2022-11-05 400 浏览
呢間位於何文田嘅永利,旁邊有間力天冰室,之前明明見過冇乜人,不過有天力天冰室竟然大排長龍,但其實這兒附近,除了熱狗那邊,都沒有其他食肆,於是看一看餐牌,看到咖喱都尚算啱食,便點了個咖喱牛腩飯外賣。🚶🏾‍♂️以為普通隨便的咖喱牛腩飯,咖喱味道尚算香濃與最出色的咖喱比較,它還是比較求其,😀港式得來帶點日式的厚度以及甜味,用來拌飯,很快吃得完。除了咖喱汁以外還有少許薯仔以及蘿蔔。😆牛腩份量也不太少,應該一個飯盒都有六至八件,大大件的,不算太瘦,不會吃到你滿口痴牙,有點油分,有點皮與牛肉相隔,不會太寡或是口感太乾,有點脂肪。奶茶的味道,如果沒有煉奶,其實挺為澀口,加入煉奶之後,味道好得多,濃香得來帶點甜味,加入煉奶之後質感滑得多。以一個飯盒來說, $52在何文田區可以買到飯盒,都不算太差,不過以午餐或是普通咖喱牛腩飯來比較,都不算是太過抵食。
咖喱牛腩飯外賣。🚶🏾‍♂️
以為普通隨便的

奶茶的味道,如果沒有煉奶,其實挺為澀口,

等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-02-21 471 浏览
窩打佬道永利茶餐,$38酸辣米線,配魚皮餃同埋一個熱飲,價錢方面應該冇得輸,味道方面又真係有D驚喜!雖然係小辣,不過都食到我一頭汗水,真係夠晒刺激,酸同辣嘅比例剛剛好,米線亦都煮得好爽口,魚皮餃細細粒,總共有3粒,魚皮有趙口,餡料亦都好新鮮,整體份量係唔大,唯一美中不足係杯熱檸茶,檸檬細細片,原全飲唔到係檸檬茶味⋯ ✌🏻
2019-08-06 1915 浏览
在附近training 完一班人落黎食野,早十分鐘打落黎叫餸,黎到啱啱好。呢晚啲沙拉骨差左少少,肉有啲痴骨,味道亦偏酸少少。蝦醬通菜炒得幾惹味,蒸水蛋亦好滑,唔會太鹹。沙嗲肥牛粉絲煲都好足料。西檸雞就少汁左啲。蒸鮮魷就細條少少。全晚幾個餸大致上都唔錯,有位挑剔但街坊餐廳黎講算唔錯,會再幫襯。最中意黎到人頭一人一碗足料中湯,冇咩味精味,亦啱曬我呢啲屋企冇咩湯水飲嘅人。即使舖頭就收工,伙計態度都唔差。舖頭冷氣夠,乾淨企理。

即使舖頭就收工,伙計態度都唔差。舖頭冷氣夠,乾淨企理。
2018-07-28 1703 浏览
今日下午我們再去之前去食過喺何文田窩打老道嘅「永利餐廳」食下午茶!我們叫咗鮮牛肉豬骨湯紅薯粉同煎鷄扒喇沙湯紅薯粉!鮮牛肉呢個唔算有太大嘅問題,肉質都幾鮮嫩,豬骨湯底都算有啲味!但煎鷄扒呢個就「大件事」喇,雖然「就咁睇」個賣相就覺得都幾吸引,但一飲就覺得「出事」喇,因喇沙湯底嘅味道係超級鹹,簡直係鹹到苦同鹹到嘔呀!我們即刻同店員講話超級鹹,店員話會幫我們將湯底倒咗一半,之後加啲豬骨湯嚟溝淡啲,雖然係比之前淡咗啲,但都依然係好鹹,真係唔敢再諗一開始係有幾咁鹹!而煎鷄扒並唔係煎㗎,而係炸㗎,所以感覺比較油膩,肉質亦有啲「硬實」!至於紅薯粉嘅份量就非常少,我們明白下午茶嘅份量唔會太大份,但都唔至於得咁少,而且仲要係賣$40碗,感覺真係好「搵笨」同超唔抵食!
豬骨湯底都算有啲味!
但煎鷄扒呢個就「大件事」喇,
雖然「就咁睇」個賣相就覺得都幾吸引,
但一飲就覺得「出事」喇,
因喇沙湯底嘅味道係超級鹹,
簡直係鹹到苦同鹹到嘔呀!
真係唔敢再諗一開始係有幾咁鹹!
而煎鷄扒並唔係煎㗎,
而係炸㗎,
所以感覺比較油膩,肉質亦有啲「硬實」!
至於紅薯粉嘅份量就非常少,
我們明白下午茶嘅份量唔會太大份,但都唔至於得咁少,
而且仲要係賣$40碗,感覺真係好「搵笨」同超唔抵食!
鮮牛肉豬骨湯紅薯粉
煎鷄扒喇沙湯紅薯粉
2018-07-27
今天放假在自修室溫習。溫了一段時間,打算在街上逛一逛。中午時份,開始肚餓了。行過何文田附近,見「永利餐廳」有午市套餐吃,驟眼看餐廳內環境也不俗於是入內試一試。入到餐廳內,再認真看環境尚算美觀。不過,再仔細看擺設就陳舊一點。侍應的服務態度尚可,送餐上枱的時間大約需時五分鐘內。我點了馳名咖哩斑腩飯,例湯及熱奶茶。馳名咖哩斑腩飯有咖哩斑腩,薯仔,洋蔥及白飯。食材十分足料及新鮮,份量又多。斑腩的外層鬆脆及不算厚,內𥚃鮮嫩及魚肉多。薯仔炆得好胶滑,質地好像薯蓉般。洋蔥也炆得好爽軟,味道有點葱蒜辣昧。兩者都炆得好入味。咖哩汁香濃惹味,辣味辣得來很柔和,用來送白飯認真一流。相信吃多一碟飯也不夠。白飯,口感一般,中規中矩。例湯是粟米紅蘿蔔豬骨湯,味道就淡了一點,可以說是沒有什麼味道。熱奶茶,熱辣辣的。紅茶及奶茶比例適中,有奶和茶香。總括而言,馳名咖哩班腩飯,果然各名不虛傳。咖哩汁惹味辛辣。味道十分掂。例湯味道太淡。奶茶都幾好飲。

