2024-09-02 263 浏览
香噴噴幸福浪漫小店喺門口都已經聞到一股窩夫的香味一入到去就畀幸福的感覺包圍餐廳營業到九點半一入到嚟聞到嘅窩夫香味令到我哋決定選擇揀一個咸一個甜再加小食1.煙三文魚牛油雜菌炒蛋配蕎麥窩夫這個咸窩夫組合既健康又好味仲配咗沙律,食完完全冇罪惡感2. 招牌千層芝士薯片見到佢招牌就叫一個,原本以為好似薯蓉咁,原來係一片片, 芝士味香濃, 真正薯仔, 一片片每一層都有牛油香味,即叫即焗嗰種香味真係一聞到就好想快啲食3. 香蕉朱古力窩夫去到尾覺得點都想食返個甜嘅窩夫😋就叫咗這個香蕉朱古力窩夫窩夫唔會好甜配埋朱古力同埋香蕉外脆外內香蕉朱古力配搭永遠都唔會唔好食窩夫上面有好多焦糖同埋朱古力醬,食落唔會覺得窩夫太乾, 甜度都好適中,食得返香蕉嘅香味餐單入有好多食物嘅圖畫都覺得好特別餐廳有很多時日推介今日食唔到咁多,下次再嚟試下餐廳有特色食價錢公道,物質素高下次最想嚟試下呢個雙層巴斯克芝士蛋糕
香噴噴幸福浪漫小店
喺門口都已經聞到一股窩夫的香味
一入到去就畀幸福的感覺包圍

餐廳營業到九點半

一入到嚟聞到嘅窩夫香味
令到我哋決定選擇揀一個咸一個甜再加小食

1.煙三文魚牛油雜菌炒蛋配蕎麥窩夫
這個咸窩夫組合既健康又好味
仲配咗沙律,食完完全冇罪惡感

2. 招牌千層芝士薯片

3. 香蕉朱古力窩夫
去到尾覺得點都想食返個甜嘅窩夫😋
就叫咗這個香蕉朱古力窩夫
窩夫唔會好甜配埋朱古力同埋香蕉外脆外內
香蕉朱古力配搭永遠都唔會唔好食

餐單入有好多食物嘅圖畫都覺得好特別

餐廳有很多時日推介
今日食唔到咁多,下次再嚟試下

餐廳有特色食價錢公道,物質素高
下次最想嚟試下呢個雙層巴斯克芝士蛋糕

2024-08-28
  • 香蕉朱古力窩夫
  • 招牌千層芝士薯片
  • 煙三文魚牛油雜菌炒滑蛋配蕎麥窩夫
今日經過呢個法國小屋,就比佢餐廳出面嘅氛圍吸引左,有啲閃閃嘅波波燈掛喺出面,好靚!所以就決定今晚happy friday嘅晚餐就食呢間!好好彩我入去嗰陣仲有位,我坐左陣,餐廳就開始滿座了。餐廳入面嘅佈置好溫馨,好有feel一坐低,店員好有禮貌咁介紹餐牌,而佢哋餐牌上面嘅食物、甜品及飲品種類都好多。以下就係我ordered嘅食物:法式龍蝦湯 $48好濃郁嘅龍蝦湯,幾好味。西班牙風乾火腿沙律 $46 有藍莓粒同蕃茄粒,好清新。啲菜好新鮮,加埋西班牙風乾火腿,真係好好味!秘製醉雞翼 $38 呢個醉雞汁好入味,大大隻,好好食Tiramisu 咖啡 $48呢個係我飲過咁多杯tiramisu咖啡黎講,最好飲嘅一杯,佢唔會好甜,上面層cream好creamy,好似食緊tiramisu咁。同埋個啡底都唔錯!明太子蟹肉意粉 $88望落好細兜,但份量其實好多。好多明太子醬同蟹肉,超級滿足焦糖香蕉窩夫 $62 +曲奇雪糕 $10 呢個窩夫真係必食,外脆內軟,唔會太甜,加埋雪糕一齊食,真係超滿足半份即焗蘋果批 $48呢個蘋果批好特別,唔似平時出邊食開嘅口感,佢係用千層酥疊埋一齊,上面放上好多片蘋果,口感鬆脆,

好好彩我入去嗰陣仲有位,我坐左陣,餐廳就開始滿座了。

餐廳入面嘅佈置好溫馨,好有feel

以下就係我ordered嘅食物:

