2024-08-28 245 浏览
🧡💛💚性價比高越南菜🥗尖沙咀嘅餐廳真係好多,唔同菜式都有🤣夏天就最啱食啲開胃啲嘅!😋行下行下,見到依間越式料理,價錢親民又多選擇,就食佢啦!😍💚青木瓜沙律💚 $74先嚟一個青木瓜沙律開胃!青木瓜沙律嘅味道清新,而且好爽脆🥗估唔到上面仲會有鮮蝦,份量好足夠!性價比好高!😆🧡越式豬頸肉🧡 $74燒豬頸肉嘅香味未食已經聞到啦!豬頸肉嘅油香肉嫩,外皮仲會有少少焦香味道,食嘅時候好滿足!🐖💛安南鮮蝦米紙卷💛 $54每次去到越南餐廳都會必食米紙卷,因為佢口味清新,仲會有米紙外皮嘅軟糯口感,口感豐富入邊仲有鮮蝦增加鮮味!🦐🤎濱海伴牛肉串燒🤎 $94串燒有唔同肉類選擇,今次揀咗牛肉串燒😆牛肉又嫩又juicy,仲好香添!配埋醬汁一齊食,越食越過癮!🤩依間越南餐廳嘅性價比好高,份量十足,食得滿足🤩!主食類選擇都好多,下次食埋先!BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣️📍河內越式料理📍尖沙咀堪富利士道10號地舖
🧡💛💚

濱海伴牛肉串燒

📍河內越式料理
📍尖沙咀堪富利士道10號地舖
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
安南鮮蝦米紙卷
濱海伴牛肉串燒
2024-04-18 1864 浏览
今日喺尖沙咀嚟到晚餐時間 經過呢間 河內越式料理 就有啲想食越南菜 咁就入咗去食啦~ 坐低睇睇餐牌 好多選擇 除咗平時會見到嘅越南湯河、檬粉、米紙卷等等 呢個 濱海類 好特別 想試試😬 極品牛三寶湯河 $73三寶有生牛肉、牛展、同埋牛丸 個湯熱辣辣拎上枱 睇住啲生牛肉慢慢變熟 好治癒😌 三樣食落都有牛味 牛展炆得夠淋又入味 牛丸爽口彈牙 河粉幼滑 好味😋 越式豬扒包 $54食越南菜必點嘅越式三文治 好足料!麵包啱啱烤好 又脆又熱辣辣😍 豬扒大大塊 加埋配菜同沙律醬 好好食😇 越式炸蝦餅 $33炸得香脆唔油膩 蝦餅彈牙 配埋酸甜醬最夾! 濱海伴豬頸肉串燒 $94食過咁多次越南菜 第一次食呢個濱海伴 有驚喜🤩 淨係上枱嗰下已經覺得好大碟好足料 店員姐姐應該知我第一次食 好細心教我點樣食😬 米粉加咗撈檬嘅湯 酸酸甜甜好開胃 用生菜包住配菜、米粉、同埋豬頸肉 再加少少沙嗲醬 加埋一齊一啖擺落口 好正😌 大推👍🏻 牛油果沙冰 $36唔會好甜 打得細滑 仲食到牛油果肉添😗 推👍🏻 冰鎮凍奶茶 +$10跟餐加$10就飲到冰鎮凍奶茶!咁就唔會俾啲溶咗嘅冰溝稀咗啲奶茶 香濃又滑 不錯😌 整體嚟講 呢間

