2013-11-22 524 浏览
今日又嚟呢區做嘢,同事話想食番上次個海南雞飯,就再次來食!我見唔到上次個肥叔叔!因為已經下午茶時間!個場無乜人,唔使等位!我今次唔想食海南雞飯,所以就揀咗「泰式香葉炒飯」下午茶時段$34包熱飲,我叫咗熱檸茶!雞飯好快上,但我嗰個因為即炒!都要等15分鐘!呢個飯好多泰國菜館一定有得食!但好多都唔好食!買相唔係咁好!黑黑嘅飯夾住啲九層塔香葉!但味道有驚喜,飯粒炒得乾身!索晒啲味道!香葉落得夠多!(每啖都有兩三片)呢個飯以香葉做主角,香葉唔夠就失色!飯內仲有啲青豆粒!增加咗𡁻口感!連伴碟嘅青瓜片都好新鮮!跟餐熱檸茶正常!落單女侍應都好健談!落單上菜都好勤快,亦主動同食海南雞飯嘅同事講油飯可以添食!所以今日食得好開心!
跟餐熱檸茶正常!
所以今日食得好開心!
泰或香葉炒飯
2013-11-20
泰或香葉炒飯
2013-05-25 264 浏览
六人食午餐,響勝利道搵食,午飯時間已經過了一段時間,啲餐廳已經無乜人等,行過呢間,朋友比門口外嗰幾個大包吸引,店內嘅肥叔叔出來招呼,非常健談(少少自吹自擂),當時店內未有大枱,叫我哋入去坐住等,然後轉咗近口張圓枱,肥叔叔極力介紹海南雞飯!所以我叫海南雞飯($46)加熱檸茶,上枱個樣好靚,雞肉已經起咗骨,雖然有啲肥,不過我唔食皮,雞肉滑,有啲透明喱啫黏住,酸甜醬夠濃稠,酸酸甜甜,不過唔辣,黃薑飯香料味道不重,乾身!熱檸茶不澀,正常!地方不大,枱櫈好迫,樓面依靠肥叔叔一個,有少少顧此失彼,好似上錯咗飲品,收錯錢!不過肥叔叔態度幾好,即刻改番啱!亦都有關心食後感,都覺得係有比心機做!我其中一個朋友食海南雞飯,但佢唔食甜酸醬,肥叔叔即刻比碟薑茸,窩心!但又係個廁所扣分,男女共用一格,地下濕,無廁紙,度廁所門應該門鉸歪了,我要用盡力去開關唯一係無異味!

唯一係無異味!
2013-05-24
2012-10-15 248 浏览
一家三口習慣了星期天返過祟拜後就會吃頓飯才回家。為了遷就小友的作息時間,自己都會選擇在就近的地方隨便的吃一餐,但求快捷就手便算。家附近的連鎖快餐店又或是YWCA內的"趣屋"都是我們差不多隔個星期便到的熟客....當然食肆林立的勝利道也是會到的。不過老實說那兒有好食物水準的地方是不多的,而且一到週末日人又多,光是等位已花了許多寶貴的時候,所以這一頭食店反而不是經常去幫襯....不過以小弟一向多心的性格又怎會甘願每星期都到同一間食店光顧 ? 今一次就跑到勝利道內,挑一間從未吃過的泰國菜館來吃頓午飯....太太胃口不大佳,所以只點了一碗雞絲凍檬;而自己呢,本着不浪費食物的原則,就只了一道同樣以雞肉為主,沒甚辣度的炒飯來與小友共享....試了一點檬粉內的雞絲,肉質又硬又嚡而且又真的入口是凍冰冰的,不禁令人吃至搖頭;檬粉質感淰淰的同樣不討好。此時唯有猛下甜甜酸酸的魚露來刺激一下味蕾才得將之吞入肚....至於那個炒飯食起來不是太油膩,不過蛋絲的份量太少,雞肉咬下去也是嗦然無味的。若將之用來填肚的話是收貨的,但要稱之為合格的泰式炒飯的話,就可真差了十萬八千里了....很求其的一餐。是求其得食完後也希

