2021-07-04 113 浏览
今天点了三个菜做外卖,红咖哩勉强过得去。但是讲真作为泰国餐馆,最基本的辣椒肉碎炒河都没味道。excuse me?你不辣就算了,为什麽连盐都唔落?!看不到一个辣椒,但是看到粟米粒,请问想点?? 配菜都不新鲜,整盒丢掉。还有自称「spicy green papaya salad」完全不辣,连盐味都没有,请问辣椒在哪里?所有腰果都是软的,是放了多久?过期的吗?第一次写食评,真的大失所望,如果开餐厅基本的味道都不能保证,乱煮一通,不如不要浪费资源
辣椒肉碎炒河
外卖自取
2021-03-16 476 浏览
平时好少去坚尼地城呢头行到好肚饿见到呢间泰国菜🇹🇭好似唔错就入左去食😛.🌟冬荫公肥牛汤河 ($70)汤河嘅冬荫公汤底好出色🍜相信系直接用左餐厅自家制嘅冬荫公完全唔系平日公仔面d汤包/沟淡左嘅冬荫公里面有齐香料、蕃茄同草菇而且辣得黎啱啱好唔会食得太辛苦🌶️配埋肥牛同河粉真系既好味又饱肚因为系晚市食所以都系单点见到其他人介绍午餐可以加钱就有特饮如果餐厅可以晚市都俾客人以优惠价钱加饮品就好lu~🤓
平时好少去坚尼地城呢头
行到好肚饿见到呢间泰国菜🇹🇭好似唔错就入左去食😛
🌟冬荫公肥牛汤河 ($70)
冬荫公肥牛汤河

汤河嘅冬荫公汤底好出色🍜
相信系直接用左餐厅自家制嘅冬荫公
完全唔系平日公仔面d汤包/沟淡左嘅冬荫公
里面有齐香料、蕃茄同草菇
而且辣得黎啱啱好唔会食得太辛苦🌶️
配埋肥牛同河粉真系既好味又饱肚
因为系晚市食所以都系单点
见到其他人介绍午餐可以加钱就有特饮
如果餐厅可以晚市都俾客人以优惠价钱加饮品就好lu~🤓
2020-12-09 757 浏览
几抵食嘅泰国餐厅,尤其系lunch set,有汤有野饮,而且份量好多🤩平时黎都系食菠萝炒饭或者炒金边粉,今次试下个猪颈肉青咖哩炒饭😆炒得几均匀,青咖喱好香好惹味,但少少过油同味道有啲单调。猪颈肉就正正常常啦。
炒得几均匀,青咖喱好香好惹味,但少少过油同味道有啲单调。
猪颈肉就正正常常啦。
猪颈肉青咖哩炒饭
2020-09-18 879 浏览
外卖自取除了有折,仲唔驶加一,继续留家抗疫,呢一餐每人百五蚊都唔驶,仲要食到好饱兼食剩,下次都要再帮衬,平靓正呀!🍴鸭肉碎生菜包 $105⭐️⭐️⭐️好辣好辣不过好香嘅香料炒得好好味,鸭肉同猪肉口感差唔多,生菜有成10块,超抵食!🍴乾咖喱软壳蟹 $138⭐️⭐️⭐️⭐️个咖喱超级好味,少辣但超惹美,所以特登去A1买法包蘸,软壳蟹虽然无膏但份量唔少算大只,超级推介!🍴铁板蚝仔煎蛋 $138⭐️⭐️⭐️⭐️有两大块,蛋香蚝多又大粒,最关键系个少少辣嘅酱,越食越开胃,必食!二人共消费:$289.80 (网上外卖平台自取价)

