6天前 6 浏览
寻回中学时代的回忆...细细个就食佢架喇😛大大粒云吞冇得输虽然一碗只有三粒但配上细细碗面($34)女孩子一碗就够❤️面底都够爽,,,好味道呀男生可能要吃两碗吧!🤣要留意喔
寻回中学时代的回忆...
细细个就食佢架喇😛

大大粒云吞冇得输
虽然一碗只有三粒
但配上细细碗面($34)
女孩子一碗就够❤️
面底都够爽,,,好味道呀

男生可能要吃两碗吧!
🤣要留意喔
2021-01-18 11 浏览
朋友即兴到中环搵我食饭,想食得清淡而且时间有限,於是决定食云吞面,但中环区出名云吞面有数间: 麦奀记、罗富记、麦文记、同埋沾仔记,最後我地思考良久,决定见边间就脚就去边间。最後去到中环中心旁兆英商业大厦地库的「沾仔记」,面门有超多米芝连推介,价钱相宜,铺面乾净卫生、明亮光鲜、实而不华风格。至尊三宝面(HKD 44):招牌云吞:虾肉大大粒、爽口弹牙、唯调味可更重手,味道吾够浓。鲜鲮鱼球:如一粒乒乓波般大,食落有惊喜,带点陈皮香,轻轻调出鲮鱼鲜味,要分数啖先食晒成旧,但食到小鱼骨,需要谨慎处理。牛肉片:比较滑溜面底汤头:用上大地鱼汤底,比较清啖。面质爽口,不会太重硷水味。总结:价钱相宜抵食中环区面食之选

至尊三宝面(HKD 44):

牛肉片:比较滑溜

总结:
价钱相宜抵食
中环区面食之选
2020-12-20 61 浏览
好记得n年前大少同我去中环食左个拳头一样大嘅鲮鱼球面,今日去开附近唔知食咩就话食返呢间,不过就冇之前噤好食。云吞牛肉面:汤底得甜味,牛肉用松肉粉腌,唔钟意,云吞都足料大粒鲮鱼球云吞米粉:汤底淡而无味,鲮鱼球依旧大大粒,好食。辣椒油:我个人觉得呢样系灵魂所在,但呢到既辣椒油得个咸,一d都唔辣价钱黎讲2条友食2碗面加个油菜$97算平

鲮鱼球云吞米粉:汤底淡而无味,鲮鱼球依旧大大粒,好食。

价钱黎讲2条友食2碗面加个油菜$97算平
2020-12-08 55 浏览
难得嚟到中环区,欣赏到五光十色嘅街道,布置得美轮美奂嘅购物中心。今年纵然回复返以往嘅圣诞装饰,但系由於第四波疫情来势汹汹,因此夜晚嘅中环区都颇为冷清。我地去咗激安殿堂逛咗一圈之後,就行过对面街口嘅沾仔记食面,去到门口我先知原来佢系米芝莲嘅食店!夜晚八点,食店内未有人帮衬,於是我地就坐低点餐啦。话明系米芝莲云吞面,咁就当然系点招牌云吞面啦!几分钟後两碗热辣辣嘅星级云吞面送到!而且仲有三大粒鲜虾云吞,绝无欺场!此店并无茶水供应,但系匙羹用透明胶盒密封,十分衞生。生面爽口弹牙,硷水味唔太重,汤底我估系用虾壳肴制,非常鲜味,饮晒啲汤都唔觉得太口渴!每碗云吞面索价$34,平过一般茶记,仲要系喺中环区喎,简直难以置信呀!

