沙嗲轩

Satay Inn
餐厅: 沙嗲轩
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
餐厅: 沙嗲轩
资讯:

2019-03-04 401 浏览
地方宽敞阔落, 坐得好舒服, 酒店环境, 平民价钱! 海南鸡饭 $142 ~ 出色, 鸡好嫩好滑有啫喱, 饭唔会太油腻, 姜蓉系绿色嗰种, 正宗好味道! (之前讲过啫喱呢度唔再讲喇) 福建虾汤面 $108 ~ 汤头略淡, 无乜味道, 肉片嚡口, 呢碗面好一般叻沙 $108 ~ 中规中矩之作! 汤头可以再浓厚 d, 豆腐卜完全未入味! 巴东牛肉 $115 ~ 这个唔错, 系重椰汁嗰种巴东牛, 牛肉唔会靭, 送饭一流的! 胡椒脆鸡翼 $88 ~ 有点失望, 炸得太乾! 印度千层酥饼 $46 ~ 太饱, 只食左指甲大少分量, 几松脆!
地方宽敞阔落, 坐得好舒服, 酒店环境, 平民价钱!
海南鸡饭
福建虾汤面

叻沙
巴东牛肉
胡椒脆鸡翼 $88 ~ 有点失望, 炸得太乾!
胡椒脆鸡翼
印度千层酥饼
海南鸡饭
巴东牛肉
2019-01-21 456 浏览
放饭时间,在北角想食好些,又想坐得舒服些,在网上搜寻了这家在酒店内的餐厅餐厅在酒店底层,店内环境不错,面积颇大,这里的招牌菜是海南鸡饭,汤有鸡味好饮,饭少了油香,鸡还可以,不过给了鸡胸,而且份量少整体来说这个价钱十分昂贵

整体来说这个价钱十分昂贵
2019-01-06 214 浏览
因为拆星加坡辣蟹实在太麻烦佢哋出咗个初级版嘅虾次次食都要送大量饭佢个星加坡炒米粉系几好食嘅不过都系过咸 佢个虾面虽然好有虾味但系唔够热炒菜系炒得几好食嘅佢个海南鸡饭好奇怪海南鸡饭嗰套餐嘅鸡系好好味但系如果你叫半只海南鸡嘅话啲鸡就唔够滑佢个炒萝卜糕就好失望啦入边个萝卜糕根本就唔好食非常之淋但系都叫做香口反而啲饮品 都叫上得大场面但系佢个奶茶系粉沟嘅极之失望呢度食饭可以不停厚颜咁样坐到三点都唔会有人赶你service OK
因为拆星加坡辣蟹实在太麻烦佢哋出咗个初级版嘅虾
呢度食饭可以不停厚颜咁样坐到三点
都唔会有人赶你
service OK
2019-01-04 1499 浏览
原来北角城市花园酒店里面除咗buffet非常了得之外, 有间叫沙嗲轩嘅食物质素都非常之高! 重听闻这里的海南鸡饭非常之出名! 我叫完嘢食之後先发现原来成晚超过十枱食客有叫海南鸡饭, 重要餐单都唔使睇一坐低就叫嗰只, 证明已经食过n次, 水准肯定系有保证嘅! 我决定下次一定要再嚟食呢个海南鸡饭! 讲返我今晚嗰餐先! 今晚嗰餐都好丰富㗎, 这里主打东南亚菜式, 所以这里的胡椒蟹都好出名㗎, 今晚一於食咗佢! 主菜之前试下呢个小食先, 平时炸鱼皮就食得多, 黄金炸鱼皮真系第一次见同食! 一放上枱已经闻到香喷喷, 每一块鱼皮都泛着黄金般的色泽, 好靓呀! 而且睇得出师傅功力真系好, 将块鱼皮炸到脆卜卜又唔会太硬, 仲要非常之均匀地沾好沾满蛋黄, 真系少啲厨艺都做唔到!够晒咸香感的鱼皮真是超超超好食! 会令人忍唔住一块又一块咁不停食架(≧∇≦)好食到咁嘅鱼皮都系五十几蚊咋! 来呢度记得要试呀!推介! 食咗啲咸嘢觉得有啲颈渴可以饮下呢杯美禄恐龙! 想当年我细细个已经好锺意食美禄粉(≧∇≦) 原来我细细个已经走在潮流嘅尖喙!haha 睇下只胡椒蟹几有气势(≧∇≦)呢只胡椒蟹都算几大只, 而且煮法好特

好食到咁嘅鱼皮都系五十几蚊咋! 来呢度记得要试呀!推介!

