2024-05-08 391 浏览
見到江南有新MENU以 #人蔘,# 黑蒜,#淮山 等 營養豐富嘅食材入饌 嘅 滋補菜式美味同時養生, 即刻胃口大開🤗鍾意IFC 呢間 江南 iang Nan by Crystal Jade 寬敞明亮嘅環境每張枱之間都有足夠嘅距離,可以享受到私密同舒適嘅用餐體驗👍🏻侍應熱情友善,提供周到服務過嚟慶祝 #母親節 都非常適合啊~👸🏼#麻醬雞絲粉皮以細緻爽滑的粉皮為基底,淋上濃郁麻醬同鮮嫩雞絲,是美味開胃冷盤#桂花黑醋小排骨小排骨肉質鮮嫩入口即化。黑醋汁帶有微酸甜嘅味道,同排骨嘅香氣完美融合,而桂花嘅芬芳香氣,令味道更加豐富。#黑蒜肉骨茶拉麵拉麵麵條彈牙有嚼勁,配上濃郁嘅肉骨茶,令人食指大動。黑蒜被認為具有抗氧化、增強免疫力同調節膽固醇等益處, 食落甜甜地口感軟糯, 係一個美味同健康兼備嘅選擇。#人蔘雞湯小籠包小籠包外皮薄脆,包裹住豐富豬肉餡料。啖啖入口,你會感受到小籠包輕柔嘅口感同豐富嘅湯汁。湯汁滋味,帶有人蔘嘅獨特香氣同甘味。人蔘被認為具有滋補身體、增強免疫力嘅功效,啱晒我#蘿蔔絲酥餅外形可愛好似一個小小紅蘿蔔咁。酥脆外層口感與蘿蔔絲嘅清甜味道完美結合#黑松露鮮淮山炒羊肚菌蝦滑鮮淮山同羊肚
見到江南有新MENU
美味同時養生, 即刻胃口大開🤗

