沙嗲轩 (已结业)

Satay Inn
餐厅: 沙嗲轩
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
餐厅: 沙嗲轩
资讯:

今日系母亲节,娘亲指明要炮台山食,所以带左佢泥呢间酒店,环境好少少。差不多两点先入座,人少少。半只鸡泥讲,十分大碟多肉。鸡肉合格,算嫩,特别之处系鸡皮,冻冻地,食落似啫喱,肥得泥唔会觉得好腻呢度既肉骨茶属於药材味,我觉得一般。如果你饮过星加坡松发,会发觉果度系重胡椒味,唔同风格。萝卜糕有好多粒,成碟炒饭甘。我期望既系六面都煎过,不过呢度系偏冧同埋食唔到萝卜粒系入面。调味方面系重口味,都几惹味既串烧冇得输多肉、多汁,烧到香喷喷,酱汁又岩岩好,有花生粒又唔会太稀太少,推介重口味,素食之选,完首先,我系超级锺食麦皮虾,好味就俾4粒星每度做法都唔同,一般都会整得好味。呢度特色系有海量麦皮,又甜又咸又脆,虾连殻煮更有虾味冇咩特别,胜在新鲜今次冇影餐牌,大家想睇可以系餐厅既「相片」入面再按「餐牌」就会有官方餐牌睇。如果你锺意我今次既分享,请你马上立即宜家就俾个♥️同关注我😬按我个头像然後按「关注」🙇🏻‍♀️

差不多两点先入座,人少少。

海南鸡(半只)