睇下只胡椒蟹几有气势(≧∇≦)
呢只胡椒蟹都算几大只, 而且煮法好特别, 同出面胡椒蟹有好唔同, 这里的胡椒蟹偏向炒乾身, 而并非将大量的黑胡椒汁淋在蟹身上。

我自己就好锺意这一种煮法, 由於我食蟹会连壳吸吮, 这个煮法可以充分地感受到黑胡椒的香气, 却不会过辣, 而且蟹肉的结实度和原有的鲜味可以保存到, 不会被黑胡椒抢晒风头!

尤其是大蟹钳就系我最爱吃嘅部分! 除了淡淡肉质感之外, 细心的厨师还将大蟹钳的壳 敲碎才煮, 黑胡椒的香味和大蟹钳的鲜甜简直丝丝入扣, 好味满分!
然後个蟹盖都内有乾坤㗎, 不过我朋友锺意食蟹盖我整个让他吃了, 见到佢食到津津有味的样子好满足哦~

蟹汁炒蛋这个也是很有特色的菜, 但看起来很熟, 吃起来却没有老的感觉, 而且辣辣的, 又有蟹肉嘅鲜味, 佐饭一流!

今晚决定食咖哩鸡, 食咖哩鸡平时可以配白饭, 不过我个人认为识食系要配印度薄饼(≧∇≦)

本身松脆香口多层的薄饼, 将咖哩汁淋上面, 吸收咗咖哩汁嘅薄饼要快手吃掉,既keep到香脆又惹味剌激! 咖哩走印度feel, 比日本咖哩要辣很多, 又比巴基斯坦咖哩冇咁辣,主要够香,好味!

平时食好多蒜蓉炒通菜, 这里的通菜有一个非常特别之处, 就是我发现什少食到梗, 基本上一整碟都系叶, 超奢华(≧∇≦) 就好似食紧豆苗咁, 现在食的是通菜苗,哈哈! 原来通菜苗格外嫩口格外吸收酱汁格外好味㗎!
2019-01-01 882 浏览
本身系炮台山返工, 所以偶然也会相约港岛区工作的友人系这区食饭, 今次我地选择了北角城市花园酒店的沙嗲轩食晚饭. 我地选了蟹汁炒蛋, 香辣通菜和焗胡椒蟹. 饮品我选了美禄哥斯拉. 满满的美禄粉, 我最锺意. 蟹汁炒蛋. 入口有淡淡的蟹汁味道, 而蛋的质感同我想像中有所不同, 不是滑蛋, 系熟蛋. 但我也觉得几好食. 焗胡椒蟹. 上枱时已被卖相所吸引. 这个胡椒蟹整法系较为乾身, 味道几惹味. 第一时间食蟹盖. 味道调教适中, 几多蟹膏. 之後食蟹脚, 肉质几弹牙. 香辣通菜. 食番个菜中和一下. 唔食得辣的我, 辣度可接受. 甜品不少得, 选了热椰香黑糯米. 甜度适中, 入口有淡淡的椰香味. 加上秋冬天气, 食这个可以滋润一下喉咙.

我地选了蟹汁炒蛋, 香辣通菜和焗胡椒蟹.

饮品我选了美禄哥斯拉.

满满的美禄粉, 我最锺意.

蟹汁炒蛋.

蟹汁炒蛋

焗胡椒蟹.

焗胡椒蟹

上枱时已被卖相所吸引.

这个胡椒蟹整法系较为乾身, 味道几惹味.

第一时间食蟹盖.

味道调教适中, 几多蟹膏.

之後食蟹脚, 肉质几弹牙.

香辣通菜.

食番个菜中和一下.

唔食得辣的我, 辣度可接受.

甜品不少得, 选了热椰香黑糯米.

甜度适中, 入口有淡淡的椰香味.

