2019-07-20 12671 浏览
近年兴起素食自助餐, 食物吸引度和餐厅环境甚是参差, 要吸引顾客光顾, 实在不易。是日路经Everyday, 入内走了一转, 感觉食物及环境均良好, 决定来个 Green Monday。小店座位舒适, 装潢简约无压迫感, 唯取食物时有点挤。午餐跟下午茶食物种类相同, 但相差$20。食物味道中规中矩, 胜在款式多。以$68 (75分钟) 的下午茶来说, 能有如斯多选择, 已非常不错。花生脆苹果 - 简单清爽, encore了几次牛油果蒜茸焗法包 - 法包有点失风, 韧避风塘椒盐粟米 - 少辣惹味脆皮萝卜糕香煎藕饼素茄子鲜椰汁焗南瓜蒜茸凉拌青瓜南乳炆枝竹马蹄莲藕素烩杂菌杞子陈醋云耳蚝皇烤麸四宝萝卜味菜胡椒汤 - 胡椒味甚重, 味道不错青苹果紫薯球椒盐豆腐 - 略咸凉拌竹笋炒青菜姜汁芥兰榄菜炒饭砂锅芋丝津白芝士眉豆焗蕃茄杂菌准生冷面合桃咕噜肉生炒糯米饭豉油皇炒面绿茶芋泥饼桂圆水果茶反沙芋 - encore了数次还有很多很多食物未试

花生脆苹果 - 简单清爽, encore了几次
牛油果蒜茸焗法包 - 法包有点失风, 韧
避风塘椒盐粟米 - 少辣惹味

南乳炆枝竹马蹄莲藕
素烩杂菌
杞子陈醋云耳
蚝皇烤麸四宝

萝卜味菜胡椒汤 - 胡椒味甚重, 味道不错

青苹果紫薯球

绿茶芋泥饼

反沙芋 - encore了数次
还有很多很多食物未试
2019-07-08
上次个朋友带我黎食 今次我带另一个朋友黎食,好锺意可以狂食菜,好健康既感觉。中午12:40黎到,店员叫我地等到1点,不过等左5分钟已经带左我地入座,好好彩。今次重点推介:# 切片苹果脆脆 # 9/10分好好味好清新 但其实好香浓,多重口感,而且有花生酱,好正。好多食物种类,有我至爱红菜头,西兰花,Kale,炸豆腐,避风塘粟米,反沙芋,个味菜胡椒汤都系劲正!唔讲咁多啦,去相!食左成4碟野同2碗汤,饱到呢,好满足! 都系每人88蚊咋。。。。。

今次重点推介:

# 切片苹果脆脆 # 9/10分
好好味好清新 但其实好香浓,多重口感,而且有花生酱,好正。

2019-11-15 830 浏览
又系平日夜晚食饭出街食饭既日子 ~有食开素食自助餐 呢间暂时系最高分就算系平日 都要Book左位稳阵d 假日就唔洗讲啦早到左都半full 环境乾净 用既都系环保餐具🔽冷盘同热盘都有唔同选择 甜品都有几多选择 记住要试佢哋嘅自家雪糕 我几锺意佢哋嘅嘢饮 又冻又热又有汤 总括嚟讲 嘢食都几有创意 睇落细细地但系其实选择好多 90分钟一定够食 环境都算舒服唔会太嘈可以倾到计 暂时来讲系觉得最好食嘅素食自助餐 不过记住要早啲book位 ~
又系平日夜晚食饭出街食饭既日子 ~

有食开素食自助餐 呢间暂时系最高分

就算系平日 都要Book左位稳阵d 假日就唔洗讲啦

早到左都半full 环境乾净 用既都系环保餐具

🔽冷盘同热盘都有唔同选择

甜品都有几多选择 记住要试佢哋嘅自家雪糕

我几锺意佢哋嘅嘢饮 又冻又热又有汤

差唔多试晒上网search到嘅新派素食buffet(除左观塘新开个间未试),每日嘅菜式,无论系味道、卖相、种类定独特性,都叫数一数二个人认为最好味系椒盐豆腐,外脆内软,外层脆皮调得好够味、厚薄适中,入面嘅豆腐似系百福水豆腐个种超级软嘅质地呢度仲有几款系其他buffet好少见而又好好味嘅野,包括系花生苹果脆脆、合桃咕噜肉、反沙芋头建议来到一定要拎旧试试 不过最可惜系呢度用餐时间较短,真系exactly 75分钟就会俾人叫走,所以都食得几急

