👭🏻孖妹不嬲都好鍾意食上海菜,今日試下呢間位於銅記高質上海菜,裝修幾光猛,坐位好高貴優雅,入座時可以揀茶葉,另有泡菜作餐前小食㗎,服務賓至如歸🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢 招牌小籠包 💰68一共有四隻,即叫即包即蒸,每粒都隻都好飽滿,皮算薄身,咬落時湯汁爆哂出黎,豬餡肉滑身唔肥膩🥢糖醋金薯咕嚕肉💰168👷🏻‍♀️細孖覺得係成餐MVP! 醬汁以原粒大、糖、鹽調成,豬肉輕輕醃製過,酸甜同半肥瘦豬肉好夾好好味,唔會好甜,增添食慾,食落豬肉夠爽口,好👭🏻 汁夠杰身掛汁,番薯🍠斜切煎至外脆內軟,仲有菠蘿🍍伴碟tim🥢賽螃蟹 💰148以蛋白、紅蘿蔔🥕蔬菜增加視覺賣相,蛋白加入油炒至半熟,加入𡷑汁,食清清地又滑溜🥢嫩雞煨麵 💰68餐廳用左雞粒同白菜粒煮,雞粒唔會過老,蔬菜的爽脆清香。湯頭鮮甜濃郁,上海麵有有咬口,每條麵條都掛滿哂湯汁,成道菜食落非常清爽👍🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹✍🏻總評:加🔟服務費:✅👭🏻推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌘👭🏻回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌗👭🏻環境評分:🌕🌕🌕🌕🌘👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕🌗🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹💰人均消費:$300

🥢 招牌小籠包 💰68

一共有四隻,即叫即包即蒸,每粒都隻都好飽滿,皮算薄身,

咬落時湯汁爆哂出黎,豬餡肉滑身唔肥膩

🥢糖醋金薯咕嚕肉💰168

👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕🌗

💰人均消費:$300
2024-05-21
2024-04-26 92 浏览
今日去咗銅鑼灣嗰度搵嘢食,突然之間口痕想食上海小籠包 😋就即刻上網搵,搵到呢間好有Feel嘅上海餐廳,試下佢先🤤入面嘅裝修同啲音樂都係上海感覺😍, 食物選擇都非常多。 一嚟就叫咗我最想要嘅招牌小籠包,麻醬雲吞,仲有好耐都無食既,淑淑相見酸菜魚加一個蔥油開洋拌麵🍜仲有前菜有個好正既花生🥜😋麻醬雲吞🥠麻醬雲吞口感豐富而多層次。餛飩皮柔軟,充滿彈性,咬落去時輕盈卻有一種滿足感,與濃郁的麻醬汁完美結合。香濃且微甜的味道,令人回味無窮。淑淑相見酸菜魚🐟酸菜魚口感豐富且具有麻辣風味。魚肉超鮮嫩多汁😍,入口即化,與酸菜酸味形成鮮明對比。酸菜的酸度中和了辣椒的刺激,形成了一種酸辣平衡的口味,讓人一試難忘。招牌小籠包🥟招牌小籠包口感豐富且有層次感。外皮薄而富有彈性,輕輕一咬就能釋放出鮮美湯汁。餡料充滿肉汁,滋味濃郁,肉質鮮嫩多汁。每一啖都能品味到鮮肉香氣和滋味😋蔥油開洋拌麵:蔥油開洋拌麵的口感豐富且有嚼勁。麵條筋道彈牙,帶有微微的彈性,入口後散發出麥香味。蔥油的香氣和蔥花的香脆口感為這道菜增添了層次和風味。不過只有蝦米如果係多肉更加正服務亦都唔錯👍

仲有前菜有個好正既花生🥜😋

麻醬雲吞🥠

淑淑相見酸菜魚🐟

招牌小籠包🥟

蔥油開洋拌麵:

