2011-04-12 571 浏览
一場日本大地震,令本地的日本料理食肆經歷了一次前所未有,翻天覆地的改變。從前對日本食物有一份莫名大愛的香港人,現在皆聞之而色變。無論是高、中及低檔的日本食肆都進入了寒冬時期,真的擔心再過多一陣子,會有越來越多舖子捱不過來,要壯士斷臂結束營業....現在正是風頭火勢,看來食水及食材(特別是海產)被污染的情況是越加嚴重。要好像以往到這間叫"浜"一類的日本店子去大啖日本菜,恐怕還要等好一段日子....那您會問為什麼又會有這個吃評呢 ? 皆因這頓飯已是差不多在半年前吃的了....某一天晚上在K11閒逛,看到這裡推介的二人前晚餐很抵食 ---- 差不多十道菜加起來也只是每人三百多塊錢就可埋單。單論這點,已可吸引了最近吃東西比較祟尚精打細算的我倆.....坐低後第一件事當然是安頓好朋友仔,接着喝口麥茶及抹抹手,看來是時候開動胃部的引擎....三色前菜分別是海膽豆腐、汁燒魚卷及蟹籽八爪魚粒沙律。海膽味蠻鮮甜的,豆腐雖欠豆香但勝在夠滑;魚卷很花心思的用上白身魚片卷入青瓜條及蟹柳絲。面上掃有一層味淋味甚重的醬汁,甜甜的令人甚開胃。魚件不嚡口;雖然用上小弟最不喜吃之蟹柳,但在店方動了點腦筋改變一下之下,味

....

三色前菜分別是海膽豆腐汁燒魚卷蟹籽八爪魚粒沙律。海膽味蠻鮮甜的,豆腐雖欠豆香但勝在夠滑;魚卷很花心思的用上白身魚片卷入青瓜條及蟹柳絲。面上掃有一層味淋味甚重的醬汁,甜甜的令人甚開胃
。魚件不嚡口;雖然用上小弟最不喜吃之蟹柳,但在店方動了點腦筋改變一下之下,味道又可以接受
;八爪魚粒沙律的醬同樣是帶甜酸的,又是另一醒胃之作。斜刀切的青瓜頗爽口,八爪魚不韌,絕無擦膠feel,甚討好
....
蟹籽沙律則是十分的港式味道。蟹籽份量稍嫌吝嗇了點,沙律醬下得太少,很清淡....
活龍蝦刺身特上刺身拼盤用上同一個精美的淺盤奉客,賣相認真精緻
。龍蝦刺身雖只有聊聊數件,但入口爽甜,醮點少許wasabi豉油吃,鮮味就更能被彰顯
;所謂特上刺身只是幾款例牌的如三文、劍魚、帶子及甜蝦的大路貨色,但食得出都屬於新鮮的靚貨 --- 三文頗見油潤,帶子味爽甜,甜蝦是名符其實的肉帶甜糯。此時想起在可預見之將來皆與之絕緣,心中不無感慨
....
用上不知名的大葉包入用火灸過的三文魚做出來的手卷,是這店另一具創意之作。以大葉代替常用的紫菜,雖少了一份卜卜脆的口感,但菜葉的清新卻消去三文之油膩;夾在三文之上的米飯盡吸魚之油香,吃起來比主角更搶鏡....
鐵板燒大蝦燒得香氣撲鼻,虎蝦肉是一如所料的甜又爽,蝦頭膏味道更是帶點甘,對自己來說,這可是比肉更吸引之物
。加上有濃重的蒜粒及牛油去處理,實在惹味得禁不住失了儀態,將它拿在手中狂噬
....
安格斯牛柳粒放於燒得熱得冒煙的石版上,氣勢十足
。肉燒至medium rare的程度,中心呈現粉紅色,進口夠嫩無渣,肉汁亦不缺,不錯;舖在肉上面的炸蒜片是既脆又香口....
龍蝦起肉做成刺身,剩餘的物質當然要物盡其用。面前的麵豉湯下了龍蝦頭同熬,比平常喝到的多了一份鮮甜味,這固之然是肯定的....
吃至最後階段已是飽得很,隨量吃了兩口烏冬炒飯。前者湯底甚清徹,烏冬也見彈牙,但稍嫌味湯太鹹;後者則炒得有點太旱身,吃得人甚喉....
不過以每人三百大洋左右的價位,可以吃到如此豪華的組合,是絕對值得一吃....

