2019-08-11 2444 浏览
是日午餐1.00,预早book定枱, 去到不用等位,由於仲有枱服务员很好,可以比我自己拣坐喺房比较静一点。虽然到1点几时间开始人多会听到外面比较嘈,但在房间里面同朋友倾计都可以接受,餐枱系基本二人枱不算大, 环境都算唔错。朋友叫左寿司,我就叫左水木丼。刺身都几新鲜,餐前有小小前菜,沙律, 海蜇,茶碗蒸,水木丼好多刺身款式,有海胆,虾,三文鱼,油甘鱼等,午餐後又有饮品or 甜品。我原本叫左甜品,点知来错了饮品,服务员话再送反个甜品给我,所以对她的服务感觉良好,有机会会再去。愉快的午餐感受。
2019-08-09
  • 水木极上丼
  • 甜品
2019-07-21 1461 浏览
我哋一班年青人今天去书展,行吓发现有间日本料理,谂住试下,估不到有很多烧灼洒,'小食有白虾,吉列和牛汉堡扒,北海道沙律,烧物有银雪鱼',烧蚝,、、::最重要冷绿茶面,另成班 friends好满足,我不会忘'水木
水木
2019-07-21 1151 浏览
我有位日本朋友带我去一间隐蔽嘅日本料理 谁不知令我喜出望外 海胆好新鲜 烧带子一流 还有我至爱嘅魔鬼我面珠灯 和食方面黑豚肉沙律 小吃有和风东风螺,最重要有明太子烧饭团 ,简直喜出望外 每次来到我一定帮衬
2019-07-20 1026 浏览
今天来到位於湾仔谭臣道内的水木日本料理,餐厅是日本友人高度推介的,所以特意到访一下.店内的装潢给人很舒服的感觉. 今天客人比较多,但服务员只有一个,见她频频扑扑不断的出出入入很是奇怪,怎麽这样好质素的餐厅只有一个服务员呢,细问之下才知道原本应该有三个员工的但分别有不同原因下请假了,但这唯一的员工完全没有怠慢还是尽心尽力的去做到最好,真替老板开心有这样一位出色的员工. 需然上菜、落单是援慢了一点,但是值得体谅的. 再说食物质素也是非常地道难怪日本友人大力推荐👍🏻 😋
今天来到位於湾仔谭臣道内的水木日本料理,
餐厅是日本友人高度推介的,所以特意到访一下.
KM
2019-07-14 940 浏览
食物质素先唔讲,质素平平,唔算难食。呢间餐厅最大问题系侍应态度!外场有位侍应嘅态度同对答语气由带位至埋单都极差,黎到等左10分钟都无人俾水俾餐牌,如果忙,我哋可以理解会慢同照顾唔到最多客人,但当时晚餐时间都只系坐左三分一个场,大家都无催促个侍应,而个位侍应又会主动俾隔离台俾水俾餐牌,我哋预期佢会递水,但直到我哋埋单,都系无水㗎!我哋都无特别多要求,只叫左佢落单同埋单,难道要自己落单,去厨房拎野食,自己抹台同埋单?侍应落单同上菜态度同样差,我哋夹紧其他野食,明明张台有好多位俾佢放低啲野食,但佢死都要黑晒面企系到,专登做俾我哋睇,想要人难堪一样,如果要我哋自己搬开个位俾你放野食,可以出声,但系黑晒面企系到想点?食物质素平平无特别,态度又咁差,仲要收服务费?完全无服务可言喎!我哋唔需要帝王级服务,只系个态度同语气听到人好嬲!麻烦餐厅改善一下服务态度同专业!

2019-06-27 685 浏览
依间野以後唔会再去😖服务态度极差,赶客。今日book左12:45食lunch,明白繁忙时间多人, 但都冇理由未食完就催我买单,倾紧计,系咁走埋嚟执嘢。走来话好多人等紧叫我地买单,但我地先食咗得果半个钟...其中有个中年女士应更走埋嚟同我地讲话出面好多客人等紧位,要我地买单先,嘢饮甜品都未食完....同我讲话得返5分钟,5分钟後要交枱,O晒嘴....入嚟嘅时候你又唔同我讲有几多时间食,我埋完单,比完钱就黑晒面催我地走。本身环境已经不是太好,食物质素一般,贴钱买难受。未食过的建议不要光顾这间餐厅。讲返食物叫咗个鳕鱼套餐,劲多油,食完返公司肚痛...另一个套餐,啲三文鱼劲唔新鲜,蒸蛋劲多水。 一句讲晒劲难食,最惨仲要冇Service
2019-06-27
2019-05-16 1172 浏览
I'm a frequent customer here at lunchtime and this restaurant never disappoint me. Sashimi are fresh, though portion is sometimes small. the hot dishes like the deep fried pork chop curry is really nice. Indeed you can choose anything you like coz all are very good😋😋.Though it's a bit pricey compare with other Japanese restaurant in the area, it's more cozy and quiet, you are guarentee a full tummy with their sets.午餐set次次都食到捧住个肚。环境清静,最爱烧肉丼。其实冷热食都好好味,所以虽然贵少少,但谂唔到食乜就会上黎食佢。