法式龍蝦湯 $48
好濃郁嘅龍蝦湯,幾好味。

西班牙風乾火腿沙律 $46

秘製醉雞翼 $38

呢個醉雞汁好入味,大大隻,好好食

Tiramisu 咖啡 $48

明太子蟹肉意粉 $88

望落好細兜,但份量其實好多。好多明太子醬同蟹肉,超級滿足

焦糖香蕉窩夫 $62 +曲奇雪糕 $10

半份即焗蘋果批 $48

呢個蘋果批好特別,唔似平時出邊食開嘅口感,佢係用千層酥疊埋一齊,上面放上好多片蘋果,口感鬆脆,好特別好好食!食完唔會太漏,好light,又唔會太甜

總結,呢間餐廳超抵食,物超所值,尤其係甜品,真係要嚟食,真係好好味好特別。今晚真係超級滿足。
  • 焦糖香蕉窩夫
  • 蘋果批
2024-09-02 140 浏览
元朗人都聽過法國小屋依個名,但未必知佢嘅位置。依間小店位置喺後巷,地方唔算好大,但食物都幾多元化。小食、main、飲品同甜品都好多選擇,樣樣都好高質,值得一試🤗🤗🤗法式龍蝦湯唔會太鹹,調味適中,帶有少少creamy嘅質地😬😬招牌千層芝士薯片每一塊嘅薯仔都切得好薄身,就好似食緊薯片咁,加埋芝士,提升左口感之餘,仲加添左鹹香🤤🤤秘製醉雞翼看似最平平無奇嘅雞翼越難整得好食,醉雞翼嘅酒味超級入味,食落又帶有酒香味😋😋明太子蟹肉意粉依個配搭真係令人一啖接一啖,明太子同蟹肉嘅份量都好多,每一啖都充斥住明太子同蟹肉,又夠creamy好好食😝😝😝招牌咸牛油焦糖窩夫食過幾款窩夫都覺得咸牛油依款冇得輸,越簡單嘅就越好食。窩夫焗到熱身,咸牛油融化係表面,一咸一甜極之邪惡😋😋😋奶蓋白桃茶依杯奶蓋茶我覺得好飲過出面嘅手搖飲品店,鹹香嘅芝士奶蓋配上甜甜嘅白桃茶,一鹹一甜,飲到最後都會飲到奶蓋嘅味道👍🏻👍🏻Tiramisu 咖啡Tiramisu就食得多,Tiramisu 咖啡就比較少見,味道層次豐富,苦澀得嚟帶啲朱古力香😍😍
招牌千層芝士薯片
秘製醉雞翼
招牌咸牛油焦糖窩夫
奶蓋白桃茶
Tiramisu 咖啡
呢間餐廳係一條小巷入邊 係一間好精緻嘅小店 餐廳入邊座位唔多 侍應好親切 我成日都嚟食呢間舖頭 性價比極高 嘢食好高質 好想推介俾大家👍🏽👍🏽👍🏽法式龍蝦湯飲龍蝦湯最驚就係啲勁鹹嘅 呢個啱啱好 龍蝦味好重😋😋明太子蟹肉意粉呢個配搭一定唔會唔好食 份量好多 明太子同蟹肉多到唔使錢咁 食晒啲意粉仲有勁多料 好creamy😍😍千層芝士薯片芝士味好重 鍾意食芝士加薯仔一定好鍾意呢個👍🏽👍🏽鹹牛油焦糖窩夫呢個甜度啱啱好 有少少鹹鹹地 窩夫好香脆 呢個價錢仲要唔貴 比起普通糖水舖高質好多 非常推薦👍🏽👍🏽👍🏽醉雞翼唔好睇個樣普普通通 係超級好食 成餐最surprise就係呢個 而家諗番起都好掛住😭😭😍Tiramisu咖啡味道正正常常 影相好靚😍呢間係名副其實嘅小店 人哋問我元朗有咩好食都一定係推薦呢間 cp值超高 簡簡單單嘅調味已經係好好食👍🏽👍🏽👍🏽

法式龍蝦湯

醉雞翼

Tiramisu咖啡
味道正正常常 影相好靚😍

2024-08-18 119 浏览
▪️復古吱花(心型) - 原味海綿蛋糕 + 鮮士多啤梨 💲438(5寸)+ 20本身好少入元朗,完全唔知有咩蛋糕鋪,係網上面搵到呢間小店,就秒速鎖定埋個蛋糕款🤪攞蛋糕既時候見到隻夢幻粉色,同埋靚靚仔仔既吱花,即刻鬆一口氣先,仲要六個鐘後先開封,依然完好無缺😂味道亦都比預期中有驚喜,外層同埋夾層既鮮忌廉輕盈幼滑,海綿蛋糕體保持鬆軟,配上切粒士多啤梨,完全唔會話甜膩,大家秒速KO😳🔎 整體評分(8/10)

