今日約左寶貝喺佢公司附近食午餐,佢推介呢間話唔錯~當然要一試了舖頭地方唔算大,枱櫈放得算密,我呢D米之連人差D要則身先可以埋到位幸好未到正式食飯時間,所以未見好多客人~我地揀左個比較濶落的位置坐坐落服務員哥仔就放底杯水同問我地要乜野,我地睇左一陣餐牌就落單去到日式餐廳,我一定會叫的係蟹子沙律,雖然唔係乜野名菜,但可以睇到餐廳做食物的心思~蟹子沙律 – 主要係以青瓜絲同蟹柳絲為主,再加D粟米同蟹子~蟹子份量唔算多~冇乜興奮的感覺,沙律漿係用BB牌沙律漿,酸味較重,撈起後入口..噢~係室溫作品,感覺一D都唔清涼,如以正價貨品的話呢個份量我認為少左D~日式咖哩豬扒烏東 - 咖哩味唔夠香濃,結身得黎又啖味左少少,感覺就好似飲芡汁咁,炸豬扒冇想像中咁厚切,外層炸得好香脆,只係簿身得濟,冇左軟淋淋的肉質,烏東就一般,唔算得上特別彈牙,湯底係普通的味噌湯底,幸好唔算太咸呢~傾下講下放飯時間又過去~臨走前點都要去下洗手間洗個手~店舖本身冇洗手間設備~要解手的話要去外面的公厠..要行到鬼咁遠一個人黎食的話就唔係咁方便了~總括黎講..算係見識過佢的出品~小本經營唔會有太高要求,亦唔見得好有誠意之作,可見的

去到日式餐廳,我一定會叫的係蟹子沙律,雖然唔係乜野名菜,
但可以睇到餐廳做食物的心思~

傾下講下放飯時間又過去~臨走前點都要去下洗手間洗個手~
一個人黎食的話就唔係咁方便了~
可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
2015-04-24
2015-04-23 408 浏览
外賣幾款飯及小食,味道一般不過不失,而且不需要等。 問題係比漏左三文魚。 我向服務員講, 佢竟然話幫我跟, 點知回頭話比我知,我冇叫三文魚。 我比張單佢睇, 佢話冇收我錢所以冇。 吓吓吓。。。  三文魚不新鮮,我一食就知。 有點乾身。 另一個豬扒冇咩驚喜, 味道就ok.
外卖自取
2015-01-26 296 浏览
星期日晚,諗住食日本野就揀左呢間都幾就腳的試下﹗ 7:35pm來到被安排到第二邊鋪的角落位﹗ 先講服務態度就真系茶餐廳服務, 大家明白啦! 睇餐牌都幾多野食,但價錢並不便宜,壽司、刺身、小食等價格在均和民之上,拍得住尖沙咀的價錢。 叫左個刺身拼盤配冷烏冬,刺身不厚切,三文魚未見肥美、墨魚亦很薄身,只能說是不過不失﹗ 再來的是我好鍾意食的螢光魷魚,醬油味道明顯過甜,一咬魷魚就爆哂0的甜醬油味出來,一0的鮮味都無。帶子刺身直接放在冰上,賣相係好睇0的不過口感實在太冰涼,五十多元有三隻刺身,帶子太凍不鮮甜,麻麻地﹗ 再要了個鐵板牛柳粒,唔係有鐵板上枱都算喇,0的所謂牛粒切到好似牛件咁大粒。 牛粒上打左個鹹鹹甜甜既濃味芡汁,牛粒又肥又多筋,我都真係第一次食到舊肥到成件火腩咁既牛粒,有相為證,打芡明顯是牛不新鮮唔靚有問題了吧,靚牛加0的海鹽便可以了,真係睇見都唔開胃,同工友吃到扁哂咀﹗ 今日真系黑仔夜晚又整餐咁野,真係嬲死人﹗
星期日晚,諗住食日本野就揀左呢間都幾就腳的試下﹗ 7:35pm來到被安排到第二邊鋪的角落位﹗ 先講服務態度就真系茶餐廳服務, 大家明白啦! 睇餐牌都幾多野食,但價錢並不便宜,壽司刺身、小食等價格在均和民之上,拍得住尖沙咀的價錢。 叫左個刺身拼盤配冷烏冬,刺身不厚切,三文魚未見肥美、墨魚亦很薄身,只能說是不過不失﹗ 再來的是我好鍾意食的螢光魷魚,醬油味道明顯過甜,一咬魷魚就爆哂0的甜醬油味出來,一0的鮮味都無。帶子刺身直接放在冰上,賣相係好睇0的不過口感實在太冰涼,五十多元有三隻刺身,帶子太凍不鮮甜,麻麻地﹗ 再要了個鐵板牛柳粒,唔係有鐵板上枱都算喇,0的所謂牛粒切到好似牛件咁大粒。 牛粒上打左個鹹鹹甜甜既濃味芡汁,牛粒又肥又多筋,我都真係第一次食到舊肥到成件火腩咁既牛粒,有相為證,打芡明顯是牛不新鮮唔靚有問題了吧,靚牛加0的海鹽便可以了,真係睇見都唔開胃,同工友吃到扁哂咀﹗ 今日真系黑仔夜晚又整餐咁野,真係嬲死人﹗
2014-08-06 417 浏览
今晚同老婆嚟大圍<聚龍居>探朋友,之後朋友揸車落<河合居>食日本菜,原來依家由富健街轉入顯徑街左邊線已經通返車喇,揸車去 <河合居>真方便。今晚個油甘魚鉸好新鮮,師傅燒得好香,外脆,魚肉好嫩 ,溫馨提示“油甘魚鉸每晚限定供應”牡丹蝦好鮮甜,肉質細嫩,炸蝦頭送酒一流,但揸車嗰位朋友無得飲 三文魚同帶子,再一次推介,👍👍😋
今晚個油甘魚鉸好新鮮,師傅燒得好香,外脆,魚肉好嫩
,溫馨提示“油甘魚鉸每晚限定供應”