建议来到一定要拎旧试试

2019-06-18
庆祝纪念
纪念日
2019-10-27 529 浏览
很少能够找到专门食斋菜的自助餐厅 ,无论头盘 、热荤、 汤、甜品 、都很全面 ,感觉上食品都几健康,菜式比较大路,选择很多,添了大概两个round 就已经很饱了。 前菜有我喜爱的白苦瓜 白苦瓜,在自助餐里不常见,所以我都食了很多。座位就比较狭窄,如不要求精致食品,这个是一个很好的选择。
2019-10-27
2019-10-25 480 浏览
健康由每日🌞一素食做起🥬素食buffet 真系出众,款式超多,味道好好色,有好多特色配搭,fusion 菜甘。应该有几样野要「记得」「记得」记得要订位,分头围18:00用餐90分钟下一围19:30。好爆满架记得做过有公德心既食客,食完要换碟同餐具都系自己先分类再处置。最後记住试晕甘多款餸,真系好有特色,特别有个香煎拔丝🍌鲜苹果花生Tart🍎「必试」环境卫生舒适,好岩大家带屋企长老试一下另类buffet ,唔洗下下海鲜🦞刺身! 餐厅重有推出午市buffet,价钱更加超值! 主要系自助,所以服务好难评,但收银都好有礼物

健康由每日🌞一素食做起🥬
应该有几样野要「记得」「记得」

餐厅重有推出午市buffet,价钱更加超值!

主要系自助,所以服务好难评,但收银都好有礼物

2019-10-23 523 浏览
Fatbrown 成日都好想食素食,但系又觉得好唔抵,闲闲地出去食素都要两旧水,成日谂谂吓觉得食菜食两旧水真系几贵,所以都放弃左难得今日朋友搵左呢间自助素食,晏昼一个人都系$108,唔使+1<lunch buffet $108>依间每日素食非常之多人,最好book定位先黎,如果唔系会无位咖食物嘅款式同平时出去食buffet都差唔多,头盘、热食、甜品每样都大概有七八种,试吓试下都几饱㗎Fatbrown 最锺意反沙芋,平时出街好难食到,搬到 lunch buffet 居然有,Fatbrown 扫左劲多旧,秋风起系食芋头的好时侯,粒粒都起沙,好正另外想赞下右下角个粒杂菜炸物,炸得黎唔肥腻,口感有层次炼奶南瓜同绿茶饼Fatbrown 首推,南瓜炆到好淋,落左炼奶入口即溶,甜甜地食完又唔会有罪恶感绿茶饼有淡淡绿茶饼,松化得黎唔会乾,一块切做四小份,少食多滋味

<lunch buffet $108>

另外想赞下右下角个粒杂菜炸物,炸得黎唔肥腻,口感有层次

2019-10-19 733 浏览
我想食素已经好几次,但身边朋友又冇咩兴趣。Hubby放假问我想食咩,我即刻提议食素。若两个人去传统素食餐厅,一碟正常size嘅餸对我哋两个人嚟讲,可能叫三碟已经太多;所以想食多款但又不会浪费,最好都系食自助餐。上open rice睇食评,决定去呢间试下。午餐限时75分钟,每人$88,冇加一。饮品有热嘅罗汉果水丶冻嘅橙汁及桂圆水果茶。食物大致分前菜丶汤丶热荤丶炸物丶主食丶甜品等。个人认为做得特别出色有:1. 花生脆苹果 — 苹果片清爽丶花生酱和脆脆香口2. 罗汉斋 — 材料多丶够入味但唔咸,尤其系烤麸3. 豉椒凉瓜 — 凉瓜靓丶入口甘4. 炆莲藕 —莲藕靓丶多莲藕丝5. 绍菜芋丝鱼腐 — 各材料入哂味6. 咕噜合桃 — 合桃香脆、酸甜度适中开胃7. 香蕉糕 — 香蕉味浓丶少甜健康较为失望的有糯米饭丶萝卜糕及反砂芋。其实仲有好多嘢未食,虽然冇食早餐,但都唔能够一次食太多。整体都唔错,但难找朋友陪,短期内未必可再嚟。

个人认为做得特别出色有:
1. 花生脆苹果 — 苹果片清爽丶花生酱和脆脆香口
2. 罗汉斋 — 材料多丶够入味但唔咸,尤其系烤麸
3. 豉椒凉瓜 — 凉瓜靓丶入口甘
4. 炆莲藕 —莲藕靓丶多莲藕丝
5. 绍菜芋丝鱼腐 — 各材料入哂味
6. 咕噜合桃 — 合桃香脆、酸甜度适中开胃
7. 香蕉糕 — 香蕉味浓丶少甜健康

