2024-05-15 65 浏览
因為有朋友從美國回來,想食泰菜,要在銅鑼灣,想起這間店🤔有驚喜,地點不顯眼,但食物超水準,燒雞新鮮、嫩滑、好入味、juicy . 粉絲蝦煲,粉絲好乾身,又好夠味!價錢非常合理,份量足。服務也一絲不苟。勝價比高👍👍👍👍
2024-05-15
2024-01-11 411 浏览
呢間泰國菜入口比較隱蔽,位置係天后同銅鑼灣中間。今次係食晚飯,晚飯嘅餐牌沒有午市嘅湯粉麵,而且郁收加一服務費,所以如果一個人食抄粉麵就會比較貴。今次叫咗泰式金邊粉,可以選擇豬或雞,我揀咗雞,金邊粉同雞肉份量都算多,配料有豆腐乾、芽菜和蛋,味道唔錯👍🏻,只是食到最後,碟上都剩下幾多油,如果追求健康飲食就未必適合你。
泰式金邊粉(雞)
2024-01-09
泰式金邊粉(雞)
2023-09-16 541 浏览
朋友帶我去食晏,我先知條巷仔內有呢間泰式餐館,入到去感覺座位唔算特別多,如果1點前入去,會係無咁多人,如果當出面細枱無位嘅時候,入面都仲有兩張大枱,可以搭枱坐。睇完餐牌後,我哋叫咗個泰式清湯雞絲金邊粉$48、豬頸肉冬蔭湯泰式河粉$60、冬蔭功+白飯$62,大約等5分鐘就有得食啦,唔想食辣嘅我,揀咗清湯金邊粉,食落清湯都幾好味,雞絲都算多,金邊粉就更加多,就算一個男士食都會覺得飽,朋友叫嘅泰式河粉,最後都食唔哂,因為份量對女士嚟講,又真係多咗少少,反而飯嘅份量就算係正常。總結:份量真係唔細,味道又好,賣相都唔錯,價錢亦好合理,有機會我都會再去食多次。
睇完餐牌後,我哋叫咗個泰式清湯雞絲金邊粉$48
清湯雞絲金邊粉
豬頸肉冬蔭湯泰式河粉
冬蔭功+白飯
2023-08-29 417 浏览
因為家人入了聖保祿醫院午後隨便食晏找到這間門口不顯眼的泰菜小店心情本來麻麻地嘅3人點了3碗粉求其吃點知好有驚喜1.雞絲雞翼湯河粉 湯味濃厚河粉幼滑有彈性 配料份量足2.雞翼豬頸肉湯米粉 米粉好滑好幼身 正豬頸肉就乾咗啲 味道ok嘅3.貢丸豬頸肉撈金邊粉我覺得醬汁調味好啱我心情即刻好咗加配小食沙爹串燒 肉味好香醬汁反而一般 我覺得稀咗兩款春卷 泰式同網脆都十分驚喜 脆皮香口餡料豐富 讚👍用餐期間不停有人打電話訂位仲打電話外賣自取過咗午餐時間 仍然感受到佢哋嘅忙碌店員好有禮貌介紹我哋要試下晚飯必試燒雞同各款馳名小菜喎會的 會再幫襯的
因為家人入了聖保祿醫院