極品牛三寶湯河 $73
極品牛三寶湯河粉

越式豬扒包 $54
越式豬扒包

越式炸蝦餅 $33
炸得香脆唔油膩 蝦餅彈牙 配埋酸甜醬最夾!
越式炸蝦餅

濱海伴豬頸肉串燒 $94
濱海伴豬頸肉串燒

牛油果沙冰 $36
唔會好甜 打得細滑 仲食到牛油果肉添😗 推👍🏻

冰鎮凍奶茶 +$10
牛油果沙冰

整體嚟講 呢間 河內越式料理 店內環境不錯 店員服務態度好 食物質素有水準 下次要再試吓其他濱海伴😇
極品牛三寶湯河粉
越式豬扒包
越式炸蝦餅
濱海伴豬頸肉串燒
牛油果沙冰
2024-09-08 0 浏览
越式菠蘿炒飯食評是一道色彩繽紛且充滿熱帶風味的菜品,炒飯粒粒分明,菠蘿的果汁與米飯完美融合,帶來清新的口感。酸甜味道讓整道菜更具熱帶風情,與香料的搭配相得益彰,讓人感受到越南的獨特風味。配料增添了豐富的層次感,大蝦鮮甜。越式牛柳粒紅飯是一道充滿風味的主菜,牛柳粒嫩滑,經過精緻的調味,帶有濃郁的香草味,咀嚼時肉質鮮嫩,令人滿意。紅飯的顏色鮮豔,香氣四溢,與牛肉搭配恰到好處。牛肉與紅飯的結合,形成了一道色香味俱佳的美食,讓人感受到越南料理的精緻與獨特。越式炸蝦餅是一道經典的小吃,蝦餅外脆內嫩,口感豐富,蝦肉的鮮味充分釋放,令人垂涎。配有甜辣醬,增加了風味的層次感,讓每一口都充滿驚喜。這道小吃非常適合當作開胃菜或搭配飲品享用,輕鬆又美味。椰汁三色冰是一款消暑上品,椰汁的香濃與冰品的清爽相結合,三色的搭配讓口感更加豐富,口感滑順。鮮芒果西米露的芒果香甜,與西米的Q彈口感相得益彰,帶來愉悅的口感體驗。 少冰的選擇讓整道甜品不會過於冰冷,保留了芒果的鮮味,適合各種氣候下享用。

外卖自取
2024-09-03 137 浏览
朋友說想吃越南菜,於是我們便決定去這餐廳吃晚餐。河內生熟牛肉湯河粉($69):生熟牛肉湯的湯用牛骨熬製,味道鮮美醇厚。湯底香氣濃郁。生熟牛肉的搭配讓這道菜具備不同口感。生熟牛肉是一種新鮮的享受,透過熱湯的燙煮,能夠保持牛肉的原汁原味。河粉口感滑順,吸附湯汁,增加了整體風味。魚露扎肉炒河粉($94):河粉滑潤,炒至焦香,與有鮮味的魚露結合,口感豐富。加上扎肉鮮嫩,增加了豐富感。魚露的鹹香味讓整道菜提味,而且不會過於膩感,恰到好處。炒至金黃色的河粉,與白色扎肉形成對比,整道菜看起來色澤誘人。越式豬頸肉($33):豬頸肉外脆內嫩,肉質多汁,咬下去時感受到彈性和肉香。越式蝦醬通菜($88):通菜口感清脆,搭配蝦醬的鮮味,形成了非常合拍的組合。蝦醬味道濃烈且鮮香,能為通菜增添層次。
朋友說想吃越南菜,於是我們便決定去這餐廳吃晚餐。

河內生熟牛肉湯河粉($69):

生熟牛肉湯的湯用牛骨熬製,味道鮮美醇厚。湯底香氣濃郁。

河粉口感滑順,吸附湯汁,增加了整體風味。

魚露扎肉炒河粉($94):

魚露的鹹香味讓整道菜提味,而且不會過於膩感,恰到好處。

越式豬頸肉($33):

豬頸肉外脆內嫩,肉質多汁,咬下去時感受到彈性和肉香。

越式蝦醬通菜($88):