• 烧肉丼
2019-02-18 2589 浏览
今天再次来到湾仔的水木吃午饭,记得很久以前来过一次,因为位处商业大厦内,人较少,非常闲静。今次再来发现午饭时间全场爆满,可能会有些嘈吵。水木日本料理走偏高档路线,午市餐牌选择多样化,最後决定点了天妇罗定食。定食跟前菜、沙律、炖蛋、白饭、面豉汤及抹茶奶冻做甜品,非常丰富。天妇罗有虾、香菇、茄子等,炸得尚算香脆,吃起来亦不算太油,蔬果类仍能保持内里水份,不会炸得太乾,可惜虾的粉浆偏厚。炖蛋幼滑,可惜味道偏淡。抹茶奶冻不会太甜,抹茶味浓,有惊喜。
2019-02-12 1838 浏览
今次嚟到呢间位於湾仔市中心嘅日本餐厅,相信系香港食到嘅日本野,大家都对佢有一定嘅期待,今次我食嘅主要系一个套餐———佢晚市嘅套餐,价钱适中嘢食唔错服务一流,我几锺意佢个吞拿鱼鱼腩蓉饭,再捞埋少少Wasabi去食感觉真系一流。其实呢间餐厅我都食过好几次,主要都系食佢嘅套餐为主,不过坦白讲以前嘅质素会好啲而家只系一间不过不失嘅餐厅,但系有一定嘅质素重保持到的,所以我嘅评价都系不过不失,但我下次都会去光顾。

• 北海道海鲜丼
  • 天妇罗
2019-02-08 1490 浏览
以前都嚟过食几次都几好,今日初四开工谂住食好啲就嚟呢到,点知失望唔单止,仲好嬲。服务唔讲啦,初四人多服务唔到我理解,但系我叫咗个碎鱼生饭食,嚟到睇到真系忍唔住讲咗句粗口。188蚊,见到d蟹柳碎已经o咗咀,然後再望真的,除咗个一细份海胆,其他个d料,三文鱼碎加埋都唔知有无5粒,吞拿鱼就用最cheap个d,争鲜都靓过佢,其他大部分系章红鱼,蛋同青瓜粒。认真,我求其去间伪日本料理叫碗角切都靓过呢碗嘢。我同事个寿司刺身set仲离谱(好後悔无影相),完全图文不附到一个点,带子刺身无咗,比d唔太靓嘅鱼换咗,2件军舰都变咗半份军舰,加2件cheap到爆嘅吞拿鱼三文鱼寿司,total,4件寿司仔加8块刺身(我记得无靓嘢),睇到实物真系孤寒到你唔信,咁就228。我前几次嚟真系唔系咁,点解而家会可以恶劣成咁?真系当人系水鱼咁嚟呃,好差。
认真,我求其去间伪日本料理叫碗角切都靓过呢碗嘢。
第二次去食,主要贪佢冇乜人可以静静地倾计。我哋两个人坐低点左寿司、汁煮东风螺,鳕鱼乾、银鳕鱼同埋少少刺身。坦白讲嘢食系可接受,寿司刺身都唔错,银鳕鱼系最好食,但个汁煮东风螺就咸到我哋要叫师傅重新整过。但是可怕系食食下见到只劲大曱甴由幢墙上面爬落嚟,仲差啲爬咗入我朋友个手袋。我本人系唔怕曱甴嘅,但我朋友就吓到大叫。老板行过嚟,二话不说徒手拍落只曱甴度,呢下我就惊起上嚟啦。话你拍完有冇消毒洗手整嘢食㗎!!!老板解释系楼下酒吧引左好多曱甴嚟,但呢下都已经吓到我朋友想呕,我哋野都未食完就即刻走咗了。埋单差不多$1100,搞成咁老细少少discount都冇俾。咁我都冇多问啦,你俾啲优惠券我唔通我下次又来咩。清洁同卫生真系对食肆来讲系最重要㗎!

但是可怕系食食下见到只劲大曱甴由幢墙上面爬落嚟,

清洁同卫生真系对食肆来讲系最重要㗎!