三文魚同帶子,再一次推介,👍👍😋
2014-08-06
今個星期已經第二晚幫襯河合居,可能今日係星期四關係,所以唔洗等位。由於今晚我只係兩個人嚟食,所以只係點咗三文魚刺身、甜蝦刺身、吉列豬扒蛋鍋定食同一個叉燒湯烏冬。先講三文魚刺身,厚切肥美、魚油充分,至於甜蝦刺就肉質紮實、彈性十足,可以話鮮甜回甘,吉列豬扒蛋鍋用嘅豬扒,相信係師傅用鎚鬆過,加入麵包糠炸至金黃色再加上雞蛋放在迷你鍋上,有種妙不可言嘅味道。而叉燒湯烏冬,所用嘅係厚切叉燒,同市面上一般選用嘅超薄切唔同,但入口唔會話好韌,而且好入味添,一問之下原來係老闆湯生秘制嘅。
叉燒湯烏冬
三文魚刺身、甜蝦刺身
2014-07-03
2014-02-21 622 浏览
由細到大都keep住黎食 本來都應該好有感情 但係經過一次翻新裝修成間鋪頭啲原本服務生走晒 三間分房三十張枱只有三个服務生 而且燒物類既野食上菜時間更加係要一個鐘至一個半鐘不等 又多漏單 多次催野食都未到 最終等半個鐘一个雜菜天婦羅都未黎:]其實整體食物係好食既 可惜最近物價飛漲 老闆決定喺食物度落手如清酒煮蜆既蜆size細左一半都算係情有可原 但係晚飯時段人手不足既問題導致客人等左成半个鐘都未有野食真係呢間店鋪既最大問題 今日見到老闆因為客人誤坐另一客人預訂位置嗰樣个嬲樣同惡樣真係小弟同其母親都好驚

因為住在沙田區,偶爾也會到顯徑用膳河合居給我的印象挺不錯,至少日本菜來說是中上的級別。難得今天有空與家人用膳,便決定到河合居吃晚飯。點了一個醬汁燒牛柳飯,老實說,飯不是燒的。只是煮熟了放到鍋中"扮燒",所以沒有飯焦。不過牛柳很好吃,不會太厚或太難咬。除了牛柳飯,還點了一客三文魚肉鬆卷。不知是否太多客人,今天的壽司握不緊,很鬆散。不知是否不夠人手,全場只有兩名侍應。她們都很忙碌,沒有太理會客人,而等候上菜時間也頗長。值得一讚是它的飯後甜品雪米糍,正!!!!
因為住在沙田區,偶爾也會到顯徑用膳
河合居給我的印象挺不錯,至少日本菜來說是中上的級別。

難得今天有空與家人用膳,便決定到河合居吃晚飯。
點了一個醬汁燒牛柳飯,老實說,飯不是燒的。
只是煮熟了放到鍋中"扮燒",所以沒有飯焦。
不過牛柳很好吃,不會太厚或太難咬。

除了牛柳飯,還點了一客三文魚肉鬆卷。
不知是否太多客人,今天的壽司握不緊,很鬆散。

不知是否不夠人手,全場只有兩名侍應
她們都很忙碌,沒有太理會客人,而等候上菜時間也頗長。

值得一讚是它的飯後甜品雪米糍,正!!!!