加上秋冬天气, 食这个可以滋润一下喉咙.

蟹汁炒蛋
焗胡椒蟹
2018-11-18 181 浏览
上一次食佢个chili crab搞到我成身都系所以我拣咗食佢嘅大虾真系好好味因为你系食佢啲汁所以我另外加咗个白饭佢个汁捞饭真系一流大虾够大只又弹牙虽然系雪藏货不过口感非常好佢嘅肉骨茶依然 排骨好靭不过汤底搭够算数啦系马来西亚嗰只 药味汤底就算系星期六夜晚佢都唔系好够客 如果你星期六星期五夜晚上坐得舒服啲 又唔太贵呢度系一个好选择最紧要 你唔使book枱又够静情侣谈心最啱虽然唔系光猛嗰只都有啲romantic嘅感觉
上一次食佢个chili crab
又够静
情侣谈心最啱
虽然唔系光猛嗰只都有啲romantic嘅感觉
2018-10-28 672 浏览
每月一次的麻雀聚会,今天又到了,但由於三缺一而取消了。那改为美食宴,午餐选了沙爹轩吃印尼菜,大概一点钟到达,这里环境很清静,我们点了炒萝卜糕,加多加多,半打沙嗲及喇沙萝卜糕很好吃,配有蛋,菜保,葱,星加坡甜酱油混合一起炒,味道正👍😋沙嗲烧得唔错,咬落去很juicy👍加多加多,味比较淡,喇沙个汤底很浓,口感很丰富,这里环境,食物水准唔错,有时间一定再来
  • 星洲萝卜糕
2018-10-09 466 浏览
一家大细都啱食,唔洗等,生日月储Asiamiles多500分,就系咁最后埋单就储左千几分。 价钱不是最平,但食物质素很好,一分钱一分货,上菜又快,叫左海南鸡、炸鱼皮, 食到冇停口;炒芥兰、烧猪颈肉, 烧得啱啱好,阿仔话好好食;串烧、福建汤面、 白肉骨茶、 炸虾饼,食得好饱。 仲有其他餐牌上嘅菜式都好想试, 睇嚟要下次星期一晚再去食先得! 平时外出用餐带埋小朋友,最怕就系个厕所唔卫生,但系今次,一连阿女都话,餐厅个厕所超级乾净, 抵赞
庆祝纪念
  • 黄金脆鱼皮
2018-09-29 1281 浏览
我今日先至发觉原来呢间嘢有好多间分店全部都系酒店入面其实老豆想食好耐但系之前真系唔好食所以畀我拒绝咗数次但系今日试返 完全劲好味一入到去就见到佢装修咗 (终於)连埋啲枱凳都有啲马来亚风情咁样连埋饮水D杯都好似落过一番心机好彩今日多人 可以叫唔同嘅嘢食虽然全部都系偏甜肉骨茶有分 马来西亚同星加坡两种马来西亚嘅药味偏重星加坡嘅 就比较重胡椒味我自己系重口味嘅朋友所以会锺意呢个肉骨茶药味好重不过排骨就唔好食非常老辣椒亦都唔辣最有惊喜系佢个辣椒蟹全枱人不停喺度毕佢啲汁捞饭不过完全怕麻烦唔拆蟹嚟食搞到我最少食咗半只蟹不过佢真系做到有啲似星加坡最出名嘅珍宝如果佢啲汁 可以就咁出唔连蟹就好啦连壳都帮你扑埋真系好细心因为佢啲汁太多拆蟹嘅时候真系几麻烦如果 着白色衫有意外嘅话就惨啦所以星加坡系有围巾嘅佢嘅炒面真系好弹牙沙嗲就 麻麻地肥肉好多我知道要有肥肉先识烧得够香嘅牛肉沙嗲就麻麻地啦佢嘅通菜都好好味 新鲜好咬口印尼沙律个酱就唔系道地嘅印尼酱偏甜海南鸡非常之咁滑可惜拉茶一早已经帮你加咗糖如果你唔想要甜要趁早同佢讲服务真系几唔错 大家都食得好开心
我今日先至发觉原来呢间嘢有好多间分店全部都系酒店入面
其实老豆想食好耐但系之前真系唔好食
所以畀我拒绝咗数次
但系今日试返 完全劲好味
一入到去就见到佢装修咗 (终於)
连埋啲枱凳都有啲马来亚风情咁样

