2019-12-14 554 浏览
「沾仔记」开正在「麦奀记」对面,不知不觉已经接近二十年了。想当年,见到这间名不见经传的街坊格局云吞面店,竟然胆大包天,在当时香港最出名的云吞面店对面开舖,实在佩服。清楚记得当年开舖不久,竟然将云吞面减价至 $10 一碗,釜底抽薪,而对面的「麦奀记」则已经要20多元一碗;绝对是经典对决,两者各有捧场客。唔知什麽原因,可能一向锺情「麦奀记」对於广东云吞面传统的坚持:云吞细细粒、一啖一粒;全蛋银丝幼面只有一小箸,食到最後一条,面条仍然爽韧。又可能对於「沾仔记」的乒乓波云吞不存好感 ⋯⋯ 总之,一直到今天,从未试过光顾「沾仔记」。不过,估唔到「沾仔记」竟然可以凭乒乓波云吞打出名堂,越做越出名;继重新装修店舖门面及内陇,甚至在中环开了分店。更加估唔到,「沾仔记」竟然可以由2012年开始,连续七年获得「港澳版」《米芝莲车胎人美食推介餐厅》名衔,竟然比起「麦奀记」更厉害,究竟什麽原因?今日决定一试味道。大约10年前左右翻新後,小店的装修比开业时已经光鲜了很多,不过,仍然有一点残旧感觉。店内员工虽然全部都是上了年纪的婆婆,不过竟然有一份待客热诚,甚至可以用简单英语与外籍客人沟通!细阅杂志访问的剪报,原
细阅杂志访问的剪报,原来「沾仔记」已经传到第三代,由阿爷在五十几年前的街边车仔档做起。不得不佩服第三代老板的勇气,20年前够胆杀入中环,希望推高人气。凭着努力,终於获得认同。上OpenRice搜寻,原来九龙区还有四间云吞面舖,同样以「沾仔记XX」为名,究竟有没有关系呢?
餐牌简单,只供应云吞、鲮鱼球及鲜牛肉。
鲜虾净云吞(大)($39)一碗六大粒,对比「麦奀记」的净云吞($43),差价百分率比20年前拉近了很多;餐厅名气大了,当然有本钱推高定价。清汤唔够清澈,颜色偏向瘀啡;喝一啖,味道偏甜。虽然标榜用猪骨、大地鱼及罗汉果熬汤,但实在无法品嚐到大地鱼的咸鲜香气,罗汉果的清甜完全盖过了其他汤料味道;偏甜的云吞汤底失去了传统广东云吞汤底的精髓。
鲜虾净云吞(大)
乒乓波云吞一如其名,竟然大过一只中式汤匙。馅料除了虾肉之外,亦秉承传统,加入少量猪肉及肥猪肉,其实,虾肉猪肉混合馅料的云吞,味道应该较时下流行的全虾云吞更好食。只是,虾肉份量虽然够多够大只、亦够爽口,不过鲜味稍逊。另一方面,亦欠缺了虾籽香气及大地鱼碎的咸鲜。云吞虽然够大只、有卖点,但味道一般而已;较普通云吞面店好吃,但比起其他云吞面名店,仍然较为逊色。
可能是个人口味问题,亦可能是《米芝莲》食评家的口味不同於中国人;始终觉得「沾仔记」的云吞及不上「麦奀记」。今次没有品嚐云吞面,唔知道广东全蛋银丝幼面的质素如何,但望见隔离位西装友食紧的云吞面,单凭肉眼观察,相信面条质素非常一般。
庆祝纪念
平安夜
2019-12-04 266 浏览
好有人情味的员工——沾仔记间铺可以只是卖云吞、鱼球、牛肉,都可以维持到,就可想而知佢地呢D食物做得几甘出色,真系系第二间真系完全食唔到啪既水准,成个snooker 咁大既手打鱼球,又弹牙又爽口,兵乓球咁大的鲜虾🦐云吞手打鲮鱼球——-足料鱼肉味鲜甜,食到好有香葱和菓皮香味😋👍鲜虾云吞——-皮薄足料🦐大大只😋👍💕💑😘#沾仔记#🍜⋯⋯有爽口浓郁的大菱鱼球味...再加弹牙的巨型鲜虾云吞味....仲有亲切热诚员工的人情味!👏🏻👍🏻总括来说就是好好味😋
好有人情味的员工——沾仔记
手打鲮鱼球——-足料鱼肉味鲜甜,食到好有香葱和菓皮香味😋👍
鲜虾云吞——-皮薄足料🦐大大只😋👍

💕💑😘#沾仔记#🍜⋯⋯
有爽口浓郁的大菱鱼球味...

