2019-02-14 389 浏览
今日2月14日谂住同老公两人食晚饭. 晚上7点几到,那时都没人等、我排第一、排队中那个女经理问我会不会搭台、我说不想、所以佢就比左一张四人卡位比我後面刚刚来的两人、说开张搭台比那两个人、後来我看见有两张卡位有人埋单、跟住有一个人排系我後面、过了一阵我同那个女经理说我可以坐入面卡位吗? 她好快便跟我讲未有位住. 我话前面那张卡位吾系清洁完吗? 她又说要搭台、你搭不搭? 我话你比我坐先啦、你先前都开在张搭台、有人你都可以比佢坐果张先、点知佢话你肯搭台咁你跟後面果个人一齐坐好吗?我吾明点解果个单丁人吾安排坐系先前比左两个肯搭台果张台先? 点解系要安排同我一张台? 摆明玩野? 一点应有既尊业态度都没有,好失望!

2019-01-29 316 浏览
呢排临近新年谂住食清啲所以拣洒家粥面,一入到去间餐厅啲员工望住我同友人企喺门口都冇理过我哋。又冇登记又唔指挥排队净系由得啲客人喺门口度等,过咗一段时间先至有一个侍应埋黎问系咪两个。谂住算啦,之後坐低叫嘢食,叫左全日套餐。个全日套餐包左一个汤两个小菜,跟住可以拣饭或者粥,再送两个甜品,但系我哋唔想食甜品嘅关系,就转左两杯饮品。个汤几够料,无花果味好重,好清甜,但好似细碗左少少如果2个人。个粥系明火米王粥,几绵,几好食。之後讲下啲小菜个花菇什菜煲分量恰到好处,味道清清地,粉丝分量好够,菜嘅种类都唔少。个啫啫滑鸡煲啲鸡都做得几嫩滑,猪润份量都好多唔会好鞋而且切得几厚。但系略嫌佢系有啲咸。整体上味道几好只系服务态度欠佳。

个粥系明火米王粥,几绵,几好食。

之後讲下啲小菜
但系略嫌佢系有啲咸。
整体上味道几好只系服务态度欠佳。
2019-01-22 236 浏览
Apm食市间间都系连锁食店,价钱点都有返咁上下。呢间面食,睇佢装潢,第一眼都以为系嗰啲贵价兼唔饱嘅米芝连食府。但睇真啲原来唔太贵!我同屋企人,有老人家,最岩有饭有面有粥,当茶餐厅食又得;佢有小菜,当茶楼食又得!价钱仲要唔贵。有获气,好似出去食大排档咁,但系坐得劲舒服。推介个粥,粥底好绵好好食,仲有个美极鱼云煲,鱼炸到脆卜卜,配上美极调配嘅酱汁(重要嘅系,佢仲系乾身!),好食!

美极鱼块/鱼云煲
及弟粥
牛腩面
2018-12-29
美极鱼块/鱼云煲
及弟粥
牛腩面
2019-01-10 266 浏览
观塘APM番工,最好午餐系APM食最方便,同事介绍食洒家粥面,系创纪之城5期3楼。入去环境唔错,食十二点唔算多人。见到有洒家全日套餐,唔同配搭,两位同事都赞成叫$258全日套餐,因为系最抵食!可以自选点心或肠粉两款,精选小菜一款,生滚粥或汤面两碗,油菜一碟,两杯野饮!哩个份量真系足够三位用餐!我地最後决定叫虾蛟+虾肠粉,虾蛟皮薄好味,虾肠粉就太厚。叫左一碗水蛟云吞面+艇仔粥,小菜方面拣左炸鱼腩,大件抵食。叫左热柠檬茶同热豆浆!

最近有d冻,就谂起想食碗热辣辣嘅生滚粥,但观塘工厂区又冇咩粥店选择,所以就去左呢间出名贵嘅粥店,一切伏嘅开始!先小人後君子,讲讲佢地嘅安排座位机制,两个字:混乱!🤦🏻‍♀️既无登记、亦唔指挥排队,任由客人系门口等,客人出声查询,仲被侍应当场叫「咪嘈」见客人面有难色,就180°转变态度,其实就系惊被投诉,咁嘅服务态度真系唔掂!虽然侍应服务态度好有问题,但佢地嘅粥品肠粉的而且确唔错。粥品都系生滚粥,可以从半开放式厨房睇到所有粥品都系即叫即煮。粥底非常绵滑,艇仔粥亦系非常足料!鱿鱼、猪皮、鱼片等配料样样齐,我甚至怀疑料比粥更多。同样地肠粉亦系厨房即叫即煎,所以等耐少少。肠粉皮食得出有米香,虽然系几滑口,但略为太厚。叉烧馅料又非常足料!整体味道系唔错,但服务有待加强!

