2021-10-16 254 浏览
親身去外賣自取 平時堂食都無野 仲覺得好好食 今次外賣唔知點解會咁 可能係啲外賣盒唔乾淨?唔同種類嘅昆蟲都有🥶唔敢想像食左幾多隻落肚 已經食左3分2先見到🥲希望佢地注意下🥲🥲
2021-10-11
  • 雲吞麵
香港セントラルにある人気のワンタン麺屋さん「沾仔記」 低価格でミシュランガイドに載っているヌードルが食べれるなんて!! Tsim Chai Kee Noodle(Wellington Street) 沾仔記 メニューが 広東語、英語、そして日本語も記載されていて、注文がしやすいです。 混んでることが多いので、知らない人と相席になることもあります。 私が訪れた時は、店員さんが気さくで愛嬌がありとてもよかったです☆ しかし、友人が訪れた際は、店員さんが不愛想だったようなので、 サービスは様々かもしれません。 店内は、清潔感があり、注文後はかなりスピーディーに料理が提供されます。 オススメの「 ワンタン麺 」HKD34(HKD1をJPY14で換算して約480円) 弾力のある細麺がしっかししていて、スープとマッチしています☆ そして、大きな” 海老ワンタン ”が3つも入っていて、プリっぷり でほんとに美味しい! 途中でテーブルに置いている辛い調味料を利用して味変してもGOOD! 少し小さめのサイズとなります。 お腹が減っているときは、ワンタン麵だけでは足りないかも! その際は

少し小さめのサイズとなります。 お腹が減っているときは、ワンタン麵だけでは足りないかも! その際は、HKD17の「 ゆで野菜 」 がオススメです。 空心菜にかけるソースは二種類あり、 中国をはじめ香港、台湾で有名なソース「 腐乳 」または オイスターソースのどちらかを選択することが出来ます。

わたしは腐乳のソースをオーダーしました☆ 少しピリ辛で、豆腐を濃厚にしたような風味があり発酵食品のようにクセのある味です。
二品のTotal額は、 HKD51 でおなかがいっぱいになり大満足でした☆
営業時間: 9時00分~22時00分 セントラルはオフィス街で、日曜日レストランが閉まることが多いですが、 こちらのお店は(月曜日から日曜日)までオープンしています。
茹で野菜
茹で野菜
2021-09-22 263 浏览
沾仔記,成日聽到呢個名..話哂都米芝蓮星級雲吞麵..不過又竟然係貼地既價錢。餐牌上只有三款餸…雲吞包住既蝦大大粒….麵質爽口彈牙鹼水味唔算重..食果陣落小小醋中和已經足夠。牛肉係用鮮肉…唔會好似外間一般牛肉係用梳打粉醃到過龍…保留到肉既味道同口感。而唔係一團粉咁..食得出係用心製作既品質。又點小得腐乳通菜…個腐乳好香..撈菜食真係正估唔到咁貼地既價錢但又食到米芝蓮級既水準..之後再經開中環一定再黎…
沾仔記,成日聽到呢個名..
話哂都米芝蓮星級雲吞麵..
不過又竟然係貼地既價錢。