肉骨茶

星洲萝卜糕

串烧冇得输

沙爹串烧

重口味,素食之选,完

马来炒面

沙爹串烧
麦皮牛油大虾
  • 麦皮虾
2019-05-09 260 浏览
新加坡, 令人怀念的地方. 那里的美食, 特别教人着迷. 最近, 又泛起对新加坡的思念, 还是近近地, 来到城市花园酒店的沙嗲轩, 吃顿有水准的新加坡菜吧.毕竟是酒店的餐厅, 这里的环境是挺舒适的. 目测是晚就有不少家庭客, 一家人在这里用餐. 单是海南鸡饭, 就是一家大小也适合的菜式.椰青 $62 想起在新加坡时候, 最爱喝椰青, 来到沙嗲轩, 当然要喝此品才最正头正路. 特别是吃新加坡菜式, 味道比较浓, 椰青就有中和的作用.青柠梳打 $62 CEO的就是青柠梳打.黄金脆鱼皮 $50 黄金脆鱼皮, 有点像在新加坡吃热门的手信. 当然, 这个版本是现炸的, 自然是来得脆卜卜, 在面的是咸蛋黄, 咸蛋黄加鱼皮, 您想像得到的美味.沙嗲 $102 老巴刹的沙嗲, 很讨人喜欢. 那沙嗲轩的沙嗲呢? 一样有彼邦吃到的风味, 吃沙嗲, 就是要吃到那种味道, 刚刚烧起的, 热辣辣, 点上大大笪的沙嗲酱, 这时候, 喝口椰青, 就最合宜. 而且半打可以分别选来鸡, 牛, 猪, 弹性更加大, 是加分位.马来叻沙 $108 叻沙, 我会用爱与痛的边缘的形容. 最记得在328吃到的, 是很地道
椰青 $62
青柠梳打 $62
CEO的就是青柠梳打.
黄金脆鱼皮 $50
沙嗲 $102
马来叻沙 $108
叻沙, 我会用爱与痛的边缘的形容. 最记得在328吃到的, 是很地道, 很传统, 而这里的, 一样很有味道. 喝口汤, 辣, 不算太强, 让椰香依然保持, 就在那个边缘的位置, 一切来得刚刚好.
招牌海南鸡饭 $142
如果在沙嗲轩只吃一道菜式, 那, 就是要吃招牌海南鸡饭, 没有之一. 单计卖相, 已经令人期待. 鸡肉是很嫩滑, 不要说甚麽鸡味, 吃海南鸡饭, 三色酱才是灵魂吧. 当然, 鸡饭也是不能欠缺, 这里的版本, 带香料味, 入口有点复杂, 教人再三细味.
香辣通菜 $78
CEO是永恒要吃菜的人, 这晚, 也来了客香辣通菜. 没有想像中的辣, 不过, 实在很油, 香浓, 当然美味, 但, 也要有一定程度的控制吧.
马六甲椰汁西米布甸 $63
尾声, 吃点甜吧. 这里的马六甲椰汁西米布甸, 很街头感觉, 就是西米布甸加椰汁, 没有花巧, 没有甚麽特别的配搭, 但就是很消暑.
嚤嚤喳喳 $68
当然, 还有厨师推介的嚤嚤喳喳, 又是椰奶, 这次配上的是, 芋头加番薯, 就这样, 慢慢让味蕾平和下来.
沙嗲轩, 让新加坡的回忆化成味道, 思念, 就是这样子.
2019-04-29 1600 浏览
再次回到城市花园酒店, 是熟悉的地方, 而沙嗲轩就让我回想起昔日的大局, 是珍贵的回忆, 片段, 您们, 还记得那些日子吗? 这晚, 变成一家三口来, 对小朋友来说, 有海南鸡饭吃, 已经足够.青柠梳打 $62: 8.5分, 吃辣, 总要找点喝的解辣, 我就选来青柠梳打, 够清新, 正好平衡了叻沙的味道.椰青 $62: 文迪选择的就是椰青, 她一向的心头好.黄金脆鱼皮 $50: 8.5分, 由小食开始, 黄金脆鱼皮炸得很香脆, 加上咸蛋黄之後, 当然是更加邪恶, 令人心动.沙嗲 $102: 8.5分, 很喜欢吃沙嗲, 是晚在沙嗲轩吃到的, 就很合我心意. 半打分别选来鸡, 牛, 猪各二, 烧得很有风味, 带肉汁, 肉质嫩滑, 当中要数鸡肉的火候控制得最好. 当然要点上沙嗲酱同吃, 微辣, 那个味道, 就像在新加坡吃到的感觉.招牌海南鸡饭 $142: 8.5分, 来到沙嗲轩, 必吃的, 还是招牌海南鸡饭吧. $142一客的价钱, 以酒店餐厅来说, 是合理的.卖相是令人满意的, 摆盘挺有心思. 例牌先吃鸡饭, 鸡油香未算太突出, 反而带点香料的味道, 但饭粒就是几软糯的. 再吃吃鸡, 肉质
椰青 $62: 文迪选择的就是椰青, 她一向的心头好.
卖相是令人满意的, 摆盘挺有心思. 例牌先吃鸡饭, 鸡油香未算太突出, 反而带点香料的味道, 但饭粒就是几软糯的. 再吃吃鸡, 肉质相当细嫩, 鸡皮够薄身, 实在是无得输的水准. 当然, 要点上三色酱, 我最喜欢黑豉油, 咸中带点微甜, 令人吃过停不了口. 至於清甜的冬瓜汤也教人满意.
马来叻沙 $108: 8.5分, 另外一个名物就是马来叻沙, 吃叻沙, 最重要还是那口汤, 味道挺复杂, 带椰汁香, 慢慢那辣劲亦渗出来, 很香浓, 濑粉吸收了叻沙汤底的味道, 很爽口.
香辣通菜 $78: 7.5分, 也要吃点菜, 香辣通菜, 说真的, 不算很辣, 是合理的程度, 但就是比较油腻, 吃到尾, 文迪也慢下来, 不太有动力吃下去.
嚤嚤喳喳 $68: 8.5分, 甜品方面, 嚤嚤喳喳是经典的甜点, 芋头加上番薯, 加上椰奶糖水, 很甜美, 很滋润, 吃完香口菜式, 吃碗嚤嚤喳喳, 刚刚好.
马六甲椰汁西米布甸 $63: 8分, 另外也选来马六甲椰汁西米布甸, 就是简单的用西米布甸配上椰汁, 香甜, 又是解辣的好帮手.
城市花园酒店的沙嗲轩, 招牌海南鸡饭, 马来叻沙, 沙嗲, 黄金脆鱼皮, 以及嚤嚤喳喳皆有水准, 价位亦合理, 怪不得周日晚上也是相当旺场的.
2019-03-04 433 浏览
地方宽敞阔落, 坐得好舒服, 酒店环境, 平民价钱! 海南鸡饭 $142 ~ 出色, 鸡好嫩好滑有啫喱, 饭唔会太油腻, 姜蓉系绿色嗰种, 正宗好味道! (之前讲过啫喱呢度唔再讲喇) 福建虾汤面 $108 ~ 汤头略淡, 无乜味道, 肉片嚡口, 呢碗面好一般叻沙 $108 ~ 中规中矩之作! 汤头可以再浓厚 d, 豆腐卜完全未入味! 巴东牛肉 $115 ~ 这个唔错, 系重椰汁嗰种巴东牛, 牛肉唔会靭, 送饭一流的! 胡椒脆鸡翼 $88 ~ 有点失望, 炸得太乾! 印度千层酥饼 $46 ~ 太饱, 只食左指甲大少分量, 几松脆!
地方宽敞阔落, 坐得好舒服, 酒店环境, 平民价钱!
海南鸡饭
福建虾汤面

