2022-12-26 1600 浏览
一般人去九龍城多數都係為左去食泰國菜 又或者食完泰國菜去食下糖水 行下D小店寨城公園咁樣 而呢間位於城南道 九龍城唯一一間正宗的印度咖哩王 其實係筆者識得有人食左超過二十年 而對呢間野食正宗程度無得壇 而靈機一動 趁住聖誕節想出去食下好西 先走黎第一次試下呢道D印度野 畢竟筆者平日好少可食印度野 認認真真食一餐印度菜已經係講緊好幾年前係新加坡食印度菜 所以一於就黎試下呢道D咖哩 可以話贊不絕口 筆者夜晚大概7:30 黎到 全場滿座 由於無book枱 係餐廳外面等左幾個字先有位 其實餐廳一眼就望曬 坐到最多30人左右 三位侍應都係印度人 其實見佢地要兼顧樓面傳菜落單 其實比少少耐性等下位都值得 佢地好好服務又敬業 最緊要係野食好食 食得印度野少不免食咖哩 biryani 薄餅 之類 其實menu裡面不論咖哩炒飯薄餅小食都有好多選擇 咖哩配料選擇上有唔同種類香料同肉類/海鮮的配搭 總有一款係適合 筆者一行兩人 叫左牒chicken masala butter nann onion nann mutton briyani 加埋samosa 同甜品 我可以話分量其實好大份 價錢唔貴好抵食 落單

前菜胡椒脆餅

筆者一行兩人 叫左牒chicken masala

落單大概等三個字左右 上左一份每台都可以免費食的胡椒脆餅前菜 配搭有薄荷醬 辣椒醬 同酸洋蔥 點起唔同醬料加上胡椒脆餅個種crispy同胡椒香 三大片脆餅免費咁食可以話係好抵食

之後上左三件samosa 應該係全場最普通的一道前菜 其實筆者覺得佢好食的 餡料有薯泥洋蔥跟淡淡的咖哩 加上個samosa 的麵粉脆香 其實顯得個samosa 好飽滿

之後黎到成個晚飯的重頭戲 係雞肉咖哩 mutton biryani 同兩大份nann 總共有八件

每份nann 都係講緊廿零蚊就有四大件 好抵食

每樣野食都好大份 咖哩香料味到好足夠 有一定的辣味 雞肉煮得好嫩 又有好多件 D nann 裡面有好簡單的配料 但係似乎因為人手猜 每件nann 都好鬆軟 好有咬口 點咖哩送雞肉 好好食 去到尾成盤咖哩全清

個mutton biryani 用D印度米炒粒粒分明 色香味俱全 羊肉用好濃厚的羊味 有好多件羊腩配搭D炒飯同醬料香 牒飯兩條友食其實都真係幾多下 真係炒得好香 味道層次勁豐富 真係好正宗

雖然食到最後都好飽下 但係朋友仔大食鬼 見到甜品有D奇怪的選擇未食過 一於叫左牒 印度雪糕 其實粉紅色醬料應該係一種印度花提出出黎的調味 黃色雪糕食落去硬硬地似係餐廳自己手作 食落去有D芒果味同煉奶味 裡面仲包括埋開心果 其實都好鬼得意 食落幾有驚喜

最後都食左差唔多個半鐘 印度先生們招呼好周到 好照顧D客人 野食熱辣辣食物香料好正宗 價錢可以話係九龍城 又或者系香港其他印度餐廳比較黎講算經濟實惠 雖然餐廳有加一 但係分量對於兩個人其實足夠有餘 加上前菜胡椒餅係免費食的 其實睇翻都唔一定要叫咁多野食其實都已經好夠食 呢個印度菜聖誕飯 我同朋友都食得好滋味好滿意 點都會覺得之後變成一間黎親九龍城都幫襯的餐廳