2024-08-27 132 浏览
今日同朋友去咗河內越南料理食午餐。入到餐廳,店內有好多二人枱同四人枱。我哋大概兩點幾到,店內都坐滿八成人。餐牌有湯檬、撈檬、河粉、飯等選擇,仲有三文治、沙律、米紙卷、濱海類、小食等。我哋點咗優惠二人餐,包兩份河粉或撈檬、一份小食、一碟田園灼時菜同兩杯特色飲品。我哋另外點咗一份香茅沙嗲牛肉串燒。二人餐比單點平啲,我哋點咗一碗越式香茅豬扒湯檬同一碗河內生牛肉湯河粉,小食點咗越式香茅雞翼四隻、一碟生菜、一杯椰汁珍多冰同一杯椰果椰汁西米露。越式香茅豬扒湯檬香茅豬扒份量都OK ,豬扒夠入味,湯檬份量夠大,食得夠飽肚。河內生牛肉湯河粉生牛肉夠薄片,浸喺熱湯一陣就熟,河粉份量夠多。日式香茅雞翼四隻田園灼時菜(生菜)(左)椰汁珍多冰(右)椰果椰汁西米露香茅沙嗲牛肉串燒(三串)
今日同朋友去咗河內越南料理食午餐。

越式香茅豬扒湯檬

河內生牛肉湯河粉
生牛肉夠薄片,浸喺熱湯一陣就熟,河粉份量夠多。

日式香茅雞翼四隻

田園灼時菜(生菜)

(左)椰汁珍多冰
(右)椰果椰汁西米露

香茅沙嗲牛肉串燒(三串)
依家在香港的餐廳選擇少,味抵價高,每天期待發掘寶藏小店,終于今晚找到了。在尖沙咀這樣的繁華地段,能夠找到人均只需$150的越式料理,是非常親民的價格,對于香港這樣的高消費城市來說,實屬難得。食物方面:越式拼盤包含越南春卷、雞翼、扎肉等多種越式小菜,鮮嫩多汁,酸甜滋味,十分好味😋而木瓜蝦沙律則是一道清爽可口的越式風味沙律。木瓜經過剝皮切絲後,與鮮美多汁的蝦肉一起拌入檸檬汁、魚露、香菜等調料,口感爽脆,滋味酸甜可口🤤兩道菜式搭配在一起,不但色香味俱全,更能完美詮釋越南菜的特色:清新自然、爽口可口,一口一個不能停下來🤣🤣

食物方面:

2024-08-03
  • 越式炸春卷
2024-08-17 217 浏览
今日心血來潮想試下食越南嘢,試下位於尖沙咀既河內越式料理,估唔到好有驚喜!🔶手打蝦餅撈檬:蝦餅非常大份,好彈牙。最重要係唔會成舊都係炸粉發水,配上酸辣汁非常好食!🔶極品牛三寶湯河:牛三寶分別有生牛肉、牛展同牛丸。湯底非常濃郁,配上生牛肉,帶出陣陣牛香,好夾!牛展炆得好淋,夠哂入味。至於牛丸亦都好彈牙!🔶雞肉串燒:串燒即叫即燒,雞肉非常嫩滑,配上濃濃沙嗲,非常惹味!🔶鮮蝦肉米紙卷:米紙卷皮薄,入面亦好足料!配上酸辣汁,夠哂refreshing,好岩夏天食🔶生菜:叫飯麵加$12就有一碟生菜!食完咁多邪惡嘢就當然要食下菜清一清腸胃啦!

平時lunch time都會過嚟食碗越式河粉,位置方便、上菜快手職員友善啱晒附近返工嘅人。今晚冇住家飯食,就過嚟買外賣自取返去食。簡簡單單叫左個越式海鮮菠蘿炒飯、生菜、越式炸春卷第一次食越式海鮮菠蘿炒飯估唔到份量咁足,足夠一個男人嘅食量。仲要炒到粒粒分明,好香好靚菠蘿係新鮮菠蘿切到細細粒,加埋粟米粒蘿蔔粒炸蒜提子乾好夾。一啖食落口口感好豐富👍🏻炒飯好好食😋好驚喜加左條越式炸春卷,好脆好香,飲酒小食一流同埋外賣包裝好好👍🏻返到屋企都好完整。