餐牌上只有三款餸…
雲吞包住既蝦大大粒….麵質爽口彈牙
鹼水味唔算重..食果陣落小小醋中和已經足夠。

牛肉係用鮮肉…
食得出係用心製作既品質。

又點小得腐乳通菜…
個腐乳好香..撈菜食真係正

估唔到咁貼地既價錢
但又食到米芝蓮級既水準..
之後再經開中環一定再黎…
2021-09-01 263 浏览
話說參觀完活化後嘅中環街市,搵地方醫肚之際,先發覺星期日嘅中環好多食肆都唔開正當漫無頭緒嘅同時,離遠見到間粉麵舖 - 沾仔記,早年每次過中環都例必幫襯食碗雲吞麵!舖內依舊不變,唯一改變就是枱與枱之間多了塊膠板!餐牌選擇依舊不多,都係得招牌雲吞,鮮鯪魚球,鮮牛肉三大類,一於點晒去!!▶️雲吞麵 - 大大粒雲吞,兩隻蝦加上豬肉做餡,鮮味十足▶️鮮鯪魚球河 - 兩粒大大粒鯪魚球,魚肉爽彈,鮮味十足▶️鮮牛肉撈麵 - 新鮮牛肉,嫩滑好味,份量亦夠多總結:以大大粒雲吞同鯪魚球做賣點,咁多年都無變,食物水準依舊,有機會都會再嚟!

▶️雲吞麵 - 大大粒雲吞,兩隻蝦加上豬肉做餡,鮮味十足

▶️鮮鯪魚球河 - 兩粒大大粒鯪魚球,魚肉爽彈,鮮味十足

▶️鮮牛肉撈麵 - 新鮮牛肉,嫩滑好味,份量亦夠多

下午茶
  • 招牌雲吞麵
  • 鮮鯪魚球麵
  • 鮮牛肉麵
2021-08-31 247 浏览
先不說食物普通,跟米芝蓮沒半點關係最氣憤是服務態度很差,『平民』價錢不等於服務要差。( 沒錯價錢不貴,可份量也不多)我們一行七人,在外排隊的時候,先催我們要下單,然後塞了七張手寫單給我們。疫情關係,要分桌,我們絕對理解,可是安排四人/一人/二人,是否有點莫名其妙?當頭四人入座後,以不友善的態度問我們要手寫單。大家都知道手寫單的字跡一般都難以識別,這又用了一段時間。有一桌的老人家由於記不清自己當初是下單拼,結果改成了雙拼。但由於分成了三桌,付款的人根本不清楚其他桌發生什麼事。在跟店員解釋的時候,是換來被吼的對待。這個無疑是雙方的誤會,可要是當初是入座後才下單,就不會發生。餐廳出餐比快餐廳更快,也不存在先幫我們預備,是入座後才問我們拿手寫單去做。完全沒看出提前下單的必要。因為這種態度,不會再光顧。
先不說食物普通,跟米芝蓮沒半點關係
最氣憤是服務態度很差,『平民』價錢不等於服務要差。
( 沒錯價錢不貴,可份量也不多)

當頭四人入座後,以不友善的態度問我們要手寫單。
大家都知道手寫單的字跡一般都難以識別,這又用了一段時間。
有一桌的老人家由於記不清自己當初是下單拼,結果改成了雙拼。

完全沒看出提前下單的必要。

因為這種態度,不會再光顧。
2021-08-29
2021-07-14 434 浏览
其實沾仔記這家老牌麵店的菜式不多,除了招牌雲吞外,另外有兩款餸,分別是鮮鯪魚球和鮮牛肉。如你單點一款餸的湯麵價錢是$34 ,如雙拼(即三款送其中兩款任擇)湯麵價錢是$40 ,想吃齊三款送的三拼湯麵價錢是$44。今次我點了鮮鯪魚球和鮮牛肉,鮮鯪魚球如圖所見,兩件超大件的,吃下的時候很有滿足感,加上紅醋很鮮味。鮮牛肉份量也不少,雖然牛肉也有經過處理,但仍能吃出牛肉的味道,湯底是大地魚煮成的清湯底,質素很高,怪不得可以屹立在中環那麼多年。

