2016-08-08 880 浏览
泰式海南雞飯,老實講,我真係覺得雞肉比以前淡口左又鞋口左囉,如果唔係有個油味飯加秘製泰式酸辣汁,齋食白切雞的話就麻麻地喇。無骨海南雞水準依然,皮香肉嫩,唔會肥騰騰。雞髀肉非常滑溜彈牙實淨有咬口,雞胸肉軟腍腍,滿意 ﹗隻雞一定日日做運動,薄薄一層嫩滑雞皮而且完全無肥膏喎 ﹗自家秘制酸汁有保證,獨門泰式酸汁非常醒腦開胃,飯都食多幾啖。個酸汁好濃郁,非常惹味香口,不過淨食個酸汁就有點偏咸呢 ﹗係要跟飯跟雞併埋一齊食先有美味既化學反應。雞油飯不黏不韌,只覺得係普通白飯加雞油略炒,各自精采,味道略淡。泰國米既雞油飯,不過不失,中規中矩,可以再乾爽一點,再香濃一點 ﹗為何今日油味飯又濕又淡又一舊舊又唔夠熱架?因為 Happy Friday?還是師傅失戀呀?我要乾爽嚥韌飽滿,香濃熱騰騰既油味飯呀 ﹗誰知當三樣食材合體加埋一齊食的話,會變得非常十分之美味非凡喎,好神奇呢 ﹗我都係較喜歡用青瓜做伴碟,味道同香氣非常清新,依家用白烚椰菜好似死氣沉沉咁囉。我黎泰亞萊真係獨孤一味海南雞,我最鍾意就係雞架喇,要多幾個同事一齊黎食,先有機會試多幾款不同出品呢。泰式海南雞半隻,一碟海南雞飯點夠喉喎,叫多半隻嘆先!冬

泰式海南雞半隻,一碟海南雞飯點夠喉喎,叫多半隻嘆先!
冬陰功湯細,好搞笑,用爐上但無跟火呢,無緊要照飲。侍應阿姐話已經夠熱可以飲架喇,洗咩火喎 ﹗好似心情勁靚喎,笑面迎人又好口又風騷添,Good ﹗一定要趁熱飲,凍左變得好咸呢。夠酸帶微辣有蝦味有茄膏味又有椰香,見到有 1 隻半蝦咁多喎,蝦肉爽彈雖然無蝦味。

琴晚鏢賽成班飲到醉醉地,險些兒即興零晨飛埋去泰國食海南雞呀,好采無機票乍 ﹗今日好鬼想食澱粉質,見咁耐無叫雞,lunch 衝去整返隻先。隔離個大嬸遲黎先上岸搶我碟雞飯 ﹗有無搞錯呀,我落 order 先架,碟飯係我架 ﹗離晒譜囉,仲要靚過我依碟好多 ﹗

泰式海南雞半隻
冬陰功湯細
2014-06-15
2015-01-30 898 浏览
今日放左工,冇約到人加埋屋企又冇煮飯,於是就一個人求其搵間野食下,見到呢間餐廳都有一半位坐左人(平日呢區好多餐廳夜晚都係死寂),咁就入去諗住黎1個quick dinner。一坐低睇餐牌,嘩...幾平下wo,根本係荼記價錢 ge 泰式餐廳,一個人食好難叫到小食,咁就only叫左個香葉辣椒肉碎飯試下,但等左成20分鐘先黎,一放上table,已經聞到好大陣獲氣,所以等耐小小都ok ge,好過好多荼餐廳d 炒野食係完全冇獲氣,但其實我本身諗住佢係肉碎+白飯底,估唔到係炒飯。一食第一啖,嘩....差d 熱死,真係岩岩新鮮炒起,超級熱辣辣,個飯真係唔錯,d 飯炒得夠乾身﹑加埋d泰式調味料炒﹑令到味道好濃,但可能佢加左好多辣椒炒﹑所以我覺得太辣,而我自己本身鍾意食辣野,所以都覺得好好味,但美中不足係肉碎唔夠多,感覺上辣椒同露筍仲多過d肉碎;而旁邊2塊青瓜唔係一個裝飾,其實係用黎解辣,當你太辣ge 時候食一啖,會幫你refresh 返。呢餐承惠38大元,整體黎講,性價比好高,因為真係幾平,下次我lunch 黎試下先。

