2019-02-14 773 浏览
今日2月14日諗住同老公兩人食晚飯. 晚上7點幾到,那時都沒人等、我排第一、排隊中那個女經理問我會不會搭檯、我說不想、所以佢就比左一張四人卡位比我後面剛剛來的兩人、說開張搭檯比那兩個人、後來我看見有兩張卡位有人埋單、跟住有一個人排係我後面、過了一陣我同那個女經理說我可以坐入面卡位嗎? 她好快便跟我講未有位住. 我話前面那張卡位吾係清潔完嗎? 她又說要搭檯、你搭不搭? 我話你比我坐先啦、你先前都開在張搭檯、有人你都可以比佢坐果張先、點知佢話你肯搭檯咁你跟後面果個人一齊坐好嗎?我吾明點解果個單丁人吾安排坐係先前比左兩個肯搭檯果張檯先? 點解係要安排同我一張檯? 擺明玩野? 一點應有既尊業態度都沒有,好失望!

2019-01-29 542 浏览
呢排臨近新年諗住食清啲所以揀灑家粥麵,一入到去間餐廳啲員工望住我同友人企喺門口都冇理過我哋。又冇登記又唔指揮排隊淨係由得啲客人喺門口度等,過咗一段時間先至有一個侍應埋黎問係咪兩個。諗住算啦,之後坐低叫嘢食,叫左全日套餐。個全日套餐包左一個湯兩個小菜,跟住可以揀飯或者粥,再送兩個甜品,但係我哋唔想食甜品嘅關係,就轉左兩杯飲品。個湯幾夠料,無花果味好重,好清甜,但好似細碗左少少如果2個人。個粥係明火米王粥,幾綿,幾好食。之後講下啲小菜個花菇什菜煲分量恰到好處,味道清清地,粉絲分量好夠,菜嘅種類都唔少。個啫啫滑雞煲啲雞都做得幾嫩滑,豬潤份量都好多唔會好鞋而且切得幾厚。但係略嫌佢係有啲鹹。整體上味道幾好只係服務態度欠佳。

個粥係明火米王粥,幾綿,幾好食。

之後講下啲小菜
但係略嫌佢係有啲鹹。
整體上味道幾好只係服務態度欠佳。
2019-01-22 343 浏览
Apm食市間間都係連鎖食店,價錢點都有返咁上下。呢間麵食,睇佢裝潢,第一眼都以為係嗰啲貴價兼唔飽嘅米芝連食府。但睇真啲原來唔太貴!我同屋企人,有老人家,最岩有飯有麵有粥,當茶餐廳食又得;佢有小菜,當茶樓食又得!價錢仲要唔貴。有獲氣,好似出去食大排檔咁,但係坐得勁舒服。推介個粥,粥底好綿好好食,仲有個美極魚雲煲,魚炸到脆卜卜,配上美極調配嘅醬汁(重要嘅係,佢仲係乾身!),好食!

美極魚塊/魚雲煲
及弟粥
牛腩麵
2018-12-29
美極魚塊/魚雲煲
及弟粥
牛腩麵
2019-01-10 377 浏览
觀塘APM番工,最好午餐係APM食最方便,同事介紹食灑家粥麵,係創紀之城5期3樓。入去環境唔錯,食十二點唔算多人。見到有灑家全日套餐,唔同配搭,兩位同事都讚成叫$258全日套餐,因為係最抵食!可以自選點心或腸粉兩款,精選小菜一款,生滾粥或湯麵兩碗,油菜一碟,兩杯野飲!哩個份量真係足夠三位用餐!我地最後決定叫蝦蛟+蝦腸粉,蝦蛟皮薄好味,蝦腸粉就太厚。叫左一碗水蛟雲吞麵+艇仔粥,小菜方面揀左炸魚腩,大件抵食。叫左熱檸檬茶同熱豆漿!