🍴鸭肉碎生菜包 $105⭐️⭐️⭐️

🍴乾咖喱软壳蟹 $138⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴铁板蚝仔煎蛋 $138⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消费:$289.80 (网上外卖平台自取价)
2020-08-28
2020-07-15 763 浏览
话说黎排天气愈黎愈热 搞到个人有d挂住泰国既然而家肺炎肆虐无得去旅行 唯有搵间泰国菜顶住先!朋友介绍黎间位於坚尼地城站附近既泰菜,一入到去午市平日都几full下,心谂应该有保证。坐低後职员好快送上餐牌同水,d lunch set 都系50-60蚊左右 收费唔过分食物质素都唔错,泰式乾炒鸡肉河粉好有镬气,河粉乾身唔会一旧旧另外叫咗个冬阴功海南鸡河粉,汤底比我想像中浓味,海南鸡肉质好嫩滑!5十几蚊有甘既质素真系好抵食
话说黎排天气愈黎愈热 搞到个人有d挂住泰国
既然而家肺炎肆虐无得去旅行 唯有搵间泰国菜顶住先!

冬阴功海南鸡河粉

泰式乾炒鸡肉河
2020-07-09
冬阴功海南鸡河粉
泰式乾炒鸡肉河
2020-07-11 499 浏览
[坚尼地城]泰尚泰国菜馆-嚟到坚尼地城呢个新兴文清地方,原本谂住去食Cafe打卡,点知full晒无位!唯有嗱嗱临搵一间嘢食啦!嚟到呢条街,有唔少日式居酒屋同泰国嘢,见呢间有位就入左去-生虾刺身(4.5/5)嚟到泰国舖我觉得必食嘅除咗冬阴功之外就系生虾刺身。呢间嘅生虾刺身唔平(~$138),叫嘅时候都担心中伏。但上碟见到外貌几好、总共有七只虾,连埋酸酸辣辣嘅酱,食落口无雪藏味、新鲜弹牙同埋够冻,绝对合格有余。伴碟嘅苦瓜食落都觉得好清新(好似啱啱择落嚟一样),有甘甘甜甜嘅味道,令人惊喜😻-菠萝炒饭(4/5)原只菠萝上,非常足料:有青口、鱿鱼、腰果、菠萝、虾同肉松。饭炒得冇一pat pat-马拉盏炒西兰花(3/5)西兰花切到细细粒,比出面餐厅嘅西兰花煮得淋身,但马拉盏嘅味道略嫌唔够,同埋上碟样貌唔系太靓!-舖头细细,老板同夥计都好好招呼,上菜速度又快,绝对值得再食!
[坚尼地城]泰尚泰国菜馆
生虾刺身(4.5/5)

嚟到泰国舖我觉得必食嘅除咗冬阴功之外就系生虾刺身
菠萝炒饭(4/5)

马拉盏炒西兰花(3/5)

2020-06-06 562 浏览
泰尚泰国菜馆位於西环坚尼地城厚和街,平常比较少嚟呢一头嘅朋友可能唔太熟路,其实就喺出名烤鸡脾店嘅附近!今日一行几人帮衬午市,感觉座位都比较松动,餐厅装潢亦有十分多泰式装饰同埋有泰皇布置。首选比较推介可以一试海南鸡饭,虽然油饭比较淡味,但整体海南鸡好滑同埋肥瘦适中。其次青咖哩送饭亦都唔错,可惜牛腩味道就较一般。而烧烤方面,猪颈肉同串烧(猪牛鸡)都几香口,如果无咁乾身可能较好。至於湿炒方面,金边粉同肉丝河粉都还可以,味道唔太突出不过胜在够大份!而泰式奶茶茶底都冲得唔错,如果茶底再浓少少会更好味!整体亦算系抵食嘅泰菜,5个人6碟餸包饮料埋单只系$70唔驶,实在系性格比超高。味道 ⭐️⭐️⭐️服务 ⭐️⭐️⭐️环境 ⭐️⭐️⭐️性价比 ⭐️⭐️⭐️⭐️

海南鸡饭

其次青咖哩送饭亦都唔错,可惜牛腩味道就较一般。

青咖喱牛腩饭

烧猪颈肉饭
串烧(猪牛鸡)

