2021-01-11 300 浏览
我光顾之後才发现,原来位於「旺角行人天桥」跟「通菜街」旁边的泰国菜餐厅「泰厨泰国菜馆」,是没有制作和提供「牛腩」粉面饭食品,所以我发现残酷现实之後,退而求其次改为光顾享用下午茶。怎料我选择享用「泰厨泰国菜馆」下午茶里面的「串烧餐」之後,侍应才告诉我「泰厨泰国菜馆」的「串烧餐」,只有「串烧猪肉」、「串烧鸡肉」跟「鸡全翼」三款肉类串烧食品,给我选择其中两款而已。所以我最後只能够选择「串烧鸡肉」跟「鸡全翼」,饮品选择了「红豆冰」。「串烧鸡肉」和「鸡全翼」表面淋满「沙嗲酱」,但是「泰厨泰国菜馆」「沙嗲酱」的味道甜中带点微辣,跟我平日食到的甜味「沙嗲酱」很不同。至於「串烧餐」里面的「串烧鸡肉」,鸡肉实际厚度比我原本预期来得厚得多,加上甜辣味道的「沙嗲酱」,令我无法从而食到「串烧鸡肉」里面的鸡肉原味,至於鸡肉肉质已经全熟,口感感觉稍嫌有点乾,和有点硬。至於「鸡全翼」的实际肉质和口感,情况亦跟「串烧鸡肉」十分相似,「鸡全翼」肉质已经全熟,「鸡全翼」鸡肉味道也因为「沙嗲酱」辣味太强,令整只「鸡全翼」实际味道只剩下辣味。至於「红豆冰」方面,「红豆冰」里面的淡奶甜味无疑是很浓厚,只是觉得「红豆冰」里面的「

至於「红豆冰」方面,「红豆冰」里面的淡奶甜味无疑是很浓厚,只是觉得「红豆冰」里面的「红豆」实际口感煮得未够腍,我觉得「泰厨泰国菜馆」可以把「红豆」煮更长时间,把「红豆」实际口感煮得再腍一点。

「泰厨泰国菜馆」没有「牛腩」,所以也没有「咖喱牛腩饭」,即使下午茶「串烧餐」连「红豆冰」後价钱只需要港币三十七元,价钱不算昂贵,性价比都只是一般而已,当下午茶还可以接受,但是想当正餐就变得很困难。

虽然我也很想下次,再找机会光顾「泰厨泰国菜馆」,但是我还是比较想食泰式「咖喱牛腩饭」多一点,然而「泰厨泰国菜馆」却没有「咖喱牛腩饭」,是令我感到有点可惜的地方。

红豆冰

串烧餐

2020-12-23
  • 红豆冰
  • 串烧餐
与朋友午餐在「泰厨泰国菜馆」,原本在晚市供应的招牌美食品,午市也特价,那麽,就要嚐嚐泰式咖哩大头虾与薄饼。餐汤汤水清晰,汤味带胡椒微辣味道,汤水中有肉碎、唐芹菜材料。两串和牛串烧,和牛肉串,间有绿椒与洋葱来烧,绿色的酱汁与和牛肉,吃起来更鲜甜美味。色香俱备的泰式咖哩大头虾很快便端上枱面来,咖哩汁有很多配菜烹调,绿与红椒 、西芹、洋葱、滑蛋、韭菜、姜片.....所以咖哩汁味道清香、清甜中带少许微辣,汁液香滑,用薄饼沾咖哩汁吃,十分美味可口!泰式咖哩大头虾打卡後,我们就不客气了!穿戴透明手套後齐齐分享美味大头虾,大头虾共有三大只之多,肉质爽甜。我的咸柠梳打与朋友的珍多冰,吃过香浓泰式咖哩大头虾,再喝这樽有气梳打水,遇上咸柠是无敌的配合,清新解腻。椰汁、西米与清甜粟米粒,构成是极具泰式风味的椰汁糕,是满足的餐後小甜品。「泰厨泰国菜馆」是街坊泰国菜馆,菜馆划分地面铺与阁楼,装置平实,我每次用膳都在地面铺享用,食物与招待挺好,价钱合理。

薄饼

泰式咖哩大头虾打卡後,我们就不客气了!