店員好有禮貌
介紹我哋要試下晚飯
必試燒雞同各款馳名小菜喎
會的 會再幫襯的

$80 (其他)
2023-06-21 451 浏览
第一次來的時候很難找,進到餐廳地方不大,墻上的畫和大笨象看起來就很泰味。晚餐餐牌都算豐富,燒雞和刺身蝦要等比較長時間,所以後來都提前打電話讓餐廳提前做準備,可以坐下就吃。中午同晚上餐廳都很少員工,多數系一位靚女配位男仔,晚上有時系一位很健談的女士做樓面,如果你問,佢會自稱所有人都係佢的仔女,有時大廚會出來,如果客人少亦可以傾計,總體感覺就係一家人開店,但其實大家來自五湖四海。如果喜歡熱鬧,喜歡同人說天講地,就會喜歡這間可愛的小餐廳。Ps:有幾位職員如果有時間可以飲一杯添。
如果喜歡熱鬧,喜歡同人說天講地,就會喜歡這間可愛的小餐廳。
Ps:有幾位職員如果有時間可以飲一杯添。
  • 泰北燒雞
  • 刺身蝦
  • 芒果軟殼蟹沙律
  • 肉碎生菜包
2023-01-06 999 浏览
朋友上次去覆診攞報告試左呢間泰國菜覺得幾好食,早幾日除夕夜我哋入完赤柱佢就順便帶咗我嚟試吓😊我哋叫咗三樣嘢加一個油飯share~⭐️馬拉盞炒椰菜苗我哋專登問老闆娘泰式同馬拉盞嘅分別😅佢話泰式就多啲薑絲同辣椒,馬拉盞就會多啲蝦乾鹹香味重啲~食落都有鑊氣,但係蝦乾量就唔覺得多,勝在唔會太油膩,唔會太燶亦唔會太鹹,水準正常⭐️泰式拼盤(細)因為春卷唔夠所以換咗兩粒魚餅俾我哋(係我哋要求嘅,因為原本佢哋想轉臘腸,不過我哋唔食😆)蝦餅都彈牙,但係食落去有點油膩⋯個人認為豬頸肉同魚餅比較出色,魚餅既香料味好突出👍⭐️油飯朋友上次試過呢個覺得好好食,今次專登去到之前打電話叫佢留一個俾我哋,原來已經係last one🫢不過朋友就話今次比上次失色,硬咗啲啲我就覺得佢嘅飯粒本身唔似泰國米有種香味,似係我比較唔鍾意食無乜飯香嘅長米😅個人認為一般般❤️泰式燒雞 (半隻)呢個燒雞餐牌寫到明要等45分鐘,實際都係差唔多等咗咁耐~雞皮燒到好香脆,雞肉大部分都嫩滑,面頭既薑蓉味好突出,整體唔錯,如果有時間等都可以試吓👍❤️甜品店員最後都會送甜品比每個客人食😊個人認為椰青糕好清甜👍 又有𡁻口😋椰汁糕就比較普通,雖然味道都唔差😀見
我哋叫咗三樣嘢加一個油飯share~

⭐️馬拉盞炒椰菜苗

我哋專登問老闆娘泰式同馬拉盞嘅分別😅
佢話泰式就多啲薑絲同辣椒,馬拉盞就會多啲蝦乾鹹香味重啲~

⭐️泰式拼盤(細)

因為春卷唔夠所以換咗兩粒魚餅俾我哋
(係我哋要求嘅,因為原本佢哋想轉臘腸,不過我哋唔食😆)
蝦餅都彈牙,但係食落去有點油膩⋯
個人認為豬頸肉同魚餅比較出色,魚餅既香料味好突出👍

⭐️油飯

不過朋友就話今次比上次失色,硬咗啲啲
個人認為一般般

❤️泰式燒雞 (半隻)

呢個燒雞餐牌寫到明要等45分鐘,實際都係差唔多等咗咁耐~

❤️甜品

店員最後都會送甜品比每個客人食😊
個人認為椰青糕好清甜👍 又有𡁻口😋
椰汁糕就比較普通,雖然味道都唔差😀

見到附近兩三檯都同老闆娘同員工有傾有講,服務唔錯,似做街坊熟客生意多,頗有人情味🙌🏻

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣泰國菜 #泰國菜推介 #泰北風味 #椰汁糕 #椰青糕 #馬拉盞炒椰菜苗 #泰式燒雞