今晚冇住家飯食,就過嚟買外賣自取返去食。

簡簡單單叫左個越式海鮮菠蘿炒飯、生菜、越式炸春卷

炒飯好好食😋好驚喜
加左條越式炸春卷,好脆好香,飲酒小食一流

同埋外賣包裝好好👍🏻返到屋企都好完整。

外卖自取
2024-08-04 348 浏览
放假出咗去尖沙咀行街 行完要等食咩好天氣熱 想食啲清爽啲嘅隔籬嗰個人就話食越南嘢 就喺OpenRice見到呢間都幾多好評應該正正常常唔會好伏.位置大概係九龍公園斜對面條街可能差唔多放工時間,所以都好多人食好彩唔使等.打開餐牌都好多嘢食 仲有二人餐價錢都幾親民 尤其喺尖沙咀區不過各自都有嘢想食係餐冇 所以都係散叫.🥗鮮蝦米紙卷米紙卷望落去個樣好清淡但係點咗個汁之後出色咗好多味道剛剛好 作為餐前小食好清新.🥖招牌越式三文治🥪因為唔算好肚餓,所以就唔想食一大碗粉叫左呢個三文治都幾唔錯 首先個法包咬落去係超級脆入面夾咗啲生菜 酸瓜絲 同埋扎肉扎肉冇平時出邊其他地方食嘅咁咸 都幾彈牙食到最後一啖個包都仲係脆卜卜 好正🫰🏻.🧆秘製招牌豬扒飯豬扒飯件頭已經十足,豬扒薄身得來有肉地,夠乾身香口得來仲有肉汁,加埋少少蔥油撈飯,確實一流。跟返仲已經跟咗少少蔬菜,仲有一隻蛋,暫時淨係食呢個飯都已經夠飽。.🥓追加小食 越式豬頸肉豬頸肉睇落去平平無奇,但係暗藏玄機,簿簿一片,但係肥瘦均勻,食落去都係啖啖有肉,唔會剩係得肥膏,啱晒食肉獸嘅朋友。.🥬蒜炒時蔬由於成餐都係肉,所以我哋嗌多咗個蒜蓉炒士蔬平衡一下,呢個份
放假出咗去尖沙咀行街 行完要等食咩好
天氣熱 想食啲清爽啲嘅
隔籬嗰個人就話食越南嘢
就喺OpenRice見到呢間都幾多好評
應該正正常常唔會好伏
位置大概係九龍公園斜對面條街
可能差唔多放工時間,所以都好多人食
好彩唔使等

米紙卷望落去個樣好清淡
但係點咗個汁之後出色咗好多
味道剛剛好 作為餐前小食好清新

🥖招牌越式三文治🥪

因為唔算好肚餓,所以就唔想食一大碗粉
叫左呢個三文治都幾唔錯
首先個法包咬落去係超級脆
入面夾咗啲生菜 酸瓜絲 同埋扎肉
扎肉冇平時出邊其他地方食嘅咁咸 都幾彈牙
食到最後一啖個包都仲係脆卜卜 好正🫰🏻
🧆秘製招牌豬扒飯