咸柠梳打与珍多冰

2020-10-16
薄饼
咸柠梳打与珍多冰
2020-10-02 688 浏览
阿女放假出来走走逛逛,今日年青人要来金鱼街睇龟龟兔兔猫猫,下午先出嚟,决定早一点食晚饭,不用同人逼。附近搵到泰国菜馆,香口食物选择多,二话不说就这个吧。店员推介抗疫优惠价益食家,天天都有特恵泰国菜式,老公都话抵,我哋一次嗌咗三个:鱼、鸡、饭。泰式明炉烤乌头~泰国传统鱼形烤炉原条乌头上,热辣辣香喷喷,香料包括中芹、香茅、九层塔、姜片、葱,其他材料秀珍菇、椰菜、红萝卜、肉碎等等,特别的有酸梅,鱼汤香浓,酸咪咪,好醒胃,乌头新鲜,鱼肉又香又滑。 泰式海南鸡(半只)~卖相已经好吸引,食落肉质嫩滑,海南鸡本身味道都唔错,配泰式特制海南鸡酱,少少辣少少酸,更可口。泰式菠萝炒饭~用新鲜菠萝盛载咖哩炒饭是泰国菜独有的特色,加添视觉效果,令食慾大增。材料丰富,鲜虾、青口、鱿鱼、菠萝、提子乾......上面铺满猪肉丝,菠萝壳本身可以保温,食嘅时候依然暖笠笠。串烧腊肉(猪)~店员特别介绍这个是泰国传统串烧肉类,貌似由猪肉特制的大肉肠,肉味丰富,估唔到阿女好锺意食,可以沾少少特制酸咪咪酱汁。串烧和牛~配以特制青辣酱,和牛脂肪含量够高,肉汁丰富,烤得非常香口。食满$200加一蚊有泰式生虾,咁抵一定要试啦。珍多冰

泰式明炉烤乌头~
泰国传统鱼形烤炉原条乌头上,热辣辣香喷喷,

泰式海南鸡(半只)~
卖相已经好吸引,食落肉质嫩滑,

泰式菠萝炒饭~

串烧腊肉(猪)~

串烧和牛~
配以特制青辣酱,和牛脂肪含量够高,肉汁丰富,烤得非常香口。

食满$200加一蚊有泰式生虾,咁抵一定要试啦。

珍多冰~
椰汁香浓,绿色条状凉粉好爽口,阿女话食泰菜又点少得佢呢。
2020-09-28
2021-01-16 76 浏览
位於旺角闹市既泰厨,无论装修,格调,摆设,楼面侍应,厨师,全部都好正宗,泰有味道👍😋食物价钱方面中等价格,份量偏大,口味正宗。午餐套餐包例汤,冻饮,都几低食👍菠萝🍍炒饭够镬气,乾身唔油,菠萝🍍粒新鲜,唔系罐头货👍金边粉有惊喜,金边粉炒到条条分明,面头仲加咗香脆花生🥜粒,樱花虾,相当惹味。套餐送既冻饮包香茅冰或清柠冰,大大杯份量十足,泰式青柠腌到好够味,解渴一流 。疫情严峻之下无得去泰国旅行,食下正宗泰国菜,可以止住瘾先😂
位於旺角闹市既泰厨,无论装修,格调,摆设,楼面侍应厨师,全部都好正宗,泰有味道👍😋
食物价钱方面中等价格,份量偏大,口味正宗。
午餐套餐包例汤,冻饮,都几低食👍
菠萝🍍炒饭够镬气,乾身唔油,菠萝🍍粒新鲜,唔系罐头货👍
疫情严峻之下无得去泰国旅行,食下正宗泰国菜,可以止住瘾先😂
2020-12-03 160 浏览
泰厨本身已经听过好多人讲好出名个个都话好好食 点知...真系好好食🤣泰式生虾:你估下系几钱? 48? 68? 系1蚊!!!只要食满200蚊就可以用1蚊换一碟! 仲有其他options拣生虾毫无雪柜味 好新鲜 口感好弹口 加埋个汁雪一声就一只 好满足我地仲要两条友食到400蚊换左两碟比女友食🤣泰式烧猪颈肉:超香口 咬落软林林 外样烧得好脆 高质猪颈肉👍🏻泰式炸虾饼:劲大旧😂 好重虾味泰式烧猪颈肉串烧:纯粹因为碟生虾而叫🤣 食落感觉一碟过既烧猪颈肉更好食不过依个都好正👍🏻黄咖啡鸡配薄饼:薄饼要另加 但绝对要加 外脆内软 依个咖哩比出边既黄咖哩无咁甜薯仔劲好食😂鸡唔错 但切细旧啲应该更入味 可以既话可以试下request因为啲staff劲好人 成日会同你倾计泰式明炉鸟头鱼:星期四优惠!鱼味浓 汤比较清 香茅味唔太重
泰厨本身已经听过好多人讲好出名
个个都话好好食 点知...真系好好食🤣

泰式生虾:
你估下系几钱? 48? 68?
系1蚊!!!

