Thai Hot
♡九龍城正宗泰國菜🐉
avocado02
2025-09-22
關注
♡九龍城正宗泰國菜🐉. ݁₊ ⊹ . ݁ ⟡ ݁ . ⊹ ₊ ݁. . ݁₊ ⊹ . ݁ ⟡ ݁ . ⊹ ₊ ݁. . ݁₊ ⊹ . ݁ ⟡ ݁ . ⊹ ₊ ݁.都唔知第幾次嚟呢間,但依然好好食🙂‍↕️◝☆ 炸蝦餅🍤 $89外層炸得酥脆,熱辣辣的.ᐟ‪.ᐟ配埋泰式甜辣醬,甜中帶微辣,唔會覺得膩૮₍ ˶ᵔᵕᵔ˶₎ა ◝☆ 泰式串燒(豬肉+雞肉)🐖🐓$89燒得啱啱好,外層微焦,內裡保持嫩滑,配上泰式辣汁,鹹香中帶少少酸辣,幾有層次.ᐟ‪.ᐟ◝☆ 飛天通菜🪽 $69炒得好嫩,調味唔會過鹹,簡單又惹味( ˘ᵕ˘ )♡♡◝☆ 泰式乾炒牛河🍴 $69正常發揮,整體中規中矩‪ ‪ꔛ‬♡‪ ◝☆ 泰式冬蔭功🌶️ $89酸辣味突出,湯底濃郁但椰味唔出.ᐟ 怕辣嘅我淨係飲到幾啖(><)◝☆ 椰青🥥 $35椰水夠清甜解渴,仲可以撩入面啲椰肉*͈ᴗ͈ˬᴗ͈ෆ 最後餐廳仲送咗奇亞籽椰汁糕,椰香味濃,質感輕盈~୨୧ 平時呢間鋪都幾多人,成日要趕住食完俾位,但我去果日因為有颱風,啲人少咗,可以慢慢食,唔使咁趕✌🏻⚠️餐廳將於2026年上半年搬遷,鍾意嘅朋友記得趁仲有機會嚟試~查看更多
+ 5
QQQQQ太郎
不可一不可再
QQQQQ太郎
2025-09-01
關注
想黎呢間試下係因為睇到openrice啲相見到都幾靚所以放工就飛到過去希望唔使等位,去到真係唔使等順利入坐。環境就間間九龍城泰菜都係咁上下迫,泰籍員工都算友善。我哋兩個人叫咁3樣野,諗住邊食邊加,第一樣上枱嘅係炸蝦餅,熱辣辣又彈牙係正嘅,第二樣就係燒雞翼,因為喺泰x閣食開所以就試下呢間嘅水準…點知一上到枱就知龍與鳳,你明明係寫燒雞翼,但好明顯係炸嘅,你真係估人哋唔知咩係燒咩係炸咩!!呢刻就知呢間野咩料,唔怪之得個燒爐咁細都可以應付到咁多燒烤嘅單啦,攞去炸就一定快過慢慢燒啦,冇誠意可言!唉😮‍💨最慘係我第三樣嘢係叫咗燒魷魚…上到枱白雪雪一啲燒過嘅痕跡都冇,如無意外都係白烚多,仲要調味搽唔勻循,一啲就冇味一啲就咸到死!呢刻已經冇興趣再試佢任何嘢,咁啱員工見我哋食到7788已經急不及待隊張單埋黎,我哋前後坐低都冇45分鐘,但牆上明明寫用餐限時80分鐘,不過你唔趕我都諗住走,以後請都唔會黎!唔明點解咁嘅質素都做到。查看更多
J.Halstead
味道ok但限時既泰菜
J.Halstead
2025-08-17
關注
琴日夜晚同班朋友一齊同九龍城食泰菜, 今次選擇左哩間泰仔美食, 哩間餐廳地理位置方便,港鐵宋皇臺站B3出口, 直行1-2MINS 就會見到。招牌係黃色, 比較出位,容易搵到間舖。我地一班朋友BOOK左19:30 食飯, 之前已經睇過網評如下: 有限時, 服務麻麻, 上菜快,但味道OK.........到達餐廳後, 入座感覺一如平時泰國菜館,坐得較為逼。我地一行5人,叫左9個餸 : 火山排骨 , 馬拉盞炒通菜, 泰式炒飯 (雞), 炒金邊粉, 辣椒膏炒炸魷魚 , 咸肉炒椰菜苗, 燒烤牛仔骨, 泰式生蝦, 蒜蓉包 。生蝦: 正常野, 冇特別..火山排骨: 外觀上冇 "嘩" 一聲既感覺, 味道正常排骨, 肉算嫩馬拉盞通菜: 菜幾好食, 不過比想像中辣 (個人不太吃得辣, 朋友吃得辣就覺得冇咩特別) , 各位朋友自行衡量泰式炒飯: 夠香, 好食, 足料, (佢有得選擇雞, 牛, 豬) 我地揀左雞, 不過雞就 "鞋" 左D...可能係D雞胸位, 所以飯好食, 雞麻麻辣椒膏炒炸魷魚: 哩個餸主要黎配蒜蓉包食, 不過估唔到佢D魷魚又整得幾嫩, 易咬。