2022-06-12 295 浏览
泰基隆就食得多,泰基隆泰北面早幾個月先第一次食。叫咗個泰北魚湯麵,麵底揀咗金邊粉,湯底要少辣。麵上枱,先呷一啖湯,偏鹹偏濃,好強嘅魚味同香料味,據稱係以鮮魚淆製兩個鐘,再加入乾蔥,蒜肉,辣椒乾,甲猜(手指薑)等配料,果然好泰風味。麵入面嘅餸有魚蛋,豬紅,鳳爪同泰式鹹肉。揀呢個麵其實好大程度都係因為泰式鹹肉(我超鍾意食),結果有少少失望,可能因為晚上幫襯,鹹肉放耐咗,鹹香有餘,但皮較韌,唔太脆。其餘食材以魚蛋質素較高,爽滑彈牙有魚味,至於豬紅同鳳爪則正常水準。值得一讚係碗麵好大碗,之前驚唔夠飽,食哂之後其實係要捧住個肚。

平時我很少寫食評,絕對不是幫這間餐廳賣廣告的KOL位於深水埗一間細小的泰國餐廳,平時真的不顯眼,只覺得每次午膳時段都會排長龍 ,所以冇機會入去試吓,因為今天大雨 ,所以事事但地衝入這間泰國地道餐廳避雨兼午餐!最值得稱讚就是每位職員嘅態度都非常友善,午餐的選擇比較多,套餐加一杯嘢飲都係$50左右,我選擇 泰式乾炒牛河 +凍檸茶 ,這碟乾炒牛河一定要大讚,絕對能夠媲美很多出名的泰式餐廳,上碟時,色 香 味都已經感覺得到,河粉是闊條,並不是一般的幼身嘅河粉,非常有咬口, Q彈,牛肉很有口感不會太靭 ,味道非常好,不太咸,非常值得推介。下次我一定會返去幫襯!試吓其他套餐
平時我很少寫食評,絕對不是幫這間餐廳賣廣告的KOL
下次我一定會返去幫襯!試吓其他套餐
2022-06-11
2021-12-12 311 浏览
Service & Customer CareAfter exploring the Sham Shui Po area, a few minutes away from the trendy pop-up cafe's that have given the area a boost in culture, we came across this quaint little Thai place, had plenty of seats available compared to the eateries in the area. So we gave it a shot. Service with a smile which is some what rare these days.FoodAfternoon tea special. Hainan Chicken rice. What a delight. Tender pieces of chicken on a fragrant bed of rice paired with a sweet/sour/spice relis
Service & Customer Care

Food

Afternoon tea special. Hainan Chicken rice. What a delight. Tender pieces of chicken on a fragrant bed of rice paired with a sweet/sour/spice relish. I'll be back for more. 8/10 for quality and taste.

Chicken Phad Thai. Not a lot of Chicken but had the authentication taste, a smidge oily, but not enough for a nation to launch an all out invasion. 7/10

Spring Roll Salad
Nice and crispy. Tasty vermicelli and mince pork filling. With a small side of sour/spicy sauce. 7/10

Value for money
$138 including 2 iced drinks. Excellent price point for a decent Thai meal!

2021-11-15 226 浏览
泰肥牛牛丸湯河 $52揀咗金邊粉份量都充足👍🏼牛丸有三粒,肥牛都有三四塊牛丸都算彈口亦都有肉味,湯底好濃郁,有好香嘅胡椒同金不換味😋泰北魚湯麵 $62原本個面係跟鳳爪嘅,不過轉左做豬肉丸如果有其實餸唔啱食既,不妨問下店員有冇得轉其他嘢鹹肉亦都好貼心咁分開上,咁啲皮就唔會浸腍👍🏻豬紅同魚蛋都不過不失,成碗麵比人一種好豐富既感覺最出色一定係個湯底,依一款一樣咁濃郁,但係仲多左一種辣椒味,好香😋
泰肥牛牛丸湯河 $52
揀咗金邊粉份量都充足👍🏼
牛丸有三粒,肥牛都有三四塊
牛丸都算彈口亦都有肉味,
湯底好濃郁,有好香嘅胡椒同金不換味😋

