与朋友午餐在「泰厨泰国菜馆」,原本在晚市供应的招牌美食品,午市也特价,那麽,就要嚐嚐泰式咖哩大头虾与薄饼。餐汤汤水清晰,汤味带胡椒微辣味道,汤水中有肉碎、唐芹菜材料。两串和牛串烧,和牛肉串,间有绿椒与洋葱来烧,绿色的酱汁与和牛肉,吃起来更鲜甜美味。色香俱备的泰式咖哩大头虾很快便端上枱面来,咖哩汁有很多配菜烹调,绿与红椒 、西芹、洋葱、滑蛋、韭菜、姜片.....所以咖哩汁味道清香、清甜中带少许微辣,汁液香滑,用薄饼沾咖哩汁吃,十分美味可口!泰式咖哩大头虾打卡後,我们就不客气了!穿戴透明手套後齐齐分享美味大头虾,大头虾共有三大只之多,肉质爽甜。我的咸柠梳打与朋友的珍多冰,吃过香浓泰式咖哩大头虾,再喝这樽有气梳打水,遇上咸柠是无敌的配合,清新解腻。椰汁、西米与清甜粟米粒,构成是极具泰式风味的椰汁糕,是满足的餐後小甜品。「泰厨泰国菜馆」是街坊泰国菜馆,菜馆划分地面铺与阁楼,装置平实,我每次用膳都在地面铺享用,食物与招待挺好,价钱合理。

薄饼

泰式咖哩大头虾打卡後,我们就不客气了!

咸柠梳打与珍多冰

2020-10-16
咸柠梳打与珍多冰
2020-10-02 237 浏览
阿女放假出来走走逛逛,今日年青人要来金鱼街睇龟龟兔兔猫猫,下午先出嚟,决定早一点食晚饭,不用同人逼。附近搵到泰国菜馆,香口食物选择多,二话不说就这个吧。店员推介抗疫优惠价益食家,天天都有特恵泰国菜式,老公都话抵,我哋一次嗌咗三个:鱼、鸡、饭。泰式明炉烤乌头~泰国传统鱼形烤炉原条乌头上,热辣辣香喷喷,香料包括中芹、香茅、九层塔、姜片、葱,其他材料秀珍菇、椰菜、红萝卜、肉碎等等,特别的有酸梅,鱼汤香浓,酸咪咪,好醒胃,乌头新鲜,鱼肉又香又滑。 泰式海南鸡(半只)~卖相已经好吸引,食落肉质嫩滑,海南鸡本身味道都唔错,配泰式特制海南鸡酱,少少辣少少酸,更可口。泰式菠萝炒饭~用新鲜菠萝盛载咖哩炒饭是泰国菜独有的特色,加添视觉效果,令食慾大增。材料丰富,鲜虾、青口、鱿鱼、菠萝、提子乾......上面铺满猪肉丝,菠萝壳本身可以保温,食嘅时候依然暖笠笠。串烧腊肉(猪)~店员特别介绍这个是泰国传统串烧肉类,貌似由猪肉特制的大肉肠,肉味丰富,估唔到阿女好锺意食,可以沾少少特制酸咪咪酱汁。串烧和牛~配以特制青辣酱,和牛脂肪含量够高,肉汁丰富,烤得非常香口。食满$200加一蚊有泰式生虾,咁抵一定要试啦。珍多冰