2020-12-06
2020-12-01 33 浏览
沾仔记作为米芝莲必比登推介,吃了很多年,地方大大的,木桌木凳,地方没油债,餐牌乾乾净净的,点了三并面,即云吞,鲜牛及鲮鱼球。整碗面份量不少,女生不一定能全吃下。云吞很大一颗,虾爽,猪肉份量再加一点更好,云吞是预煑熟了,皮过软,扣分。鲜牛做得普通,牛肉片很软熟的代价是没有牛味,应是用了调粉把牛肉弄软之故。鲮鱼球才是最大卖点,很大,很弹牙很爽,很有鱼味,着实出色。面条煑得软了一些,扣分。汤底也是正常,不能叫好,中上吧。总体是中等水平,44元三并面,不贵也不便宜。
2020-10-18 148 浏览
每次嚟中环都必定去呢间老字号面店,锺意佢环境舒适,地方乾净,最紧要系坚好食👍👍。叫咗个云吞鲮鱼球蛋面$40,中环区黎讲佢都算系抵食,佢自家制嘅鲮鱼球同云吞真系大得好夸张,比乒乓波还要大。鲜虾云吞弹牙爽口,鲜味十足,里面啲虾新鲜又大只,7分虾肉, 三分猪肉。鲜制鲮鱼球滑中带爽,食起来口感丰富,有回弹感觉,无鱼腥味,鲜味十足。佢嘅蛋面亦系叫人赞不绝口,面条分明,爽口之余又冇硷水味,令人齿颊留香。食过呢个面以後就唔会想食其他店嘅云吞面🤣🤣。

2020-07-14 243 浏览
趁着今天来到中环工作, 可在下午茶时间忙里偷闲, 所以便来嚐嚐沾仔记云吞河。店舖装潢是中国风的怀旧装修,冷气足够, 坐得舒服。下午茶时间基本上没有其他客人, 如同包场, 可安安静静的享用面食, 才不用怕占着位置。一碗粉面只有三颗云吞, 但每颗大大粒又弹牙, 每颗云吞里面有数只虾, 十分足料, 而且虾肠算挑得乾净, 吃了三颗云吞仍觉得意犹未尽, 想再添碗呢一碗云吞粉面只是$34, 在中上环一带来说, 算是非常抵食。
云吞河

2020-05-08
云吞河
2020-05-16 268 浏览
沾仔记呢个名大家都应该好熟悉,事关佢喺香港都屹立左好多年,加上系米芝莲车軚人推介美食, 所以平时生意都唔错,中环呢间分店,去到lunch hour 更加系由楼下铺 ,排队排到上地面 ,再转弯😅!介绍吓呢度最出名嘅云吞🤗今日我食云吞米粉~🌟云吞size大过乒乓波,每粒云吞里面至少有三只虾+猪肉,食落十分爽口,个皮亦都冇乜硷水味,果然名不虚传!呢度系用上比较粗条嘅米粉,锺意口感嘅朋友就啱哂喇!而且呢度阿姐都好殷勤,如果你叫佢多葱嘅话,佢真系会俾成碗葱你😁🌟油菜一碟只系10几蚊,仲可以俾你拣要蚝油定系菜汤👍👍👍中环区呢个价位,食到呢个质素,CP值极高👍

介绍吓呢度最出名嘅云吞🤗

今日我食云吞米粉~

🌟油菜一碟只系10几蚊,仲可以俾你拣要蚝油定系菜汤👍

👍👍中环区呢个价位,食到呢个质素,CP值极高👍
2020-03-22 288 浏览
今天一个人到中环选购物品,恰巧经过这间怀旧老店,早已听过朋友赞扬这间食店,而且又拿过米芝莲奖,我当然要入内品嚐他们的招牌云吞面。店舖装潢简约怀旧,古色古香,是中国风的格调,环境亦整齐乾净,而且上菜速度快,才下单不久数分钟便上桌,很有效率。招牌云吞面汤底用大地鱼、虾米、猪肉及罗汉果熬制而成,清甜鲜味,没有味精,面条幼身爽弹,没有硷水味,云吞大颗,每碗有三只,云吞皮嫩滑薄身,用料丰富,皮薄馅足,内饀布满新鲜猪肉碎及虾仁,爽甜弹牙,鲜甜味美。整体而言,环境简朴乾净,价钱经济实惠,食材新鲜美味,是与朋友吃面食的好地方。
招牌云吞面

