2016-08-26 479 浏览
店铺明显已经转左手, 改左名做面对面, menu一样但质素十分一般, 叫左个胡椒猪骨汤底, 食落似就咁加胡椒粉整成...加左猪大肠墨丸金菇, 材料比得好少, 最後叫左个尖椒皮蛋, 同某连锁米线店既皮蛋质素争极远, 失望而回
2016-07-09 427 浏览
店面虽然不大,但给人一种好活泼好young的感觉。车仔面料好足,满满一大碗。汤底的确清甜,萝白好入味,非常多汁。面底有咬口的幼面,腩汁相当好;猪肠软淰;牛腩的五香味是存在的入口也够软熟瑞士鸡翼十分入味。肉轻轻一咬就从骨中撕开,可见是炆煑得十分够他家的冻奶茶饮起来颇有风味,少咗奶的甜腻,可以一试。
店面虽然不大,但给人一种好活泼好young的感觉。

他家的冻奶茶饮起来颇有风味,少咗奶的甜腻,可以一试。
2016-07-02
2016-07-05 281 浏览
见到FB有新车仔面店,仲要喺旺角喎,谂住去试下啦,点知就出事!叫两碗面一碗有猪润牛丸,一碗午餐肉鱿鱼牛柏业新开张连菜都唔送多条,猪润收人$10个餸得个两块半,仲要细细块咁,同阿老细讲完,仲话下次俾多几块你,重点系下次喎,新开张都唔识做少少,客人投诉照听,不过冇打算理你!唯一可以赞嘅系新开张送纸包柠檬茶厨房啲人又成日行出行入,成日听见厨房个人话要出嚟凉冷气,做得厨房就系热架喇,边间餐厅啲厨师会成日行出嚟凉冷气架!呢间真系唔洗指意会有下次!又贵~服务又一般!唔好意思嘅系~我冇影相~因为影嚟都浪费我手机嘅位!
叫两碗面
一碗有猪润牛丸,一碗午餐肉鱿鱼牛柏业
唯一可以赞嘅系新开张送纸包柠檬茶
呢间真系唔洗指意会有下次!又贵~服务又一般!
唔好意思嘅系~我冇影相~因为影嚟都浪费我手机嘅位!
2016-07-01
2016-07-03 163 浏览
Che Jai Meen noodles, or car eat noodles, are a hong Kong necessity!It's the local noodle shop that defines "mix and match" - basically you choose the type of noodles you want (egg noodles, thick or thin, rice vermicelli or flat noodles even Nissan noodles or udon!)Then we choose the soup base, clear broth, laksa flavor, or pork bone soupbaseThen we choose the toppings! ranging from fish balls, beef balls, chicken wings, sausages, squid to vegetable types such as turnip or lettuce.I ordered fake
I ordered fake abalone, turnip and cuttlefish balls , thin noodles in laksa soup broth!
as much as people don't think these ingredients won't match, I think this laksa soup's taste is very deep and strong, yet not overly spicy!
this is rice noodles in beef bone soup broth, with chicken wings, turnip,sausages!with some curry sauce on top this is perfect! the rice noodles absorb the soup well (much better than egg noodles) and the absorbed flavor is really delicious.
we even ordered an extra snack, this is皮蛋, preserved egg! so delicious...when I eat it with my noodles too.
this photo was taken after I left at 3pm in the afternoon (non peak hour).
the restaurant was not overly packed, and I appreciate their kind service and kept refilling water for me even though we stayed for a while.
great service and real good value for money.
shopfront