泰式明炉烤乌头~
泰国传统鱼形烤炉原条乌头上,热辣辣香喷喷,

泰式海南鸡(半只)~
卖相已经好吸引,食落肉质嫩滑,

泰式菠萝炒饭~

串烧腊肉(猪)~

串烧和牛~
配以特制青辣酱,和牛脂肪含量够高,肉汁丰富,烤得非常香口。

食满$200加一蚊有泰式生虾,咁抵一定要试啦。

珍多冰~
椰汁香浓,绿色条状凉粉好爽口,阿女话食泰菜又点少得佢呢。
2020-09-28
2020-06-30 1284 浏览
同事介绍这间位於金鱼街泰国菜馆抵食又地道。今晚喺附近放工一於试试。 时间尚早还好不用等位。小店内笼唔大, 有两层。 每日精选:今日系『古法烧鰽鱼』👍 $99( 逢星期一精选优惠)即叫即烧好香,鱼肉仲好嫩, 大量嘅香茅, 味道清香唔腥,蘸上特制嘅酱汁, 少少辣和酸,提升鲜味又够开胃!椰汁冰$22椰汁味香浓 ,炎炎夏日 ,配浓味泰菜最啱不过。泰式小食拼盘$85份量都几大, 足够两三人吃, 小食大大件, 鱼饼更是自家调味制作,口味独特, 虾饼弹牙, 还有一串沙嗲鸡和猪。鸡肉和猪肉串烧真系啖啖肉, 好像吃了一 碟碟头饭的肉呀~ 加上秘制沙嗲 酱汁美味丰富!:::海南鸡饭$65海南鸡肉嫩滑, 有鸡味不过就偏咸, 黄姜饭也很乾爽唔油腻。 整体味道唔错份量足, 价钱实惠。这个加$1的菜式 『木瓜沙律』 木瓜丝够爽, 酸酸地够开胃又唔会好辣。小店仲有好多地道小菜, 可以回头再来试!

同事介绍这间位於金鱼街泰国菜馆抵食又地道。
今晚喺附近放工一於试试。 时间尚早还好不用等位。
小店内笼唔大, 有两层。
古法烧鰽鱼

椰汁冰$22
椰汁味香浓 ,炎炎夏日 ,配浓味泰菜最啱不过。

泰式小食拼盘$85
海南鸡饭

海南鸡饭$65

小店仲有好多地道小菜, 可以回头再来试!
古法烧鰽鱼
2020-06-18 944 浏览
串烧好正今日公司有人请病假,做到一脚踢,忙到2点几才有空走去食饭。我和同事去到餐厅都2点几,肚子饿得不得了。今日去了泰厨泰国菜馆,埋单300元左右,平均跟他每人150元。香芧猪扒捞檬$45,送热柠水。猪扒是即炸的,须等10分钟,但值得,出来後,又热又香,咬口软弹,猪味浓,外边因为炸过,有微脆感。捞檬份量都几多,至於捞檬汁就自己随意倒,酸酸的,几开胃。湿炒 $55,送青柠冰。份量多,汁不会太咸。食完都几饱。马拉盏炒通菜 $67这碟最好食,我认为!炒得好有获气。而且马拉盏香通菜简直是绝配组合。够咸,够香,够爽翠 ,餸饭一定好味。串烧猪 $12/@鸡$12/@鸡翼$15/@牛$20/@串烧的沙爹汁是餐厅独有的,外边未食过。好香好入味,鸡,猪,鸡翼都烧得好香口,配上有沙爹汁,食完一支又再叫,所以每款叫了2串。而牛串烧用的是另一种酱汁,绿绿的,微酸,微甜,应该餸酒一流。椰青$38这是我特别再叫的,哈哈,食泰国菜,总会喜欢叫一个,又清甜,又下火,连里面的椰肉都用匙羹刮来吃尼。
串烧好正

香芧猪扒捞檬$45,送热柠水。

湿炒 $55,送青柠冰。
份量多,汁不会太咸。食完都几饱。

马拉盏炒通菜 $67
这碟最好食,我认为!

串烧

• 泰式炒金边粉
  • 马拉盏炒通菜
  • 椰青
2020-06-09 946 浏览
喺旺角见到OpenRice最出名又抵食就一定系呢间泰国菜馆,而且位置都几就脚,隔离就系地铁站夏天唔想行太耐呢间嘅位置就一流。蒜蓉包,面头嘅蒜蓉虽然唔会话太多不过已经非常之足够,唔会太咸而且都有足够嘅蒜蓉味。加上佢嘅性价比非常之高,一客有成六件咁多,唔同坊间得四旧所以都几抵食,而且系新鲜即炸起,所以每一件都会非常之香脆。而泰国菜当然唔少得嘅就系串烧同埋金边粉,呢间野串烧只系$12一串,就非常之抵食。个人就觉得鸡就比较好食,因为入面唔会有太肥,但系肉汁就会喺晒入边。而且都几容易咬,但系猪肉方面就稍为有少少肥同埋脂肪成大大嚿都几明显,所以个人就觉得鸡就系比较好食嘅,而系汁方面,沙嗲汁嘅味道其实系一粒花生嘅香味同埋调味都非常之足够。烧猪颈肉虽然价钱相比起串烧系会更加贵不过上枱之後就觉得都算几抵食,一来猪颈肉嘅份量其实系非常之多,而且每件都系切得非常之厚,唔系薄切,面头上都有条味咸咸地而且烧得非常之香脆可以将肉汁所喺入面。肉本身都几够肥美所以非常之容易有咬口,不过我个人就认为如果烧嘅时间比依家短少少会更加好食。马拉盏炒芥兰份量非常之十足,芥兰本身唔会整到太谂。或者出边会食到有苦味,反而佢系将芥兰