相隔半年,以現在的局勢去評價,相信更抵食的套餐會紛紛出籠
問題是您不知夠不夠膽去吃呢....
2011-03-22 142 浏览
朋友係Facebook傳黎個抵食Shabu Shabu餐,見凍凍地又走咗去試吓。可能驚日本d輻射,個餐冇魚生刺生,但都好豐富。有沙律、雜錦天婦羅、串燒拼盤、大蜆清湯、美國牛既Shabu Shabu、烏冬再加甜品。沙律淋上酸汁,幾開胃,一啖就食開咗個胃。天婦羅有炸蝦有雜菜,d蝦幾新鮮,唔會淋謝謝,仲有我喜愛既矮瓜添!串燒有4串,有鷄翼、鷄軟骨、鷄腎同冬菇,鷄翼燒得唔錯,夠香夠脆。個湯清清地,清干靜個口再食Shabu ShabuShabu Shabu牛肉雖然得四塊,但係個鍋有好多菜同豆腐,再自己淥埋d烏冬,再凍都唔驚,正!眼濶肚窄既我,當然食唔晒,好在有助手包底,咁就冇浪費d野。淥緊野時同伙計吹吓水,傾開日本單野,問佢地點對策,佢話轉左用其他地方來貨,雖然貴D,但求食客安心喎……我都希望日本可以快D無事啦!

可能驚日本d輻射,個餐冇魚生刺生,但都好豐富。

沙律淋上酸汁,幾開胃,一啖就食開咗個胃。

個湯清清地,清干靜個口再食Shabu Shabu

眼濶肚窄既我,當然食唔晒,好在有助手包底,咁就冇浪費d野。

2011-03-22
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • shabu shabu
飲飲食食有時也很客觀,不能盡說好吃不好吃全看個人口味。這日舊地重遊,在這裡點了個柚子醬汁雜錦魚生飯就是上佳例子。飯面鋪滿各種魚生切粒,份量頗足(沒有誇張,同桌朋友乍見時甚至嘩然),魚的鮮味,配柚子醬汁,甚佳,一切一切本來很不錯,本來。可惜是天氣太寒,米飯入口時實在冷得叫人一震。沒辦法,總不成像燒味飯般用上熱得冒煙的白飯吧。定過神來環顧店內,一時許但僅半滿,大概是客觀事實:低氣溫就是(大部分)日本定食的剋星。還好,有熱騰騰蕎麥麵和茶碗蒸,當然還有至愛熱咖啡。不過,下次還是選銀鱈魚或鰻魚定食,該溫暖一些。
飲飲食食有時也很客觀,不能盡說好吃不好吃全看個人口味。
這日舊地重遊,在這裡點了個柚子醬汁雜錦魚生飯就是上佳例子。
飯面鋪滿各種魚生切粒,份量頗足
還好,有熱騰騰蕎麥麵和茶碗蒸,當然還有至愛熱咖啡。
還好,有蕎麥麵和茶碗蒸
不過,下次還是選銀鱈魚或鰻魚定食,該溫暖一些。
2011-02-16
飯面鋪滿各種魚生切粒,份量頗足
還好,有蕎麥麵和茶碗蒸
一年一度的情人節於前晚已開心地度過, 跟男友一齊六年,除了有一年是他親自落廚特別有印象外, 沒有那一頓飯像前晚食得這麼開心丶美味的, 男友眼見聖誕食完西餐, 所以情人節這一餐就特別選擇了日本料理食, 之前已想嘗試這間HAMA, 今次終於如願意償, yeah 門口寬敞, 入面的座位都ok, 唔似一般的西餐廳會於情人節把枱搬得密密麻麻, 為的就想做多幾台客人生意, 一坐低, 就會有包心形朱古力, 非常有心思~ 因情人節關係, 餐廳限定有兩個二人餐, 其中一個是以情人節為主題 - 有龍蝦同牛柳, 而另一個是以北海道雪場蟹腳為主角, 固名思義它是以蟹鍋作賣點, 情人節當晚氣溫突然驟降, 適逢這套餐包括了熱騰騰的鍋物, 所以二話不說點了此餐, 套餐包括以下食物:1) 魚生沙律2) 刺身3) 海膽卷4) 天婦羅拼盆5) 北海道雪場蟹腳鍋連烏冬6) 自家製cheese-cake根據以往在大時大節(聖誕丶情人節等)出外吃飯的經驗, 食材份量通常都是應該很細及味道一般, 有見及此, 我們另外再叫了雞翼丶牛舌同石頭燒牛柳;1) 魚生沙律蔬菜跟幾款不同的魚生配搭了日本醋汁, 口感爽口, 魚生雖然不至於當做
一年一度的情人節於前晚已開心地度過, 跟男友一齊六年,
之前已想嘗試這間HAMA, 今次終於如願意償, yeah

