2021-04-03 791 浏览
泰国菜清新口味,酸酸甜甜惹人爱,我今日来到旺角,拣了位於通菜街的泰国菜馆泰厨泰国菜做为今晚食晚餐的选择。餐厅座位分两边,都很企理,分上下两层。泰式盐烧黑鰂鱼$130泰式盐烧黑鰂鱼是泰菜的招牌菜,我很喜爱食,今日就拣了泰式盐烧黑鰂鱼,烧鰂鱼面上铺满了经烧过的盐,慢慢将、慢慢揭开,里面热呼'呼的一阵热气散出,见到真乃垂涎,黑鰂鱼非常肉厚,烧得刚刚好,肉质嫩滑多汁,点上酸酸甜甜的酱汁,真的很美味,真是一道美味的特色泰国菜!泰式猪颈肉炒河$75泰式猪颈肉炒河,河粉很大块,里面有很多的猪颈肉,还有芥兰,够镬气,猪颈肉切得一齿一齿的,不会很厚,非常的香口及爽口,整个泰式猪肉猪颈肉炒河,厨师炒得非常香口入味,好味!泰式酸辣凤爪沙律$80凤爪沙律也是我食泰菜的最爱,有些餐厅有时未腌得入味已经上枱,所以凤爪沙律就不会入味,而这里的凤爪沙律就腌得很入味,又爽口。满$200加$1元 四款可任选一款,抵食!泰式椰汁糕$1$1 的菜式,我拣了泰式椰汁糕,侍应很识做,待我们食完後才送上甜品,泰式椰汁糕有4个,面上的椰汁很香椰香味,配上烟烟靭靭的西米, 及有点烟韧爽口的粟米粒,甜度刚刚好,是很有特色美味的泰式甜品。

餐厅座位分两边,都很企理,分上下两层。

泰式盐烧黑鰂鱼$130

泰式猪颈肉炒河$75

泰式酸辣凤爪沙律$80

满$200加$1元 四款可任选一款,抵食!

泰式椰汁糕$1

1K
2021-01-11 1144 浏览
我光顾之後才发现,原来位於「旺角行人天桥」跟「通菜街」旁边的泰国菜餐厅「泰厨泰国菜馆」,是没有制作和提供「牛腩」粉面饭食品,所以我发现残酷现实之後,退而求其次改为光顾享用下午茶。怎料我选择享用「泰厨泰国菜馆」下午茶里面的「串烧餐」之後,侍应才告诉我「泰厨泰国菜馆」的「串烧餐」,只有「串烧猪肉」、「串烧鸡肉」跟「鸡全翼」三款肉类串烧食品,给我选择其中两款而已。所以我最後只能够选择「串烧鸡肉」跟「鸡全翼」,饮品选择了「红豆冰」。「串烧鸡肉」和「鸡全翼」表面淋满「沙嗲酱」,但是「泰厨泰国菜馆」「沙嗲酱」的味道甜中带点微辣,跟我平日食到的甜味「沙嗲酱」很不同。至於「串烧餐」里面的「串烧鸡肉」,鸡肉实际厚度比我原本预期来得厚得多,加上甜辣味道的「沙嗲酱」,令我无法从而食到「串烧鸡肉」里面的鸡肉原味,至於鸡肉肉质已经全熟,口感感觉稍嫌有点乾,和有点硬。至於「鸡全翼」的实际肉质和口感,情况亦跟「串烧鸡肉」十分相似,「鸡全翼」肉质已经全熟,「鸡全翼」鸡肉味道也因为「沙嗲酱」辣味太强,令整只「鸡全翼」实际味道只剩下辣味。至於「红豆冰」方面,「红豆冰」里面的淡奶甜味无疑是很浓厚,只是觉得「红豆冰」里面的「

至於「红豆冰」方面,「红豆冰」里面的淡奶甜味无疑是很浓厚,只是觉得「红豆冰」里面的「红豆」实际口感煮得未够腍,我觉得「泰厨泰国菜馆」可以把「红豆」煮更长时间,把「红豆」实际口感煮得再腍一点。

