2021-03-15 366 浏览
串烧拼盘🍢(大)($108)真系劲耐冇食过串烧, 呢个拼盘都几抵食, 鸡/猪/牛每样两串, 仲有啲猪颈肉🐷 一份拼盘有晒我钟意食既野真系超开心😚 呢度既串烧有啲偏乾, 不过个酱汁都帮佢加左少少分既😋 猪颈肉相对地比较惹味冬荫原只大虾海鲜汤🦐($108)食泰国野又点少得冬荫公汤呀🙃 因为我地怕会好辣所以叫左少辣, 出到黎既辣度我觉得啱啱好🌶 个汤keep住有个小火系下面热住, 等佢唔会冻👍🏽 汤既配料都几足, 有两只大虾, 两只大青口同埋啲鱿鱼仔🤤 钟意饮冬荫公既你地应该会几钟意青咖喱🍛($88)青红黄咖喱入面我最钟意食青咖喱, 可能因为佢冇咁辣, 容易入口🤩 咖喱汁相当杰, 攞黎配蒜蓉包系最好既选择😙 咖喱可以拣配唔同既肉, 始终都系觉得咖喱要配鸡的🐔 鸡肉劲嫩滑, 而且仲有三色椒同埋其他配料, 超好食😚海南鸡饭🐓($78)真系好挂住新加坡既海南鸡饭, 又平又好食🥲 呢度既鸡相对地比较肥同埋皮比较厚, 对於唔食肥膏既我系冇咩肉食🤭 但系佢既鸡油饭系超级香鸡油味得黎食落又唔会觉得油腻👍🏽 唔食咁多鸡都可以食多啲饭😂饮品方面我地叫左超级淡味但系有好多龙眼肉既龙眼冰🧆 ($28)超浓味既班兰
串烧拼盘🍢(大)($108)

冬荫原只大虾海鲜汤🦐($108)

青咖喱🍛($88)

海南鸡饭🐓($78)

饮品方面我地叫左超级淡味但系有好多龙眼肉既龙眼冰🧆 ($28)超浓味既班兰椰子奶🥥($36)我觉得度既奶类饮品比较出色😙

呢间餐厅性价比几高, 价钱十分亲民, 如果多人去可以叫多啲小食share👍🏽 不过佢啲分店主要都系晒九龙, 希望可以开多几多分店大家都食到
2021-03-11
  • 海南鸡饭
2021-04-05 0 浏览
💟泰皇咖喱软壳蟹酿巨型面包 [$178]咖喱真心系泰式咖哩嗰只味 锺意食包嘅我真系疯狂点!疯狂食!唯独系软壳蟹反而有啲逊色 炸得脆但唔系好新鲜 拣青口应该会比较稳阵💟马拉盏鸡肉炒粉丝 [$78]够饱肚同多肉嘅粉丝!虽然我食得多马拉盏通菜 好浓味嗰啲 但粉丝来讲都系唔好咁浓好 呢个个味道我觉得适中嘅 同我食嗰位就食到清左只碟 系咁话好好食🤣🤣🤣🤣整体来讲质素唔差几好食 我觉得午市更加抵食 大家一定都要试下呀!!
💟泰皇咖喱软壳蟹酿巨型面包 [$178]
咖喱真心系泰式咖哩嗰只味 锺意食包嘅我

💟马拉盏鸡肉炒粉丝 [$78]

呢间餐厅之前食过观塘分店觉得唔错,今次就嚟食油麻地分店,估唔到食物质素差咁远! 一早喺OpenRice订咗位,去到准时入座,叫完嘢食之後第一碟上菜系生虾!我哋3个人每人食一只都觉得非常之唔新鲜,虾好「梅」,「梅」到林patpat, 感觉就好似解冻咗好耐唔新鲜嘅生虾,之後同店员反映,话觉得唔太新鲜,我哋都系唔要。店员唔觉得有咩问题,仲坚持觉得啲生虾冇问题。我哋话因为生嘅唔新鲜怕会食咗唔舒服,成碟俾返佢,叫佢可以自己试吓。因为始终疫情问题,晚市恢复冇耐,好多餐厅都会有较多存货,而有机会令到食物新鲜度有所影响,同埋食落口感我哋每一个都觉得有问题!喺整个过程之中我哋从来冇谂过要退钱或者叫佢拎过碟新嘅出嚟。因为我哋真正想话俾佢知系食物问题!之後另一个店员声称自己试咗觉得冇问题,咁我哋亦都冇再同佢讨论。佢哋话其他客人食咗都冇问题。 成餐饭我哋都叫咗好多食物,其他食物我哋完全冇话有问题,好唔好食另计。但系生虾真系有问题!到埋单我哋一样系照俾埋生虾个钱,佢亦都照计我地。其实冇问题,我哋绝对系认为食物质素有问题而反映,如果唔系都唔会成碟冇食俾返佢,但系餐厅嘅回应实在令人失望! 以後都唔会去!以下系我哋叫

以下系我哋叫咗嘅食物!