马拉盏炒芥兰份量非常之十足,芥兰本身唔会整到太谂。或者出边会食到有苦味,反而佢系将芥兰外层都有削乾净,所以唔会太傅本身而且马拉盏越有味道系非常之足够,少少香辣咁样食落非常之惹味,啲汁嘅比例都算几好,每一条菜都可以挂上小小嘅汁咁样食用来配饭或者系配面就一流啦

泰式炒金边粉,金边粉稍为有少少太乾身,不过味道同埋份量都搭救左,味道方面会见到侧边有唔同嘅花生辣椒等等嘅配料,所以食落味道常都系几次正宗嘅泰国菜,分量方面两个人食完一个已经会半饱,所以都几抵食而上面亦都会有几只大大只虾虾都几爽甜唔会系有阵雪藏味。

最後系加左$1既泰式生虾
超平超抵食既生虾 虽然之前见到每碟系6只 但而加少左2只都吾差 生虾既汁都几地道 辣辣地 少少酸

最後职员嘅服务态度都几好而且上菜嘅速度系非常之快系会热辣辣嘅所有菜式到呢点系几满意。
2020-06-03
  • 泰式生虾
  • 马拉盏炒通菜
  • 泰式炒金边粉
  • 串烧
4天前 0 浏览
同朋友庆祝生日,几个朋友约出嚟食饭,搵个中间点约黎旺角,寿星仔话想食泰国嘢,地点方便就试吓呢间。叫咗泰式炒金边粉,生虾刺身,串烧拼盘,马拉盏炒芥兰,泰式炉蒸乌头,椰汁鸡汤。首先个金边粉好唔掂,唔热,毫无镬气一坺嘢咁。算啦,个串烧,生虾,芥兰都算正常既。好喇,到个泰式炉蒸乌头上菜,我一路等紧条鱼热,等极都冇滚嘅感觉,原来个火熄左,我哋成条鱼冇食过,个火就熄左,就叫呀侍应哥哥仔帮我点返个火,个侍应就不停系度闹,话我地食得慢,点咩火姐,快快脆食左去啦,点火做咩姐又唔系打边炉⋯⋯佢离远喺度闹,闹到其他食嘢既客都听到,等左好耐终於肯行过黎,就好恶咁话系咪要点火呀?系就行出黎啦,跟住佢继续闹,我哋终於忍唔住问佢,系咪唔想点火姐,唔想做咪算罗,最尾佢都系帮我哋点返个火,但已经冇哂心情食⋯⋯从来未试过食野系会食到冇哂心情,想快d走既感觉,自问我地已经好有礼貌,唔明点解要比钱帮衬受气,仲有,最尾我哋个椰汁鸡汤系从来都冇上过菜,原来个侍应冇帮我哋落单。然後呢餐生日饭食得咁唔开心,我地惟有去下场食埋个蛋糕。总之,呢间野,可一不可再。其中一个朋友话之前黎食到肚屙,如果佢早啲讲,我哋就可以避免呢一次咁唔愉快嘅经

