2021-08-29 39 浏览
呢間餐廳提供經典冰室系列美食、港式炒粉麵飯、中式小菜、皇牌咖哩同極品雞等🤩試業期間更全單9️⃣折💗乾炒雞扒公仔麵 ($50)炸雞扒肉質爽滑嫩口🐥切件後加入公仔麵,炒得乾身惹味,麵質依然煙韌彈牙,醬汁香濃入味🍜💗蜜糖雞髀 + 薯條 ($44)雞髀厚肉大隻,炸至皮脆肉嫩,充滿肉汁,淋上香甜嘅蜜糖🍗;配以香脆金黃嘅炸薯條🍟💗洛奇石鍋脆米炒飯 ($88)炒飯加入雞肉🐓﹑ 蝦仁🦐、冬菇粒🍄、翠肉瓜粒🥒、紅蘿蔔🥕、蔥花同雞蛋碎🍳,食落乾爽焦香,鑊氣十足,飯粒分明之餘配料豐富,而且特別加入脆米增加口感
💗乾炒雞扒公仔麵 ($50)
乾炒雞扒公仔麵

💗蜜糖雞髀 + 薯條 ($44)
蜜糖雞髀 + 薯條

💗洛奇石鍋脆米炒飯 ($88)
洛奇石鍋脆米炒飯
2021-08-25
乾炒雞扒公仔麵
洛奇石鍋脆米炒飯
2021-08-28 33 浏览
放假同太太行下銅鑼灣,行到咁上下想早啲食個晚飯,咁就去銅鑼灣食街「登龍街」度搵下有咩食啦,多左好多食肆呀!花多眼亂,經過「洛奇冰室」太太比個大隻佬💪Logo吸引左, 就入左去食啦😝鐵板西冷牛扒(蒜蓉汁)$118+$8菠蘿冰一上枱吱吱渣渣聲 香味就湧出來😋啲牛扒好嫩滑,又唔會太韌👍鐵板黑椒牛肉炒烏冬$70+$8 雜果賓治因為都係鐵板一上到枱都係好香嘅鑊氣味😂啲烏冬係煙韌烏冬,正😋咖哩牛肋條飯$76咖哩撈飯真係一流,牛肋條有咬口之餘又唔會太老🤤芝士流心西多士$28芝士控嘅小編當然食到心花怒放啦🤪切開一半啲芝士就流心流出嚟😋(糖漿方面小編建議先試味,覺得ok嘅先好落多啲🤣)

鐵板西冷牛扒(蒜蓉汁)$118+$8菠蘿冰

一上枱吱吱渣渣聲 香味就湧出來😋啲牛扒好嫩滑,又唔會太韌👍

鐵板黑椒牛肉炒烏冬$70+$8 雜果賓治

咖哩牛肋條飯$76
咖哩撈飯真係一流,牛肋條有咬口之餘又唔會太老🤤

芝士流心西多士$28
2021-08-26 35 浏览
登龍街一向係銅鑼灣覓食好去處,全條街唔同菜式嘅食肆林立。最近,原本係龍門冰室嘅位置轉左新餐廳。我哋叫咗2 款廚師推介。🍗霸王雞套餐$68賣相還好,加咗大量炸蒜同香蔥。份量亦唔少,接近半隻雞,雞肉唔算好嚡口,部分亦帶嫩滑。鐵板乾炒牛河$62 用咗鐵板保溫,令到上枱時雖然無鐵板嘅燒烤咋咋聲,但係仍然溫暖。河粉勝在唔算好油膩,不過再多啲鍋氣就惹味。🧀芝士流心西多士$28無咗傳統嘅香濃花生醬味,但係切開嘅芝士有少少流心感覺,仲可以任添糖漿。 🧋椰汁紅豆冰(跟餐+$8)椰汁味突出,亦唔算太甜。🍹雜果賓治(跟餐+$8)清爽之選 汽水+唔少罐頭雜果,菠蘿、車釐子同椰果,幾豐富。

