2019-12-25 413 浏览
要出席活动而去了九展到达时才发现这一天有不少活动啊!在九展内找吃的最终决定试试武士拉面~店内座无虚席,算是多人光顾的餐厅~我选了始祖将军拉面 (浓厚猪骨汤底),老公就要了德川将军拉面 (酱油鱼介猪骨汤底)另加钱要了溏沁蛋始祖将军拉面,猪骨汤底配料有叉烧﹑紫菜﹑木耳丝及溏沁蛋猪骨汤味道不算好香浓,味道不会过咸面质够爽,都ok!叉烧肥瘦刚好,够稔够入味~溏沁蛋够流心~~~~德川将军拉面 ,酱油鱼介猪骨汤底鱼介汤底,味道相对净猪骨汤底的浓郁洒上芝麻,更添香气!老公到最後完食整碗拉面,喝光了整碗汤他应该几喜欢这汤底的味道啊!总结而言,这店的拉面还算不过不失价钱比起着名的拉面店都略为便宜一点点丫~~
要出席活动而去了九展
到达时才发现这一天有不少活动啊!

在九展内找吃的
最终决定试试武士拉面~
店内座无虚席,算是多人光顾的餐厅~
另加钱要了溏沁蛋

始祖将军拉面
始祖将军拉面,猪骨汤底
配料有叉烧﹑紫菜﹑木耳丝及溏沁蛋
猪骨汤味道不算好香浓,味道不会过咸
面质够爽,都ok!
叉烧肥瘦刚好,够稔够入味~
溏沁蛋够流心~~~~
德川将军拉面
德川将军拉面 ,酱油鱼介猪骨汤底
鱼介汤底,味道相对净猪骨汤底的浓郁
洒上芝麻,更添香气!
老公到最後完食整碗拉面,喝光了整碗汤
他应该几喜欢这汤底的味道啊!

总结而言,这店的拉面还算不过不失
价钱比起着名的拉面店都略为便宜一点点丫~~
2019-08-25
2019-11-18 362 浏览
来到Emax也许总觉得食物的选择不多走着走着却发现一间不容易察觉的拉面店作为拉面控的我当然要坐下来试一试因为肚子很饿所以点了两个拉面跟两个小吃首先送来的是足利将军拉面其实是黑蒜油猪骨汤底拉面虽然看起来颜色很深但其实吃起来不会很浓如果害怕浓烈汤底的朋友就最适合不过了叉烧亦都厚薄适中非常容易入口另一款是柚子芥末沾面味道更加清新不过略嫌味道单调一点比起黑蒜油更加清淡怕油腻的朋友可以一试唐扬炸鸡不过不失不算太乾身而蜜糖芥末鸡翼就出色得多味道带甜吃起来很开胃而且里面的肉汁比较多
来到Emax

而且里面的肉汁比较多
2019-11-03
蜜糖芥末鸡翼
2019-11-05 259 浏览
来附近有野做就睇下九展有咩好食,见呢间最多好评最多,午餐时间食一碗只系$58,就拣左呢间。叫左碗始祖将军拉面(浓猪骨汤底),拣左浓汤,粗面,普通硬度。好快就到,食拉面第一件事一定系饮汤先,一饮就系好熟识既味道,无错就系出前x丁猪骨汤味,呢个时候真系好想倒左佢,再食左口面,至少唔系出前x 丁拉面,但好硬唔好咬,块紫菜淋晒,蛋普通,义烧普通,整体就系茶餐厅水准,唔知点解可以开到3间店,lunch 时间都唔小人。佢仲有黑蒜油猪骨同地狱拉面,呢两种出前x丁都有,真系好想知系咪都系一样味,但冇可能再回头试多少。