2021-06-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-06-24 430 浏览
南丫島一日遊回程決定喺中環搵食,我哋先去咗食印度餐,由於太晏有啲餐已經沽清,所以朋友推薦轉塲到沾仔記,我哋經過中環街道上見到好多壁畫,我忍唔住手影咗幾張真係好靚呀。疫情既關係遊客少咗,今次完全唔使排隊,朋友們都話以前都要排隊先食到架。由於我哋都半飽狀態,大家都決定叫淨雲吞,老實講我係九龍人,好少過海,沾仔記好出名,但我未食,唔好笑,雲吞大大粒,蝦肉彈牙爽口,加埋鹼水味既湯和葱花,最重要一定要加自制辣椒油,真係好正。
2021-04-11
2021-05-28 461 浏览
早幾年食過覺得唔錯,以中環的物價黎講cp值都算高,而味道亦唔差🤣可以話係中環飯堂選擇之一,諗唔到食咩就會去食佢。可惜最近再食發現質素大不如前😢價錢加了但質素同時下降,有點失望。雙併(雲吞與鮮鯪魚球)雲吞既size比以前明顯細左,裡面的蝦仍然爽口。可惜雲吞既胡椒味過重搶走蝦的鮮味。我麻麻地鐘意啦鯪魚球亦不及以前扎實,但仍食到魚味。味道較以前遜色。下次經過可能會試下對面的雲吞麵食店或者其他菜式啦。

雙併(雲吞與鮮鯪魚球)
鯪魚球亦不及以前扎實,但仍食到魚味。味道較以前遜色。
下次經過可能會試下對面的雲吞麵食店或者其他菜式啦。
2021-05-06 485 浏览
收工去中環睇戲, 但係窮JJ想5x蚊搞掂一餐? 沾仔竟幫到你~D2出口出嚟轉右行一小段路就到, 好易搵好方便😋一入到去就見到牆上面好多米芝蓮推介餐廳獎牌. 檯頭就一張menu, 選擇唔多但係勝在真係好平,而且佢有我最中意嘅雲吞麵, 仲要係34蚊咋!!上到嚟碗麵雖然唔算太大但係見到超大粒嘅3粒雲吞, 仲係我好中意嘅幼細又乾身嘅鹼水麵,雲吞食落好鮮而且好厚肉👍🏻. 加埋一支豆漿同fd share碟油菜都係人均55, 正!

加埋一支豆漿同fd share碟油菜都係人均55, 正!
2021-04-24 490 浏览
呢日嚟到中環搵嘢食,想試吓一啲比較價錢親民嘅午餐,果然除咗一啲高級餐廳又或者咖啡店,都會搵到又地道又平嘅麵店。嚟到門口,見到好多米芝蓮推介嘅貼紙,食客都多,咪試下! 🍴 招牌雲吞麵 ($34) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 一上菜已經聞到好香,竹昇麵蓋住咗啲雲吞,為避免幼麵被湯浸腍。入面有三粒做到好皮薄餡靚嘅雲吞,算係幾足料而且幾彈牙。麵質方面煮得啱啱好,食落好爽,唔會煮到太淋,而且少鹼水味,個人認為好好食! .............................. 沾仔記 (威靈頓街)  地址📍: 中環威靈頓街98號地舖 總評分: 7.4/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 環境👀: ⭐️⭐️⭐️ 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️💫 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️💫 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 招牌雲吞麵 ($34) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫

沾仔記 (威靈頓街)
地址📍: 中環威靈頓街98號地舖

總評分: 7.4/10
味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
環境👀: ⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️💫
衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-04-18 288 浏览
從剛出黎工作到宜家, 從港島搬到九龍,食過好多間雲吞麵,始終都係呢間好,一直回頭光顧。 朋友來港都會帶佢哋嚟呢度食,so far 無負評。盡量避開busy hour ,搭枱始終未習慣到。 基本上次次都係叫雲吞麵(河)🍜, 一大碗女仔夠哂。 啲雲吞好夠料,大大粒! 最鐘意佢地唔放其他肉落去包,啲蝦係脆嘅! 印象中啲姨姨都好好人, 有時河粉食到冇晒湯,佢哋都會攞一碗細清湯比客人。希望佢地開多間分店喺九龍,咁就唔使次次都跑去港島😀
2020-11-15 1071 浏览
我好少寫食評,今日15/11行過食碗雲吞麵,D麺又梘水,湯水又差,口渴。態度趕客,拎咗錢未食完就收碗,不知所謂,仲衰過權記$20一碗。。。點解可以拎咗十幾米芝連,唔通買番嚟