我點了馳名咖哩斑腩飯,例湯及熱奶茶。

馳名咖哩斑腩飯

粟米紅蘿蔔豬骨湯

熱奶茶

熱奶茶,熱辣辣的。紅茶及奶茶比例適中,有奶和茶香。
。例湯味道太淡。奶茶都幾好飲。
题外话/补充资料: 注意馳名咖哩斑腩飯分開咖哩斑腩及白飯上枱,觀感更好。例湯要放多些食材,湯味自然濃。
2018-07-01
馳名咖哩斑腩飯
熱奶茶
2018-07-11 701 浏览
今早趕時間貪近,又去咗越做越差嘅永利餐廳!🤦🏻‍♀️利申:十年前已經開始幫襯佢。今次點份煎雞扒早餐,就中伏了!瀬野啦!黎到變咗炸雞扒!係,炸。雞。扒。都算!切開一睇,肉呢?雞扒在那裡?八成都係炸粉囉!都算!食一舊,味道係臭嘅!諗咗一陣 都係叫個侍應同佢講個情況,因為我食唔落,佢竟然答我:我哋呢度不嬲係炸,唔係煎!我話唔係要你換,但真係離譜,叫煎你俾炸嘅人哋,仲話向來如此!知啦!依家大把內地客遊客做,唔憂做丫嘛!以後唔會再去一粒星都唔想俾,要人俾先可出劣評🤦🏻‍♀️
今早趕時間貪近,又去咗越做越差嘅永利餐廳!🤦🏻‍♀️
利申:十年前已經開始幫襯佢。

