泰皇屋

泰皇屋 (已結業)

Thai Cuisine
泰皇屋 (已結業)
邪惡小B*
炒的食物夠香口XD
邪惡小B*
2014-11-05
关注
與友人一行7人第一次光顧生蝦刺身在fb like後有優惠~~抵食~~但不太有蝦的鮮味~青木瓜沙律用料新鮮馬拉盞炒通菜﹠炒金邊粉炒得夠香夠惹味!炒通菜先後點了兩次XDDD冬陰公湯用料足夠,,所以也夠濃味~~於我而言,,就略鹹一點但友人都覺得好喝~~~菠蘿炒飯味道OK,,但份量不多炸魚餅炸蝦餅串燒都很普通..不算突出我點了薄荷荔枝特飲~~真的有兩顆荔枝!!XDDD荔枝都很甜啊!整體來說,,還是有些好吃的菜式,,值得再次光顧的~查看更多
ovioleto
泰不錯~
ovioleto
2014-08-10
关注
肥比吃過泰皇屋3次,3次也是不同人,3次也是我叫他們去的~人均消費1次200元,1次160元,1次110元,這次食評總結3次的食後感!。泰式炒金邊粉。第一次覺金邊粉很特別很甜,有些菜脯,蝦,小蝦米和花生碎,炒得香味一般,整體覺得不錯,第2去吃覺得很甜,不想再吃,這是正常的嗎?。生蝦刺生。一般只能說很便宜!抵食!不大隻!。炸魚餅。我覺得一般,沾的是普通的泰式辣醬,魚餅有少少香矛,像蝦膠一樣彈牙,一上枱,油還在起泡就知道這是剛炸起的!好熱氣呀!!。冬陰公。有切碎香矛,草菇,蝦,蕃茄等等,賣相和味道是不錯的,但每次也會留下很多湯,蝦不夠新鮮!。黃咖哩魚柳配包。少少咖哩味道,但也很甜!咖哩內有薯仔很香很好吃!法包也很香很脆口!我們有一次加了薄餅,薄餅是香香熱熱的但卻很油!。馬拉盞炒菜。來了3次也叫了這個,但卻不是馬拉盞是什麼~只覺菜很鮮很翠綠~味道偏咸但夠火候!。雞肉串燒。2次吃也是偏凍的!雞也夠腍不會太乾,夠大串!。生菜包。肉有雞豬牛選擇,我吃過一次選了豬,豬肉炒得乾身,酸酸咸咸的加上洋蔥很醒胃,只覺生菜不夠包肉!真的很想叫一碗白米飯把肉碎都吃光!。海南雞飯。當然味道不及內地走地雞香,這雞是我在香港吃過算不錯的雞飯,夠香雞油的味道,夠滑,醬汁也十分好吃,酸酸甜甜的!飯就一般,但也值得推薦!飲品。香茅檸檬茶。十分清新,香茅味是淡淡的!不錯。椰子。椰子味道偏淡,微甜,不夠好喝!。龍眼冰。也是淡淡的,怪怪的龍眼,覺得一般!我去了3次,3次也首先點了香草檸檬草,但3次侍應都說沒有,飲品看來是極少/從沒有食客飲過!甜品。斑蘭糕。。椰汁粟米糕。2個也很也吃很香很原汁原味,感覺無添加但份量極少!環境還好,枱也比較細,應侍態度和耐性愈來愈不好!查看更多
+ 8
niceess
九龍城的味道
niceess
2014-05-12
关注
6:00到達此店不用等位,直接進去。位子雖小,但味道一如九龍城的餐廳!在新界有許多多「LIKE」的店,但它們的好都不及這間正宗。黃咖哩蟹:雖然見到$88咖哩炸脆軟殼蟹配薄餅,但都點了$228的正宗咖哩蟹。蟹身大,肉彈牙夠新鮮,黃咖哩味道夠濃夠creamy.炒金邊粉:市面上許多金邊粉都炒得偏乾,味道都不能滲進粉內。但它沒有這個問題,甜酸味拿得剛好,炒得夠香,味道夠濃。拼盤:有魚餅、春卷、辣柚子沙律、蝦餅和雞翼,質素都相當好。蝦餅夠彈牙、魚餅香、春卷爽脆、雞翼滑,辣柚子沙律是有一些蔥腰果花生碎等拌成。馬拉盞通菜:炒得夠火喉,味道OK。薄餅:粉可以再打鬆一點,再脆一點會更好。之後點了碗飯還有飲品三杯查看更多
