77
11
6
等级2
5
0
2019-12-02 117 浏览
云吞入面有透明胶,咩玩法呀?消化唔到喎虽然系平,我亦冇谂住叫你换过佢,但你都唔系就咁由得佢吓嘛,做样都讲声唔好意思啦。话会同厨房讲番咁就算,咁我点呀?碗面得三粒云吞,冇左一粒系咪收平啲架?⋯⋯一流服务呀!
更多
云吞入面有透明胶,咩玩法呀?消化唔到喎
虽然系平,我亦冇谂住叫你换过佢,但你都唔系就咁由得佢吓嘛,做样都讲声唔好意思啦。话会同厨房讲番咁就算,咁我点呀?碗面得三粒云吞,冇左一粒系咪收平啲架?⋯⋯一流服务呀!
云吞面
$39
6 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
14
0
2019-10-08 204 浏览
突然去到一家本地人吃粉面的地方!非常惊喜呢!以前吃过很多次汤面,这次试了一下沾仔记的干捞面!味道真是一级棒!三种配料可以选择,分别是云吞、牛肉和鱼肉~别看菜牌上的种类不多,但是每一样都非常好吃啊,比什么80多块钱一碗的池记不知要好吃几倍!鱼肉非常的弹牙且都非常大个儿,可以说非常实惠啦!旁边配的一碗面汤也非常好喝!淡淡的有葱花的香气~吃完捞面也不会觉得很噎
更多
突然去到一家本地人吃粉面的地方!非常惊喜呢!以前吃过很多次汤面,这次试了一下沾仔记的干捞面!味道真是一级棒!三种配料可以选择,分别是云吞、牛肉和鱼肉~别看菜牌上的种类不多,但是每一样都非常好吃啊,比什么80多块钱一碗的池记不知要好吃几倍!鱼肉非常的弹牙且都非常大个儿,可以说非常实惠啦!旁边配的一碗面汤也非常好喝!淡淡的有葱花的香气~吃完捞面也不会觉得很噎
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-09-30
用餐途径
堂食
人均消费
$45 (午餐)
推介美食
  • 双拼乾捞
等级2
22
0
2019-09-23 175 浏览
今日中午行行下黎到呢间沾仔记食云吞面,呢一间都帮衬左好多次,位於中环尾,上环头,中午时段都容易揾到位,就算要等位都好快有位,因人流很快.店铺坐得舒服,冷气充足,上菜亦很快,每次嚟到沾仔都必定叫云吞米,它那云吞虽然每碗得三粒,但超级大粒,粒粒好似乒乓波咁大,每粒云吞里起码有三只虾,粒粒超级弹牙,另外亦会必叫一碗菜汤上,其实佢D菜可以选择碟上或汤上,个人喜欢汤上,因它的汤亦没有太多味精,饮左都不会口渴,加上D菜亦超级新鲜,而且碗碗份量都好多,所以亦是必叫的.
更多
今日中午行行下黎到呢间沾仔记食云吞面,呢一间都帮衬左好多次,位於中环尾,上环头,中午时段都容易揾到位,就算要等位都好快有位,因人流很快.
店铺坐得舒服,冷气充足,上菜亦很快,每次嚟到沾仔都必定叫云吞米,它那云吞虽然每碗得三粒,但超级大粒,粒粒好似乒乓波咁大,每粒云吞里起码有三只虾,粒粒超级弹牙
,另外亦会必叫一碗菜汤上,其实佢D菜可以选择碟上或汤上,个人喜欢汤上,因它的汤亦没有太多味精,饮左都不会口渴,加上D菜亦超级新鲜,而且碗碗份量都好多,所以亦是必叫的.