服務亦都唔錯👍

就算上左年紀,都可以唔認老,一樣照蒲,就算係上海菜都可以大玩新派菜式,呢間經典上海菜餐館「浦東蒲西」保留傳統文化之餘,將有舊有味道演釋得更多元化,呢d就係創新既好處。👇🏻📌人 氣 推 介 -▪️ 招 牌 小 籠 包 - $68/4隻▫️ 第一個必食呢個「招牌小籠包」,一籠四隻即叫即蒸,一上枱已經知每隻都充滿湯汁,入口口感非常飽滿,而外層略帶濕潤感,厚薄適中,輕輕係頂位咬開,裡面肉汁瞬間爆發,相當juicy。▪️ 嫩 雞 煨 麵 - $68▫️ 第二道必食就係「嫩雞煨麵」,就咁睇賣相呈奶白色湯底,麵條軟滑略有咬口,就算飲多左D湯都唔覺得口渴,係純純正正鮮雞湯香味,而雞肉亦夠嫩滑,性價比高。▪️ 薑 粒 蛋 白 菜 炒 飯 - $168▫️ 另外嗌左個「薑粒蛋白菜炒飯」同朋友一齊share,蛋白份量十足,食落口感滑溜,炒飯炒到相當乾身,粒粒分明,每一啖飯都極具鑊氣,加上飯身夾雜住d薑粒、菜粒,份外惹味。▪️ 雙 蔥 爆 牛 肉 - $148▫️ 最後一道「雙蔥爆牛肉」亦有驚喜,牛肉份量絕對唔姑寒,食落相當入味,口感嫩滑完全唔韌,而京蔥爆得夠哂香口,送飯一流。
就算上左年紀,都可以唔認老,一樣照蒲,就算係上海菜

都可以大玩新派菜式,呢間經典上海菜餐館「浦東蒲西

保留傳統文化之餘,將有舊有味道演釋得更多元化,

呢d就係創新既好處。👇🏻

📌人 氣 推 介 -
▪️ 招 牌 小 籠 包 - $68/4隻
招牌小籠包

▫️ 第一個必食呢個「招牌小籠包」,一籠四隻即叫即蒸,
一上枱已經知每隻都充滿湯汁,入口口感非常飽滿,
招牌小籠包

而外層略帶濕潤感,厚薄適中,輕輕係頂位咬開,
裡面肉汁瞬間爆發,相當juicy。

▪️ 嫩 雞 煨 麵 - $68
嫩雞煨麵

▫️ 第二道必食就係「嫩雞煨麵」,就咁睇賣相呈奶白色湯底,
麵條軟滑略有咬口,就算飲多左D湯都唔覺得口渴,
係純純正正鮮雞湯香味,而雞肉亦夠嫩滑,性價比高。

▪️ 薑 粒 蛋 白 菜 炒 飯 - $168
薑粒蛋白菜炒飯

▫️ 另外嗌左個「薑粒蛋白菜炒飯」同朋友一齊share,
蛋白份量十足,食落口感滑溜,炒飯炒到相當乾身,
薑粒蛋白菜炒飯

粒粒分明,每一啖飯都極具鑊氣,加上飯身夾雜住d薑粒菜粒,份外惹味。

▪️ 雙 蔥 爆 牛 肉 - $148
雙蔥爆牛肉

▫️ 最後一道「雙蔥爆牛肉」亦有驚喜,牛肉份量絕對唔姑寒,

2024-02-19
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-02-11 697 浏览
👌🏻又到左周末同朋友出外覓食既時間,今次同朋友試既係上海菜,係銅鑼灣食完行街就岩哂啦~🧚🏻‍♀️ 午市自選套餐 ( $368 / 2人)午市點左個 2 人餐,有齊冷盤(2份)、熱湯、小菜(2份)同菜飯,比起單點實惠得多~👅 小籠包 ( + $48 )加左 $ 48 點左一籠 4 件既小籠包,認真好食,皮薄而肉餡飽滿,一咬就爆汁 💦 薑絲醋汁將小籠包襯托得更甜美 💕 值得一試 👍🏻👍🏻👅 蟹肉薺菜豆腐湯清淡既豆腐湯,加胡椒更香口,不過不太食得出蟹肉,有啲可惜 🥹👅 雞絲粉皮難得一見以花生醬作伴醬既雞絲粉皮,味道惹味突出,口感爽滑 😜👅 洞庭小蓮藕超開胃既冷盤,爽脆可口,酸中帶辣,個人相當喜歡,但同行友人就覺得較辣,未必個個都受到個種辣味 🤔👅 賽螃蟹清淡微甜既小菜,以蛋白炒勻蝦仁、青豆、碎菇,口感滑溜 👍🏻👅 酸菜炒牛肉有鑊氣既熱炒 ☄️ 爆香辣椒後加入酸菜及牛肉片炒成,酸辣俱全,滋味十足,送飯尤佳 🍚▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️浦東蒲西 (銅鑼灣)📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓💸 $500 / 2人 連加一、茶芥
👌🏻

