2025-04-23
放工去油麻地拎嘢,等待期間掃社交平台見朋友去咗一間食店食泰菜話,仲話會再去;望下店名搜索下資料,在文苑街果帶⋯難得過海,又閒著就行去睇下乜狀況。大約晚上6點45分全店滿座,門外有一對情侶排隊等候,未見長人龍就試下。大約等了20分鐘就入內啦,雖然已經日落時分,但天氣開始熱,有成廿幾卅度,等位期間其實都熱;如果夏天嘅話唔會排隊⋯但入座時有有十多人嘅人龍了。煮湯粉麵/沙律區只有一位廚師主理。另外,店內環境都好逼夾,用餐期間可能要有被輕微碰撞嘅心理準備。鹹蛋木瓜沙律$88在灣仔的泰麵吃過鹹蛋木瓜沙律後念念不忘,見這家menu也有這一道沙律,二話不說就先點一份,我揀嘅係半隻辣椒辣度。 有點寄望⋯可惜略嫌唔夠鹹蛋黃,味道上不過不失嘅,講真無比較無傷害⋯今次來第一大目標係試個和牛船麵 $98價錢比起灣仔藍屋果間平了幾十蚊,所以要求都預先調節一下,整體是不錯的。湯底濃郁,但唔似得藍屋果間令我想飲晒啲湯;牛肉當然一定係唔同級數同肉嘅厚道和份量都有明顯差別。另有加一服務費。用餐完畢離去,嗰時繼有長長人龍等位。
煮湯粉麵/沙律區只有一位廚師主理。
鹹蛋木瓜沙律
鹹蛋木瓜沙律$88
今次來第一大目標係試個和牛船麵 $98
和牛泰船麵
另有加一服務費。
用餐完畢離去,嗰時繼有長長人龍等位。