然後呢餐生日饭食得咁唔开心,我地惟有去下场食埋个蛋糕。总之,呢间野,可一不可再。其中一个朋友话之前黎食到肚屙,如果佢早啲讲,我哋就可以避免呢一次咁唔愉快嘅经历。

庆祝纪念
2020-10-22 3 浏览
心思思想食泰国菜,朋友推荐话有间泰国菜馆平靓正 , 今天就去试下。门面装修很有传统泰式风格 ,共有两层。泰式小食拼盘有两串串烧,虾饼,鲮鱼饼 ,春卷, 还有虾片伴碟。乜都有啲,最啱我style。 首推虾饼, 大大件而且十分弹牙, 真材实料。 串烧也烧得好好味。猪颈肉猪颈肉肉质不错,有焦香的效果。泰式炒金边粉份量足,材料够,啲虾大大只十分新鲜,炒得够晒镬气。鲜椰青十分清甜, 刚刚吃了那麽多煎炸嘢, 可中和一下热气。泰式椰汁糕这是食满200蚊加一蚊的, 很多西米,甜度适中, 好有椰汁味。门口位有个地方外卖串烧, 见住嚟烧,大多数是12蚊都几抵食
门面装修很有传统泰式风格 ,共有两层。

小食拼盘

猪颈肉

猪颈肉肉质不错,有焦香的效果。

泰式炒金边粉

份量足,材料够,啲虾大大只十分新鲜,炒得够晒镬气。
泰式炒金边粉

鲜椰青

十分清甜, 刚刚吃了那麽多煎炸嘢, 可中和一下热气。

泰式椰汁糕

泰式椰汁糕

门口位有个地方外卖串烧, 见住嚟烧,大多数是12蚊都几抵食

2020-10-13
小食拼盘
2020-10-18 13 浏览
行经金鱼街,一直都对呢间菜馆好好奇。记得以前,有个串烧位放喺门口,佢同隔离嗰两当鱼蛋档互相辉映,当然鱼蛋档选择多,抢晒风头。难得条街咁清净,午餐时间就走入去睇吓嗰边咩环境。 传统曼谷餐厅格局几吸引,楼底劲高,有楼梯可以上二楼。冇谂过,闹市之中下午茶有几抵食。叫咗个牛肉捞粉,再加多个冻饮,有埋冬瓜汤,都系$40有找。捞粉啲配菜好足,牛肉亦唔少,调味酱料任落。食过返寻味,下次一定要再其它。
传统曼谷餐厅格局几吸引,楼底劲高,有楼梯可以上二楼。
捞粉啲配菜好足,牛肉亦唔少,调味酱料任落。
食过返寻味,下次一定要再其它。

2020-10-17 13 浏览
同朋友去金鱼街买d野零食比佢只狗狗。买完大家都肚饿,加上又俾一间泰国舖嘅串烧味道吸引咗,就入左去呢间泰国菜馆食野。今餐我地叫左泰式小食并盘,猪颈肉捞檬,一定有叫串烧鸡肉同串烧和牛,叫埋个泰式通菜,饮品就叫左泰式青柠梳打水同凉粉冰。第一样泥既系泰式小食并盘。我地只系叫左细份,估唔到都几大份!并盘有虾饼、春卷同香茅鱼饼,每款味道都唔错。配埋嗰个甜酸汁非常开胃。之後泰式通菜。因为够镬气,所以将普通嘅通菜都炒到好惹味。而主食猪颈肉捞檬既猪颈肉劲有炭香味,食得出佢地系用炭炉即刻烧出泥,正呀!檬粉方面配以甜酸汁,口感清新。猪颈肉配檬粉食,完全唔觉猪颈肉会好油腻。而闻味而叫既串烧鸡同串烧牛应该系即叫即烧,烧完都唔会好乾。自己最怕d好乾既串烧,佢地烧既时间就岩岩。店员仲好好介绍,餐厅依家有推广优惠,食满$200就可以加$1换佢地小食 / 甜品。我地就换左泰式海蜇,正呀!泰式汁加去海蜇,酸酸甜甜,十分好。泰式青柠梳打水仲真系用泰国梳打水,又解渴。总拾而言,价钱合理,味道正宗。
同朋友去金鱼街买d野零食比佢只狗狗。买完大家都肚饿,