可惜拉茶一早已经帮你加咗糖
如果你唔想要甜要趁早同佢讲
服务真系几唔错 大家都食得好开心
2018-08-18 535 浏览
沙嗲轩之前喺黄金海岸食过一次,当时觉得好有惊喜,质素几高。今日喺北角食午餐,见到酒店楼下有沙嗲轩,就同同事试下🤔因为当日好肚饿,所以就无叫到我喜爱既虾面,而叫左个海南鸡饭,谂住饱肚啲😝上菜时,卖相好靓👍🏿 鸡件系好滑既,最锺意点橙式个辣酱食,够晒惹味💃但系!个油饭系极之唔合格,味道可以,但成个饭软稔稔,系完全唔好食。希望系咁岩今次唔好彩呢日煮得唔好啦😩 如果个饭好食啲就perfect池了👉🏿👈🏿

2018-08-13
From now until the 9th August, Satay Inn at all Sino Hotels will be serving highlights from The Fullerton Hotel Singapore headed by their guest chefs Kelvin Wong and his team.You can also catch them at the hotels on the following schedule:City Garden Hotel: Now - 23/6/2018The Royal Hotel and Pacific Towers - 24/6/2018 - 27/6/2018Hong Kong Gold Coast Hotel - 28/6/2018 - 1/7/2018I was there on the 22nd and tried the Tasting Menu ($328 per person) which can also be ordered a la carte.Appetizer plat

Appetizer platter:
Crispy Pork Rolled Bean Curd Loh Bak with Cucumber and Red Onion, Nonya Mango with fresh mint, chili, red onion and ginger flower and Mackerel Fish Otak Otak with coconut cream.
I liked the Otak Otak as it was made with Mackerel and the texture was like Salmon Terrine while the salad was refreshing.
Soup: Kambing Soup (lamb soup):
This was my favourite as it was strong with lots of spices just like mulligatawny.
Guest Chef preparing Teochew Bak Chor Mee at the live cooking Noodle Station.
Teochew Bak Chor Mee:
The noodles were very sweet and spicy!
Degustation of main courses:
Wok fried Crayfish in creamy salted egg sauce, Kurobuta Pork Rib Bak Kut Teh and Baked Sambal Stingray with Chincalok and calamansi.
The crayfish was so damn good because of the sauce and the bak kut teh had a nice peppery tone.
Some people might find the stingray quite spicy even though it has been toned down for the tasting menu.

For desserts, I loved the Durian Bubar Terigu which was not too sweet packed with healthy ingredients.

Cheng Ting:
2018-06-22 386 浏览
曾到访新加坡的朋友,少不了为古典气派的富丽敦酒店 (The Fullerton Hotel) 着迷;现在,香港的饕客也有机会被富丽敦酒店的大厨感动味蕾了!因为新加坡三位客厨抵港轮流坐镇北角、尖沙咀、屯门三间沙嗲轩,带来了美味惊艳的「新加坡美食之最」期限餐单~  今次到港的有 Fullerton 副主厨王春振 (Kelvin Wong) 及其团队,在6月20至23日他们会驻守北角 城市花园酒店,所以昨晚甜魔妈妈也特地去拜访,大开眼界同时也满足肚腹之慾。事隔数年再访北角沙嗲轩,轻松闲适的环境,正是享用星洲美食的好地方。 下图就是 The Fullerton Hotel 内「TOWN 食府​」的副总厨 Kelvin 师傅,这次他与团队萃取了15道最能代表新加坡饮食文化及传统的菜式,定价$68起,而我们则品嚐了新加坡美食之最 Best of Sinagpore Tasting Menu,每位$328(最少四位起)。  惠顾 Tasting Menu 可加$100配搭四款不同口味的果汁,又或$200配搭五款法国佳酿,其中餐前酒是 Château Dalmeran Rosé de Saignee

惠顾 Tasting Menu 可加$100配搭四款不同口味的果汁,又或$200配搭五款法国佳酿,其中餐前酒是 Château Dalmeran Rosé de Saignee 2015,富有莓果的香气,清爽微酸有活力很好喝。

头盘上台了!首先品嚐 娘惹酸辣芒果沙律 Nonya Mango with Fresh Mint, Chilli, Red Onion and Ginger Flower,酸香爽脆十分开胃,但完全不觉辣意;接着吃超香口的 五香肉卷 Cripsy Pork Rolled Bean Curd Loh Bak with Cucumber and Red Onion,以及口感及味道都很棒的 烤鲭鱼乌达 Mackerel Fish Otak Otak with Coconut Cream,好喜欢的!