2016-05-24
用餐优惠
试食活动
  • 皮蛋
2016-06-24 2616 浏览
於一众平民地痞食制当中,不可否认的是小弟对车仔面确是情有独钟....每逢一收到风有甚具水平的车仔面店,小弟都会毫不犹疑的飞扑过去光顾....今天下午,一支公来到女人街,为的就是要嚐新,试一所号称主打新派车仔面的新舖....这店就连舖内的装修格局也挺潮挺新派的....虽谓这里称自己做"新派"车仔面,但望一望落单点餸纸时,却发现所用所能选的料,都不算是很特别很新....面底除了有最基本的那几款"行嘢"之外,麻香车仔乾捞算是较有啅头的,就叫这个吧;接着点的萝卜、猪肠及牛腩,都尽是非常经典,够晒行的车仔餸....焦点所在的麻香汁调的味道偏甜而带微辛辣,麻的程度却只属轻度未至令舌头感到有起痹。细嗒之下还感受到有葱及莞莤的香气跑出来。总体上是不俗的,当然如果可以再麻一些也就更实至名归....面底是饶有咬口的幼面,挂汁的能力是相当好;猪肠虽软淰但那份膻臭味却稍嫌太重了;牛腩的五香味是存在的入口也够软熟;萝卜是最出色的,进口没渣之余又弄至满嘴清甜之味....另一点可以改善的,就是麻辣酱汁似乎是下得太多了,吃完後还有一小摊的留在碗底。当食至尾段时,口腔是感到越来越咸....瑞士鸡翼很甜肉算是十分入味。肉

这店就连舖内的装修格局也挺潮挺新派的....

瑞士鸡翼很甜肉算是十分入味。肉轻轻一咬就从骨中撕开,可见是炆煑得十分够时候....
天气仍是热得很,此时吃一口乾捞面,再灌一口冰凉爽快的柠七,诚最佳享受也....
2016-06-17 188 浏览
在女人街买完精品,肚开始饿起来。突然看见远处有间车仔面店,便去试一试。店舖不算宽敞,枱与枱之间很贴近。像我一个人来的可以选择坐吧枱位置!墙上的布置颇有特色~店舖提供一人至四人餐~有三餸车仔面,小食及饮品!自选三餸(牛腩、猪皮、猪大肠)粗面 - 牛腩味道颇浓郁且不痴牙。猪皮很爽口,浸在汤一段时间亦没有变软。猪大肠烟韧弹牙。粗面面质不俗,很易夹起,煮得亦不稔!胡椒汤底很醒胃!凉拌西洋菜 - 份量绝对不少,西洋菜混入面层麻辣的酱放入口,确实非常刺激到舌尖!

店舖提供一人至四人餐~有三餸车仔面,小食及饮品!
2016-06-12 176 浏览
旺角女人街要食野多到头都晕,经过呢家新派车仔面,又睇下佢有几新啦厨房位密封於一边的,利用呢个位置,除了有坐位外,还有张贴了自家煲制的饮品。墙上的插画,很年轻的感觉,一问之下,呢度系由一位年轻人创业经营的。三餸车仔面 $32汤底,我拣了喇沙汤:香料味浓椰香够重米线:够淋够软,索哂啲喇沙味咖喱鱿鱼:爽口,鲜味,鱿鱼香浓朱洪:劲入味,脆口嫩滑辣味猪皮:煮得软熟,非常入口而且劲辣萝卜:每碗都有一旧大大旧,非常惊喜的是,除了淋之外,还有很清甜很入味,真系意想不到的!楜椒猪骨汤三餸车仔$32乌冬+$3楜椒猪骨味:少有系车仔面档食到喔!果然够新派,除了猪骨味浓外还有阵阵的楜椒味,非常有新鲜感。牛丸:好弹牙,又爽口墨丸:软滑弹弹鱼皮饺:皮有张力,包着的肉也有肉汁凉伴皮旦 $18好大碟,平时吃到的都比较少,它们的酱料比起平时吃的麻辣呀尖椒呀是有点不同既,酸酸甜甜咁很开胃,加埋芝麻,也香口
三餸车仔面 $32
喇沙汤三餸车仔面
汤底,我拣了喇沙汤:香料味浓椰香够重
米线:够淋够软,索哂啲喇沙味
咖喱鱿鱼:爽口,鲜味,鱿鱼香浓
朱洪:劲入味,脆口嫩滑
辣味猪皮:煮得软熟,非常入口而且劲辣

