2018-08-04 406 浏览
有次原本想食嘅餐廳冇開,咁啱經過呢間新開嘅正記,就即管試下。果日我係食下午茶,記得果次叫咗個「味菜炆豬肉」客飯,叫咗奶油豬,都好好食,於是之後基本上早午晚都係呢間「御用飯堂」搞掂平時好少寫食評,寫得都一係好好,一係好差。呢度晚市小菜我覺得係我食過數一數二嘅,拍得出好多出名嘅中菜廳。呢度椒鹽鮮魷直頭冇得頂,粉漿薄,又脆,炸得好乾身唔會好多油係碟底。今日老闆推介一口牛,本來驚千島醬配牛會好怪,但食落好夾,有d 似honey mustard 嘅味,牛肉好嫩好淋唔會鞋,100分!蒜蓉炒勝瓜一般,但價錢合理。上次食過蒜蓉蝦乾蒸勝瓜同紅燒豆腐都好食。好耐冇係呢個區食到有質素嘅茶餐廳,希望佢哋可以一直keep住個水準!

千島醬爆一口牛
椒鹽鮮魷
蒜蓉炒勝瓜
2018-08-04
千島醬爆一口牛
椒鹽鮮魷
蒜蓉炒勝瓜
新開的冰室,鐵板餐的餐牌跟來多客的差不多,但便宜一點,任選兩種只要$59,餐牌上看似選擇眾多有吉列魚塊,吉列豬扒,雞扒,豬扒,牛扒,魚扒,廚師腸,煙肉,煎雙蛋等等,另配薯菜/飯/意粉,沙律和飲品。點餐後(我點了牛扒和吉列豬扒),過了一會兒,看見職員跟另一枱客人說沒有吉列魚塊和吉列豬扒,已經心知不妙,之後職員果然走來跟我說沒有吉列豬扒,我問職員有沒有魚扒,職員說沒有,我不禁問她到底還有什麼選擇,她說豬扒,雞扒等等,我說要牛扒……又過了一會,職員回來說不可選兩種相同的,我不想選豬扒和雞扒,職員說有煎魚,所以我無奈地選了煎魚...完全給我的感覺是根本不想弄吉列款式,那就不要放在餐牌吧!(鐵板餐在上午11時後供應,吉列款式可能午市才有吧~)點了熱檸檬茶,茶底很澀...我姐叫了海南雞飯套餐,雞肉看起來很乾,沒什麼光澤,不太吸引。晚市可能叫小菜比較好...另外見到有熟客帶著小狗入內進餐,職員十分歡迎,還跟狗狗一起玩,照顧狗狗,感覺不太衛生...

點了熱檸檬茶,茶底很澀...

2018-08-03
2018-07-17 153 浏览
今晚再次到這間餐廳吃晚餐,叫咗個鐵扒餐喜出望外,個鐵扒餐賣相一流,份量足夠,而塊牛扒亦都好入味,好有牛味,絕對唔會有雪藏嘅味道果然有外表又有內涵另外亦都唔少得叫咗份招牌蜜味一口牛一如既往地非常惹味,啲薯仔外皮都好脆。今次嚟食飯試咗佢哋嘅新推出嘅招牌飲品Mocha一試難忘,好好飲上面仲好有心思撒咗朱古力粉總括而言,唔好睇依間餐廳新開平平無奇,嚟咗幾次食飯食物水準都係一流,真材實料之餘價錢經濟**老闆同員工都好nice好好招呼**
今晚再次到這間餐廳吃晚餐,叫咗個鐵扒餐
果然有外表又有內涵

另外亦都唔少得叫咗份招牌蜜味一口牛
一如既往地非常惹味,啲薯仔外皮都好脆。

今次嚟食飯試咗佢哋嘅新推出嘅招牌飲品Mocha

Mocha
鐵扒餐
蜜味一口牛
Mocha
今天是星期日在長沙灣工作。到中午吃飯時候,便在那裡附近尋找食店。見「正記冰室」外觀和內部環境不俗,於是內進試一試。我坐下看餐牌時,侍應主動推介午市套餐給我。我當時心想套餐應該不錯。否則,他們不會介紹。誰知道。我點了公主石班蟹飯,黃瓜老火湯及熱好立克。先說公主石班蟹飯有石班塊,蟹柳條,西蘭花,蕃茄仔及白飯。賣相一般,份量不多。石班塊是煎煮的。肉質非常粗嚡。好像在雪櫃冰凍一段時間及似乎過了煎得過了火侯。鮮魚的味道一點也沒有,而且味道非常之咸。口感欠奉。蟹柳條是急凍的蟹柳。幸好,有鮮甜的蟹柳味。口感爽軟。西蘭花是鮮嫩翠綠的,彈牙爽囗。蕃茄仔,用料新鮮。味道酸甜,茄肉汁豐富,入口即溶。黃瓜老火湯,驟眼看有淆碎的黃瓜蓉和豬油,味道很像清水煮黃瓜。熱好立克,熱辣辣的。好立克和淡奶比例適中。香濃嫩滑,味道又甜甜地。好好飲。總括而言,公主石斑蟹飯的石斑,鮮魚味欠奉,味道極咸。黃瓜老火湯,味道又淡。只有熱好立克味道香滑濃烈。這個價錢享受以上質素的食物是不可以接受的。

我點了公主石班蟹飯,黃瓜老火湯及熱好立克。

公主石班蟹飯

黃瓜老火湯

熱好立克

總括而言,公主石斑蟹飯的石斑,鮮魚味欠奉,味道極咸
题外话/补充资料: 注意公主石班蟹飯的石班塊的烹調方法及落足材料淆制例湯。
2018-06-03
熱好立克
2018-06-15 174 浏览
經過呢間新開冇幾耐嘅餐廳,決定入嚟幫襯下,可能新開冇幾耐,客人不算太多,招呼都唔錯!試咗個最Basic嘅火腿通粉早餐,不過不失,分量亦足夠,湯底味道適中最近呢區開咗好多餐廳,因為好多新嘅屋村剛剛落成,人流量大增,連帶附近嘅食肆都開咗好多間,講番個早餐,多士都算鬆軟,沙嗲牛肉麵,個麵底都不錯!奶茶同埋凍咖啡,奶茶有水準,但係凍咖啡就帶有酸味,我個人不是太喜歡,要一讚就係佢哋嘅服務態度好好,同埋店內環境都寬敞舒適,呢一區又多一個選擇了!