头盘配的白酒是 Domaine Bru Bache Jurançon Sec 2014,甜甜的味道很易入口;接着是 羊肉汤 Kambing Soup,味道超浓郁兼满布香料元素,衬以羊肉本身的羶香,滋味相当迷人~

开始主菜环节,也是以 platter 呈上,内容包括黑豚肉肉骨茶、参巴酱烤魔鬼鱼、黄金小龙虾,配以 Domaine La Célestière VDP Vaucluse 2016 红酒。由於味道较甜,也很适合我。

最先品嚐 黑豚肉肉骨茶 Kurobuta Pork Rib Bak Kut The;其实吃肉骨茶我爱重药材味的马拉口味,但这肉汤蒜香非常突出、汤头鲜甜,连肉排也份外好吃,当然一口不剩的吃喝乾净~(按下图是散点份量,定价$88,给大家参考)~

再来品嚐 镬炒黄金小龙虾 Wok-fried Crayfish in Creamy Salted Egg sauce,邪恶的咸蛋黄老实讲衬甚麽都超好吃,吃完还意犹未尽;至於 参巴酱烤魔鬼鱼 Baked Sambal Stingray with Chincalok and Calamansi 起初尚算温和,後来辣劲才并发,香口美味得来相当古惑啊~

接着由 Fullerton 马来西亚籍主厨 Mohamed 大显身手,即席烹制名菜---传统潮州肉脞面 Teochew Bak Chor Mee。为什麽不是叫好叫座的喇沙?这个太多港人太熟悉,也一早在沙嗲轩的餐单存在;反而肉挫面虽是每间小店都会供应的面食,港人却少有接触,值得推广。

肉挫面配料包括肉末、肉丸、猪肝、冬菇及生菜,吃前完全想像不到,那麽简单的配料可构成那麽丰富迷人的味觉,水准超赞!我是完全忍不住吃了个清光,全台每一位食友都是!配上 Domaine La Celestiere Chateaneuf du Pape Tradition 2011 红酒,太满足了~

之後是甜品环节,先有女士们都十分喜爱的 Domaine Bru Bache Jurancon Les Casterrasses 2014 甜酒,然後有 五味莲子清汤 Cheng Tng;这款在新加坡一带流行的甜汤,材料包括莲子、薏米、银耳、白果、桂圆等,轻甜又清润,十分适合夏天享用。

至於榴槤迷当然不能错过 榴槤糊 Durian Bubur Terigu;原来不少受不了榴槤的食友,怕的是那质感而非气味,所以这款加了麦米、因而变得很有嚼口的甜点,可能成了大家爱上榴槤的转捩点!不过超级榴槤粉丝们,有可能嫌这糊味道不够浓烈~