總結一下餐飯
甜品 $32
加埋免費胡椒脆餅
總共加一 $372 平均每人食左$180 左右
其實食少個甜品同小食 相信每人 $150 都夠曬有突

相信系尖沙咀重慶食印度野或者九龍城其他泰國菜落樓價錢起碼每人要 $200 起跳
呢間印度菜 抵食到爆
一定再幫襯

2022-12-25
等候时间
15 分钟 (堂食)
圣诞节
前菜胡椒脆餅
2021-08-23 3324 浏览
與多年未見的朋友相聚,因為九龍城地鐵開通後較以往方便,加上遷就居住附近的朋友,所以希望選了在九龍城相聚。九龍城以往是泰菜和潮州菜的集中地,近年多了很多cafe 和日本菜,但由於朋友是資深的印度菜吃貨,所以我哋選中了這一間門面樸實的餐廳。朋友下課後先到達,點了一杯傳統印度奶茶已讚不絕口,表示沖泡得十分正宗。我與其他朋友比較少吃印度菜,所以全權交給熟悉的朋友發板。最後點了咖哩角、尼泊爾餃子、印式羊肉咖哩、蝦咖哩,以及不同口味的naan。我尤其最念念不忘是那尼泊爾餃子。那粉皮與一般中式水餃有點不同,那煙韌的口感有種新鮮感,餡料充滿不同的香料味道,實在yummy。店舖唔大,但星期五會都坐滿了人,門口也不斷有人等位,可見小店應該係區內的著名食肆。所以建議大家都係預先預坐比較好。以後要食印度菜,唔使一定去重慶大廈 lu ~~

以後要食印度菜,唔使一定去重慶大廈 lu ~~
2021-08-20
  • 尼泊爾餃子
2021-07-29 1763 浏览
決定係九龍城食印度菜,係因為午餐既價錢好抵,仲要唔洗加一。兩個人大該一百左右就食到飽🤣。我諗冇邊到食到咁平既印度菜。 有就話我知!!我地就叫左午餐推介。印度胡椒餅(Free)辣辣地,所以配薄荷青醬中和下。小食:印度咖哩角和春卷 咖哩角就係用麵皮包住有香料既薯仔蓉和扁豆。見人地食samosa會配薄荷醬。至於,個春卷就冇咩特別,同茶樓食既差唔多。主菜:咖哩牛同咖哩羊配薄餅naan兩款咖哩顏色唔同,深紅色同薑黃色,但食落去差唔多味。 可能為左就香港人既口味,所以唔辣同唔重香料味。兩款肉都好淋,冇羊羶味,唔錯。 薄餅就真係好多,食到飽都未食完 。飲品:一定係飲奶茶,同港式啊泰式奶茶唔同。+5蚊,叫masala tea。佢用鐵壺裝住倒俾我地。果鐵壺真係好燙手。香料奶茶都好易入口,別有一番風味。下次試下二人餐先,更多唔同印度野食。

我地就叫左午餐推介。
印度胡椒餅(Free)辣辣地,所以配薄荷青醬中和下。

小食:印度咖哩角和春卷

主菜:咖哩牛同咖哩羊配薄餅naan
薄餅就真係好多,食到飽都未食完 。

下次試下二人餐先,更多唔同印度野食。
咖啡牛肉
咖哩羊肉
薄餅naan
胡椒餅
masala tea
2021-07-27
2021-06-24 1653 浏览
在九龍城,差不多三步五步就有一間泰國菜館。這間「正宗印度菜館」,在九龍城已多年,Honey 也幫襯十多年,好味又抵食。由於我不喜歡印度菜,所以今天才第一次跟他來。午市套餐抵食!前菜是Samosa,香脆,滿滿的薯仔餡。主菜是咖哩牛肉和印度烤餅。印度咖哩一點都不辣,香料味不太濃,適合香港人口味。牛肉炆得好稔,想不到咁好味。烤餅好食,有麵粉香,也有嚼勁。餐飲是咖啡或茶。+$5,可以轉Masala tea。如我們不同茶餐廳的奶茶,各師傅各有調配的配方;這裏的Masala tea荳蔻不濃,但草藥很香。這麼豐富的午餐,不需$60元,好食抵食。另外還叫了一客momo(尼泊爾餃子)$54好大隻,有十隻。皮很薄,軟軟的,有麵粉的嚼勁。肉餡豐富,好juicy,滿口肉香。辣椒醬不太辣,不過我嫌孜然味太濃。怪不得Honey幫襯多年。
在九龍城,差不多三步五步就有一間泰國菜館。
由於我不喜歡印度菜,所以今天才第一次跟他來。

午市套餐抵食!

