2020-06-10 140 浏览
同朋友仔见面,喺疫情底下闷到真系要冲出荃湾,去第二啲地方食饭,於是朋友仔推介小妹嚟大角咀食泰国嘢,以前听人讲九龙城食泰国嘢就听得多,冇谂过大角咀嘅泰国嘢都好地道,店员厨师只有两位,但系佢哋都非常有礼貌,食物亦系好有质素,而且重点系,唔贵呀,绝对街坊价小妹觉得,食物系会话都俾人知,厨师有冇珍惜食材同埋用心对待每一道菜㗎~~因为,一放入口,食客就会知道软壳蟹即整,串烧同炸虾饼都系因应客人要求份量即烧即炸,净系呢份认真就值得一赞小店座位不多,街坊生意,各位食家又要衡量一下接受程度而作出选择,小妹认为只要系好味嘅美食,去到边都唔紧要罗

2020-05-08
2019-09-11 881 浏览
小妹家虽住大围, 但对大角咀呢间泰式小店充满浓浓思念。 间中都会特地前来帮衬呢间泰式小店由二位泰国夫妻合力经营, 从入门口听到泰藉姨姨用泰文说出”欢迎光临”,至到泰藉叔叔从厨房热情地捧出食物来,我的内心每次都会感受到热情,快乐,这是食物质素追求外, 餐厅最重要拥有既元素今晚谂唔到食咩,就特意前来这小心,再尝泰式家庭感觉菜既滋味先来椰汁鸡汤, 每次黎都必点鲜甜既椰汁味, 配上不同香叶, 还有洽度好处既微辣,十分开胃。汤料用既鸡肉鲜嫩,量多, 蕃茄仔亦新鲜柠檬汁蒸鲈鱼 鱼大大条, 蒸得刚刚好熟上枱, 再配合小火炉蒸煮多一会, 成了柠檬鱼汤 鱼连汤全食全喝清芒果糯米饭芒果糯米饭热烫烫,软绵绵,配上椰汁, 就算饱都想继续食。 芒果新鲜香甜没得弹老板娘当晚热情招待,还送了小妹南瓜布丁呢间小店,突破了不同种族既文化,感受到泰藉老板非常用心,有爱招待每一位客人。离开小店时, 老板娘泰语一声再见, 为晚餐增添上完美窝心既句号

今晚谂唔到食咩,就特意前来这小心,再尝泰式家庭感觉菜既滋味

椰汁鸡汤

先来椰汁鸡汤, 每次黎都必点

汤料用既鸡肉鲜嫩,量多, 蕃茄仔亦
新鲜

鱼连汤全食全喝清

芒果糯米饭

芒果糯米饭热烫烫,软绵绵,配上椰汁, 就算饱都想继续食。
芒果新鲜香甜
没得弹
老板娘当晚热情招待,还送了小妹南瓜布丁

2019-08-27 388 浏览
叫左黄咖哩软殻蟹饭,晚市会送埋前菜(可以拣木瓜沙律或者肉碎汤),仲有椰汁糕做甜品。咖哩一d都唔辣,不过好香好浓,软殻蟹应该系即炸,好好食。另外叫左个冻柠茶,系泰式冻柠茶,同平时果d唔一样,不过都好好味!午餐仲会抵d添,下次再食