$50
18 浏览
0 赞好
0 留言
23 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-09-23
用餐途径
堂食
人均消费
$50 (午餐)
等级2
14
0
2019-09-23 101 浏览
Although they are Michelin restaurant, they will maintain their affordable price. The wantan is consist of three big shrimp and taste great. The noodle portion is just nice for a person. Their main signature noodle is the best
更多
Although they are Michelin restaurant, they will maintain their affordable price. The wantan is consist of three big shrimp and taste great. The noodle portion is just nice for a person.
Their main signature noodle is the best
2 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
45
0
2019-09-17 113 浏览
呢间沾仔记已经食过好多次,每次都觉得好好食,所以一有机会经过都会系呢度食碗招牌云吞面。呢度既云吞大大粒,大大只虾好新鲜,咬落脆卜卜好过瘾。而个汤底味道调到恰到好处,咸咸地得来带点香味,就系会令人食上瘾。每次食佢个云吞面,都会加埋佢枱面既红醋,中和一下面既酸硷度,而且佢个醋都系好香好好味,就算果日冇咩胃口都会好开胃。食面当然唔少得叫碟菜,呢度既菜系通菜,细细碟通菜16蚊其实几贵,不过佢胜左d菜够新鲜翠绿,健康就系要付出代价。
更多
呢间沾仔记已经食过好多次,每次都觉得好好食,所以一有机会经过都会系呢度食碗招牌云吞面。

4 浏览
0 赞好
0 留言


7 浏览
0 赞好
0 留言


呢度既云吞大大粒,大大只虾好新鲜,咬落脆卜卜好过瘾。而个汤底味道调到恰到好处,咸咸地得来带点香味,就系会令人食上瘾。

3 浏览
0 赞好
0 留言


每次食佢个云吞面,都会加埋佢枱面既红醋,中和一下面既酸硷度,而且佢个醋都系好香好好味,就算果日冇咩胃口都会好开胃。

食面当然唔少得叫碟菜,呢度既菜系通菜,细细碟通菜16蚊其实几贵,不过佢胜左d菜够新鲜翠绿,健康就系要付出代价。

2 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
53
0
2019-09-02 121 浏览
可能因为喺地库,星期日晚市人流都唔多。装潢几有味道,好有怀旧感觉。真正有信心嘅专家,餐牌上只需提供几款食物都可以吸引到人,仲可以拎埋米芝莲奖。其实佢地净系得三款主食!落单後三分钟已有得食鲮鱼球面粒鲮鱼球大粒到占左三分一只碗!哎落弹牙、真材实料密度高,大大啖、啖啖肉,超有满足感 味道比例得宜,香茜芹菜味香得黎又唔会抢左鲮鱼嘅鲜味,唔会腥而且完全食唔出有胡椒粉味汤底系传统地道梘水面汤味,梘水味又唔会太刺,香港而家已好少食店仲做到呢种味道了。面条非常爽口弹牙,面身幼细,轻易滑入口中又有利挂汤,食到一半後都仲keep到咬落「索索」声嘅状态云吞都好大粒,大粒过茶楼虾饺王!不过味道相对冇咁特别,而且略嫌调味较重手。食物味道同环境整体都好好,但明明冇乜客,得小猫三四只,员工都成日行埋黎又执餐具又清洁枱面又清洁座位,食碗面只系逗留左半个钟都俾员工冇必要地打扰左四五次,都几骚扰
更多
可能因为喺地库,星期日晚市人流都唔多。装潢几有味道,好有怀旧感觉。
7 浏览
0 赞好
0 留言

15 浏览
0 赞好
0 留言


84 浏览
0 赞好
0 留言

真正有信心嘅专家,餐牌上只需提供几款食物都可以吸引到人,仲可以拎埋米芝莲奖。其实佢地净系得三款主食!落单後三分钟已有得食


5 浏览
0 赞好
0 留言
鲮鱼球面粒鲮鱼球大粒到占左三分一只碗!哎落弹牙、真材实料密度高,大大啖、啖啖肉,超有满足感
 味道比例得宜,香茜芹菜味香得黎又唔会抢左鲮鱼嘅鲜味,唔会腥而且完全食唔出有胡椒粉味

汤底系传统地道梘水面汤味,梘水味又唔会太刺,香港而家已好少食店仲做到呢种味道了。面条非常爽口弹牙,面身幼细,轻易滑入口中又有利挂汤,食到一半後都仲keep到咬落「索索」声嘅状态