🧚🏻‍♀️ 午市自選套餐 ( $368 / 2人)

👅 小籠包 ( + $48 )

👅 蟹肉薺菜豆腐湯

👅 雞絲粉皮

👅 洞庭小蓮藕

👅 賽螃蟹
清淡微甜既小菜,以蛋白炒勻蝦仁、青豆、碎菇,口感滑溜 👍🏻

👅 酸菜炒牛肉

浦東蒲西 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
💸 $500 / 2人 連加一、茶芥

上個月和一班朋友去了銅鑼灣新開幕的滬川中菜廳午飯,一試難忘。這次和MM爸撐枱腳吃晚餐讓他品嚐老上海味道💖。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸《有舊有新·東西口味》《有老有嫰·聚首一堂》《有東有西·五湖四海》《浦東浦西·川滬口味》🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸打開餐牌看到以上幾句,相信這幾句話總括了這家中菜廳的特色和老闆的期望😀。✅韭黃炒鳝糊 $228 - 我們喜歡吃傳統上海菜韭黃炒鳝糊,所以特地點了這道菜式。鮮嫩的鳝魚與香氣四溢的韭菜非常搭配,鱔魚量多且肉質鮮嫩,口感豐富,值得一試。✅蔥油開洋拌麵 $73 🍜 - 拌麵份量多,陽春麵彈牙爽口,蔥油加醬油香氣四溢,令人吃不停口。✅麻醬雲吞(6粒) $52🥟 - 麻醬雞絲粉皮和紅酒抄手吃得多,但麻醬拌雲吞比較少有。原來味道也不錯。✅招牌小籠包(4隻) $68 - 小籠包皮薄餡靚,充滿肉汁,豬肉肥瘦適中,味道一流✅壽桃(每個) $18 - 以紅豆蓉做的壽桃🍑 壽桃的外皮柔軟有彈性,而且不黏手。紅豆蓉細膩滑潤,甜度適中,為我們的晚餐寫上完美的句號。浦東蒲西把傳統上海菜「濃油赤醬」的味道👅演繹得淋漓盡致。食物質素保持一貫高水準,MM 爸也讚口不絕😁。而且服務
上個月和一班朋友去了銅鑼灣新開幕的

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
《有舊有新·東西口味》
《有老有嫰·聚首一堂》
《有東有西·五湖四海》
《浦東浦西·川滬口味》
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

浦東蒲西把傳統上海菜「濃油赤醬」的味道👅演繹得淋漓盡致。食物質素保持一貫高水準,MM 爸也讚口不絕😁。而且服務質素也比蕉媽上次來有提升。服務員態度好,經常臉帶笑容,也勤力幫忙加水。這些細節令整個餐飲體驗更好。

浦東蒲西 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
來到這家上海菜餐廳,無疑是一場舊時光與現代品味的交響曲。回顧往事,猶如夢囈;細味滄桑,不禁嘆息:「半城煙沙,錯落了幾許逝水年華;一曲離殤,顛躓了多少斑駁往事。」 🌉🎆🩶 回鍋肉炒年糕 $168 ✨肥而不膩的五花肉與軟糯的年糕交織,溫暖醇厚,唯有親身品嘗方能體會它蘊藏的故事。 🩶 菜肉雲吞(6粒) $52✨🩶 經典上海生煎包(4隻) $72✨🩶 招牌小籠包(4隻) $68✨這幾道經典菜餚的味道既保留了傳統,又融入現代手法,令人回味無窮。🩶 蔥油餅(2件) $48✨蔥油餅香脆酥軟,別有風味。🩶 柑桂欖茸露(位)$48 ✨柑桂欖茸露清新爽口,點綴全席。這些精心設計的菜品,無不訴說著上海滄桎磨勵的歷史,彷彿一幕幕往事浮現眼前。細細品味,一切恍如夢境,不禁感慨萬千。