咖哩蟹炒金邊粉拼盤
Ophz Smith
不錯
Ophz Smith
2014-04-20
关注
是晚去到 唔係太多人 可能係平日菜單不算多選擇 想吃的黃咖喱炒蟹飯並存在有點失望 因肚餓關係 時間都唔算等太耐生蝦刺身 係可在fb上讚好後 有優惠價 但真的好一般 不是正宗蝦 唔太新鮮冬陰公湯 味道還可以 但料欠缺左啲豬頸肉很好 不算太"鞋" 有汁醬點下最後咖喱海鮮 啲汁"熹" 左啲 但海鮮好唔新鮮 青口有怪味查看更多
wooddot
咖喱和冬蔭公不錯
wooddot
2014-01-07
关注
星期五既晚上9點, 不用等位, 4人直接入坐. 點了2個特價食品, 泰式炒金邊粉和冬蔭公湯, 泰式炒金邊粉太淋同埋冇味, 有少少許粉同埋花生粉拌著吃, 但味道都麻麻, 只有辣粉的味道, 冬蔭公湯味濃, 同埋有好多蝦, 用火爐熱住黎飲, 好好味!  咖哩魚柳既咖哩, 可以揀黃, 紅, 青咖哩, 我地揀左黃咖哩, 係最唔辣果種, 只是微辣, 而椰香油濃, 蒜蓉包超多蒜, 配咖哩一流. 生菜包就比較失色, 我地揀左豬肉, 但係味道一般, 沒有特色, 只有微辣, 而且量很少.串燒選了豬, 牛, 雞, 各2串, 但很鞋, 不好吃. 查看更多
+ 2
好味抵食的明爐烏頭
豬米
2013-12-08
关注
約半年前食過當時做生蝦刺身優惠好平 好似廿八定三十八蚊果排食過幾次之後少黎左 生蝦刺身變左五十八蚊了價錢貴左 但比好多泰店 算平了 最重要係這店的生蝦刺身味道好甜好爽 個汁又辣又刺激今次同幾個朋友黎食 本來都冇打算影相寫食評直到名爐烏頭上台 令我想同大家分享我以為做特價七十八蚊一條魚唔會似樣得去邊加上我一向唔太鐘意食魚 所以不以為意點知烏頭一到 幾大條架喎食左幾啖 鮮甜有魚味 而且有少少泰國香草味道 少有的可以吸引我多食幾啖的魚除左魚其他食物味道也不錯燒雞好香口 但唔算大隻蒜蓉包朋友超讚 蒜蓉足面香脆雞肉生菜包好有泰國香草味得黎好易入口唔知烏頭特價做幾耐如果可以找齊人食多一次查看更多
+ 1
生蝦刺身
名爐烏頭
幾好味的咖哩
2013-09-02
1K 浏览
关注
耐不耐都起到食午餐其實款式選擇唔多不過我就好鐘意食依間泰菜的咖哩豬頸肉飯紅咖哩同青咖哩配豬頸肉我都會常叫雖然有熟悉泰菜的朋友話紅咖哩唔夠辣 椰奶太多但我又覺得甜甜地幾好味青咖哩就辣得黎香豬頸肉有肉味同爽爽地唔似一般貨色三十幾蚊食個晏有野飲整體感覺比人覺得有心做好食物又平又有心 算好唔錯啦查看更多
咖哩豬頸肉
Alice Woo
第一篇OPENRICE
Alice Woo
2013-08-16
1K 浏览
关注
第一次寫OPENRICE想寫一間比較用心既餐廳,就係泰皇屋啦!上星期聽朋友介紹話呢間泰國餐廳唔錯,即刻約埋朋友去試試呀!我個人比較著重服務質素啦,D店員好細心,所以我決定為佢地開我既openrice account呀! 查看更多
+ 3
冬蔭公湯
泰式金邊粉
青咖哩雞
菠蘿炒飯
龍眼冰
椰青
numbaseventeen
生蝦刺身好抵食!