門口寬敞, 入面的座位都ok,
一坐低, 就會有包心形朱古力, 非常有心思~

1) 魚生沙律
2) 刺身
3) 海膽卷
4) 天婦羅拼盆
5) 北海道雪場蟹腳鍋連烏冬
6) 自家製cheese-cake

有見及此, 我們另外再叫了雞翼丶牛舌同石頭燒牛柳;

1) 魚生沙律
蔬菜跟幾款不同的魚生配搭了日本醋汁, 口感爽口, 魚生雖然不至於當做的鮮甜, 但確實是一個很開胃的頭盤;

2) 刺身
雖然只得三款刺身, 但食材非常鮮美, 特別是牡丹蝦, 既大隻, 又多膏; 三文魚就沒有很多筋, 有於口中融化的感覺;
平時絕不吃其他魚刺身的我, 對於這塊估計是油甘魚 (如不是, 請糾正, sorry)都刮目相看, 有嚼勁, 帶出鮮甜魚味, 沒有很腥的味道;

3) 海膽卷
原本套裝包括是海膽手卷, 但男友怕紫菜”林”了不好吃, 於是服務員主動提議幫我們改成海膽卷,
師傅絕不會因為要把它分成六舊而吝嗇放海膽的份量, 每一舊都有適量的海膽, 一口就放在口中,
醋飯跟海膽跟avacado sauce在口中咀嚼, 這樣一吃比食手卷更滋味;

4) 天婦羅拼盆
跟其他菜式相比, 這一道較為遜色, 可能不是用新鮮食材, 蝦肉有點”潺”, 另外, 端上來時不夠熱, 可能放涼了一段時間才拿出來;

5) 北海道雪場蟹腳鍋連烏冬
很大的一個鍋, 鍋面見到有4舊雪場蟹腳丶金菇丶紹菜丶大蔥丶昆布等, 當鍋沸騰了, 香氣隨即樸上,
我忍不住即拿湯匙喝了一下清湯, 味道清甜; 蟹腳當然是重頭戲, 啖啖肉, 肉質很甜, 不會好”鞋”,
單是吃一舊已非常飽, 再配上烏冬, 簡直為寒冷的天氣帶點溫暖, 驅走寒意;

6) 自家製的芝士蛋糕
想不到在日本餐廳也能吃得出這樣滑的cheese-cake, 難道用了北海道牛奶? 哈哈~

7) 雞翼串
鹽燒令到雞翼的皮燒得很脆及香口, 讚!

8) 牛舌串
另一不俗的串燒, 用來佐酒應是一流, 可惜, 當晚實在太豐富, 實在有點眼闊肚窄,
肚子不爭氣, 不能容納sake和牛柳石頭燒, 唯有下次再來品嚐;

總括來說, HAMA的師傅看得出很用心, 每一道菜都排得美美的, 賣相不錯, 可能因為這樣子, 上菜速度有點慢, 每道菜都隔一段時間才有, 幸好, 跟男友沒有下場, 要不然, 吃得有點趕; 服務員也會自動自覺地不段為你加茶及換碟; 值得一讚的是於情人節這個大節也能做出跟平時一樣的份量, 無疑是一個老實商人, 價格亦沒有比平時貴很多, 結帳時還有5% discount, thumbs up !!