我哋叫咗2 款廚師推介。
🍗霸王雞套餐$68

鐵板乾炒牛河$62

🧀芝士流心西多士$28

🧋椰汁紅豆冰(跟餐+$8)
椰汁味突出,亦唔算太甜。

🍹雜果賓治(跟餐+$8)
清爽之選 汽水+唔少罐頭雜果,菠蘿、車釐子同椰果,幾豐富。
登龍街不嬲都係銅鑼灣主要覓食地點之一😚,幾乎有齊所以國家嘅菜式。原本係霸嗎拉麵嘅鋪位最近開咗一間港式冰室🥳從設計同門面嚟睇都覺得係一間主打綽頭嘅港式茶記菜式,除咗有基本常餐之外,仲有鐵板餐同埋唔同中式炸物,晚市仲會有唔同小炒套餐,選擇勁多🤤!.① 石窩雞煲🐓小菜套餐 ($91)// 原來冰室嘅雞煲味道一啲都唔輸出面主打雞煲嘅店!😍聞到香氣已經好多口水分泌👅首先用石窩上已經好貼心 由上格到食完最後一件雞都保持到個熱度🔥調味上好香口惹味😋辣度刺激到舌尖上嘅味蕾好正🤪每件肉質都好嫩✨有驚喜同埋值得𝙚𝙣𝙘𝙤𝙧𝙚🤘🏻如果單點就$88,不過+3就可以跟配埋白飯、湯同埋餐飲,以晚市嚟講絕對超值🌟,幾鐘意不論係紅湯定係中湯都唔重味精味,而且湯料份量慷慨,係一個比起一般冰室更加用心嘅前菜(●’ω`●)//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘② 椒鹽鮮魷 ($98)// 如果去到大排檔一定會叫依道小炒,估唔到冰室都有仲要炸得幾好食!外層炸到卜卜脆好香口,椒鹽香重而且每片魷魚都幾大片,份量一啲都唔吝嗇,仲要都做到大排檔嘅水準,幾有驚喜!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 鐵板雜扒($106)// 雜扒餐算中規中矩👅可以跟配飯,

① 石窩雞煲🐓小菜套餐 ($91)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
石窩雞煲

② 椒鹽鮮魷 ($98)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
椒鹽鮮魷

③ 鐵板雜扒($106)
// 雜扒餐算中規中矩👅可以跟配飯,薯菜或者意粉。雜扒有雞扒,豬扒,脆皮芝士腸同埋兩隻雞翼🍴啱曬食肉獸🤪!雞扒有加咗蜜糖喺煎過嘅雞皮表面上 所以除咗有香嫩口感仲帶有一絲甜味😽而且芝士腸中間嘅芝士都頗濃🧀整體味道不俗。//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
鐵板雜扒

④ 紅豆冰❤️ (+$8)
// 紅豆冰如果跟餐加$8就飲到喇~紅豆份量多而且粒粒飽滿🤏🏼,椰香仍好濃郁唔會好稀,不過對於小編嚟講就偏甜🤣 //
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
紅豆冰

石窩雞煲
紅豆冰
鐵板雜扒
洛奇冰室 (銅鑼灣) 銅鑼灣登龍街真的很多美食,最近很像開了不少新餐廳,見到這間用大隻佬做logo的餐廳門口不少人等位很受歡迎,lunchtime 同同事去食先🥰💪🏻鐵板乾炒牛河 $70牛河炒得很有鑊氣,店員把鐵板端在枱上是,鐵板仍然是「吱吱」聲,河粉粗幼適中,味道恰好不會過鹹,牛肉片的份量也不少,而且加了韭菜,增加香味,河粉不會黏著,條理分明,而且熱辣辣,推薦😆☺️💪🏻瑤柱蛋白炒飯$84分量十足,而且是新鮮即炒,飯粒分明,很香蛋白味,瑤柱絲的份量也不少,真材實料,蔬菜加入了翠玉瓜設成粒狀😋😋飲品跟餐加$8,鹹檸檬很大,汽水和碎冰是分開的可以自行添上~💪🏻羅宋湯$18羅宋湯很足料並沒有打生粉獻,真材實料,入邊有大量蔬菜,例如紅蘿蔔、蕃茄,而且還有牛肉,酸酸地辣味很開胃😆地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖
洛奇冰室 (銅鑼灣)

💪🏻鐵板乾炒牛河 $70

💪🏻瑤柱蛋白炒飯$84

💪🏻羅宋湯$18

地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖
2021-08-25
  • 鐵板乾炒牛河
2021-08-25 28 浏览
呢日同屋企人黎左銅鑼灣呢間新開既冰室到食dinner,呢間餐廳裝修既靚,整齊光猛,有別於一般茶記,好舒服。打開餐牌,見到晚市有好多好吸引既小炒。我地點左幾款小炒食。 我地點左呢到既招牌菜-洛奇小炒王。入面有好多料,有韮王、炸白飯魚、蝦米、炸腰果、菜脯等,非常豐富,超級惹味。另外一道必點既就係黃金魷魚,新鮮既魷魚炸到好香脆,沾上惹味香濃既鹹蛋黃醬,勁邪惡!我地仲點左金銀蛋肉碎浸時菜,夠哂健康。點夠兩個小菜仲可以加一蚊霸王雞,好抵食。
打開餐牌,見到晚市有好多好吸引既小炒。我地點左幾款小炒食。