numbaseventeen
2013-08-08
关注
相約朋友到大埔食飯, 本身想去大埔熟食街市既金泰, 但偶爾發現呢間泰國餐廳!可能已經開咗好耐, 但去過咁多次隔離既首爾CAFE都好似唔覺眼有呢間嘢!既然有間未去過既, 睇落又好似幾好咁, 就梗係試新嘢啦!  因為七點鐘到, 所以完全唔駛等位, 不過尋晚都唔算好爆, 高峰期八成FULL啦~見到佢地有個FACEBOOK特別餐牌 (只要LIKE就有特惠價!) 就叫哂個三樣嚟試!  生蝦刺身 $58啲蝦好新鮮, 鮮甜爽口, 掂!佢個汁都調得好味, 夠酸夠辣! 我覺得好抵食!!  泰式金邊粉 $48 好大碟! 兩個人都食唔哂! 仲好多蝦o忝!不過味道偏甜, 如果加啲青檸汁應該會好好味~   冬蔭公湯 $68都幾好飲, 又係好多蝦, 大大隻!好濃味, 好香椰汁, 都夠辣既, 好飲!不過因為熱住, 感覺越飲越鹹, 有啲啲咁多多寡~ 如果甜返少少咁多多, 我諗會更加好飲呢! ^^'整體都好好, 服務亦唔錯, 環境都好正齊, 價錢都抵~希望佢個特惠價KEEP住有啦, 我會為咗個生蝦再返嚟食!!!查看更多
生蝦刺身
Yvonne's Corner
一人份量兩份食
Yvonne's Corner
2013-05-03
关注
我雖很愛吃,但極少走到新界,最多只走到尖咀。今天,為了到鐵路博物館,所以特意一早來到大埔,順便吃個午餐。大埔食肆也算多,但質素呢,試過數間,覺得大多都很大眾化,所以都不需特意來吃的。找找找,最後選了泰國菜。我頗喜歡吃泰菜的,香料味重,但那些香味不會入肉。冬蔭公 ($58)一份冬陰公有四小碗的份量,有很多磨菇,還有8隻大蝦,雖然大蝦不算很新鮮,但都算合格,而且頗大隻的;而冬蔭公看上去雖不是很紅很辣,但那個辣是慢慢的滲進體內,很刺激;湯底有點厚身,餡料全都溶入湯中,百感交集,個人認為可以一試的。紅咖哩豬頸肉飯 ($46)豬頸肉脂肪分明,吃時頗爽口的,又不會感到太肥膩;而紅咖哩沒半點辣,頗香甜的,適合不愛辣的朋友;喜歡當中的泰國茄子,很爽口清新;飯粒則一般,煮得過久,如果再分明一些會更好。跟豬頸肉的凍檸菜(凍飲+$3)其實這天是二人同行,原本我還點了一份青咖哩雞肉,泰式咖哩之中,個人比較喜歡青咖哩,不過不知道是不是我們說得不夠清楚,還是因為侍應以為我吃不下那麼多,所以那個青咖哩不翼而飛了。這樣更好,我可以吃少點,最近吃得太多太多,實在應該節制一下,否則我會變肥婆,那就不好了。聽說這裡有泰國廚坐鎮,所以味道比較正宗。雖只吃了兩款食物,但味道都算不錯,在香港的餐廳,難免會混雜了一些港式元素,不過可以肯定的是一定比大尾督那邊的泰國菜好。價錢方面,午市套餐大部份四十多元,設加一服務費,所以每人大約五六十元吧,以這個質素來說,不過不失吧。環境方面,小店經營模式,有點迫,不過也沒辦法吧,大部份餐廳都是這樣的。查看更多
豬豬為食
有格調的泰菜
豬豬為食
2013-04-08
关注