之後泰式通菜。因为够镬气,所以将普通嘅通菜都炒到好惹味。

泰式汁加去海蜇,酸酸甜甜,十分好。

泰式青柠梳打水仲真系用泰国梳打水,又解渴。
总拾而言,价钱合理,味道正宗。

2020-10-15 21 浏览
第一次食呢间已经可以肯定无下次,燥到傻左!想贴钱买难受就去拜访下啦下。一入去人客比较多,想坐楼上无得左,OK唔紧要,坐圆枱同其他人搭枱,拎住一袋二袋无位摆袋好狼狈,好,都算!等隔离枱走左,想调位过去,个四眼男人话:「唔调得!」「唔可以调位㗎!」其实餐厅唔比调位系咩心态??调位有咩问题??已经燥燥地,鸡串黎到,见到上面有一支支嘢咁,朋友好奇用手掂下,个四眼男即刻话:「嗰啲香茅黎㗎!唔好以为系毛啊!我地用鸡胸唔会有毛㗎!」下咩事,使唔使即刻起杠啊?唔比我唔锺意香茅㗎!?跟住条乌头到,个女侍应就咁乱放左条鱼喺枱,突然劲快走左去,心里20个问号,想起筷之际又突然出现放低左碗汤,话同条乌头一齐的。好啦真系起筷,四眼男又出现:「等5分钟先好食啊!」哦原来有食法嘅,唔到食嗰刻都唔讲,真系唔该晒。见到有个客walk in 入黎,用手量体温量左几次都量唔到,「你部嘢坏左喎」,四眼男再次起杠!!「我肯定呢部嘢无坏,你唔够温度咋!你唔信嘅去睇下中医罗!」个男人听到竟然仲忍到,身为男人咁都忍到??最後我起左一半身想喺个手袋到拎纸巾咋嘛,四眼男即刻话:「你想点,有咩帮到你」下!??咩事!??我郁一郁都要同你交代

「唔调得!」

「唔可以调位㗎!」

其实餐厅唔比调位系咩心态??调位有咩问题??

「嗰啲香茅黎㗎!唔好以为系毛啊!我地用鸡胸唔会有毛㗎!」

下咩事,使唔使即刻起杠啊?唔比我唔锺意香茅㗎!?

「等5分钟先好食啊!」

哦原来有食法嘅,唔到食嗰刻都唔讲,真系唔该晒。

「我肯定呢部嘢无坏,你唔够温度咋!你唔信嘅去睇下中医罗!」

个男人听到竟然仲忍到,身为男人咁都忍到??

最後我起左一半身想喺个手袋到拎纸巾咋嘛,四眼男即刻话:

「你想点,有咩帮到你」

下!??咩事!??我郁一郁都要同你交代,做咩事啊?忍唔住爆左句「我郁下关你咩事啊!?」

呢间野真系食到一肚气,燥到!!
2020-09-29 33 浏览
今日天阴阴又落雨,唔想淋湿就去左附近餐厅医肚。黎左附近嘅泰式餐厅,有二层高,可以选择楼上卡位坐,舒舒服服食lunch。我同朋友分别点左金边粉&火车炒饭午餐套餐,另加一碟拼盘小食。午餐套餐包括例汤和饮品,不用加一,平均$55一餐,性价比不错。金边粉炒得有镬气,配以鸡肉、豆乾片、葱等配料,非常惹味!而火车炒饭相对略为失色,不过也是不错的!小食拼盘(小),有鸡肉串烧、虾饼、春卷、鲮鱼肉、虾片等,个人推荐串烧和虾饼,酱汁非常搭而且大大份好抵食。

2020-09-27 33 浏览
同朋友小聚去食泰菜 点知一食就中伏。炒通菜 无镬气 菜又劲淡味而且服务员态度恶劣 落单好似好赶时间咁猪颈肉👉🏼👉🏼👉🏼切多一刀都懒  食体咁多间泰菜  唯独呢间香料味极浓  完全食唔到猪颈肉嘅味  而且仲有猪毛系上边  激鬼死菠萝炒饭👉🏼👉🏼👉🏼 食落有阵胶味  配料得提子乾同d豆     最离谱系我哋食倒个炒饭落只碟到佢即刻收走我哋个菠萝  然後扔落要洗嗰个盘到  而唔系隔离个垃圾桶!?炒通菜👉🏼👉🏼👉🏼无镬气 菜又劲淡味 海南鸡👉🏼👉🏼👉🏼得个咸字 骨多过肉
同朋友小聚去食泰菜 点知一食就中伏。