每張枱之間都有足夠嘅距離,
可以享受到私密同舒適嘅用餐體驗👍🏻
侍應熱情友善,提供周到服務
過嚟慶祝 #母親節 都非常適合啊~👸🏼

#麻醬雞絲粉皮

#桂花黑醋小排骨

#黑蒜肉骨茶拉麵
拉麵麵條彈牙有嚼勁,配上濃郁嘅肉骨茶,令人食指大動。

#人蔘雞湯小籠包
小籠包外皮薄脆,包裹住豐富豬肉餡料。
啖啖入口,你會感受到小籠包輕柔嘅口感同豐富嘅湯汁。

#蘿蔔絲酥餅
外形可愛好似一個小小紅蘿蔔咁。
酥脆外層口感與蘿蔔絲嘅清甜味道完美結合

#黑松露鮮淮山炒羊肚菌蝦滑
鮮淮山同羊肚菌蝦滑都係嘅主要食材,質感鮮嫩。
黑松露香氣彌漫開來,令人垂涎欲滴。而且提升整個菜式嘅層次,令味道更加濃郁。

#蔓越莓煎餅
可愛嘅花花造型, 口感帶有年糕般的嚼勁
甜度適中,不會過於甜膩。

食完仲有送「#JaneClare 護膚旅行套裝」,由內到外都有保養到

2024-04-07 664 浏览
玩完摩天輪之後,肚子已打著鼓,趕忙於就近的IFC找吃的,找了一家滬菜餐館。頭炮小食孜然羊肉春卷的春卷皮脆口至極,孜然味甚是突出,羊肉嫩而多汁,完全不羶,不說還以為吃著豬肉!紅油抄手最出色的地方是抄手皮薄似雲吞皮,軟滑得很,豬肉餡結實飽滿,與少辣的紅油同吃,刺激的享受!京蔥爆牛肉中的大量京蔥的香氣排眾而出,香氣瑩繞,無法抗拒!大片大片的牛肉細緻油潤,是最好食的一道菜!乾煸四季豆的豬肉碎夠多,粒粒肥美的油脂伴隨著豆香豐濃的四季豆,我們輕鬆地秒殺這碟肉碎炒四季豆!上海排骨湯拉麵的湯底雖然鮮甜,但偏淡,加些豆辦醬可略為挽救。精彩部份落在排骨身上:雖說是排骨,但其實沒有骨,炸得酥脆,啖啖肉簡直是食肉獸的天堂!回看餐牌,介紹擔擔麵的湯底是以豬肉、豬骨、雞以及金華火腿熬成的,可是喝下僅有微乎其微的花生味,甚麼鎮江醋或辣油根本絲毫察覺不出來,既不鹹亦不辣,有其形無其實,失望!苦瓜荔枝特飲荔枝味一定蓋過苦瓜味,不難飲,奇怪的是有渣的。香水檸檬人蔘苿莉茶特飲卻異常難飲,可能是小人接受不了香水檸檬好像假的味道,屬打大佬之作!食物有好有差,未能去到最高級數。

孜然羊肉春卷

炸排骨

翡翠招牌擔擔拉麵

苦瓜荔枝特飲

香水檸檬人蔘苿莉茶特飲

食物有好有差,未能去到最高級數。
下午茶
上海排骨湯拉麵
炸排骨
苦瓜荔枝特飲
2024-02-16 951 浏览
新年呢段假期期間,好多親友過咗嚟一齊食飯同佢地行街嘅時候,見到間江南好似都不錯就入去食,環境都舒服好坐。睇餐牌,見到啲新品,就好奇想試下。由於行街行得太耐太口渴,嗌咗杯士多啤梨柚子梳打先!爽跟住就叫左個翡翠文思香煎帶子同安格斯牛肉羹呢啲新品試試看整體都ok,唔使成日食平時嗰啲悶,試吓新嘢都係一個唔錯嘅選擇!仲嗌左個京蔥爆安格斯牛柳條,好味道👅😋佢地都覺得正下次會再去或者去翡翠其他分店試吓就好!
新年呢段假期期間,好多親友過咗嚟一齊食飯
由於行街行得太耐太口渴,嗌咗杯士多啤梨柚子梳打先!爽
跟住就叫左個翡翠文思香煎帶子同安格斯牛肉羹呢啲新品試試看
下次會再去或者去翡翠其他分店試吓就好!
2024-01-24 989 浏览
每次同屋企人去IFC都一定會食江南,大人細路都岩食今次平日6點去到,我地全部一共有4個人,而且不用等位! 開心開心!室內環境不大,但依然有吧台,可以一路食一路睇拉麵師傅表演拉麵,都幾開心架今次都叫左唔多野食,其中最愛的係以下呢幾味,菜名唔知有無錯,比大家參考下:嫩雞煨麵、一口鮑魚家鄉炒飯、雪菜毛豆百頁、蜜汁火腿烤雙方、麻醬雞絲粉皮、涼拌海蜇、高力豆沙最中意江南既高力豆沙同其他翡翠拉麵小籠包鋪頭唔同,黑色係流沙奶黃餡,白色係傳統既紅豆餡,勁好味!推薦!
每次同屋企人去IFC都一定會食江南,大人細路都岩食

推薦!
雪菜毛豆百頁
蜜汁火腿烤雙方
涼拌海蜇
高力豆沙
  • 嫩雞煨麵、一口鮑魚家鄉炒飯、雪菜毛豆百頁、蜜汁火腿烤雙方、麻醬雞絲粉皮、涼拌海蜇、高力豆沙
2023-12-19 872 浏览
又到聖誕……幾個知己到中環睇煙花前,我們到一菜館(江南)用膳,又係要排隊,員工連我們排隊時間也不放過,介紹她們公司節日食品。我們點了拌海膽茄子:不冷不熱茄子拌醬汁和海膽,口感不油膩蘿蔔絲酥餅:一層層簿酥皮,多汁,外型吸引香蔥蹄筋:夠淋身,但是比較多醬汁干煸圈子:夠香口,輕微辣,橙色辣椒香口好吃,略咸燻鱸魚:魚肉輕化,帶點甜味蔓越莓餅:重水果味,非常精緻,非常適合我們
我們點了
拌海膽茄子:不冷不熱茄子拌醬汁和海膽,口感不油膩
蘿蔔絲酥餅:一層層簿酥皮,多汁,外型吸引
香蔥蹄筋:夠淋身,但是比較多醬汁