當晚的情人節雖然很寒冷又下雨, 但有個伴一同吃飯, 吃一頓如此豐富美味的晚餐, 整個人頓時變得溫暖, 非常窩心及幸福, 希望每年都能跟你一同慶祝吧 !!! 願天下的所有人都能找到另一半, 甜甜蜜蜜的

魚生沙律
雞翼串
牛舌串
  • 牛舌
2010-12-22 37 浏览
星期五, 嚴寒嚟到, 緊係打邊爐啦!三條友仔, 無訂枱, 由佐敦頭行到尖咀尾, 全部FULL晒, 真谷氣, 行到肚仔超餓, 神推鬼拱咁行到K11, 見到有蟹鍋食又有位, 就衝咗入咗去醫飽個肚。高佬唔食生野, 先黎熟既壽司做頭盤: 熟蝦, 蟹籽沙律軍艦同玉子壽司, 未落枱已經食晒, 實在太餓, 玉子壽司尤其出色, 蛋夠滑, 有蛋味同夠甜, 合我口味。自己再要牡丹蝦壽司,正。跟住係串燒: 鷄翼, 鷄軟骨, 鷄皮同牛舌, 水準OK, 夠香口, 高佬緊係要追加鷄翼啦!仲有個炸豆腐, 送吓凍SAKE唔錯。等緊個蟹鍋, 伙計話試吓個新出品「豚角煮」, 賣相的的色色, 似東坡肉, 食落甜甜, 豚肉好淋, 好入味, 送飯一流, 每人一舊, 清枱。蟹鍋黎啦, 應該係雪場蟹腳鍋至真。比想像中好, 都頂到打邊爐癮, 蟹腳都幾多肉食, 個湯清得黎好有蟹味,D竽絲索咗D湯,好好味。原本一開始諗住叫多個Shabu Shabu, 好彩冇叫, 高佬未食晒D野已經叫飽, 真係眼濶肚窄。埋單前,有驚喜,個日籍大廚走左出黎同我地打個招呼,KONBANWA!!!
星期五, 嚴寒嚟到, 緊係打邊爐啦!

豚角煮......入味!正!
2010-12-17
豚角煮......入味!正!
  • 蟹鍋、串燒、豚角煮
(非会员)
2010-12-19 13 浏览
好耐冇陪大人逛街,而且又幾年冇陪大人過生日,日日掛住上班............!係尖沙咀逛左幾個新商場,,,,終於選定係K11開餐!最初想食鉄板燒...不過又發現2樓嗰間啲套餐幾吸引!而且装修又唔錯!不過............ 這里有兩個套餐....最後選定個蚧窩餐....!過惡夢才開始當時餐廳客人唔係太多...........而且上菜速度也慢...刺身滿意..之後天婦羅也有水準(還以為自己身在稻菊那些天婦羅比較出名的餐廳)可以話超水準!之後到主角上場............又係一個超水準之作(因為覺得呢間餐廳應該未必有在大酒店那些名店那些水準)湯底好好味不過在這段過程還以為自己在家中食火窩!因為還顧四週客人又唔咁多!點解啲服務員好似好忙咁(因為見到佢哋好似好忙咁交頭接耳.....口中又念念有詞)想叫人為大人加點茶又冇人理會....終於到有人發現我在呼喚才慢慢過來為我們添茶...不過換來一個黑口黑面黑衣侍應過來添了兩杯茶(可惜是泠的)本来是想找這里的經理或老板投訴(過最後怕影响到大人的心情所以才....)火窩食完了.它們又好象好忙一樣沒有發現本人的

好耐冇陪大人逛街,而且又幾年冇陪大人過生日

終於到有人發現我在呼喚才慢慢過來為我們添茶...不過換來一個黑口黑面黑衣侍應過來添了兩杯茶(可惜是泠的)本来是想找這里的經理或老板投訴(過最後怕影响到大人的心情所以才....)火窩食完了.它們又好象好忙一樣沒有發現本人的存在?(只是都係忙著交頭接耳)....終於到了最後才有人大大力把兩件芝士餅放在枱上............!
唉!以一間裝修唔錯而且食品又超水準的餐廳點解唔似那些人氣店排長龍呢?因為我們唔驶等就有枱!原來它只是一間金玉其外的店子!其實這里的主理人有發現這點嗎?
2010-12-12
生日
2010-11-22 8 浏览
也算一種市場定律:與從事証證劵業的朋友午餐,不能早於十二時三十分。股票市場未休息,人就要繼續忙碌,這就是定律。因此,本身午飯時間十二時正開始,這天也得遷就朋友延後。日式食肆中午都主攻定食、便當形式套餐,款式不外魚生飯、豬肉生薑燒、鰻魚、鱈魚之類之類,規格標準簡單,無需複雜烹調,所以也較少叫人大失所望。不過,優點也是缺點:除非食材特別出眾,否則也鮮有令人喜出望外。有如公用股。今次點了吞拿魚腩蓉飯,水準也在意料之中,正所謂「消息已被消化」,還要是在進入腸胃被消化前呢。不過,餐後竟有咖啡,異於在下平日光顧的其他日式食店,算是一種驚喜,就當作是特別派息好了。

