2017-10-19 150 浏览
閒日去油麻地買完電腦,想搵間正宗印度菜,就入左去。雖然門面唔太起眼,但一入到去就聞到好香嘅咖哩味。服務員全部都係印度人,需要用英文溝通,但佢地好友善,而且manual中英對照,點餐絕對無問題。正宗印度菜餐廳都會提供印度脆餅作為餐前小食,依到都有。脆餅香脆,青醬汁偏辣,非常惹味。蔬菜餅芫荽味重,中間加入薑絲,薑味唔會太濃,但令蔬菜餅嘅香味更加豐富。配搭酸甜醬汁,令依個前菜更開胃。好中意呢個羊肉球有好香濃嘅羊肉味,香料味豐富但唔會蓋過羊味,而且無乜羶味。咖哩香濃,辣味適中,配搭印度薄餅非常合適,真心正!印度薄餅外脆內軟,質感鬆軟,值得推介。呢間真心非常唔錯,d印度野真係好好味!下次一定會再黎!
閒日去油麻地買完電腦,想搵間正宗印度菜,就入左去。

印度薄餅外脆內軟,質感鬆軟,值得推介。

呢間真心非常唔錯,d印度野真係好好味!下次一定會再黎!
2017-10-18 162 浏览
今晚同3位同事, 係油麻地區捐來捐去搵食, 話說同事K好想食印度咖哩👳🏾👳🏾, 行行下廣東道有間隱細印度👳🏾餐廳, 應該係Service 個區的同胞, 我地4人冇乜几可會去印度, 好啦, 膽粗粗入去試下啦, 一入到去, 地方不是很大, 初頭人不多, 加上我們只有2枱, 我地係度諗... 死啦, 會唔會NINE 野嫁, 點好送后, 越坐越多人, 全餐廳滿坐, 個心都定一定... 又有人, 又有鬼, 咁都好D...💁🏻 介紹返D 野食先~第一次飲印度啤酒, 呢個比教淡味, good try ~上面係羊, 下面係牛, 本人唔食羊, 冇咩好講, 但個牛做得好好, 夠林果味薄餅, 裡面有爺C, 甜甜地, 爺C 沒有散開, 正甜品方面, 我試左印度式雪高, 黎到個時... 我都唔知佢係🍨🍨, 我以為容左, 點知唔係, 下面D 水係自家制溝出黎, 有D 士多啤棃味, 爺C 味, 好好的嘗試丫~ 😲😲😲 到今日都重好回味🤤🤤最后呢粒係咩呢?因為老闆話, 你地未必食到, 家因非常味, 老闆好好人, 知道我地想試下, 就整左粒黎4個人分, 嘩... 真係sweet 到漏丫

第一次飲印度啤酒, 呢個比教淡味, good try ~

果味薄餅, 裡面有爺C, 甜甜地, 爺C 沒有散開,

平時同朋友食開日本野,韓國野,間唔中都想轉下口味,今次簡左間印度野食👍一入到去,入面都幾闊落,幾乾淨,店員都係印度人,好有禮貌,可以用英文溝通。我地order左個炸芝士同牛腩白咖哩。個炸芝士好正,新鮮滾熱辣炸出黎,waiter拎黎果陣仲出緊煙,雖然佢無拉絲,但佢奶香味好重,而且外脆內軟,好正!至於個咖哩,真心惹味!佢唔算太辣,但好香香料味,而且唔會太咸,我地order左個芫茜薄餅點黎食,好match! 芫茜薄餅陣芫茜味唔太濃,我平時少食芫茜都接受到,配埋咖哩食出奇好味。牛腩寫得好soft, 好入味,有約有6-7舊,份量都算多。另外我order 左個芒果汁,order 果陣連個waiter都話呢杯野好味,又真係wor! 飲落好濃芒果味,而且唔會太稀,正!呢間店員工有禮,環境乾淨,坐得舒服,會再光顧。
平時同朋友食開日本野
,韓國野,間唔中都想轉下口味,今次簡左間印度野食👍

一入到去,入面都幾闊落,
幾乾淨,店員都係印度人,好有禮貌,可以用英文溝通

我地order左個炸芝士同牛腩白咖哩。
,但佢奶香味好重,而且外脆內軟,
好正!