炒金邊粉: 正常野, 不過都好食燒牛仔骨: 哩個對我黎講係成枱最好食, 有驚喜, 有燒烤香, 點埋個醬汁, 正正正最終埋單 人均 $275 (我地另外有叫兩支啤酒,幾杯野飲)服務方面: 普通, D阿姐態度還可, 差不多時間會不停有動作催你埋單 ; 有個高瘦男人好似黑面神咁, 唔知以為得罪左佢總括而言: 如果真係只係想食下泰國菜, 唔介意坐得舒唔舒服, 有冇人趕你走既話... 佢都係個唔錯既選擇查看更多
+ 6
io156
名過其實
io156
2025-05-06
關注
食物水準差, 明爐魚未食到一半就冇火, 完全冇檸酸味. 脆肉炒菜唔係脆肉, 係韌肉.食物未到就上贈送凍糕甜品, 食過陣熱哂. 好似餵飽你就算快D走, 真係唔明仲咁多人排隊幫襯.查看更多
Sandra_cws
泰仔
Sandra_cws
2025-05-03
關注
九龍城出名泰國菜,點做到突圍而出我相信係一件好難既事。而呢間「泰仔美食」係我第一次去食。除左性價比好高外,上菜速度都好快👏🏻👏🏻由於得兩位,所以不能點太多菜式生蝦刺身,我覺得個汁可以辣少少🤏蒜蓉包配咖哩一流下次要約多啲人去食先得查看更多
+ 1
eat piggy
長期泰仔食客,燒雞翼燒魚
eat piggy
2025-04-12
關注
### 食評:泰仔燒雞翼與鹽燒鯽魚**泰仔燒雞翼**一碟四隻,外皮金黃香脆,肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了濃郁的燒烤香氣。搭配的醬汁更是為雞翼增添了層次感,讓人一口接一口,根本停不下來!而**鹽燒鯽魚**則是一大亮點,魚身超大條,肉質鮮甜,鹽燒的做法使得魚肉的鮮味更加突出。魚皮烤得恰到好處,香脆可口,配埋佢個汁,好正。此外,晚上還免費送出甜品 **椰青糕**!這道甜品清新可口,椰子的香氣撲鼻而來,口感滑嫩,甜而不膩,正好為豐盛的晚餐畫上完美的句號。椰青糕的顏色清透,讓人一看就心情愉悅,搭配著椰肉的細膩口感,讓人忍不住想再來一塊。整體來說,這次的用餐體驗非常滿意,無論是雞翼、鯽魚,還是免費的甜品,都讓人感受到泰仔的用心與美味。強烈推薦給喜愛燒烤的朋友們!查看更多
燒雞翼
鹽燒鰂魚
HK Food Miner
九龍城泰國午餐
HK Food Miner
2025-02-22
關注
九龍城出名食泰國嘢,不過條街咁多泰國餐廳,有時都會有選擇困難症,唔知入邊間好。泰仔係睇網上推介知道嘅,佢地方都幾大亦算光猛整潔,午餐都好多人幫襯。香葉辣椒肉碎煎蛋飯肉碎新鮮調味又唔太辣,荷包蛋煎得啱啱好,整穿佢撈埋啲蛋汁一齊食,真係好惹味送飯一流。泰式炒金邊粉炒得算乾身,用料都足,上枱熱辣辣非常唔錯。見隔離其他食客差唔多枱枱都叫雞翼,應該都係呢度嘅名物,下次都要試下先得。另外要留意佢午市只做到兩點,如果想食就唔好太遲啦!查看更多
香葉辣椒肉碎煎蛋飯
Gracechuma
🇭🇰泰仔泰仔
Gracechuma
2024-11-07
關注
今日同事帶隊去咗九龍城食泰國嘢佢哋係咁話泰仔原來間舖真係叫泰仔😂可能都算係起九龍城末段關係Lunch hour 唔算好爆午餐有八款碟頭去選擇我跟咗一同事揀咗泰式肉碎煎蛋飯$60好大碟😂好抵食肉碎、辣椒、紅椒絲、香葉、豆角來炒炒得來帶有少少肉汁略嫌煎蛋個黃八成熟成件事好好送飯另外餐飲可配汽水或龍眼冰但因為今晚要唱歌關係我揀咗熱龍眼水算係冇咁甜係好飲嘅同事叫咗海南雞飯都好吸引下次要再試試食其他#泰仔泰國菜 #香港 #香港美食 #九龍城 #泰國 #香辣肉碎煎蛋飯 #hk #hkfoodie #kowlooncity #thaifood #thaifoodgram #yummy #thankyou 查看更多