最近有d凍,就諗起想食碗熱辣辣嘅生滾粥,但觀塘工廠區又冇咩粥店選擇,所以就去左呢間出名貴嘅粥店,一切伏嘅開始!先小人後君子,講講佢地嘅安排座位機制,兩個字:混亂!🤦🏻‍♀️既無登記、亦唔指揮排隊,任由客人係門口等,客人出聲查詢,仲被侍應當場叫「咪嘈」見客人面有難色,就180°轉變態度,其實就係驚被投訴,咁嘅服務態度真係唔掂!雖然侍應服務態度好有問題,但佢地嘅粥品腸粉的而且確唔錯。粥品都係生滾粥,可以從半開放式廚房睇到所有粥品都係即叫即煮。粥底非常綿滑,艇仔粥亦係非常足料!魷魚、豬皮、魚片等配料樣樣齊,我甚至懷疑料比粥更多。同樣地腸粉亦係廚房即叫即煎,所以等耐少少。腸粉皮食得出有米香,雖然係幾滑口,但略為太厚。叉燒餡料又非常足料!整體味道係唔錯,但服務有待加強!

雖然侍應服務態度好有問題,但佢地嘅粥品腸粉的而且確唔錯。

荔灣艇仔粥

叉燒腸粉

整體味道係唔錯,但服務有待加強!
2019-01-02
等候时间
15 分钟 (堂食)
荔灣艇仔粥
叉燒腸粉
  • 腸粉
  • 粥品
2018-12-27 227 浏览
朋友係台灣返黎香港住幾日,話掛住香港ge雲呑麵,真係唔知觀塘邊度有雲呑麵食,結果係apm行左陣,見到商場ge廣告牌先見到原來apm裡面就有一間粥麵舖,所以就開心地上去食啦。上到去有幾個人排隊等入座,等左10分鐘左右就有得入去食,叫餐牌都好多粥品選擇,仲有唔少抄粉炒麵炒飯食,仲有多款點心可以揀tim,最後我地叫左2碗雲呑麵(大)同一碟蘿蔔糕食。個雲呑麵偏細,已經叫大size,但都係好細碗,男仕一定食唔飽,不過味道都5錯,鮮蝦雲吞都幾彈牙。蘿蔔糕既味道都ok,但冇乜餡。價錢係粥麵舖黎講偏貴。

蘿蔔糕既味道都ok,但冇乜餡。

價錢係粥麵舖黎講偏貴。
2018-12-05 290 浏览
灑家嘅潮洲麵食同粥品質素一直都唔差。不過foodamin覺得佢地嘅晚飯小菜亦都相當唔錯。最最最欣賞嘅就係佢地嘅鯇魚腩。無論配搭粥品抑或小菜都非常好食。前者鮮甜。後者惹味開胃。今晚叫左一個薑葱焗美極鯇魚腩煲。魚腩略為炸過。薄薄一層炸粉包著嫩滑鮮甜嘅魚腩肉。再以大量薑葱配合美極鮮醬炒勻。十分香口。配一碗靚仔白飯食。非常滿足。煲仔熱辣辣。6 大塊魚腩肉肥美香郁。進入秋冬時份。食個魚腩煲又暖粒粒又夠飽足。確實係好不錯嘅選擇。讚讚
2018-08-25 910 浏览
apm去過好多次,成日都要諗食咩。今日睇水牌,見到有間灑家粥麵。咁啱唔想食好多嘢,結果去咗會會佢。環境格局舒適。坐低後慢慢睇菜單,粥粉麵飯點心樣樣齊,好難決擇😅。最終都要叫一碗雲吞麵試吓佢哋的功夫。幼麵彈牙,雲吞細細粒但好味,個湯係重點,加咗蝦籽好好味。好耐冇遇過好味的雲吞湯底,我成碗湯飲晒😋。另外吃了:叉燒腸(好滑👍)炸醬麵(幾好)炸雲吞(不錯)干蒸牛肉燒賣(我喜歡)以後apm有多一個選擇,我會再幫襯。

另外吃了:
叉燒腸(好滑👍)
炸醬麵(幾好)
炸雲吞(不錯)
干蒸牛肉燒賣(我喜歡)