2022-12-31
  • 泰北燒雞
  • 椰青糕
2022-11-11 624 浏览
話說我嘅飯腳無意中跌咗個口罩落地,🧑🏻店員;👩🏻我個friend🧑🏻:(赤手執起咗👩🏻用過嘅口罩)你㗎?我幫你抌咗佢,我去攞個新嘅比你👩🏻:(傻眼貓咪)🥺🥺今日成日都唔如意,終於有件好事我:我望住都覺得好sweet~人間有情🫠
話說我嘅飯腳無意中跌咗個口罩落地,
🧑🏻店員;👩🏻我個friend
👩🏻:(傻眼貓咪)🥺🥺今日成日都唔如意,終於有件好事
我:我望住都覺得好sweet~人間有情🫠
2022-10-25 546 浏览
簡單來講:超有鑊氣嘅泰式炒通菜,唔油膩、粉絲變主菜嘅粉絲蝦煲,一定要試,仲有生菜豬肉包,唔食辣嘅記得落單前叫走辣,肉碎新鮮生菜多!芒果沙冰、菠蘿沙冰$18杯,只限堂飲,即叫即制好好味,燒春雞一啲都唔干,皮嫩肉汁豐富又入味,細併盤有4款食物,兩個人食都可以有選擇,$78更加抵到爛!炒蜆大隻肉厚,個汁直頭可以撈飯,真心推介,對煮野食極有誠意嘅主廚事頭婆又靚女,侍應靚仔小鮮肉,有禮貌!唔去幫襯對唔住自己!
  • 粉絲蝦煲
  • 泰式炒通菜
【 泰北風味 · 大推介!超足料泰國美食小店】🥢 今日為大家介紹銅鑼灣一間隱世泰國美食小店,又皇室堡行過去大概5-10分鐘內,喺一條唔係太繁忙嘅銅鑼灣街道,就會搵到呢間性價比超高嘅泰國菜👍🏻 店員都好nice,環境寧靜,比較特別係餐廳分左兩部,當晚有多人聚會就安排獨立房,我地呢啲兩個人撐檯腳就安排返安靜啲嗰邊⏳ 上菜速度可接受,可能因為當日餐廳比較多人嘅關係 ✨ 泰北拼盤(S)💠 春卷、豬頸肉、蝦餅、雞翼、泰式雞粒唔好睇小呢個拼盤啊,雖然係細size,但份量已經超越左一個小食嘅level,而且每件都做得好出色春卷非常之香脆,餡料亦都好足料,用唔會過肥,就算佢冇醬汁配都已經好好食,其餘蝦餅,雞翼,雞粒都做得唔錯,唔會太油膩之餘亦都可以帶出到泰國嘅特色風味✨ 沙嗲串燒(雞/牛)講吓佢嘅沙嗲醬係獨立分開上嘅,個沙嗲醬裏面仲有滿滿嘅花生,將沙嗲嘅味道昇華左去另外一個層次,鍾意落幾多由你自己控制我覺得幾好,傳銷每一件肉都非常之大件絕對唔係出邊得兩隻手指咁大嘅size,非常入味✨ 泰式蝦醬炒飯滿滿嘅驚喜,個炒飯非常有鑊氣,飯粒粒粒分明,成個飯唔會食多兩啖就會覺得好油膩,反而估唔到用蝦醬加埋臘腸,蛋
【 泰北風味 · 大推介!超足料泰國美食小店】

⏳ 上菜速度可接受,可能因為當日餐廳比較多人嘅關係

✨ 泰北拼盤(S)
💠 春卷、豬頸肉、蝦餅、雞翼、泰式雞粒

✨ 沙嗲串燒(雞/牛)

✨ 泰式蝦醬炒飯
滿滿嘅驚喜,個炒飯非常有鑊氣,飯粒粒粒分明,成個飯唔會食多兩啖就會覺得好油膩,反而估唔到用蝦醬加埋臘腸,蛋,蔥炒出嚟嘅炒飯會係融合得咁好,好味到多多我都想再食

2022-06-03 826 浏览
今日同朋友一共5人黎食晚餐,兩日前已book枱,並請餐廳預留1隻燒雞🐔當晚人均消費264元睇吓食左咩👀👀👀冬陰公湯似蕃茄湯,完全冇辣味唔食得辣嘅朋友都可以食😊拼盤係大拼盤,種類好多,大部分都好味😋芒果糯米飯都好好味,糯米飯夠熱,配埋椰漿好好食😋菠蘿炒飯係揀左豬肉炒,都ok ge燒雞好夠味,如果d皮脆d就一流啦生菜包都ok ge,值得一讚侍應哥哥好貼心,當食生菜包時會遞上濕紙巾俾客人食前抺手,另外隔離枱客,食野可能太急,咳到甩肺,呢d時勢真係好敏感既,侍應哥哥即刻拎壺暖水俾個客人👍🏻
今日同朋友一共5人黎食晚餐,
兩日前已book枱,並請餐廳預留1隻燒雞🐔
當晚人均消費264元
睇吓食左咩👀👀👀

冬陰公湯似蕃茄湯,完全冇辣味
唔食得辣嘅朋友都可以食😊
拼盤係大拼盤,種類好多,大部分都好味😋
芒果糯米飯都好好味,糯米飯夠熱,配埋椰漿好好食😋
菠蘿炒飯係揀左豬肉炒,都ok ge
燒雞好夠味,如果d皮脆d就一流啦
生菜包都ok ge,值得一讚侍應哥哥好貼心,