泰式香辣肉碎煎蛋飯
rogerchan.rc
冇下次嘅泰國菜
rogerchan.rc
2024-09-29
關注
唔會推介去呢間泰國菜,除非你接受到人均消費200蚊食快餐。今晚一行四人,叫咗6樣嘢,後加咗1個,總共7個再加4杯飲品。頭6個菜,唔使五分鐘全部已經上齊。出餐真係好快,可以講同澳牛有得Fight。不過食到咁上下嘅時候 (約由落單計25-30分鐘左右),因為有12位大客到,餐廳先安排咗六個人坐喺我哋張枱隔離,然後就畀張單我,跟手收哂我地啲碟,仲好主動地話幫我哋去追未到過一個菜 (其實我地冇叫埋單,亦都冇叫追單)跟住超過份嘅嘢就開始發生,個侍應走埋嚟同我哋講,碟金邊粉廚房已經開始整緊,叫我哋去另外一邊食,呢張枱有12個客人要坐。真係火都嚟埋,我話你冇嘢呀嘛,菜都未上齊你叫我轉去另外一張枱食,上埋碟嘢我哋食完走囉。。。講完碟金邊粉無耐就到咗,拿拿林食完即刻埋單走:(:(門口寫住用餐時間80分鐘,由落單到畀佢整到我地走,前後都無40分鐘,未食完仲想要我哋換枱,人均消費成$200,呢間泰菜嘅服務水平都可謂世界級。真係貼錢買難受!絕對冇下次。。。。查看更多
lalalalalalalala
味道唔錯但趕客
lalalalalalalala
2024-08-07
4K 瀏覽
關注
幫襯左好幾次必叫 燒雞翼 冬陰公 串燒 好多野都好食嘅味道唔錯 份量唔細 但係食完都幾口渴不過……………………………………………………..Notice寫限時80分鐘 食到大約40分鐘就會出單叫你對下啱唔啱我哋仲未食完 你唔走 就每隔幾分鐘催你走 一係執走啲野埋單時(未夠80分鐘)問收銀小姐 點解未夠鐘係咁催人走佢話 有人等緊位 如果你想坐 可以坐到夠鐘先走🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️第一 我哋未超時 第二 我哋仲未食完建議notice改為限時40分鐘 未食完都請離開查看更多
完全認同。。。。味道係唔錯嘅,不過真係超趕客可能佢真係生意太好,我哋4個人,阻住佢哋接張12人嘅大枱嘅大生意,人哋張枱已經錯咗六個人,等緊我哋啲四個西客食完好快啲走。。。。佢哋唔夠半個鐘佢已經畀張單我,嘢食都未到齊,跟住畀張單我,同我哋講我而家馬上幫你追追個金邊粉,(其實我地冇叫埋單,又冇叫佢追餐),跟住仲叫我地去另外一邊食喎,因為佢哋有12個"大客"要坐呢張枱食飯。我都未試過食食下飯,唔好話未到餐廳寫嘅80分鐘餐時間,嘢食都未上齊,就催你埋單,甚至乎叫你未食完就叫你起身轉去另外張枱,讓張枱出去。。。真心*x線!!應該唔會有下一次再去
2024-09-29
BallBallTiger
2024-06-18
4K 瀏覽
關注
🍽️泰仔美食突然間好想食泰國餐🇹🇭,收工即刻去小泰國九龍城食朋友之前食過覺得好好味的泰仔美食,7:30晚飯時間過到去都唔算太多人,等了大概五至十分鐘就入得。三個👧🏻👧🏻👧🏻叫了六個菜三杯飲品,人均三百多🤎冬陰功湯🍲勁正宗的泰國冬陰功,口味偏辣,飲第一口覺得還好,越飲越辣🔥 但勁好味,酸酸辣辣的味道,湯料有一些海鮮和菇類,唯有不太完美的地方是香料渣太多,經常不小心吃到🥲串燒(雞🐔&豬🐷)雞串燒一般,但豬的必叫,可以雙拼,吃得豬肉的建議全部都叫豬,因為真的很大分別。