以後apm有多一個選擇,我會再幫襯。
2018-08-25
  • 灑家鮮蝦雲吞麵
2018-08-04 733 浏览
用餐不限時,店員態度親切,座位舒適,星期六午餐時段都不用等位!食物有飯有粥有麵有小菜,還有少量中式點心供應,真的會有選擇困難症!在大商場很少有這類的食店,令人驚喜的是粥品款式更超過二十款!!最重要的是,現今很少餐廳是不限時,這已經值得加分~
2018-07-20 748 浏览
今日中午係APM揾食,突然想食粥麵。係個水牌上望左-陣,見到有間粥麵店。宜家係商場粥麵食店真係絕無僅有,有質素的粥麵店更加找唔到。入到店叫左二個套餐 :-鯪魚球粥,蠔油菜心及-杯飲品 - 粥底好棉,鯪魚球有咬口,菜心好新鮮。不過我覺得這個套餐配搭不太好,粥加菜及飲品,全不飽肚,食完碗粥已經唔想飲杯飲品。如果粥配腸粉或炒麵就正囉。另一個套餐係鳳爪排骨蒸飯,蝦子蠔汁鮮竹卷及飲品-杯 - 飯蒸得好靚,軟硬適中及排骨好味。鮮竹卷皮炸得好靚及包滿蝦肉,這點心比-般酒樓正好多👍
入到店叫左二個套餐 :-
2018-07-15 508 浏览
今日想為大家推介嘅係觀塘灑家所製的生脹及第粥。先講粥底,表面有層淡淡金黃色,應該係精華所在,粥底好棉,好有油香。生腸煮得剛剛好,好有咬口。豬潤好粉,正!至於豬肉丸,好彈牙!值得推介
今日想為大家推介嘅係觀塘灑家所製的生脹及第粥。
生腸煮得剛剛好,好有咬口。
豬潤好粉,正!
至於豬肉丸,好彈牙!
值得推介

2018-07-15
用餐时段
2018-06-26 518 浏览
路過APM, 適逢已過午市,又唔想食tea,就黎左灑家粥麵。價錢唔算大眾化,一碟雲吞撈+油菜,承惠$98。不過收得呢個價錢,又唔會做得太差嘅一上枱我見到粒超級迷你雲吞,心沉咗一下,因為真係有啲肚餓。試左一粒,又明白食野,應該重質不重量。雲吞爽口彈牙、濃淡適中。好想試埋呢個皮蛋姜炸蝦筒,但係今日喉嚨痛,下次再嚟覆桌參考一下餐牌
不過收得呢個價錢,又唔會做得太差嘅
一上枱我見到粒超級迷你雲吞,心沉咗一下,因為真係有啲肚餓。
試左一粒,又明白食野,應該重質不重量。
雲吞爽口彈牙、濃淡適中。

好想試埋呢個皮蛋姜炸蝦筒,但係今日喉嚨痛,下次再嚟覆桌

參考一下餐牌
2018-05-27 477 浏览
位於觀塘apm的灑家,是場內少數的中菜館之一,最耍家的是雲吞麵。座位非常闊落,與一般雲吞麵舖相比可以話係差天共地除了麵食以外,灑家仲有點心同埋小菜,選擇眾多!灑家鮮蝦雲吞麵(大):一上枱俾佢個淨麵賣相嚇親!反一反,有六粒雲吞同埋少量韮黃。麵質爽而彈牙;湯清而香;雲吞皮薄餡靚,蝦肉味鮮彈牙,呢碗雲吞麵真係無得頂呀!京都香炸醬撈面:麵底一樣爽夾彈牙!炸醬甜度適中,辣味慢慢滲出來,惹味非常!附送的上湯加入了蝦子,咸鮮味十足,正呀!瑤柱真料裹蒸糭:大過我兩隻拳頭加埋!入面除左有瑤柱之外,仲有腩肉、咸蛋黃、花生、蓮子等等,真係足料!豉油同糖另上,餐廳安排夠細心。味道亦都好好,依家食糭應晒節。金菇鮮牛肉腸粉:牛肉餡料混入了金菇碎,多了一份爽口的感覺,唔錯。腸粉皮夠滑,不過厚咗少少,整體來說不過不夫吧。三個人飽到上心口都唔洗300蚊,而且質素很好,值得再次幫襯!