復古吱花(心型) - 原味海綿蛋糕 + 鮮士多啤梨

🔎 整體評分(8/10)
復古吱花(心型) - 原味海綿蛋糕 + 鮮士多啤梨
2024-07-05 309 浏览
大家好今日到了元朗既法國小屋餐廳食午餐這間店主要係食西式意粉同埋甜品首先點了田園沙律清清腸胃生菜都幾新鮮仲有脆既麵包粒仲有些千島醬調味午餐要左煙三文魚牛油雜菌意粉三文魚有三片份量都幾多好正常既煙燻三文魚味仲幾厚切意粉方面煮得都OK個汁幾creamy有幾多磨菇雜菌仲有好多洋蔥粒餐飲叫了凍檸茶都幾夠多檸檬最後點左朱古力布甸巴斯克蛋糕這個蛋糕係朱古力布甸同巴斯克蛋糕既合體朱古力布甸質感有些似cheese cake本身蛋糕己有朱古力味仲有些焦糖同埋忌廉和士多啤梨最特別係有酥皮包住件蛋糕有D似食葡撻既感覺總括呢個店既主食同甜品都幾出色
大家好

有D似食葡撻既感覺

總括呢個店既主食同甜品都幾出色
2024-07-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
田園沙律
凍檸檬紅茶
朱古力布甸巴斯克蛋糕
  • 煙三文魚牛油雜菌意粉
2024-06-26 271 浏览
1️⃣招牌咸牛油焦糖窩夫半份有驚喜❤️窩夫唔係外脆內軟果種,係入口香脆。再加上白色自家手打忌廉花口感輕盈,唔膩。而咸牛油焦糖醬嘅味道幾match,🤤咸味同甜味好balance,各自唔會搶味,另有一番味道。整體味道同口感都幾特別。2️⃣招牌千層芝士薯片●伴沙律薯片口感軟熟,中間夾雜忌廉、芝士、蒜蓉,啱我哩個 薯控。而沙律菜新鮮、爽脆。3️⃣雙層 Tiramisu 巴斯克蛋糕咖啡 入口軟滑,好足料,味道又佳,口感又軟熟,唔會硬實,而且好飽肚😆Tiramisu 雖然冇洒味,但濕潤度剛好,啱同小朋友一齊食。4️⃣ 海鹽 Tiramisu 咖啡先飲一啖咖啡,味道,唔會太苦澀,跟住 急不及待 筆一啖Top 面上嘅 Tiramisu,入口輕盈,撈勻後飲,係另一杯咖啡😆廚師有❤️食物味道有特色休閑、寫意嘅環境仲有係 pet friendly
1️⃣招牌咸牛油焦糖窩夫半份

休閑、寫意嘅環境
仲有係 pet friendly

用餐时段
2024-06-22 220 浏览
作為大西北居民,一早已經聽過「法國小屋」大名。今日難得係元朗學完舞,就買外賣獎勵下自己。小食方面,點咗千層芝士薯片。千層芝士薯片配酸忌廉食唔會膩。一層層薯片切得厚度適中,中間夾著啲芝士,焗得惹味。主菜有唔同pasta,價錢都好實惠。點咗明太子蟹肉意粉同芝士肉醬長尖通粉。意粉本身的質地非常彈牙,煮得岩岩好。醬汁好creamy,而每條意粉都有明太子味。長尖通粉表面呈螺旋狀,可以更好地吸醬。肉醬方面疑似用咗牛肉,所以味道比坊間濃,加埋唔同香料,例如蒜、百里香等,為長尖通粉好香口。最最重要係甜品,必食招牌咸牛油焦糖窩夫。攞到返屋企,啲窩夫仲係暖笠笠,窩夫邊仍保持脆身,相信如果堂食仲脆。窩夫厚身而內軟,有蛋香同咸咸地嘅牛油香,加埋少少焦糖作點綴更口味。窩夫果然Simple is the best。下次黎元朗會堂食encore窩夫!