2019-12-02 345 浏览
云吞入面有透明胶,咩玩法呀?消化唔到喎虽然系平,我亦冇谂住叫你换过佢,但你都唔系就咁由得佢吓嘛,做样都讲声唔好意思啦。话会同厨房讲番咁就算,咁我点呀?碗面得三粒云吞,冇左一粒系咪收平啲架?⋯⋯一流服务呀!
云吞入面有透明胶,咩玩法呀?消化唔到喎
云吞面
2019-10-08 340 浏览
突然去到一家本地人吃粉面的地方!非常惊喜呢!以前吃过很多次汤面,这次试了一下沾仔记的干捞面!味道真是一级棒!三种配料可以选择,分别是云吞、牛肉和鱼肉~别看菜牌上的种类不多,但是每一样都非常好吃啊,比什么80多块钱一碗的池记不知要好吃几倍!鱼肉非常的弹牙且都非常大个儿,可以说非常实惠啦!旁边配的一碗面汤也非常好喝!淡淡的有葱花的香气~吃完捞面也不会觉得很噎
2019-09-30
  • 双拼乾捞
2019-09-23 302 浏览
今日中午行行下黎到呢间沾仔记食云吞面,呢一间都帮衬左好多次,位於中环尾,上环头,中午时段都容易揾到位,就算要等位都好快有位,因人流很快.店铺坐得舒服,冷气充足,上菜亦很快,每次嚟到沾仔都必定叫云吞米,它那云吞虽然每碗得三粒,但超级大粒,粒粒好似乒乓波咁大,每粒云吞里起码有三只虾,粒粒超级弹牙,另外亦会必叫一碗菜汤上,其实佢D菜可以选择碟上或汤上,个人喜欢汤上,因它的汤亦没有太多味精,饮左都不会口渴,加上D菜亦超级新鲜,而且碗碗份量都好多,所以亦是必叫的.

2019-09-23
2019-09-23 146 浏览
Although they are Michelin restaurant, they will maintain their affordable price. The wantan is consist of three big shrimp and taste great. The noodle portion is just nice for a person. Their main signature noodle is the best
2019-09-17 155 浏览
呢间沾仔记已经食过好多次,每次都觉得好好食,所以一有机会经过都会系呢度食碗招牌云吞面。呢度既云吞大大粒,大大只虾好新鲜,咬落脆卜卜好过瘾。而个汤底味道调到恰到好处,咸咸地得来带点香味,就系会令人食上瘾。每次食佢个云吞面,都会加埋佢枱面既红醋,中和一下面既酸硷度,而且佢个醋都系好香好好味,就算果日冇咩胃口都会好开胃。食面当然唔少得叫碟菜,呢度既菜系通菜,细细碟通菜16蚊其实几贵,不过佢胜左d菜够新鲜翠绿,健康就系要付出代价。

2019-09-02 141 浏览
可能因为喺地库,星期日晚市人流都唔多。装潢几有味道,好有怀旧感觉。真正有信心嘅专家,餐牌上只需提供几款食物都可以吸引到人,仲可以拎埋米芝莲奖。其实佢地净系得三款主食!落单後三分钟已有得食鲮鱼球面粒鲮鱼球大粒到占左三分一只碗!哎落弹牙、真材实料密度高,大大啖、啖啖肉,超有满足感 味道比例得宜,香茜芹菜味香得黎又唔会抢左鲮鱼嘅鲜味,唔会腥而且完全食唔出有胡椒粉味汤底系传统地道梘水面汤味,梘水味又唔会太刺,香港而家已好少食店仲做到呢种味道了。面条非常爽口弹牙,面身幼细,轻易滑入口中又有利挂汤,食到一半後都仲keep到咬落「索索」声嘅状态云吞都好大粒,大粒过茶楼虾饺王!不过味道相对冇咁特别,而且略嫌调味较重手。食物味道同环境整体都好好,但明明冇乜客,得小猫三四只,员工都成日行埋黎又执餐具又清洁枱面又清洁座位,食碗面只系逗留左半个钟都俾员工冇必要地打扰左四五次,都几骚扰

• 鲮鱼球面