楜椒猪骨汤三餸车仔$32乌冬+$3
楜椒猪骨汤
牛丸:好弹牙,又爽口
墨丸:软滑弹弹
鱼皮饺:皮有张力,包着的肉也有肉汁
凉伴皮旦 $18
凉伴皮旦
喇沙汤三餸车仔面
楜椒猪骨汤
凉伴皮旦
2016-06-09 1985 浏览
好耐未食过车仔面!同朋友行过女人街见开左间车仔面店,见价钱好抵就入左去试。车仔面真系好抵食$36 三餸一面$42 四餸一面野饮要加钱,但唔贵(加$3-$8)汤底有3款:1,清汤2,喇沙汤3,胡椒猪骨汤另外可以加酱汁:辣汁/腩汁/咖哩汁/瑞士汁我同朋友叫左抵食二人餐 $123个餐包:三餸车仔面 x 2小食($23以下) x 2 冷热饮品 x2估唔到有响铃食,好味啊!朋友叫左喇沙汤底,呢个汤底好正,饮落好香,几惹味!我个汤底系胡椒猪骨汤,感觉无想像中浓味,比较锺意朋友果个喇沙汤底多d。但值得一赞系白萝卜整得劲入味同腍,超好食!小食我地叫左wasabi冰镇芥兰同虾多士虽然冰镇芥兰唔系咩新野,但对我来讲几有新鲜感,第一次食感觉几特别!虾多士食落超脆,芝麻布满o系多士面头,超香!点埋个甜酸酱真系无得顶。有时谂唔到食咩就会去谭仔,其实系因为锺意食面,下次可以唔洗咁闷又食谭仔啦!因为呢度车仔面可以话系平靓正!值得再来!

车仔面真系好抵食

$36 三餸一面
$42 四餸一面

野饮要加钱,但唔贵(加$3-$8)

汤底有3款:

小食($23以下) x 2
冷热饮品 x2

小食我地叫左wasabi冰镇芥兰同虾多士
虾多士

食落超脆,芝麻布满o系多士面头,超香!
点埋个甜酸酱真系无得顶。

2016-05-23
  • 虾多士
2016-06-09 186 浏览
三餸面$36 平民价,以为咁平吾会好食,出奇意外地好食,车仔面汤底系重点,叫左猪骨汤底加瑞士汁,好明显无落味精,猪骨味好鲜甜木耳好大片,劲多,有5片,爽口蟹籽丸好多蟹籽,无雪水味猪大肠系车仔面首选,好乾净,无肥糕,煮得好淋罗白无渣,不过吾够入味鸡翼大大只,瑞士汁渗入鸡肉,又香又甜$18 皮旦,估吾到咁多,偏硬身,味道ok $25 一口豆腐,似豆卜多d,即刻炸起,外脆内软,好味过酒楼小食$15萍果雪梨水,又健康又好味,清甜咁润喉,小店诚意之作
三餸
三餸面$36
木耳好大片,劲多,有5片,爽口
蟹籽丸好多蟹籽,无雪水味
猪大肠系车仔面首选,好乾净,无肥糕,煮得好淋
罗白无渣,不过吾够入味
鸡翼大大只,瑞士汁渗入鸡肉,又香又甜
皮蛋
三餸
一口豆腐
萍果雪梨水
2016-06-03 1502 浏览
系旺角随意行,谁知天气差,雨一阵一阵咁落,想搵间铺头坐底食饭。隐约见到正面馆的招牌就行咗过去,既然旺角食店多到令人难以抉择,不如试下新野。虽然店面不大,但颇有特色,给人一种好活泼,好young的感觉。墙上有以蓝色为基调的新式画,不同於传统车仔面店的怀旧风情。怀旧虾多士值得一推,上面full cover白芝麻,内里炸得金黄,虾肉ok弹牙,食起来特别香口,蘸上泰式辣酱更加好味。而且份量唔少,一人两块都几饱。香煎墨鱼饼也是不错的选择,和虾多士一样酸的是泰酱,墨鱼肉爽脆。虽然好味,不过同虾多士有少少撞。同好友一人一碗四餸面,既然来了就试个够!还定雨落个不停。。。料的话俾的好足,满满一大碗。试啖汤先,秘制汤底的确清甜,个面就有些差强人意。我要的是乌冬,好似未煮透,食起身硬硬地。必食猪肠够腍,「过分」肥美了些。五香牛腩必试!卤香味完全渗入肉内,丰富了味蕾的层次。大大块的牛腩食起上来相当过瘾!萝白好入味,非常多汁。好友赞芝士肠好正。点少得响铃呀,浸一浸热汤食,yummy!瑞士鸡翼雪味太重,蒜香鸡尖亦是。食果时仿佛有阵腥味?应该是鸡的问题。他家的冻奶茶也是有些出乎意料,入边加咗柠茶?饮起来颇有风味,少
必食猪肠够腍,「过分」肥美了些。
萝白好入味,非常多汁。
好友赞芝士肠好正。
点少得响铃呀,浸一浸热汤食,yummy!
他家的冻奶茶也是有些出乎意料,入边加咗柠茶?饮起来颇有风味,少咗奶的甜腻,多咗柠茶的清新,特别,可以一试。