「泰厨泰国菜馆」没有「牛腩」,所以也没有「咖喱牛腩饭」,即使下午茶「串烧餐」连「红豆冰」後价钱只需要港币三十七元,价钱不算昂贵,性价比都只是一般而已,当下午茶还可以接受,但是想当正餐就变得很困难。

虽然我也很想下次,再找机会光顾「泰厨泰国菜馆」,但是我还是比较想食泰式「咖喱牛腩饭」多一点,然而「泰厨泰国菜馆」却没有「咖喱牛腩饭」,是令我感到有点可惜的地方。

红豆冰

串烧餐

2020-12-23
  • 红豆冰
  • 串烧餐
2021-05-30 84 浏览
香港人口味的泰菜!!大部分食物都系中等的辣度又够晒香浓!个人最锺意佢呢度的青咖哩鸡肉,再分开配搭埋印度薄饼/蒜蓉法式多士。听到呢个配搭就知点解我话佢好香港人口味,因为配搭够晒弹性,泰式、印度式、西式都可以夹埋一齐😍不过我私心地锺意印度薄饼多过蒜蓉法式多士,薄饼的油香十足,极之惹味,口感香脆,即使系浸左落咖哩度食之後都仲带少点香脆!而青咖哩会比其他咖哩香甜,唔会太辣,推荐!串烧都系另一个香口惹味之选,沙嗲酱带有好浓的花生酱味,而且仲有粒粒花生的口感,好出色。而鸡肉同猪肉串即使烧过後都完全唔乾,仲系多肉汁鲜嫩。青木瓜沙律就真系食得辣的朋友会好锺意,夏日热辣辣,想食清凉辣野就啱晒,酸酸辣辣,青木瓜丝爽口,同埋又系有我最锺意嘅花生粒🤣🤣🤣餐厅食够$200就可以加$1点几款小食,我就拣左泰式生虾,$1有4只生虾真系好抵食,生虾都算肉厚,上面粒辣椒真系好辣,加埋生蒜片食好爽🥶🥶🥶

香港人口味的泰菜!!大部分食物都系中等的辣度又够晒香浓!

2021-05-29 42 浏览
经过宠物街,比门面整紧串烧嘅姐姐吸引左🥳次次经过都闻到串烧嘅香味,今次终於有机会入去食啦🤗❤️-我去嘅时间系大约3点钟左右,而呢间餐厅下午茶系2:00开始😍因为我哋未食饭,所以就可以顺理成章咁用下午茶价钱叫好多嘢嚟食👍🏻而呢间餐厅亦都有好多唔同嘅下午茶餐牌,选择困难症嘅话可能都要拣10分钟😆😆-1. 泰式猪颈肉汤河(冬阴功汤) $50 8.5/10😋👍🏻如果想饮冬阴功,又惊唔饱嘅话,呢个冬阴功汤河真系啱晒🤗冬阴功汤唔算太重口味,但系我觉得酸度同辣到都适中,食完唔会口渴😋而个河粉真系好滑,sir一声就去到喉咙😆猪颈肉亦都烧得好香,每一块都好厚身,啖啖肉😍-2.生菜包 $40 9/10呢个价钱有呢个分量真系好抵食❤️猪肉碎炒得好有泰式风味,加上洋葱丝更加香口🥳生菜分量都都足够,最满足系一块生菜可以包一大汤匙嘅肉碎😍-3.鸡肉串烧 $15 猪肉串烧$15 和牛串烧 $25 猪颈肉串烧$25 9/10 🍡话明比串烧吸引,入到黎点可以唔叫串烧😋😋猪颈肉、鸡肉、猪肉串烧都系配沙嗲汁,沙嗲汁好好食,带有少少甜,花生味好香浓,唔会太辣。最欣赏猪颈肉串烧,串烧嘅肉比起汤河嘅肉更厚身,食落去更加Juicy👍🏻