至於個咖哩,真心惹味!
芫茜薄餅陣芫茜味唔太濃,我平時少食芫茜都接受到

另外我order 左個芒果汁
,order 果陣連個waiter都話呢杯野好味,
2017-09-28
2017-10-03 208 浏览
個人好中意食咖哩,日本咖哩又好,泰式咖哩又好,通通都中意食,今日係油麻地行街,見到呢間鋪頭好似幾地道,就膽粗粗入左去試下。唔好意為印度咖哩店會污糟,有一陣味,相反,佢仲乾淨過某d港式小店,枱面無菜汁,冷氣仲好足夠。用英文溝通,印度店員仲會笑笑口同你吹下水,感覺好relax, 無平時出去其他餐廳食野果重趕頭趕命既感覺。我叫左一d野食,先上既係一塊脆脆,侍應話係每餐都必食既頭盤,綠色既汁應該係斑蘭?我都唔係好清楚,但幾好味。然後就係免治羊肉卷,好大碟!!好熱!!!鐵板吱吱聲令人流哂口水無so味,有肉汁,仲有生菜配搭,很清新!仲叫左個炸芝士。脆卜卜好過癮,同韓式芝士完全唔同。有好多飲品可以簡,我簡左最地道既馬沙拉奶茶,唔算甜,好香,不錯。仲有set簡

無so味,有肉汁,仲有生菜配搭,很清新!

仲叫左個炸芝士。脆卜卜好過癮,同韓式芝士完全唔同。

仲有set簡

2017-09-30 113 浏览
出面少有既正宗印度餐廳,菜式都好特別,出面好少見。餐廳既人都好nice。忌廉芝士波菜並吾系西式嗰d芝士焗波菜,系用波菜整成一d好濃既醬,入面有一粒粒既芝士,用黎送飯同送印度烤餓都一流。蒜蓉烤餅好香口,一d都吾硬吾乾,質地好軟,用黎點咖哩食好正,不過蒜蓉味就吾系好出。佢既烤餅有好多選擇,好多口味。上食物之前會送兩個類似栗米烤餅既脆片,有少少辣,不過味道都幾特別,而且出面其他餐廳好少試到。飲品除左酒類,仲有幾款Yogurt可以揀架。

忌廉芝士波菜

蒜蓉烤餅
佢既烤餅有好多選擇,好多口味。

飲品除左酒類,仲有幾款Yogurt可以揀架。
2017-09-30 127 浏览
位於油麻地比較遠離大街既印度餐廳,行過附近都有d南亞裔人士。原來呢間餐廳系印度人開既,入面既侍應都系印度人,叫餸就用英文溝通。無骨燒雞本身以為好乾,但出奇地肉質都幾冧吾乾身,而且吾系好辣,加d檸檬汁感覺更加清新。鮮蝦白咖哩蝦肉幾新鮮幾彈牙,不過就得幾隻,淨底好多汁,要配煎餅食。印度煎餅比想像中乾,不過都幾香口。Coconut Yogurt 入口都系smoothie既感覺,幾滑,不過好似用椰子香精黎整,所以椰子味有d假。
無骨燒雞

鮮蝦白咖哩
蝦肉幾新鮮幾彈牙,不過就得幾隻,淨底好多汁,要配煎餅食。

印度煎餅
比想像中乾,不過都幾香口。

Coconut Yogurt
2017-09-25 113 浏览
自上次食完7E咖哩王之後就好想食咖哩,因為真係同我地平時食開既唔同,而且又可以食多d唔同國家既特色風味,好似一次新體驗咁。沙拉姆令我充滿驚喜,聽聞佢既雞料理係冇得輸既,燒雞好似係好出色的,但唔知點解我地會叫左沙嗲雞串燒, Ar 又有驚喜啵, 佢既沙嗲同平時個D係唔同既,味道係差唔多但係就好似多左幾款唔同既香料去整咁,之後個雞串 燒得岩岩好JUICY好味唔會好似柴咁,搞到我好想再試埋佢個燒雞。佢個naan真係好好味,熱辣辣開頭見到好似好硬咁, 但原來佢係烤到D邊脆卜卜外脆內軟十個讚!芝士菠菜個味道好好,睇佢個樣綠色好驚咁,但食落係啖啖菠菜味再加粒粒大大粒既芝士再配埋個Naan冇得輸呀!而個白咖哩牛腩我就覺得可以改叫雞肉,因為牛腩唔夠林。個白咖哩是有別與上次7E咖哩王既係冇椰汁既Version, 但係各有各特色~