叻沙
巴东牛肉
胡椒脆鸡翼 $88 ~ 有点失望, 炸得太乾!
胡椒脆鸡翼
印度千层酥饼
海南鸡饭
巴东牛肉
2019-01-21 469 浏览
放饭时间,在北角想食好些,又想坐得舒服些,在网上搜寻了这家在酒店内的餐厅餐厅在酒店底层,店内环境不错,面积颇大,这里的招牌菜是海南鸡饭,汤有鸡味好饮,饭少了油香,鸡还可以,不过给了鸡胸,而且份量少整体来说这个价钱十分昂贵

整体来说这个价钱十分昂贵
2019-01-06 229 浏览
因为拆星加坡辣蟹实在太麻烦佢哋出咗个初级版嘅虾次次食都要送大量饭佢个星加坡炒米粉系几好食嘅不过都系过咸 佢个虾面虽然好有虾味但系唔够热炒菜系炒得几好食嘅佢个海南鸡饭好奇怪海南鸡饭嗰套餐嘅鸡系好好味但系如果你叫半只海南鸡嘅话啲鸡就唔够滑佢个炒萝卜糕就好失望啦入边个萝卜糕根本就唔好食非常之淋但系都叫做香口反而啲饮品 都叫上得大场面但系佢个奶茶系粉沟嘅极之失望呢度食饭可以不停厚颜咁样坐到三点都唔会有人赶你service OK
因为拆星加坡辣蟹实在太麻烦佢哋出咗个初级版嘅虾
呢度食饭可以不停厚颜咁样坐到三点
都唔会有人赶你
service OK
2019-01-04 1524 浏览
原来北角城市花园酒店里面除咗buffet非常了得之外, 有间叫沙嗲轩嘅食物质素都非常之高! 重听闻这里的海南鸡饭非常之出名! 我叫完嘢食之後先发现原来成晚超过十枱食客有叫海南鸡饭, 重要餐单都唔使睇一坐低就叫嗰只, 证明已经食过n次, 水准肯定系有保证嘅! 我决定下次一定要再嚟食呢个海南鸡饭! 讲返我今晚嗰餐先! 今晚嗰餐都好丰富㗎, 这里主打东南亚菜式, 所以这里的胡椒蟹都好出名㗎, 今晚一於食咗佢! 主菜之前试下呢个小食先, 平时炸鱼皮就食得多, 黄金炸鱼皮真系第一次见同食! 一放上枱已经闻到香喷喷, 每一块鱼皮都泛着黄金般的色泽, 好靓呀! 而且睇得出师傅功力真系好, 将块鱼皮炸到脆卜卜又唔会太硬, 仲要非常之均匀地沾好沾满蛋黄, 真系少啲厨艺都做唔到!够晒咸香感的鱼皮真是超超超好食! 会令人忍唔住一块又一块咁不停食架(≧∇≦)好食到咁嘅鱼皮都系五十几蚊咋! 来呢度记得要试呀!推介! 食咗啲咸嘢觉得有啲颈渴可以饮下呢杯美禄恐龙! 想当年我细细个已经好锺意食美禄粉(≧∇≦) 原来我细细个已经走在潮流嘅尖喙!haha 睇下只胡椒蟹几有气势(≧∇≦)呢只胡椒蟹都算几大只, 而且煮法好特

好食到咁嘅鱼皮都系五十几蚊咋! 来呢度记得要试呀!推介!