2019-11-05
2019-10-30 227 浏览
九展开左欢乐天地,就睇下有乜食la,见咁多正评,自己又喜欢食拉面,就去试下la。第一间舖头位置好入,真系好隐世,入到去见无咩人,不过既然行到入黎,就坐低试下啦。叫左将军拉面同德川拉面,其实只系个汤底唔同,系猪骨汤同鱼介汤,配料其实一样。仲叫多客饺子。面一黎先试下个汤,好希,两款都系,个味唔可以话好假,但真系好希。再试下个面,其实同我系屋企自己煮果d日本拉面一样。好失望。再试下个饺子,煎得唔够脆底,入面唔够热。公平d,佢价钱唔算贵,但我唔会试多次罗。
公平d,佢价钱唔算贵,但我唔会试多次罗。
2019-09-07 431 浏览
黎睇戏顺便想近近地系九展食埋dinner,就搵到间武士拉面店~嚟九展食饭,除咗有event或者睇戏,都搵唔到有其他原因🤣因此个场睇落空荡荡,俾我地2人包咗场咁枱上有唔同嘅酱料可供选择★★★九州地狱拉面 $98叫咗硬面,面条软硬度控制得OK,口感弹牙有嚼劲,尚算挂汤叉烧都OK,不过不失辣度就普通,半个地狱层次都冇★★★武士沾面$108柚子鱼汤底,柚子味都几出,又不失当中的鱼鲜味,溏心蛋中规中矩,冇乜甜味我地赶住睇戏,等咗一段时间先上到面,好彩15分钟度都食得晒碗面如果系嚟到呢头唔想食快餐,武士拉面都不失为一个好选择嘅武士拉面整体评分★★★地理环境★★★★环境舒适安静服务★★★好静,员工都几hea但都有礼貌食物★★★面质弹牙,份量中等,未算惊喜价格$$$一般可接受,唔洗收加一

嚟九展食饭,除咗有event或者睇戏,都搵唔到有其他原因🤣
因此个场睇落空荡荡,俾我地2人包咗场咁

枱上有唔同嘅酱料可供选择

★★★九州地狱拉面 $98
叫咗硬面,面条软硬度控制得OK,口感弹牙有嚼劲,尚算挂汤
叉烧都OK,不过不失
辣度就普通,半个地狱层次都冇

★★★武士沾面$108
柚子鱼汤底,柚子味都几出,又不失当中的鱼鲜味,
溏心蛋中规中矩,冇乜甜味
武士沾面

我地赶住睇戏,等咗一段时间先上到面,
好彩15分钟度都食得晒碗面
如果系嚟到呢头唔想食快餐,武士拉面都不失为一个好选择嘅

武士拉面
整体评分★★★

地理环境★★★★
环境舒适安静

服务★★★
好静,员工都几hea但都有礼貌

食物★★★
面质弹牙,份量中等,未算惊喜

价格$$$
一般可接受,唔洗收加一
2019-08-06
2019-07-26 405 浏览
My friend and I were starving after watching a movie so we thought we’ll have a quick bite at Samurai Ramen. Food choices are limited and there’re options to choose from in term of soup thickness/noodle type etc. But honestly there’re nothing special about the ramen nor the soup base. For almost $100 for a bowl of ramen, I definitely expected for better food quality.
2019-04-10
2019-07-13 333 浏览
黎左九龙湾e max睇戏,就系度揾下野食,见到呢间拉面店都几多人就入左去食叫左个黑蒜油拉面同沾面,店员同我讲沾面用粗面会好d,帮我拣左,之後我先发现原来餐纸有得拣,我冇拣到😂拉面系用幼面,会容易d附到汤汁,入味d沾面就口感突出d佢跟左个汁酱入面仲有好多肉💕但我就中意面上面既肉多d,因为有烧过,会香好多之後就再叫左两个小食首先黎既系薯饼,佢啱啱炸起,好热辣辣,而且炸到金黄色又外脆内软,入面系忌廉蟹肉,食落好creamy💕之後我最爱既少丸子就上喇🤤呢个小食好惊喜,本身谂住拉面店既小丸子应该正正常常喇,点知佢整得咁好食,平时食个d皮系淋,佢系做到个皮仲脆脆地入面系见到有八爪鱼,冇偷工减料架🤤最後埋单2个人$248,食到好满足下次再黎一定要再叫小丸子食丫💕

拉面系用幼面,会容易d附到汤汁,入味d

沾面就口感突出d

佢跟左个汁酱入面仲有好多肉💕

但我就中意面上面既肉多d,因为有烧过,会香好多

之後就再叫左两个小食

最後埋单2个人$248,食到好满足

下次再黎一定要再叫小丸子食丫💕
2019-07-10 322 浏览
今晚来九龙湾会议展览中心,行街买野。二楼有食街,都有好多不同类型的食店。行到尾尾位置,有间日式拉面店舖,餐厅是较新款的日式装修。枱枱櫈櫈都系木。黑蒜油猪骨汤拉面,拉面拣了幼面和普通,所以面质刚好,不会太硬,又不会太熟。汤底都是普通,咸到都是刚好,还有浓浓的黑蒜味,好香。酱油鱼介猪骨汤底,因为鱼加猪骨两款,所以拣淡味,咸味好好。蜜糖芥末鸡翼,热辣辣。鸡翼面甜甜地,食落有芥未辣,真是食唔停口。吉烈炸虾,又系热辣辣,炸得好脆口,炸物真系热辣辣就最好食。