咖哩一d都唔辣,不过好香好浓,软殻蟹应该系即炸,好好食。

午餐仲会抵d添,下次再食
咖哩软殻蟹饭
2019-08-06 372 浏览
呢间餐厅系大角咀嘅best kept secret ,老板娘同老板都系泰国人,对人十分友善。每日嘅午餐/晚餐只有四款,餐牌每个礼拜都转, 唯独软壳蟹系任何时候都有,因为真系超级受欢迎!原只软壳蟹即叫即炸,脆卜卜嘅外壳包住柔滑嘅蟹肉,配埋香甜嘅黄咖喱(或者带辣嘅咖喱膏),真系超级好送饭。晚餐还附送前菜同埋甜品,咁平嘅价钱真系超值。我地口渴叫多个椰青,大大个都系$28,平过九龙城啲泰菜馆好多。唯一要留意就系厨师煮嘢好少落辣,如果锺意食辣要落单前讲。
黄咖喱软壳蟹饭
前菜,食咗一大半先影
黄咖喱软壳蟹饭
  • 咖喱软壳蟹
2019-07-09 406 浏览
黎到呢间地道泰国小店食野,waiter感觉都似系泰国人(店主夫人?)入而位置唔多,我地食饭时间都叫早所以冇乜客系到,通常一个人想食泰国野都会冇野好拣,但呢到道有提供一人套餐,所以小毒毒夜晚想食泰国野都不妨黎一试🤩我就叫左个C餐炒炒丝,首先前菜其实两野都好吸引都系d泰国地道小食,谂左好耐决定食个小食d既生菜包,见到好似好细份咁其实都有3-4块生菜,炒得乾身得黎但入面又有肉汁,不过d肉道唔辣既,如果有少少乾味相信就会好食d开胃d啦🤤然後就到主食啦,食材方面其实都系个d平时泰国炒物见到既野,不过食落好香好有泰式既味道🤤粉丝虽然吸水吸油但食落又冇乜油腻感,相信落左好少油炒,净系呢样野已经加哂分因为平时食开既泰式炒物都一定好油好heavy,呢次真系岩哂想食得健康d既香港人🤪🤪最後随餐仲送左个地道荷叶椰汁西米糕,(图中系四个餐既份量,一个餐一件嫁咋🙊)唔太特别都系平时咁,不过最开心既系套餐价一次过食到咁多款泰国野食真系超级值回票价啦🥳🥳
跟餐生菜包
泰式鸡肉炒粉丝
跟餐椰汁西米糕(1件)
跟餐生菜包
泰式鸡肉炒粉丝
跟餐椰汁西米糕(1件)
I live near this place, and for some reason never went there until recently.I now go almost 3 or 4 times a week.Couple of points:The food is very good. I would say it has the highest quality food of the restaurants nearby. I've tried them all.The portions are also generous. For example, when I order mixed vegetable curry, I get loads of vegetables, and a large selection of vegetables. There's no filler.The staff appear to be the owners. They're super friendly - always a hello, a smile, holding o

Couple of points:

The staff appear to be the owners. They're super friendly - always a hello, a smile, holding open the door, a goodbye, and in general just a kind vibe. I think they're from Thailand.

So this place is worth checking out.
2019-06-08
5 分钟 (外卖自取)
  • Mixed Vegetable Green Curry
2019-05-28 285 浏览
呢间小店冇靓装修,地方浅窄,吸引之处在於由泰国人经营。对泰国人主理的食肆有信心,过嚟叫咗三个菜试吓。青木瓜沙律够清凉,辣度有得拣,食得辣的,建议由中辣起跳,个汁甜酸度适中,非常惹味,劲锺意青柠的清新香味。乾炒海鲜河有镬气,碟底冇一氹油,河粉入口烟韧,略嫌海鲜配料少咗啲,但不失为一碟好炒河。软壳蟹配黄咖喱蛋汁喺小店名物,炸酱薄身脆口,只蟹唔系得个壳,有肉地喎;黄咖喱汁零辣度,怕辣族唔使担心得个睇字;汁内有蔬菜,冇加香草,属低浓味食物,最啱捞白饭食。埋尾的泰式奶茶,嗰朕飘出嚟的泰茶独特香气,呃唔到人,入口余香强劲,好茶!舖头只得厨师同店员两个人,百忙之中坚持好好招呼,礼貌周周。作为食客,无论落单、等上菜、埋单,咩都要有等待的心理准备喔。食客多数系街坊,同店员有讲有笑,呢种气氛真系小店至有。
青木瓜沙律

