煮、洗碗,超值的「蓮子桑寄生蛋茶」———亦是這間舊式糖水店的招牌款式。少有地方有桑寄生,以前要在娘家才喝到,街上也有太方便了。是中藥的味道,但我不會覺得苦,只要想到好處就想喝多碗了。尤其女性養生,對子宮有莫大益處,有些人子宮鬆弛、習慣性流產,飲用也有好處,備孕或懷孕女士也適合,有安胎作用。男女皆適合飲用,所以老公每次也陪我喝一碗。補肝腎,關節痛、腰膝酸軟無力去飲碗吧!

2024-02-26
  • 蓮子桑寄生蛋茶
2024-01-27 343 浏览
喺土瓜灣食完飯,天氣凍,未夠喉,想食碗糖水。今次我就去咗浩記甜品。星期六晚堂食外賣都好旺,不過等一陣就有位。由糖水款式,到鋪頭裝修格局,都同一般港式糖水鋪差唔多。今次我就試咗蛋白燉鮮奶、生磨杏仁糊同埋薑汁桂花湯圓。生磨杏磨糊非常香,大家可試試。薑汁桂花湯圓方面,我就鍾情傳統黃糖薑茶底,薑汁桂花就唔太適合我,芝麻湯圓就好好食!蛋白燉鮮奶都唔錯,口感好滑,甜度適中。大家下次係土瓜灣食完飯就多個糖水選擇喇!

大家下次係土瓜灣食完飯就多個糖水選擇喇!

2024-01-11 214 浏览
好耐無食浩記,由旺角舊鋪搬到土瓜灣後都一直未有幫襯過;地方比以前大好多,座位寬敞坐得舒服,可以慢慢嘆,黎到當然都係食返以前食開個2款:桑寄生蓮子蛋茶(熱)"女仕恩物‘’對女性有益養生的桑寄生非常足料,茶味香濃,帶有淡淡微甜,蓮子已去芯,大粒有咬口,入口軟糯,雞蛋入哂味,但唔會硬實實生磨芝麻糊(熱)好濃嘅芝麻,質感上有少少稠,厚身滑溜帶芝麻香,唔會太甜,甜度適中姐姐依舊態度親切,以前感覺返晒黎,同糖水味道一樣!!!
桑寄生蓮子蛋茶(熱)

生磨芝麻糊(熱)

姐姐依舊態度親切,以前感覺返晒黎,同糖水味道一樣!!!

2023-12-01
  • 生磨芝麻糊
2024-01-01 186 浏览
難得新一年第一日,試下跳出 comfort zone,唔好次次去親甜品店都叫芒果系列,試下新野先。我點了熱的傳統糖水「椰汁燉雪耳」,再加錢加了兩粒招牌芝麻湯圓。椰汁燉雪耳是用一個傳統的盅盛著,沒想到雪耳的份量這麼多,基本上擠爆了整個盅。雪耳非常滑溜,而且吸滿了椰汁,溫度剛剛好,在冬天吃上去暖呼呼的,味道真不錯。走出  comfort zone 試下芒果以外的糖水真不錯。菜單上寫著「推薦」的芝麻湯圓,老實說覺得非常普通。尺寸不大,芝麻的份量自然也不會有爆漿的感覺,也沒有很香的芝麻味道,下次還是不加了。

菜單上寫著「推薦」的芝麻湯圓,老實說覺得非常普通。
题外话/补充资料: 土瓜灣海濱長廊剛竣工,打卡時順路來食食。
2024-01-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 椰汁燉雪耳
2023-12-25 179 浏览
食完正餐下一餐緊係食甜品🤣呢日黎到土瓜灣嘅浩記甜品算係街坊式嘅糖水店賣嘅都係傳統甜品為主~.土瓜灣站D2出口係遠處已經見到🤣店舖環境超闊落👍🏻座位之間都隔得好開坐得好舒服😆🥭芒果蛋白燉鮮奶 $40份量超多大大碗!舖滿晒芒果🤩芒果好大舊好甜🤣燉鮮奶都好滑~好滿足!🍠番薯糖水 $24番薯份量好多冬天食碗暖笠笠嘅糖水好舒服🤣以為會係薑水底但係冇乜辣味😢如果加啲辣會更好~整體黎講係cp值好高嘅糖水舖🤣平民價錢 質素唔錯👍🏻推介推介!
食完正餐
下一餐緊係食甜品🤣
呢日黎到土瓜灣嘅浩記甜品
算係街坊式嘅糖水
賣嘅都係傳統甜品為主~
土瓜灣站D2出口
係遠處已經見到🤣
店舖環境超闊落👍🏻
座位之間都隔得好開
坐得好舒服😆