🥓追加小食 越式豬頸肉

🥬蒜炒時蔬

由於成餐都係肉,所以我哋嗌多咗個蒜蓉炒士蔬平衡一下,呢個份量絕對對得住個價錢,兩個人食絕對夠有突

估唔到尖沙咀鬧市入邊有一間價錢親民食物中上嘅越式料理,第時一定會再嚟幫襯🥰
  • 越式豬頸肉
  • 招牌越式法包
2024-08-02 266 浏览
河內尖沙咀堪富利士道10號越南菜喺香港越嚟越受歡迎呢間價錢還可以,而且份量幾大睇清楚啲其實好多分店都係正路越南裝飾 簡約裝修聽到有兩位店員講越南文,但係講真睇唔出同本地人有咩分別🙈優惠2人餐都係$198兩個主食 一份蔬菜 一個頭盤 兩杯嘢飲雞絲湯粉 香茅豬扒撈檬安南鮮蝦蔬菜紙米卷1客大大碗 落料唔輕手 辣椒粒 芽菜 金桔仔可以問店員如果想要多啲香茅豬扒勁大塊 香茅味道入味紙米卷 半塊蝦肉 扎肉 仲有特別香料 夾住香菜酸甜醬汁落少少,如果唔 就冇咗主調整體來講係大件夾抵食
河內
尖沙咀堪富利士道10號

越南菜喺香港越嚟越受歡迎
呢間價錢還可以,而且份量幾大
睇清楚啲其實好多分店
都係正路越南裝飾 簡約裝修
聽到有兩位店員講越南文,但係講真睇唔出同本地人有咩分別🙈
優惠2人餐都係$198
兩個主食 一份蔬菜 一個頭盤 兩杯嘢飲
雞絲湯粉 香茅豬扒撈檬
安南鮮蝦蔬菜紙米卷1客
香茅豬扒勁大塊 香茅味道入味
紙米卷 半塊蝦肉 扎肉 仲有特別香料 夾住香菜
酸甜醬汁落少少,如果唔 就冇咗主調
整體來講係大件夾抵食
2024-07-23 399 浏览
上次同friend食過呢間已經覺得好抵所以再食,d野食係好大份。.天氣超級熱,牛油果沙冰係必叫!食越南嘢一定要食牛油雞翼先叫圓滿。叫咗一個鮮蝦米紙卷,想講佢嘅份量係一碗撈檬。最後真係拆開咗加啲撈檬醬嚟食😂😂因為知道佢啲份量好大,所以我哋兩個人淨係再叫多一個主菜,叫咗沙嗲雞串濱海。逢親去到有得食濱海嘅地方就一定會嗌,用菜夾埋啲米粉再加啲沙嗲雞串咁食。今次冇嗌到套餐,因為想試多啲嘢,但係係套餐最抵嘅地方係可以免費轉特色飲品。
天氣超級熱,牛油果沙冰係必叫!

食越南嘢一定要食牛油雞翼先叫圓滿。

2024-07-14 349 浏览
一直都好鍾意食越南菜,而且呢間地點就腳尖沙咀地鐵站A2出口行1分鐘就到超級方便,而且價錢性價比高份量夠晒大份!! 喺尖沙咀嚟講價錢真係相當划算。平日放工時間唔使等位,餐廳唔算好大,但係都夠寬敞。見到餐牌係全日都係同一份午市同晚市都係一樣,所以夜晚食晚飯感覺更加抵。最正嘅就係一碗粉麵大概$60左右加$8就有凍飲, 今次我就點咗冰鎮奶茶(+$10); 而老公就叫咗椰汁紅豆冰(+$12)今日同老公每人嗌咗一碗生牛肉湯河($61), 落完單之後其實食物好快就到。湯河既湯頭係用咗牛骨湯,真係飲到濃郁嘅牛肉味, 味道簡直同去越南食嘅一樣,而且一啲都唔鹹! 我自己係非常鍾意呢碗麵嘅湯, 一定唔可以漏咗吱個青檸,加入湯內更加鮮味! 仲可以追加生菜($21)。我哋另外仲叫咗豬頸肉($74)同越式牛油雞翼($54) 豬頸肉都幾大份,配上雞醬我覺得好好食而且烤得啱啱好, 醃料又夠味! 而越式蒜蓉牛油雞翼都好香好惹味!! 見到隔籬枱又嗌蝦餅, 賣相都好吸引整體嚟講我覺得好抵食,性價比超高!! 簡簡單單唔想煮飯就最啱食越南菜