2.生菜包 $40 9/10

串烧
话明比串烧吸引,入到黎点可以唔叫串烧😋😋猪颈肉、鸡肉、猪肉串烧都系配沙嗲汁,沙嗲汁好好食,带有少少甜,花生味好香浓,唔会太辣。最欣赏猪颈肉串烧,串烧嘅肉比起汤河嘅肉更厚身,食落去更加Juicy👍🏻💯和牛串系配上泰式辣汁,肉同肉之间系有洋葱同青椒,食落去就唔会咁腻😆推介💯💯
4.明炉乌头配白饭 8/10 $99
名炉乌头配白饭

真系估唔到下午茶时段都会食明炉乌头🤣千祈唔好睇小佢嘅份量,一条鱼5-6个人食都冇问题😋明炉乌头嘅汤相对清淡,如果想食重口味啲嘅话,可以点埋佢嘅辣汁,更加惹味😊乌头中间带有黄油,好香😆鱼肉亦都唔会’鞋‘
5.青柠梳打 9/10 套餐+$5
青柠梳打

本来套餐免费送青柠冰或者香茅冰,不过天气咁热,想饮番啲有气嘅嘢,所以就加钱转左青柠梳打😍佢系会比支玻璃樽梳打水自己加落去青柠底到,好解渴👍🏻泰国饮品相对上比较甜,不过饮落去都接受得到👍🏻
而家冇得去旅行,如果突然挂住泰国嘅食物,可以考虑食泰厨,无论午餐下午茶定系晚市都有好多选择,包你一定会回味无穷🥳🥳
2021-05-29
串烧
名炉乌头配白饭
青柠梳打
  • 泰式烧猪颈肉
  • 和牛串烧
2021-05-26 41 浏览
本身今日谂住行下旺角宠物街,一落天桥就闻到好香嘅串烧味,搞到我鬼咁肚饿,望一望餐牌发现旺角黎讲呢间餐厅嘅食物都唔算贵,就决定食饱饱先去睇狗仔。平时行过真系好易会MISS 左呢间泰菜串烧有猪牛鸡简,不过牛嘅价钱就贵少少,而我地就叫左猪同鸡再加猪颈肉。呢度嘅串烧用香茅腌得好入味,再加上秘制嘅酱汁,正。虾饼口感弹牙。香茅鸡扒份量好大,而且香茅好多,岩晒钟意食香茅嘅我。泰式炒粉丝够镬气,而且加埋肉碎一齐炒零舍入味。椰青都几大个,今日咁热最岩就系饮清凉消暑嘅野。

呢度嘅串烧用香茅腌得好入味,再加上秘制嘅酱汁,正。

虾饼口感弹牙。
炸虾饼

香茅鸡扒份量好大,而且香茅好多,岩晒钟意食香茅嘅我。
香茅鸡扒

泰式炒粉丝够镬气,而且加埋肉碎一齐炒零舍入味。
泰式炒粉丝

椰青都几大个,今日咁热最岩就系饮清凉消暑嘅野。
香茅冰
2021-05-23
炸虾饼
香茅鸡扒
泰式炒粉丝
香茅冰
2021-05-26 21 浏览
想食泰国菜,就会谂吓搭咩车出九龙城🤔但原来旺角,都有好好食嘅泰国餐馆🤗每次经过,都会闻到好香串烧味,今日行完街终於入左去试,餐厅有两层,全场爆满我哋叫咗鸡肉串和牛肉串。两款不同的串烧用咗不同的酱料,鸡肉串配泰式咖哩汁,甜甜地,好好味👍而和牛串配泰式生虾汁酸酸辣辣好醒胃「泰式咖哩大头虾」佢哋嘅虾唔单只个头大,个身都好大,一碟三大只,两个人食都好够。食咖哩,又点可以冇蒜蓉包,点啲咖哩汁,超正!唔食蒜蓉包可以选择薄饼薄饼「泰式炒通菜」惹味又够镬气,辣辣地,我自己差不多食晒一碟😋而家餐厅仲做紧优惠,食满$200,就可加$1换碟小食。我哋叫咗青木瓜沙律,酸酸辣辣,又好挂住泰国今次我哋两个人唔可以叫咁多,下次仲想试吓炒粉面饭,泰式汤河,仲有海南鸡
想食泰国菜,就会谂吓搭咩车出九龙城🤔
但原来旺角,都有好好食嘅泰国餐馆🤗