前菜是Samosa,香脆,滿滿的薯仔餡。

主菜是咖哩牛肉和印度烤餅。
印度咖哩一點都不辣,香料味不太濃,適合香港人口味。
牛肉炆得好稔,想不到咁好味。
烤餅好食,有麵粉香,也有嚼勁。

餐飲是咖啡或茶。
+$5,可以轉Masala tea。

這麼豐富的午餐,不需$60元,好食抵食。

另外還叫了一客momo(尼泊爾餃子)$54
好大隻,有十隻。
皮很薄,軟軟的,有麵粉的嚼勁。
肉餡豐富,好juicy,滿口肉香。
辣椒醬不太辣,不過我嫌孜然味太濃。

怪不得Honey幫襯多年。

2021-06-24
  • Masala tea
2020-11-22 2254 浏览
疫情下 掛念著印度咖哩,所以特登去九龍城幫呢間印度菜館, 上次嚟係幾個月前了, 今次係第二次嚟,食物水準 仍然保持,好好味,而且好抵食,三個人食了395元,仲要食到打包,招呼亦很不錯 ,吾講吾知佢地個厠所好乾淨 。
2020-11-22
  • 咖哩角,nan bread
2020-10-10 1608 浏览
和同事一行四人第一次試吓呢間印度餐廳。入邊環境寬敞乾淨,同星期一至五仲有午餐定食。價位40至50幾蚊都幾平。可以任揀一個小食有咖喱角或者春卷兩條,主食係唔同款嘅咖喱,例如咖喱雞咖喱魚,羊同埋雜菜,我哋四個人叫晒四款,配左兩個飯同埋兩個印度薄餅。再送埋餐飲一如以往,連午餐都送印度小食薄餅,個青汁整得唔錯。印度咖喱,佢都算有心,唔同嘅肉幫你配搭左唔同嘅咖喱,masala chicken n fish, tandoori lamb, 同埋蔬菜又係另外一款。咖喱整得好好味配飯同埋配印度薄餅簡直一流。最後推介免費餐飲記得揀印度奶茶,兩個人或以上佢就用個鐵壼上。正
一如以往,連午餐都送印度小食薄餅,個青汁整得唔錯。
2019-12-18 2331 浏览
已經係第二次過嚟食,價錢相宜,大大份味道好好食。二人餐先係215加一,如果喺尖沙咀食印度餐,200只夠一個人食。印度奶茶即叫即煮,香料味好足,冬天飲落暖笠笠最唔起眼嘅抄菜超好食,好有鑊氣,成碟清晒!燒雞好juicy,咖哩好夠濃,咖哩角外面鬆脆裡面係薯蓉,總之樣樣都好食。

印度奶茶即叫即煮,香料味好足,冬天飲落暖笠笠

最唔起眼嘅抄菜超好食,好有鑊氣,成碟清晒!

2019-12-17
  • 印度奶茶
印度菜都是我其中一款很喜歡的食物, 加上認識一些印度朋友,他們都會推介什麼咖哩好吃,或不太辣。所以每次去不同的印度餐能,都略略懂得如何點菜。今次因為生日,所以同家人一齊到九龍城的印度餐廳食飯,早兩日打電話訂台,攜蛋糕也不用收切餅費,值得加分。一坐下店員就端上水,同一籃胡椒脆餅,然後我看看餐牌,心中或多或少已有心水。整體食物質素好好,家人都食得好開心,特別要讚一下佢地既Nann 真係好好食,熱辣辣又新鮮Chicken Tikka 基本上係我到任何印度餐廳都必點的食物,這家的用鐵板端上,超熱超好食,肉質好嫩又唔乾食得印度菜當然要叫番一杯Mango Lassi (即芒果乳酪飲) 我個人不太能吃辣, 所以今次的咖哩我揀左Butter Chicken 同 Masala Fish,好味!值得推介!
所以每次去不同的印度餐能,都略略懂得如何點菜。