因此,本身午飯時間十二時正開始,這天也得遷就朋友延後。
規格標準簡單,無需複雜烹調,所以也較少叫人大失所望。
有如公用股。
合符正常規格 - 吞拿魚腩蓉飯

2010-11-10
合符正常規格 - 吞拿魚腩蓉飯
2010-11-12 7 浏览
之前嚟過食晚飯,知道佰地出咗happy hour, 啱啱好唔係好肚餓, 試咗個$68飲之放題, 咁嘅價錢絕對有信心返本啦. 啱晒同兩個friend吹吓水, 再叫咗串燒牛利, 炸豆腐球, 重有燒鷄腎。牛利燒得好好味,要追加, 豆腐球幾吸引, 入面有D東菇, 幾香幾好味, 鷄腎夠爽, 個汁夠味, 不過唔夠食, 要追加咗兩客。叫多個炸秋刀魚, 幾特別, 以為原條上, 原來捲住紫蘇葉炸, 送酒不俗。跟住再試咗個雪場蟹鍋, 個湯幾清甜, D蟹腳都OK, 唔錯。最後用炒飯作結尾, 啱啱好。同兩個friend傾完心事,己經吾記得飲咗幾多, 咁抵,一定會再黎。

最後用炒飯作結尾, 啱啱好。

2010-11-11
2010-10-27 5 浏览
同大王路過,見好耐冇食,又試吓有冇新野。見到賣緊個蟹鍋,有雪場蟹腳,雜菜同類似芋絲既野,幾豐富咁。雖然賣得唔貴,二百頭,份量都OK,個湯底仲幾好味。6吓6吓,同大王吹吓水,又舒舒服服咁過咗一晚,
同大王路過,見好耐冇食,又試吓有冇新野。

見到賣緊個蟹鍋,有雪場蟹腳,雜菜同類似芋絲既野,幾豐富咁。

雖然賣得唔貴,二百頭,份量都OK,個湯底仲幾好味。

6吓6吓,同大王吹吓水,又舒舒服服咁過咗一晚,
2010-10-25
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 雪場蟹鍋
Wei Wei, it's me again!Today I went Hama Japanese cuisine for dinner with my friend at about 6:30. We ordered 6 dishes. 1. Grape soda.   $2x2. Apple green tea. $3x3. Clam with sake. $804. Prawn tempura. $1x05. Salmon sashimi $706. Deep fried pork chop set dinner. $3x0Salmon sashimi was fresh enough and the drinks were taste good. Prawn tempura was so so. The problem was the clam, it wasn't with sake, but SAND. The most terrible thing came with deep fried pork chop, it was deep deep over fried, d
Wei Wei, it's me again!
1. Grape soda.   $2x
2. Apple green tea. $3x
3. Clam with sake. $80
4. Prawn tempura. $1x0
5. Salmon sashimi $70
Prawn tempura was so so. The problem was the clam, it wasn't with sake, but SAND. The most terrible thing came with deep fried pork chop, it was deep deep over fried, dark brown in color, and the texture was hard!!
But I was impressed by the decor with some stone-liked cushion, that i wanted to cuddle it. It was a comfortable environment for me.
2010-10-19
  • Salmon sashimi
2010-10-19 5 浏览
想試下K11內的新食店,係openrice 度睇到呢度,咁就黎試下lunch啦.呢度係二樓一個鬼鼠位,吳問人都見吳到呢度.門面好有日式的佈置,又有小橋留水,幾吳錯,幾有feel好得意.我地比安排了一張貼住bar 的二人檯,其實裡面都幾大,但係d位就排得有點奇怪.不過都無損我地的雅興. LK點了三文魚/三文魚子飯定食.我就點了手握壽司定食呢度出餐的安排吳係日式,點解咁講,就係因為它的定食內的沙律,蒸蛋等係分開上的,吳係用個tray成份咁上.好奇怪,吳Japanese囉.個三文魚/三文魚子飯有幾片三文魚腩,同幾多三文魚子,d魚子仲好圓好新鮮好大粒添.呢個定食收$98算抵!手握壽司定食,有十件壽司.呢個定食收$130吳算抵,因得十件壽司,卷物都無件,那十件壽司裡比較貴的都有海膽(吳係太新鮮),甜蝦,同三文魚子,其他的都係一般的白身魚,三文魚同吞拿魚(吳係太新鮮). 三件白身魚就比較新鮮.呢度值得一讚的是個壽司飯,好彈牙同美味.個壽司都係可以及格的不過$130就收多了.沙律,蒸蛋都吳錯.餐後甜點係豆腐/芝麻/紅豆雪糕.