干煸圈子:夠香口,輕微辣,橙色辣椒香口好吃,略咸
燻鱸魚:魚肉輕化,帶點甜味
蔓越莓餅:重水果味,非常精緻,非常適合我們
等候时间
15 分钟 (堂食)
2023-12-17 550 浏览
她, 說辛苦工作一整年, 要食餐好的獎勵自己, 苦榮有藉口食好西, 肯定舉腳贊成. 苦榮知道她最愛上海菜, 識做地訂了IFC的江南, 其實苦榮都是上海菜粉絲, 這只不過是自肥計劃. 三色小籠包, 顏色亮麗, 她一眼看中紫色的黑松露帶子, 的確香噴噴, 她讚不絕口. 黃色的蝦頭油鮮蝦, 蝦肉融入其中. 苦榮吃的冬蔭公口味, 湯汁四射, 辣到標眼水. 蜜汁火腿香脆可口, 用黑白色烤餅, 賣相得體. 鱔糊賣相油亮, 有韭黃伴隨, 味道咸甜, 看她吃得一臉滿足的樣子, 苦榮也開心.既然要獎勵自己, 就要食埋甜品. 士多啤梨奶凍, 好多西式感覺, 香甜幸福.苦榮與她沒打算卦內地吃喝, 京川滬菜癮起之時, 就在香港找些有水準的來吃, 已經心滿意足.

2023-11-25 356 浏览
與友人相約於江南,只為與她相見,嘗試一番,滿滿驚喜脆脆水母花:口感爽脆,味道偏酸,教為開胃鍋貼:金網邊香脆,咬落爆汁,食到濃郁蝦鮮味宮保蝦球:酸甜開胃帶有少少微辣,味道一流一口鮑魚家鄉炒飯:鮑魚汁包裹每一粒飯,啖啖都係鮑魚香味因太滿足未能嘗試甜品,下次一定會再次光臨
與友人相約於江南,只為與她相見,嘗試一番,滿滿驚喜
脆脆水母花:口感爽脆,味道偏酸,教為開胃
鍋貼:金網邊香脆,咬落爆汁,食到濃郁蝦鮮味
宮保蝦球:酸甜開胃帶有少少微辣,味道一流

一口鮑魚家鄉炒飯:鮑魚汁包裹每一粒飯,啖啖都係鮑魚香味

因太滿足未能嘗試甜品,下次一定會再次光臨

2023-11-25
  • 宮保蝦球
  • 一口鮑魚炒家鄉飯
2023-10-17 252 浏览
江南by Crystal Jade有京、川、滬之菜色,今次試了半價之2人套餐 壹1️⃣小碟:脆脆水母花(海蜇頭)+ 鎮江排骨2️⃣&3️⃣江南水晶素菜餃- 不同種類的菜及菇類造成,好味4️⃣圓肉杞子牛腱湯 - 個湯好得👍🏻好濃😋5️⃣百步香蔥油餅- 好香蔥油味,不過酥皮比較肥6️⃣火腿津白7️⃣蝦頭油蝦仁帶子炒飯- 個炒飯好正,尤其是上面嗰「汁」蝦頭油,個味道有啲似XO醬8️⃣京燒明蝦球- 蝦球煮完都夠大隻、夠彈牙9️⃣甜品:星空奶凍 - 賣相好靚,奶凍亦夠滑,美中不足的是上面嘅啫喱冇味