2017-09-24 123 浏览
印度菜係香港唔算普遍,但原來除咗好多人去嘅重慶大廈之外,油麻地都有好正嘅印度菜食!呢日咁岩約咗一個朋友係好鍾意食咖喱,佢就帶咗我黎呢間係油麻地既印度菜,好有驚喜呀!睇到餐牌覺得有好多款可以選擇,除咗辣嘅咖喱之外,其實仲有好多唔辣嘅選擇,所以唔識得辣都唔驚黎都冇野揀呀!我一開始就嗌咗一杯印度啤酒King Fisher,覺得好特別!因為從來冇飲過印度啤酒,而佢嘅味道比其他啤酒易入口,幾唔錯!Tandoori Chicken呢款鐵板雞槌好惹味,鎖住肉汁之餘,再加上酸辣既醬汁,唔會好乾,好正!跟住食咗一個牛舌瑪莎拉咖喱,煮得好腍,唔會好靭,好入味、好好食!再配埋呢款咖喱,唔會太辣,所以唔係太食辣嘅都可以試吓!另外,仲有咖哩燴牛腩,同樣煮得腍,好有口感,配埋咖哩濃郁味道,真係好正,可以一次過食好多件!食印度咖喱就一定要配薄餅!而喺呢度呢都搵到一款比較特別嘅薄餅,就係有芝士餡嘅薄餅啊!咖哩配薄餅嘅時候再加芝士濃郁嘅味道,超好食!好驚喜嘅就係喺印度餐廳竟然都可以搵到通菜,我地食完咁多肉類再配返個炒通菜就啱啱好啦!總括嚟講呢間餐廳食物質素唔錯,價錢亦都親民,如果想食印度菜嘅話絕對推薦呢間餐廳!

Tandoori Chicken

2017-09-23 136 浏览
This restaurant serves a wide variety of indian dishes. They are not at all spicy so I guess the flavour is adjusted to cater the taste of the majority. Staff can speak some basic cantonese and are very friendly. Chicken curry, peas curry and naan bread are some of the typical yet not disappointing dishes. We want something different so we order dessert, which I don't remember the name, but tastes like some condensed milk balls. To be honest they are way too sweet for me. I can't do more than on

We want something different so we order dessert, which I don't remember the name, but tastes like some condensed milk balls. To be honest they are way too sweet for me. I can't do more than one bite. But it's a lovely try.

I also order an indian spicy drink and guess what? I like it! It's made of a lot of spices and tastes sour and savoury. Quite similar to plum juice. The refreshing drink goes best with strong flavour dishes. I really enjoy it.

I love indian dishes and will definitely come back to this lovely place.

Curry
Naan
Peas  curry
Spicy  drink
2017-09-21 122 浏览
出左油麻地A出口之後行左5分鐘就到左依間毫不起眼既小小咖喱屋,都係多得朋友帶我黎食,如果唔係既話其實完全唔會知道有依間餐廳既存在,果然係隱世既美食首先,我地叫左薯仔印度薄餅同白咖喱羊肉,再另加白飯。點完菜之後,waiter就免費送左個薄脆我地試下,夠曬濃味,鍾意香口濃味野既人就岩曬啦!綠色既醬都係鹹鹹地,如果覺得薄脆本身夠味的話就點唔點都得!而我最推薦既食物就係白咖喱羊肉,羊肉煮得又入味又軟熟,一d’蘇’味都無,同個白咖喱味道好夾。白咖喱既椰汁味香得黎又唔會蓋過咖喱既味道,成件事好balance薯仔印度薄餅都好好味,香得黎唔會得太油膩,食多兩塊都唔會有罪惡感!不過裡面夾住d莞茜,如果唔鍾意莞茜既人就要注意下啦~ 環境方面就絕對岩曬鍾意慢慢傾計既人,因為餐廳有兩層,waiter帶左我地兩個上去上層,得我地兩個人,環境又十分安靜,我地食曬d野之後傾左好耐都無人過來收野之後趕我地走,d staff都非常之好值得一提既係,老闆係一個識講廣東話既印度人,態度十分友善,我漏低左個暖壺響餐廳之後反去攞,佢既態度都好好,好彩佢幫我keep住左個壺 依度係一間有心既小店,下次想食咖喱既時候一定會再黎