再加弹牙的巨型鲜虾云吞味....

仲有亲切热诚员工的人情味!👏🏻👍🏻
总括来说就是好好味😋
2019-11-16 335 浏览
沾仔记,在香港算是数一数二的!有很多旅客会推着行李箱来吃。餐厅小小一间,很有香港本土味道!来香港,一定要吃云吞面和鲮鱼球面!招牌鲜虾云吞面—简简单单的,没什麽摆盘,就只有云吞和面!可是这就是我喜欢的一点,不需要华丽的包装,食物的味道才是重点!鲜虾云吞有3颗,很大一颗!面很有弹性,可惜竟然没有葱花!老板,我要很多葱花,谢谢!鲮鱼球面—太大颗了吧!3颗巨型鲮鱼球,很有嚼劲,味道也调得很棒。别看它们普普通通的,味道可是非常够,汤头鲜甜!
别看它们普普通通的,味道可是非常够,汤头鲜甜!
招牌鲜虾云吞面,鲮鱼球面
招牌鲜虾云吞面,鲮鱼球面
  • 招牌云吞面
  • 鲮鱼球面
2019-10-26 326 浏览
今日星期五约左同事一齐食饭,就落左中环揾食,同事提议食呢间米芝莲面店,排队等左五分钟就有位啦。呢间餐厅选择唔多,主要系云吞、鲜牛肉同埋鲮鱼球,睇下你想食几多款餸。我地就拣左三宝面,咁可以一次过试哂最出名嘅三款餸,面底呢我拣左河粉。鲜虾云吞大大粒,有虾喺入面,新鲜好食;鲜牛肉无梳打粉味,唔错;鲮鱼球大大粒,好弹牛,小心有骨。配埋佢嘅辣椒油食非常好味,价钱好抵,份量ok,都只系$43!非常满足!可以一试!

2019-10-24 286 浏览
住系香港地咁耐,都无乜点食过地道美食,一日到黑都系挂住食日本野、日本野同日本野。今日心血来潮要食沾仔记。香港地道美食几时都系平靓正。黎到餐牌都唔洗谂啦,黎一碗招牌馄吞面同鲮鱼肉面:先睇旧鲮鱼肉,大到.....唔识形容,有图有真相,重要有两大旧,咬开睇睇真系啖啖鱼肉,无粉无剩架真心正。仲有馄吞,粒粒都有三两只虾,又大旧。两碗面都系三十几蚊好抵食。虽然个碗就细啲,但系估不到入面啲面都几多,食完饱饱啦。一定要搵日再黎食呀!
鲮鱼肉面
一定要搵日再黎食呀!
2019-10-20
鲮鱼肉面
  • 招牌云吞面
  • 鲮鱼球面
2019-10-18 168 浏览
系附近上班,都会经常过来食个晏,今日都唔例外继续点招牌云吞面,云吞唔多只有三粒,不过每一粒都特别大粒,皮薄而且馅料特别多,食完三只都有小小饱了,面系弹牙爽口的,软硬适中,汤底好鲜甜,野饮就叫左杯豆浆,豆浆唔会太甜,都系一如既往咁好食。
2019-09-06 406 浏览
细个嘅时候好锺意跟爹哋妈咪去食云吞面,好记得以前成日都会嚟中环呢间沾仔记,以前好似10几蚊碗,而家已经加到$33碗(虽然都唔算贵)。叫左最出名既大大粒云吞面($33)同鲜鲮鱼球面($33),系就真系真系好大粒。一啖都咬唔晒 但系已经无左当年个种味道,大地鱼汤唔够浓,云吞真系得返大同硬,虾都已经无咁爽 反而鲮鱼球面仲keep到d水准,而且真系好大粒面就值得一赞仍旧爽口弹牙,值得推介!今日唔使点等位都仲可以食下,如果要排队就真系唔会考虑了

反而鲮鱼球面仲keep到d水准,而且真系好大粒

面就值得一赞
仍旧爽口弹牙,值得推介!

