2022-02-09 513 浏览
\ 以下價錢為Delivroo的標價 / 肉碎生菜包 \ $78 / 我們每次都會點的品項,好開胃,不算太辣~通常菜吃完,肉碎都還會有剩,可以額外買生菜或加進蒸蛋裡,不用浪費。炭燒豬頸肉飯 \ $53 / 調味很棒!不過我覺得豬頸肉有點肥~~(個人偏好)菠蘿海鮮炒飯 \ $60 / 很足料,很惹味!可以Encore~
\ 以下價錢為Delivroo的標價 /

肉碎生菜包 \ $78 /

炭燒豬頸肉飯 \ $53 /
調味很棒!不過我覺得豬頸肉有點肥~~(個人偏好)

菠蘿海鮮炒飯 \ $60 /
很足料,很惹味!可以Encore~
2022-01-01
外卖送餐
2020-08-16 933 浏览
係元朗食泰國野,基本上我都係會黎食呢間雖然店內唔係冠冕堂皇嘅裝修,但每次一進鋪必定會帶俾我好似去左泰國一啲本地人餐廳嘅感覺💕今日午餐時間又黎泰妹記,我揀左泰式豬頸肉濃湯金邊粉。湯嘅味道同係泰國食船河嘅湯底一模一樣😍香濃,但手唔會死咸,飲完唔會覺得口渴餐應亦有提供泰式湯河四寶(魚露,糖,辣椒粉,辣椒醋水),客人亦可以自己調出最商合嘅咪道豬頸肉份量足,亦十分爽口👍🏻每次當我有Thai food craving, 必到泰妹記😉
係元朗食泰國野,基本上我都係會黎食呢間

今日午餐時間又黎泰妹記,我揀左泰式豬頸肉濃湯金邊粉。

泰式豬頸肉金邊粉

湯嘅味道同係泰國食船河嘅湯底一模一樣😍
香濃,但手唔會死咸,飲完唔會覺得口渴

豬頸肉份量足,亦十分爽口👍🏻

2020-08-16
泰式豬頸肉金邊粉
2019-05-03 1081 浏览
今日同家人預食老母節飯想響YL食thai野都算多選擇但呢間堅係平+抵食尤其係果個炒金邊好食過"正宗"thai野 但佢位唔算多如果唔叫野飲 平址一個人都唔洗100$抵食到爆
今日同家人預食老母節飯
庆祝纪念
母亲节
  • 炒金邊
2019-01-30 803 浏览
元朗好多好味泰菜,但唔係間間都抵食,呢間環境一般,又唔係出名,但佢啲野食又出乎意外地好食!我男朋友好鍾意食公仔面,所以我同佢晏就經過都一定會叫一個辣肉碎炒公仔面!真係好惹味好香!仲要唔貴,都係$4x! 幾抵食!
2019-01-26 763 浏览
今晚同屋企人食飯,原本諗住打邊爐,但媽媽唔想,所以就係openrice 搵左呢一間泰國菜,貪佢近屋企~ 大約7:00去到,點知一個食客都無...... 但本住冒險精神,都入左去!蒜蓉包$40 + 黃咖哩雞 $68蒜蓉包外脆內軟,一流!黃咖哩好香,少辣,雞件好多,仲有少量青椒!串燒半打 $68豬有少少唔熟,牛好嫩,雞幾都好味!明爐烏頭 $148好大條魚,有大量酸菜同埋芹菜,魚肉好滑!馬拉盞芥蘭 $58甜品 (免費)呢個甜品係侍應突然攞比我地,送既就無咩特別要求,只可以話係晚餐既句號~
蒜蓉包$40 + 黃咖哩雞 $68

串燒半打 $68

豬有少少唔熟,牛好嫩,雞幾都好味!

明爐烏頭 $148

好大條魚,有大量酸菜同埋芹菜,魚肉好滑!

馬拉盞芥蘭 $58

甜品 (免費)

呢個甜品侍應突然攞比我地,送既就無咩特別要求,只可以話係晚餐既句號~
2019-01-26
2019-01-02 466 浏览
午餐同同事食泰妹,之前食過它的青咖哩飯和濕粉河都好出色,不過今日叫湯喇沙就一般般。湯底完全無辣味,只有粉少酸,唔夠濃亦唔夠香料。這個雜錦喇沙有雞翼、牛肉、貢丸、豬頸肉、扎肉,味道尚可。
午餐同同事食泰妹,
之前食過它的青咖哩飯和濕粉河都好出色,
不過今日叫湯喇沙就一般般。