云吞都好大粒,大粒过茶楼虾饺王!不过味道相对冇咁特别,而且略嫌调味较重手。

食物味道同环境整体都好好,但明明冇乜客,得小猫三四只,员工都成日行埋黎又执餐具又清洁枱面又清洁座位,食碗面只系逗留左半个钟都俾员工冇必要地打扰左四五次,都几骚扰
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$33 (晚餐)
推介美食
  • 鲮鱼球面
等级4
184
0
2019-08-03 198 浏览
周末做尖前食个靓午餐。星期六十二半中环无乜太多人。一入去,姐姐好好咁介绍个menu。佢话唔系好多款架咋,就系拣云呑,鲮鱼球or鲜牛肉。之後拣要咩面底,就系面,河粉or米粉。我要左个三宝面,男朋友要三宝捞面。捞面系蚝油捞的。我个三宝面望落好满,女仔够饱的。个人觉得几推介三宝面,觉得几抵。最正系云呑!入面既虾好大粒,所以好正!鲮鱼球系第二最爱,几大粒,同成旧都好滑。鲜牛就无乜太特别,系滑既,不过好多地方既鲜牛都ok。
更多
周末做尖前食个靓午餐。
星期六十二半中环无乜太多人。
12 浏览
0 赞好
0 留言



一入去,姐姐好好咁介绍个menu。
佢话唔系好多款架咋,就系拣云呑,鲮鱼球or鲜牛肉。
之後拣要咩面底,就系面,河粉or米粉。
我要左个三宝面,男朋友要三宝捞面。
70 浏览
0 赞好
0 留言


捞面系蚝油捞的。
三宝捞面
$51
18 浏览
0 赞好
0 留言


我个三宝面望落好满,女仔够饱的。
个人觉得几推介三宝面,觉得几抵。
最正系云呑!入面既虾好大粒,所以好正!
鲮鱼球系第二最爱,几大粒,同成旧都好滑。
鲜牛就无乜太特别,系滑既,不过好多地方既鲜牛都ok。
至尊三宝面
$43
11 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-08-03
用餐途径
堂食
人均消费
$47 (午餐)
推介美食
三宝捞面
$ 51
至尊三宝面
$ 43
等级3
56
0
2019-07-30 120 浏览
今日行开上环,经过沾仔记,唔知点解突然觉得有啲肚饿,於是行返转头落去食碗云吞面。呢间沾仔记因为要落地库嘅关系所以唔系咁显眼,以前喺上环返工都会成日帮衬,因为佢嘅云吞好大粒,虾嘅比例都算多。今日由於系下午茶时间去,所以得两三枱客,自己仲可以一人霸张卡位添🤣🤣。原来下午茶时间会有另一个餐牌,不过云吞面同饮品,都系比正价平两蚊啫!抵唔抵食就见仁见智。我叫咗一个云吞面同一个豆浆,豆浆原来系支装,都好!饮唔晒可以带走,豆浆嘅豆味都算重,而且唔会太甜。讲返云吞面,同以前一样云吞超大粒,虾嘅比例算多,唔觉有肥猪肉;面系冇硷水味,我最欣赏系佢个汤,因为真系有种鲜甜嘅味,而我又唔觉得味精好重,因为我饮咗好多汤都唔觉得口乾。
更多
今日行开上环,经过沾仔记,唔知点解突然觉得有啲肚饿,於是行返转头落去食碗云吞面。

呢间沾仔记因为要落地库嘅关系所以唔系咁显眼,以前喺上环返工都会成日帮衬,因为佢嘅云吞好大粒,虾嘅比例都算多。今日由於系下午茶时间去,所以得两三枱客,自己仲可以一人霸张卡位添🤣🤣。