今次點份煎雞扒早餐,就中伏了!瀬野啦!
黎到變咗炸雞扒!係,炸。雞。扒。

知啦!依家大把內地客遊客做,唔憂做丫嘛!
以後唔會再去

一粒星都唔想俾,要人俾先可出劣評🤦🏻‍♀️
2018-02-14 1090 浏览
現有逢二,四,六都去何文田上夜校,放學十點都會同同學仔食晚飯研究課下課題,試同幾間茶餐廳,都係依間最有水準,每次黎點不同小炒都係即叫即做,卡位又大又舒服。推介係雪菜火鴨絲炆米粉,有出名酒樓大㕑水準,又足料份量又多又好味。先來個例湯暖下身先,等到煮好剛剛好,其他如銀芽肉絲炒,干炒XO醬/豉椒排骨炒河,菜遠同豉椒牛肉炒河同味菜牛肉炒麵我都係乾身,麵脆,河爽,以上都係依幾個月放學時段食過,全都即叫即煮或炒,而且跟飲品半價,我就因天氣寒冷會點檬樂煲薑或者可樂㷛薑來暖身。依處係其中一間有水準的餐廳,不再其實附近都有好多其他的餐廳等我要去試下的,會再來
。先來個例湯暖下身先,等到煮好剛剛好
,以上都係依幾個月放學時段食過,全都即叫即煮或炒
味菜牛肉炒麵
2018-02-13
味菜牛肉炒麵
  • 銀芽肉絲炒麵
2018-01-16 545 浏览
今日下午我們喺何文田附近做完嘢之後去咗窩打老道嘅「永利餐廳」食下午茶!我們叫咗煎鷄扒一丁同鮮牛肉一丁嘅麵質好爽口彈牙,唔會煮到過咗火而變到好腍身,鷄扒雖然煎得唔算好芳香,但肉質就好鬆軟嫩滑,至於鮮牛肉嘅肉質亦都幾鮮嫩!乾炒牛肉河炒得都幾夠乾身同幾夠鑊氣,河粉嘅質感都幾煙煙韌韌,味道唔會好鹹!牛油西多士炸得好鬆軟,表面嘅色澤好金黃,夾埋啲牛油同糖漿一齊食,感覺好甜美芳香,而且蛋味亦好香濃!套餐另加$3就可以有冬季限定嘅特飲:黑白香甜紫薯牛奶嘅紫薯味道都幾香甜,而且牛奶嘅味道亦都幾香濃!黑白滋潤杏仁牛奶嘅味道比較清淡,祇有好淡好淡嘅杏仁味,牛奶味亦唔太濃郁!另外黑白經典奶茶就不過不失!
我們叫咗煎鷄扒一丁同鮮牛肉一丁嘅麵質好爽口彈牙,
至於鮮牛肉嘅肉質亦都幾鮮嫩!
牛油西多士炸得好鬆軟,表面嘅色澤好金黃,
夾埋啲牛油同糖漿一齊食,感覺好甜美芳香,而且蛋味亦好香濃!
而且牛奶嘅味道亦都幾香濃!
黑白滋潤杏仁牛奶嘅味道比較清淡,祇有好淡好淡嘅杏仁味,
牛奶味亦唔太濃郁!
另外黑白經典奶茶就不過不失!
煎鷄扒一丁
牛油西多士
黑白香甜紫薯牛奶
黑白經典奶茶
2017-11-17 699 浏览
早兩天請了病假,睡到下午三點,忽然很想吃個下午茶,就到家樓下的永利餐廳試試。平時上班都在外面吃飯,反而很少在自己家附近的餐廳吃,多年來還是第一次。下午茶時間還是挺多人的,坐下來點了個澳門炒飯,因比較餓還加了兩隻煎蛋……用蝦膏炒的飯很香,最驚喜的是飯炒得很乾爽,不油,而且吃到濃濃香味但不太鹹,茶餐廳竟然有這樣的水準!讚!這裡還有西多士,下午茶時段只需$10,比外面大x樂還要便宜呢!以後放工不用到處找地方吃飯,這裡就是很好的選擇。

,茶餐廳竟然有這樣的水準!讚!

以後放工不用到處找地方吃飯,這裡就是很好的選擇。
澳門炒飯(加煎蛋)
澳門炒飯(加煎蛋)
  • 澳門炒飯
  • 下午茶西多士
大家千祈唔好去,員工態度差  食物差 !今日我係呢間餐廳叫外賣。我係12:00落單,送到竟然要成一個鐘....餐廳同我屋企既距離 只有一個街口....但竟然要成1個鐘............我打左兩次電話第一次係 12:45我追佢外賣,態度好差既啊姐,問都唔問我住係邊就話送左....👍🏻👍🏻過15分鐘後 我再打 佢先問我送去邊....足足一個鐘....... 睇黎大廚係去左農場殺雞🐔算啦 我當佢繁忙!!黎到.....明明我叫既係薯仔雞球飯😰,黎到既時候竟然變左咖哩牛肉飯😓😓😓😓....牛肉我冇一舊係咬得開....凍檸茶 黎到已經變左凍檸水 因為入面既冰已經溶哂.....今日我食既唔係咖哩牛肉飯以而係一肚火........
大家千祈唔好去,員工態度差  食物差 !
今日我係呢間餐廳叫外賣。
我係12:00落單,送到竟然要成一個鐘....
餐廳同我屋企既距離 只有一個街口....
但竟然要成1個鐘............
過15分鐘後 我再打 佢先問我送去邊....
足足一個鐘....... 睇黎大廚係去左農場殺雞🐔
算啦 我當佢繁忙!!
牛肉我冇一舊係咬得開....
凍檸茶 黎到已經變左凍檸水 因為入面既冰已經溶哂.....

今日我食既唔係咖哩牛肉飯以而係一肚火........
外卖送餐
今晚我們喺何文田附近做完嘢之後去咗窩打老道嘅「永利餐廳」食晚飯!我們叫咗魚香茄子肉碎飯炒得鑊氣十足,肉碎都幾爽滑,香辣嘅醬汁味道非常惹味!煎牛扒意粉嘅牛扒好大塊厚身,肉質相當鬆軟,牛肉味都幾濃郁,而意粉嘅質感就比較腍身,黑椒汁嘅濃稠度調教得恰到好處,唔會過稠或過稀!鮮茄斑腩飯嘅蕃茄好新鮮,味道好鮮甜,而斑腩外層炸粉唔會好厚身,入面嘅肉質就好嫩滑!總括:食物嘅出品都算幾好,但價錢收費就好似酒樓咁,甚至貴過酒樓「添」,絕對唔係一般茶餐廳應該收嘅價錢!
我們叫咗魚香茄子肉碎飯炒得鑊氣十足,
肉碎都幾爽滑,香辣嘅醬汁味道非常惹味!
煎牛扒意粉嘅牛扒好大塊厚身,
肉質相當鬆軟,牛肉味都幾濃郁,
鮮茄斑腩飯嘅蕃茄好新鮮,味道好鮮甜,
而斑腩外層炸粉唔會好厚身,入面嘅肉質就好嫩滑!