青木瓜沙律
2019-03-16 326 浏览
I had quick dinner with my wife here.The staff here are very friendly and customer oriented, always smiling.We had classic chicken rice and Tom yum kung all tasted awesome.Alcohol not served but can easily buy from 7-11 nearby. highly recommended, will surely come again.
2019-03-03 243 浏览
今日又去试下一d平民小店啦,听人介绍呢间泰国餐厅几好食,朋友成日都会去食,咁我今次又去试一试好冇味先😋老板娘系一个泰国人但讲流利广东话,非常好人👍🏻咁我就嗌左个软壳蟹黄咖哩饭,软壳蟹有足一只咁多,层粉又好薄,炸到热辣辣,好食👍🏻咖哩就唔辣既,系甜甜地既。 一个餐仲有包埋鸡翼同甜品先60蚊,好抵食😋😋

2019-03-02
2018-12-19 389 浏览
同阿妈撞下撞下入咗呢间餐厅, 小小的餐厅,环境一般,但系超好食,抵食,免加一. 食左个软壳蟹晚餐套餐,头盘(炸青口)+正餐(软壳蟹黄咖喱饭)+糖水 (西米露),都系$60. 软壳蟹超正!之後仲食咗一个猪手饭,冇骨,超腍,但系就冇乜味,清清地几好.经营餐厅嘅夫妇亦系泰国人,礼貌服务非常好. 样样野即刻起厨房煮,热辣辣.有午餐,学生餐,晚餐.好抵食.下次一定会再去试吓佢哋其他嘅特色泰国嘢,泰式猪颈肉,蒸鱼,通菜.

• 软壳蟹
2018-10-08 450 浏览
呢间舖直头禾杆冚珍珠呀!老板娘超好人,泰国人但一口流利广东话。首先冬阴公超得,得在佢有蕃茄味,系泰国食过之後,香港一直搵唔到,一碗经已4,5只虾。第二,椰青,无一次系唔好饮,仲好有肉!好多地方唔系生,就无肉,呢度系次次都咁好!第三,老实第一次食呢间海南鸡饭,鸡不过不失啦~仲有个推介,炒金边粉,今次无点,平日食系好特别架~够甜,够酸,正宗。 平日食既,一系偏甜,一系好酸,呢度系啱啱好!若果海南鸡 同 金边粉,都系金边粉啦!

第三,老实第一次食呢间海南鸡饭,鸡不过不失啦~

椰青
海南鸡饭
椰青
  • 炒金边粉
2018-08-12 453 浏览
果日晚上落大雨好想快d食饭,路过门口见到全日免加一,而d菜都好平,4x-7x就有一碟,就入左。入到去见到d装修好似港式茶餐厅,而且又得一台客食紧饭,咁平都冇咩人,果下觉得可能会中伏点知d菜竟然好好食又好地道最後食唔够侯仲加多左碟添泰式鸡肉炒金边粉$46呢个金边粉味道好好,无论质感定系调味都好好食,如果上面有花生碎就更正啦红咖喱海鲜炒饭set $60呢个晚餐set包沙律,主菜同埋甜品,都系60蚊咋。沙律我地拣左青木瓜沙律,估唔到跟餐既前菜都有咁大碟,而且味道又系好好食个红咖喱炒饭好惹味,但系入面有d好似香叶咁既嘢我唔系好锺意,食唔惯个味道。唔知系呢度d嘢份量普通定系我地觉得好好食唔够侯,所以又叫多左碟生菜肉碎包$55呢个有d可惜既系d肉碎炒得唔够乾,下面竟然有汁,而且同平时食既比起身味道有d唔同,唔知差左d咩味。个生菜都系唔够新鲜,下次唔会叫跟餐送既甜品,椰汁西米露膏,好食我地仲加左杯椰奶$15,入面竟然饮到d椰子肉碎,唔通系佢地自己打既?不过对於好锺意食甜嘢既人黎讲可能唔够甜。估唔到求其入左间小店都咁有惊喜,重点系好平,两个人食到劲饱都系食左$175咋!
点知d菜竟然好好食又好地道
最後食唔够侯仲加多左碟添