2021-10-26 979 浏览
經過銅鑼灣做嘢,見到呢間鋪仔細細,泰國人打理嘅小店。價錢合理又正宗咁就入去試下。叫左豬頸肉撈米粉同扎肉豬頸肉湯金邊粉。豬頸肉好夠味,外層乾身得黎又有肉汁。呢隻泰國米粉都幾特別,較幼身又有咬口。扎肉有黑椒粒,清湯都好好味。總括而言,CP值高👍🏼
2021-06-26 1020 浏览
雖說泰北風味在聖保祿醫院附近的一個小角落, 並不顯眼, 但在午飯時間甚為客似雲來, 我也對其泰北雞飯相當有興趣. 說是泰北煮食風格, 還是餐廳的英文譯名清邁來得直接. 說到清邁的雞飯, 以清發這超過60年的店舖最為著名, 除了出色的雞肉外, 以豆醬最為出名. 可惜這裏沒有豆醬, 差了一點. 至於雞肉和雞皮嫩滑, 爽彈而且鮮味不錯, 雞飯上色比一般更深, 雞油香味濃而口感不會過於軟糯, 以海南雞飯來說水準不錯, 如果分量再多一點就更好.
2021-06-05 822 浏览
唔係喺附近做嘢都未必搵到呢間,唔喺大街,比較偏僻。下午茶時間黎食,叫咗朝牌菜泰北雞飯,冇下午茶價錢,但係係下午茶份量。😓雞件好薄,亦只有四五舊。雞肉嫩滑,食係好食嘅,食得出肉類新鮮。呢個係午餐價錢,但唔覺係午餐份量,女仔食完飲埋湯,食埋湯渣都未飽😂😂湯好似係白蘿蔔煲雞,湯渣有兩舊白蘿蔔,湯一般啦,當飲啖熱水嘅感覺。呢個就係下午茶套餐,泰色清湯粉,泰米粉、泰河都話賣晒,得番金邊粉🥲🥲份量少預咗,因為係下午茶套餐。唔知係咪因為有雞翼,個湯好肥,睇相都睇到頗多油🙈🙈分開另上會好好多。雞翼有兩隻,唔太重香茅味😐😐飲品就叫咗凍泰色青檸蜜,冷熱飲同價,跟餐。勝在幾大杯,味道還可以!
唔係喺附近做嘢都未必搵到呢間,唔喺大街,比較
馳名泰北雞飯
跟湯

泰色清湯粉,配香茅雞翼
凍泰式青檸蜜
2021-05-07
用餐时段
下午茶
凍泰式青檸蜜
2020-12-21 1407 浏览
鹽焗烏頭—我自己嚟講好鍾意食鹽焗魚 所以一定會叫魚食 ⋯⋯咁大條鹽焗烏頭魚 肉質都唔會”鞋 “肉嫩多汁 再配埋特製醬汁甜甜酸酸辣辣 好開胃👅👌🏾食到舔舔脷 !冬陰功部隊鍋—材料非常豐富!大頭蝦、小卷魷魚🦑、蜆、海鮮菇⋯⋯ 酸甜味道啱啱好 !真係飲多幾碗😂食埋個面真係好飽!最後要讚揚下杯泰式奶茶店員非常細心幫我整咗個少甜!飲就知係正宗嘅泰國手標茶沖!超香♨️😭思鄉發作 ~~ I Miss BKK 🙏🏾希望疫情盡快過!呢段時間思鄉發作都可以去泰北風味只下咳先喎🤪
鹽焗烏頭—

冬陰功部隊鍋—

呢段時間思鄉發作都可以去泰北風味只下咳先喎🤪
2020-12-21
  • 泰式部隊鍋
友人介紹呢間, 期望好高, 好彩同期望達標, 好似自己去左泰國食飯咁呀!正!!!呢個生蝦勁好食, 主要係因為好肥美, 又好新鮮, 同埋個蝦頭炸得好脆, 好香, 好好食! 有個汁跟埋, 不過新鮮肥美就吾洗點汁啦~~~ 呢個木瓜沙律夠辣, 夠酸夠甜, 口味好岩我! 中意!!!!!呢個燒雞不得了呀!! 好好食! 超超超超超超超超級滑! 味道都係我中意既香草, 正! 我都好想知點整到甘入味又咁滑!!!!呢個盧魚, 可以揀湯底, 食得辣一定係冬陰公湯底 (中/大辣), 因為個冬陰公湯真心正! 好香東南亞既香草同椰漿, 飲到嘩左一聲~!!! 盧魚好大條, 份量足, 都夠滑, 好好食! PAD THAI (炒金邊粉) 返而真係麻麻地... 唔夠紅 (=醬落唔夠) HAHA, 食左兩啖咋 下次唔會叫。埋單$600唔洗, 三個人食到好飽好飽! 好好食, 所以我覺得好抵呀!! 上菜都快, 而且都好多人光顧, 晚上唯一問題係早收門 (9:30 PM要埋單), 如果收工晏左少少都食得幾趕。已經想介紹比其他朋友, 特別係中意正宗泰國野既朋友!!!!!!!

我都好想知點整到甘入味又咁滑!!!!

下次唔會叫。

• 燒雞