2013-09-15 142 浏览
其實都唔算食評,因為等到飽走咗 今日周圍都多人,去到被問有無訂位?無就登記,大概等咗半個鐘,有個侍應話有張枱埋單,其間有3個人來,阿姐話'你地無打電嚟'其中有人答係呀,然後又4個人來,有侍應問有無訂位?但其中一個走去收銀講咗幾句,等咗十分鐘左右本來比我張枱就比咗佢 有熟人來就即比枱噤叫我登記等咩
其實都唔算食評,因為等到飽走咗

有熟人來就即比枱噤叫我登記等咩
2013-09-15
2012-08-29 112 浏览
我經常去河合居吃午餐, 因為價錢適中合理今次與朋友去試試它的壽司放題, 種類很多, 味道也不錯, 唯獨是經常漏單以及staff態度十分之差, 入去很久也沒有人理, 有的是暑期工, 有的是part-time 工作, 愈叫愈走 但講真食物質素可與其他某某元x, x氣的大集團相比, 不怕待遇差的話都值得一試!
我經常去河合居吃午餐, 因為價錢適中合理

放題任食
放題任食
  • 火灸三文魚壽司
  • 軟殼蟹反卷
2012-06-01 68 浏览
閒日晏晝唔會太多人, 所以就咁行入去就有位坐了午餐包嘢飲, 凍飲加兩蚊, 我就叫左呢個海鮮烏冬雖然海鮮唔係真係咁多, 但勝在都好有味, 蜆肉冇沙, 而且唔係一般食落去乜味都冇咁烏冬份量亦相當十足, 湯底唔錯, 我自己就清空了朋友就叫了醬汁牛柳, 飯係用珍珠米, 牛柳煮得還不錯, 醬汁都幾好味, 配珍珠米真係唔錯特別嘅甜品, 令到餐飯抵食左多少餐牌
閒日晏晝唔會太多人, 所以就咁行入去就有位坐了
海鮮湯烏冬
午餐包嘢飲, 凍飲加兩蚊, 我就叫左呢個海鮮烏冬

烏冬份量亦相當十足, 湯底唔錯, 我自己就清空了
醬汁牛柳
特別的甜點, 綠茶小雪米糍
特別嘅甜品, 令到餐飯抵食左多少
餐牌及價錢
餐牌
2012-05-31
海鮮湯烏冬
醬汁牛柳
餐牌及價錢
特別的甜點, 綠茶小雪米糍
2011-10-02 83 浏览
今日一早book咗枱,但都等咗15分鐘今次order咗三文魚刺身,夠晒肥厚,大大片,未來奶奶頭老公至愛原隻赤貝,夠新鮮,我既至愛海膽魷魚軍艦 + 芥辣八爪魚軍艦 + 吞拿魚壽司,個芥辣八爪魚係必食ga!! yummy吉列炸蝦卷清酒煮藍青口,d青口既size超級細隻,好失望,但個湯好好飲,飲晒鰻魚炒飯,夠濃味,yummy
今日一早book咗枱,但都等咗15分鐘
今次order咗
三文魚刺身,夠晒肥厚,大大片,未來奶奶頭老公至愛
原隻赤貝,夠新鮮,我既至愛
吉列炸蝦卷
鰻魚炒飯,夠濃味,yummy
2011-09-17
庆祝纪念
生日
  • 芥辣八爪魚
  • 三文魚刺身
2011-02-20 56 浏览
叫外賣$133,16件壽司等左45分鐘。仲要企係到,冇得座,d店員扲住d火鍋爐{點住火}唔睇人,個到又細,如果自己唔行開連衫都燒著。問d店員,話等左成半個鐘有多,佢話我知,整緊。過左一般我去問收錢個個,我話唔要壽司,你俾返$133我la,等左成半個鐘有多!個個人勁差,話我計緊數,等等,我等左一個時到,我話唔該唔該,佢扮聽唔到囉,之後佢入去叫個個人話唔好整,整壽司個個人係到尖叫,唔知叫咩,之後又話整好左。最嬲係d壽司真係勁細同明x壽司一樣
最嬲係d壽司真係勁細
同明x壽司一樣
45 分钟 (外卖自取)
2011-02-15 20 浏览
今次一早就book定檯,怕無位~~~我呢晚係為左同個好朋友慶祝生日嘅,我哋4個係都係好鍾意食日本野,所以諗去邊食飯真係好容易!!!今次我無帶相機,所以無相提供,但係我唔係第一次嚟了,之前同我屋企人同埋男朋友都嚟過好多次~~但係因為今次同上次事隔兩年了,而水準係一樣好~~~~所以我覺得要寫比大家睇!!我地4個人叫左好多野:我最愛嘅大shabushabu,真係好好味呀~一板加拿大海胆 -必食 隻海胆仲大過舊飯,品超級好食帶子刺身 可能係天氣太凍,d冰又小小未溶sushi我地order左:黃金尤魚,帶子,吞拿魚沙拉,三文魚芝麻八爪魚 好好食,有夠大軟殼蟹手卷-我無食,但係佢地話ok冷烏冬-一定要叫,口感好好呀~~~炒野菜-無特別最後就會比ice-cream我地食,好開心就過左一晚,同真正嘅朋友可以咩都講,大家都好清楚大家,呢d感覺真係好好~
今次一早就book定檯,怕無位~~~