1️⃣小碟:脆脆水母花(海蜇頭)+ 鎮江排骨

2️⃣&3️⃣江南水晶素菜餃
- 不同種類的菜及菇類造成,好味

圓肉杞子牛腱湯

4️⃣圓肉杞子牛腱湯
- 個湯好得👍🏻好濃😋

5️⃣百步香蔥油餅
- 好香蔥油味,不過酥皮比較肥

6️⃣火腿津白

蝦頭油蝦仁帶子炒飯

7️⃣蝦頭油蝦仁帶子炒飯

8️⃣京燒明蝦球
- 蝦球煮完都夠大隻、夠彈牙

9️⃣甜品:星空奶凍
- 賣相好靚,奶凍亦夠滑,美中不足的是上面嘅啫喱冇味
2023-10-13
圓肉杞子牛腱湯
蝦頭油蝦仁帶子炒飯
2023-10-16 228 浏览
星期一晚去食晚飯, 趕時間唔想行,想就近解決,心想位處IFC, 質素差極有個譜。於是揀左江南…………………………….點了幾個小菜:醉雞:正常;毛豆百頁:好少食到咁濕潤的🤨;雞煨面:味很淡,食得一半就停手;蘿蔔酥餅:好食,但墊底嗰啲唔知係乜;最過分係後加嘅宮保雞丁,竟然係暖的。當時客已經唔多,真係唔明啲菜送到黎竟然唔熱,可能係整多左喇。好多野俾一次機會就夠,呢間真係不會回頭。我仍然懷念昔日的正斗多啲!

點了幾個小菜:
醉雞:正常;
毛豆百頁:好少食到咁濕潤的🤨;
雞煨面:味很淡,食得一半就停手;
蘿蔔酥餅:好食,但墊底嗰啲唔知係乜;
最過分係後加嘅宮保雞丁,竟然係暖的。

我仍然懷念昔日的正斗多啲!
2023-10-16
  • 蘿蔔絲酥餅
2023-10-10 176 浏览
今天真是開心極了!同事們提前為我慶祝生日,因為IFC Mall在公司附近,所以我們特地來到「江南」食上海小籠包。江南其實是翡翠拉麵的高級版,而我的同事告訴我,他們的菜單裡還有很多杭州的菜色呢!首先他們的出品速度非常快,蔥油拉麵味道不錯,它有一碗紅色的調味油,然後又上來一碗菜肉雲吞拉麵,依然保持水準,只是碗麵比以前小了一些。接下來是上海小籠包,味道一如既往地好。然後我們點了一份花雕醉雞,味道OK,不過唔夠香少了點花雕酒的味道,雞骨多肉少。另外我們還點了一份火腿津白,這個非常好吃,既不太膩,又不太鹹,入味恰到好處。還有金網肉豚鍋貼,看起來不錯,味道還可以。最後上來清除蝦仁和海蜇頭,味道還可以,只是海蜇頭稍嫌醋味有點濃!江南中環港景街1號國際金融中心2樓2018-2020號舖💰均消費$150

江南
中環港景街1號國際金融中心2樓2018-2020號舖
💰均消費$150
2023-10-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
  • 火腿津白
  • 蔥油拌麵
  • 金網豚肉鍋貼
  • 特色小籠包
2023-09-17 180 浏览
以前係翡翠拉麵小籠包,求其裝修完變另一間「高級餐廳」。換湯不換藥,啲嘢食貴咗又細份咗。食物質素ok但性價比麻麻。不過ifc商場都係鋪租,服務都OK。湊齊80字。
2023-09-09 179 浏览
今次約咗朋友來IFC呢間江南食中菜,見佢用信用卡有折,所以就叫咗呢一個四人餐$988成個四人餐呢都幾抵食㗎,包括左:菜肉雲吞湯 (4粒)韭菜盒子(4件)麻醬雞絲粉皮江南尖筍烤麸江南水晶肴肉杭州龍井蝦仁蟹肉賽螃蟹宮保雞丁清炒菜心海皇羹 × 4鴛鴦高力(4粒)紅燒鮑魚拌麵 × 2我自己最鍾意呢,就係韭菜盒子同埋麻醬雞絲粉皮韭菜味超濃郁,用了十足,超豐富!麻醬雞絲粉皮夠晒博調味適中,再配合埋青瓜絲,撈埋一齊食,超級透心涼!