「泰式炒通菜」惹味又够镬气,辣辣地,我自己差不多食晒一碟😋

• 泰式炒通菜
  • 和牛串烧
  • 泰式木瓜沙律
2021-05-25 28 浏览
放工後和爸爸经过金鱼街去买鱼粮,经过这间泰国餐厅 - 泰厨泰国菜馆,之前很多朋友推介要试,就决定晚餐吃泰菜!餐厅设有楼上座位,装修摆设格局感觉也很正宗,很有泰味。餐厅正在宣传满200元加1元换一份小食,有四款,我们选了海蜇,凉浸浸及厚大的一片片,爽口弹牙。配上酸酸辣辣的汁非常清爽开胃的头盘!爸爸喜欢吃鱼,看到餐牌上有泰式古法烤槽鱼,槽鱼由锡纸包着,慢慢开後看到满满的香料盖着热呼呼鱼,鱼肉肉身厚,烤得鲜甜嫩滑,鱼肚内放满香料,点上酸甜的酱汁,非常好吃!马拉盏炒杂菜份量很足,炒得很有镬气,有芥兰、椰菜及西兰花。加入了辣椒和姜丝炒,蔬菜很爽口,辣味刚好开胃又惹味!串烧是人手即叫即烧,点了串烧猪肉及鸡肉,烤至外皮焦香,肉质很嫩滑,大大块,盖满了浓郁的沙嗲酱及带有炭火香味,吃下去感受到酱内花生香味及微辣,极之惹味,层次很丰富!青咖哩海鲜炒饭不会过辣,配菜很多,有青豆粒、青口、大虾、鱿鱼等,饭粒分明,很有镬气,推介!最後饮杯冰凉的椰汁冰,香浓厚实很重椰香味,令这餐晚饭更满足!个人十分推介的一间泰菜!性价比很高,食物质素很好,员工很热情和健谈!

2021-05-24
  • 青咖哩海鲜炒饭
  • 串烧
  • 马拉盏炒杂菜
  • 泰式古法烤槽鱼
  • 海蜇
2021-05-23 22 浏览
肺炎期间 连出过街都要有所顾忌所以基本上想去玩更加系一样妙想天开嘅事情仲要临近夏天 我估大家都想去东南亚地区旅行至少我系咁谂哈哈🤣🤣讲到明东南亚地区嘅话 应该都会谂起泰国😛但宜家呢个情况基本上冇可能去到旅行所以唯有食下泰国嘢 满足下想去旅行嘅心情又因如此所以就约咗友人去泰厨食饭🤩直接讲正题 食左啲咩!?有猪手 生虾 椰青 等等⋯⋯嗌咁多野都系300蚊痴线 又抵又好食😍😍😍一定一定会疯狂再嚟因为其实今次真系我唔知第几次嚟帮衬冇10次都有5次😝😝😝
肺炎期间 连出过街都要有所顾忌
所以基本上想去玩更加系一样妙想天开嘅事情
仲要临近夏天 我估大家都想去东南亚地区旅行
至少我系咁谂哈哈🤣🤣
讲到明东南亚地区嘅话 应该都会谂起泰国😛
但宜家呢个情况基本上冇可能去到旅行
所以唯有食下泰国嘢 满足下想去旅行嘅心情
又因如此所以就约咗友人去泰厨食饭🤩

直接讲正题 食左啲咩!?
有猪手 生虾 椰青 等等⋯⋯
嗌咁多野都系300蚊
痴线 又抵又好食😍😍😍
一定一定会疯狂再嚟
因为其实今次真系我唔知第几次嚟帮衬
冇10次都有5次😝😝😝
2021-05-21 32 浏览
夏日炎炎, 系旺角烈日当空下, 揾间餐厅食, 入咗呢间近通菜街嘅泰国餐厅。首先叫咗个生菜包, 配热奶茶, 生菜包份量大, 肉碎加了洋葱, 好开胃好味。再叫咗个猪颈肉汤河,鸡汤底,有香茅嘅鸡汤,虽然味精重d, 但配河粉系好开胃。猪颈肉都有六、七块, 份量好多。见到佢有推介,试叫咗个明炉乌头鱼,上碟有火烤, 鱼造型嘅碟好趣致。鱼份量好大,加上酸甜汁, 都系嗰句, 系夏天吃10分开胃。然後尝试了叫咗个薄饼有三种酱可选又红咖喱青咖喱同埋沙嗲酱, 簿饼烤得香香脆脆,下午茶仲要包杯冻饮, 十分掋食。餐饮包一杯配青柠水或者红豆冰, 夏天来一杯青柠水,立刻消暑。餐厅位置方便, 价钱很划算, 下午茶超实惠。