原来下午茶时间会有另一个餐牌,不过云吞面同饮品,都系比正价平两蚊啫!抵唔抵食就见仁见智。
我叫咗一个云吞面同一个豆浆,豆浆原来系支装,都好!饮唔晒可以带走,豆浆嘅豆味都算重,而且唔会太甜。讲返云吞面,同以前一样云吞超大粒,虾嘅比例算多,唔觉有肥猪肉;面系冇硷水味,我最欣赏系佢个汤,因为真系有种鲜甜嘅味,而我又唔觉得味精好重,因为我饮咗好多汤都唔觉得口乾。
云吞面加豆浆
$39
2 浏览
0 赞好
0 留言
云吞面
$31
7 浏览
0 赞好
0 留言
67 浏览
0 赞好
0 留言
74 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-07-29
用餐途径
堂食
人均消费
$39 (下午茶)
推介美食
云吞面加豆浆
$ 39
云吞面
$ 31
  • 招牌云吞面
等级3
61
0
在中还的夜晚除咗五光十色,璀璨悦目嘅夜生活,重有一间隐身中上环一栋商厦地库嘅传统面食—沾仔记。朋友冇反对之下,我地入咗去试下呢间传统面食。装潢简单,木枱木櫈。有卡占,但枱枱櫈櫈都偏细,肥啲都辛苦。由於星期日夜晚冇咩人唔使等,我地就入咗去。佢招牌好简单睇到只有云吞,牛肉,鲮鱼球。配面,河粉,米粉等。 清一色$33於是我叫咗云吞米。云吞比正常铺头食到嘅size大一半左右,嘴细啲的话,系唔可以一啖食哂一粒。汤鲜甜味,色水深啡有别於一般面食店。云吞皮爽唔淋。至於涵方面,虾就结实无鲜虾味,肉都冇咩味,总体感觉只有咸味,有点可惜。米粉淋得滞同太碎。传统面食买少见少,以呢个价起中上环黎讲净比个汤底都值。
更多
在中还的夜晚除咗五光十色,璀璨悦目嘅夜生活,重有一间隐身中上环一栋商厦地库嘅传统面食—沾仔记。

朋友冇反对之下,我地入咗去试下呢间传统面食。
装潢简单,木枱木櫈。有卡占,但枱枱櫈櫈都偏细,肥啲都辛苦。
由於星期日夜晚冇咩人唔使等,我地就入咗去。

佢招牌好简单睇到只有云吞,牛肉,鲮鱼球。配面,河粉,米粉等。 清一色$33
36 浏览
0 赞好
0 留言

於是我叫咗云吞米。

云吞比正常铺头食到嘅size大一半左右,嘴细啲的话,系唔可以一啖食哂一粒。
云吞米粉
$33
2 浏览
0 赞好
0 留言

汤鲜甜味,色水深啡有别於一般面食店。

云吞皮爽唔淋。至於涵方面,虾就结实无鲜虾味,肉都冇咩味,总体感觉只有咸味,有点可惜。

米粉淋得滞同太碎。

传统面食买少见少,以呢个价起中上环黎讲净比个汤底都值。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
138
0
😋 ins:eatswithsirui🔹中环有两家店,皇后大道中的几乎不用排队,威灵顿街的高峰期永远都要排队🔹皇后大道中的店在地下,很容易找,地下店面也比较宽敞,服务速度很快。🔸双拼捞面:拼牛肉和招牌云吞。牛肉肉片厚度刚好又超级滑嫩,云吞两个,里面都有超大的鲜虾虾仁。面是细面,三者搭配起来清淡又吃的好饱,桌面上会有辣椒油,辣椒油是偏大陆的味道。🔸人均50,环境8/10,口味8/10,服务7/10。
更多
😋 ins:eatswithsirui
🔹中环有两家店,皇后大道中的几乎不用排队,威灵顿街的高峰期永远都要排队
🔹皇后大道中的店在地下,很容易找,地下店面也比较宽敞,服务速度很快。
🔸双拼捞面:拼牛肉和招牌云吞。牛肉肉片厚度刚好又超级滑嫩,云吞两个,里面都有超大的鲜虾虾仁。面是细面,三者搭配起来清淡又吃的好饱,桌面上会有辣椒油,辣椒油是偏大陆的味道。
🔸人均50,环境8/10,口味8/10,服务7/10。
14 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$50
等级3
33
0
2019-07-02 71 浏览
原本计画去吃Openrice和米芝连十分推荐的九记牛腩,好不容易坐地铁又步行爬坡找到了店铺,不料却在排长长长的队伍,随後便放弃转战来到了附近的这家沾仔记。位置也是很好找的,点评定位是非常准确了。点了一份双拼面,想吃粉的,但是卖完了。双拼即鲜虾云吞和鲜鲮鱼球拼。上的还是蛮快的,不得不说招牌鲜虾云吞真的是非常正!一口咬下去大大的虾仁,味道十分鲜美,相比之下鲜鲮鱼丸球就差了一点点,我还是更爱澳门的炸鲮鱼球,或许是个人口味吧。
更多
4 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言