泰式鸡肉炒金边粉$46

红咖喱海鲜炒饭set $60

跟餐送既甜品,椰汁西米露膏,好食

2018-07-20 319 浏览
刚刚搬黎依头工作,唔知食乜。即管试试依间泰国野。外表睇落就好似麻麻地。装修欠缺。但食评都唔错。即管试试。午餐都唔系你岩我啲胃口,散叫个泰式金边粉试试先。我好锺意食泰式金边粉。系泰国都食过。香港其实啲泰国餐厅都系泰国人煮既。都肯定正宗。但唔同厨师处理手法都唔同。依间都应该系泰国人煮都ok唔错。偏湿。味道都几传统既。料几足。内面有啲切左细细粒既斋。口感丰富好多。芽菜同九菜都放哂落去炒。平时有啲餐厅,扮哂靓咁放哂系旁边,我觉得唔系咁好,啲芽菜同九菜生勾勾,都唔知放黎做乜,食又唔好食。得个睇字。依到放哂落去炒好好夕。泰式奶茶又几正。茶味几特别,够浓茶味。
泰式炒金边粉
泰式炒金边粉
2018-03-23 540 浏览
泰式食店的外卖,黄咖喱软壳蟹饭,黄咖哩完全没有辣味,比较香甜,其实如果说是普通葡汁,也可令人相信,甜味咖哩,伴饭滋味。软壳蟹轻轻炸过,不算太多炸粉,也不错。湿炒河,比我想像中更加多汁,看卖相,其实看不到下面的河粉。河粉上边有不少菜、肉片,还有大量汁酱。肉片够林,但没太肉味。河粉极粗,像陈村粉,吸汁但有些黏着一起。冬荫功汤我一向麻麻,水稀稀又酸又辣,味道不觉讨好。芒果糯米饭,份量不少,饭上多椰汁;芒果可能稍焗,色相欠佳,但仍算清甜,味道不错。
泰式食店的外卖,
软壳蟹轻轻炸过,不算太多炸粉
,也不错。

。肉片够林,但没太肉味。河粉极粗,像陈村粉
,吸汁但有些黏着一起。

冬荫功汤我一向麻麻,水稀稀又酸又辣,味道不觉讨好。

外卖自取
2017-12-23 531 浏览
今年做冬。特意选择了吃泰国菜。有朋友介绍我来此店试试。两夫妇小店营运。开业半年。之前都是做开酒店泰厨的。所以推介家人前来吃吃。仲有系全日不收加一今次因为我地想食咖哩炒蟹。生虾刺身。所以预先打电话来订枱及要求要吃海鲜。店主都非常有诚意介绍我地点样分配食量。十四人份量惊人我地分两枱坐。因为地方少少迫。所以都block了半个店给我地。可以坐得舒服啲。食物我地点了: 咖哩炒蟹。生虾刺身。虾饼。鸡串。烧猪颈肉。冬荫功。无骨凤爪。木瓜沙律。清蒸盲曹鱼。马拉盏炒通菜。肉碎生菜包。海南鸡饭。猪颈肉炒饭。芒果糯米饭。椰汁西米糕。因为南瓜布甸卖晒。今次无得试还可以自掳啤酒。十四人埋单都系每人百零蚊。今年做节食得非常开心满意。此店推介可以小型聚会三五知己聚脚好地方店内仲有椰汁冰。龙眼冰及青柠梳打。依家还有泰式冷热柠茶及奶菜
全日不收加一

三五知己聚脚好地方

店内仲有椰汁冰。龙眼冰及青柠梳打。依家还有泰式冷热柠茶
及奶菜
泰国菜
泰国菜
  • 生虾刺身。咖哩炒蟹。蒸鱼