我地仲點左金銀蛋肉碎浸時菜,夠哂健康。
點夠兩個小菜仲可以加一蚊霸王雞,好抵食。
係銅鑼灣晏就諗食咩既時候,就見到呢間新開既冰室,環境乾淨企理,同餐牌有各式各樣既菜式,於是就入去試一試🤩🐽 鐵板xo醬海鮮炒烏冬 $88用鐵板上既炒烏冬都係第一次見🤣,夠哂鑊氣熱辣辣,海鮮有蝦、帶子同魷魚,全部都好爽口冇雪味,烏冬硬度岩岩好,非常彈牙,而且份量都唔細,用XO醬炒好惹味,辣辣地又唔會過鹹😋🐽 覇王雞飯$68上面有啲炸蒜粒同蔥絲,連埋啲雞食好香🤣加埋個豉油汁真係送飯一流,雞唔算特別滑,但都唔韌,另外個飯係菜飯,感覺更加健康🍚🐽芝士流心西多士 $28個size好大個,裏面係流心芝士,超邪惡,比起普通既西多士,更有層次,鹹鹹地既芝士加埋糖漿甜甜既味道😋另外,外面都炸得好脆🤤🐽雜果賓治 +$8(特飲)好耐冇飲呢啲舊式既飲品🤣雖然只係梳打水加啲利賓納再加罐頭雜果,但都覺得好滿足,係童年既回憶😍

🐽 鐵板xo醬海鮮炒烏冬 $88

🐽 覇王雞飯$68

🐽芝士流心西多士 $28

🐽雜果賓治 +$8(特飲)

2021-08-20
洛奇冰室 Rocky Cafe 📍銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖.呢間位於銅鑼灣登龍街嘅新派fusion冰室——洛奇冰室,菜式夠新穎,target年輕人口味~ 冰室提供早餐;全日供應常餐、歐陸飯餐、港式炒粉麵飯、泡飯、焗飯、芝士撈麵、皇牌咖哩、極品雞飯;而晚市提供小菜、鐵板套餐、蒸客飯、中式炸物等,菜式種類多,一日三餐都可以喺到食🤣.🥢 鐵板XO醬海鮮炒烏冬 $88: 用鐵板岀可以保留住烏冬同海鮮嘅溫度同鑊氣🔥 海鮮鮮甜,有蝦仁、帶子、魷魚、蜆肉,加上XO醬夠哂惹味,辣度適中🌶 份量十足‼️.🥩 鐵板西冷牛扒 $118: 配薯菜/飯/意粉;奉送湯和甜品: 拎岀嚟滋滋聲😜 西冷牛扒肉質軟腍適中,口感嫩滑,牛肉味頗濃,冇乜筋位,火喉到位,唔會煎得過熟,黑椒汁香辣,濃稠度適中,配埋即炸薯條,非常滿足🥰.🧀 芝士流心西多 $28: 西多夠哂厚,炸到金黃色,熱辣辣夠香脆,中間塗上花生醬亦夾有芝士,有拉絲效果,非常邪惡😈.🥛 椰汁紅豆冰 (跟餐特飲+$8): 椰汁味重,多紅豆,又唔會太甜👍🏻
洛奇冰室 Rocky Cafe
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖

🥢 鐵板XO醬海鮮炒烏冬 $88
鐵板XO醬海鮮炒烏冬

🥩 鐵板西冷牛扒 $118
: 配薯菜/飯/意粉;奉送湯和甜品

🧀 芝士流心西多 $28
芝士流心西多

🥛 椰汁紅豆冰 (跟餐特飲+$8)
: 椰汁味重,多紅豆,又唔會太甜👍🏻
椰汁紅豆冰
鐵板XO醬海鮮炒烏冬
椰汁紅豆冰
2021-08-24 72 浏览
今日行過銅鑼灣登龍街,見到新開張就即管一試首先環境整潔坐得夠舒服先加分食物質素👌🏽,肚餓唔洗等即刻首選今次第一次試食推介鉢酒牛仔骨,肉質夠淋其實款式都多選擇同份量正常,仲可以有回頭機會晚市時間就算一人前一餸跟飯又跟湯都可以食得好滿足
今日行過銅鑼灣登龍街,見到新開張就即管一試
首先環境整潔坐得夠舒服先加分
食物質素👌🏽,肚餓唔洗等即刻首選