2018-05-27 689 浏览
前日同幾個朋友嚟左泰妹記食飯 啲環境吾錯都係普通餐廳 員工態度幾好👍🏻食品又吾錯嘅 冬蔭功湯夠香又吾會太辣好適合香港人口味 羊架又好味但又幾肥吓 菠蘿炒飯就堅係正 多飯多料又好食 可以嘅話比多啲腰果啦😂👍🏻
2018-05-02 569 浏览
原本常常想起要去食嘅「泰妹」,現在真的不得了⋯⋯👎🏻還記得上次去食嘅時候,同店主講過d味道差左d,要多加留意,今次再去直情覺得可以唔洗再去。首先,餐牌的招牌菜大部分貼了labels, 表示不再供應,所以想食的蠔餅、椰青飯、燒魚等通通冇得食了。其次,當仍然期待椰菜苗、泰皇咖哩軟殻蟹同蝦醬炒飯的時候,失望再次來敲門⋯泰仔從廚房出來告知椰菜苗冇貨,只好轉介蘭;然後侍應姐姐送來一盤不知是什麼的瓦煲,我問:這是⋯泰皇咖哩軟殻蟹嗎? 姐姐點點頭就走了。天啊⋯真的好難食,沒有香味、沒有辣味、沒有咖哩味,只有咸味⋯我再說,真的好難食!輪到蝦醬炒飯,冇蝦醬味、粗粗的蛋絲變成營養不良,連泰國臘腸也變成臘肉,不知所謂!是次食了$370幾蚊,後悔莫及,以後也不會再幫襯!
原本常常想起要去食嘅「泰妹」,現在真的不得了⋯⋯👎🏻

是次食了$370幾蚊,後悔莫及,以後也不會再幫襯!
2018-02-08 520 浏览
呢度嘅lunch set都幾抵,30幾蚊左右,有飲品又有甜品😚係附近返工或者返學都可以去試下😆#青咖哩雞飯 ($36)😋好味指數:(7/10)飯既份量都幾多,食哂成個飯應該都夠飽😎另外啲雞既份量就一般般,唔算多唔算少😫而青咖哩汁就超多,夠撈哂成個飯😍食落去啲咖哩汁都幾辣,食到有少少出汗😂最後一人仲有一舊糕點添😋.⭐溫馨小提示📌青咖哩汁真係幾辣下,唔係好食得辣既朋友仔可以試下黃/紅咖哩先😆

#青咖哩雞飯 ($36)
😋好味指數:(7/10)
最後一人仲有一舊糕點添😋
⭐溫馨小提示
2017-12-06 535 浏览
泰妹記其實已經來過好幾次 第一次食時已經要比滿分佢 好食之餘份量都好足 價錢亦都好抵 元朗區出名泰菜有好多 本身唔知有呢間野嘅我 食完呢間真係覺得區內出名個幾間都唔夠呢間比 真心推介泰妹記每次黎到都一定會叫馬拉盞炒通菜 蒜蓉包 同金邊粉 但今次食個金邊粉 唔知係咪因爲太忙 金邊粉有d淋 但整體味道都係好好今次食因爲只有我同朋友兩個 唔係咁肚餓只係叫左幾樣餸個蒜蓉包一定要襯熱食 呢到嘅蒜蓉包都幾特別 平時個d都係一塊塊呢到係一條條 本身唔食蒜蓉包嘅我 第一次黎食個陣都比佢嚇親 完全估唔到咁好食今次叫個陣 點埋個咖哩食 係超級好食 (如果想點咖哩食一定要叫佢等埋咖哩先上個包)個咖哩炒蜆都好正 本身以為佢係細細粒個d蜆 黎到原來係好大隻 個咖哩仲有d蛋花係上面 令到成道餸更加好食金邊粉有層蛋係上面 甜甜酸酸咁好好食 份量都好多呢張相係對上次黎食嘅時候生菜包 同豬頸肉都好好食 椰青都好清甜 唯獨係咖哩雞有點失色 太重香料味 所以叫咖哩嘅話叫蜆果個一定唔會後悔

今次食因爲只有我同朋友兩個 唔係咁肚餓只係叫左幾樣餸

咖哩炒蜆
蒜蓉包
  • 泰式炒金邊粉
2017-09-14 478 浏览
又食泰國野啦!!今次試呢間泰妹記。淨係影左我最愛既冬蔭公湯😂🤦🏻‍♀️味道冇咩特別,遠不及係泰國既水準。其他送都一般般,勝在價錢實惠,似係泰國人打理,有親切感。
又食泰國野啦!!今次試呢間泰妹記。
淨係影左我最愛既冬蔭公湯😂🤦🏻‍♀️