依度係一間有心既小店,下次想食咖喱既時候一定會再黎
薄脆
白咖喱羊肉
薯仔印度薄餅
2017-09-20
白咖喱羊肉
薯仔印度薄餅
2017-09-19 108 浏览
晚上在油麻地見到間食印度餐廳的Salaam Namaste, 見店內環境好簡潔,令人集中注意力在餐單上。餐前有脆餅加醬汁,叫了個咖哩海鮮,秘制咖哩汁充滿印度風味有種少少甜又酸又辦,海鮮有蝦、魷魚、薯仔... 當中的蝦好大飯新鮮的來好肥滑多肉,要細細品嚐。魷魚充滿魷魚味,一路食時好有口感,著仔已吸滿咖哩汁味,再將汁料放在印度薄餅一食,薄餅不同層次軟身的好好味,我都是等一次食到厚身的薄餅。芒果凍飲好有芒果味道,令人有清新感,一面飲一面食,真是不覺時間過去,下次一定要再來食過。

2017-08-15
2017-09-13 139 浏览
今日去咗旺角附近一間食咖喱,雖然地點有點偏僻,但係喺信和行過去唔係好遠.雖然地點有點偏僻,但係以旺角來講都算OK。喺旺角真係冇乜嘢食,依間鋪頭個地點都算偏得來又有啲近幾。今次我食咗一個叫做羊肉masala 印度酥餅同埋mango lassi。講下啲食物先,今次帶咗印度酥餅唔叫naan原因係因為唔想死實實,希望鬆啲,所以食酥餅,都算OK囉。味道唔錯,食印度野真係講返咖哩啦。呢個curry你真係要連啲汁都食埋,因為佢個羊肉蚊到林晒啲肉已經散晒啦,所以撈埋啲汁一齊食。食完最完美嘅最尾真係要叫番杯mango lassi飲完之後完全令到啲咖喱味都冇晒,好清新。
2017-09-10 435 浏览
去完果欄,經過附近的食店,見到這間食印度菜的店,友人與我都愛吃不同特色的食物,於是就選這店進食晚餐。由於我們較早吃,所以店內人不多,環境舒適。我們點了「印度烤餅 (Naan)」、「無骨燒雞 (Chinken Tikka)」、「特色香料牛 (Beef Makhani)」及「印度黃米飯 (Saffron Basmati Rice)」。由於我不能吃太辣,所以兩碟菜都要小辣。點了菜後,侍應奉上「脆餅 (Papadum)」,每人一件,免費的。脆餅又香又薄又脆,再配上醬汁,滋味無窮 無骨燒雞,肉質嫩滑,很香口!特色香料牛,香味濃郁,牛肉鬆軟,配飯或烤餅,非常好的配搭。印度黃米飯,米飯粒粒分明,不油膩;另沾上特色香料牛的醬汁,更加惹味!印度烤餅,烤餅鬆軟,簡簡單單,已經非常好味 最後,我們點了「馬沙拉奶茶 (Masala Milk Tea)」及「芒果乳酪 (Mango Lassi)」兩款飲料。友人點了這杯馬沙拉奶茶,夠香滑。芒果乳酪,香甜,芒果味重,非常可口!
去完果欄,經過附近的食店,見到這間食印度菜的店,
友人與我都愛吃不同特色的食物,於是就選這店進食晚餐。

由於我們較早吃,所以店內人不多,環境舒適。

由於我不能吃太辣,所以兩碟菜都要小辣。

脆餅 (Papadum)
脆餅又香又薄又脆,再配上醬汁,滋味無窮

無骨燒雞 (Chinken Tikka)
無骨燒雞,肉質嫩滑,很香口!