座位非常闊落,與一般雲吞麵舖相比可以話係差天共地

除了麵食以外,灑家仲有點心同埋小菜,選擇眾多!

灑家鮮蝦雲吞麵(大)

灑家鮮蝦雲吞麵(大):一上枱俾佢個淨麵賣相嚇親!

京都香炸醬撈面

瑤柱真料裹蒸糭

金菇鮮牛肉腸粉

2018-05-25
京都香炸醬撈面
瑤柱真料裹蒸糭
2018-02-23 817 浏览
每次行APM諗唔到食咩都會揀佢——灑家。餐廳係米之蓮推介,有粥粉麵飯,又有點心,又有小菜,真係一次過滿足晒幾個願望今次晚餐就點左小菜。兩個人三款小菜配白飯風沙焗魚腩,魚腩做法有啲似椒鹽,先將佢落鑊炸,然後灑上蒜,食落十分香口,而且魚腩啖啖肉,啱哂唔識挑骨嘅我菠蘿生炒骨,炒得幾有鑊氣,咕嚕肉食落仲係脆嘅,一碟大概有8、9舊。欖菜炒四季豆,送飯一流,餐廳加埋香桃一齊炒,味道幾夾,不過略嫌有點油,食完碟底成層油
每次行APM諗唔到食咩都會揀佢——灑家。

今次晚餐就點左小菜。
兩個人三款小菜配白飯

欖菜炒四季豆,送飯一流
2018-02-19
2018-02-09 937 浏览
今晚我們首先喺觀塘apm食完雪糕之後就去咗「灑家」食晚飯!我們叫咗灑家雲吞鷄煲嘅湯底味道好清甜,感覺唔會好油膩,鷄肉嘅肉質都幾鬆軟,唔會好「粗嚡」,雲吞亦幾大粒,而且材料非常足料豐富!灑家鮮蝦雲吞麵嘅麵質相當爽口煙韌,而且一啲鹼水味都無,雲吞好滑溜薄身,蝦肉亦好爽甜彈牙,真係好正呀!黃沙豬膶拼薑蔥汁爆魚腩粥嘅粥底煲得好綿,豬膶相當爽滑,而且唔會有「臭壓」嘅味道,而魚腩就係首先用薑蔥汁爆香過,所以食落比較香口,肉質比較結實彈牙!臘腸臘味滑鷄煲仔飯嘅鷄肉肉質非常嫩滑,而且吸收晒膶腸同臘腸嘅惹味油香,份量亦相當多,真係好正呀!
今晚我們首先喺觀塘apm食完雪糕之後就去咗「灑家」食晚飯!
我們叫咗灑家雲吞鷄煲嘅湯底味道好清甜,
感覺唔會好油膩,鷄肉嘅肉質都幾鬆軟,
唔會好「粗嚡」,雲吞亦幾大粒,
而且材料非常足料豐富!
灑家鮮蝦雲吞麵嘅麵質相當爽口煙韌,
而且一啲鹼水味都無,雲吞好滑溜薄身,
蝦肉亦好爽甜彈牙,真係好正呀!
黃沙豬膶拼薑蔥汁爆魚腩粥嘅粥底煲得好綿,
豬膶相當爽滑,而且唔會有「臭壓」嘅味道,
而魚腩就係首先用薑蔥汁爆香過,所以食落比較香口,
肉質比較結實彈牙!
臘腸臘味滑鷄煲仔飯嘅鷄肉肉質非常嫩滑,
而且吸收晒膶腸同臘腸嘅惹味油香,份量亦相當多,真係好正呀!
灑家雲吞鷄煲
灑家鮮蝦雲吞麵