Vegetable  samosa
Chicken  Tikka
Masala  Fish
Butter  chicken
2019-02-21 2067 浏览
今日放咗工,又跟住老母食好西啦😍😍今次去到屋企附近食印度菜🤗✨小妹好耐之前都已經想試㗎喇,不過無人陪同lunch time 好多人排嘅關係,無食到。✨不過我今日around 2:30pm 趁佢地落場之前黎到,人流就無咁多,不過呢lunch menu 就已經無得再嗌😢😢✨因為做香港人生意,所以menu都有中文名,方面我地點餐。✨唔好睇佢咁貴又咁少份量,食落其實好飽㗎。✨呢個脆餅係送嘅,小妹我越食越辣😂不過加埋薄菏醬同洋蔥嘅配撘又幾唔錯喎😍✨我地嗌咗兩杯drink,一杯係甜乳酸,一杯係芒果乳酸。印度文叫做Lassi。drink好香yogurt味,飲一杯就爆哂quota😂😂😂✨薯仔薄餅 $24✨我地嗌咗兩個咖哩,一個係羊一個係雞,同我地喺香港食嘅咖哩好大分別。佢地用嘅香料好重,好重牛油味,而且雞同羊好稔。用naan,即係白薄餅or用白飯送就更加好👍🏻👍🏻✨最後,有啲糖做甜品💕

✨因為做香港人生意,所以menu都有中文名,方面我地點餐。
✨唔好睇佢咁貴又咁少份量,食落其實好飽㗎。

✨薯仔薄餅 $24

✨最後,有啲糖做甜品💕
2019-02-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
2018-10-14 1859 浏览
今天和朋友中午食印度菜。朋友介紹這間位於九龍城的正宗印度咖喱館。入到去環境清靜,不是太多人。感覺亦都乾淨企理。值得推介的小菜是咖喱角,印度烤餅和鐵板串燒雞件! 咖喱角鬆化易入口。印度烤餅夠熱和香脆! 鐵板雞件熱呼呼的! 用了雞脾肉🤤🤤🤤如果大家都對印度香料情有獨鍾,可以嘗試一下印度奶茶! 別有一番香味。很滑及充滿香料味道價錢方面合理。兩人埋單大概二百八多元。如果比較第二間米之蓮餐廳,我會比較喜歡這一間,因為比較地道正宗,感覺老字號呢😉😉

入到去環境清靜,不是太多人。感覺亦都乾淨企理。

值得推介的小菜是咖喱角,印度烤餅和鐵板串燒雞件

2018-10-09 1933 浏览
多謝美女森𧶽我印度生日飯,您真溫柔呢!邊度食您話事吧,什麼都可以。沒幾個食客,感覺冷清清的,大量座位隨便坐。印式薄脆、香草蝦球、炸紫洋蔥、海鮮忌廉湯、咖哩羊腩大辣、蒸尼泊爾餃子,其實都不是點太多,可能味濃又飲啤酒,飽到不得了,非常滿足又幸福。Godfather 印度啤,無咩特別,淡口清爽,酒味不濃食飯最適合。印度薄荷醬、印度燒汁、甜酸洋蔥,有趣的香料醬汁配搭,好新奇啊。印式薄脆,粟米片嗎?聯想起墨西哥 Nachos 呢,沾上印度薄荷醬、印度燒汁、甜酸洋蔥,各有風味,各具特色。海鮮忌廉湯,來碗熱湯暖暖胃壁,都幾稀水喎。有蝦仔有魚蓉。沒什麼海鮮味,只有淡淡忌廉味,都滿意既。咖哩羊腩大辣,屬黏稠厚厚紅咖哩類,不是滿油的,十分好。只係免強達中辣程度,師傅錫住我地,怕我地頂唔緊吧。印度香料辣椒驅使我額頭滴汗,背脊汗水微滲,由個胃部散出熱力再運行全身,好興奮好刺激!咖哩味濃香辣可口,羊腩炆得軟腍入味,不乾硬亦無渣,高質大讚,用薄餅捲黎食,淋埋大量咖哩汁勁美味!香草蝦球,雪藏蝦無鮮味無蝦味,醃到咸咸濁濁,蝦肉既腍帶霉,兜個厚厚濃味汁都毫無幫助。炸紫洋蔥,我一向食唔到白洋蔥既辛辣,不過炸紫洋蔥香口又帶

香草蝦球,雪藏蝦無鮮味無蝦味,醃到咸咸濁濁,蝦肉既腍帶霉,兜個厚厚濃味汁都毫無幫助。炸紫洋蔥,我一向食唔到白洋蔥既辛辣,不過炸紫洋蔥香口又帶甜,點埋醬一齊食真的唔錯。

蒸尼泊爾餃子,擺放整齊美觀大方,隻隻光亮脹卜卜大大仕件,加分不少。餃皮滑溜嚥韌,麵粉香氣一流,印度人搓粉係有一手。滿滿雞肉餡黎喎,難得不乾鞋韌,濃郁甜美多汁帶點香料味道,我覺覺偏咸一點點,朋友仔覺得剛剛好,好味道。