成個四人餐呢都幾抵食㗎,包括左:
菜肉雲吞湯 (4粒)
韭菜盒子(4件)
江南尖筍烤麸
江南水晶肴肉
杭州龍井蝦仁
蟹肉賽螃蟹
宮保雞丁
清炒菜心
海皇羹 × 4
鴛鴦高力(4粒)
紅燒鮑魚拌麵 × 2

我自己最鍾意呢,就係韭菜盒子同埋麻醬雞絲粉皮
  • 火腿津白
  • 江南水晶肴肉
  • 特色小籠包
2023-09-07 179 浏览
精緻中菜 擺得上檯面 質素唔錯👍🏻.✨金網豚肉鍋貼 3件 $58煎得好香口 賣相都好得意~肉質juicy 咬落去汁必曬出黎 令人食慾大開.✨江南水晶素菜餃 2粒 $48晶瑩剔透裡面包住豐富蔬菜 例如冬菇 紅蘿蔔 白菜等清清地更加突出蔬菜本身嘅鮮甜味😋.✨冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68最怕苦嘅我都覺得唔算苦加上柚子漬 味道酸酸甜甜 入口回甘.✨香芒酥脆魚柳配百香果醬 $98超級飽肚好多舊 配上特別嘅水果醬更解油膩增添輕盈清新嘅感覺食多幾舊都冇罪惡感🤣.✨火腿津白 $98健康鹹味娃娃菜 款式幾特別.✨蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88手打麵條彈牙爽口 加入蘋果沙律菜麻醬有味唔淡得黎 好fresh 啱曬夏天食似健康版嘅冷麵🥰.✨士多啤梨奶凍 $58奶凍Q彈 唔會太甜🤤.📍江南🐾中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖
精緻中菜 擺得上檯面 質素唔錯👍🏻
✨金網豚肉鍋貼 3件 $58
煎得好香口 賣相都好得意~
肉質juicy 咬落去汁必曬出黎 令人食慾大開
奶凍Q彈 唔會太甜🤤
📍江南
🐾中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖

2023-09-01 269 浏览
今日揾喺IFC返工嘅金融才俊食飯,佢話佢同事介紹呢間中菜廳,帶我一齊試。平時覺得上海菜冇乜特別,但呢間《江南》好出色,食過返唔到轉頭,一定要encore 🥺▫️金網豚肉鍋貼 $58爆汁豚肉超juicy🥹鍋貼煎得好香口,有𡆇氣🥰▫️香芒酥脆魚柳配百香果醬 $98組合新奇但勁夾,酸酸甜甜,魚柳仲好滑嫩😋▫️蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88好食到不得了🥺蟹肉份量好足夠,配上淡淡嘅芝麻醬,蘋果作少許甜點綴,好好食嘅主菜。▫️江南水晶素菜餃(2粒)$48 外貌好精緻,係晶瑩剔透嘅綠色,完全同個名一樣有水晶嘅效果。雖然餡料食落似韭菜,調味剛剛好,非常入味。得兩隻唔夠🤣▫️冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68苦瓜就咁食唔係好多人接受到。但江南好聰明咁配上柚子醬,變做勁易入口!白玉苦瓜好爽口,清新帶點酸,好開胃嘅前菜😋▫️火腿津白 $98原來菜都可以整得咁出色,火腿成功襯托出津白嘅鮮味。▫️士多啤梨奶凍 $58鋪滿士多啤梨乾,奶凍口感Q彈,甜甜地之餘,仲好高顏值🤍