🩶 回鍋肉炒年糕 $168 ✨

🩶 菜肉雲吞(6粒) $52✨
🩶 經典上海生煎包(4隻) $72✨
🩶 招牌小籠包(4隻) $68✨

🩶 蔥油餅(2件) $48✨
蔥油餅香脆酥軟,別有風味。

🩶 柑桂欖茸露(位)$48 ✨
柑桂欖茸露清新爽口,點綴全席。

4天前 0 浏览
發掘到銅鑼灣食上海菜嘅好地方高質優雅 環境十分舒適好岩一家大細 老人家都會喜歡雙蔥爆羊肉上枱時香味撲鼻肉質香嫩不羶 蔥甜味濃京蔥的味道中和了羊肉的腥膻再加入香料 拌炒大大提升味道層次很香很好吃 特別下飯椒椒相見酸菜魚金湯酸香十足魚片 鮮嫩軟滑而且份量超級多真材實料兩個人都食唔曬除左魚片仲有芽菜 萵筍絲 薯粉薯粉 煙煙靭靭 吸收哂湯嘅精華辣度可以自由選擇整體來說環境滿分 食物多選擇即叫即煮 十分高質下次一定會再黎試埋其他菜式
發掘到銅鑼灣食上海菜嘅好地方

環境滿分 食物多選擇
即叫即煮 十分高質
下次一定會再黎試埋其他菜式

2024-06-09 0 浏览
要搵一間坐得舒舒服服,餐廳裝修優雅嘅上海菜館,銅鑼灣恩平道呢間上海菜館我就比較喜歡食佢哋嘅冷盤 無錫脆鱔冇食錯嘅話,應該用咗無錫出產嘅鎮江醋!酸酸甜甜嘅口感,即係令人非常之開胃,加上炸到非常之香脆,食落好似食緊脆薯條一樣!食上海菜梗係要食上海粗炒,小籠包,同埋紅燒獅子頭啦!上海粗炒味道非常之適中,又夠大碟小籠包直程做到皮薄之餘,用筷子夾上去,唔會成個爛晒漏晒啲湯汁出嚟!一啖咬落去嘅時候小籠包入邊嘅湯汁,再加上新鮮嘅豬肉真係食到津津有味!紅燒獅子頭,肥瘦肉適中之餘,仲要做到好Juicy,真係好後功夫
要搵一間坐得舒舒服服,餐廳裝修優雅嘅上海菜館,銅鑼灣恩平道

呢間上海菜館我就比較喜歡食佢哋嘅冷盤 無錫脆鱔

食上海菜梗係要食上海粗炒,小籠包,同埋紅燒獅子頭啦!

