2019-06-16 1081 浏览
今天在牛头角有点事办,於是就在附近找地方吃晚饭,发现这家武士拉面,刚好又有好一阵子没有吃拉面,就来试试水准。餐厅以日本风格为装潢主题,座位不多,但空间亦宽敞。餐枱上放有三款自家制的调味料,每款味道都十分特别,可以自行取用。拉面主打猪骨汤底,亦可选其他特色汤底,好像香葱油、辛辣地狱、黑蒜油等,另外小食有饺子及炸鸡等选择。丰臣将军拉面先点一客四国香葱油拉面,是以经典的豚骨汤底作基础,加入香葱油以及新鲜青葱,有浓郁的豚骨香气,一呷香浓顺喉,但却浓而不腻,将香葱一同入口,汤底马上变得轻怡清新,为豚骨汤底带来新的滋味。溏心蛋生熟程度拿捏恰到好处,蛋黄部分相当浓郁,但如果可以更入味则上一层楼。武士沾面吃沾面习惯先品尝面条本身的味道及口感,口感筋道醇厚,颇有嚼劲,富小麦香味,而後味甘甜。接下来把面条放入柚子鱼介汤底中,入口醇厚香浓,同时带有柚子的清香,实属上品。豚肉叉烧肥瘦均称,入口甘腴味美,更带有淡淡炙烧焦香。蜜糖芥末鸡翼小食点了半骨鸡翼,以蜜糖芥末作为调味,日式芥末味道强劲霸道,但同时与蜜糖的香甜互相配合,外层炸浆不厚,却意外地香脆,鸡翼鲜嫩多汁。武士小丸子小丸子即叫即制,上枱热辣辣,外脆内软,
餐厅以日本风格为装潢主题,座位不多,但空间亦宽敞。
溏心蛋
叉烧
武士小丸子
小丸子即叫即制,上枱热辣辣,外脆内软,份量十足有六粒,配上日式酱汁十分惹味。
2019-06-16
溏心蛋
叉烧
2019-06-15 498 浏览
就算系观塘返工,平时都好少行过嚟呢边食嘢,但系今日就例外,决定试一试呢一间拉面,下午茶时间,人唔算多,非常舒适虽然餐厅冇下午茶套餐提供,不过都唔错,我同朋友都分别叫咗一碗拉面,一碗系左边嘅 丰臣将军拉面,右後方果碗系 九州地狱拉面,两碗拉面嘅卖相都非常唔错我朋友所拣嘅呢一碗 九州地狱拉面,佢拣咗小辣,所以觉得非常惹味,味道非常唔错,食物嘅感觉辣得来又够香,佢话甚至乎系有少少日本嘅味道添我呢碗既 丰臣将军拉面,卖相亦都确实系唔错,上面满布葱花,下面一睇就知系好香浓嘅汤底,连同一大块既豚肉,以及旁边一大块好新鲜嘅紫菜,见到都已经好想食我自己本人本身就好锺意食葱,所以上面嘅葱花够晒多,真系啱晒,啖汤重正,炒香的芝麻,加埋非常浓嘅汤底,冇得顶面质方面,我就拣咗硬嘅质感,因为口感比较正之余,就算放耐左少少,口感依然咁正由於我好锺意食蛋嘅关系,呢半粒糖心蛋就真系够晒正,连同少少既汤一齐食,口感同味道都好正,正如我朋友所讲,呢碗拉面都真系有日本嘅味道两碗拉面梗系唔够啦,所以我哋都叫多咗两个小食,分享一齐食,分别系後面嘅 日式煎饺子,及前面嘅 唐扬炸鸡呢个炸鸡真系几出色,估你唔到咁好食,外脆内软,入面

呢个炸鸡真系几出色,估你唔到咁好食,外脆内软,入面仲好 juicy,以我多年食鸡既经验,呢个真系做得唔错

饺子都唔差,入面有猪肉同白菜,味道都唔错,而且煎得几香,可以一试

餐厅环境都坐得几舒服,食一碗拉面黎计,确实都唔错,性价比几高,绝对有一定嘅回头率
2019-10-28 30 浏览
路经呢间门面细细嘅拉面店,睇佢外殻似模似样,就入去试吓啦!先嚟个吉列虾,粉浆唔太厚、够香脆又新鲜,唔错。再嚟个小丸子,呢个八爪鱼丸size都真系小丸子,但都脆口同唔错嘅。跟住到主菜嘞,先嚟个番茄汤乌冬,块紫菜有够大,叉烧两块,面质呢就随你喜欢自己选择,汤底浓淡都系自选,同正宗拉面店差不多跟住一个香葱拉面,有够多葱呀!汤底同拉面口感、份量都唔错。另加只温泉蛋,咪就系一只半生少熟蛋罗!如果呢个价钱都算系抵食啦!哥哥仔礼貌又好好,值得再食!
路经呢间门面细细嘅拉面店,睇佢外殻似模似样,就入去试吓啦!
先嚟个吉列虾,粉浆唔太厚、够香脆又新鲜,唔错。

跟住一个香葱拉面,有够多葱呀!汤底同拉面口感、份量都唔错。

另加只温泉蛋,咪就系一只半生少熟蛋罗!