这次推广的美食既有水准又够特别,非常值得一试;客厨们 6月24 - 28日将到访 皇家太平洋酒店,而6月29日 - 7月1日则会在屯门 黄金海岸酒店 亲身献技,想一赌他们风采就要趁快!而整个餐单也会继续供应至8月9日,老饕可别错过啊~
2018-06-21
用餐优惠
试食活动
喜欢吃重口味,所以特别锺情东南亚菜,如果想坐得舒服一点,我会选择位於皇家太平洋酒店、城市花园酒店或香港黄金海岸酒店的「沙嗲轩」,不但食物质素好,而且价钱相宜,是不用等粮头都吃得到的酒店美食! 这晚我去的是北角店,时间尚早,人不多。 沙嗲串烧 ($102/半打) 叫得「沙嗲轩」,来到这里没可能不点沙嗲串烧。我们要了鸡肉和牛肉,都软腍而且非常入味,蘸一下沙嗲酱,充满花生香气,很有水准。 黄金脆鱼皮 ($50) 买一包新加坡蛋黄鱼皮要多少钱?大概50至70元,而且我试过,味道偏甜 ,在这里叫一碟即炒的,都只是50元一碟,同样有新加坡香叶,鱼皮薄身香脆,蛋黄香浓,而且调味刚好,热辣辣,必吃! 星洲虾膏杂菜沙律 ($78) 除了加多加多,这里还有更多的东南亚沙律选择,像这个虾膏杂菜,材料很多:沙葛、油条、青瓜、菠萝、通菜、芽菜,他们的虾膏不像本地虾膏般味道浓烈,反而是有更突出的甜味和花生味。 焗胡椒蟹 ($438) 这是我今晚的最爱,虽然本地蟹的size和新加坡的不能相比,不过师傅一样煮得十分惹味,一放入口,咸香、胡椒香即冲着味蕾而来,蟹肉细滑。 星洲辣椒虾 ($358) 这

这晚我去的是北角店,时间尚早,人不多。

沙嗲串烧 ($102/半打)

黄金脆鱼皮 ($50)

星洲虾膏杂菜沙律 ($78)

焗胡椒蟹 ($438)

星洲辣椒虾 ($358)

这个有点像辣版茄汁虾碌,只是微辣,容易入口,最好用来送饭!鲜虾大大只,爽口弹牙。

招牌海南鸡配鸡油饭 ($142)

海南鸡十分滑溜,鸡皮脂肪不太厚,女士们可以放心吃;鸡油饭也不简单,师傅先用鸡油炸香蒜蓉,再用鸡骨熬制多小时的鸡汤及班兰叶去煮,出来的鷄油饭不腻,饭粒分明,难怪可以成为餐厅的招牌菜。

嚤嚤喳喳 ($68) + 榴槤布甸 ($68)

嚤嚤喳喳里面有番薯、芋头等,椰香味浓;榴槤布甸属北角分店独卖甜品,师傅用新鲜榴槤起肉,打成榴槤蓉,并将较粗的纤维筛走,之後才加入冻忌廉一起搅拌,因爲工序繁复,所以每天限量供应,吃一口,奶味及榴槤味并重,质感香滑,也是不错的选择。

CurlyStars ⭐⭐⭐⭐ 4.5/5
2018-05-07
2018-05-07 1479 浏览
「沙嗲轩」位处酒店地库,算得上叫做一间酒店附设餐厅,但由於并非处身尖沙咀、铜锣湾或金钟的五星级酒店,定位与坊间一般星马菜餐厅差不多,价钱合理。话说回头,除非食辣椒蟹、胡椒虾,星马菜一般唔会好贵。装修非常简约,甚至乎没有任何星马热带风情;始终附设於酒店内,餐枱之间相当寛敞,与其他星马餐厅的相对挤迫始终有一些分别,用餐环境相当舒适。如果最近几年去过星加坡旅游,对於大热手信咸蛋黄薯片或者咸蛋黄鱼皮应该不会陌生,估唔到「沙嗲轩」也有得食黄金脆鱼皮($50)。份量唔算好多,但作为头盘小食就刚刚好。表面望过去咸蛋黄蓉的份量唔多,但肯定处理得非常幼细,完全见不到结成粗粒状的咸蛋黄;香叶够大块、没有碎湿湿,颜色呈现鲜墨绿色。果然是新鲜自家炮制,整体卖相远胜厂房大量生产、预先包装的咸蛋黄鱼皮。每一块鱼皮都热辣辣兼脆卜卜,甚至有点烫口。味道渗着淡淡香叶香气及适度的咸蛋黄咸香,并没有包装脆鱼皮过量的咸蛋黄油及偏咸的毛病,好食到唔停得口。去星马餐厅食饭,串烧沙嗲系指定动作,今次要了鸡、猪沙嗲。根据多次食星马沙嗲的经验,是否采用靓鸡肉或猪肉唔系重点,只要简单保持鸡有鸡味、猪有猪味已经可以了,因为沙嗲肉类多数会用