....
很求其的一餐。是求其得食完後也希望儘快忘記的一頓飯
....
2012-10-01 161 浏览
雖然喜歡泰國菜 但總是很少去吃離家不遠處新開了一家泰國菜小店 一直想嘗一下 今天剛好跟朋友路過就不作多想進去了 第一次吃生蝦 挺好吃辣椒對我來說有點過辣 但配着一點吃更美味蝦的新鮮度是可以 但是如果更鮮甜一點就更好了 馬拉盞炒通菜很入味比以前吃過的味道更濃 咸香味十足 好吃! 胡椒炒羊羊是如肥牛的薄片 口感一般味道沒有過羶 但感覺是雪藏了很久的貨不過不到難吃 就當一般的炒肉片吃吧 菠蘿炒飯太濕 腰果淋 海鮮無味 失敗之作總括來說 價錢中等 與份量相乎 不會覺得太貴也不會覺得超值這裡菜式挺多 選擇足夠雖然吃到了不好的菜式 但也有不錯的菜式所以還是值得再去嘗試其他菜也許他們其他都做得很好吃呢而且老闆很友善 語氣好 主動關注客人 如冷氣會不會太冷等等所以還是給你一個笑面吧
雖然喜歡泰國菜 但總是很少去吃
離家不遠處新開了一家泰國菜小店
一直想嘗一下 今天剛好跟朋友路過就不作多想進去了
第一次吃生蝦 挺好吃
辣椒對我來說有點過辣 但配着一點吃更美味
蝦的新鮮度是可以 但是如果更鮮甜一點就更好了
馬拉盞炒通菜很入味
比以前吃過的味道更濃
咸香味十足 好吃!
一般

而且老闆很友善 語氣好
主動關注客人 如冷氣會不會太冷等等
所以還是給你一個笑面吧
2012-09-30
$146.5 (晚餐)
  • 馬拉盞炒通菜
2012-08-24 91 浏览
好味係黎食,咖哩軟殼蟹大包 大大個香脆麵包裡面放滿軟殼蟹同咖哩汁,咖哩汁好香好濃,不過唔知點解今次特別多汁,真的太多,如果少啲就好。仲有個包底燶燶底,所以無食,但其他就食晒,好飽。另外叫咗個炒通菜 夠鑊氣,不過少左啲。
好味係黎食,咖哩軟殼蟹大包

另外叫咗個炒通菜
夠鑊氣,不過少左啲。
2012-08-23
  • 咖哩軟殼蟹大包
2012-08-04 63 浏览
依幾日日日都落雨..上openrice見依暑野d食評都唔錯,反正今天又出mongkok,所以決定一試...2個人叫了無骨海南雞飯d雞肥左d..食落有d凍個黃姜飯正常冇特別..個秘制醬汁點雞真係一流架加唔少分..仲有個細既冬陰公湯..上菜個時係跟個爐既..仲係熱騰騰架...每人可以分到2碗半到na...頭頭飲第碗都ok..到第2碗開始泥料na...飲入口都冇野..之後辣由喉嚨上反泥...到last個個飲到出汗...叫了個生蝦..係虎蝦泥...有10隻到..都好新鮮...仲叫左個豬頸..個野食都普通..但個汁真係好正..d 侍應服務好好...除了自動架水..見你辣得滯好識做...比個冬瓜湯你解辣..
依幾日日日都落雨..
所以決定一試...
2個人叫了無骨海南雞飯
d雞肥左d..食落有d凍
個黃姜飯正常冇特別..
個秘制醬汁點雞真係一流架加唔少分..

仲有個細既冬陰公湯..
上菜個時係跟個爐既..
仲係熱騰騰架...
每人可以分到2碗半到na...
頭頭飲第碗都ok..
到第2碗開始泥料na...
飲入口都冇野..之後辣由喉嚨上反泥...
到last個個飲到出汗...

叫了個生蝦..
係虎蝦泥...有10隻到..
都好新鮮...

仲叫左個豬頸..
個野食都普通..
但個汁真係好正..

d 侍應服務好好...除了自動架水..
見你辣得滯好識做...
比個冬瓜湯你解辣..
2012-07-26
2012-07-16 44 浏览
十二點三去到,得一台有人一隻雞都無吊出黎因為一早睇左食評,唔怕中伏入到去原來佢話d雞啱啱先整起叫左個海南雞飯and泰式炒金邊粉海南雞飯d雞好肥,不過好有鮮咪,個泰式醬好spicy不過好味d油飯係正常水平,幾干身泰式炒金邊粉幾正宗,d蝦干仔都落得好足, 只係差左粒青檸同炒得唔夠干身個冬0T就差dd,唔甜亦都無茶味,可以忽略
十二點三去到,得一台有人
一隻雞都無吊出黎
因為一早睇左食評,唔怕中伏
入到去原來佢話d雞啱啱先整起
叫左個海南雞飯and泰式炒金邊粉
d油飯係正常水平,幾干身
個冬0T就差dd,唔甜亦都無茶味,可以忽略
题外话/补充资料: 晚市貴好多 如果以晚市既價位d位唔係坐得幾舒服
2012-07-14
2012-07-01 51 浏览
唔覺意經過依間新開的泰國菜,地方小小,本來無咩祈望,點知相當唔錯叫咗個海南雞, 蠔仔炒蛋, 山菜包山菜包無咩等別,OK海南雞幾得意,加咗啲辡汁同醋,好似泰式沙律咁蠔仔炒蛋,應該用咗鴨蛋炒, 好香蛋味,不過蠔殼同多咗啲油,好彩佢有啲菜底,所以OK,但味道真真好食。希望水準可以維持落去!