如果呢个价钱都算系抵食啦!哥哥仔礼貌又好好,值得再食!
2019-10-21 35 浏览
间唔中就会想食拉面刚好发现这一间 — 武士拉面汤底选择非常多 感觉正宗於是便约了朋友过来一起试试每一款汤底都以日本武士命名款款都好吸引 和朋友选择了不同的口味煎饺子外皮十分薄 煎得香脆 满满猪肉馅料最出色是这里的酱汁 令饺子更鲜甜好味道梅川将军拉面则酱油鱼介猪骨汤底选择了— 味道:中等 面:幼细 软汤底浓浓鱼介猪骨香 口感细腻却不会很油腻吃了一半 加了店里的特制鱼油将汤底味道层次提升 浓浓鱼香更鲜甜豚肉则是五花腩肉 加上了黑椒粒 十分香口另了加溏心蛋 吃拉面必点呀丰臣将军拉面四国香葱油汤底选择了— 味道: 普通 面:普通 软面上铺满大量香葱和蒜 令汤底更香友人大赞 更说两碗都吃得下 值得推荐配料一样是豚肉和紫菜加了温泉玉子 另上 又软又滑浓浓蛋香

间唔中就会想食拉面

友人大赞 更说两碗都吃得下 值得推荐

配料一样是豚肉和紫菜

加了温泉玉子 另上 又软又滑浓浓蛋香
2019-10-14 32 浏览
经过见到好平既拉面,午市最平$58碗,就入去试下。叫左两碗,分别系经过见到好平既拉面,午市最平$58碗,就入去试下。叫左两碗,分别系酱油鱼介猪骨汤底,同埋四国香葱油汤底。等左一阵就有得食啦,好快手两碗都有紫菜,有半只糖心蛋,同埋有两块日式叉烧,都几足料。有木耳个款系酱油鱼介猪骨汤底,有好多葱个款既系四国香葱油汤底。酱油鱼介猪骨汤底个款比较浓郁,鲜味比较重,如果唔中意咁浓可拣淡汤底。而四国香葱油汤底既葱香好出,中意食葱既朋友一定要试下。整体来讲,以$58-$68呢个价钱来讲,好抵食。拍得住其他卖紧八九十蚊碗既铺头。分量足,价钱平,仲免收加一,环境又卫生。

酱油鱼介猪骨汤底
酱油鱼介猪骨汤底
四国香葱油汤底
餐厅内位置不多长方形长度⬜大约有十张台到但餐厅嘅拉面亦都不差❗首先拉面所点选嘅主菜名都好特别用左日本一啲将军嘅名嚟点缀💂‍♂️咁我就拣左酱油鱼介猪骨汤底汤底拣浓面身就普通同硬另外小食叫咗忌廉蟹肉薯饼 ------------------------------德川将军拉面 $58汤底因为我拣左浓所以更突出饮得到所用嘅材料汤嘅份量十分适当,不多不少我食哂成个面都只有得返少量汤底啱啱好饮哂😋而拉面必食嘅温泉蛋同叉烧水准都下於其他拉面店另外比较特别些少系可以拣普通或粗身面系面上多加一个款🍜食客嘅选择又多左吸引到人再食多次 ------------------------------再讲讲整个面嘅外观黑芝麻同黑木耳丝系表面加上大大块紫菜放系旁边摆位整齐,颜色偏黑亦都配合到鱼介猪骨浓汤味道👍吸引又好食 ------------------------------忌廉蟹肉薯饼🍤 $18应该系即叫即炸食落口时入面嘅忌廉蟹肉🦀慢慢咁流出嚟劲热差少少烫到嘴边💋不过即叫嘅薯饼炸得好脆 一咬即松开薯饼内系半满👀一咬就易流出忌廉蟹肉 再点上沙律酱✨值得一试
餐厅内位置不多