上海粗炒味道非常之適中,又夠大碟

2024-06-09 0 浏览
朋友生日,一行6人去慶祝,book咗7pm入座,我哋有5個人都未食過所以去試下。去到見室內擺枱好密,左邊一排有幾張2人獨立枱,中間一排係中size枱坐到6人,右邊大枱同最入一間房,可能地方唔大又想做多幾枱生意啦!造成都幾嘈。先叫咗3個冷盤,糖醋鱔、烤夫、燻魚,味道一般,糖醋鱔嚟到係熱辣辣嘅有d怪但脆口,燻魚同烤夫唔係太正宗,尤其烤夫切到好大件已經唔似前菜。主食叫咗雲吞雞湯、樟茶鴨(半隻)、賽螃蟹、炸子雞(半隻)、百葉紅燒肉、小籠包(6隻),正式上菜,雲吞雞湯係分好上,每人分得一碗,雲吞好的骰我分到一粒,其他人冇留意有冇分到,個雞唔知係咪淆咗好耐變得又霉又乾,菜唔係原棵切半上而係搣成一塊塊葉散上。最難食係個樟茶鴨,本身跟麵皮夾住食但件件有骨唔知點夾😓!齋食鴨又硬到好難咬,結果麵皮同鴨分開食,最慘係鴨肉冇咩味得個咸,唔知食咗乜☹️! 賽螃蟹又係冇味,落咗醋一樣吊唔出鮮味😓 ,百業紅燒肉個百業正常,紅燒肉唔算特別好食,唔夠琳,冇冰糖感,味道又係得個咸子完全唔送飯😣,小籠包有汁但味道一般,最出色都係個吊燒雞,皮脆肉鮮,懷疑佢哋得1個粵菜廚師係正常😂,最奇怪係上海菜居然有水煮魚同麻辣呢啲格格不入嘅四川菜😵‍💫,一頭霧水!我朋友最嬲就係由於枱擺得好密,通道位置好窄,佢後面係走廊位,不停被人撞,坐房嘅大陸客食完之後行出嚟就停留喺其他食客嘅枱隔籬吹水攬頭攬頸say bye bye,侍應又唔醒水幫手請佢地行去門口先傾,阻住其他食客🙄!場內播嘅歌仲要好嚇人,唔知係乜大陸女高音之類🤣。我地有個蛋糕,我唔知切餅費幾多,最後埋單$2550,呢個價錢好多地方都食到好過呢度,總括我哋6個人嘅感覺,呢間嘅上海菜口味係賣咸為主又唔正宗(其實係咪請咗寧波廚師?),除咗土炮炸子雞😂。
冷盤  燻魚  烤夫  糖醋鱔
2024-06-05 0 浏览
銅鑼灣浦東浦西,聽名字就知道係一間上海餐廳,佢環境幾舒筋適,裝修得高貴典雅,播放老上海懷舊金曲,很有氣氛!lunch set 好抵食!有飯有菜又有湯。仲可加48蚊升級小籠包。蟹肉齊菜豆腐湯足料而且賣相唔錯,蟹肉同豆腐好夾,口感順滑綿密!豆乾馬蘭頭系上海特色冷盤,馬蘭頭切成碎丁,色澤翠綠,口感非常清新,豆乾香口。手撕烤麩都系上海特色冷盤,烤麩入味大塊,非常開胃。麻醬雲吞餛飩皮柔軟,餡料滿足,麻醬汁非常濃郁。酸菜炒牛肉份量滿足,牛肉肉質鮮嫩,夠鑊氣,配上酸菜同醬汁,送飯一流!砂鍋獅子頭熱辣辣砂鍋呈上,賣相出色,超級大粒肉丸,咬落細膩,肉質唔錯, 冇乜肥肉,配有津白菜,吸入紅燒汁,非常惹味。菜飯值得一提係佢有少少似炒飯,油香米滑,非常高值。浦東蒲西銅鑼灣開平道1號 Cubus 5樓

蟹肉齊菜豆腐湯
足料而且賣相唔錯,蟹肉同豆腐好夾,口感順滑綿密!

豆乾馬蘭頭

手撕烤麩
都系上海特色冷盤,烤麩入味大塊,非常開胃。

麻醬雲吞
餛飩皮柔軟,餡料滿足,麻醬汁非常濃郁。

酸菜炒牛肉
份量滿足,牛肉肉質鮮嫩,夠鑊氣,配上酸菜同醬汁,送飯一流!