虽然侍应服务态度好有问题,但佢地嘅粥品肠粉的而且确唔错。

荔湾艇仔粥

叉烧肠粉

整体味道系唔错,但服务有待加强!
2019-01-02
荔湾艇仔粥
叉烧肠粉
  • 肠粉
  • 粥品
2018-12-27 215 浏览
朋友系台湾返黎香港住几日,话挂住香港ge云呑面,真系唔知观塘边度有云呑面食,结果系apm行左阵,见到商场ge广告牌先见到原来apm里面就有一间粥面舖,所以就开心地上去食啦。上到去有几个人排队等入座,等左10分钟左右就有得入去食,叫餐牌都好多粥品选择,仲有唔少抄粉炒面炒饭食,仲有多款点心可以拣tim,最後我地叫左2碗云呑面(大)同一碟萝卜糕食。个云呑面偏细,已经叫大size,但都系好细碗,男仕一定食唔饱,不过味道都5错,鲜虾云吞都几弹牙。萝卜糕既味道都ok,但冇乜馅。价钱系粥面舖黎讲偏贵。

萝卜糕既味道都ok,但冇乜馅。

价钱系粥面舖黎讲偏贵。
2018-12-05 272 浏览
洒家嘅潮洲面食同粥品质素一直都唔差。不过foodamin觉得佢地嘅晚饭小菜亦都相当唔错。最最最欣赏嘅就系佢地嘅鲩鱼腩。无论配搭粥品抑或小菜都非常好食。前者鲜甜。後者惹味开胃。今晚叫左一个姜葱焗美极鲩鱼腩煲。鱼腩略为炸过。薄薄一层炸粉包着嫩滑鲜甜嘅鱼腩肉。再以大量姜葱配合美极鲜酱炒匀。十分香口。配一碗靓仔白饭食。非常满足。煲仔热辣辣。6 大块鱼腩肉肥美香郁。进入秋冬时份。食个鱼腩煲又暖粒粒又够饱足。确实系好不错嘅选择。赞赞
2018-08-25 894 浏览
apm去过好多次,成日都要谂食咩。今日睇水牌,见到有间洒家粥面。咁啱唔想食好多嘢,结果去咗会会佢。环境格局舒适。坐低後慢慢睇菜单,粥粉面饭点心样样齐,好难决择😅。最终都要叫一碗云吞面试吓佢哋的功夫。幼面弹牙,云吞细细粒但好味,个汤系重点,加咗虾籽好好味。好耐冇遇过好味的云吞汤底,我成碗汤饮晒😋。另外吃了:叉烧肠(好滑👍)炸酱面(几好)炸云吞(不错)干蒸牛肉烧卖(我喜欢)以後apm有多一个选择,我会再帮衬。

另外吃了:
叉烧肠(好滑👍)
炸酱面(几好)
炸云吞(不错)
干蒸牛肉烧卖(我喜欢)

以後apm有多一个选择,我会再帮衬。
2018-08-25
  • 洒家鲜虾云吞面
2018-08-04 720 浏览
用餐不限时,店员态度亲切,座位舒适,星期六午餐时段都不用等位!食物有饭有粥有面有小菜,还有少量中式点心供应,真的会有选择困难症!在大商场很少有这类的食店,令人惊喜的是粥品款式更超过二十款!!最重要的是,现今很少餐厅是不限时,这已经值得加分~
2018-07-20 725 浏览
今日中午系APM揾食,突然想食粥面。系个水牌上望左-阵,见到有间粥面店。宜家系商场粥面食店真系绝无仅有,有质素的粥面店更加找唔到。入到店叫左二个套餐 :-鲮鱼球粥,蚝油菜心及-杯饮品 - 粥底好棉,鲮鱼球有咬口,菜心好新鲜。不过我觉得这个套餐配搭不太好,粥加菜及饮品,全不饱肚,食完碗粥已经唔想饮杯饮品。如果粥配肠粉或炒面就正罗。另一个套餐系凤爪排骨蒸饭,虾子蚝汁鲜竹卷及饮品-杯 - 饭蒸得好靓,软硬适中及排骨好味。鲜竹卷皮炸得好靓及包满虾肉,这点心比-般酒楼正好多👍
入到店叫左二个套餐 :-
2018-07-15 498 浏览
今日想为大家推介嘅系观塘洒家所制的生胀及第粥。先讲粥底,表面有层淡淡金黄色,应该系精华所在,粥底好棉,好有油香。生肠煮得刚刚好,好有咬口。猪润好粉,正!至於猪肉丸,好弹牙!值得推介
今日想为大家推介嘅系观塘洒家所制的生胀及第粥。
生肠煮得刚刚好,好有咬口。
猪润好粉,正!
至於猪肉丸,好弹牙!
值得推介

2018-07-15
2018-06-26 505 浏览
路过APM, 适逢已过午市,又唔想食tea,就黎左洒家粥面。价钱唔算大众化,一碟云吞捞+油菜,承惠$98。不过收得呢个价钱,又唔会做得太差嘅一上枱我见到粒超级迷你云吞,心沉咗一下,因为真系有啲肚饿。试左一粒,又明白食野,应该重质不重量。云吞爽口弹牙、浓淡适中。好想试埋呢个皮蛋姜炸虾筒,但系今日喉咙痛,下次再嚟覆桌参考一下餐牌
不过收得呢个价钱,又唔会做得太差嘅
一上枱我见到粒超级迷你云吞,心沉咗一下,因为真系有啲肚饿。
试左一粒,又明白食野,应该重质不重量。
云吞爽口弹牙、浓淡适中。