香草辣椒肉碎飯
2015-01-29
香草辣椒肉碎飯
2015-01-14 641 浏览
至從在這家吃過之後~一直鍾情於這裡。每次跟老公去吃,都會點咖哩炒蟹和冬陰功。以前冬陰功裡面的蝦,好多的,這次去吃,覺得大大縮水,一共只有3個半只的蝦,然後裡面的蘑菇也不多。有點失望~現在點咖哩炒蟹也沒有了我最愛的薄餅,話說薄餅跟炒蟹真的是絕配的。現在整個換了外觀,用麵包當容器,如果剛上的時候吃還不錯。不過如果時間長了,麵包吸收太多湯汁,在吃口感真的是和薄餅差太多了。哎~還是中意我的薄餅配炒蟹啊。這次點了乾炒牛河,剛吃的時候口感會有一點點特別,但是不會是必點之物。以後還會去的,希望變回以前那樣吧。
至從在這家吃過之後~一直鍾情於這裡。
每次跟老公去吃,都會點咖哩炒蟹和冬陰功。
以後還會去的,希望變回以前那樣吧。
冬陰功
咖哩炒蟹
  • 海南雞飯
  • 咖哩炒蟹,
2015-01-08 557 浏览
今日在紅磡開工,呢到有間泰國餐廳,平,靚,正, ,我好多時經過都會食佢地海南雞味飯,留意,是味飯 ,加杯龍眼冰,佢海南雞味飯有咩特色 ,當然是雞滑有味 ,但其實佢雞雖然靚,但最突出是佢地d飯,是好有心機攪成,粒粒飯都有一種香味,似椰香,比雞更出色 另外送的冬瓜湯都ok,入面有雞 ,龍眼冰跟餐不用加錢 ,夠甜,龍眼味重 無骨雞配香飯 大大粒龍眼
今日在紅磡開工,呢到有間泰國餐廳,平,靚,正,
,我好多時經過都會食佢地海南雞味飯,留意,是味飯
,加杯龍眼冰,佢海南雞味飯有咩特色
,當然是雞滑有味
另外送的冬瓜湯都ok,入面有雞
,龍眼冰跟餐不用加錢 ,夠甜,龍眼味重
冬瓜湯
無骨雞配香飯
海南雞味飯
大大粒龍眼
龍眼冰
题外话/补充资料: 雞飯送泰式辣醬,有點辣,唔食得辣要留意^_^
2015-01-08
冬瓜湯
海南雞味飯
龍眼冰
去骨海南雞配油味飯,雞肉嫩滑有雞味,連雞胸都好軟棉。今日既油味飯乾爽香口,跟埋秘製酸汁同吃,非常開胃又美味 ﹗都有試過煮到啲飯一舊舊又濕又爛,偶有失手。有新鮮青瓜片伴碟,食完濃味既午飯,啪幾片青瓜可有清新感覺,又可去油膩感,細心 ﹗泰亞萊秘製酸汁,帶點變辣,酸咸味十足 ﹗有佢作點綴,整個海南雞飯既味道同吸引力提升不少。泰式併盤大,炸蝦餅,蝦肉彈牙鮮味,口感鬆脆,好味道 ﹗如果唔係一舊舊,係一塊塊會更好,每次形狀都唔同呢。炸魚餅,味似鯪魚球,都幾好味。泰式春卷,個人一向都不太喜歡用既餡料,中式較好。香葉炸雞,雞肉醃得入味又炸得香口,好味。泰式香葉包雞,用香葉包住炸,雞肉醃得入味,炸得香口,味道唔錯,只厭略為油左啲。

去骨海南雞配油味飯
去骨海南雞配油味飯
泰亞萊秘製酸汁
泰式香葉包雞
2012-08-08 276 浏览
泰式海南雞飯,獨孤一味,每次必食 ﹗雞肉機乎每次都滑溜香甜,配秘埋製酸汁份外開胃,但係一定要撈飯一齊食,因淨食雞配汁會有點咸。雞油飯香,粒粒乾爽我鍾意。食完食埋伴碟新鮮青瓜可清清味蕾,good ﹗泰式炸蝦餅,食過圓形、圈形、球形,係未食過扁平不定形 ﹗我都明白整薄啲就快熟啲,但口感就差左。賣相非一般,炸得金黃咬落鬆脆,味道幾好,有鮮蝦香味,但彈牙感欠奉。

泰式炸蝦餅
2012-01-18
2012-08-07 228 浏览
泰式無骨海南雞半隻,之前每一次都會配油味飯同自家酸汁同吃,今次都係第一次叫淨雞。先食吓原味先,雞味淡、肉質好腍但並不是嫩滑。再試跟個秘製酸辣汁大啖啪落口,好咸啊 ﹗以前跟飯一齊食既時候味道剛好勁好食,依家淨食差好遠呢 ﹗唔知點解好多時都係堂食會好食好多,一買外賣就變晒樣,今次真係麻麻地。