豬肉邊燒得有點脆,而中間的肉肥瘦分明,配上附上的酸辣汁,正到爆👍🏻😍炸蝦餅🍤炸蝦餅份量勁大,送上的時候熱辣辣,炸到脆卜卜,但是味道較普通泰式生蝦🦐生蝦算新鮮,沒有奇怪味道,配上泰式酸辣汁,口味清爽🤤飛天通菜🥬通菜份量比較多,味道較辣,有一些指天椒🌶️,不能吃辣的朋友可能要選擇其他菜,或者問一問店家可否少辣咖喱軟殼蟹配薄餅🦀送上時見到勁大盤即刻嚇一嚇,軟殼蟹外脆內軟,配上惹味咖哩汁,另外叫了一份薄餅,一齊食簡直一絕😋椰汁冰🥛勁濃的椰子味🥥,吃辣時喝上一口即刻解到辣同埋透心涼🧊店內還有其他不同口味的冰,下次再嚟試一試😍味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍🍽️ 泰仔美食 (九龍城)📍九龍城南角道30-32號地舖查看更多
+ 4
Drool.for.food
九龍城正宗泰菜❤️
Drool.for.food
2024-06-02
關注
🍽️泰式燒雞翼 🐓必食燒雞翼!!🤩🤩🔥🔥🔥雞翼超大一隻,整隻烤得脆脆的,可是裏面還是超juicy😋配上甜酸醬更好吃❤️🍽️馬拉盞炒通菜 🥬十分夠味,份量也很足🥰🍽泰式燒豬頸肉 🐽豬頸肉軟軟的很易咬,邊邊燒得焦焦的超級香,愛吃豬頸肉的人要試😆️🍽泰式冬陰功 (小) 🌶️冬陰公很辣但還是忍不住要喝🤣🤣湯入面還有幾隻蝦和秀珍菇,秀珍菇吸滿湯汁😋️🍽芒果冰 🥭超甜的芒果冰,而且不會有渣,推薦!❤️查看更多
joycefoodiehk
必食的泰國菜餐廳:泰仔美食
joycefoodiehk
2024-06-02
關注
青口炒粉絲鮮味十足,青口口感彈牙,粉絲滑嫩入味,配上蔬菜的清甜和蒜香,整體味道層次豐富。份量充足,令人滿足。芒果糯米飯甜美可口,芒果香甜多汁,糯米飯軟糯Q彈,淋上椰漿更添香濃,口感豐富且層次分明,十分推薦嘗試😉😉😋。炒通菜色澤翠綠,口感爽脆。蒜香四溢,調味適中,保留了蔬菜的清新自然。簡單卻美味,是一道健康又開胃的家常菜。左邊的龍眼冰,消暑解渴,適合搭配重口味菜餚。右邊的泰式奶茶甜美醇厚,奶香與紅茶完美融合,冰涼爽口,是夏日的不二選擇。查看更多
飲品:龍眼冰、泰式凍奶茶
炒青口粉絲煲
味道唔錯的泰國菜
goodbilly
2024-05-27
關注
早排同女朋友屋企人食飯,擇咗依間泰國菜,都幾多人排隊,太約等咗半個鐘先有位,入面環境就有d d迫,同有限時80分鐘,整體都唔錯,服務都幾好,點完野食都好快就送到,食得幾開心查看更多
+ 1
鮮味泰式燒鰂魚😍
FoodTravel_World
2024-05-24
關注
🔸地道泰菜6點滿座🔸九龍城咁多泰國野,唔識路都真係眼花撩亂,今次有朋友帶路推介依間,6點幾去到都要等位,老闆係門口就同客人談笑風生,餐廳店員都係泰國人,環境坐得密密麻麻,有啲似港式大排檔嘅感覺,好地道貼地~—— 泰式燒鰂魚 $159必叫!大大條鰂魚好厚肉,鹽燒好有鮮味,冇泥味,沾埋個泰式汁食好夾,魚質超嫩滑👍🏻—— 金邊粉 $79金邊粉炒得恰好乾身,粉質幾Q彈,醬汁偏甜但幾好食,配料有大量芽菜、花生同蛋絲,整體好豐富—— 豬頸肉炒椰菜苗 $79好惹味夠哂辣,菜苗鮮嫩,豬頸肉白炒就冇燒或者煎咁好食—— 泰式串燒 $89可以豬肉或者雞肉或者雙拼,豬肉有啲油脂會好食啲,份量唔多,性價比較低,可以係九龍城出面搵其他食🤣—— 波蘿沙冰 $30清甜消暑透心涼,天然菠蘿味,食辣野飲一流🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 泰仔美食 (九龍城)九龍城南角道30-32號地舖查看更多
+ 2
泰式燒鰂魚