认真,呢间小食做得唔错,但做为面店,面的质素仲有唔少提升空间。
2016-06-03
  • 怀旧虾多士
2016-05-30 625 浏览
通菜街呢头食店选择何其多, 打正旗号食车仔面, 仲要系食新派车仔面, 有几咁新派? 一於睇下咩料先店内面积唔算大, 装饰普通, 墙上有小食推介; 餐牌列举食物选择及居然有套餐选择, 我地就点了二人餐($123), 包括自选3餸, 2款小食及2杯饮品汤底有几款, 清汤, 喇沙及胡椒猪骨汤底, 选好面底汤底加餸落落单纸就OK, 等食.............友人点了清汤底加咖哩汁搭米粉, 餸方面选了咖哩鱿鱼, 支竹 (萝白, 豆卜就每碗附送)咖哩鱿鱼几入味, 一碗份量颇多, 清汤就味道真系几清, 配以额外酱汁会中和返另外呢款就点左几特别既胡椒猪骨汤(好够味, 若然胡椒味重D就仲好)配幼面, 幼面份量比一般的多, 餸就点左车仔面主角牛腩 (煮得好腍身); 辣味猪皮(又系好腍身); 猪润 (过火有D嚡身), 特别欣赏佢既萝白, 清甜无渣, 几好味!小食方面, 点左瑞士鷄翼, 一碟六只, 卖相好屋企FEEL, 味道偏甜, 鷄翼亦煮得偏腍另一款系店长推介, 墨鱼饼 - 热辣辣好香口, 食落口感好弹牙, 味道亦好够味见佢有凉茶推介 - 呢杯系罗汉果煲龙利热, 特别试一杯(另加$3), 味道唔太甜,

见佢有凉茶推介 - 呢杯系罗汉果煲龙利热, 特别试一杯(另加$3), 味道唔太甜, 可以一试!

食店以几个後生仔一齐经营, 味道可以, 当然有进步空间; 而份量够晒饱肚, 行经呢头都可以试下, 比D支持时下後生仔!
罗汉果煲龙脷叶凉茶
  • 墨鱼饼
2016-05-26 285 浏览
味道尚可,胜在有创意优化汤底车仔面 (3选1)是日点餐:牛肚牛栢叶米线(喇沙汤底) + 1份菜 & 川式木耳牛肚牛栢叶米线(喇沙汤底)  餸 – 份量足,牛肚软腍、牛栢叶爽爽地,带点微辣、咸度适中汤底 - 有咸香,辣度适中,以呢个价钱合理收货,(始终唔系比56十蚊喎),还配上萝卜(好甜) & 豆卜(浸汤食~正)菜 & 川式木耳 – 菜(份量OK, 味道正常), 川式木耳 (淡淡的, 没有川菜独特既酸辣)番食指数:***
味道尚可,胜在有创意优化汤底车仔面 (3选1)
牛肚牛栢叶米线(喇沙汤底)
餸 – 份量足,牛肚软腍、牛栢叶爽爽地,带点微辣、咸度适中