2024-07-11 390 浏览
今日嚟到尖沙咀行過呢間越式餐廳, 呢間好多分店,之前都食過。 我好鍾意食越菜,啲香料好味,同埋生菜包好新鮮,夏天食最開心。今日又飲返佢地個牛油果沙冰,牛油果味好濃,而且食落去冇冰渣冰粒,好滑好順。 夏天黎一杯,好爽。 Light dinner 嘅關係, 唔想食太多carbs, 最後叫左豬頸肉法包,牛油雞翼, 同埋肉碎生菜包。 生菜包一樣係咁多料, 食完啲生菜,仲有肉碎淨, 我會夾埋落個法包度, 啖啖都係肉!牛油雞翼上面仲有啲炸蒜片, 好香好脆。 法包個外皮都烘到好脆,一咬落去就覺得爽!
牛油雞翼上面仲有啲炸蒜片, 好香好脆。
法包個外皮都烘到好脆,一咬落去就覺得爽!
作為一個對越南菜情有獨鍾的食客,我最近拜訪了位於尖沙咀的河內越式料理餐廳,品嚐了他們的精選越式佳餚越式蕃茄扎肉撈檬這道色彩鮮艷的前菜可謂是開胃佳品。鮮紅欲滴的蕃茄切片,配上酥脆可口的扎肉,再以爽脆的青檬片點綴其上,整盤菜品清新怡人,酸甜適中,令人胃口大開。越式豬頸肉蛋飯淋頭上的半熟柔滑雞蛋,搭配肉質鮮嫩多汁的越式燒豬頸肉,與底下一層柔軟的越式白米飯完美結合,口感層次豐富,入口即化,令人回味無窮。越式香茅豬扒厚切的豬柳肉經過馬鈴薯淀粉的包裹後,外層酥脆金黃,咬下去後內裡保持住鮮嫩多汁的口感,滿口都充滿住香茅味,別有一番風味。至於飲品方面,杞子龍眼茶夠清潤,岩哂養生人士,羅望子冰清爽怡人,唔會太甜值得一讚,調味料都幾齊兩個人品嚐這美滿越式風情晚餐,價錢都只係$130左右,超值!

越式蕃茄扎肉撈檬

越式豬頸肉蛋飯

越式香茅豬扒

值得一讚,調味料都幾齊

-河內越式料理-📍尖沙咀.一直都覺得越南食品好適合夏天食用,因為大部份嘢食都係酸酸甜甜,非常開胃。今晚約咗朋友食飯,就喺公司附近選擇咗一間越式餐廳。.尖沙咀始終係遊客區,成晚食客都好多,不過估唔到嘅係本地食客都佔一半左右。.蓮藕苗沙律 ($85)第一次聽到蓮藕苗,所以想試一下。蓮藕苗同蓮藕嘅口感完全唔一樣,食落比較乾脆。加埋大蝦、花生碎同薄荷葉,配上酸辣嘅調味汁,非常開胃。.順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬($70)蕃茄湯非常濃味,加埋蟹肉連湯底都變得好鮮甜。蟹肉嘅份量都唔少,配上厚身的札肉和幼滑嘅檬粉,大滿足。.濱海件香茅豬扒 ($76)濱海係越南嘅特色食品,乾身的米粉卷上放上花生碎同蔥粒,加埋開胃嘅酸甜醬,好適合夏天。.豬扒都好大件,醃得好入味。咬落肉質彈牙Juicy,一啲都唔乾。.熱情果冰 (+$12)好清新嘅熱情果冰,飲落唔係死甜的糖漿,又一夏天開胃之選。.
-河內越式料理-
📍尖沙咀
蓮藕苗沙律 ($85)
順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬($70)
濱海件香茅豬扒 ($76)
熱情果冰 (+$12)
好清新嘅熱情果冰,飲落唔係死甜的糖漿,又一夏天開胃之選。