▫️金網豚肉鍋貼 $58
爆汁豚肉超juicy🥹鍋貼煎得好香口,有𡆇氣🥰

▫️香芒酥脆魚柳配百香果醬 $98
組合新奇但勁夾,酸酸甜甜,魚柳仲好滑嫩😋

▫️蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88

▫️江南水晶素菜餃(2粒)$48
江南水晶素菜餃(2粒)

▫️冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68
冰鎮柚子漬白玉苦瓜

▫️火腿津白 $98
原來菜都可以整得咁出色,火腿成功襯托出津白嘅鮮味。

▫️士多啤梨奶凍 $58
鋪滿士多啤梨乾,奶凍口感Q彈,甜甜地之餘,仲好高顏值🤍

士多啤梨奶凍
2023-08-31
蘋果絲拌蟹肉冷麵
江南水晶素菜餃(2粒)
冰鎮柚子漬白玉苦瓜
士多啤梨奶凍
  • 江南水晶素菜餃
2023-08-23 3433 浏览
🌕Hello我係Moon🌕最近有個親戚喺外國飛返嚟香港探我哋,🤭嚟到香港站IFC入邊都有好多好嘢食,😝佢話喺外國好少會食中菜,🤣所以一落機第一餐就想食中菜!😌依間江南係中菜館,😙如果再分類細啲,佢就係屬於上海菜!😝去食上海菜係因為上海菜追求嘅係精緻手工同埋有食材嘅鮮味!😚一落機就梗係品嚐一下,😋好似藝術品咁樣嘅中菜啦!😙坐咗喺卡位,座位寬敞幾舒服😌落咗單冇耐就有得食!🤓金網豚肉鍋貼嘅金網酥脆,😎咬落去會有一種脆脆口感,🤩豬肉嘅香氣同埋味道都好濃郁,😗外皮吃起來很有嚼勁,😋點少少醋食更開胃!🤓夏日限定嘅香芒酥脆魚柳配百香果醬魚柳口感酥脆,😏外層有一種香脆嘅口感!🥳即叫即炸,😍令裡面魚肉鮮嫩多汁,😌搭配上百香果醬,酸甜爽口,😚又係一道開胃菜!😙津白係一種蔬菜,🤣火腿津白,經過煮熟後口感爽脆,😆加上火腿的鹹香味道,🤪令整道菜嘅味道更豐富!😍夏天就係想食冷麵,😂所以嗌咗個蘋果絲拌蟹肉冷麵!🤣蟹肉嘅甜味同埋鮮味突出,😆搭配上爽脆蘋果絲同埋涼爽嘅冷麵,😙食起來清爽可口,啱晒夏天食用!😍甜品嗌咗個粉紅佳人(紅心番石榴甘露),😌粉紅佳人係一道少女心滿滿嘅清涼甜品,以紅心番石榴為主要材料,😝口感酸甜爽口
🌕Hello我係Moon🌕

坐咗喺卡位,座位寬敞幾舒服😌落咗單冇耐就有得食!🤓

火腿津白

夏天就係想食冷麵,😂所以嗌咗個蘋果絲拌蟹肉冷麵!
啱晒夏天食用!😍
蘋果絲拌蟹肉冷麵

甜品嗌咗個粉紅佳人(紅心番石榴甘露),😌粉紅佳人係一道少女心滿滿嘅清涼甜品,以紅心番石榴為主要材料,😝口感酸甜爽口,非常清爽!🤭
粉紅佳人

🌕最後MoonMoon好滿意依間中菜館,雖然部分菜式等候時間會耐啲,但店員都會主動幫我哋跟一跟,我依位親戚都好滿意佢落機嘅第一餐!🌕
等候时间
10 分钟 (堂食)
粉紅佳人