番食指数:***
2016-05-08
2016-05-20 214 浏览
大口妹今日突然好想食车仔面,我就唔锺意食车仔面嘅因为次次我都系食返河粉,咁点算系车仔面呢?不过今日就佢一次啦... 带我嚟到,心谂车仔面可以点样新派?猪红猪肠鱼皮饺萝卜幼面 清汤腩汁 ($42)清汤腩汁及幼面系大口妹食车仔面嘅基本要求喎!猪红滑嫩;猪肠爽口入味不过唔够肥;鱼皮饺又烟韧、猪肉馅料多汁;幼面煮得啱啱好,够弹性;不过大口妹觉得清汤腩汁唔够咸,可以再重手啲蟹子丸厨师肠五香牛腩河粉 胡椒猪骨汤($42)最锺意食蟹子丸,逐粒逐粒咁咬破啲蟹子好有口感;心谂五香牛腩应该会好痴牙,点知炆得好入味又淋,痴都冇痴过牙,要赞!用胡椒猪骨汤做车仔面汤底,果然够晒新派!汤底每日新鲜自家煲,清甜、胡椒味浓带少辣、冇味精,我锺意!可惜今日唔算好肚饿,食唔落啲小食,好想试吓个 '怀旧虾多士'........呢度一直播住容祖儿嘅歌... 食得好开心
猪红猪肠鱼皮饺萝卜幼面 清汤腩汁 ($42)

蟹子丸厨师肠五香牛腩河粉 胡椒猪骨汤
蟹子丸厨师肠五香牛腩河粉 胡椒猪骨汤($42)

猪红猪肠鱼皮饺萝卜幼面 清汤腩汁

呢度一直播住容祖儿嘅歌... 食得好开心
猪红猪肠鱼皮饺萝卜幼面 清汤腩汁
2016-05-10 224 浏览
有时候来到旺角唔知食咩好,就会到女人街的一列地铺看看,有时会找到意外惊喜。今次见到正面馆,装潢比较新派,不似是吃车仔面。墙上的图案很可爱。看看MENU,除了车仔面,亦有特色小食。汤底新颖,有喇沙汤及胡椒猪骨汤。喇沙汤+瑞士鸡翼尖+猪肠+响铃。汤底少少辣,响铃吸汤底後好味,瑞士鸡翼尖相当入味,入口即融。萝卜也很甜。胡椒猪骨汤,蟹子丸,杜侯牛肚,枝竹,我没有试,但男友说汤底很新鲜,味道不错。凉拌西洋菜很惊喜,酱汁有点像蒜泥白肉,少少辣,但很惹味,蒜味很香。值得一提是这里的服务不错,店员热心推介。
有时候来到旺角唔知食咩好,就会到女人街的一列地铺看看,
有时会找到意外惊喜。
今次见到正面馆,装潢比较新派,不似是吃车仔面。
墙上的图案很可爱。
看看MENU,除了车仔面,亦有特色小食。
汤底新颖,有喇沙汤及胡椒猪骨汤。
喇沙汤+瑞士鸡翼尖+猪肠+响铃。
萝卜也很甜。
值得一提是这里的服务不错,店员热心推介。

• 凉拌西洋菜
2016-05-09 201 浏览
听说这间是年轻人自己创业的,当然要支持一下。点了个二人套餐$123,套餐包括自选3餸、车仔面2碗、小食2款、饮品2杯。车仔面选了辣味猪皮、柱侯牛肚、瑞士鸡翼米线米线份量颇多,猪皮爽滑,牛肚腍滑,鸡翼入味!另一碗选了猪肠、咖哩鱿鱼、沙茶牛柏叶油面猪肠爽口,鱿鱼新鲜弹牙,咖哩味道颇为香浓,牛柏叶爽脆可口。选了喇沙汤底,汤头虽较清淡,但仍不乏喇沙的香味,浓香美味。另可按个人喜好加上咖哩汁、秘制辣汁、腩汁,个人认为咖哩汁香味浓郁,味道不错呢!蒜香鸡尖是一个不错的开胃小食,酸酸甜甜,冰冰凉凉,腍滑入味,不错的!麻辣肥牛是我颇为喜爱的,麻香味道浓郁,带点蒜蓉的香味,惹味之余又不会很辣。饮品拣特饮龙凤可乐都只系加$2,非常超值。咸柠檬、柠檬再加上可乐,开胃又解渴。
车仔面选了辣味猪皮、柱侯牛肚、瑞士鸡翼米线

米线份量颇多,猪皮爽滑,牛肚腍滑,鸡翼入味!
另一碗选了猪肠、咖哩鱿鱼、沙茶牛柏叶油面

猪肠爽口,鱿鱼新鲜弹牙,咖哩味道颇为香浓,牛柏叶爽脆可口。
选了喇沙汤底,汤头虽较清淡,但仍不乏
喇沙的香味,浓香美味。

2016-04-04