泰北魚湯麵 $62
原本個面係跟鳳爪嘅,不過轉左做豬肉丸
如果有其實餸唔啱食既,不妨問下店員有冇得轉其他嘢
鹹肉亦都好貼心咁分開上,咁啲皮就唔會浸腍👍🏻
豬紅同魚蛋都不過不失,成碗麵比人一種好豐富既感覺
最出色一定係個湯底,依一款一樣咁濃郁,
但係仲多左一種辣椒味,好香😋
2021-10-21 263 浏览
泰基隆本店食得多,開左新分店除左大左靚左,舒服d之外仲有新野食!邊爐都有幾款,有gas或者今次選擇既碳火!!係泰國試過一次,真係番唔到轉頭!!!湯底係泰國風味,都唔需要額外醬汁餸亦都非常多,有菜有肉有海鮮(蝦,青口etc)有粉絲(最後夾出黎有3大碗🤣)最驚喜係幾粒丸,唔hea得黎好有肉味!個餐另外再每人包一杯野飲,到最後真係飽到食唔落咁走🤤因為早一日去book,所以已經留左位,2個人有張大枱坐,夠闊又安全!
湯底係泰國風味,都唔需要額外醬汁
最驚喜係幾粒丸,唔hea得黎好有肉味!
個餐另外再每人包一杯野飲,到最後真係飽到食唔落咁走🤤
  • 碳火邊爐
2021-09-19 158 浏览
泰北面小店 泰北家鄉麵湯底又濃又辣,惹味中帶點香料味 粉絲吸曬濃味既湯汁好美味有白魚蛋,豬紅,泰式燒豬肉 魚蛋有魚味仲幾彈牙添燒豬肉幾香口辣辣地 配埋凍檸水解辣味道一流最精彩係佢湯式 辣得黎又唔會口乾飲多2啖都得241 Ki Lung Street, Sham Shui Po消費$100
泰北面小店 泰北家鄉麵
湯底又濃又辣,惹味中帶點香料味 粉絲吸曬濃味既湯汁好美味
有白魚蛋,豬紅,泰式燒豬肉 魚蛋有魚味仲幾彈牙添
燒豬肉幾香口辣辣地 配埋凍檸水解辣味道一流
最精彩係佢湯式 辣得黎又唔會口乾飲多2啖都得

消費$100
2021-09-16 85 浏览
久仰大名梗係要試吓呢間好似唔錯食泰國嘅餐廳,佢唔係平時食嘅船河. 佢有幾個set咗嘅面我就揀咗泰國魚湯麵,配料鳳爪豬紅魚蛋同燒肉. 份量好足夠最重要個湯好有層次自己好少飲晒啲湯不過今次都差唔多飲晒,亦都冇味精.如果再出嚟深水埗應該都會再嚟,試埋佢其他唔同湯底同配料嘅面

如果再出嚟深水埗應該都會再嚟,
試埋佢其他唔同湯底同配料嘅面
泰國魚湯麵
泰國魚湯麵
2021-07-28 415 浏览
之前去左泰基隆排隊,條隊都有d長,經店員溫馨提示後先知原來餐廳係對面街開左分店😮過到對面等左幾分鐘就入得喇~青咖哩雞飯 • HKD$45呢個係午市套餐價,會跟埋一個白飯~佢地嘅青咖哩辣嘅程度比較低,椰奶味都幾香🤗雞肉都幾滑,但個人更中意入面d茄子,吸晒d汁好正🤤泰式炒椰菜苗 • HKD$68本身都唔中意食椰菜,但朋友堅持話椰菜苗係好好食,所以就叫左黎試🙉食落又真係幾好食喎衰鬼🤣可能係菜苗,所以食落唔似平時d椰菜咁硬,菜葉仲好嫩👍🏽而且吸晒d調味,勁啱送飯食😋泰式菠蘿海鮮炒飯(細) • HKD$68睇落頹頹地,但食落都幾有鑊氣👍🏽加埋d肉鬆食都幾有泰國風味~但唔中意佢加左急凍紅蘿蔔粒…😩冬陰功海鮮湯(細) • HKD$78材料都幾多,又有蝦又有墨魚等等海鮮🦐🦑酸同辣味都平衝得幾好👍🏽3個人分享的話每人可以飲1至2碗~特選泰國椰青 • HKD$36清甜涼爽~同埋都算幾大粒,食完餐飯都未飲得晒🤣特濃香芒沙冰 • HKD$39打卡able之餘,味道都唔錯~飲落唔會係好假嘅味道
過到對面等左幾分鐘就入得喇~