手握壽司

三文魚/三文魚子飯

沙律,蒸蛋都吳錯.餐後甜點係豆腐/芝麻/紅豆雪糕.

三文魚/三文魚子飯
手握壽司
2010-09-30 4 浏览
是日, 舊同學為我慶生....所以我比左個list 佢揀....最終揀左呢度見此店出名龍蝦+石燒牛set, 同學在book台時已預訂, 因怕無得食個set有以下食物...食評如下: -蟹籽青瓜沙律: arm arm 食覺得ok. 但食食下, d 胜味非常難頂...我地食左d 就無再食?!前菜三味- 滑豆腐配海膽...d 海膽係"板裝個隻", ok la, 不會有吾新鮮既味. 不過不失- 三文魚卷配木魚碎....味道幾好, d魚煎得夠滑. 味道亦好match- 青瓜拌八爪魚....因d 青爪好胜, 而我又怕八爪魚既"高膽固醇", 所以無食...no comments龍蝦剌身拚盆. 有"魚立"魚, 劍魚腩, 三文魚, 帶子, 甜蝦及龍蝦....各種都好fresh....尤以龍蝦. 不過有少少筋, 扣左d分!!生菜包三文魚卷, d調味好特別, 吾知點形容. 不過好食干燒大蝦, 個蝦好彈牙, 好juicy...好香口...比多隻各人就good 龍蝦頭在剌身盆上以為一去無點頭, 點知係link去煮麵鼓湯....雖然呢個蝦頭已經吾知係吾係我地食那個....不過超多肉, 因無"蟹剪", 所以好無儀態

個set有以下食物...食評如下: -
前菜三味

生菜包三文魚卷, d調味好特別, 吾知點形容. 不過好食

龍蝦頭在剌身盆上以為一去無點頭, 點知係link去煮麵鼓湯....雖然呢個蝦頭已經吾知係吾係我地食那個....不過超多肉, 因無"蟹剪", 所以好無儀態敢食....好味. 但個湯咸左d

石燒牛肉, 呢個必食.....為怕牛在"熱石"上overcook, 有2大塊洋蔥做base, 客人可按個人喜好, 自己cook佢地既牛肉....我就超鍾意....而且, d牛好滑, 好"林", 無渣....直得推介

set 有炒牛肉粒飯及烏冬揀, 我地揀左各1....個炒飯ok. 不過吾夠wok 氣. 而個烏冬, 我就覺得麻麻.....但同學鍾意食d.
最後甜品係雪糕, 有幾個味揀, 我地兩個都揀左黑芝麻雪糕. 吾錯, 滑得黎吾太甜. 又有濃濃既芝麻香. 我鍾意

講到service, 敢大間"門高狗大"既餐廳.....人手非常不足, 每次要搵人時, 一定要等一輪. 再吾係d waitress/waiter 就好似當你透明....吾係佢manage既台, 佢吾會理?! 有無攪錯!!