黄金脆鱼皮
去星马餐厅食饭,串烧沙嗲系指定动作,今次要了鸡、猪沙嗲。根据多次食星马沙嗲的经验,是否采用靓鸡肉或猪肉唔系重点,只要简单保持鸡有鸡味、猪有猪味已经可以了,因为沙嗲肉类多数会用上浓郁腌料,而且星马沙嗲串烧的灵魂及质素高低的分别尽在酱汁。「沙嗲轩」的沙嗲酱汁香而微辣、辣而不呛喉,既有花生酱的香味、也有其他复杂的配料,就凭这个酱汁,已可胜人一筹。
鸡、猪沙嗲

家乡福建薄饼($75)是平时较少会尝试的星州菜。薄饼较为湿身,质感有一点似北京填鸭的馍饼皮及印度麦饼的混合体。
家乡福建薄饼
家乡福建薄饼
馅料是典型的星马风味,有猪肉丝、虾肉、蔬菜丝,混合了花生酱、蒜蓉、辣椒酱的马来西亚风味酱汁,是相当典型的的娘惹菜式。酱汁味道虽然唔算浓郁,但份量实在相当多,掩盖了其他馅料的味道;酱汁也欠缺明显特色,比起之前的两味头盘小食失色。
香港有避风塘炒或咸蛋黄炒,星加坡则有麦皮牛油炒。麦皮牛油大虾($318)是星加坡的独特风味海鲜菜式。整碟菜式表面铺满麦皮,随便夹起一只开边大虾,同样黏满麦皮。
麦皮牛油大虾
开边大虾先泡油、再用牛油酱汁兜匀,之後加入麦皮便可以黏在开边大虾表面。咬一口首先嚐到麦皮的软糯及甜腻,之後就是虾肉的咸味;虽然大虾肉质鲜甜及爽口,但总是不太习惯表面的甜腻,而且又甜又咸,有点怪怪的。
招牌海南鸡饭($142)是品评一间星马餐厅是否出众的标准菜式,基本上每一间在香港的星马餐厅必定有这个出品。以价钱而论,相信是香港其中一碟最贵的海南鸡饭了,当然,与君悦酒店咖啡厅尚有一段距离。君悦酒店咖啡厅的海南鸡饭未食过,眼前这一碟已经十分吸引。
招牌海南鸡饭
鸡油饭味道香浓,饭粒油润软糯。鸡皮表面既光滑、又油润,卖相吸引。鸡肉又已经全部起骨,而且望落去件件肉质嫰滑,实在分不清楚是鸡胸抑或是鸡髀。食落有鸡味,兼且肉质嫰滑、有弹性,莫非是新鲜鸡?虽然价钱稍贵,但又未至於太过份,加上质素真的很好,值得一试。
香辣通菜($78)颜色青绿,惹味香口,而且非常爽脆。本来认为相当好食,但原来碟㡳有很多油,越食越油腻,去到後来简直没法再食下去。
香辣通菜
嚤嚤喳喳($68)的椰奶糖水底非常香滑、稀稠度恰当,内里的香芋粒爽腍而绵实、番薯粒则软糯而黏身,而且两者皆够甜。
嚤嚤喳喳
马六甲椰汁西米布甸($63)及不上嚤嚤喳喳。只采用椰汁味道较单薄、亦欠缺椰奶的滑溜。将一粒粒西米压成布甸形状实在过分结实,每一啖都只有西米,咀嚼起来很费劲。
马六甲椰汁西米布甸
星加坡的驰名大众饮品美禄恐龙($62)美禄哥斯拉($68)不算出众。冰块太多,而且没有加入淡奶,美禄有点稀如水、味道太淡。美禄恐龙的重点,原本是在冲调好的美禄饮品表面加上大量美禄粉,偏偏加得唔够多;而且又用了阔口玻璃杯,浮在表面的美禄粉很容易溶在水里,过了一段短时间,已经失去了用匙羹掏起美禄粉直接进食的畅快感。虽然美禄饮品失望,但大部分菜色确实美味;之前以为只不过是一间普通星马餐厅,估唔到有意外惊喜。
美禄恐龙及美禄歌斯拉
美禄歌斯拉