打完麻雀,一行幾人揾食,想食泰菜,見open rice 的comment 幾好,一於試吓,其位置相當容易略過,只因避完一大堆大排檔桌椅,就見到首爾的人潮,原來這舖是夾在中間,眼力細都不易察覺😳是日點了幾道菜柚子沙律: 新鮮鮮甜的柚子,甜甜的柚子,份外清新小食拼盤:有蝦餅魚餅春卷葉包雞蒜蓉包,份量很多,蒜蓉包很香蒜味,蝦餅彈牙😝魚餅:不知是否好難整,所以不是間間泰國菜館有魚餅吃,既然這間有,一定要散叫一份,只因我們個個都特別喜歡魚餅的泰式香料味,最後當然一吃而空👍青木瓜絲沙律:好新鮮,好辣🔥炭燒豬頸肉: 薄薄的豬頸肉沾上特色醬汁,味道一流,唯獨是好像少了炭火香氣😔生蝦刺生,一向鍾意食生蝦刺生的我,今天竟然為了生蝦刺生的炸蝦頭,encore 多一碟,以前從未試過。蝦肉鮮甜加上特色辣蝦汁,食完舌頭充滿辣的感覺,再即食一件炸蝦頭,香脆無比。👍👍👍海南雞: 肉好滑,雞味比一般餐廳重味,而且雞皮有新鮮雞的口感,如醬汁能用薑蓉加辣椒蓉加雞豉油就完美。⼀一問之下,原來是用新鮮雞,嘩嘩嘩,怎能錯過😍😍😍沙嗲串燒: 沙嗲汁好好味,拼上剛熟成的肉,肉有肉汁,好好味👍咖哩炒蟹:一上枱已經聞到D香味,隻蟹都相當大隻,肉質實,一食便知是新鮮蟹,咖喱汁勁香,超正👍在用薄餅沾D咖哩,再三回味😜下次竹戰完,一定會再來查看更多
检举
魚餅,生蝦刺生,柚子沙律
超抵食的生蝦刺身
2013-04-07
关注
前去首爾食飯都見到依間鋪,起正首爾隔離因為本人唔太好泰菜,而且麻麻地食得辣,所以都冇去試過今日又路經此地,見到有個生蝦刺身promotion,$28一碟,好平,而且兩位朋友都食到辣,所以決定去試一試生蝦要食滿二百先有得平,好在有三個人,叫滿二百好容易,所以都唔怕叫唔到二百蚊入到去發現原來仲有幾樣野都係做特價.叫左幾樣野冬蔭公湯- 唔錯,蝦都幾大隻同新鮮,因為食落口唔霉,我唔太食得辣,所以問下朋友,不如少辣,結果岩曬我口味。青0加0里雞- 比我想像中辣,所以食左一舊雞就收手,但味道係幾好,香草感覺,其餘的雞我朋友食曬另外食左舊伴菜,係茄子仔,都幾特別菠蘿炒飯-炒得幾乾身幾靚,腰果好有香味, 蝦都幾大隻,不過整體唔算大碟,3個人食都ok夠飽,一人一個滿滿的碗仔,如果4個人就應該分得唔夠大碗了馬拉盞椰菜苗-椰菜苗炒得唔夠淋身,但馬拉盞夠香,其實上枱熱辣辣好夠鑊氣,不過應該炒得唔夠耐,所以唔夠淋身主角出場了,生蝦刺身- 一個字-抵! 夠新鮮同彈牙,個汁very good,好有泰國風味,調較得好好。生蝦上除左有蒜頭同細細節的指天椒之外,仲有一塊仔的薄荷葉, 我試過走走指天椒兩個配料一齊食,又試過完全飛走配料淨係用隻蝦點D汁黎食,兩個方法都各有風味,我唔食得太辣都覺得個汁係辣得黎值得點多D。我地都叫左棷青飲,好好彩,棷青好大粒好清甜,最正係D棷青肉好幼嫩,好滑。最後食左班蘭榚食, 唔係茶樓咁一粒粒,而係一片片的,冇比棷汁黎點,就咁食,口感好綿, 重點係唔太甜,不錯不錯最後三個人食左三百蚊多D,雖則係超budget, 但一人百多蚊抵啦,而且服務都唔錯,好滿意咁比錢,有機會再黎食過!查看更多
+ 3
检举
椰菜苗係要炒到有d爽口又入味先係最正ge,唔係一未靠淋...