原味好食,滾上秘製酸辣汁更惹味醒神。酸辣汁係雪櫃倒出黎,凍冰冰差少少喎。味道十足泰式酸辣汁,不過再咸少少再重味少少。我試再黎個混醬,咖哩撞酸辣汁一齊食,依個簡直絕配,色香味更無得頂呀!印式薄餅,小麥包嗎?暖暖的烤餅,麥味突出甜美,嚥嚥韌韌配咖哩或捲羊腩同樣一流。

飯後糖果?真係好鬼得意架啫,不是飯後水果或甜品,係原糖同有甘草味既不知名種籽,估計都係消滯去口氣用途啦。
Godfather 印度啤
印度薄荷醬、印度燒汁、甜酸洋蔥
印式薄脆
炸紫洋蔥
飯後糖果
生日
2018-06-14 1759 浏览
重口味香料🤡~《正宗印度菜館 》成日都好痴戀印度菜果重香料味😍 所以就同朋友試左呢間印度菜!由於我地兩個都係唔食得辣嘅人⋯所以少辣唔該😂🎈首先一去到佢就會比個胡椒脆餅你食住先,再配埋3個醬(酸辣番茄,薄荷同洋蔥),還好,因為我唔太鍾情脆到餅乾咁嘅餅🙊🎈43.白汁雞 $68: 叫呢個嘅原因係因為見佢有乳酪,應該辣極有限😛的確係幾creamy 嘅,但無咩味😂唔推薦🎈39. 印度香料蝦 $138: 呢個蝦堅正!勁香香料味!而且d蝦好大隻,好彈牙食得出係新鮮蝦!🦐 個汁有番茄🍅酸酸辣辣好野味!怕辣可以叫小辣😆👍🏻👍🏻👍🏻🎈93. 蒜蓉烤餅 $18: 新鮮即烤,軟熟唔錯~🎈蒜蓉炒通菜: 好香,好夠味,出奇地好食!🤩.👅:7.5/10💰:7/10🎏正宗印度菜館 (九龍城)九龍城城南道24號.#印度菜 #Indianfood #curry #amy出街吃
胡椒脆餅
重口味香料🤡~《正宗印度菜館 》
白汁雞
印度香料蝦
蒜蓉烤餅
🎈93. 蒜蓉烤餅 $18: 新鮮即烤,軟熟唔錯~
🎈蒜蓉炒通菜: 好香,好夠味,出奇地好食!🤩
👅:7.5/10
💰:7/10
🎏正宗印度菜館 (九龍城)
九龍城城南道24號
印度香料蝦
蒜蓉烤餅
2018-06-08 1319 浏览
心血來潮想吃印度菜,發現這小店可訂座便到來一試。店來全是印度侍應,禮貌非常好。雖然座位不多,但不會因為有新客而來而趕著返枱,值得一讚餐前粟米片的醮醬是店家自調的,不論是薄荷醬還是辣蕃茄醬也很惹味。素SALMOSA做得很有水準,NAN是鮮烤的,仍保持一定濕度,齋食都停唔到口按每款主菜做的咖喱汁都有些分別,是夜我們一致推薦的是牛腩,那個香濃的味道叫人想不斷的吃。賣單連飲品每人不過$125,性價比超高,一定會再回來!

2018-05-19
  • 咖哩牛腩,印度烤餅
2017-06-12 2585 浏览
Rude service. Food and service isn't up to mark.Called for take away Friday night. Man answering call has no idea how to take order. Finally order placed. As Kowloon city very busy evening time. We arrived for pickup our food by calling them to meet outside restaurant but a different man picks up phone this time and refuses to aknowledge order was ever place and hanged up very rudely. Better off visiting TST Indian restaurants for Quality service and food taste.

外卖自取
2017-04-20 2322 浏览
這年頭好抵食。真正正宗印度菜,一套餐燒餅就有兩款吾同的,薄先上,厚的系主食,好飽肚。米系好長身的,肌肉羊肉好豐盛,好辣啊!過癮!裡面的食客九成系印度人,吃飯同中國人好吾同,吾用刀叉的。暫時覺得自己在國外旅遊