睇下只胡椒蟹几有气势(≧∇≦)
呢只胡椒蟹都算几大只, 而且煮法好特别, 同出面胡椒蟹有好唔同, 这里的胡椒蟹偏向炒乾身, 而并非将大量的黑胡椒汁淋在蟹身上。

我自己就好锺意这一种煮法, 由於我食蟹会连壳吸吮, 这个煮法可以充分地感受到黑胡椒的香气, 却不会过辣, 而且蟹肉的结实度和原有的鲜味可以保存到, 不会被黑胡椒抢晒风头!

尤其是大蟹钳就系我最爱吃嘅部分! 除了淡淡肉质感之外, 细心的厨师还将大蟹钳的壳 敲碎才煮, 黑胡椒的香味和大蟹钳的鲜甜简直丝丝入扣, 好味满分!
然後个蟹盖都内有乾坤㗎, 不过我朋友锺意食蟹盖我整个让他吃了, 见到佢食到津津有味的样子好满足哦~

蟹汁炒蛋这个也是很有特色的菜, 但看起来很熟, 吃起来却没有老的感觉, 而且辣辣的, 又有蟹肉嘅鲜味, 佐饭一流!

今晚决定食咖哩鸡, 食咖哩鸡平时可以配白饭, 不过我个人认为识食系要配印度薄饼(≧∇≦)

本身松脆香口多层的薄饼, 将咖哩汁淋上面, 吸收咗咖哩汁嘅薄饼要快手吃掉,既keep到香脆又惹味剌激! 咖哩走印度feel, 比日本咖哩要辣很多, 又比巴基斯坦咖哩冇咁辣,主要够香,好味!

平时食好多蒜蓉炒通菜, 这里的通菜有一个非常特别之处, 就是我发现什少食到梗, 基本上一整碟都系叶, 超奢华(≧∇≦) 就好似食紧豆苗咁, 现在食的是通菜苗,哈哈! 原来通菜苗格外嫩口格外吸收酱汁格外好味㗎!
2019-01-01 898 浏览
本身系炮台山返工, 所以偶然也会相约港岛区工作的友人系这区食饭, 今次我地选择了北角城市花园酒店的沙嗲轩食晚饭. 我地选了蟹汁炒蛋, 香辣通菜和焗胡椒蟹. 饮品我选了美禄哥斯拉. 满满的美禄粉, 我最锺意. 蟹汁炒蛋. 入口有淡淡的蟹汁味道, 而蛋的质感同我想像中有所不同, 不是滑蛋, 系熟蛋. 但我也觉得几好食. 焗胡椒蟹. 上枱时已被卖相所吸引. 这个胡椒蟹整法系较为乾身, 味道几惹味. 第一时间食蟹盖. 味道调教适中, 几多蟹膏. 之後食蟹脚, 肉质几弹牙. 香辣通菜. 食番个菜中和一下. 唔食得辣的我, 辣度可接受. 甜品不少得, 选了热椰香黑糯米. 甜度适中, 入口有淡淡的椰香味. 加上秋冬天气, 食这个可以滋润一下喉咙.

我地选了蟹汁炒蛋, 香辣通菜和焗胡椒蟹.

饮品我选了美禄哥斯拉.

满满的美禄粉, 我最锺意.

蟹汁炒蛋.

蟹汁炒蛋

焗胡椒蟹.

焗胡椒蟹

上枱时已被卖相所吸引.

这个胡椒蟹整法系较为乾身, 味道几惹味.

第一时间食蟹盖.

味道调教适中, 几多蟹膏.