泰式烧猪颈肉串
黄咖哩鸡
泰式明炉鸟头鱼
2020-11-27 88 浏览
成日去开旺角桥底都见到呢间泰国菜,次次都比佢外面嘅串烧吸引住,真系好香好香!终於去咗试啦,舖头都几大,有两层!不过咁啱个日冷气机就坏咗,所以有啲热🤣🤣好彩都仲有部风扇青咖喱鸡🐥好重椰香味,呢款青咖喱唔算好辣,鸡都好足料,够嫩滑够大嚿!用嚟送饭真系一流,不过我今次叫咗蒜蓉包嚟点住食😍蒜蓉包有6块 ,蒜蓉包超香脆,外边好脆,中间又做得好软身,用嚟点咖喱真系一流,不过真系要趁热食,冻咗会有啲乾身🤩🤩马拉盏炒通菜超有镬气嘅通菜,份量有啲多😝差啲食唔晒,不过好香马拉盏味而且通菜都新鲜,够嫩!仲叫咗几串串烧✨鸡全翼✨鸡肉呢个沙嗲汁超辣,不过好野味抵食呀!!正!!而家满$200,仲可以加$1 有份生虾添好高质!又好抵食!😍

青咖喱鸡🐥

蒜蓉包

马拉盏炒通菜
超有镬气嘅通菜,份量有啲多😝
差啲食唔晒,不过好香马拉盏味
而且通菜都新鲜,够嫩!

仲叫咗几串串烧
✨鸡全翼
✨鸡肉
呢个沙嗲汁超辣,不过好野味
抵食呀!!正!!

而家满$200,仲可以加$1 有份生虾添
好高质!又好抵食!😍
  • 泰式生虾
  • 蒜蓉包
  • 鸡肉串烧
2020-11-25 47 浏览
朋友住旺角,试过一间泰菜好味,於是今晚就一齐去食。店名叫泰厨泰国菜馆,位於旺角通菜街,由地铁站行过去,经天桥都系三、四分钟,好方便👍朋友锺意食薄饼,又锺意食蒜蓉包,於是乎叫哂两样。咁叫得薄饼,就梗系要叫个咖喱嚟点食啦,於是就叫咗咖喱大头虾,泰式的做法偏甜微辣,很像咖喱炒蟹的酱汁,里面加了蛋浆,令整个咖喱都十分浓郁,配菜有青椒洋葱芹菜等,用来点薄饼食一流。而蒜蓉包更是出奇地好食,整个包烤得十分松软,虽然没有一粒粒的蒜头在包面上,但蒜头的味道已完全渗入包里面,令人食完一件又想食一件。食泰菜又点可以唔食串烧呢,分别叫咗烧猪颈肉,烧和牛,烧猪串及烧鸡。烧猪颈肉猪串及鸡都是偏甜的泰式沙嗲酱,有粒粒花生在里面,而辣到不高,适合香港人口味。烧和牛的酱汁较为特别,是绿色的,有香草味及微酸,相信是用作中和和黄牛的肥腻。蔬菜方面叫了马拉盏炒通菜,炒得够镬气,马拉盏咸咸香香十分惹味。而餐厅长期做推广,食满$200就可以用一蚊的价钱order一款小食,我哋叫咗生虾,虽然生虾份量只有四只,但就出奇地爽口鲜甜,有点不够喉🤣餐厅出奇地好生意,我们用餐完毕走的时候,出面已经有人在排队,相信是食物的质素吸引一批顾客帮衬