生虾刺身10只$98
马拉盏炒芥兰$68
椰青2个$46@
龙眼冰
2021-03-16 134 浏览
上次经过将军澳分店已经好想试🥺,可惜好多人排队未有机会。今次咁啱嚟到油麻地又想食泰国菜,就上嚟碰吓运气,成功入座✌🏼。青咖喱鸡 $88;蒜蓉包 跟咖哩加 $30 + 10%青咖喱带啲甜甜地微微辣🌶好开胃,咸香松软既蒜蓉包🧄索晒青咖喱汁,极度邪恶。鸡肉🐔唔算多,都比较碎。咖哩特别在佢有好多蔬菜喺入边,有四季豆、椰菜花🥦、豆角,不过好失望嘅系佢嘅薯仔🥔好生,仲系爽脆嘅阶段,一啲都唔入味。生虾刺身 $98(十只)+ 10%偏向细只,而且雪藏味好重,冇乜虾🦐嘅鲜味。好彩个汁酸酸甜甜辣辣🌶几好食,靠个汁挽回左啲分数。原个椰香海鲜焗饭 配椰青水一杯 $138 + 10%原本对呢个饭都冇乜期待,但入口竟然咁新颖。面头好似白汁既芡汁好重椰汁味🥥,包住鱿鱼🦑、虾同青口。最上面既虾反而似装饰多,芡汁入面既虾🦐比较好食。而估唔到既系连个炒饭底都超重椰香,连埋椰肉一齐炒,口感丰富左,椰味再加强提升🤤。配埋杯清甜椰清水,解腻之余,仲多一重享受。希望下次再黎试多啲唔同野,系闹市区既泰国菜黎讲都算唔错,而作为同路人更加值得支持💪🏻。

青咖喱鸡

原个椰香海鲜焗饭 配椰青水一杯 $138 + 10%

椰香海鲜焗饭
椰青水
2021-02-26 895 浏览
今日嚟到油麻地呢间新开嘅泰cool食泰国菜泰式鸡肉炒金边粉 $58呢度泰国餐厅就梗系要食我最锺意嘅金边粉啦,呢度嘅金边粉大大碟,炒得好香好入味,香料配菜等又多,好味又抵食👍🏻👍🏻炸虾饼配无骨凤爪 $58另外叫咗个炸虾饼配无骨凤爪,炸虾饼大大块,厚肉,虾味又重,配埋泰式甜酸汁就更加引人入胜,好食😋毛骨凤爪沙律有好清新,好食👍🏻👍🏻另外加$10就可以有个生菜包,几抵食😋😋另外仲叫咗杯泰式奶茶,大满足❗️❗️
今日嚟到油麻地呢间新开嘅泰cool食泰国菜
泰式鸡肉炒金边粉

泰式鸡肉炒金边粉 $58

炸虾饼配无骨凤爪

炸虾饼配无骨凤爪 $58

毛骨凤爪沙律有好清新,好食👍🏻👍🏻

另外加$10就可以有个生菜包,几抵食😋😋

另外仲叫咗杯泰式奶茶,大满足❗️❗️
泰式鸡肉炒金边粉
炸虾饼配无骨凤爪
2021-01-14 785 浏览
泰皇咖喱软壳蟹酿巨型焗面包 $178呢个真系超级超级推介!!!啲咖喱好香 入面仲有好多薯仔粉粉地融入左咖喱汁入面 啲软壳蟹大大只 全部都脆卜卜架 拎少少面包浸落啲咖喱汁度 一啖咬入口(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)啲咖喱汁渗咗入面包度仲好味 份量真系超够饱 3-4人都得! 我哋两个人完全食唔晒TvT-冬荫原只大虾海鲜汤 $108一黎到好香椰汁味😍入面好足料虽然唔无传统冬阴功汤咁辣但系入面都有成四五只大虾 只只都好鲜甜(≧▽≦)锺意冬荫功汤但系又唔食得辣嘅啱晒!!整体黎讲都算唔错 不过价钱就有小小太贵 我地本身系坐二人枱 d野食太多放唔哂 餐厅d同事都尽快帮我地转左4人枱 实在太好(^з^) d职员服务态度都好好
泰皇咖喱软壳蟹酿巨型焗面包 $178
呢个真系超级超级推介!!!