之後食蟹脚, 肉质几弹牙.

香辣通菜.

食番个菜中和一下.

唔食得辣的我, 辣度可接受.

甜品不少得, 选了热椰香黑糯米.

甜度适中, 入口有淡淡的椰香味.

加上秋冬天气, 食这个可以滋润一下喉咙.

蟹汁炒蛋
焗胡椒蟹
2018-11-18 191 浏览
上一次食佢个chili crab搞到我成身都系所以我拣咗食佢嘅大虾真系好好味因为你系食佢啲汁所以我另外加咗个白饭佢个汁捞饭真系一流大虾够大只又弹牙虽然系雪藏货不过口感非常好佢嘅肉骨茶依然 排骨好靭不过汤底搭够算数啦系马来西亚嗰只 药味汤底就算系星期六夜晚佢都唔系好够客 如果你星期六星期五夜晚上坐得舒服啲 又唔太贵呢度系一个好选择最紧要 你唔使book枱又够静情侣谈心最啱虽然唔系光猛嗰只都有啲romantic嘅感觉
上一次食佢个chili crab
又够静
情侣谈心最啱
虽然唔系光猛嗰只都有啲romantic嘅感觉
2018-10-28 692 浏览
每月一次的麻雀聚会,今天又到了,但由於三缺一而取消了。那改为美食宴,午餐选了沙爹轩吃印尼菜,大概一点钟到达,这里环境很清静,我们点了炒萝卜糕,加多加多,半打沙嗲及喇沙萝卜糕很好吃,配有蛋,菜保,葱,星加坡甜酱油混合一起炒,味道正👍😋沙嗲烧得唔错,咬落去很juicy👍加多加多,味比较淡,喇沙个汤底很浓,口感很丰富,这里环境,食物水准唔错,有时间一定再来
  • 星洲萝卜糕
2018-10-09 478 浏览
一家大细都啱食,唔洗等,生日月储Asiamiles多500分,就系咁最后埋单就储左千几分。 价钱不是最平,但食物质素很好,一分钱一分货,上菜又快,叫左海南鸡、炸鱼皮, 食到冇停口;炒芥兰、烧猪颈肉, 烧得啱啱好,阿仔话好好食;串烧、福建汤面、 白肉骨茶、 炸虾饼,食得好饱。 仲有其他餐牌上嘅菜式都好想试, 睇嚟要下次星期一晚再去食先得! 平时外出用餐带埋小朋友,最怕就系个厕所唔卫生,但系今次,一连阿女都话,餐厅个厕所超级乾净, 抵赞
庆祝纪念
  • 黄金脆鱼皮
2018-09-29 1292 浏览
我今日先至发觉原来呢间嘢有好多间分店全部都系酒店入面其实老豆想食好耐但系之前真系唔好食所以畀我拒绝咗数次但系今日试返 完全劲好味一入到去就见到佢装修咗 (终於)连埋啲枱凳都有啲马来亚风情咁样连埋饮水D杯都好似落过一番心机好彩今日多人 可以叫唔同嘅嘢食虽然全部都系偏甜肉骨茶有分 马来西亚同星加坡两种马来西亚嘅药味偏重星加坡嘅 就比较重胡椒味我自己系重口味嘅朋友所以会锺意呢个肉骨茶药味好重不过排骨就唔好食非常老辣椒亦都唔辣最有惊喜系佢个辣椒蟹全枱人不停喺度毕佢啲汁捞饭不过完全怕麻烦唔拆蟹嚟食搞到我最少食咗半只蟹不过佢真系做到有啲似星加坡最出名嘅珍宝如果佢啲汁 可以就咁出唔连蟹就好啦连壳都帮你扑埋真系好细心因为佢啲汁太多拆蟹嘅时候真系几麻烦如果 着白色衫有意外嘅话就惨啦所以星加坡系有围巾嘅佢嘅炒面真系好弹牙沙嗲就 麻麻地肥肉好多我知道要有肥肉先识烧得够香嘅牛肉沙嗲就麻麻地啦佢嘅通菜都好好味 新鲜好咬口印尼沙律个酱就唔系道地嘅印尼酱偏甜海南鸡非常之咁滑可惜拉茶一早已经帮你加咗糖如果你唔想要甜要趁早同佢讲服务真系几唔错 大家都食得好开心
我今日先至发觉原来呢间嘢有好多间分店全部都系酒店入面
其实老豆想食好耐但系之前真系唔好食
所以畀我拒绝咗数次
但系今日试返 完全劲好味
一入到去就见到佢装修咗 (终於)
连埋啲枱凳都有啲马来亚风情咁样