炒通菜 无镬气 菜又劲淡味

木瓜丝沙律
海南鸡
椰汁冰
2020-09-21 55 浏览
旺角有唔少泰式餐厅,所以一直都好少特登去九龙城食。而今次呢间餐厅,一直都有唔少捧场客,当晚6点到达,坐左一阵入座率都已经有7-8成,人气都算高。黎之前睇过d食评,见十个有八个食客都话呢度既串烧、小食拼盘抵食,但由於唔想食咁多炸野,结果只点左串烧同烧鸡翼。串烧@$12,烧鸡翼$15呢度只有猪同鸡拣,如果真系想食牛,都可以拣和牛串烧,不过我见评价一般,所以无试到。其实两款串烧都唔错,出面坊间为左烧猪肉唔乾,通常都会用好肥既猪肉串,但呢度既猪食落啖啖肉,但又唔会好鞋。至於鸡就正常水平,无特别惊喜。烧鸡翼调味正常,但由於我只食搥位,肉质鞋左d,朋友亦表示normal。香茅猪扒饭 $65份量好大,猪扒大块得黎又有d厚度;我估松肉粉落得比较少,所以仍然保留到肉质原有既扎实感,但又唔会好硬,配埋个酸酸甜甜既汁,开胃又餸饭。虽然猪扒肥膏位都有唔少,但整体味道唔错。黄咖哩鸡 $80 配薄饼 $30全餐饭比较令人失望既就系呢个咖哩,香料味唔重,味道偏甜,而且好稀好水,如果水落少d,煮番杰身d就更好。薄饼外层煎到好酥脆,食落”嗦嗦”声;本身沾咖哩好好味,但可惜咖哩好水,唔太挂到d汁。餐厅优惠,只要惠顾满$2
,人气都算高。

串烧@$12,烧鸡翼$15
串烧@$12,烧鸡翼$15

香茅猪扒饭 $65
香茅猪扒饭

黄咖哩鸡 $80 配薄饼 $30
黄咖哩鸡

,如果水落少d,煮番杰身d就更好。
薄饼

餐厅优惠,只要惠顾满$200,就可以优惠价$1配生虾、海蜇、木瓜沙律、椰汁糕,我地拣左生虾。
泰式生虾
以$1呢个价钱黎讲,质素已经相当唔错。两个人埋单$227,人均$110,食到5款食物,性价比几高。

整体食物质素同价钱成正比,虽然唔系好正宗,但岩香港人口味。
2020-09-18
香茅猪扒饭
泰式生虾
2020-09-18 28 浏览
特色兼地道跟Ryan baba食饭总是特别多话题,可能大家有共同话题,嘿嘿......说回正题,我们到泰厨泰国菜馆食过一餐午饭,边食边聊天,好快又一天。地方有上下层,可以坐多几枱人客。香叶辣椒肉碎饭48元有一大碗白饭,上面舖着一只荷包蛋。 香叶辣椒肉碎的份量都不少,肉碎炒得香口,不会太乾身,保留少小肉汁,辣度适中,餸饭很开胃,因为刺激了味蕾,嘿嘿.....会变得越食越多。卤水猪手饭48元猪手卤得好入味,而且不硬,容易咬,有点甜,配微咸,好开胃的一个猪手。猪皮卤得不太肥腻,所以我连猪皮猪身都一口咬食到肚子里。旁边有伴汁,酸辣汁我没有用,因为没用都已经好好味了。以上两个饭有餐汤和青柠冰送。另外,有叫小食 ,木瓜沙律38元。份量都不小。木瓜蕃茄等都全生 ,木瓜就比较硬身,蕃茄就比较软身,两者配合,既做到酸酸醒胃效果,又做到硬软交杂的特色,都几特别。最後,我们合共134元,平均每人67元。
特色兼地道

香叶辣椒肉碎饭48元

卤水猪手饭48元

以上两个饭有餐汤和青柠冰送。

最後,我们合共134元,平均每人67元。