港人至爱食物之一,我相信『车仔面』一定榜上有名。自主性极高,无论是面底、餸菜、汤底都可以随心情感觉自由选择,配搭极多。店铺入面坐位不是好多,唔建议一大班人嚟食,因为午市时间实要等好耐位,但如果自己一个,或2,3个人嚟都有机会等到。店铺order纸分两款,一款是堂食用,而另一款是外卖专用。面底方面有银针粉提供,由於比较少车仔面店会提供,因此选了它🙈。餸菜方面选了鸡翼尖、水鱿鱼同酸斋。鸡翼尖煮得够入味而且好淋好好食,水鱿鱼是白烚,无特别,纯粹是我个人锺意吃,酸斋酸酸甜甜的好好味,而且我很喜欢酸斋那种烟烟韧韧的口感。
三餸车仔面
10 分钟 (外卖自取)
三餸车仔面
  • 酸斋
  • 鸡翼尖
2019-05-10 624 浏览
因接近工作地点,之前一直会光顾这家车仔面,可惜,店内一位态度极为恶劣的员工极为赶客,未必会再光顾。事原今天约了一位朋友相约在这店午餐,本以为她已到,我便跟门口接待员说已有位 直接内进找人,未料朋友还没有到,我已进入了後舖,我便跟带位的员工改说朋友没有到,要求安排二人座位。明明後铺有最少三张"吉"圆枱,门口亦没有人等待,怎料该店员 甚麽也没问,便赶我到门口重新排队? 这是应有的顾客服务吗? 吃餐饭也这麽受气 , 结果我没有 光顾这家食店。之前也看见这位员工 极没礼貌对待其他客人, 如不礼貌地要求顾客 调枱,大家 若果 不想 受到 这样 服务态度,要考虑是否 应该 光顾这家食店了。

2019-04-09 471 浏览
呢间位於荔枝角香工对面既车仔面,平日午饭时间都排满人流,颇有人气。汤底同面都做得唔错,配料方面有好多选择,份量都好足,43$有3餸,其中以牛腩最为抵食!而且仲好入味,系附近经过可以黎一试😋😋咖哩鱼蛋都好好味!
3餸车仔面
3餸车仔面
2019-03-26 267 浏览
每次经过这家,门口都有人在等位。今天一个人吃饭,应该很快有位,所以就选择试试看。叫了四餸 加银针粉 腩汁汤底。很一般的味道。没有什麽惊喜。就是随意的一餐饭。 座位太挤了。如果和同事和朋友一起,不是很舒适。空间小,很吵。但是荔枝角所很多小餐馆都是这样的。 只能说不是我会再选择的地方。

叫了四餸 加银针粉 腩汁汤底。
2019-03-26
2019-03-17 248 浏览
呢间系某期常去嘅食店,最近再去发现有啲不一样!佢之前长开嘅门,相信因为工厦食肆嘅关系,门常关,仲有系佢加价,我平时食开嘅三餸由$40加到$43呀,呢个升幅太惊人喇!唉,加价都要食架,继续我个三餸!今次叫猪肠、鱼肉春卷、咖哩鱼蛋、米粉,配沙嗲酱!而饮品系细樽装汽水,呢个都系卖点,樽装汽水比较少见!味道都唔错,猪肠入味,鱼肉春卷系脆口!今次第一次叫咖哩鱼蛋,唔太够咖喱味,都系佢个陈皮鱼蛋好味啲,而今次沙嗲酱唔够多,差少少!
,我平时食开嘅三餸由$40加到$43呀,呢个升幅太惊人喇!