特色香料牛 (Beef Makhani)
特色香料牛,香味濃郁,牛肉鬆軟,配飯或烤餅,非常好的配搭。

印度黃米飯 (Saffron Basmati Rice)

印度黃米飯 (Saffron Basmati Rice)

印度烤餅 (Naan)
印度烤餅,烤餅鬆軟,簡簡單單,已經非常好味

馬沙拉奶茶 (Masala Milk Tea)
友人點了這杯馬沙拉奶茶,夠香滑。

芒果乳酪 (Mango Lassi)
芒果乳酪,香甜,芒果味重,非常可口!
脆餅 (Papadum)
無骨燒雞 (Chinken Tikka)
特色香料牛 (Beef Makhani)
印度烤餅 (Naan)
芒果乳酪 (Mango Lassi)
2017-09-08 78 浏览
沙拉姆咖喱屋Papadum就如西式餐廳所提供的餐包一樣,印度餐廳就會提供印度薄餅作為餐前小食,薄餅十分脆口,口感似厚身的薯片,配合綠色薄荷醬,作為開小食一流。馬拉盞通菜印度菜調味料多,味道比較濃重,所以我們點了通菜來平衡。我們特意問了餐廳老闆,通菜是否印度菜慣常的一道菜,他回答我們是為了迎合本地人口味,平常家庭都能煮得出,他最希望客人來到是嘗試咖喱。這個老闆誠實帶點可愛,不得不欣賞他的率直😂😂👍🏻。鐵板雞叫左半份,有兩件雞胸同兩件雞脾。雞肉經過醃製,表面紅卜卜,賣相不算討好,但印度菜本身有很多各式各樣顏色的調味料,一是無妨。雞肉煮得剛剛好,保持到肉質嫩滑。白咖哩大蝦店主為我們簡短地介紹左咖哩既不同種類同特色,每種不同咖哩都會搭配不同既食材,而依款咖哩加入大量忌廉,多左一份香滑感,辣度適中,而大蝦肉充份吸收香料,食落爽口彈牙。蒜蓉/芝士烤餅烤餅可以搭配肉類以各式印度醬汁當作主食吃。由於原味的烤餅嘗試了很多次,故今次特選兩款不同口味的烤餅,蒜蓉烤餅很香蒜味,軟綿綿,就咁單吃已經很好味。而芝士烤餅,想不到還有一些香菜在內,本人覺得淨芝士會比較吸引。
沙拉姆咖喱屋

Papadum

馬拉盞通菜

鐵板雞

白咖哩大蝦

蒜蓉/芝士烤餅
2017-09-07 92 浏览
今日4個人係屋企附近食飯,簡左呢間印度野。一入去見到樓下full 晒,以為無位,點知職員帶左我地上一樓。一上到去,坐左係角落位,比左張6人台,坐得好舒服。點左milk shake, 好甜,而且夠凍,再點左杯青檸梳打,夠氣。夠冰凍👍🏿前菜小食:好脆,有薄荷汁,个人比較中意就咁食。有少少辣。印度蒜蓉烤餅:少少蒜蓉味,表皮上係啲蔥同芫茜。不過个人就係蔥同芫茜愛好者,好有口感。白咖哩蝦:甜甜地既咖哩汁,再加微辣(真係好小既辣)點烤餅一流。蝦又爽甜,啖啖肉,同个汁好夾。蝦醬炒通菜:个人好中意呢碟菜,咸得黎又好好食,蝦醬味又出。啲菜又爽口,吸晒醬汁。最後試左個甜品:自製雪糕。口感好特別。有啲攪碎左既果仁,再加啲薑汁,吾係个个人接受到月。不過我就ok 😆
今日4個人係屋企附近食飯,簡左呢間印度野。

一上到去,坐左係角落位,比左張6人台,坐得好舒服。

前菜小食:好脆,有薄荷汁,个人比較中意就咁食。有少少辣。