叫咗個海南雞, 蠔仔炒蛋, 山菜包

山菜包無咩等別,OK
海南雞幾得意,加咗啲辡汁同醋,好似泰式沙律咁
希望水準可以維持落去!
2012-06-06
2012-06-25 32 浏览
學校附近的餐廳愈來愈少,詰間新開的就去嘗試一下。我叫了一個D,朋友叫A。朋友的先來,遠遠就聞到香味,這個咖哩很香,吃起來有香味,不很辣,雞也很滑。我的也很不錯,豬有豬味,並沒有被香料蓋過,骨也不太多,飯也很好吃,軟軟的很好入口。侍應很快,結帳效率很高。
學校附近的餐廳愈來愈少,詰間新開的就去嘗試一下。
menu
我叫了一個D,朋友叫A。
朋友的先來,

侍應很快,結帳效率很高。
题外话/补充资料: 值得,在附近的餐廳中脫穎而出~.
2012-05-07
等候时间
2 分钟 (堂食)
2012-06-23 52 浏览
同男朋友去行街~點知落大雨~超掃興~咁就睇下附近有乜食~順便避下雨啦~行過勝利道~見到間間都有客,有d仲要排隊…呢間野無乜人~本來都驚會中伏…不過落雨無辦法~一入到去坐底睇餐牌~都幾吸引wo~~咁我地又有d肚餓~所以今次叫2個餐~一個跟湯,另一個跟野飲~先泥餐茶/餐湯個湯係冬瓜雞湯~應該落左唔小雞粉調味…不過都ok既~無幾耐就泥個海南雞飯講真…d雞擺得唔靚lo~不過食落係好好食的~仲有佢個黃姜飯~~我唔鐘意食飯都覺得好食~~佢個秘制醬汁又真係好鬼正個wo~~~~不過係辣的~唔食係辣既人最好唔好點~之後等左好耐…真係好耐…海南雞飯都食完…想追單之際…阿姐話冬陰公炒飯呀麻~炒緊^^…咁咪繼續等lo~心諗今次食評實寫衰你~人地遲泥個d都食左一半…有咩咁巴閉呀!整咁耐!好…泥到…賣相ok wo~聞落都幾香~一食~~嘩!!抵等!d飯炒得均勻~有鑊氣!一路食仲食到好多香料~整體泥講個飯係偏甜既,可能係其中一種香料既味。不過真係好正!食到最後其實食唔晒…不過都堅持食得幾多得幾多!因為真係唔想浪費師博既努力!我真係好小會食…就算唔係…食其實野飽就唔會繼續食不過呢餐真係正!如果你未泥過,一定要試海南雞!
同男朋友去行街~點知落大雨~超掃興~
咁就睇下附近有乜食~順便避下雨啦~
行過勝利道~
見到間間都有客,有d仲要排隊…
呢間野無乜人~本來都驚會中伏…
不過落雨無辦法~

一入到去坐底睇餐牌~
都幾吸引wo~~
餐牌
咁我地又有d肚餓~
所以今次叫2個餐~

一個跟湯,另一個跟野飲~

先泥餐茶/餐湯
個湯係冬瓜雞湯~應該落左唔小雞粉調味…
不過都ok既~
餐湯
無幾耐就泥個海南雞飯
講真…d雞擺得唔靚lo~
不過食落係好好食的~
仲有佢個黃姜飯~~
我唔鐘意食飯都覺得好食~~

佢個秘制醬汁又真係好鬼正個wo~~~~
不過係辣的~唔食係辣既人最好唔好點~
無骨海南雞飯
之後等左好耐…真係好耐…
海南雞飯都食完…
想追單之際…阿姐話冬陰公炒飯呀麻~炒緊^^…
咁咪繼續等lo~
心諗今次食評實寫衰你~
人地遲泥個d都食左一半…
有咩咁巴閉呀!整咁耐!

好…泥到…
賣相ok wo~聞落都幾香~
一食~~
嘩!!抵等!
d飯炒得均勻~有鑊氣!
一路食仲食到好多香料~

整體泥講個飯係偏甜既,可能係其中一種香料既味。
不過真係好正!
食到最後其實食唔晒…
不過都堅持食得幾多得幾多!