餐厅出奇地好生意,我们用餐完毕走的时候,出面已经有人在排队,相信是食物的质素吸引一批顾客帮衬,有实力的食店始终是受欢迎的👍
再看看价钱,都是合理的物有所值😘
2020-11-23
2020-11-17 57 浏览
之前冇留意,menu好似多左两页summary! 清楚哂要食咩,落单前我紧系睇清楚有冇其他优惠啦,唔系第一次食,一定要睇一蚊优惠同每日优惠!summary都好多选择,今晚不食饭,想食多d其他野龙眼冰,好多龙眼,足料!岩哂咁dry既秋天!$1生虾,超抵,好锺意呢个汁呀,好唔好食就系睇个汁,呢间够辣,必食!炒椰菜苗,看似简单既菜式其实唔多铺头有得食,炒得好惹味,椰菜苗够厚身(上起)猪颈肉、鸡肉、和牛;成日见姐姐系铺外烧嘢,忍唔住order几串,鸡同猪都好大片,烧得香口,hee~我最锺意和牛,有d肥香古法烤糟鱼呀!主角!俾我食左今晚最後一条店员一打开锡纸,香喷喷既鱼肉就出现眼前!鱼肚内放满香料,好入咪,配合埋个汁真系好正 食左咁多野都系$267,可以成日帮衬!

summary都好多选择,今晚不食饭,想食多d其他野

古法烤糟鱼呀!主角!俾我食左今晚最後一条

食左咁多野都系$267,可以成日帮衬!
2020-11-16
  • 泰式生虾
2020-11-09 50 浏览
今晚去咗旺角行街,突然好想食金边粉,所以就去咗通菜街天桥一落就到嘅泰国餐厅。我哋叫咗个泰式炒金边粉,好入味,大大件虾。然後再叫咗个红咖喱猪肉,配白饭。我好锺意个红咖喱唔太辣,面头又有少少椰汁奶,好衬托返个香草味。另外再叫咗个椒盐炸海虾,海虾非常香脆,最锺意可以成只虾食又唔使灭虾壳。食满$200就可以用一蚊叫多碟餸菜,我哋拣咗泰式生虾,第一次食泰国刺身,好满意。我一向都锺意用甜品作结,今晚拣咗个泰式鲜奶燕窝,食完都觉得好滋润。
泰厨泰国菜馆,绝对系全港最抵食泰国菜,价格十分实惠,服务亲切, 每道菜色正宗好味,品质高,味道好👍🏻😋好推荐👍🏻👍🏻👍🏻😋😋📍即烧串烧🍢🍡:泰烧和牛串$20串烧沙嗲鸡$12串烧猪颈肉$20超级喜欢他们的串烧,大大串,调味十分出色,尤其猪颈肉,酸酸辣辣,猪颈肉肉香爽口😋📍泰式海蜇🇹🇭 $78朋友们抢着吃,泰式酸辣调味,惹味浓郁,海蜇清爽,一道好开胃的头盘!📍泰式木瓜沙律🥗$72青木瓜新鲜爽脆,味道醒胃,分量豪迈大方,旁边有生菜配合包裹吃😋👍🏻😋👍🏻📍泰式肉碎生菜包🐷🥬$72猪肉碎混合葱头、辣椒等香料,辣度适中,风味浓厚😋👍🏻用生菜包着吃,清爽不油腻😋🤤🤤🤤👍🏻📍泰式炒金边粉🍤$68经典泰国菜式,香味十足,不算太乾身, 加上青柠,酸酸甜甜,大碟足料,实在开胃🍴🍽📍泰式椰青🧉$38冰冰凉凉🧊, 多汁清爽,果肉轻易刮出🧉✨5:30前有即炒餐系列包香茅冰/青柠冰同餐汤✨晚市更有$1菜式午市和下午茶极度抵食,在此分享一下午市和下午茶的餐牌给大家先食店:泰厨泰国菜馆 (旺角)地址:旺角通菜街126号地下

📍即烧串烧🍢🍡:

📍泰式木瓜沙律🥗$72

📍泰式肉碎生菜包🐷🥬$72

📍泰式炒金边粉🍤$68

📍泰式椰青🧉$38
冰冰凉凉🧊, 多汁清爽,果肉轻易刮出🧉

✨5:30前有即炒餐系列包香茅冰/青柠冰同餐汤
✨晚市更有$1菜式

食店:泰厨泰国菜馆 (旺角)
地址:旺角通菜街126号地下
2020-10-24 70 浏览
同朋友庆祝生日,几个朋友约出嚟食饭,搵个中间点约黎旺角,寿星仔话想食泰国嘢,地点方便就试吓呢间。叫咗泰式炒金边粉,生虾刺身,串烧拼盘,马拉盏炒芥兰,泰式炉蒸乌头,椰汁鸡汤。首先个金边粉好唔掂,唔热,毫无镬气一坺嘢咁。算啦,个串烧,生虾,芥兰都算正常既。好喇,到个泰式炉蒸乌头上菜,我一路等紧条鱼热,等极都冇滚嘅感觉,原来个火熄左,我哋成条鱼冇食过,个火就熄左,就叫呀侍应哥哥仔帮我点返个火,个侍应就不停系度闹,话我地食得慢,点咩火姐,快快脆食左去啦,点火做咩姐又唔系打边炉⋯⋯佢离远喺度闹,闹到其他食嘢既客都听到,等左好耐终於肯行过黎,就好恶咁话系咪要点火呀?系就行出黎啦,跟住佢继续闹,我哋终於忍唔住问佢,系咪唔想点火姐,唔想做咪算罗,最尾佢都系帮我哋点返个火,但已经冇哂心情食⋯⋯从来未试过食野系会食到冇哂心情,想快d走既感觉,自问我地已经好有礼貌,唔明点解要比钱帮衬受气,仲有,最尾我哋个椰汁鸡汤系从来都冇上过菜,原来个侍应冇帮我哋落单。然後呢餐生日饭食得咁唔开心,我地惟有去下场食埋个蛋糕。总之,呢间野,可一不可再。其中一个朋友话之前黎食到肚屙,如果佢早啲讲,我哋就可以避免呢一次咁唔愉快嘅经

然後呢餐生日饭食得咁唔开心,我地惟有去下场食埋个蛋糕。总之,呢间野,可一不可再。其中一个朋友话之前黎食到肚屙,如果佢早啲讲,我哋就可以避免呢一次咁唔愉快嘅经历。

庆祝纪念
2020-10-22 71 浏览
心思思想食泰国菜,朋友推荐话有间泰国菜馆平靓正 , 今天就去试下。门面装修很有传统泰式风格 ,共有两层。泰式小食拼盘有两串串烧,虾饼,鲮鱼饼 ,春卷, 还有虾片伴碟。乜都有啲,最啱我style。 首推虾饼, 大大件而且十分弹牙, 真材实料。 串烧也烧得好好味。猪颈肉猪颈肉肉质不错,有焦香的效果。泰式炒金边粉份量足,材料够,啲虾大大只十分新鲜,炒得够晒镬气。鲜椰青十分清甜, 刚刚吃了那麽多煎炸嘢, 可中和一下热气。泰式椰汁糕这是食满200蚊加一蚊的, 很多西米,甜度适中, 好有椰汁味。门口位有个地方外卖串烧, 见住嚟烧,大多数是12蚊都几抵食
门面装修很有传统泰式风格 ,共有两层。

泰式小食拼盘

小食拼盘

猪颈肉

猪颈肉肉质不错,有焦香的效果。
烧猪颈肉

泰式炒金边粉

份量足,材料够,啲虾大大只十分新鲜,炒得够晒镬气。
泰式炒金边粉

鲜椰青

十分清甜, 刚刚吃了那麽多煎炸嘢, 可中和一下热气。

泰式椰汁糕

泰式椰汁糕

门口位有个地方外卖串烧, 见住嚟烧,大多数是12蚊都几抵食

2020-10-13
小食拼盘
烧猪颈肉
2020-10-18 49 浏览
行经金鱼街,一直都对呢间菜馆好好奇。记得以前,有个串烧位放喺门口,佢同隔离嗰两当鱼蛋档互相辉映,当然鱼蛋档选择多,抢晒风头。难得条街咁清净,午餐时间就走入去睇吓嗰边咩环境。 传统曼谷餐厅格局几吸引,楼底劲高,有楼梯可以上二楼。冇谂过,闹市之中下午茶有几抵食。叫咗个牛肉捞粉,再加多个冻饮,有埋冬瓜汤,都系$40有找。捞粉啲配菜好足,牛肉亦唔少,调味酱料任落。食过返寻味,下次一定要再其它。
传统曼谷餐厅格局几吸引,楼底劲高,有楼梯可以上二楼。
捞粉啲配菜好足,牛肉亦唔少,调味酱料任落。
食过返寻味,下次一定要再其它。