🥭芒果蛋白燉鮮奶 $40
份量超多大大碗!
舖滿晒芒果🤩
芒果好大舊好甜🤣
燉鮮奶都好滑~好滿足!

🍠番薯糖水 $24
番薯份量好多
冬天食碗暖笠笠嘅糖水好舒服🤣
以為會係薑水底
但係冇乜辣味😢
如果加啲辣會更好~
番薯糖水

整體黎講
係cp值好高嘅糖水舖🤣
平民價錢 質素唔錯👍🏻
推介推介!
番薯糖水
2023-08-15 576 浏览
附近食完飯後想食甜品,又唔想落紅磡。上openrice search到呢間浩記,立刻過嚟試試,地點都幾近土瓜環站。我哋2人點了楊枝甘露及薑汁桂花湯圓。薑汁桂花湯圓$24,薑湯唔太辣唔太甜,味道剛剛好。芝麻湯圓共有5粒,大細剛剛好,食落都幾滑。楊枝甘露$30,整體幾好食,芒果汁底夠濃,啖啖都食到芒果肉同西柚西米,真材實料,性價比高,十分推薦。餐廳環境乾淨企理,座位唔會太逼,而且堂食使用可重用餐具並非即棄餐具,夠環保值得一讚👍🏻❤️🌎

我哋2人點了楊枝甘露及薑汁桂花湯圓。

食過呢間好間糖水店好多次成日都外賣自取不過咁啱尋日有朋友嚟屋企開party就一於用外買平台送糖水都好方便, 15分鐘送到質素都keep到熱嘅熱,凍嘅凍溫度同味道都keep到很好我哋四個人食,叫咗一盒蓮子,都幾養生,我幾鍾意呢間好多糖水選擇聽聞係老字號,開咗幾十年我食香芋西米露凍嘅,天氣熱嘅時候食真係好爽椰奶味香,好滋潤老公食熱嘅芝麻糊我都有食到少少,好養顏另外兩個朋友都係食同一樣嘅糖水:芒果蛋白燉鮮奶幾健康芒果仲要大大件不過我咁岩自己喺屋企食咗芒果,如果唔係都想叫下次有機會試吓
食過呢間好間糖水店好多次

成日都外賣自取

不過咁啱尋日有朋友嚟屋企開party

就一於用外買平台送糖水

都好方便, 15分鐘送到

質素都keep到

熱嘅熱,凍嘅凍

溫度同味道都keep到很好

我哋四個人食,叫咗一盒蓮子,都幾養生,
我幾鍾意呢間好多糖水選擇

聽聞係老字號,開咗幾十年

我食香芋西米露

凍嘅,天氣熱嘅時候食真係好爽

椰奶味香,好滋潤

老公食熱嘅芝麻糊

我都有食到少少,好養顏

另外兩個朋友都係食同一樣嘅糖水

幾健康

芒果仲要大大件

不過我咁岩自己喺屋企食咗芒果,如果唔係都想叫

下次有機會試吓
2023-05-27
等候时间
15 分钟 (外卖送餐)
$45 (宵夜)
🥵在漸漸變熱的天氣,小廚神與大吃貨一定要在晚飯後來一碗甜品,才能把當天畫上完美的句號。浩記甜品這間傳統店鋪成為了我們的目標😜😎這邊環境乾淨衞生,冷氣較涼,而且枱與枱間分開很遠,十分舒適我們最喜歡芒果系列,差不多款款也吃過、每次都會一整碗滿滿的、清甜又好吃🥰🥰👍🏻這些傳統小店真的值得支持,吃到人情味,都是每天來吃的街坊街里,而每逢經過傳統店鋪,一定小廚神與大吃貨都會嘗試看看,希望那傳統一直保留🥹🥹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️浩記甜品地址:土瓜灣土瓜灣道237A號益豐大廈地下111 & 122號舖電話:91951017