原本计画去吃Openrice和米芝连十分推荐的九记牛腩,好不容易坐地铁又步行爬坡找到了店铺,不料却在排长长长的队伍,随後便放弃转战来到了附近的这家沾仔记。位置也是很好找的,点评定位是非常准确了。点了一份双拼面,想吃粉的,但是卖完了。双拼即鲜虾云吞和鲜鲮鱼球拼。上的还是蛮快的,不得不说招牌鲜虾云吞真的是非常正!一口咬下去大大的虾仁,味道十分鲜美,相比之下鲜鲮鱼丸球就差了一点点,我还是更爱澳门的炸鲮鱼球,或许是个人口味吧。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-06-20
用餐途径
堂食
人均消费
$60 (午餐)
等级3
99
0
2019-05-31 168 浏览
沾仔记,由细吃到大的云吞面店,以往简直就是穷人欣物,学生哥必然开餐之选,十数元便能大快朵颐。在中环的沾仔记,刚巧在皇后大道路过,此店舖位於地下一层,灯火不知怎的就是不通明,门可罗雀,令人感觉有些不爽的。三十多块钱的净云吞,云吞依旧拳头般的大份量,在物价飞陞的时代,中环区域有这性价比已算万幸。咬下去看看能否寻回昔日风味,不,没有了,份量是足的,但汤头很咸,云吞馅料丰富依然如昔,虾肉份量比普通面店多,虽属难得,但味精颇重,麻油是否落多了? 吃罢一碗,令人口渴非常。希望老店只是偶有失手,否则只剩下回忆。
更多
沾仔记,由细吃到大的云吞面店,以往简直就是穷人欣物,学生哥必然开餐之选,十数元便能大快朵颐。

在中环的沾仔记,刚巧在皇后大道路过,此店舖位於地下一层,灯火不知怎的就是不通明,门可罗雀,令人感觉有些不爽的。
9 浏览
0 赞好
0 留言

三十多块钱的净云吞,云吞依旧拳头般的大份量,在物价飞陞的时代,中环区域有这性价比已算万幸。咬下去看看能否寻回昔日风味,不,没有了,份量是足的,但汤头很咸,云吞馅料丰富依然如昔,虾肉份量比普通面店多,虽属难得,但味精颇重,麻油是否落多了? 吃罢一碗,令人口渴非常。

希望老店只是偶有失手,否则只剩下回忆。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$40 (下午茶)
等级4
281
0
2019-04-16 228 浏览
#沾仔记 (中环)中环皇后大道中153号兆英商业大厦地库-----云吞面-云吞加大($38)系呢个全城沸腾 收工要赶返屋企睇直播ge日子 B仔仍然安安心心咁食我ge云吞面😝沾仔记ge云吞非常大粒 皮好薄 馅料由虾同猪肉包制而成 每粒入面都起码有三只虾 虾肉非常爽口 重点系无咩虾肠 好乾净 令人食得好安心👍🏻 面底亦非常弹牙 而且处理得好好 无乜硷水味 加埋少少醋同埋沾仔ge惹味辣椒油 一碗真系有d唔够食啊~-----👶🏻B仔整体评价:9/10个👍🏻👶🏻B仔抵食程度:8.5/10个👍🏻👶🏻B仔环境评分:7/10个👍🏻👶🏻B仔味道评分:9/10个👍🏻👶🏻B仔回头机会:10/10个👍🏻-----#swallowhongkong跟住我一齐吞食香港啦!🤤#swallowcentral#食得安心#无偷食#光明正大食#2019年4月16日
更多
#沾仔记 (中环)
中环皇后大道中153号兆英商业大厦地库
-----
云吞面-云吞加大($38)系呢个全城沸腾 收工要赶返屋企睇直播ge日子 B仔仍然安安心心咁食我ge云吞面😝沾仔记ge云吞非常大粒 皮好薄 馅料由虾同猪肉包制而成 每粒入面都起码有三只虾 虾肉非常爽口 重点系无咩虾肠 好乾净 令人食得好安心👍🏻 面底亦非常弹牙 而且处理得好好 无乜硷水味 加埋少少醋同埋沾仔ge惹味辣椒油 一碗真系有d唔够食啊~
-----
👶🏻B仔整体评价:9/10个👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8.5/10个👍🏻
👶🏻B仔环境评分:7/10个👍🏻
👶🏻B仔味道评分:9/10个👍🏻
👶🏻B仔回头机会:10/10个👍🏻
-----
#swallowhongkong
跟住我一齐吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
#食得安心
#无偷食
#光明正大食
#2019年4月16日
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
38
0
平时都极少会去中环嘅,咁岩今个月头陪朋友黎睇医生之後行下街,想搵D野E下肚~  咁 咁岩经过0.0 就入黎试下罗~ 开头仲以为呢头都会贵D  但点知原来云吞面都系32蚊碗咋!  面份量正常,+3只大云吞 再+D辣酱  ~ wow  其实简单已经好好食面条质量,一开始我仲以为应该唔系咁好食,唔会岩我食,, 但点知一放入口,又唔错呀,可能因为辣酱惹味,所以啖啖都觉得可以的 满足的然後因为我比较大食........ 哈哈!  试左一碗 翻寻味!! 所以叫多一碗= =同埋同朋友一齐叫左份油菜 $16 份量ok抵食,而  今次有 鲜牛肉,鲮鱼球,云吞!镇店三宝!   鲮鱼肉系人手打,配上香葱,特别好味,再+上秘制辣酱的汤   wowowowow   好食到形容唔到呀 !!!  鲜牛肉普普通通,但可以食到自然 无添加的味道,唔咸唔淡,都ok架~  
更多
平时都极少会去中环嘅,咁岩今个月头陪朋友黎睇医生之後行下街,想搵D野E下肚~  咁 咁岩经过0.0 就入黎试下罗~ 
开头仲以为呢头都会贵D  但点知原来云吞面都系32蚊碗咋!  面份量正常,+3只大云吞 再+D辣酱  ~ wow  其实简单已经好好食
面条质量,一开始我仲以为应该唔系咁好食,唔会岩我食,, 但点知一放入口,又唔错呀,可能因为辣酱惹味,所以啖啖都觉得可以的 满足的
然後因为我比较大食........ 哈哈!  试左一碗 翻寻味!! 所以叫多一碗= =同埋同朋友一齐叫左份油菜 $16 份量ok抵食,