味道冇咩特別,遠不及係泰國既水準。
其他送都一般般,勝在價錢實惠,似係泰國人打理,有親切感。
2016-12-10 1240 浏览
哩一排都訓唔好 好多嘢要處理 但最緊要嘅系唔好餓親 😂😂0里間收好早11:00pm 入面你唔會得好乾淨咁但D哩都平 平均$58一樣餸海鮮冬蔭公 (細)吾辣 味道偏淡 都ok 但飲完有D口渴海鮮吾多 少少蜆 2隻青口 一隻蝦? 菇牛 雞 豬 沙嗲串D沙嗲串一睇就知吾糸烤熟嘅 應該糸烚熟再烤下D雞一食就好有系惠康D雪藏雞胸肉 🙈肉碎生菜包Okay 偏酸 肉碎 紫洋蔥 泰國金邊麵食咁多泰國炒麵 哩最唔ok 麵上面有薄薄嘅蛋 D麵好似用蕃茄醬炒咁 加埋D蛋 好有番茄炒蛋 但又吾糸好味 D麵爛 吾夠乾 唔香Ps 份份都大份嘅
哩一排都訓唔好 好多嘢要處理
但最緊要嘅系唔好餓親 😂😂

0里間收好早11:00pm 入面你唔會得好乾淨咁
但D哩都平 平均$58一樣餸

海鮮冬蔭公 (細)
吾辣 味道偏淡 都ok 但飲完有D口渴

金邊麵
2016-12-09
肉碎包生菜
2016-09-10 1205 浏览
呢排一諗起泰菜,都係想食肉碎豆豆飯,就過左泥泰妹記~平時食開濕炒河、通菜牛肉飯、芥蘭雞肉飯,肉碎豆豆飯都係第一次叫,有少少期待。呢度嘅做法係將香葉、豆豆、肉碎、大小紅辣椒同飯炒埋一碟,再加隻煎蛋喺面~味道算唔錯,咸淡適中,蛋黃流心有驚喜,撈飯一流。只係略嫌飯粒較軟,同多油左少少,如果可以再多番啲豆豆會更好~Lunch包埋餐飲同甜品,甜品多數係椰汁糕或者大菜糕。餐飲通常會叫泰式奶茶,店員沖得比較淡味,不過亦無損泰茶本身嘅獨特香氣。熱茶走糖係個人口味,飲完有種淡淡嘅回甘~呢度嘅午餐真係幾抵食,大部分都係32蚊,又唔加一,午市好多人幫襯,成日爆滿。得閒行過可以入去一試。
呢排一諗起泰菜,都係想食肉碎豆豆飯,就過左泥泰妹記~
Lunch包埋餐飲同甜品甜品多數係椰汁糕或者大菜糕。餐飲通常會叫泰式奶茶,店員沖得比較淡味,不過亦無損泰茶本身嘅獨特香氣。熱茶走糖係個人口味,飲完有種淡淡嘅回甘~
2016-06-29 1131 浏览
難得中午黎到泰妹冇乜人,可能係因時間尚早同埋d學生都放暑假黎到泰妹我嗌左個海南雞飯加凍奶茶海南雞飯個賣相就相當唔ok個雞擺得唔好睇之餘d雞皮勁黃唔多似正宗海南雞既偏白雞皮色d雞擺到奇奇怪怪咁,唔知點解要整亂哂咁上菜再講味道,我覺得係似白切雞多過海南雞d雞一食就知係冰鮮既,完全冇雞味d油飯唔夠油,睇到都係偏白飯既個醬我覺得麻麻,點左都唔知有咩加分位而凍奶茶就唔係泰式既因泰式既會比較甜,呢隻就普通茶餐廳凍奶茶only唔算有咩出色既地方,相反友人點既豬頸肉飯比較好味
難得中午黎到泰妹冇乜人,可能係因時間尚早同埋d學生都放暑假
黎到泰妹我嗌左個海南雞飯加凍奶茶
海南雞飯個賣相就相當唔ok
個雞擺得唔好睇之餘d雞皮勁黃
唔多似正宗海南雞既偏白雞皮色
d雞擺到奇奇怪怪咁,唔知點解要整亂哂咁上菜
再講味道,我覺得係似白切雞多過海南雞
d雞一食就知係冰鮮既,完全冇雞味
d油飯唔夠油,睇到都係偏白飯既
個醬我覺得麻麻,點左都唔知有咩加分位
而凍奶茶就唔係泰式既
因泰式既會比較甜,呢隻就普通茶餐廳凍奶茶only
唔算有咩出色既地方,相反友人點既豬頸肉飯比較好味
海南雞飯
2016-06-28
2016-05-16 1169 浏览
上次食完無耐, 今晚又特登來食 - 泰妹記喜歡生菜包夠酸辣同香葉味, 肉碎亦唔會太肥.黃咖哩味道少少偏咸, 但味道是可以的, 配用薄餅點來吃就剛剛好了.蝦餅都香脆彈牙, 只係略厭油了點.是晚送的甜品, 椰奶味香, 只係唔太喜歡綠色一條條, 雖然夠QQ但望住感覺怪怪.
上次食完無耐, 今晚又特登來食 - 泰妹記
喜歡生菜包夠酸辣同香葉味, 肉碎亦唔會太肥.
蝦餅都香脆彈牙, 只係略厭油了點.
2015-11-06