味道 ⭐️⭐️⭐️
服务 ⭐️⭐️⭐️
环境 ⭐️⭐️⭐️
性价比 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-01-23 1068 浏览
本人诚意推介呢间既精选午餐,性价比几高,特别系泰式鸡肉炒金边粉同青咖哩猪颈肉炒饭又平又抵!-今次我就试下佢地既海鲜喇沙汤金边粉,味道唔太辣,个辣度就连小朋友都啱食haha。喇沙汤底味道浓郁又够香,斋睇卖相已经好正💯足料海鲜,有一个烚蛋、几只虾、青口同鱿鱼🦑金边粉食落爽口,又唔会煮得太腍,连同喇沙汤一齐su入口~

喇沙汤底味道浓郁又够香,斋睇卖相已经好正💯
足料海鲜,有一个烚蛋、几只虾、青口同鱿鱼🦑
金边粉食落爽口,又唔会煮得太腍,连同喇沙汤一齐su入口~

2020-01-23 499 浏览
闺密最近心情不太好闷闷不乐,特地找我聊天,我们由坚尼地城新海旁慢慢行到厚和街见到有一间食泰国菜的叫做「泰尚泰国菜馆」。人内灯光幽暗,装潢简单墙上挂些泰国画,坐了十多个人大部份都是外国游客。冬阴汤泰国菜中我至爱,材料有南姜、香茅、青葱、酸柠檬、辣椒、虾、鱿鱼、青口、和草菇,鱼露调味加入椰子汁,汤底味道浓郁,酸酸甜甜辣辣好开胃,饮完一碗感觉有点咸。泰式海鲜炒粉丝材料好简单有虾,蛋、芽菜、番茄仔、鱿鱼、芹菜,每一条粉丝都吸尽酱汁的味道,口感爽口烟韧弹牙,非常之惹味,一大碟食光光好味😋吃的很满足。泰式猪颈肉脂肪均匀,爽脆弹牙,毫不油腻感,肉味浓郁,点一点酸辣酱汁,更增加口感令人难以抗拒。蒜蓉炒芥兰有一点点辣,芥兰鲜嫩爽脆、蒜味好香

冬阴汤
冬阴功

蒜蓉炒芥兰
有一点点辣,芥兰鲜嫩爽脆、蒜味好香

2019-10-10 797 浏览
在坚尼地城吃午餐,第一次选择这家泰菜,中午都满座。野食都大份,不太贵,不用加一。一坐下就送来汤水,试左泰式海鲜炒粉丝,海鲜有虾,青口同埋鱿鱼。海鲜系水烫过,味道不太够,粉丝就调味不错,嘢饮都好多选择,冻饮加两蚊。
在坚尼地城吃午餐,第一次选择这家泰菜,中午都满座。

2019-10-06 711 浏览
呢间餐厅算系我作为呢区街坊嘅私心推介。已经第二次假日嚟食,假日都有好抵食嘅午餐set lunch😋😋 每次黎都必食呢个冬阴功汤金边粉配海鲜($56),冬阴功汤底做得 好好饮, 好香辣,睇到有好丰富嘅 南姜、香茅、 柠檬叶等等,同埋啲海鲜都好足料,有青口、虾、鱿鱼, 完全系大满足!至於今次新试嘅呢个泰国特式蚝仔炒蛋饭($52),蚝肉好肥美, 煎得好香又唔会太油腻。 总括嚟讲实在好抵食 ,lunch set 选择超多(应该至少有三十款),包餐饮 。虽然啲枱其实有少少迫,但胜在坐得舒服又唔会赶你走 。虽然啲食物唔算话上得好快,但几次黎都好满意😊😊

