2019-03-17 176 浏览
呢間食店每日都坐滿食客,門口嘅人龍都唔短!終於排到我地喇!平時都係食麻辣刀削麵套餐,今日想轉轉口味,揀個湯年糕配四川擔擔醬同豬大腸,飲熱豆漿,承惠$52!年糕薄薄,要連湯食先有味道!豬大腸係濃味嘅豬大腸,味道濃郁!但擔擔醬酸酸地,唔係我地食開嘅少少辣,滿滿肉碎嘅口感,浸落湯就消失得無影無蹤!朋友仔就叫麻辣肥牛刀削麵 ($52),一貫水準!加分位係佢個勁多生蒜嘅麻辣油,辣味十足,唔怕辣可以將個麻辣油落湯,成碗麵生色不少!
呢間食店每日都坐滿食客,門口嘅人龍都唔短!終於排到我地喇!

2019-03-09
2019-03-17 239 浏览
去正荃灣周圍都係野食,openrice一下,睇下邊間就腳又啱feel,最後就嚟咗「正宗山西刀削麵皇」今次點咗3樣野食:牛腩刀削麵、花雕醉雕、上海蒸餃牛腩刀削麵($49)汁式夠晒濃,超重八角味,正!牛腩就瘦肉位太多,如果可以癡多小小脂肪,食落口再淋身小小就好啦。份量都好多,值得試一試。花雕醉雞(大,$52)食得出雞件未上枱前一直用花雕浸住,唔係就咁倒一杯酒扮有味就上枱,因為一咬入d雞肉,酒香味即刻散出嚟,呢碟雞好有誠意🤤🤤。不過價錢係貴嘅,抵唔抵食就見人見智啦。上海蒸餃($30)蒸餃嘅皮比起餃子或水餃再厚身小小,入面嘅餡就似小籠包咁豬肉。上枱果陣仲熱辣辣嘅,餡料仍然有汁水👍。不過厚皮嘅關係,食完1-2舊好似好滯好飽咁。但厚皮都有個好處,就係可以點辣醬食🤤。不過我個人覺得食小籠包會開心d。因為我地好晏先去食,食緊嘅中途其實佢地開始收檔同清潔間鋪,但佢地無催我地,亦都無打擾我地,所以呢點值得一讚同值得講俾大家知。

今次點咗3樣野食:牛腩刀削麵、花雕醉雕、上海蒸餃

牛腩刀削麵($49)

花雕醉雞(大,$52)

上海蒸餃($30)

2019-02-10
2019-03-08 247 浏览
無咩飯癮既我最鍾意就係食粉麵,今次就黎到荃灣試下山西刀削麵。打開餐牌一睇,麵同餸料款式都算多選擇,麵食除了有餐廳主打既刀削麵外,仲有米線、年糕同拉麵揀。我地點了兩碗麵加一碟小食。第一款係兩餸刀削麵套餐($52),選了五香牛𦟌及豬肚做餸,跟餐奉送豆漿。兩餸麵大大碗非常足料,牛𦟌數一數差唔多有成十塊,咬落無筋肉質軟腍,腌得亦相當入味。豬肚味道普通,叫做不過不失。主角刀削麵果然無令人失望,每一條都係師傅即場人手削出來放入鍋中煮熟,口感煙韌愈食愈飽肚。友人點了刀削麵配麻辣牛肉套餐($52)。雖說麻辣但對於不太能吃辣的我黎講都能接受,嗜辣既朋友們可能會覺得辣得唔夠刺激呢!口水手撕雞($52) 味道略為單調,只有辣味卻不夠麻亦不夠香,加上淋上面的醬汁偏少,所以食落覺得同其他餸相比係較為淡口。

口水手撕雞($52)
  • 刀削麵
2019-03-03 318 浏览
說起食麵,當然唔可以唔講下山西拉麵, 話說山西拉麵已有上千年歷史, 又係中國麵食嘅始祖, 據說一團麵粉可以做到10 扣以上而拉出細長嘅麵。10 下就變出1024 條麵, 14 下就可以變出1萬6000 條。叫得拉麵王, 當然要試試。一坐低已奉上紅棗茶, 真係有別於其他嘅小店, 味道亦清香帶點點紅棗嘅甜。睇到Menu寫著清真, 老細仲話間舖係有清真牌, 就係唔食得豬肉嘅清真教徒都可以去食。我點了最傳統嘅紅燒牛肉拉麵和羊肉餃子。拉麵裡面有兩種肉, 一隻係嘅紅燒牛肉,另一種係牛腱肉, 再試下個湯底, 又幾香濃嘅肉味。唔加其他調味都得。 另外仲有兩塊白蘿蔔, 但係就嫌蘿蔔無咩味。再試試羊肉餃子,我覺得水煮後有D鬆泡泡, 包得唔夠結實肉同皮之間好似好多空隙咁, 但係味道還算不錯。 整體來講味道都係唔錯嘅, 只是餃子有d 鬆泡泡。