-冬荫原只大虾海鲜汤 $108

题外话/补充资料: 系油麻地地铁站隔离C exit 一上到去就已经坐满哂人,要拎飞等位不过好快就入到去 入面超多人啊(如果要去早啲订位啊大家)
庆祝纪念
2021-01-04 553 浏览
💛泰COOL·我哋其实嗌过两次架啦 不过我觉得佢啲粉面饭好食啲咖喱就一般啲 不过成个农夫包咁样嗌返屋企食真系好开心 所以我都将佢摆咗系cover😈·泰皇咖喱软壳蟹酿巨型面包$152呢个计埋九折再减埋餐厅既优惠券真系超平🤩佢呢个面包系空气感多啲嘅 所以我哋两个人都轻松食晒不过我自己觉得佢个个咖喱味单调啲 所以冇乜层次感 唔够满足🤔之後佢入面有2只软壳蟹 真系好足料 但系味道就正正常常🤣·#rbyeat#rby东南亚菜#rby💛#rby油麻地 #rby观塘 #rby将军澳·📍油麻地弥敦道483-485A号Le Chateau1楼📍观塘鸿图道48号新荣大厦1楼📍将军澳唐俊街21号翩汇坊地下G25号舖
💛泰COOL

📍油麻地弥敦道483-485A号Le Chateau1楼
📍观塘鸿图道48号新荣大厦1楼
📍将军澳唐俊街21号翩汇坊地下G25号舖
2021-01-01 437 浏览
油麻地楼上的泰国小店,非常近地铁站!地点好方便!食物质素虽然一般,但系胜在份量非常足够,而且价钱亦相当合理,店内环境宽敞,座位足够,空间感好好,一点挤迫的感觉也没有!
油麻地楼上的泰国小店,非常近地铁站!地点好方便!
2020-12-30
2020-12-22 413 浏览
我岩岩搬嚟油麻地, 谂住试下附近嘅泰国菜, 比我喺网上搵到呢间就试下啦! 我叫了个阴功汤河 , 我从未食过咁厚嘅河粉, 好难食! 而我老公就叫咗一个海鲜炒饭, 啲饭仲未煮透, 有啲饭个心系实嘅! 我老公咪对食你挑剔嘅人, 放得入口都话几好食嘅人, 连佢都话唔好食, 可想而知佢嘅质素! 另外见可以加18蚊有个炸鱼饼, 就加埋, 点知一打开系4嚿好的骰嘅炸鱼饼, 咁我都好中肯嘅, 炸鱼饼味道系唔错! 如果比我再拣, 绝对唔会再有下一次, 又贵又唔好食!
冬阴功海鲜汤河
海鲜炒饭
海鲜炒饭
炸鱼饼
外卖自取
2020-11-27 351 浏览
周末来到弥敦道尝尝泰式下午茶,餐厅开扬清静,靠窗位置还可以欣赏街景,非常适合想坐久一点的朋友。|泰式芒果牛肉沙律 🥗 $48|✨超级推荐!很有夏天的感觉🔥牛肉口感烟韧,有股香茅的味道,与酸甜的芒果粒很相衬,酸辣汁辣劲十足,非常刺激味蕾!|泰式猪手饭 $58|卖相精致,猪手件非常入味,肥瘦均匀,还有咸酸菜增加味道层次!酱汁很浓郁,配饭一流!这里餐点颇多选择,下午茶有轻食也有正餐,还附送饮品,但觉得下午茶也要加一服务费有点不划算🤨不过胜在环境舒适,可以再战!

|泰式芒果牛肉沙律 🥗 $48|

|泰式猪手饭 $58|

2020-11-16 306 浏览
之前食过观塘分店,味道都唔错而家油麻地都开左即刻book去试下🙈油麻地分店环境阔落d,卡位都多d如果多人可以book圆枱坐 方便倾计😙必叫的冬阴公原只大虾海鲜汤👍🏻👍🏻👍🏻大虾好大只好爽口🍤仲有青口同其他海鲜,好足料份量大约有6碗左右😌马拉盏杂菜粉丝煲🥘正常味道,不过不失炒得几有镬气串烧拼盘(大)🍢🍡鸡牛猪各有2串🐔🐮🐷仲有拼埋猪颈肉$108 既价钱好抵食👍🏻佢配既沙嗲酱汁好好味😋芒果糯米饭🥭甜品份量好细份 (图文不符的)😂😂d饭同椰汁热辣辣咁上🥥可惜佢个芒果唔甜偏酸😖
之前食过观塘分店,味道都唔错
而家油麻地都开左即刻book去试下🙈