2019-03-15
2018-12-31 470 浏览
今日食过快LUNCH,然後就要出去个客既公司,想到「快、靓、正」既定必是【永记车仔面 】吧。我叫左「鱼肉春卷」、「炸鱼皮」、「咖喱鱼蛋」配香辣汤底既中辣,同事就叫左「陈皮鱼蛋」、「白萝卜」、「卤水鸡翼」配清汤。个人认为「鱼肉春卷」是【永记车仔面 】入面必试既食物,咸香既「鱼肉春卷」绝对为一碗车仔面锦上再添花,而且好有咬口。一要试下佢既自家制香辣汤底,真系真心香,正到我系会连汤底都会饮埋的,将「炸鱼皮」浸落去香辣汤底先再食,真系好食到返唔到转头,P.S 佢既炸鱼皮系好香脆的,而且盐味好够。「咖喱鱼蛋」鱼蛋好爽口弹牙,好有鱼味又唔会腥,加上用咖喱煮过之後特别入味又惹味,依家想o系香港食到呢类鱼蛋真系买少见少,大家真系唔好放过呢啲机会喔。「陈皮鱼蛋」真心推介,好多人问食家香港仲有边度可以食到「陈皮鱼蛋」?? 大家记住喇,系【永记车仔面 】呀 !!!果阵陈皮香真系难以抗拒,系小时候既回忆味道喔。「白萝卜」老板特意用牛腩汁高汤来炆煮「白萝卜」的,所以你会食到好浓郁既肉汁味道,炆得好淋而且又唔会有渣,呢个十分之重要要一环呢。唔好等喇 ~快啲搵日去食下啦。
2018-12-03
  • 鱼肉春卷
  • 咖喱鱼蛋
  • 陈皮鱼蛋
  • 白萝卜
2018-10-26 447 浏览
永记系我堆同事仔top 5食堂之一,等位快,地方乾净有少装修,食材新鲜,阿姐快手快脚送餐执枱,价钱$40左右跟餐饮合理非常👍🏻呢度每个位都有个座号,自己自律系画餸单写上座号,食物饮品就自然有人送上,绝对唔会送错🤩不过坐得迫少少,同隔离个亲密少少🤪平时悭家都只会叫3餸,每次都有必叫嘅猪肠同陈皮鱼蛋,猪肠入味,鱼蛋弹牙,一赞😋佢另一个卖点系跟樽装汽水,细支跟餐,想饮大支就要加两蚊🙃 养生嘅都可以叫热饮😂不过佢系快餐之选,唔好谂住坐好耐,阿姐姐见你食完就劲快执枱🤣🤣🤣

2018-10-24
2018-02-11 1421 浏览
系附近返工1直都想试下而间车仔面公司系附近 本身想外卖拎返公司食去到见到甘是正又唔迫 最後拣堂食入去已经闻到 腩汁好香拣左萝卜 咖哩鱼旦 幼面 通菜加腩汁zero细枝装系送既车仔餸系车仔面既灵魂萝卜 鲜 甜 入味 ,我估唔到甘惊喜麻辣唔错 我想拣埋 沙嗲店员极有礼貌 话可以加埋有其他食客唔识圈个酱汁店员都好有礼貌指导同跟单个麻辣好香 下次会试埋中辣我星期六去 座位都舒服
系附近返工1直都想试下而间车仔面