整體來講味道都係唔錯嘅, 只是餃子有d 鬆泡泡。
题外话/补充资料: 題外話: 其實廁所係我去過咁多小型餐廳來講, 算好乾淨, 值得一讚。
2019-02-26
  • 牛肉麵
2019-02-28 243 浏览
成日經過荃灣都見到呢間刀削麵大排長龍,前幾日終於立志排隊試一試睇下係咪真係咁好味😂😂😂果然真係有驚喜,並且發現呢間店好有誠意🥰🥰先講價錢,呢間野其實每一碗麵都係平民價,一碗麵嘅價錢連飲品都係$40/$50左右再講麵嘅份量每一碗麵其實都好大碗,女仔食佢未必食得晒🙈🙈而且係佢半開放既廚房,我哋可以見到廚師,將一舊舊嘅麵團刀削成一條條嘅麵🥰🥰而且麵嘅質感亦都好彈牙,完全係唔想食完😂😂 而且麵嘅配料亦都好多選擇,嗰日食嘅牛展同埋金錢肚份量都好多,超抵食!!

2019-02-15 361 浏览
第一日轉黎荃灣返工,阿頭話呢個星期一齊係荃灣食好野,正!今日佢帶埋我同另一位同事黎食呢間山西刀削麵😍之前同男友食過一次,今次要再次重溫下刀削麵!!!我地12點幾去食,始於都係食飯時間,我地等左十幾分鐘度。入面坐滿晒人,就知呢度嘅麵幾受歡迎!!我就點左菜餃子刀削湯麵🍜,要加一杯熱豆漿個湯底好好飲!個刀削麵口感煙un,口感一流!而且好吸湯汁呀,只係食麵都已經覺得好幸福~至於個白菜餃就不過不失,無咩特別呢間啲豆漿唔會太甜豆味濃~好飲!

我就點左菜餃子刀削湯麵🍜,要加一杯熱豆漿

至於個白菜餃就不過不失,無咩特別

呢間啲豆漿唔會太甜豆味濃~好飲!
2019-02-11
2019-02-12 825 浏览
朋友力薦我一嚐,說 包我喜歡!我在門口排隊時,見到入面的食客食得好滿足,我滿心期待的!我點了小辣 招牌的麻辣刀削麵套餐(牛肚絲),侍應好快便上了一碟牛肚給我。由於我都係第一次食,不知辣度。見到牛肚的辣醬和生蒜 便興奮地全部攪拌。一試,果然係 勁勁勁勁好味!牛肚吸曬麻辣味,而且啖啖有生蒜的味道不過會愈食愈辣!絕對不能輕視的辣刀削麵是即叫即削,而且經常滿座,所以大概都要等10分鐘!但麵質出奇地彈牙條條厚薄適中,絕對是手功菜非常推薦大家一試!試食攻略先將一半,辣醬&生蒜和小食攪拌!然後試味,調至個人喜愛的辣度最後將剩餘的辣醬和生蒜 放入刀削麵的湯底裡!味道更佳
朋友力薦我一嚐,說 包我喜歡!
我在門口排隊時,見到入面的食客食得好滿足,我滿心期待的!

牛肚吸曬麻辣味,而且啖啖有生蒜的味道
不過會愈食愈辣!絕對不能輕視的辣
條條厚薄適中,絕對是手功菜
非常推薦大家一試!