油麻地分店环境阔落d,卡位都多d
如果多人可以book圆枱坐 方便倾计😙

必叫的冬阴公原只大虾海鲜汤👍🏻👍🏻👍🏻
大虾好大只好爽口🍤仲有青口同其他海鲜,好足料
份量大约有6碗左右😌

d饭同椰汁热辣辣咁上🥥
可惜佢个芒果唔甜偏酸😖
2020-09-28
2020-11-12 250 浏览
系油麻地地铁近近地就搵间食lunch~真系好近,c出口一出去行一分钟左右见到个餐牌都几抵食就上左去试一人大概$58左右- 猪颈肉捞檬 (9/10)出奇地惊喜可能因为我好喜欢蒜味🙈个鱼露加左蒜捞啲檬,我觉得好好食!味道浓!猪颈肉亦烧得刚刚好~好味道呢- 巨型面包配咖哩牛腩 (8.510)都真系几巨呀!好满足啲汁都好够呢~食极都有汁~牛腩加薯仔都ok好食呀内里环境唔系话特别好因为行过随心拣,无谂过咁好食呢~
系油麻地地铁近近地就搵间食lunch~
真系好近,c出口一出去行一分钟左右
见到个餐牌都几抵食就上左去试
一人大概$58左右

- 猪颈肉捞檬 (9/10)
出奇地惊喜
可能因为我好喜欢蒜味🙈
个鱼露加左蒜捞啲檬,我觉得好好食!
味道浓!
猪颈肉亦烧得刚刚好~好味道呢

- 巨型面包配咖哩牛腩 (8.510)
都真系几巨呀!好满足
啲汁都好够呢~食极都有汁~
牛腩加薯仔都ok好食呀

内里环境唔系话特别好
因为行过随心拣,无谂过咁好食呢~

2020-11-06 325 浏览
每次食泰菜必叫的鲜虾,唔点酱汁要试吓新唔新鲜,冇腥味可以一试。睇咗食评才试的生菜包,分量比想像中多,有10块生菜,有1块生菜有啡色,主动叫佢换都冇声气,好食。我系晚饭第一轮有8成入座率,啲侍应生嘅服务态度很好,我坐门口左边,厨房的另一边,很宁静舒服。入座时温馨提示90分钟,上菜快侍应快回应不会赶,整体满意。现上载晚饭Menu作参考。
2020-10-30
虾刺身,8只
2020-10-26 259 浏览
上网搵到呢间店既介绍就黎试下,地点方便,食物都算ok 价钱唔算贵都可以,叫左个串烧都可以,咖哩软壳蟹就得几旧少左啲,通菜不过不失,芒果沙冰好饮,但时间得1个半钟就赶你走呢个扣分。
2020-10-16
去完果栏买水果, 之後谂住tea time食啲嘢. 走返出嚟弥敦道, 谂紧究竟去Le Chateau 2/F嗰间café 定系泰cool... 由於楼上间café 其他客人发出的声浪太嘈吵, 走返落嚟试下泰cool. 点知就中伏喇😰😰 入到去男侍应安排我坐喺厨房对出位置, 但系完全冇冷气, 我好有礼貌咁样问佢仲有冇第二个位置可以坐, 男侍应一句挞过嚟, 喺呢度㗎喇, 净低嗰啲系卡位黎 (大概有3个吉嘅卡位啦) 天气热又燥底, 真系不得了😂一坐低, 叫咗餸之後, 咁啱後面有人埋单, 我就即刻问可唔可以转枱喇... 另一个女侍应就口噏噏讲话, 落咗单又转枱好麻烦bla bla bla... 跟住叫果碟鸡肉菠萝炒饭送到嚟, 仲要崩咗个角, 好似畀人食咗啖咁😂😂😂 相我就冇影, 不过我觉得呢间餐厅嘅服务态度绝对低於水平. 当有社会运动同埋疫情呢类黑天鹅事件出现, 其实系一个非常之好嘅契机, 去畀大家筛选究竟边一啲企业或者生意应该留低... 我自己都系做生意嘅, 做生意并唔系门口贴个黄色贴纸, 就确保你生意兴隆. 如果系咁谂, 你就非常之错. 结论 : 想食个tea嘅去其他茶记就ok, 唔需要黎

结论 : 想食个tea嘅去其他茶记就ok, 唔需要黎呢间泰cool. 呢一间服务咁差仲要收服务费, 大家真系想洗钱嘅话, 其实弥敦道仲有好多选择.