2025-07-07
喺瑞和街打完波,趕得切5:30前去裕民坊間水門雞飯叫下午茶同dinner,真心抵。佢$38有一個煮食,再加小食,再加$5有杯嘢飲。成單嘢都係43。我叫咗呢啲覺得幾好食:泰式船粉嘅湯底對我嚟講都算有啲surprise,原本以為泰國嘢會好鹹,但係呢個船麵嘅湯底都算鹹淡適中。食完都唔會覺得好口乾嘅水門雞飯基本上都係正常發揮,佢下午茶就輕量裝,打完波都唔想食正餐太飽,所以啱啱好OK跟餐嘅小食有得揀兩隻香茅雞翼,拎外賣返屋企途中聞到香噴噴☺️ 仲有佢涼拌牛舌(四塊)都真係整得幾腍身,加少少泰式辣汁食起嚟會更加有風味。因為自家炆牛舌真係一件好煩嘅事,有得揀都揀買返嚟食。老婆鍾意飲椰青,就加咗$40 order咗一個。都包裝得幾企理,椰青下面仲加個膠兜裝住,有啲椰青水漏咗出嚟,但都裝得住。而且椰青嘅份量真係好大個、兩個人都係勉強飲晒甜品我哋仲叫咗個芒果糯米飯($58)芒果糯米飯都係幾煙靭口感,拎到返屋企仲可以有一熱一棟,凍嘅芒果再加埋暖身嘅糯米飯入口。雖然我只係坐喺度等外賣,但係阿姐都俾個袋我裝住個書包,都算幾有服務態度
泰式船粉
涼拌牛舌
椰青
甜品我哋仲叫咗個芒果糯米飯($58)