作為大西北居民,一早已經聽過「法國小屋」大名。
今日難得係元朗學完舞,就買外賣獎勵下自己。
2024-06-21
外卖自取
用餐时段
  • 招牌咸牛油焦糖窩夫
  • 明太子蟹肉意粉
  • 招牌煙肉千層芝士薯片
2024-06-20 226 浏览
明太子蟹肉意粉意粉份量偏大,我有點低估了它的份量🥹 味道方面,明太子帶微辣,意粉上有木魚碎,醬汁屬於比較濃稠那一類,而且好多蟹肉!好足料! 鮮茄肉醬意粉也是偏大的份量🙈 經典的意粉,足料的新鮮蕃茄,配上肉碎,芝士碎溶化於意粉上,鹹香味十足。招牌煙肉千層芝士薯片這道菜未放上枱之前芝士香氣已經瀰漫出來。店家很有心思地把薯片切成厚薄均勻的尺寸,而且在每層之中鋪上芝士,亦是一個誠意之作!飲品方面,我和朋友分別點了鮮草莓梳打和奶蓋鮮草莓四季春。由於餐廳是半開放式的廚房,在店家製作飲品的時候,我們聽到店家用力搗爛草莓的聲音,真的連飲品也很用心去做呢🤣兩杯飲品粉紅色的賣相也滿足了我的少女心,味道不俗,奶蓋濃厚,而且四季春可以選擇無糖,適合既想享受美食,又怕熱量刺客的我。店內風格溫馨,店員亦有耐性和禮貌,味道不錯,下次再來😋

鮮茄肉醬意粉

招牌煙肉千層芝士薯片

飲品方面,我和朋友分別點了鮮草莓梳打和奶蓋鮮草莓四季春。

店內風格溫馨,店員亦有耐性和禮貌,味道不錯,下次再來😋

✧法國小屋✧元朗小店,座位有限,早到有著數😆鍾意小店裝修簡單得嚟,俾人好溫暖嘅感覺💕店員們服務態度亦好好👍🏻法式龍蝦🦞湯濃濃嘅龍蝦味,讚👍🏻🍝明太子蟹肉意粉明太子咸香好惹味😋蟹肉同整體量都多,我一個人食唔晒😆🐖西梅汁西班牙黑豚肉飯厚厚的兩大片黑豚肉夠林👍🏻醬汁有西梅味𝚢𝚞𝚖𝚖𝚢😋配菜有西蘭花、車厘茄、菇同粟米芯,夠晒誠意👍🏻🍓🍌🧇兩個𝚜𝚎𝚝再配☞士多啤梨窩夫同☞焦糖香蕉窩夫(半份)窩夫好香脆,外脆內軟,焦糖香蕉味好夾! 好好味好滿足😌絕對值得再幫襯,下次要返嚟試蘋果批、油封鴨髀😍#美食可以令人開心💛 #堅持只食值得幫襯的✊🏻 #法國小屋 #元朗必食
✧法國小屋✧

元朗小店,座位有限,早到有著數😆

法式龍蝦🦞湯
濃濃嘅龍蝦味,讚👍🏻

🍝明太子蟹肉意粉
明太子咸香好惹味😋蟹肉同整體量都多,我一個人食唔晒😆

🐖西梅汁西班牙黑豚肉飯

🍓🍌🧇兩個𝚜𝚎𝚝再配☞士多啤梨窩夫同☞焦糖香蕉窩夫(半份)
窩夫好香脆,外脆內軟,焦糖香蕉味好夾! 好好味好滿足😌

絕對值得再幫襯,下次要返嚟試蘋果批、油封鴨髀😍

2024-06-09 160 浏览
偶然路過見到一家精緻小店入去一試,室內只有十幾個座位,陳設簡緊,播放悠和音樂,侍應親切介紹,主廚特別推介鹽焗元朗烏頭,整,條魚肥美多汁肉質鮮嫩,主廚話新鮮烏頭入貨很少最好預訂,龍蝦湯香濃夠蝦味,西班牙火腿沙律咸香清新,水果茶齒夾留香,茘枝奶蓋,還有洋蔥薄餅,焗千層薯,都很出色,明太子樱花蝦意粉和瑞士雞翼都不錯,甜品蘋果批即叫即焗用心製作,有下次。
鹽焗元朗烏頭
蘋果批
鮮水果茶
鹽焗元朗烏頭
蘋果批
鮮水果茶
2024-06-08 144 浏览
同朋友嚟元朗行吓街,本身想搵間Cafe坐吓,上網見有人推介,就嚟呢度試吓👍✨小店簡簡單單,質素同性價比都頗高,雖然地點唔算太易搵,區外人要搵下,不過質素真係好好,難怪平日下午都keep住有客座位好闊落,坐得舒服,都幾多一家大細或者幾個學生哥嚟食下午茶午餐價位普遍都係$100樓下,價格合理牛油雜菌煙三文魚蕎麥窩夫窩夫份量絕不欺場,而且上枱仲係熱熱地的,又好香嘅牛油味,同埋雜菌煙三文魚配搭得好好沙律亦非常新鮮足料👍明太子蟹肉意粉呢個必食,醬汁有濃濃明太子咸香,同蟹肉都唔少,意大利粉質地唔錯,有咬口天氣忽冷忽熱又落雨,飲品叫咗跟餐熱柚子茶(唔記得影相🥲),暖笠笠落完雨都唔怕凍親總括嚟講,餐廳做出小店以上嘅水準,而且價格親民,味道仲好食過好多所謂cafe,值得支持👍👍