酱油鱼介猪骨汤底,因为鱼加猪骨两款,所以拣淡味,咸味好好。

吉烈炸虾,又系热辣辣,炸得好脆口,炸物真系热辣辣就最好食。

2019-07-08
2019-06-22 1956 浏览
因为工作关系,今天要到九龙湾国际展贸中心,中午时候,到二楼揾食,兜兜转转一个圈,决定走进武士拉面。还记得大概两年前到尖沙咀武士拉面总店吃拉面,那次和老板倾谈当中,他说将会在九展开分店,不知不觉间,两年後才有机会拜访此分店。门外大大个餐牌,无论价钱和品种都和总店有分别,价钱比较大衆化,相信是配合这里的消费客户群。午市限定拉面餐由$58-$68另加小食由$10-$22还有一个饭餐,更可加推甜品: 北海道3.6 牛奶布甸,可算是丰俭由人。中午一时许,繁忙高峰时段,幸好笔者单打独斗,一个人,很快有位。虽然店内面积细细,但面壁位置也富有日本拉面风格。很想影一张食店招牌相片,可是未知为何,拍了好几张照片,光暗度也不佳,只有这张能够清楚显示,但感觉好像晚上时分,见谅。一坐下来,立即拎起点餐纸,由於今天时间有点赶,决定选一号,应该是招牌项目吧!另加$10 加推日式饺子。店员落单後,很快放下结账单,作为一个繁忙时段,清楚、简洁、有效率。每张枱都放着几款调味,支装那支酱油,更浸着日式咸鱼仔,另外更有芝麻酱油、拉面胡椒等⋯⋯为自己的拉面调配得个人口味独特化,一赞。始祖将军拉面$58~老实说和总店相比,真是一

午市限定拉面餐由$58-$68
另加小食由$10-$22

虽然店内面积细细,但面壁位置也富有日本拉面风格。

为自己的拉面调配得个人口味独特化,一赞。

始祖将军拉面$58~
老实说和总店相比,真是一分钱 一分货,总店的内容比较丰富,但作为一个午餐,再加推小食的话,份量是足够的。

始祖将军拉面

先来头啖汤,奇怪是吃到汤有一阵薰烟的味道⋯⋯但只是淡淡的,由於赶时间,所以没有时间问店长。
蛋做得流心,尚算合格。

义烧薄薄两块,但收这价钱,笔者尚算接受。

由於第一次到来,在点餐纸无论汤底、面的软硬度,都选普通,看看食店的标准如何。
所有都是合格之选,不过不失,但和总店相比,明显地总店较为吸引,正所谓一分钱 一分货是有道理的。

日式煎饺子~
饺子三只加推另加$10, 煎得唔算乾身,但配上那调好的酱汁淋在那饺子上,酸酸甜甜,笔者喜欢这质感。
比一般的日式煎饺子更有个性。

2019-06-13 354 浏览
拉面来讲佢呢间一定唔系最好食㗎啦!但胜在CP值高😂佢系最抵食嘅拉面👍🏻🍜佢同出面食开出名嘅拉面店一样 有得俾人拣面嘅软硬度 汤底浓度都有得拣 块叉烧有点儿薄 唔够软林林😢紫菜唔够脆 不过好大块 汤底都OK嘅 我拣咗黑蒜油口味😃最令我惊喜都系个炸鸡🍗 20几蚊有5-6件 粉浆唔厚 鸡肉好入味😋😋
2019-06-07 242 浏览
今日又要入黎九展开会,上次食过板上觉得麻麻地,就上openrice 睇下有咩好介绍。见到呢间武士拉面好似几好就试下,点知行左成大个圈先搵到,都几唔近其他食店。一入到去,谂住叫个拉面,但侍应姐姐同我讲有个限定既咖哩吉烈猪扒饭,仲话即叫即炸。佢讲到咁,我就试下喇。一上枱,睇得出真系即叫即炸,抵赞👍🏻食落味道算正常,讲真$5x 几蚊唔可以要求太多。咖哩汁系日式,甜味多过辣味,唔错唔错。成碗野最大既败笔就系饭🤦🏻‍♂️,好硬,直头有d似生米咁,食左几啖就食唔到喇。

一上枱,睇得出真系即叫即炸,抵赞👍🏻
2019-05-24 234 浏览
好日都唔会去九龙湾,今次仲要去埋国际展贸中心咁山旯旮,梗系要系度食埋野先得啦😎Search下openrice,对呢间武士拉面比较有兴趣就去啦!不过呢间野有啲难搵,兜左大半个圈先到,差啲想放弃🙈去到嗌左一人一个拉面,可以自己拣面款,汤浓度同面既硬度。先黎一个香葱拉面,平时好少有呢款。拣左浓汤,幼面,正常硬度。味道不错。平日最爱猪骨浓汤,呢间都唔错👍🏻正常硬度,正常汤底,幼面。呢间overall 都不错,系偏细碗,男仔会唔够饱。