因為真係唔想浪費師博既努力!
冬陰公炒飯
我真係好小會食

就算唔係
…食其實野飽就唔會繼續食
不過呢餐真係正!
如果你未泥過,一定要試海南雞
题外话/补充资料: d伙記真係識講泰文架!!! 仲不時有泰國人泥買~~ 應該幾正宗~~ 加分!kakakaka
2012-06-16
餐牌
餐湯
無骨海南雞飯
冬陰公炒飯
個日同三個朋友一行四人去預食圑年飯,因為旺角係中間點,就一齊出去搵食!聽人講勝利道多特別嘢食!咪去試下囉!去到嗰邊,間間都勁貴,一個飯都$70幾,都未收利是,邊有錢呀!行到呢間門口,老闆好有禮貌邀請我哋試下,話平過茶餐廳,好味過九龍城,咁就試下囉!老闆叫我哋睇完餐牌先介紹,又唔催,又唔趕!樣樣都好似好正,都唔知食咩好!最好老闆介紹:1) 先食生蝦刺身($88),新鮮又大隻,鮮甜爽口,加秘製醬汁,特別開胃!2)再嚟一個糯米釀雞翼($58),一份兩隻,好入味!3)主菜係咖喱蟹大包(時價:$198),泰式咖喱汁加蛋炒,香口惹味,法式大包索汁外脆內軟,好味到震!4)炒多個馬拉盞泰國椰菜苗($58),出面未食過呢種菜!5)加多個冬陰功湯($58)細,即刻暖love love!!!最緊要無加一又唔趕人走,埋單每人$115,抱住個肚走!非常滿足!
老闆叫我哋睇完餐牌先介紹,又唔催,又唔趕!
樣樣都好似好正,都唔知食咩好!最好老闆介紹:
2)再嚟一個糯米釀雞翼($58),一份兩隻,好入味!
4)炒多個馬拉盞泰國椰菜苗($58),出面未食過呢種菜!
最緊要無加一又唔趕人走,埋單每人$115,抱住個肚走!
非常滿足!
2012-01-14
庆祝纪念
团年饭
  • 咖喱蟹包,生蝦刺身
(非会员)
2012-01-19 8 浏览
當天都不知吃什麼好!一個人食自己!!去完諾基亞整電話, 就行咗去呢度食飯喇!寫單個令女介紹我食個香辣肉碎炒飯, 我話我唔食得好辣,佢話幫我小辣,來到又真係唔係好辣喎!抵讚個飯炒得乾身同D菜粒炒得香脆,肉碎又夠味唔會太鹹, 好味!!但實在太肚餓, 吃清光及忘記影相, 可惜!!飯後再來一個甜品,實在太豐足呢!可能食飽飽,記得影相, 所以甜品有相睇呀! 哈哈!!甜品相當不俗, 芒果紫糯米, 唔算好甜, 芒果除外!
好味!
當天都不知吃什麼好!一個人食自己!!

去完諾基亞整電話, 就行咗去呢度食飯喇!

但實在太肚餓, 吃清光及忘記影相, 可惜!!

甜品相當不俗, 芒果紫糯米, 唔算好甜, 芒果除外!

2012-01-17
好味!
2012-01-17 17 浏览
是日練完歌, 一行五人來這裡吃個快的午餐. 其實在教會附近的選擇一向不多, 難得有新店子, 當然要一試. 這裡的環境簡潔, 以海南雞掛頭牌, 就要了兩客分吃, 另外也要了兩客午餐精選. 最後, 就選了一客店方推介的小食.冬瓜雞湯: 先送來一人一碗湯, 味道濃了點, 不過冬瓜就幾清甜的.無骨海南雞配黃姜飯 $43: 7分, 雞肉嫩滑, 即使是白肉部份也不俗, 點上醬汁, 還幾惹味. 黃姜飯就只是一般, 偏硬, 也不夠香.青咖哩牛飯 $39: 7分, 相當之辣, 是吃落口之後慢慢令舌頭變麻的辣度. 肉從豬,牛, 雞中揀了牛, 嫌肉實了點點.泰式炒金邊粉 $39: 6分, 炒得濕了點, 不過金邊粉質感對辦, 酸酸的幾開胃. 份量不少, 是夾極都有的一碟.燸米釀雞翼 $58: 6分, 雞翼大大隻, 一開三, 正好給我們去分吃. 炸得乾了點, 也嫌不夠入味. 不過一客只收$58, 是經濟版的燸米雞翼.加$5還有飲品, 要了杯凍檸茶, 都幾大杯.這裡的食物整體還算不俗, 價位也合理. 服務態度良好, 起碼不會像同一條街另外那家店的情況. 希望這新店子上軌度之後能有更好的發揮.
加$5還有飲品, 要了杯凍檸茶, 都幾大杯.
  • 無骨海南雞