较为失望的有糯米饭丶萝卜糕及反砂芋。

2019-10-10
  • 花生脆苹果
早前在山林道发现了这家吃素的餐厅,每次周末经过都是坐满了人必须排队,这个重阳假期终於在不用排队的情况下来品嚐了这家「每日」蔬食自助餐。这Vegan主题自助餐午餐$108,晚餐$168而且免加一,价格相当相宜。食品总类来说也不少,由沙律bar、前菜、汤、餸菜、饭面,到甜品、糖水及生果,应有尽有,而且味道也不错。我特别喜欢前菜中的花生脆苹果、粟米紫芋球、蘑菇芝士酿蕃茄,除了蒸矮瓜、丝瓜、炒菜、炒饭等家常小菜,其中煎藕饼、椒盐豆腐都很好吃。甜品亦有惊喜,有红枣糕、班兰蛋糕、黑芝麻糕及杨枝甘露等。餐厅也走环保路线,餐具都是以环保物料制造,吃完需要自己把餐具归还回收处,然後拿单据到cashier 付款,将人手减到最少。如果平时怕吃素吃不饱,相信这里一定能满足你。百几蚊吃个自助餐,也非常抵食,难怪这餐厅生意一直不错,推荐给喜欢吃素的朋友。

沙律吧

这Vegan主题自助餐午餐$108,晚餐$168而且免加一,价格相当相宜。食品总类来说也不少,由沙律bar、前菜、汤、餸菜、饭面,到甜品糖水及生果,应有尽有,而且味道也不错。我特别喜欢前菜中的花生脆苹果、粟米紫芋球、蘑菇芝士酿蕃茄,除了蒸矮瓜、丝瓜、炒菜、炒饭等家常小菜,其中煎藕饼、椒盐豆腐都很好吃。甜品亦有惊喜,有红枣糕、班兰蛋糕、黑芝麻糕及杨枝甘露等。

花生脆苹果

粟米紫芋球
蘑菇芝士酿蕃茄
甜品及生果
2019-10-10 580 浏览
最近迷上食素食。 依间近近地,就试一下。依间店系山林道 完全系一间好日系感觉既素食店 感觉好舒服依间素食自助餐限定时间90分钟 价钱方面都唔算贵 同一般素食自助餐价钱差不多 但系依间食物款式比我以往食既多 卖相都相当新式及吸引 一位大约系$168 睇单发现系冇收加一的 唔知系咪我睇错今次我选择左食晚餐时间 可能时间已经比较夜 所以人流并唔多 热食大概有10款以上 都有沙律吧 甜品吧 同埋前菜区 食物款式比我想像中多好多最推介系椒盐薯仔 唔会好咸 口感都好特别 还有就是牛油果酱包 味道汤有1款 今次去胡椒汤 由於上次去另一间既时候饮过个味太难顶 今次就冇饮 同埋仲有粉葛汤,清清地 唔会太重味精味 好有住家菜味道。另外有饮品 有2款冻饮 以及2款热饮 不过要重点推荐既系佢既饮品 :桂圆水果茶 。味道口感不错 不会太甜 除左热食 汤 点少得甜品。甜品系我食过既素食店(虽然唔算多)入面最多 岩哂中意食甜品既人呢 推荐的就是杨枝甘露 超多西米 又品会太甜 到最不枉此行既一样食品了-雪糕 位置唔明显 系甜品区旁边既墙角 最估唔到系有冲绳海盐味既雪糕 雪糕都系好岩素食既人食 味道超级好 如题 点解我
最近迷上食素食。 依间近近地,就试一下。
依间店系山林道 完全系一间好日系感觉既素食店 感觉好舒服