今日唔使点等位都仲可以食下,如果要排队就真系唔会考虑了
2019-08-16 322 浏览
每当我一个人食lunch嫁话,我都好钟意黎呢度食。因为我觉得系度食:平,靓,正!系呢头仲有另一间好多人排队既面舖,三x我觉得沾仔记既云吞系好食好多嫁!佢入面好多虾肉,捞左少少猪肉。我like!但呢度选择唔多,得三种送。零鱼球,牛肉同云吞。睇你钟唔钟意呢三种送啦😁
每当我一个人食lunch嫁话,我都好钟意黎呢度食。

因为我觉得系度食:平,靓,正!

系呢头仲有另一间好多人排队既面舖,三x

但呢度选择唔多,得三种送。零鱼球,牛肉同云吞。

睇你钟唔钟意呢三种送啦😁

2019-07-14 486 浏览
入到舖头会见到唔同年份既米芝莲证书放满咗一面墙,究竟沾仔记既魅力喺边呢?虽然佢出名系「细蓉」,但我就反而锺意嗌佢既鲮鱼球面。鲮鱼球好似拳头咁大粒,调味足够,唔会腥。而面就够弹牙,一定要加少少醋,更加好味。虽然呢类面店都系细细碗,但呢个鱼球面真系好饱肚!店内有好多唔同国籍既游客,见到佢地都食得津津有味,开心呢样咁有旧香港感觉既美食可以一路传落去。而虽然间舖好好生意,但都依然坐得舒服,亦唔会一食完就赶客走既感觉:)老字号,希望一直维持水准啦!

2019-07-07 327 浏览
呢间系香港出哂名既沾仔记,相信好多人都食过,我自己都食过好多次,今日就叫左一个云吞鲮鱼球面 $46,同大家讲下佢。云吞 大大粒,虾新鲜弹牙,猪肉都系新鲜货,唔会梅梅烂烂咁,皮薄,好食。鲮鱼球 拳头咁大粒,真材实料,口感弹牙唔会死实实,我之前keep fit都会成日叫净鲮鱼球,健康得黎又有蛋白质。最後讲下佢个汤同面,个汤有好香既大地鱼味,面亦煮得好弹牙好爽口!所以一间老店可以做到咁耐,都一定有佢既原因。

所以一间老店可以做到咁耐,都一定有佢既原因。
呢间小店好近我公司 之前同事带我食过一次 真系唔错 今日一於买个外卖返office食落完单之後大概一分数唔洗就有得拎 快到不可置信😂可能小店专门做一样食物就系呢度好之前试过招牌云吞面 今次试多个餸 鲜牛肉真系唔系讲笑 喺中环以呢个价食饭 呢个性价比超高 鲜牛肉都有大概7-10块 好足料 食落都好嫩招牌鲜云吞有入面有两粒鲜虾 我食其中一粒嘅时候食到小小虾壳 但都无影响佢嘅鲜味 大大粒云吞好满足面够弹牙汤底有些小咸 但食完冇口渴 应该冇落好多添加嘢平民美食 值得一试再试
呢间小店好近我公司 之前同事带我食过一次 真系唔错

汤底有些小咸 但食完冇口渴 应该冇落好多添加嘢

平民美食 值得一试再试

两餸云吞面
2019-07-04
1 分钟 (外卖自取)
两餸云吞面
2019-06-24 261 浏览
今天下班特别早,因此就想去香港同学介绍的这一家店.到了店门口发现门外都是贴着米其林的推荐。二话不说就赶快进去点餐了。坐下来看到非常多菜色。有牛肉跟鱼片的云吞搭配。因为怕鱼不新鲜,所以点了牛肉跟云吞的双拼面。餐点分钟就上来了,肚子饿就开始吃,汤头一喝下去真是惊人,非常的鲜甜之外还带了一些鱼的汤头在内部。牛肉份量也非常的多。云吞也非常的紮实且肥美,真的真的是不虚此行。 而且店里面也相当的乾净,餐具也相当的乾净,真的是每周来一次都不觉得腻的好店呢。
今天下班特别早,因此就想去香港同学介绍的这一家店.
2019-06-24
2019-06-23 217 浏览
自从唔喺中环返工,阔别沾仔记几年了........以前都系$25、26蚊碗,不经不觉已通胀到$33碗中环食$33 lunch,OK嘅~~喺鲮鱼球同云吞中作选择还是觉得云吞好叫了招牌牌云吞面(多青)啲呀姐真系冇hea我,比左好多青云吞冇缩水,仲喺咁大粒,好似匙羹咁巨未食都见佢几咁饱满咬开睇吓,有虾有猪肉虾肉爽口夹埋猪肉嘅肉香,就系云吞真滋味我钟意佢啲面,好弹牙个大地鱼汤好大地鱼面+汤+云吞=100%招牌云吞面冇食佢几年就挂住佢几年3粒云吞都大大粒份量方面,男仔可能唔够,女士应该觉得刚刚好
自从唔喺中环返工,阔别沾仔记几年了........
以前都系$25、26蚊碗,不经不觉已通胀到$33碗
中环食$33 lunch,OK嘅~~