餐厅位置方便, 价钱很划算, 下午茶超实惠。
2021-05-17 52 浏览
最近搵返十多年前食过嘅泰国餐厅,老板无变、地方无变、食品水准都无变⋯⋯人情味亦都无变!果只盲糟鱼同泰国生虾无得输、唯一有点失水准可能系个甜品!值得再去。一间用心做嘅泰国餐厅
2021-05-16 50 浏览
真系一间比较隐蔽嘅舖头行过争少少就Miss左😂😂🙈🙈以前留意到有个姐姐喺门口烧串烧?!禽晚等位时候认得,下次行过就唔会Miss咗😄今晚五个人,等左大概十五分钟铺头分上下层 上面大概七张台到🍴1. 叫左三串串烧和牛 $25x2鸡 $15 x1鸡串好好味😋😋肉嫩,配埋沙嗲酱一流和牛反而一般,我食两旧两旧都有筋🥲🍴2. 蒜蓉炒通菜 $67无论菜叶同根都炒得好好食、好爽👍🏻👍🏻🍴3. 海南鸡 半只 $74鸡肉系嫩既 但无咩鸡味就唔系我哋平时食开嗰啲海南鸡咁既味可能系餐厅独有嘅风味🙈(讲起都真系想去泰国食水门鸡饭🥲)🍴4. 菠萝炒饭 $85去食泰国嘢好难抗拒菠萝炒饭😋👍🏻好多材料好足有青口、虾、鱿鱼、提子乾腊肠火腿etc 同埋超多肉松😅😂 肉松我一般所以比左其他人🙈🍴5. 湿炒河粉 (猪肉) $68呢个就比较一般,欠缺镬气炒既猪肉好多,就比较肥🍴6. 炸鱼饼 $70呢个炸起好香口热辣辣 配埋泰式辣酱 正🥳🥳🍴7. 生菜包 $72无论食边间泰国嘢都一定会食生菜包!!!! 😂😂一来食生菜清一清重口味二嚟就系锺意食佢炒肉碎👍🏻 (肉碎炒饭都系我至爱之一)🍴8. 生虾刺身 $1佢做紧优惠每食满$200
真系一间比较隐蔽嘅舖头
行过争少少就Miss左😂😂🙈🙈
以前留意到有个姐姐喺门口烧串烧?!
禽晚等位时候认得,下次行过就唔会Miss咗😄

今晚五个人,等左大概十五分钟
铺头分上下层 上面大概七张台到

🍴1. 叫左三串串烧
和牛 $25x2
鸡 $15 x1

鸡串好好味😋😋肉嫩,配埋沙嗲酱一流
和牛反而一般,我食两旧两旧都有筋🥲

🍴2. 蒜蓉炒通菜 $67
无论菜叶同根都炒得好好食、好爽👍🏻👍🏻

🍴3. 海南鸡 半只 $74
鸡肉系嫩既 但无咩鸡味
就唔系我哋平时食开嗰啲海南鸡咁既味
可能系餐厅独有嘅风味🙈
(讲起都真系想去泰国食水门鸡饭🥲)

🍴4. 菠萝炒饭 $85
去食泰国嘢好难抗拒菠萝炒饭😋👍🏻

🍴5. 湿炒河粉 (猪肉) $68
呢个就比较一般,欠缺镬气
炒既猪肉好多,就比较肥

🍴6. 炸鱼饼 $70
呢个炸起好香口
热辣辣 配埋泰式辣酱 正🥳🥳

🍴7. 生菜包 $72
无论食边间泰国嘢都一定会食生菜包!!!! 😂😂
一来食生菜清一清重口味
二嚟就系锺意食佢炒肉碎👍🏻 (肉碎炒饭都系我至爱之一)