絕對唔係一般茶餐廳應該收嘅價錢!
魚香茄子肉碎飯
煎牛扒意粉
鮮茄斑腩飯
2017-07-06
魚香茄子肉碎飯
煎牛扒意粉
鮮茄斑腩飯
2017-04-13 548 浏览
由於之前我們食過覺得堂食嘅出品都幾好,所以我們今晚去咗何文田窩打老道嘅「永利餐廳」買外賣自取返屋企食!我們買咗清蒸花鱸蒸嘅時間火候控制得啱啱好,所以肉質好鮮味嫩滑,而且都幾大條!揚州炒飯炒得都幾乾身,但唔算粒粒分明,有啲仲係黏埋一嚿,而材料都幾豐富!味菜肉片炒麵嘅炒麵唔算太香脆,肉片都幾大片厚身,但食落嘅感覺有啲怪!菜遠牛肉炒河嘅河粉好軟滑煙韌,牛肉嘅肉質好鬆軟,而且份量都幾多,芡汁嘅味道唔會好鹹!
而且都幾大條!
揚州炒飯炒得都幾乾身,但唔算粒粒分明,
有啲仲係黏埋一嚿,
而材料都幾豐富!
味菜肉片炒麵嘅炒麵唔算太香脆,
肉片都幾大片厚身,但食落嘅感覺有啲怪!
菜遠牛肉炒河嘅河粉好軟滑煙韌,牛肉嘅肉質好鬆軟,
而且份量都幾多,芡汁嘅味道唔會好鹹!
清蒸花鱸
揚州炒飯
味菜肉片炒麵
菜遠牛肉炒河
2016-12-28 802 浏览
之前黎呢度食下午茶餐食過奶油多覺得好好味,所以今日又一支公黎番焯!不過無奶油又係咁無新意食返一模一樣既野嘛,改少少,今次試下個占醬多,睇下佢d多士質素keep唔keep得住。果然,多士一樣咁香脆,占醬佈滿每個角落,浸晒入多士度,勁滋味,咬落好香脆,簡簡單單已好好味。如果可以一半占醬多、一半奶油多,咁就梗加開心喇!配埋一杯暖入心既香滑熱咖啡,完全滿足狀態!!!下次叫埋個friend黎同我share多士食先,或者一人食兩份都唔過態。

2016-12-26
等候时间
15 分钟 (堂食)
下午茶
2016-12-23 491 浏览
今日阿囡好抵錫,因為老師勁讚佢乖,話佢上堂好積極答問題,又好主動幫同學仔手,我做阿媽聽到老師咁讚佢都好安慰~今日放閒日可以親自去接個公主放學,一見到我佢就勁話肚仔餓,見佢今日咁抵錫,於是帶佢黎呢度食下午茶,叫左個佢最鍾意食既火腿蛋菠蘿包~平時菠蘿包入面夾牛油就多,火腿蛋就夾三文治,咁樣crossover食法又幾有創意同新鮮感喎,阿囡食得好滿足好開心~最驚喜係隻蛋煎到勁流心,望落極邪惡,小店下午茶黎講都幾有誠意~杯茶味夠晒濃既凍檸檬茶就無阿囡份喇,歸我啦!
2016-12-20
等候时间
2 分钟 (堂食)
下午茶
2016-12-22 401 浏览
閒日放假真開心,全家人都返晒工,得返自己一個喺屋企hea,死瞓爛瞓,成兩點幾先捨得碌落街開餐,咁仲好啦,可以附近間餐廳食下午茶.望下餐牌,選擇同配搭都幾多,炸鷄翼可以配河粉已經唔多有,仲可以配喇沙湯底,夠特別,盛惠39蚊,再加十蚊加埋腸仔同太陽蛋,早餐+lunch+tea一餐過,梗要食得豐富少少,成個組合好有新鮮感.碗河一上台已令人食指大動、胃口大開,微辣的湯底好刺激食慾,河粉又好索湯汁,雞翼同腸仔都煎到好香口,大大個蛋王被我一啖啜左,好滿足呢!加三蚊飲埋凍鴛鴦,每日都可以咁hea咁歎就好喇 (發夢中@@)~

2016-12-20
等候时间
2 分钟 (堂食)