浩記甜品

電話:91951017

2023-02-20 599 浏览
父親一直說想試試這家糖水,今日終於能一試。可能永遠都不應帶著期待去,有了較高的期待就很容易失望綠豆沙(熱)味道不錯,就是陳皮稍微有些下得過重手,可稍微調便好👍🏻👍🏻麥米(凍)除了甜味極少所以扣了分,其他都很好👍🏻
父親一直說想試試這家糖水,今日終於能一試。
可能永遠都不應帶著期待去,有了較高的期待就很容易失望

綠豆沙(熱)
味道不錯,就是陳皮稍微有些下得過重手,可稍微調便好👍🏻👍🏻

麥米(凍)
除了甜味極少所以扣了分,其他都很好👍🏻
2022-10-08 814 浏览
係土瓜灣星期六約朋友lunch 前時間太多見到浩記甜品無咩人就入去坐坐坐住等朋友叫左一碗連子桑寄生蛋茶(冷)及一碗生磨合桃糊(冷)沒有太大驚喜但味道適中不會太甜價錢都相宜
係土瓜灣星期六約朋友lunch 前時間太多
見到浩記甜品無咩人
就入去坐坐
坐住等朋友
叫左一碗連子桑寄生蛋茶(冷)
及一碗生磨合桃糊(冷)
沒有太大驚喜

2022-10-08
蓮子桑寄生蛋茶
生磨合桃糊
2021-11-27 1167 浏览
估唔到個acc平時只係用黎訂位, 第一篇要寫嘅食評竟然係寫俾浩記.住附近關係, 唔敢話成日, 但每次想食糖水都一定係買浩記, 足料味道又好.今日第一次買芝麻糊, 令到我徹底失望. 首先一打開個蓋見到咁多一粒粒已經心知不妙… 啲生粉攪唔勻… 我會算數…畢竟出面好多糖水鋪都係咁…. (唔等於咁樣做生意係ok ! )期次我打開個蓋見到佢嗰種層次分明我就知道….. 佢啲生粉水落得多得濟…. 搞到成碗野唔係糊嘅質地… 而係…. 唔識形容….碗野打開左到宜家我都無勇氣去食第一啖…唯有當自己唔好彩… 因為我啱啱睇過其他人嘅芝麻糊都唔係咁嘅樣嘅……..
今日第一次買芝麻糊, 令到我徹底失望.

芝麻糊
2021-11-27
之前有食過旺角舊鋪, 搬左去土瓜灣之後有朋友 好好 買左2碗 畀 係酒店隔離中既我地, 外賣水準一樣, 好好食紅豆沙唔死甜, 有起沙, 陳皮味香^^桑寄生蓮子蛋茶 一樣唔甜, 健康養生, 足料, 女士飲一流隔離完一定會再去幫趁
之前有食過旺角舊鋪, 搬左去土瓜灣之後

紅豆沙唔死甜, 有起沙, 陳皮味香^^
桑寄生蓮子蛋茶 一樣唔甜, 健康養生, 足料, 女士飲一流

隔離完一定會再去幫趁
2021-08-19
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$20 (宵夜)
  • 桑寄生蓮子蛋茶;
  • 紅豆沙
2021-08-12 720 浏览
得知附近來了間老號,今日特來一試,叫了店內推介的桑寄生蓮子蛋茶。桑寄生味濃,從味道中知道足料,蓮子十分十分綿滑,入口即溶,又有少許咬口。雞蛋索了桑寄生的味道,確實唔錯!
2021-08-09