環境方面, d 台其實好spacious, 不過吾知點解...好嘈...想好好傾下偈都要大聲d.....要怕拖sweet sweet既人就要想清楚la

另, 同學覺得個set 份量太少, 佢吾夠飽(佢係一個瘦女!!), 但我就飽到胃酸都湧埋出黎....所以份量夠吾夠兩人食....見人見智lor!!
2010-09-17
生日
  • 龍蝦剌身拚盆
  • 干燒大蝦
2010-09-14 3 浏览
Lunch 見到有$68任飲promotion, 有coupon仲送一款特價小食,即刻約阿高佬同Roy Roy試吓。頭round本住唔執輸既精神,叫咗3, 4 種sake,問侍應有乜分別,佢都幾有耐性解釋,再加幾款特價小食,我唔客氣喇。串燒豬肉夠肥,送酒一流。再嚟燒鷄軟骨,脆口又香,食完再追加。跟住既係高佬至愛燒鷄翼,一客四隻,佢一人食咗三隻,要再加多兩個order。食吓食吓,葉小姐嚟賣,要round Asahi 啤啤佢,唔飲酒既佢叫咗青萍果綠茶同巨峰提子梳打,都OK好味。另外再叫串炸豆腐球,賣相吸引,食落都幾好味。煎餃子睇落普通,但點落個汁又幾醒胃……..人黎,要多兩壺澤之鶴sake!!!!飲到差唔多,伙計推介燒飯團,有三文魚、名太子同梅子,我哋每樣黎兩個,個飯團外面金黃香脆,裏頭又夠味,正!!!!!!飲飽食醉,開開心心又一day,下次再叫多D人黎個All You can Drink先!!!

串燒豬肉夠肥,送酒一流。
再嚟燒鷄軟骨,脆口又香,食完再追加。

另外再叫串炸豆腐球,賣相吸引,食落都幾好味。

2010-09-07
  • 串炸豆腐球
  • 燒鷄翼
之前聽同事介紹過一個龍蝦刺生+牛肉石燒的二人套餐($650)很正,所以今晚和朋友去一試!為了避免去到撲空,已經訂了位,還留了那個龍蝦刺生+牛肉石燒的二人套餐,因為同事說,上次她和朋友們一行數人想order兩個share食,但sold out & 只剩一個。可能訂8:30pm的關係,所以人不是太多,頗多空位。那裡的格局頗有日本氣息,而且座位與座位不是太迫,坐得頗舒服,不錯。主打當然是龍蝦刺生/ 魚生拼盤 & 牛肉石燒,兩個也很不錯。龍蝦刺生/ 魚生拼盤新鮮美味。而牛肉石燒,排場當然非常好,而味道也沒有令人失望。good!這個set,除了主打外,還有其他dishes。我和友人最喜歡那個燒大蝦,好好味!而其他就不過不失。(最後的烏冬&炒飯,實在太飽了,所以吃了一點烏冬&炒飯就放棄了.....)因為主打的我們都覺得是物有所值,所以這個2人餐也是值得推介的。
可能訂8:30pm的關係,所以人不是太多,頗多空位。

環境ok
龍蝦刺生+牛肉石燒
2010-08-07
龍蝦刺生+牛肉石燒
  • 龍蝦刺生
  • 牛肉石燒
2010-08-09 9 浏览
我一心是想找食日本刺身的餐廳, 特別是連殼的海膽及龍蝦刺身(因通常都是食中式的上海or芝士焗龍蝦)6:45到,不用等位, 入去之前問店員有連殼上的海膽嗎, 店員說賣哂了, 但有一個龍蝦刺身2人套餐, 價錢不算是平, 但比較在lee間晚上散叫菜色的話, 個set叫幾抵的。1. 三色前菜 : 其中一個是有海膽的, 不是非常好味, 但ok2. 蟹子沙律 : 正常3. 活龍蝦刺身: 食佢d用時, 佢個頭在不停動, 驚。d用不是好甜, 但幾ok ar新鮮ma~4. 特上刺身拚盤: 不是很多, 有5樣,各2片。味道ok5. 火炙三文魚包菜卷:菜同燒三文魚幾match r 6. 鐵板大蝦: 手掌大, 甜 r7. 牛肉石燒: 連石頭上, 店員酒下去,著哂火, 出smoke, 自己返下d肉唔係好熟, 一般。8. 龍蝦頭湯: 之前個龍蝦刺身頭, 味道很咸r, 但都好有龍蝦味ga9. 飯or烏冬:因很飽, 食唔係好到。10. ice-cream, 正常好飽, 好多樣, 滿足了。
2. 蟹子沙律 : 正常
4. 特上刺身拚盤: 不是很多, 有5樣,各2片。味道ok
5. 火炙三文魚包菜卷:菜同燒三文魚幾match r
6. 鐵板大蝦: 手掌大, 甜 r
9. 飯or烏冬:因很飽, 食唔係好到。
10. ice-cream, 正常
好飽, 好多樣, 滿足了。
2010-08-05
  • 活龍蝦刺身