冬阴功汤金边粉配海鲜 set lunch
泰国特式蚝仔炒蛋饭 set lunch
2019-10-06
冬阴功汤金边粉配海鲜 set lunch
2019-04-30 1410 浏览
如果要话西环有一条食街, 咁一定非厚和街莫属, 皆因呢条街里面有好多唔同国家嘅美食。今日有啲心郁郁, 想食湿炒河, 所以就黎到位於呢条食街嘅泰尚啦~<泰式湿炒河$70> (好味: 4/5) (抵食: 4/5)热辣辣嘅泰式湿炒河, 甜甜咸咸嘅味道, 配上鸡肉同埋杂菜, 再加上索味嘅河粉同埋泰式豆瓣酱, 简直就系天堂呀~唔知点解令人想一食再食, 结果大食妹就自己一个食晒成份炒河啦<串烧沙嗲(鸡)$15/串> (好味:3/5) (抵食: 3/5)泰尚嘅鸡肉串一啲都唔差, 但系相比其他嘅泰国菜, 唔算得上特别出色, 可以话系普普啦<酸甜鱼> (好味: 2.5/5) (抵食: n/a)酸酸甜甜嘅鱼肉, 味道一般, 鲜味-般, 爽脆度-般。菜色都好普通, 唔系好介绍大家试食。大食妹推荐: 泰式湿炒河

如果要话西环有一条食街, 咁一定非厚和街莫属
, 皆因呢条街里面有好多唔同国家嘅美食。

<酸甜鱼> (好味: 2.5/5) (抵食: n/a)
酸酸甜甜嘅鱼肉, 味道一般, 鲜味-般, 爽脆度-般。
菜色都好普通, 唔系好介绍大家试食。

大食妹推荐: 泰式湿炒河

2019-02-18 1192 浏览
西环泰菜多的是,在家附近的这一间没真正试过,之前家姐有推介过,但每次经过都见人客不多,今次试系因为初三无乜食肆开先嚟一试。冬荫公汤(细)🥢🥢🥢🥢只得三小碗,味道辣度酸度刚好,系好香好飮嘅,开边虾尚算新鲜但虾头无膏铁板蚝仔煎蛋🥢蚝仔粒粒肥大饱满,可惜蛋煎得太老,而最败笔系最底嘅牙菜出晒水😑,令到成块煎蛋又湿又腍,莫讲话铁板嘅香口乾咖喱软壳蟹🥢🥢因为咖喱香所以先会有两对筷子,软壳蟹根本不值一提,斩到碎湿湿,唔讲唔知食紧乜😓椰汁沙冰🥢🥢🥢🥢饮品最正常,椰汁香浓又够冻,可助解辣二人共消费:$430

冬荫公汤(细)🥢🥢🥢🥢

铁板蚝仔煎蛋🥢

乾咖喱软壳蟹🥢🥢

椰汁沙冰🥢🥢🥢🥢
饮品最正常,椰汁香浓又够冻,可助解辣

二人共消费:$430
2019-02-07
2019-01-18 924 浏览
上班午餐时间常来的泰国菜,地点便利,CP值高,款式多。set lunch有杂菜汤,饭或炒粉汤粉,饮品 。今次选了喇沙海南鸡金边粉,鸡份量可以但不算好滑,汤底浓,有齐我想吃的两种食物,啱晒贪心的我。泰式奶茶味浓正啊!
上班午餐时间常来的泰国菜,地点便利,CP值高,款式多。

set lunch有杂菜汤,饭或炒粉汤粉,饮品 。

2019-01-11
2018-12-08 942 浏览
原本想去附近韩烧,但店态度差而转食这店。这泰菜店本来食评不差,试过後真要写食评赞赞。首先,虽然我只是一人,也不会轻看,当然要搭枱啦!但不会逼,亦即时安排。这里午餐有许多选择,花多眼乱。想试青咖哩,也想嚐牛柳粒,最後拣了蚝仔炒蛋配饭。先来例汤,有不少瓜,很甜啊!个饭一来,感到满足,因为卖相感到诚意。蛋炒得香,不会稀稀或鞋,蚝的味道和份量正常,还配有特色的姜丝、椒粒,平时我不吃外面的椒,因为过生和硬,但这里炒得够,很夹。还有泰式奶茶,那茶香味特别,不觉茶浓,但香,不知是否花香味。我觉得这店有其特色,埋单$50。太抵了
2018-12-07