不过呢间野有啲难搵,兜左大半个圈先到,差啲想放弃🙈

去到嗌左一人一个拉面,可以自己拣面款,汤浓度同面既硬度。

丰臣将军拉面

平日最爱猪骨浓汤,呢间都唔错👍🏻正常硬度,正常汤底,幼面。
始祖将军拉面

呢间overall 都不错,系偏细碗,男仔会唔够饱。
丰臣将军拉面
2019-05-12 335 浏览
在九龙湾站德福广场二期有免费穿梭巴士去在九龙湾国际展贸中心。餐厅位於商场里面,冷气足够,座位宽阔,清洁衞生。拉面有八款,大部分是以将军命名,八款拉面的区别主要是汤底不同或肉类不同。阪上将军拉面88元,即是蕃茄猪骨汤底拉面,有一块紫菜和很多鲜蕃茄及葱花,猪肉有两片,是半肥瘦的猪腩肉,还有半只半熟蛋,半熟蛋很软滑,汤底不太酸也不太咸,拉面好吃。真田将军汤面98元,即是猪软骨拉面,有一块紫菜,一大件猪软骨,厚切的,口感很好,不太硬,味道浓,还有半只半熟蛋。炸虾天妇罗28元有三件,武士小丸子28元有六粒,两款小食都是即叫即炸,热辣辣,很好吃。
餐厅位於商场里面,冷气足够,座位宽阔,清洁衞生。
猪软骨拉面
蕃茄猪腩肉拉面
炸虾天妇罗
武士小丸子
猪软骨拉面
2019-05-11
2019-04-28 369 浏览
嚟九龙湾国际展贸中心E-Max,除咗睇演唱会睇Show之外,仲可以去行outlet,啱晒A姐又可以有去扫货。不过等咗咁耐,真系要搵个地方医下肚!我哋见到前面有间日本拉面店--武士拉面,二话不说就入去啦!M佬之选:九州地狱拉面拉面热辣辣嚟到,已经闻到好香嘅辣味。不过入口又唔系好呛喉,系微微嘅辣味,刺激味蕾得嚟,又唔会盖过其他嘅味道,辣味啱啱好!大家仲可以根据自己嘅喜好拣选汤底浓度、拉面粗幼同硬度,我就拣咗浓汤底同普通硬度嘅粗面。特别欣赏半肥瘦嘅日式叉烧,预先用黑椒微微煎香,十分香口。拉面仲有半只糖心蛋、紫菜,真系十分足料!A姐之选:阪上将军拉面A姐话想食健康啲,拣咗蕃茄猪骨汤底嘅阪上将军拉面。汤底有淡淡的蕃茄清香,加上香浓嘅猪骨味,出奇咁夹。粗身拉面挂汤力强,配埋黑椒半肥瘦叉烧,真系好好味。唐扬炸鸡新鲜炸起,外皮香脆可口,鸡肉嫩滑多汁,好Juicy,正!日式煎饺子同样系新鲜煎起,一咬开,肉汁丰富,馅料十足,一啲都唔马虎!

M佬之选:九州地狱拉面

A姐之选:阪上将军拉面
阪上将军拉面

唐扬炸鸡
新鲜炸起,外皮香脆可口,鸡肉嫩滑多汁,好Juicy,正!

日式煎饺子
同样系新鲜煎起,一咬开,肉汁丰富,馅料十足,一啲都唔马虎!
2019-04-27
阪上将军拉面
2019-04-08 468 浏览
上次去完大阪旅行之後,都有好一阵子没有吃日本拉面,今日接老婆收工,顺便拍拖逛outlet,在食街走了一圈发现这间拉面店,店名都很有型叫"武士" ,店内环境简单舒适。今晚点了两款拉面,我自己吃了汤底较浓一点的德川将军拉面,鱼介很鲜味配上猪骨汤确实很香浓,拉面不会太淋,口感很好。枱上有款调味料很特别,我还是第一次见,用黑椒粒粒制成的油,加落汤面吃,又是另一种口味,唔会很辣但黑椒味很香,多一分味觉上的刺激。另外还点了两款小食,其中一款蜜糖芥末鸡翼真的不能错过,甜甜地加上醒神的芥末,香脆鸡翼皮,口感同味道都一流,正!

2019-04-03