砂鍋獅子頭

菜飯
值得一提係佢有少少似炒飯,油香米滑,非常高值。

浦東蒲西
銅鑼灣開平道1號 Cubus 5樓
2024-06-03 0 浏览
再訪‘’浦東蒲西‘’,因為鍾情佢哋正宗上海味道❣️成日都想帶我個上海人老公嚟都仲未實行,今次特登外賣咗隻上海糉比佢慢慢嘆。一睇個餐牌見到有二人午餐 ($368)有湯、冷盆及小菜,樣樣齊全再加多$48有四隻小籠包,就叫呢個餐啦!湯▫️蟹肉齊菜豆腐湯個湯清清地又好足料,婆婆就最鐘意。冷盆▫️雞絲粉皮超多麻醬拌住一絲絲雞絲及青瓜,底層切到幼身嘅粉皮,食落爽口撈埋麻醬食夠開胃。▫️杭州醬鴨醬鴨味道濃而入味。小菜▫️砂鍋獅子頭兩球大大舊獅子頭送飯一流。▫️糖醋金薯咕嚕肉開胃糖醋汁,金薯甘香可口,咕嚕肉外脆肉軟粒粒都無骨。▫️小籠包必食!皮薄肉汁爆多,鮮甜肉汁連埋入面嘅肉一齊食,鮮味十足。📌浦東蒲西 •銅鑼灣

▫️蟹肉齊菜豆腐湯
個湯清清地又好足料,婆婆就最鐘意。

冷盆

▫️雞絲粉皮
▫️杭州醬鴨

醬鴨味道濃而入味。

小菜

▫️砂鍋獅子頭
兩球大大舊獅子頭送飯一流。
▫️糖醋金薯咕嚕肉

開胃糖醋汁,金薯甘香可口,咕嚕肉外脆肉軟粒粒都無骨。

▫️小籠包

必食!皮薄肉汁爆多,鮮甜肉汁連埋入面嘅肉一齊食,鮮味十足。

📌浦東蒲西 •銅鑼灣

2024-06-02 0 浏览
銅鑼灣有間環境優雅 充滿老上海氣派既中菜館叫浦東浦西♨️招牌小籠包 $68一籠四隻 即叫即蒸入面超多湯汁 好juicy又鮮味😍包皮柔軟幾有韌性 包實啲涵🐮雞樅菌炒牛肉 $168第一次食雞樅菌 原來系貴州特產 食落爽口 有啲似姬松茸掛滿曬醬汁 幾惹味👏🏼牛肉腍滑 夠火喉 份量又多配埋三色椒 色香味俱全🍖鹹肉津白 $128津白好腍 又入味🍛揚州炒飯 $168炒得幾干身 仲落左啲金華火腿 好香💭食物質素吾錯 炒野有鑊氣 環境又舒服
銅鑼灣有間環境優雅 充滿老上海氣派既中菜館叫浦東浦西

💭
食物質素吾錯 炒野有鑊氣 環境又舒服
雞樅菌炒牛肉
揚州炒飯
👩🏻‍❤️‍👨🏻浦東浦西@pudongpuxi🐾地點:📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓▶️銅鑼灣站F1出口💰人均~$345 (2人)#hkcoupleeatplaysleepfood🦀蟹肉薺菜豆腐羹—$68✅幾樣野加埋好夾,鮮甜🥰(7.8/10)🍡醬炒年糕—$118✅甜醬油炒,好入味,鐘意濃味嘅你啱曬!(7.7/10)🐷黑醋金薯咕嚕肉—$188✨外脆內軟✨金薯都比想像中好好食😱咕嚕肉更加唔洗請了😌(8.8/10)🐔嫩雞煨麵—$68✅性價比高🥰雞湯好鮮甜(8/10)🥟招牌小籠包—$68✨爆汁🥰🥰超正必試!(8.4/10)🍞炸銀絲卷—$38✨又係必點!係條狀炸饅頭🥰外脆內軟(8.6/10)🫖茶芥&泡菜—分別$40 ——個人評評分❤️:8/10性價比💸:7.5/10環境📷:8/10回頭🤓:會總結:係高級中菜館🥰配埋音樂好典雅,菜色經典,同價錢成正比,坐得舒服👍🏻
👩🏻‍❤️‍👨🏻浦東浦西
@pudongpuxi
🐾地點:📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
▶️銅鑼灣站F1出口

💰人均~$345 (2人)
#hkcoupleeatplaysleepfood

🦀蟹肉薺菜豆腐羹—$68
✅幾樣野加埋好夾,鮮甜🥰
(7.8/10)

🍡醬炒年糕—$118
✅甜醬油炒,好入味,鐘意濃味嘅你啱曬!
(7.7/10)