🍴8. 生虾刺身 $1
佢做紧优惠
每食满$200加一蚊就可以简一款🤤🤤
我冇食到但系佢哋话几新鲜。

🍴9. 椰汁糕 $1 (忘记左影相🙈)
食完泰国嘢最好就系食啲甜品
好可惜佢冇芒果糯米饭,不过呢个都OK
椰汁同埋好多西米👅

🍴10. 椰青 $38x2
好鲜甜,成个椰子既肉都俾我哋”不”晒出嚟食🥳🥳消消暑清清热气。

整体来讲,好抵食,上菜好快
不过坐得比较迫少少
为左野食,我会再去试拒其他野架🤤
串烧鸡
生虾刺身
菠萝炒饭
炸鱼饼
2021-05-14 42 浏览
今晚食泰菜,我地拣左旺角呢间人气泰菜:「泰厨泰国菜馆」,呢间由十几年前已帮衬,近年质素很稳定,食亲都觉得满意好味,由其门口档串烧更深得我心款式多,价钱亦唔贵,由其饮品,重平过茶餐厅呢道既串烧不用多说,堂食外卖都好多人食沙嗲酱调较得非常岩味,有花生香又够浓郁,串烧够大串,鸡猪肉质都够嫩滑,非常惹味!马拉盏炒通菜很有镬气,大大碟份量十足,微辣开胃又惹味生菜包平时出面食d生菜好孤寒,得几块,呢道就大方得多,绝对足够包晒d肉碎泰式乾炒牛河够镬气,入味,河粉口感绵滑蒜蓉包蒜蓉味唔算劲,但好够脆!呢两杯饮品真系出奇地惊喜泰式冻奶茶,超级泰味,甜度适中,又够大杯,先$14蚊!我睇左几次先确定无睇错,茶餐厅杯奶茶都做唔到$14,真系抵到爆,抵之余重要系好饮!青柠梳打$22,青柠味超清新,两款都好好饮一如以往地令人满意满$200+$1重有甜品送

款式多,价钱亦唔贵,由其饮品,重平过茶餐厅

呢道既串烧不用多说,堂食外卖都好多人食

马拉盏炒通菜
很有镬气,大大碟份量十足,微辣开胃又惹味

泰式乾炒牛河
够镬气,入味,河粉口感绵滑

蒜蓉包
蒜蓉味唔算劲,但好够脆!

呢两杯饮品真系出奇地惊喜

青柠梳打$22,青柠味超清新,两款都好好饮

一如以往地令人满意

满$200+$1重有甜品

2021-05-13 23 浏览
最近养咗几只金鱼,趁假日和妹妹出旺角金鱼街买鱼粮,闻到香浓串烧味,原来是泰厨泰国菜馆的门外有档烧烤传来的阵阵香味,吸引我们进入餐厅试试。地下铺地方虽细小,胜在设有楼上多张舒适的雅座,餐牌上凡惠顾小菜满$200 便可加$1拣海蜇、生虾、木瓜沙律和椰汁糕四选一款的小菜,各款菜式价钱大众化。店员推介菜馆最受欢迎之一充满骨胶原的泰式猪手,淋上秘制芡汁,入口𨍥腍,不各半点油腻,甘香滋味难以形容。有大量粗盐封住成条黑鰂和鱼肚内塞满泰国香料的盐烧黑鰂,肉质嫩滑。配料十足的海鲜冬荫汤有爽弹鲜虾、肥厚青口和鲜尤鱼的精华令浓汤越饮越滋味。时令马拉盏通菜炒肥牛 ,可一次过吃到肉和蔬菜,感觉很满足。
。时令马拉盏通菜炒肥牛 ,可一次过吃到肉和蔬菜,感觉很满足
  • 泰式猪手
  • 海鲜冬荫汤