青咖哩雞飯 • HKD$45
呢個係午市套餐價,會跟埋一個白飯~
佢地嘅青咖哩辣嘅程度比較低,椰奶味都幾香🤗
雞肉都幾滑,但個人更中意入面d茄子,吸晒d汁好正🤤
青咖哩雞飯
泰式炒椰菜苗 • HKD$68
食落又真係幾好食喎衰鬼🤣
可能係菜苗,所以食落唔似平時d椰菜咁硬,菜葉仲好嫩👍🏽
而且吸晒d調味,勁啱送飯食😋
泰式炒椰菜苗
泰式菠蘿海鮮炒飯(細) • HKD$68
睇落頹頹地,但食落都幾有鑊氣👍🏽
加埋d肉鬆食都幾有泰國風味~
但唔中意佢加左急凍紅蘿蔔粒…😩
泰式菠蘿海鮮炒飯(細)
冬陰功海鮮湯(細) • HKD$78
材料都幾多,又有蝦又有墨魚等等海鮮🦐🦑
酸同辣味都平衝得幾好👍🏽
3個人分享的話每人可以飲1至2碗~
冬陰功海鮮湯  (細)
特選泰國椰青 • HKD$36
清甜涼爽~
同埋都算幾大粒,食完餐飯都未飲得晒🤣

特濃香芒沙冰 • HKD$39
打卡able之餘,味道都唔錯~
飲落唔會係好假嘅味道
青咖哩雞飯
泰式炒椰菜苗
泰式菠蘿海鮮炒飯(細)
冬陰功海鮮湯  (細)
2021-07-07 178 浏览
米線成日都會食到,間唔中都想試下其他口味,今次就食左來自泰國的湯麵!✨泰式青咖哩雞肉湯河青咖哩湯底有驚喜,食到有椰汁同金不換既香味而且味道夠哂濃郁,河粉吸收哂湯底既味道好入味。雞肉肉質比較鞋,豬紅普普通通無腥味。✨熱洛神花茶唔想次次都飲汽水或者檸茶,所以就揀左飲洛神花茶,味道酸酸甜甜幾開胃。✨泰北魚湯麵湯底都幾辣下同埋重口味,偏咸左少少,魚味唔算突出反而食到少少腥味。腩肉份量少只有三件,仲要切到好薄,其他配料都好一般。✨凍青檸水酸酸地幾開胃,好夠青檸味。整體來說粉麵價錢有啲貴,餸料少味道都普通,只有泰式湯底喺比較特別,間唔中可以試下過口癮。

✨泰式青咖哩雞肉湯河

✨熱洛神花茶

✨泰北魚湯麵

✨凍青檸水
酸酸地幾開胃,好夠青檸味。

• 泰式青咖哩雞肉湯河
2021-05-23 301 浏览
深水埗鬧市中有間泰北美食,聽落幾特別,望入去佈置幾有特色。下午茶時間試下menu嘅粉麵。之後叫左野先知其實可以叫menu之外嘅野,例如食返海南雞果類。不過唔緊要啦。泰北魚湯麵配料幾豐富。泰式魚蛋好彈牙,質感一流。豬紅正常,唔會腍到一夾就散。鳳爪軟硬適中。秘製鹹肉好似港式燒肉,肉都唔少,連皮上,真係好似燒肉。米線幾軟滑。調味方面,湯底都幾辛辣,老闆已話特別調冇咁辣。真係落左好多蔥、蒜、椒,湯汁幾香濃。可惜唔食得辣嘅人唔多啱食,整體味道濃。泰北家鄉湯粉絲餸都係差唔多,除左多左半隻蛋,蛋都好食。麵底叫左粉絲,好滑,質感好好。惟味道太鹹,有d失手。老闆都好好,主動問我地意見,並即同廚房商量點改確保調味質素。湯汁相比泰北魚湯麵較為失色,香味唔多明顯。椰青椰青非常清甜,絕佳。青檸梳打味道唔會太甜,青檸味都ok。餐廳環境方面佈置都幾靚。可惜二人枱好細,真係非常非常逼,擺野食都冇咩位。餐牌:
深水埗鬧市中有間泰北美食,聽落幾特別,望入去佈置幾有特色。

泰北魚湯麵
泰北魚湯麵

配料幾豐富。泰式魚蛋好彈牙,質感一流。

泰北家鄉湯粉絲
泰北家鄉湯粉絲

椰青

椰青非常清甜,絕佳。

青檸梳打

味道唔會太甜,青檸味都ok。

餐牌:

2021-05-23