🐷黑醋金薯咕嚕肉—$188
✨外脆內軟
✨金薯都比想像中好好食😱咕嚕肉更加唔洗請了😌
(8.8/10)

🐔嫩雞煨麵—$68
✅性價比高🥰雞湯好鮮甜
(8/10)

🥟招牌小籠包—$68
✨爆汁🥰🥰超正必試!
(8.4/10)

🍞炸銀絲卷—$38
✨又係必點!係條狀炸饅頭🥰外脆內軟
(8.6/10)

🫖茶芥&泡菜—分別$40
——
個人評評分❤️:8/10
性價比💸:7.5/10
環境📷:8/10
回頭🤓:會

與母親大人撐檯腳,約定在銅鑼灣區吃中菜!這間在利園附近的上海菜不但裝修雅緻舒適,而且菜式選擇豐富,很對口味。整晚一邊聽著長輩年代的經典老歌,一邊大飽口福,盡興!蔥油餅 $48/ 2pcsPancake w/ Spring Onion前菜小籠包與蔥油餅二選一,最後捨棄小籠包下也沒有後悔。暖烘烘的蔥油餅外皮鬆脆,內裡蔥粒不算多,但蔥油香味突出,每一件已貼心1開4,也頗有飽足感,作為One-Bite Size的前菜很稱職。鹹肉津白 $128Tientsin Cabbage w/ Salted Pork沒想到這道簡單小菜也很有驚喜!魚湯非常濃郁,幼嫩的津白菜在鮮甜的湯底中更顯美味。鹹肉採用半肥瘦豬肉切片,淡淡的鹹鮮下依然保持豬肉和豬油的香味,而且份量不少,為整體加分不少,錦上添花。 糖醋金薯咕嚕肉 $168Sweet and Sour Pork w/ Sweet Potatoes咕嚕肉有豬頸肉的嫩滑爽彈口感,炸皮超薄無負擔,糖醋的甜酸與乍看像紅蘿蔔的金薯很匹配,加上清甜的菠蘿粒,是讓人吃到停不了口的惹味開胃主菜。上海粗炒麵 $148Traditional Shanghainese Fried
茗茶

蔥油餅

蔥油餅 $48/ 2pcs
Pancake w/ Spring Onion

鹹肉津白 $128
糖醋金薯咕嚕肉

糖醋金薯咕嚕肉 $168

上海粗炒麵 $148
Traditional Shanghainese Fried Noodles
熱辣辣很有鑊氣,醬油色水吸睛,引起食慾。粗麵條有嚼勁,平均吸收濃郁的醬汁,並簡單以肉絲、椰菜和香菇作點綴,清碟吃到最後也不覺油膩,份量2人分享剛剛好。
茗茶
蔥油餅
糖醋金薯咕嚕肉
2024-05-27 11 浏览
餐廳營造了一種舒適、悠閒的氛圍,並以老上海的背景音樂為背景,讓用餐環境更具特色。用餐區域寬敞,無論是與家人共享晚餐還是和朋友聚會,這裡都是一個很好的選擇。手工醬茶鴨煙燻濃香而嫩滑的鴨肉,單吃可以直接品嚐鴨子乾身香口的肉質,搭配包子一起吃,口感豐富之餘,也中和一下味道。鹹肉百葉時菜脆嫩的百葉配上鹹肉,就連白菜都帶鹹香。迎來了豐富的層次感。靈魂豬油炒飯濃郁豬油香和軟糯的飯粒,再配香蔥唐芹,清爽甘香,絕對讓你回味無窮。招牌小籠包外皮薄而有彈性,內裡充滿了鮮美的湯汁和精緻的肉餡,每一口都是美味的享受。酒釀湯圓這個甜品帶有微醺的酒香,桂花香撲鼻,搭配著Q彈的黑芝麻湯圓,絕對是一個令人滿足的結束。

手工醬茶鴨

鹹肉百葉時菜
脆嫩的百葉配上鹹肉,就連白菜都帶鹹香。迎來了豐富的層次感。

靈魂豬油炒飯

酒釀湯圓