試食攻略

最後將剩餘的辣醬和生蒜 放入刀削麵的湯底裡!味道更佳
刀削麵
刀削麵
這家刀削麵也是荃灣名物之一,但實在是欠了些緣分,以致多次過門而不入,今次特地登門拜訪。店內人客頗多,店員落單清潔忙到無停手。神推鬼擁,菜單前兩頁黏埋一起,我只好叫了麻辣豬扒刀削麵,再加杯熱豆漿,到點完餐,才發現隱藏起來的兩頁。算吧!既來之則安之。豬扒和麵是分開上的,首先上猪扒,說實話,豬扒炸得普通,肉質有點過老,略嫌乾。但它的特色是蓋在猪扒上面的麻辣子和生蒜蓉,辣油又混上了酸醋,十分開胃,味道剛烈霸道,吃完之後整個口腔都是大蒜的氣味。後上的刀削麵泡在熱湯裏,湯是完全不辣的清湯,麵質是粗厚,麵的外層出乎意料之外的滑,麵心是一貫的西北特色,筋道十足,充滿嚼勁。因爲麵條就是由面粉,水和盐搓揉而成,大大碗的澱粉質,非常飽肚。熱豆漿,够熱够甜,豆味淡淡的,是支裝豆漿永遠都無法粹取到的味道。埋單52蚊,不算便宜,但值得一試。至於會否三顧草蘆,就因個人口味而異。
店內人客頗多,店員落單清潔忙到無停手。

2019-01-28
2019-01-26 296 浏览
荃灣一向都以美食見稱,好多人都專登搭車嚟揾好野食!今晚就來到呢間山西刀削麵試下!荃灣的刀削麵有兩間,今次食呢間位於沙咀道,叫正宗山西刀削麵「皇」,是早年TVB飲食節目中介紹過的,經常有人龍在排隊,餐廳亦貼滿老闆同明星既合照。今次點了麻辣豬利,豬頸肉刀削麵。上餐的時間也比較慢,可能由於麵條是即削的關系吧。豬利十分爽,沒有臭味,配上了蒜粒和辣椒油,正!雖然價錢係比「譚仔」或是其他米線店高,但是小食的份量與質素,以至刀削麵條的質感都一流,食完一次必會回頭再光顧!

• 刀削麵
  • 麻辣豬利
2019-01-08 435 浏览
呢間刀削面暫時係我最欣賞既一間,叫左個豬腸牛腩刀削面同蒜泥薰蹄,最鍾意佢個湯永遠都夠熱先,食面呢樣好重要,個刀削面係薄身會吸好多湯,而且應該同個湯一齊煮過,所以面條都會有味,唔會咁淡,個豬腸係好好味,厚切又入味,牛腩普通,但都算入味同埋夠冧。仲叫左個好鍾意既蒜泥薰蹄,但食個陣要小心啲,如果太大啖蒜泥會好辣,辣到上腦。啲蒜泥好似撈左啲醋,所以會有種獨特既味道,同埋個難薰蹄食,帶點酸,加埋勁蒜味真係超正,而且個薰蹄分量好多,兩三個人share就差唔多。期望下次再食其他野。
蒜泥薰蹄
蒜泥薰蹄
2019-01-05 404 浏览
之前貝兒成日食呢間🍜無食一排,連削麵果個師傅都換左人😂由瘦削的變左親切笑容肌肉型😎💪🏻·麻辣手撕雞刀削麵💰HKD52男友終於有次係唔食魚腐金錢肚😆(魚腐的確係好味既)麻辣手撕雞撕得好細、好入味,有辣又有蒜粒,加上少少青瓜絲,口感好正🤤佢都係見我之前食過幾正,抄我喳😎·麻辣雙拼刀削麵💰HKD60👆🏻貝兒揀左豬扒、魚蛋豬扒剪開左有四小件、魚蛋大嗱嗱6粒咁多😆魚蛋正正常常、豬扒係生炸果種,外面帶有少少香脆👍🏻我就習慣左筆左隻碟果啲辣油辣醬👉🏻筆落去個湯度配麵既🤤惹味好多架😛·刀削麵一如往常都係又厚又粗身既水準,不過麵質喜好呢啲野好個人既,我自己就次次都揀刀削麵,男友中意食幼身啲、就好多時都轉拉麵🍜·去食既話,果日記得唔好拎咁多個手袋出街😂你會逼到一個點😆
之前貝兒成日食呢間🍜
麻辣手撕雞刀削麵💰HKD52

男友終於有次係唔食魚腐金錢肚😆
(魚腐的確係好味既)
佢都係見我之前食過幾正,抄我喳😎
麻辣雙拼刀削麵💰HKD60
👆🏻貝兒揀左豬扒、魚蛋

豬扒剪開左有四小件、魚蛋大嗱嗱6粒咁多😆
魚蛋正正常常、豬扒係生炸果種,外面帶有少少香脆👍🏻
我就習慣左筆左隻碟果啲辣油辣醬👉🏻
筆落去個湯度配麵既🤤惹味好多架😛