午餐價位普遍都係$100樓下,價格合理

牛油雜菌煙三文魚蕎麥窩夫
沙律亦非常新鮮足料👍

• 明太子蟹肉意粉
2024-06-05 177 浏览
一向都知道好多人黎都係食佢地嘅招牌窩夫,但原來佢地嘅主菜都唔令人失望。今次黎叫左二人套餐,套餐已包3款前菜、主菜、飲品及甜品。樣樣都好好食,價錢又唔貴。其中自己最鐘意就係佢地嘅前菜—千層焗薯。薯片唔會太薄又唔會太厚,表層劣得燶燶地,搭埋香濃牛油味,口感好豐富但又唔會話太膩。而甜品都好令人驚喜,一啲都唔甜又好酥脆內軟。所有菜式、環境雖然唔算好華麗,但味道同人情味加曬分。如果想食下西餐又想食甜品,法國小屋絕對係好選擇。
甜品都好令人驚喜,一啲都唔甜又好酥脆內軟。
所有菜式、環境雖然唔算好華麗,但味道同人情味加曬分。
如果想食下西餐又想食甜品,法國小屋絕對係好選擇。
招牌咖啡
  • 招牌煙肉千層芝士薯片
  • 咸牛油焦糖窩夫
  • 柚子蜜
  • 招牌手指咖啡
星期四晚放工,約咗班朋友嚟元朗試吓食呢一間好多人推介嘅法國小屋,果然名不虛傳,真係非常值得推介,水準一流,尤其是呢度嘅意粉同埋甜品都係非常高水準,呢度餐廳嘅裝修都好有特色,好有個人特色風味,衛生程度非常好,而且服務侍應都非常好,有賓至如歸的感覺,呢度好出名明太子蟹肉意粉,見到個餐牌都非常值得推介,一上菜嘅時候,意粉非常新鮮,非常吸引好香,超多蟹肉,同埋明太子嘅比例非常好,味道好好食,而且佢哋嘅瑞士雞翼都係好好食呀,仲有佢哋嘅招牌千層芝士薯片半沙律菜薯仔切成薄片,口感一流,超級入味,好有特色,出面嘅餐廳都搵唔到呀,而且呢度嘅沙律菜都好新鮮,非常爽口,食得出好有新鮮嘅菜味,而且我哋仲叫咗個招牌鹹牛油焦糖窩夫拌飯,外貌非常吸引,真係見到都流晒口水
2024-06-02 109 浏览
星期五晚約左朋友黎元朗試呢間法國小屋餐牌有好多唔同款式嘅食物 除左主食 同小食之外 呢到嘅窩夫都好吸引!明太子蟹肉意粉 見到餐牌寫住呢個意粉有心心 應該係呢度嘅推介意粉一上菜嘅時候熱辣辣而且好香添 意粉好creamy 蟹肉同明太子嘅比例啱啱好 份量都唔細㗎 味道亦都好好! 半份即焗蘋果批呢個蘋果批我初初以為好似麥當勞嗰啲咁 但完全係兩回事嚟嘅!蘋果批鋦完出嚟之後非常之香口 而且仲脆卜卜 好鬆脆 必食推介!秘製瑞士雞翼四隻瑞士汁甜甜地 正常發揮!招牌千層芝士薯片呢個芝士薯片有非常之香濃嘅芝士味 鍾意食芝士嘅話一定要點呀 同朋友share嘅話份量啱啱好 自己一個食可能有d膩柚梳打梳打唔係太甜 飲完之後好開胃 唔錯!整體嚟講呢間餐廳食物質素唔錯 而且價錢唔貴 下次會再嚟食!
星期五晚約左朋友黎元朗試呢間法國小屋

見到餐牌寫住呢個意粉有心心 應該係呢度嘅推介

意粉一上菜嘅時候

半份即焗蘋果批
呢個蘋果批我初初以為好似麥當勞嗰啲咁 但完全係兩回事嚟嘅!

秘製瑞士雞翼四隻

瑞士汁甜甜地 正常發揮!

招牌千層芝士薯片

柚梳打梳打
唔係太甜 飲完之後好開胃 唔錯!

整體嚟講呢間餐廳食物質素唔錯 而且價錢唔貴 下次會再嚟食!