2013-04-15
生蝦刺生,班蘭榚
davidli2010
不過不失
davidli2010
2013-04-04
关注
泰國菜響香港開到成巷成市,相信大家年中總會食唔少次今次去試呢間舖面細細,但坐得都幾闊絡服務員態度都幾親切,話唔想食套餐既可以推介幾道菜式畀我地:)於是乎我地就嗌左牛肉串燒,咖哩豬頸肉配薄餅,辣椒膏炒蜆同原隻菠蘿炒飯逐一點評下啦....首先串燒牛略厭肉質較韌,蘸用沙爹汁可更香濃為佳咖哩豬頸肉值得一讚既係薯仔夠多,切到一粒粒容易淋同入味。不過咖哩汁偏甜,香料同辣味可以更多就very good用黎蘸既薄餅堪稱全晚最佳,不論油酥同內鬆外脆程度掌握得好好,值得推介至於炒蜆可以佢地聽到我朋友話唔想食太辣,所以碟蜆幾乎唔辣,愛辣既朋友記得叫佢重手d最後炒飯:話明菠蘿炒飯菠蘿數量夠晒多,飯粒亦炒得粒粒分明,惟獨味道方面調味可以更濃總體環境都幾乾淨,味道再改進下就掂晒查看更多
薄餅
QQ零食公主
唔使去九龍城都食到好味道的泰國菜
QQ零食公主
2013-04-02
关注
同好耐冇見的朋友們食飯,其中一個朋友介紹依間新開的泰國餐館,似乎因為係平日加上開張不久的關係,客人唔算多,新裝修加上唔多人,環境同服務都唔錯。叫左一個二人餐再加幾樣食物冬蔭公湯: 味道好有泰式風味,足料,有好多蝦,唔錯。泰式炸皮蛋: 係蝦膠包住皮蛋去炸,蝦膠有蝦味,唔似其他鋪頭咁溝左好多粉落蝦膠到冇曬蝦味。馬拉盞炒芥蘭: 馬拉盞香口,夠鑊氣,不過有D細碟,一班人一人兩條就食曬。泰式炒金邊粉: 睇個樣紅紅地以為會辣的,其實酸酸甜甜,做法好似有別於其他泰菜館,味道幾好,而我認為可以炒得再乾身D,依到要讚一讚D侍應,佢地有提我地可以加D泰式辣椒粉或者沙糖撈黎食,撈沙糖呢個食法真係幾特別,而沙糖溶左少少好似包住D金邊粉咁,好好味。軟殼蟹柚子沙律: 手快有手慢冇, 我手慢食唔到軟殼蟹,朋友話香口而且完全冇油膩的感覺,柚子沙律我就超讚,柚肉好甜,混合辣辣地的配料,大大刺激食慾呀!!青芒魚鬆沙律: 無啦拉叫兩個沙律,係因為依個落左order後先見到牆上貼住D雜誌介紹,講到好好味咁,就豪佢一豪啦(雜誌仲有提到依到個主廚好勁咁,泰皇皇室都搵佢開餐咁) 魚鬆炸完,基本上唔係食魚味,而係食口感,依到就炸得幾脆,加上D青芒沙律味道清新爽甜,幾特別幾好味,但其實幾大碟而且唔平,成百三四蚊,所以一大班人叫就比較適合。生蝦刺身: 到泰國餐館必叫之選, 生蝦新鮮彈牙,個汁尤其讚,好泰國feel。泰式椰汁西米糕: 朋友話佢上次黎食跟餐甜品係千層糕,店內貼的雜誌都有介紹,話個千層糕係用椰青水做,今次變左做椰汁西米糕,大家覺得好好味,唔太甜而且椰汁味好濃好香,西米又唔太淋唔太硬,好正!因為得兩杯野飲唔夠分,我本來想叫椰青飲但冇貨,所以飲水就算,而且侍應都幾密添水,服務幾好。其實整體味道都好唔錯,不過上菜的次序好奇怪,個柚子沙律上菜仲遲左碟菜同炒金邊粉,其實客人唔算多,上菜次序可以做好D,不過味道始於最重要,所以今次都食得好滿足。查看更多
+ 2
tommychu74
一間不錯的泰國餐廳
tommychu74
2013-04-01
关注
3月31日,因媽子生日替她慶祝,因媽子本身為泰國人。所以年年都搵泰國餐廳 年年都去九龍城,因今年知道大埔開了間泰國鋪,所以去試試:)西柚沙律 西柚十分十分新鮮 從來都冇在其它泰國舖吃過:)海南雞 同大部份D泰國舖差不多,但雞昧濃,可以一試:)酸辣海鮮湯 望落去以為淡茂茂咁,點知飲左一啖,不得了辣到飛起,但又飲唔停:)沙嗲串燒 吃得出誠意之作,D沙嗲好好味,搞到之後再叫多半打燒西冷 一般,叫5成熟變左8成,太乾:)咖哩炒蟹 終於到主菜,一出黎已經聞到D香味,一見到隻蟹都相當大隻,超正在用薄餅沾D咖哩 回味:)最後瓈埋豬肉濕炒河 飽哂最後問媽子間舖D野食好唔好食,因媽子為泰國人,對泰國食物零舍高要求,之前去九龍城食都話唔得,點之今次媽子居然話OK好味,我問點解,媽子話之前D泰國舖太遷就香港人,D味道變哂,同泰國唔同.所以今次就吃得好開心:)下次會再來幫襯:)查看更多
检举
西柚沙律,咖哩炒蟹及薄餅