另外小食叫咗忌廉蟹肉薯饼
德川将军拉面 $58

汤底因为我拣左浓
所以更突出饮得到所用嘅材料
汤嘅份量十分适当,不多不少
我食哂成个面都只有得返少量汤底

再点上沙律酱✨
值得一试
2019-09-29
2019-09-21 38 浏览
这附近有不少好吃的,麻辣烫,鸡蛋仔,港式小吃,川式米线,但偶然还是发发汤面瘾,即使是夏天,总想喝喝一口浓浓的热汤底暖暖脾胃晚餐点了这九州地狱拉面,汤底微辣,但辣香味不算太出众,有点像辛辣泡面的汤底,没什麽特别惊喜。这拉面每桌都有不同汁料,可以吃无聊时加进汤面自己调调转口味,是个贴心地方。叉烧不算肥美偏薄,有烧过的香气,边边硬硬的增加口感,但还是喜欢厚切肥叉烧啊 幸好糖心蛋就没有让我失望,这也不好食也太难啦。
九州地狱拉面

这附近有不少好吃的,麻辣烫,鸡蛋仔,港式小吃,川式米线,

幸好糖心蛋就没有让我失望,这也不好食也太难啦
2019-08-29 36 浏览
工作途中阳光普照之下,突然下大雨杀一个措手不及,很久没有到过牛头角,已经没有印象有什麽东西吃,看到对面马路有一间拉面店,之前我到过九龙湾分店吃过不错,便急步过马路吃完午饭再工作吧九州地狱拉面喝一口汤选择了淡口味不会太重油份,辣度适中葱香四溢,面质幼细亦口感十足,份量很多,叉烧煮得软绵炸虾天妇罗没有多余油份,天妇罗表面香脆不会过多粉酱,虾肉爽口带鲜甜味整体而言:座位舒适空间感十足不会挤迫,价钱超值,食物份量多,质素不俗

九州地狱拉面

炸虾天妇罗
没有多余油份,天妇罗表面香脆不会过多粉酱,虾肉爽口带鲜甜味

2019-08-29
2019-08-29 12 浏览
来到牛头角与观塘交界 发现这家拉面店🤔店铺不算太大 但位置坐得挻舒服的店员很快就招呼我们 很快地下单等待食物·始祖将军拉面(浓厚猪骨汤底) HKD$58汤底挻浓厚的味道 选择了硬拉面及浓汤底味道不会太咸 份量也刚刚好不会太多🤤·九州地狱拉面(辛辣汤底) HKD$68一送到来看到 汤底看似很辛辣感觉🤔味道还可以接受的 只是被颜色所欺骗了不过 食多几口就要饮饮品来解一解辣才行·日式煎饺子 HKD$16/5只饺子外皮脆脆的 做到外脆内软的口感🤤而且可以选择3/5只 很快就食清光了·唐扬炸鸡 HKD$22送再来的时候不可以马上食 因为炸到很热🤣过一阵再食 外皮仍然很脆 肉汁没有流失很Juicy这家小店的拉面价钱不贵 份量也不少呢~而且食物素质不错 是挻高的CP值耶

来到牛头角与观塘交界 发现这家拉面店🤔

而且可以选择3/5只 很快就食清光了[笑哭]

·唐扬炸鸡 HKD$22

送再来的时候不可以马上食 因为炸到很热🤣
过一阵再食 外皮仍然很脆 肉汁没有流失很Juicy

这家小店的拉面价钱不贵 份量也不少呢~
而且食物素质不错 是挻高的CP值耶[色]

2019-08-07
2019-08-21 30 浏览
一直见到观塘有间店已经好想试今日难得去到就试一试佢我叫咗个始祖将军拉面浓汤幼面朋友就叫足利将军拉面再加多一个小食 蜜糖芥末鸡翼先讲始祖拉面 浓汤的情况口味重左 同时咸过一般几多下入口以为系包装拉面的汤包味 没有特别(食完回家不停饮水 真的咸味汤底)叉烧唔够厚身 只是薄薄两片 夹起会烂的那种朋友黑蒜汤底味道无我碗咁咸都几重蒜香味 汤底好过元祖不过朋友觉得面条一般 唔吸汤拉面好似点黏住左 口感唔好反而蜜糖芥末鸡翼就好好叫做特别小食 甜完之後会有芥末味攻入鼻不过餐牌写住8pcs其实只系将4只鸡翼斩半一根鸡翼骨当一件 份量都一般埋单 约$180两个人 可接受不过咁既价钱其他拉面店会有更高水准
一直见到观塘有间店已经好想试
今日难得去到就试一试佢
我叫咗个始祖将军拉面浓汤幼面
朋友就叫足利将军拉面
再加多一个小食 蜜糖芥末鸡翼