桂圆水果茶
除左热食 汤 点少得甜品甜品系我食过既素食店(虽然唔算多)入面最多 岩哂中意食甜品既人呢 推荐的就是杨枝甘露 超多西米 又品会太甜
甜品

到最不枉此行既一样食品了-雪糕
冲绳海盐雪糕

如题 点解我会话依间系环保为先既素食店 ? 环保当然唔系指啲野食重整热戈啲 而系依间素食店系会比你外带食品 因为是次我地食得比较晏 啲职员会问你要不要外带 唔系话你贪心 而系依间店铺是不主张浪费 所以希望客人会带走食物 唔洗浪费今天的食物 如果客人真的不带走 当然依间也会做厨余收集。 但以咁多店铺黎讲 其实真系罕有 。都系我觉得值得再食既店铺 。
员工也是十分有礼貌和热心 , 绝对值得再来呢
甜品
冲绳海盐雪糕
  • 杨枝甘露
  • 牛油果蒜蓉包
  • 椒盐薯仔
2019-10-01 922 浏览
我本来喜欢食多菜,不过认为每种食物营养都要吸收下,因为我身体差所以唔会特别话要专登食素!今日朋友话要食,我又唔抗拒嘅试下罗!抱住试嘅心态,期望唔大!最後比我相像中好!唔好介意我影得样衰,先睇相,已经有好多款,我只系试左一半,你想像下有几多选择!有沙律,炸物,凉拌,咸甜点,生果,中式小炒,汤,粉面饭,饮品,雪糕,都唔知有有数漏~太多,而每种种类都有好多款架!味道唔曳架,你我以要求佢煮得几特别,味道好又唔系漏就得啦,最推介个饺子,好似食紧肉,重点系要点埋旁边专用酱油,十足红油抄手,呢味成日要refill。太快饱,最几连雪糕都食唔落!饮品方面比较差,罗汉果茶唔refill,其他又怪味,我最後只饮热茶
  • 红油抄手
2019-09-29 698 浏览
之前行过山林道时见到有间食店大排长龙,番去search 先知原来就系"每日", 系素食buffet. 系某闲日夜晚book 左位同friend 去试试。由於book 左位既关系好快已经可以入座,但要好strict 咁系90分钟内食完离开。价钱方面,星期一至四$138一位,算系几抵。之前都食过佐敦另一间既素食buffet, 相比之下,"每日" 既装修靓d, 文青d, 野食方面较多素食甜品,所以对女仔黎讲好似更加吸引。贪心既我地当然每样都试了点,仲要留肚食甜品。呢度既甜品种类几多,卖相吸引,食落味道都唔错。总括而言呢度既环境几好,食物质素不俗,闲日黎更加几抵,如果下次再想食素食自助餐呢间都会系我首选。

2019-09-28 519 浏览
一直都好想试下素自助餐, 但有唔少间嘅地点都比较远, 终於比我发现度呢间系尖沙咀嘅素餐厅!星期日一眼望落去都full晒 得返最後2个位, 立即就入座!不过呢个位就近厨房, 而且系bar枱所2个人都要对住墙食!由前菜, salad, 汤, 饮品, 主菜, 饭, 面, 甜品 样样都有!估唔到个苹果片系几好食!好清新, 一啲都唔会令你更加饱!炸豆腐都好香口!旧旧都炸到好靓好好食!净系食前菜都可以饱啦!主菜都有好多款唔同食物, 素版嘅鱼香茄子就比较油, 反沙芋好好食!好多款食物都唔错!就算无肉都好好食!最特别同最多人推荐就系核桃咕噜肉, 而家就好钟意食咕噜肉所以呢个系一定要试既!估咕到炒完之後都仲好脆!都几似好脆嘅咕噜肉!核桃又有营养!可以食多几粒!食得呢度我已经好饱, 甜品都无咩点食!仲有沙律都无食到!想试下素食但又怕品好食嘅朋友可以试下!

2019-08-18
  • 花生脆苹果
我都食过九龙多间素食自助餐,每日是值得推介比大家要食,前後去过4次,每次都有新野。服务是由於自助及自行收物品,所以先比3星。推介食品反沙芋(一定要食),咕噜肉午餐$88位,哗超值到总结我会比4.5分
2019-09-27
胡椒汤
反沙芋
2019-09-26 355 浏览
同呢位朋友太耐无见,所以想搵个地方坐耐少少,但又食得健康的地方。谂咗一轮,不如去食素食自助餐,监於我身边太多食肉兽,好少人会陪我食素,难得今次有人陪,点都要食间好野。一去到铺头门口,全部都系人,我问有无位,都要等,原来大把人订咗枱,无谂过咁夸张罗。幸好二人枱唔洗等好耐,好快有得入去食。款式都多,而且有标明系边类素食,呢样真系好好,唔怕食错野。今次好失策,净系挂住食,唔记影相,下次一定要再去食同影靓相。

幸好二人枱唔洗等好耐,好快有得入去食。
款式都多,而且有标明系边类素食,呢样真系好好,唔怕食错野。