喺鲮鱼球同云吞中作选择
还是觉得云吞好

叫了招牌牌云吞面(多青)
招牌牌云吞面(多青)

啲呀姐真系冇hea我,比左好多青

云吞冇缩水,仲喺咁大粒,好似匙羹咁巨
未食都见佢几咁饱满
招牌牌云吞面(多青)

咬开睇吓,有虾有猪肉
虾肉爽口夹埋猪肉嘅肉香,就系云吞真滋味
招牌牌云吞面(多青)
我钟意佢啲面,好弹牙
个大地鱼汤好大地鱼

面+汤+云吞=100%招牌云吞面
冇食佢几年就挂住佢几年

3粒云吞都大大粒
招牌牌云吞面(多青)
份量方面,男仔可能唔够,女士应该觉得刚刚好
2019-06-22
  • 招牌牌云吞面
2019-06-08 267 浏览
同🐷🐷去完大馆影相就已经去到六点几就系中环附近觅食 本身系目标识喺食其他餐厅 但系点知嗰间餐厅星期日唔开 最後无意中发现到 沾仔记嘅云吞面 而且好抵 32蚊一碗咋 喺中环(呢啲物价比较高,用餐嘅费用都比较昂贵嘅地方)入面真系唔系有好多间都系咁平㗎三粒有料嘅云吞 实在太抵喇 个云吞面好弹牙个面闻落去特别有面味 啲云吞好多虾好足料💙💙💙但系好後悔 应该叫一碗鲮鱼球面同一碗云吞面 但我哋两个🐷🐷都系云吞面😭冇得试鲮鱼球面😭😭😭但系望到人哋啲面 个鲮鱼球都几大粒下我哋有嗌到一个 郊外油菜➡腐乳通菜分量都唔算少㗎 16蚊一碟咋不过可惜嘢饮 要另外嗌总括而言:成个面 对我嚟讲系都算饱肚嘅~都算抵食~一试无妨,再试都唔会投降~
同🐷🐷去完大馆影相
就已经去到六点几
就系中环附近觅食
本身系目标识喺食其他餐厅
但系点知嗰间餐厅星期日唔开
最後无意中发现到
沾仔记嘅云吞面
而且好抵 32蚊一碗咋
喺中环(呢啲物价比较高,用餐嘅费用都比较昂贵嘅地方)入面
真系唔系有好多间都系咁平㗎

分量都唔算少㗎
16蚊一碟咋

不过可惜嘢饮 要另外嗌
总括而言:
成个面 对我嚟讲系都算饱肚嘅~
都算抵食~

一试无妨,再试都唔会投降~

两碗云吞面
两碗云吞面
一碗云吞面
两碗云吞面+腐乳通菜
2019-06-05 184 浏览
话说我近排喺中环返工,今日礼拜六放工就去附近搵吓有咩好嘢食。想OpenRice度见到呢间尖仔记好似好出名喎,咁於是呢就行过去食呢间野啦。咁而家下昼呢就1:30左右,我店里面好多人但系都唔需要等位啊。咁我呢我入到去呢就叫咗个两宝面,牛肉加云吞。咁我姐姐好快就送到碗面啦,碗面上面有两粒云吞同埋好多牛肉,仲有啲葱花添。个汤底好清彻呀有少少甜好好味。哗至於啲云吞真系不得了,成粒云吞都系用虾做㗎!劲弹牙劲爽口同埋好新鲜,超好食呀! 至於啲牛肉呢都好嫩滑, 食落去虽然有用松肉粉嘅感觉,但系好有香港嘅特色呀!重点系好难得喺中环搵到啲咁平嘅嘢食,只系$39咋!

重点系好难得喺中环搵到啲咁平嘅嘢食,只系$39咋!
  • 鲜牛肉面
  • 云吞面