我地4個人叫左好多野:

我最愛嘅大shabushabu,真係好好味呀~
一板加拿大海胆 -必食 隻海胆仲大過舊飯,品超級好食

帶子刺身 可能係天氣太凍,d冰又小小未溶
芝麻八爪魚 好好食,有夠大
軟殼蟹手卷-我無食,但係佢地話ok
冷烏冬-一定要叫,口感好好呀~~~

炒野菜-無特別

2011-02-11
庆祝纪念
生日
  • 冷烏冬
  • shabushabu
  • 加拿大海胆
2010-12-18 17 浏览
好多年冇去河合居喇~今日收工之後搵男朋友食野 打算去隆亨果邊食野但係太凍喇 男朋友就見意食河合居....門口大大個板寫[放題$98 送三文魚刺身]咁我地又唔知想食咩 咪試下放題囉~入到去既感覺 好似臨時搭建出黎咁 甩皮甩骨點左....三文魚6件(火炙4件)希靈魚2件帆立貝2件(火炙2件)蔥粒吞拿魚2件燒三文魚頭迷你烏冬燒雞肉串2串但係D飯飯超大粒囉~D魚生同塊落葉冇分別 薄到佢丫服務唔駛講 D侍應仲衰過茶餐廳D伙記佢地唔係衰態度差 只係佢地俾我覺得有等於冇唔會有下次囉~早知放題係咁 我寧願散叫丫
好多年冇去河合居喇~

今日收工之後搵男朋友食野 打算去隆亨果邊食野
但係太凍喇 男朋友就見意食河合居....

門口大大個板寫[放題$98 送三文魚刺身]
咁我地又唔知想食咩 咪試下放題囉~
入到去既感覺 好似臨時搭建出黎咁 甩皮甩骨

點左....
三文魚6件(火炙4件)
希靈魚2件
帆立貝2件(火炙2件)
蔥粒吞拿魚2件
燒三文魚頭
迷你烏冬
燒雞肉串2串
[好似仲有D野 不過唔太記得]

但係D飯飯超大粒囉~

D魚生同塊落葉冇分別 薄到佢丫

服務唔駛講 D侍應仲衰過茶餐廳D伙記
佢地唔係衰態度差 只係佢地俾我覺得有等於冇

唔會有下次囉~
早知放題係咁 我寧願散叫丫
2010-12-15
2010-11-29 44 浏览
已經係第N次 @ 河合居 Dinner, 雖然 好多人話唔好食 but 依然好多人 仲要等位添是次希靈魚 - 都係咁囉 酸咪咪 pop pop 聲肥三文 - 真係大大件 又肥, 我平時唔食架, 去到河合居 都要整件食生蠔 - 我無食 朋友差唔多次次都食 咁就知有幾好食la加拿大海胆 - 必食 隻海胆仲大過舊飯 放左入口 足以唔覺有舊飯同佢一齊池魚 - 新鮮飛到 彈牙喔巨型牡丹蝦 - 因為皮膚敏感 唔食得. 朋友話好味, 個蝦頭炸到 卡樂B蝦條咁脆. 本人覺得 一蝦兩食 好抵烏冬 - 冰冰凍 又彈牙 水準之作菊正中 - 熱清酒 唔識評 不過 易入口池魚骨湯 + 燒飯糰 - Good~ 飯糰內藏魚肉 燒到外面脆卜卜 放湯食一流~

魚湯 + 燒飯糰

凍冰冰烏冬

大隻到呢~ (擦口水ing)

希靈魚/肥三文 生蠔 海胆 池魚 巨型牡丹蝦

烏冬 - 冰冰凍 又彈牙 水準之作
菊正中 - 熱清酒 唔識評 不過 易入口
2010-11-27
希靈魚/肥三文 生蠔 海胆 池魚 巨型牡丹蝦
大隻到呢~ (擦口水ing)
凍冰冰烏冬
魚湯 + 燒飯糰