點解可以拎咗十幾米芝連,唔通買番嚟
2020-11-05 946 浏览
記得以前係中環返工,出去食真係好貴,要好味又好食一定大排長龍先有得食☹️ 其中一間我最鍾意食嘅就係沾仔記😋今次撞正下午茶時間去中環,見到沾仔記冇咩人就入去回味下昔日打工時光。平時多數叫三寶麵,個鯪魚球超大粒,勁好味抵食。不過今次唔係太肚餓,就叫咗牛肉雲吞麵😍 呢度嘅牛肉都好好味,牛肉好滑溜,雲吞啲蝦大大粒又爽口,麵煮得剛剛好,爽口彈牙😋 相隔一年冇食,水準依然,難怪咁多年都屹立不到💪🏻💪🏻

牛肉雲吞麵
牛肉雲吞麵
2020-10-27 1031 浏览
這天來到中環覓食,想吃清淡一些及快一些,於是鎖定了吃雲吞麵。碰巧路過這家麵店,門口貼著多張米芝蓮推薦的宣傳品,價錢也相宜 ,鋪面光潔整齊,於是便鎖定沾仔記醫肚仔。雲吞麵印象中我吃過最大的雲吞,比乒乓波再大一些,入面大約有兩三隻蝦和豬肉配料,口感比較實,滿滿的一口,只咬到三份之一,一碗有三大粒雲吞。與傳統大小的雲吞相比,這個大雲吞的鮮味比較遜色 ,可能要分幾口咬所致。鯪魚球麵兩大粒鯪魚球,吃落有驚喜,陳皮配搭恰到好處,陳皮香味輕輕帶出鯪魚球的鮮味,鯪魚球口感彈牙,沒有一般魚球的小魚骨。大地魚湯底比較清淡,麵質爽口彈牙。由於不吃牛肉,所以沒有試牛。總括而言是一個值得再去的地方。

鯪魚球麵

大地魚湯底比較清淡,麵質爽口彈牙。

由於不吃牛肉,所以沒有試牛。

總括而言是一個值得再去的地方。
2020-10-10
等候时间
30 分钟 (堂食)
2020-08-17 1045 浏览
上環雲集了許多老牌雲吞麵店,已經尋味了數間,暫時為止仍覺得未到吃驚艷的味道。今次就尋鮮味到沾仔記,因為實在有很多人推薦,賣點是如乒乓球大小的雲吞,價錢中規,份量適中。位置:處於市中心,在另一家雲吞麵世家對面,很容易找到。環境:店內相當寬敞,枱與枱之間有足夠的社交距離,可能是已經過了午飯時間,客人不多,所以我一個人也可以住卡座,裝潢富有中置特色,用木雕作裝飾,中間吊有一盞大燈籠,顯得雅致。餐牌非常簡單,只列出店內招牌的三種麵品或雙併麵,但列有英日文對照,可見有不少遊客光顧。雲吞麵包店$34首先是擺法正宗,其次是湯底顏色深,少韮黃,多蔥花,大地魚味道不重,味道平衡但不香。麵條略欠彈牙,較軟,沒有鹼水味。雲吞不能阿一口吃掉,有兩隻鮮蝦,鮮味十足,豬肉配料剛好,不會搶去蝦鮮味。整體來講,湯頭比不上麥記,麵欠爽,只有雲吞吃得最滿足。

位置:處於市中心,在另一家雲吞麵世家對面,很容易找到。

雲吞麵包店$34

有兩隻鮮蝦,鮮味十足,豬肉配料剛好,不會搶去蝦鮮味。
整體來講,湯頭比不上麥記,麵欠爽,只有雲吞吃得最滿足。
2020-08-17