公司系附近 本身想外卖拎返公司食
去到见到甘是正
又唔迫 最後拣堂食

入去已经闻到 腩汁好香

拣左萝卜 咖哩鱼旦 幼面 通菜加腩汁
zero细枝装系送既
车仔餸系车仔面既灵魂
萝卜 鲜 甜 入味 ,我估唔到甘惊喜
麻辣唔错 我想拣埋 沙嗲

我星期六去 座位都舒服
油菜加车仔面
油菜加车仔面
2017-11-26 981 浏览
👫呢间车仔面都几受附近嘅扮工一族欢迎,一到午市时间就大排长龙!一坐低,呀姐已经催我地快啲落单😂 所以大家食之前最好谂定啦👾#三餸车仔面 <$28>▫️五花腩、生菜、墨鱼虾卷(+$2)送餐速度好快,落完单2分钟就嚟到😱 👱🏻‍♀️拣左河粉,一夹就断🙄好碎好散,要用🥄先食到,五花腩几香,但偏肥,好大层肥膏😫 而墨鱼虾卷几弹牙几好食,生菜就普普通通咁;成碗嘅份量都偏少,食完都唔太饱😪 嘢饮就拣左热奶茶,一啲都唔热(怀疑系冲定),温温地,仲要一啲奶茶味都无,劲难饮😑 大家都系饮返汽水稳阵啲😓#炆冻萝卜 <$10>冻食都几特别,炆得都几入味,仲甜甜地🤤 性价比高,$10都有差唔多十旧㗎😳🗣:以上套餐奉送热饮/细支装汽水;如果拣时菜,要系张纸到写低要咩菜(生菜/通菜等)
👫
#三餸车仔面 <$28>
▫️五花腩、生菜、墨鱼虾卷(+$2)
#炆冻萝卜 <$10>
2017-09-18 937 浏览
由於我系荔枝角番工 lunch time 成日都会试下唔同既新餐厅 见到永记车仔面开张 就要即刻试下 佢成间店净系卖车仔面 我今日系公司叫咗外卖 午市三餸车仔面我叫咗蟹子丸 陈皮鱼蛋 斋 乌冬 (个陈皮鱼蛋好特别 个斋吸晒啲汤咬落去好正加上我叫咗沙嗲酱令个汤更浓郁👍 值得一赞既系个汤同车仔面分开装 咁啲面就唔会变淋 唯一美中不足系个乌冬 我觉得比较硬 唔够滑 我认为如果用稻庭乌冬会比较好下次要试下个溏心蛋🥚仲有麻辣牛筋 🔥 汤底要试麻辣酱🤓

下次要试下个溏心蛋🥚仲有麻辣牛筋 🔥 汤底要试麻辣酱🤓
2017-09-18
10 分钟 (外卖送餐)
  • 陈皮鱼蛋
2017-07-10 801 浏览
突然想吃车仔面,想起最近公司附近有车仔面新开张,就去吧!下午一点钟,坐位已经差不多坐满,还好我一个人,容易搵到位。划好点茶纸後,都好快有得食。麻辣牛筋没有麻辣味,腍但不弹滑墨鱼滑尚算过熟有点鞋,而且不似有明太子,明太子本身味道浓烈,但似乎吃不到明太子味。 卤水鸡翼,或许煮的时间太久,皮及肉已经有点松散,肉乾且鞋,卤水亦不入味。河粉几滑,汤底味精十级强劲,一口气饮完一杯柠檬茶依然十分口渴,回到公司连饮左两杯水都依然口渴,而且还上了两次洗手间… 柠檬茶只有甜味缺乏茶味。

麻辣牛筋没有麻辣味,腍但不弹滑

柠檬茶只有甜味缺乏茶味。
2017-07-06
2017-06-30 666 浏览
永记是家新开小小的车仔面店。只做午市和下午茶。可能因为是新开所以服务非常殷勤! 问侍应生小姐有什麽好食, 她推介了五花腩,溏心蛋及墨鱼滑(明太子)。 因为要介口所以放弃了吃溏心蛋!作为一个乌冬控,虽然要加2元还是点了乌冬! 之後就点了卤水鸡翼, 五花腩 和墨鱼滑 作为车仔面的3餸(38元送热饮)。 想要吃多一点的菜 所以就点了一碟10元的油菜。 再加上 加2元就有的冻柠茶,想说叫了那麽多才55元,倒是超值! 车仔面的汤底不错,味浓但没有很咸!乌冬做得刚好,滑滑的! 卤水鸡翼正常味道,肉质滑嫩! 倒是想赞它的五花腩!它入口即化的口感,肉则入味松软,非常好味! 墨鱼滑很弹牙,加了明太子例是其他车仔面比较少见到的菜式! 今天选了通菜作为油菜, 感觉现在的通菜有点硬,可能下次要选其他菜会比较好! 冻柠茶的味道ok,不会很苦!合格!质素很不错,I will be back!

质素很不错,I will be back!
2017-06-29
  • 五花腩