可惜拉茶一早已经帮你加咗糖
如果你唔想要甜要趁早同佢讲
服务真系几唔错 大家都食得好开心
2018-08-18 542 浏览
沙嗲轩之前喺黄金海岸食过一次,当时觉得好有惊喜,质素几高。今日喺北角食午餐,见到酒店楼下有沙嗲轩,就同同事试下🤔因为当日好肚饿,所以就无叫到我喜爱既虾面,而叫左个海南鸡饭,谂住饱肚啲😝上菜时,卖相好靓👍🏿 鸡件系好滑既,最锺意点橙式个辣酱食,够晒惹味💃但系!个油饭系极之唔合格,味道可以,但成个饭软稔稔,系完全唔好食。希望系咁岩今次唔好彩呢日煮得唔好啦😩 如果个饭好食啲就perfect池了👉🏿👈🏿

2018-08-13
From now until the 9th August, Satay Inn at all Sino Hotels will be serving highlights from The Fullerton Hotel Singapore headed by their guest chefs Kelvin Wong and his team.You can also catch them at the hotels on the following schedule:City Garden Hotel: Now - 23/6/2018The Royal Hotel and Pacific Towers - 24/6/2018 - 27/6/2018Hong Kong Gold Coast Hotel - 28/6/2018 - 1/7/2018I was there on the 22nd and tried the Tasting Menu ($328 per person) which can also be ordered a la carte.Appetizer plat

Appetizer platter:
Crispy Pork Rolled Bean Curd Loh Bak with Cucumber and Red Onion, Nonya Mango with fresh mint, chili, red onion and ginger flower and Mackerel Fish Otak Otak with coconut cream.
I liked the Otak Otak as it was made with Mackerel and the texture was like Salmon Terrine while the salad was refreshing.
Soup: Kambing Soup (lamb soup):
This was my favourite as it was strong with lots of spices just like mulligatawny.
Guest Chef preparing Teochew Bak Chor Mee at the live cooking Noodle Station.
Teochew Bak Chor Mee:
The noodles were very sweet and spicy!
Degustation of main courses:
Wok fried Crayfish in creamy salted egg sauce, Kurobuta Pork Rib Bak Kut Teh and Baked Sambal Stingray with Chincalok and calamansi.
The crayfish was so damn good because of the sauce and the bak kut teh had a nice peppery tone.
Some people might find the stingray quite spicy even though it has been toned down for the tasting menu.

For desserts, I loved the Durian Bubar Terigu which was not too sweet packed with healthy ingredients.

Cheng Ting:
2018-06-22 397 浏览
曾到访新加坡的朋友,少不了为古典气派的富丽敦酒店 (The Fullerton Hotel) 着迷;现在,香港的饕客也有机会被富丽敦酒店的大厨感动味蕾了!因为新加坡三位客厨抵港轮流坐镇北角、尖沙咀、屯门三间沙嗲轩,带来了美味惊艳的「新加坡美食之最」期限餐单~  今次到港的有 Fullerton 副主厨王春振 (Kelvin Wong) 及其团队,在6月20至23日他们会驻守北角 城市花园酒店,所以昨晚甜魔妈妈也特地去拜访,大开眼界同时也满足肚腹之慾。事隔数年再访北角沙嗲轩,轻松闲适的环境,正是享用星洲美食的好地方。 下图就是 The Fullerton Hotel 内「TOWN 食府​」的副总厨 Kelvin 师傅,这次他与团队萃取了15道最能代表新加坡饮食文化及传统的菜式,定价$68起,而我们则品嚐了新加坡美食之最 Best of Sinagpore Tasting Menu,每位$328(最少四位起)。  惠顾 Tasting Menu 可加$100配搭四款不同口味的果汁,又或$200配搭五款法国佳酿,其中餐前酒是 Château Dalmeran Rosé de Saignee