而  今次有 鲜牛肉,鲮鱼球,云吞!镇店三宝!   鲮鱼肉系人手打,配上香葱,特别好味,再+上秘制辣酱的汤   wowowowow   好食到形容唔到呀 !!!  
鲜牛肉普普通通,但可以食到自然 无添加的味道,唔咸唔淡,都ok架~  
15 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-03-04
等候时间
13 分钟 (堂食)
人均消费
$40
推介美食
  • 云吞鲮鱼球双拼面
等级4
184
0
2019-03-19 109 浏览
这个沾仔记应该是正宗吧! 太多太多的沾仔记令人目炫, 也令人容易混淆. 一如很多云吞面名店般太多分支及分家, 甚至是冒牌的, 这时米芝连的加持就成了正版的Indicator.沾仔记在中环站得住脚, 但她其实没有如麦奀般的歴史名气, 靠的不是正宗风格, 而是在美味和抵食中找到自己位置! 就如这里的云吞一样, 巨大的外形和传统的精细各走异端, 但虾肉的味道依然鲜甜, 大而有当. 另外鲮鱼球也是, 比云吞更大的外形下, 鱼肉香而弹牙, 三宝之中牛肉就有点被比下去, 这次煮得有点靭, 渣也比较多, 牛肉鲜味不足, 被捞面的汁盖过了其味道. 不过, 五十元可以在中环吃得饱, 我也该心满意足了.
更多
这个沾仔记应该是正宗吧! 太多太多的沾仔记令人目炫, 也令人容易混淆. 一如很多云吞面名店般太多分支及分家, 甚至是冒牌的, 这时米芝连的加持就成了正版的Indicator.
11 浏览
0 赞好
0 留言

沾仔记在中环站得住脚, 但她其实没有如麦奀般的歴史名气, 靠的不是正宗风格, 而是在美味和抵食中找到自己位置! 就如这里的云吞一样, 巨大的外形和传统的精细各走异端, 但虾肉的味道依然鲜甜, 大而有当. 另外鲮鱼球也是, 比云吞更大的外形下, 鱼肉香而弹牙, 三宝之中牛肉就有点被比下去, 这次煮得有点靭, 渣也比较多, 牛肉鲜味不足, 被捞面的汁盖过了其味道. 不过, 五十元可以在中环吃得饱, 我也该心满意足了.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食