先讲始祖拉面 浓汤的情况
口味重左 同时咸过一般几多下
入口以为系包装拉面的汤包味 没有特别
(食完回家不停饮水 真的咸味汤底)
叉烧唔够厚身 只是薄薄两片 夹起会烂的那种

埋单 约$180两个人 可接受
不过咁既价钱其他拉面店会有更高水准

• 蜜糖芥末鸡翼
2019-08-17 29 浏览
星期五到位於观塘的电器店检查手提电话,反正检查需时,我便到附近吃晚餐。这是一家拉面店,食物种类及下单模式跟一般拉面店无异。不过,这里的拉面汤底只有一个选择。我品嚐的是阪上将军拉面,即是蕃茄猪骨汤底叉烧拉面。拉面配菜不算多,只有叉烧、唐心蛋、葱及紫菜。我选了普通粗幼及硬度的拉面,以及普通浓度的汤底。我觉得拉面偏向软身,点选硬一点的幼面口感应该会更佳。普通浓度的汤底已经有非常香浓的蕃茄味,里头更有几乎半个蕃茄的果肉,是一个美味的汤底。
2019-07-24 55 浏览
今日同个朋友出街,行行吓见肚饿,就去咗附近一间叫武士拉面嘅餐厅去食拉面。一入门口就已经俾佢大大个黑蒜油豚肉拉面吸引住,已经唔驶多谂直接落单,黎到果然冇叫错,好香嘅黑蒜油味,又唔会太浓烈,配埋只溏心蛋,啲面又够硬,好正。

2019-06-26 91 浏览
武士拉面有几间分店今日黎左牛头角依间6pm黎到我地两个人叫左两个拉面同小食真田将军拉面九洲地狱拉面蜜糖芥末鸡翼忌廉蟹肉薯饼真田将军拉面系猪软骨汤底佢地好好汤底 面条 面质都有得选我钟意浓味 粗同硬既面有好足料既猪软骨大大条非常有份量九洲地狱拉面成碗红卜卜 卖相好好 食慾大增好够辛辣又香浓加料加左温泉蛋佢系用碗仔另上 非常细心蜜糖芥末鸡翼极好味佢蜜糖味同wasabi味好夹煮得香脆又好味Wasabi味好突出都几攻鼻 但又真系好过瘾必试忌廉蟹肉薯饼有两件即炸好既入面满满蟹肉好creamy好正下次要再试埋其他拉面同小食
武士拉面有几间分店

入面满满蟹肉
好creamy好正

下次要再试埋其他拉面同小食
2019-06-09 97 浏览
星期日晚上近七点来,空位置蛮多。整体而言,依据个人口味来说,偏咸了。。丰臣将军拉面($78),另加溏心蛋($10)。拉面只包含紫菜,拉面及叉烧两块。水平一般,没有特别。对个人口味而言,有点咸,不过一般食拉面总是偏咸。牛乳布甸($28)很软,但太太太甜,反而不太吃到奶味。章鱼烧($28)外面一点点脆,里面一粒章鱼。水平可以。唐扬炸鸡($32)表皮可以,但肉实际很少,而且很咸。*冷气太强。*没有加一。

牛乳布甸($28)很软,但太太太甜,反而不太吃到奶味。

章鱼烧($28)外面一点点脆,里面一粒章鱼。水平可以。

唐扬炸鸡($32)表皮可以,但肉实际很少,而且很咸。

*冷气太强。
*没有加一。
2019-06-09 58 浏览
对上一次食拉面已经系几个月前,最近又口痕想食拉面。去咗观塘呢间武士拉面,之前九龙湾emax食过都唔错。九洲地狱拉面汤底一饮不会劲呛喉,佢果种辣系渐渐地浸出来,香和辣同时拥有,呢个汤底唔错。面质我拣咗粗身的,食辣拉面要配上粗身拉面先有咬劲。武士沾面用了鱼介wasabi调较出黎的沾面汤,味道都够浓,唔辣,有wasabi香同埋有粒粒叉烧在内。配上粗身沾面都算几夹,唯一系沾面汤再稠一点会更好,更能挂面。饺子饺子系我大爱,煎得好香口又唔燶,热辣辣一定要趁热食。芥末蜜糖鸡翼好香口,甜甜地辣辣地,好正,都系要趁热食~

对上一次食拉面已经系几个月前,最近又口痕想食拉面。

去咗观塘呢间武士拉面,之前九龙湾emax食过都唔错。

饺子
饺子系我大爱,煎得好香口又唔燶,热辣辣一定要趁热食。

芥末蜜糖鸡翼
好香口,甜甜地辣辣地,好正,都系要趁热食~