惠顾 Tasting Menu 可加$100配搭四款不同口味的果汁,又或$200配搭五款法国佳酿,其中餐前酒是 Château Dalmeran Rosé de Saignee 2015,富有莓果的香气,清爽微酸有活力很好喝。

头盘上台了!首先品嚐 娘惹酸辣芒果沙律 Nonya Mango with Fresh Mint, Chilli, Red Onion and Ginger Flower,酸香爽脆十分开胃,但完全不觉辣意;接着吃超香口的 五香肉卷 Cripsy Pork Rolled Bean Curd Loh Bak with Cucumber and Red Onion,以及口感及味道都很棒的 烤鲭鱼乌达 Mackerel Fish Otak Otak with Coconut Cream,好喜欢的!

头盘配的白酒是 Domaine Bru Bache Jurançon Sec 2014,甜甜的味道很易入口;接着是 羊肉汤 Kambing Soup,味道超浓郁兼满布香料元素,衬以羊肉本身的羶香,滋味相当迷人~

开始主菜环节,也是以 platter 呈上,内容包括黑豚肉肉骨茶、参巴酱烤魔鬼鱼、黄金小龙虾,配以 Domaine La Célestière VDP Vaucluse 2016 红酒。由於味道较甜,也很适合我。

最先品嚐 黑豚肉肉骨茶 Kurobuta Pork Rib Bak Kut The;其实吃肉骨茶我爱重药材味的马拉口味,但这肉汤蒜香非常突出、汤头鲜甜,连肉排也份外好吃,当然一口不剩的吃喝乾净~(按下图是散点份量,定价$88,给大家参考)~

再来品嚐 镬炒黄金小龙虾 Wok-fried Crayfish in Creamy Salted Egg sauce,邪恶的咸蛋黄老实讲衬甚麽都超好吃,吃完还意犹未尽;至於 参巴酱烤魔鬼鱼 Baked Sambal Stingray with Chincalok and Calamansi 起初尚算温和,後来辣劲才并发,香口美味得来相当古惑啊~

接着由 Fullerton 马来西亚籍主厨 Mohamed 大显身手,即席烹制名菜---传统潮州肉脞面 Teochew Bak Chor Mee。为什麽不是叫好叫座的喇沙?这个太多港人太熟悉,也一早在沙嗲轩的餐单存在;反而肉挫面虽是每间小店都会供应的面食,港人却少有接触,值得推广。

肉挫面配料包括肉末、肉丸、猪肝、冬菇及生菜,吃前完全想像不到,那麽简单的配料可构成那麽丰富迷人的味觉,水准超赞!我是完全忍不住吃了个清光,全台每一位食友都是!配上 Domaine La Celestiere Chateaneuf du Pape Tradition 2011 红酒,太满足了~

之後是甜品环节,先有女士们都十分喜爱的 Domaine Bru Bache Jurancon Les Casterrasses 2014 甜酒,然後有 五味莲子清汤 Cheng Tng;这款在新加坡一带流行的甜汤,材料包括莲子、薏米、银耳、白果、桂圆等,轻甜又清润,十分适合夏天享用。

至於榴槤迷当然不能错过 榴槤糊 Durian Bubur Terigu;原来不少受不了榴槤的食友,怕的是那质感而非气味,所以这款加了麦米、因而变得很有嚼口的甜点,可能成了大家爱上榴槤的转捩点!不过超级榴槤粉丝们,有可能嫌这糊味道不够浓烈~

这次推广的美食既有水准又够特别,非常值得一试;客厨们 6月24 - 28日将到访 皇家太平洋酒店,而6月29日 - 7月1日则会在屯门 黄金海岸酒店 亲身献技,想一赌他们风采就要趁快!而整个餐单也会继续供应至8月9日,老饕可别错过啊~
2018-06-21
用餐优惠