泰式無骨海南雞
2011-11-12
外卖自取
2012-08-06 190 浏览
龍眼冰,本來我係要涼粉冰架,算數,費事要再等,lunch 勁爆場 ﹗第一次飲,好采無想象中咁甜,但都已經好甜。海南雞飯,配油味飯。泰亞萊海南雞時好時壞,間中都會失手,今日高質既雞同飯返左黎喇 ﹗上次食真係失晒水準 ﹗依次油味飯香噴噴,口感嚥靭又夠晒乾爽,非常好食 ﹗加上自家秘製酸汁,勁開胃呀 ﹗去骨海南雞每一件雞都雞味濃郁、口感超嫰滑,連雞胸都一樣勁嫰口 ﹗好好味 ﹗

2011-09-09
2011-03-27 148 浏览
有啲掛住海南雞添,咁 lunch 即到泰萊嘆件雞先啦 ~ 幾個月無黎,人事依舊但係海南雞飯質數急跌,真係大受通賬影響?泰式小食併盤,齋春卷,味淡,麻麻地。魚餅,味道還可以啦,有啲似潮式煎魚餅。蕉葉包雞,炸得好香口,味道唔錯,略厭炸得太乾。泰式海鮮濕炒河,最初諗住泰式會係辣,點知十足十港式炒河味道,都算幾好食既。有樣最特別既係,佢啲河粉係寛條河粉黎喎,有成吋咁濶架,先用豉油兜過,但唔多均勻囉,仲好多一條條黐住,再落料撈撈,最後落汁兜勻。配料咪有魷魚、蝦、草菇、椰菜、椰菜花、芥蘭、西蘭花、蟹柳、紅蘿蔔,其實無咩海鮮可言,哈哈。一試無妨 ﹗泰式炸蝦餅,食落梗係覺得麻麻地,蝦膠唔夠彈牙,鮮味同香味都不足,都 OK 既。咖喱豬頸肉飯,跟白飯乍?如果炒飯配咖喱會吸引好多。咖喱香,偏甜,其實食落似港式多過泰式。豬頸肉爽口不鞋,醃得入味,都唔錯。海南雞飯,係去骨海南雞,味道一次比一次差,不論雞或係飯都越黎越差。雞油飯味淡,香味不足,口感不夠嚥靭。白切雞有肉味,但雞味淡,口感仍保持滑溜溜,正 ﹗加埋自家特製調味酸汁,格外醒神開胃。雖然質數持續下降,但現時依然算好好味既。

泰式小食併盤
泰式海鮮濕炒河
泰式炸蝦餅
咖喱豬頸肉飯
2011-03-18
泰式海鮮濕炒河
2011-02-01 238 浏览
每次經過這裡都會被那香噴噴的串燒味吸引,但總是來去怱怱,沒有時間去試下! 今次終於有機會同黃兔試試 店內比較細,坐得擠迫我地叫了:馬拉盞炒通菜 - 份量多夠鑊氣,味道不錯,略嫌咸了少許串燒雞翼,豬肉,雞肉 - 串燒好香,燒得不會乾身,還保留肉質軟熟,再加上串燒汁更加惹味泰式海鮮濕炒河 - 濕炒茨汁太多,海鮮料份量一般,但河粉軟滑,味道可以咖哩軟殼蟹 - 雖然咖哩沒有辣味,但咖哩汁非常惹味,撈飯食更一流,軟殼蟹味道也不錯,略嫌薄餅比較燶椰汁珍珠涼粉冰 - 珍珠同涼粉令到槨汁冰好有口感,椰汁味香濃好味
店內比較細,坐得擠迫
我地叫了:

馬拉盞炒通菜 - 份量多夠鑊氣,味道不錯,略嫌咸了少許
,軟殼蟹味道也不錯,略嫌薄餅比較燶
2011-01-28
2011-01-03 79 浏览
除夕早收去左試下呢間街坊泰國餐廳,佢個格局係茶餐廳feel。入到去見到係由幾個泰國女士主理,環境當然比九龍城d細舖仔好d,起碼坐得舒服少少先。我地叫左炸蝦餅、香草炒豬肉、同豬頸肉炒河。本來想叫生蝦但價錢要成$65,所以最後無叫到。個炸蝦餅有8小塊,味道ok但外皮d炸粉有d刮口,價錢都唔平,要$48。豬頸肉炒河幾好味但份量較少,不過以$30來講都算ok啦。至於香草炒豬肉($38)就最唔得,原來係香草豆角辣椒炒肉碎,味道同材料都同文字上有差別,有d搵笨呀。總體上味道ok但夜晚唔太抵食,去番九龍城果d食較好~但佢個午餐似乎幾抵食,$30有各類炒粉/飯仲送指定泰式飲品,,下次有機會會食下~
豬頸肉炒河幾好味但份量較少,不過以$30來講都算ok啦。
2010-12-31
庆祝纪念
除夕
日日 lunch 都唔出去食,日做夜做,再留係公司唔休息呀,真係屈住屈住,要出去鬆一鬆 ~ 剛好今日有同事要請埋我一齊出街食,咁我介紹佢地黎泰亞萊啦 ~ 叫四碟,一齊 share 食多幾款,呵呵 ~海南雞飯,必食。去骨雞肉保持水準,又滑又嫰又雞味濃,好正。但係個飯失手,今日比較濕,唔夠乾爽,味道較為淡口,但撈埋個泰式酸汁都仍好好味既,其實個汁係依個飯既靈魂,都佔幾重要既位置,無左佢味道差好遠。肉鬆蝦醬炒飯,甜得得黎好香,本人唔多好蝦醬,但味道都係唔錯,值得一試。炒功算可以, 用濕淋淋既蝦醬黎炒飯,算係好乾爽架啦。豬頸肉炒金邊粉,金邊粉比想像中好食好多好多,可能因為之前係愉景灣試過間泰式餐廳既炒金邊粉,口感腍,味道甜到我食唔落,可能受依個唔開心既經驗影響掛。依次炒得金邊粉少油乾爽彈牙又嚥嚥靭靭,混埋豬頸肉一齊炒,好有咸香,好味道。

肉鬆蝦醬炒飯
豬頸肉炒金邊粉
2010-12-03
豬頸肉炒金邊粉
紅磡有好多間有海南雞飯食,但現時為止依度啲雞最滑、雞味最濃、身材最 fit ~ 用既係酸辣汁配雞酒飯 ~ 此店仲有好香既泰式串燒,幾正咁喎 ~ 環璄裝修係簡陋茶餐廳 feel,仲有啲油淋淋、抺唔乾淨既感覺,燈光陰暗,茶餐廳服務質數咁上下啦 ~海南雞飯,好味道 ﹗雞油飯,口感夠乾爽、實淨、一粒粒嚥嚥靭靭,唔錯。味道香濃雞油雞湯味,出色。去骨海南雞鮮嫰滑溜,薄薄一層既皮,勁香滑,肉味濃郁,正。配埋雞肉、油味飯與酸辣汁同吃,絕配 ﹗食完整個飯,啪返兩片鮮青瓜,可去油膩感,帶出口腔清新感覺。

menu
2010-09-16
2010-06-16 43 浏览
叫左海南雞飯+青咖喱牛肉~海南雞無骨,又好滑~~但佢醬料唔夠多款個油飯好香,好乾身~~青咖喱幾好味,辣度剛剛好~同埋佢個泰國茄子好好味,同食開既唔同,佢唔係好淋個D~牛肉就不過不失~~
叫左海南雞飯+青咖喱牛肉~
海南雞無骨,又好滑~~但佢醬料唔夠多款
個油飯好香,好乾身~~

青咖喱幾好味,辣度剛剛好~
同埋佢個泰國茄子好好味,同食開既唔同,佢唔係好淋個D~
牛肉就不過不失~~
2010-06-14
2009-12-05 25 浏览
在門口有位阿姐長期在做串燒, 行過已聞到香味, 串燒豬肉, 雞肉, 肉丸-- 豬肉唔太un; 雞肉就有少少鞋 , 而且淋淋地; 肉丸十分彈口但無嘜味道, 食得出是預先煮好再翻燒, 沙爹汁味道完全, 沒有沙爹的香味, 唔夠辣, 而且偏甜,.椰汁冰的椰汁味夠濃, 好飲, 如果少些甜少少仲正.海南雞飯是無骨的﹐只$25 , 十分底食, 雞肉嫩滑但不太有雞味﹐反而醬汁了得, 少少辣加中等酸, 很惹味, 但油飯不太好, 飯身太硬﹐食得出不是少水問題, 而是保溫的火太大, 引至不斷煮的關係, 水份大失, 而且油飯沒有飯香﹐比一般的差。咸魚炒芥蘭的芥蘭勁粗, 在家裡吃開北京芥蘭苗, 不太喜歡這麼大的品種, 咬落太硬而且有些少un, SINGHA BEER 泰國beer, 味道屬於淡的類型, 適合女性, 最重要夠凍, 好野!