去食既話,果日記得唔好拎咁多個手袋出街😂你會逼到一個點😆
2018-11-28 766 浏览
下班後懶得煮飯, 就當然去吃味道很棒的山西刀削麵, 這一家真的是我從小吃到大的刀削麵店, 即便它改了裝修,  味道始終如一。.我個人蠻喜歡吃辣的, 所以就點了招牌麻辣金錢肚刀削麵, 價格為HKD50還包一杯凍豆漿。價格為HKD50還包一杯凍豆漿。麻辣金錢肚和麵是分開的,所以不怕湯底會辣, 我一直以來都喜歡這個湯底,很清甜, 味道好棒, 再配上麻辣金錢肚,這個辣味會令你愈吃愈想吃,而金錢肚也很爽口, 胃口小的人也真的會忍不住吃光光, 大愛。

2018-11-27
2018-11-25 430 浏览
很早便知道荃灣有間有名吃刀削麵的餐廳,但一直未有時間到訪。這天午餐時段剛巧未見滿席,不用輪外等候,終於有機會來試。首次來先點了刀削麵雙拼套餐($ 50),跟了菜肉雲吞和黑木耳配熱豆漿。由於客人眾多,餐廳服務很自然地迅速,不用數分鐘便把食物送到眼前。原味的湯底濃淡剛好不膩,同行者點了麻辣醬,加了少許便知辣度十足,就我而言麻辣湯底可能適得其反。刀削麵有嚼勁,出乎預料的黏韌,厚薄度尚為一致,稍薄一點就更佳。配菜方面,菜肉雲吞餡料叫作足秤新鮮,雲吞皮不會糊掉但也可以再薄點。黑木耳味道新鮮,非常爽口。豆漿味道偏甜,豆味不太突出,似乎特地以此為解辣。畢竟這裡主打刀削麵,配菜份量適中但麵卻非常多,一個正常食量的女生未必吃得完。價錢上比其他中式粉麵略貴,不過食物也算有特色的,可以再來。
雙拼刀削麵(菜肉雲吞和黑木耳)配熱豆漿
2018-11-20
2018-11-23 416 浏览
刀削麵!~《正宗山西刀削麵皇》香港米線鋪就多,刀削麵真係唔多覺!所以晚餐就轉下口味啦!不嬲都中意食粗麵多過幼麵,因為好中意煙煙韌韌嘅感覺🤡❤️ 呢個刀削麵都算厚身!煙韌得黎食完個口都唔算好攰😆$48蚊一個餸,$50兩個餸就更係要兩個啦!揀咗川味炸醬同埋牛腩,個炸醬唔會好辣。但因為無另上,直接放上麵到,所以d肉碎基本上已經消失晒😅 但個牛腩唔錯,煮得夠淋! 朋友嘅豬軟骨刀削麵都好淋!而且勁重蒜味,佢話食完個口好臭 XD👻.👅:7/10💰:$ 50🎏:荃灣沙咀道245號坤德樓地下.#刀削麵 #正宗山西刀削麵皇 #amy出街吃
刀削麵!~《正宗山西刀削麵皇》
香港米線鋪就多,刀削麵真係唔多覺!所以晚餐就轉下口味啦!

$48蚊一個餸,$50兩個餸就更係要兩個啦!

👅:7/10
💰:$ 50
🎏:荃灣沙咀道245號坤德樓地下
#刀削麵 #正宗山西刀削麵皇 #amy出街吃
2018-11-19 325 浏览
正值lunch時間,門外開始現短人龍,但勝在佢出嘢快,食客又食得快,好快有得入座!但座位都比較迫,一定要動作細啲同包容下!Hungry pig特別鍾情麻辣,麻辣刀削麵一定係首選!佢嘅小食選擇都好多,連熱飲都係$50!兩個人叫左兩個麻辣套餐,一個要豬頸肉,一個要肥牛!麻辣有分大中小辣,其實分別在餸上面嘅麻辣醬汁同蒜粒嘅多少,要左個中辣!豬頸肉薄切入味,肥牛唔係勁肥嘅牛,有牛味,兩個都勁多餸刀削麵煙韌彈牙,湯底就清清地。佢個細心位係蔥同芫茜會用匙羹”不”開,重口味就自己落多啲整體份量都好足,食完好滿足!只係勁蒜同濃味嘢,個口臭足半日🙊!
但座位都比較迫,一定要動作細啲同包容下!

Hungry pig特別鍾情麻辣,麻辣刀削麵一定係首選!
佢嘅小食選擇都好多,連熱飲都係$50!

2018-11-18