2018-12-05
2018-12-14 1247 浏览
有同事想庆祝升职,所以预订左八个位。餐厅环境唔错,八人枱安排左系一间房,所以我地倾偈都好方便。餐厅有lunch set menu ,set 种类都几多,鱼生定熟食定食都有。我叫左个烧银雪鱼定食。佢前菜有沙律,蒸蛋和腌菜。个蒸蛋好食,蛋无老亦都有味。至於个银雪鱼本身都唔差,不过个汁就甜左少少。个餐份量系足够。同事叫左滑蛋猪扒饭就好一般,无惊喜。反而有同事叫在个限量set , 有齐天妇罗,银雪鱼同鱼生。虽然个价钱系贵啲,但如果整体黎讲反而仲抵食。庆祝食呢度系唔错
有同事想庆祝升职,所以预订左八个位。
餐厅环境唔错,八人枱安排左系一间房,所以我地倾偈都好方便。

同事叫左滑蛋猪扒饭就好一般,无惊喜。

庆祝食呢度系唔错
2018-12-07
  • 烧银雪鱼
  • 前菜
2018-11-21 646 浏览
経「食家」上司极力推荐下,虽然路途稍遥远,但她诚意拳拳的相伴...餐厅很小型,枱与枱之间很近,人客很多,幸好订了位...拣选午餐 - 和牛定食先上沙律,菜新鲜爽脆,沙律汁好味道,两者好夹蒸旦,很嫩滑可口主菜 - 和牛份量不少,入囗即溶,甘香肥美...意想不到甘好味呀薯蓉,够香,冇肥腻感觉面豉汤,不咸,够热,饮落好顺喉甜品 - 红桑子布甸,非常可囗非常満足的一餐

餐厅很小型,枱与枱之间很近,人客很多,幸好订了位...

拣选午餐 - 和牛定食

先上沙律,菜新鲜爽脆,沙律汁好味道,两者好夹
蒸旦,很嫩滑可口
薯蓉,够香,冇肥腻感觉
面豉汤,不咸,够热,饮落好顺喉

甜品 - 红桑子布甸,非常可囗

非常満足的一餐
2018-11-09 483 浏览
今日一大班同事约埋出街食午餐,左谂右谂都唔知食乜,最後由我决定食日本菜,揾咗一轮就订位。由於我们9个人,就安排咗人坐入房,所以都好幽静,但稍嫌冷气不足要加风扇。点餐後,食物逐一上枱所有食物都好好味
点餐後,食物逐一上枱

所有食物都好好味
2018-11-05 391 浏览
本人其实都系湾仔区工作有好几年时间但一直都留意唔到位於万利大厦二楼嘅水木早前上网搵下公司附近有咩日本餐厅最後选择试一试水木点左自选三款迷你饭杂锦切粒鱼生饭, 葱吞拿鱼饭 + 天妇罗套餐包沙律, 前菜, 茶碗蒸, 甜品沙律嘅蔬菜新鲜加埋微酸沙律醋好开胃前菜系海哲, 好爽同好香麻油味茶碗蒸好香鲣鱼味, 下面有蟹棒, 鱼糕同虾好香好滑~主菜终於到忘记左影友人碗烧肉丼, 佢碗烧肉丼够哂份量杂锦切粒鱼生饭, 有三文鱼, 鲷鱼, 八爪鱼, 蟹籽, 蛋粒同青瓜粒葱吞拿鱼蓉饭, 鱼生非常新鲜吞拿鱼蓉带有鱼油香加埋葱好配由於鱼生够新鲜, 其实唔驶点加豉油或生磨Wasabi天妇罗脆浆够薄, 天妇罗有蕃薯, 青椒, 粟米仔同虾所有蔬菜都好鲜甜, 一向抗拒粟米仔嘅我都觉得好好味最後甜品系抹茶奶冻, 好浓抹茶味唔会太甜仲要好好好滑! 真系好想再Encore
本人其实都系湾仔区工作有好几年时间
但一直都留意唔到位於万利大厦二楼嘅水木
早前上网搵下公司附近有咩日本餐厅
最後选择试一试水木
点左自选三款迷你饭杂锦切粒鱼生饭, 葱吞拿鱼饭 + 天妇罗
套餐包沙律, 前菜, 茶碗蒸, 甜品
沙律嘅蔬菜新鲜加埋微酸沙律醋好开胃

前菜系海哲, 好爽同好香麻油味
茶碗蒸好香鲣鱼味, 下面有蟹棒, 鱼糕同虾
好香好滑~
主菜终於到
忘记左影友人碗烧肉丼, 佢碗烧肉丼够哂份量
葱吞拿鱼蓉饭, 鱼生非常新鲜
吞拿鱼蓉带有鱼油香加埋葱好配
由於鱼生够新鲜, 其实唔驶点加豉油或生磨Wasabi
天妇罗脆浆够薄, 天妇罗有蕃薯, 青椒, 粟米仔同虾
所有蔬菜都好鲜甜, 一向抗拒粟米仔嘅我都觉得好好味

最後甜品系抹茶奶冻, 好浓抹茶味唔会太甜仲要好好好滑!
真系好想再Encore