今次第一次試食推介鉢酒牛仔骨,肉質夠淋
其實款式都多選擇同份量正常,仲可以有回頭機會
晚市時間就算一人前一餸跟飯又跟湯都可以食得好滿足
鉢酒牛仔骨
小炒皇
避風塘粟米
2021-08-23
鉢酒牛仔骨
2021-08-23 55 浏览
💡[銅鑼灣創意新店]登龍🐲街是銅鑼灣食肆林立的木人行🪵,競爭激烈🔥!今日路過見到有間新店試業,有個大隻佬💪🏼Logo😜!最愛試新野嘅小編🤩,想也不想便直衝入去😂!餐廳屬現代感茶記格局🪑,樓底夠高不侷促,而且好多透明波波燈,光猛四正🌿。打開餐牌📔,好多選擇😂!最後選了……👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼👊🏼洛奇石窩脆米炒飯 HKD$88———————————————————-等咗10分鐘左右,有驚喜😍!炒飯用一個好厚嘅石窩盛著,上枱時仲「支支」聲🐥!飯面有好多炸乾瑤柱絲🤩!炒飯入面有蝦🦐又有帶子!放入口中,食到脆卜卜脆米,但就真係搵佢唔到😂!個飯好食,食到最尾仲熱辣辣👍🏻!吉列鴛鴦扒(豬扒魚柳)意粉配黑椒汁———————————————————————豬扒魚柳大大塊,味道正常🙂,配合大大碟「肥仔」意粉,加埋惹味嘅茶記黑椒汁😋,就越食越想食😂,一陣就食晒成大碟!熱招牌奶茶 餐加 HKD$3———————————————好好飲😍!小編慣咗唔加糖,上枱時已好香茶味😙,係正宗靚嘅港式奶茶啊☕️!💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼📌:洛奇冰室
💡
[銅鑼灣創意新店]

打開餐牌📔,好多選擇😂!最後選了……

洛奇石窩脆米炒飯 HKD$88

———————————————

💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼

📌:洛奇冰室
📍:銅鑼灣登龍街28號永光中心地舖
估唔到𝒄𝒂𝒇𝒆都有得炒餸食 不過晚市先有😍上菜速度都算快 整體上都唔錯幾好食嘅 算係賣相都幾靚仔嘅中菜😚餐廳位置都幾容易搵😝.📌椒鹽鮮魷 $98每次有都必嗌😎炸皮唔會好厚 炸得好脆口又有空氣感 個炸衣唔似係用麵粉🤫魷魚肉質都𝒐𝒌 唔算話特別有鮮味 不過都算中規中矩🦑平時d椒鹽可能都會比較鹹 不過呢個啱啱好 真係會一舊接一舊咁食🤣.📌𝑿𝑶醬西蘭花炒帶子 $128用咗𝑿𝑶醬去炒 有啲肉碎細細粒喺上面 帶少少微辣 幾香口😋擺盤都幾靚😆西蘭花爽口🥦帶子𝒔𝒊𝒛𝒆中等 同平時喺酒樓食到嗰啲差唔多🤔.📌鐵板黑椒牛仔骨 $96佢係鐵板上 嚟到嗰陣好有西餐廳食牛扒嘅感覺 要用張餐巾擋住佢🤭上碟嗰陣仲霧緊煙🔥洋蔥幾爽 黑椒味都重🧅牛仔骨肉質都幾淋同嫩滑🤤牛味唔算話特別濃 但都幾好食😈.📌壹蚊霸王雞 $1個底有汁 面頭都有好多炸蒜🧄但個雞唔入味 味道有啲淡 冇咩雞味🐔個雞都算滑既😛晚市叫兩碟小菜以上就可以用一蚊食一客 雖然佢係例牌唔係成隻嘅 不過一蚊真係好抵食🤑.📌例湯上面全部都係套餐嚟 會配絲苗白飯,羅宋湯/中湯 仲送熱飲☕️中湯:椰子,雞,瘦肉,南北杏,紅蘿蔔🥕佢唔唔係出面鹹到好似飲鹽既例湯咁 啲料都多嘅
📌椒鹽鮮魷 $98

📌𝑿𝑶醬西蘭花炒帶子 $128
𝑿𝑶醬西蘭花炒帶子

📌鐵板黑椒牛仔骨 $96
鐵板黑椒牛仔骨

📌壹蚊霸王雞 $1
壹蚊霸王雞

📌例湯
上面全部都係套餐嚟 會配絲苗白飯,羅宋湯/中湯 仲送熱飲☕️中湯:椰子,雞,瘦肉,南北杏,紅蘿蔔🥕佢唔唔係出面鹹到好似飲鹽既例湯咁 啲料都多嘅 雞肉都好大舊😛羅宋湯啲料超多 有紅蘿蔔,椰菜,牛肉,西芹,薯仔 係好飲嘅羅宋湯🥳酸酸甜甜 辣辣地 幾開胃🥰
中湯
羅宋湯