好想试埋呢个皮蛋姜炸虾筒,但系今日喉咙痛,下次再嚟覆桌

参考一下餐牌
2018-05-27 424 浏览
位於观塘apm的洒家,是场内少数的中菜馆之一,最耍家的是云吞面。座位非常阔落,与一般云吞面舖相比可以话系差天共地除了面食以外,洒家仲有点心同埋小菜,选择众多!洒家鲜虾云吞面(大):一上枱俾佢个净面卖相吓亲!反一反,有六粒云吞同埋少量韮黄。面质爽而弹牙;汤清而香;云吞皮薄馅靓,虾肉味鲜弹牙,呢碗云吞面真系无得顶呀!京都香炸酱捞面:面底一样爽夹弹牙!炸酱甜度适中,辣味慢慢渗出来,惹味非常!附送的上汤加入了虾子,咸鲜味十足,正呀!瑶柱真料裹蒸糭:大过我两只拳头加埋!入面除左有瑶柱之外,仲有腩肉、咸蛋黄、花生、莲子等等,真系足料!豉油同糖另上,餐厅安排够细心。味道亦都好好,依家食糭应晒节。金菇鲜牛肉肠粉:牛肉馅料混入了金菇碎,多了一份爽口的感觉,唔错。肠粉皮够滑,不过厚咗少少,整体来说不过不夫吧。三个人饱到上心口都唔洗300蚊,而且质素很好,值得再次帮衬!

座位非常阔落,与一般云吞面舖相比可以话系差天共地

除了面食以外,洒家仲有点心同埋小菜,选择众多!

洒家鲜虾云吞面(大)

洒家鲜虾云吞面(大):一上枱俾佢个净面卖相吓亲!

京都香炸酱捞面

瑶柱真料裹蒸糭

金菇鲜牛肉肠粉

2018-05-25
京都香炸酱捞面
瑶柱真料裹蒸糭
2018-02-23 804 浏览
每次行APM谂唔到食咩都会拣佢——洒家。餐厅系米之莲推介,有粥粉面饭,又有点心,又有小菜,真系一次过满足晒几个愿望今次晚餐就点左小菜。两个人三款小菜配白饭风沙焗鱼腩,鱼腩做法有啲似椒盐,先将佢落镬炸,然後洒上蒜,食落十分香口,而且鱼腩啖啖肉,啱哂唔识挑骨嘅我菠萝生炒骨,炒得几有镬气,咕噜肉食落仲系脆嘅,一碟大概有8、9旧。榄菜炒四季豆,送饭一流,餐厅加埋香桃一齐炒,味道几夹,不过略嫌有点油,食完碟底成层油
每次行APM谂唔到食咩都会拣佢——洒家。

今次晚餐就点左小菜。
两个人三款小菜配白饭

榄菜炒四季豆,送饭一流
2018-02-19
2018-02-09 861 浏览
今晚我们首先喺观塘apm食完雪糕之後就去咗「洒家」食晚饭!我们叫咗洒家云吞鷄煲嘅汤底味道好清甜,感觉唔会好油腻,鷄肉嘅肉质都几松软,唔会好「粗嚡」,云吞亦几大粒,而且材料非常足料丰富!洒家鲜虾云吞面嘅面质相当爽口烟韧,而且一啲硷水味都无,云吞好滑溜薄身,虾肉亦好爽甜弹牙,真系好正呀!黄沙猪膶拼姜葱汁爆鱼腩粥嘅粥底煲得好绵,猪膶相当爽滑,而且唔会有「臭压」嘅味道,而鱼腩就系首先用姜葱汁爆香过,所以食落比较香口,肉质比较结实弹牙!腊肠腊味滑鷄煲仔饭嘅鷄肉肉质非常嫩滑,而且吸收晒膶肠同腊肠嘅惹味油香,份量亦相当多,真系好正呀!
今晚我们首先喺观塘apm食完雪糕之後就去咗「洒家」食晚饭!
我们叫咗洒家云吞鷄煲嘅汤底味道好清甜,
感觉唔会好油腻,鷄肉嘅肉质都几松软,
唔会好「粗嚡」,云吞亦几大粒,
而且材料非常足料丰富!
洒家鲜虾云吞面嘅面质相当爽口烟韧,
而且一啲硷水味都无,云吞好滑溜薄身,
虾肉亦好爽甜弹牙,真系好正呀!
黄沙猪膶拼姜葱汁爆鱼腩粥嘅粥底煲得好绵,
猪膶相当爽滑,而且唔会有「臭压」嘅味道,
而鱼腩就系首先用姜葱汁爆香过,所以食落比较香口,
肉质比较结实弹牙!
腊肠腊味滑鷄煲仔饭嘅鷄肉肉质非常嫩滑,
而且吸收晒膶肠同腊肠嘅惹味油香,份量亦相当多,真系好正呀!
洒家云吞鷄煲
洒家鲜虾云吞面